بیت کوین اولین دارایی و ارزی است که با همهی داراییها ما قبل خود فرق دارد، کاملاً واقعی است و به نظر میرسد که برای همیشه ماندن آمده است.
این ارز دیجیتال، پولهای سنتی و مدلهای اقتصادی را به چالش میکشد و حیرتآور است که طرفداران این مدلها نابودی بیت کوین را پیشبینی میکنند. مثال مقایسهی بیت کوین و پول سنتی مانند مثال تحول در حمل و نقل در قرن بیستم است که از اسب به اتومبیل انتقال پیدا کرد. پیشبینی مرگ بیت کوین از آن جهت محکوم به شکست است که بیت کوین برای حل مشکل تراکنشها بوجود آمده است.
همچنین بخوانید: آیا بیت کوین نابودشدنی است؟ / بررسی ۷ سناریو
فناوری زیرساختی بیت کوین = عمر جاودانه

بیت کوین یک ارز فرامرزی است که نیاز به بانک را حذف میکند؛ بنابراین درک این مفهوم بستگی به درک معاملات بدون بانکی دارد
یکی دیگر از دلایل شکست تئوری مرگ بیت کوین بدلیل در نظر گرفتن فاکتورهای تکنولوژی است. بیت کوین با در نظر گرفتن همهی این موارد یک تکنولوژی است و برای درک هدف این تکنولوژی نیازی نیست که شما برنامهنویس باشید. علاوه بر اینها شما برای درک فناوری بلاک چین و برنامههای متنباز نیاز به مدرک دانشگاهی از دانشگاه MIT ندارید.
در عوض شما باید به جنبههای عملی این تکنولوژی چشم بدوزید. متاسفانه در گفتمانهای تجاری سطح بالا که اکثرا اقتصاددانهای بزرگی در آن شرکت میکنند، به این جنبهها دقت نمیشود و با تصورات غلطی همراه است.
همچنین پای منافع بسیاری در میان است. بلندترین صدای انتقادات از بیت کوین از جانب بانکهای مرکزی در سراسر دنیا شنیده میشود.
بیت کوین منجر به کاهش نیاز به تبادلات بین بانکی و حذف واسطهها برای انجام تراکنشهای بینالمللی میشود. بعد از بیت کوین، ارزهای دیجیتال زیادی برای رقابت با سلطان ارزهای دیجیتال آمدهاند ولی تاکنون هیچکدام به موفقیت بیت کوین نرسیدهاند.
در آیندهی نزدیک، مقامات بانک تسویه حساب بینالمللی مانند دانشگاه دوک و خیلی از سلبریتیهای طرفدار بیت کوین از سهولت انجام تراکنش در شبکهی بیت کوین به گرمی استقبال خواهند کرد.
البته به تازگی بانک تسویه حساب بینالمللی (BIS) گزارشی طولانی در مورد بیت کوین منتشر کرده است که چیزی کمتر از ادعای اتهام علیه بیت کوین نیست. این مقاله حجم عظیمی از توجه رسانههای جهانی را به خود جلب کرد؛ در این مقاله به دلایل سقوط بیت کوین اشاره شده است. این گزارش هم مانند دیگر مقالات منتقدان اقتصادی بیت کوین که با یک گوگل ساده میتوان آن را بررسی نمود، تفاوت خاصّی ندارد.
منتقدان چه چیزی را در نظر نمیگیرند؟
برای مثال استاد اقتصاد دانشگاه پیل، آقای رابرت شیلر میگوید بیت کوین در آینده شکست میخورد زیرا هیچوقت نمیتواند به واحد پول تبدیل شود. او اذعان دارد:
بیت کوین مانند دیگر شکستهای بزرگِ تجاری تاریخ است که مانند یک خاکستر محو خواهد شد؛ این ارزهای ابتدایی مسخره هستند زیرا هیچ وقت نمیتوانند مانند پول فیات باشند.

رابرت شیلر در سال ۲۰۱۳ جایزهی نوبل اقتصاد را از آن خود کرد
در جواب به آقای شیلر: بیت کوین قرار نیست شبیه پول سنتی باشد. بجای اینکه توسط مقامات بانکی کنترل شود و سیستم متمرکز داشته باشد و چاپ اسکناس آن توسط بانکها باشد؛ این سیستم کاملاً غیر متمرکز و فرارمرزی است.
بیت کوین نتیجهی فرهنگِ دیجیتالی جهان است؛ که در حال حاضر بیشتر معاملات نقدی در جهان بر بستر اینترنتی در سراسر جهان انجام میشود. این عوامل قبل از وابسته بودن به سیستم بانکداری سنتنی موفق پیش نرفت.
اقتصاددانها و بانک تسویه حساب بینالمللی به حدی رسیدند که نمیتوانند انجام معاملات را بدون بانک تصور کنند. برای همین با این تفکر هیچوقت نمیتوانند به درکِ مناسبی از کاربردهای بیت کوین و بلاک چین برسند. هیچکس مثل اقتصاددانها از این موضوع آگاه نیست که هر انقلاب صنعتی همراه با تکنولوژی جدید بوده است.
شیلر معتقد به نابودی سریع و ناگهانی بیت کوین است این در حالی است که سیستم عملکرد بیت کوین فراتر از شناخت اوست. در حال حاضر ۹۰ درصد از کدهای اولیهی بیت کوین ارتقاء یافته است (با توجه به متنباز بودن بیت کوین) و استفادهی آن روز به روز افزایش پیدا میکند.
یکی دیگر از موضوعاتی که توسط BIS مورد نقد قرار گرفت موضوع مقیاسپذیری بیت کوین و مصرف بسیار زیاد برق بیت کوین است؛ بیت کوین برای تائید تراکنشهای خود از سیستم استخراج مبتنی بر اثبات کار استفاده میکند و این موجب مصرف برق زیادی میشود.
اما به یاد داشته باشید که مصرف برق بیت کوین از بیش از ۳.۵ میلیون خودپرداز سراسر جهان کمتر است. هنوز دولتها تمایل خود را به استفاده از برق تجدیدپذیر مانند آنچه که در مانتاته و یا انرژی اضافهای که در کشور ایرلند هست، برای استخراج بیت کوین نشان ندادند.
مقیاس پذیری و امنیت
اساساً گزارش BIS یک گزارش کلی شامل بر همهی ارزهای دیجیتال است که در آن این موضوع اشاره نکرده است که الگوریتم بیت کوین برای تراکنشها الگوریتم اثبات کار (PoW) یا همان استخراج است در حالی که بعضی از ارزهای دیجیتال از الگوریتم اثبات سهام (PoS) استفاده میکنند که این ارزها برق کمتری را مصرف میکنند.
مشکل دیگر مقیاسپذیری شبکهی بیت کوین است که انجام تراکنشها را بسیار آهسته کرده است؛ اما این انتقادات دلیل بر حل نشدن این مشکلات نیست. روشهای جایگزینی مانند پروتکل سگویت (SegWit) و شبکهی لایتنینگ گزینههای مناسبی برای حل این مشکلات هستند که پیشبینی میشود بیت کوین در آینده بتواند میلیونها تراکنش در دقیقه را انجام دهد.
علت اغلب انتقادات: عدم وجود آگاهی کامل
بعضی از منتقدان بر این باورند که بیت کوین منجر به از هم پاشیدن اینترنت میشود؛ بر اساس گزارش BIS مصرف بسیار زیاد پهنای باند اینترنت توسط شبکهی بیت کوین منجر به وقوع چنین حادثهای میشود. البته با توجه به فناوریهای جدید ذخیرهی اطلاعات در بلاک چین بیت کوین حجم دادههای این شبکه را (که برای تغییر ناپذیری در این شبکه ذخیره میشوند) کاهش میدهد که منجر به کاهش پهنای باند اینترنت میشود.
آیا بیت کوین ذاتاً برای کلاهبرداری و تقلب کاربرد دارد؟
از پول نقد هم برای تقلب استفاده میشود زیرا افراد با روشهای کلاهبرداری سعی بر به دست آوردن آن را دارند. لازم به ذکر است که شبکهی بلاک چین بیت کوین را به دلیل گسترش شدیدش نمیتوان هک کرد. این درحالی است که شبکههای متمرکز بانکی بارها و بارها مورد هک قرار گرفته و خواهند گرفت. در هر صورت سرزنش بیت کوین برای تقلب مانند سرزنش پول نقد به دلیل سرقت شدن از بانک است!
همچنین بخوانید: غول آخر بیت کوین !
افراد منفیباف میگویند که بیت کوین ارزش ذاتی ندارد در جواب این افراد باید بگوییم که پول نقد هم ارزش ذاتی ندارد؛ بیت کوین ارزش دارد چون افراد به آن باور دارند.
پذیرش بیت کوین در حال افزایش است؛ بسیاری از استارتآپ ها در حال توسعهی راههای خدماتی مبادلاتی از طریق ارزهای دیجیتال هستند که امروزه این امر با کیف پول اپل و پیپال انجام میشود؛ همچنین تعداد خرده فروشانی که بیت کوین را قبول میکنند روز به روز افزایش مییابد.
انتقادهای شدید و پیشبینیهای مرگبار برای بیت کوین به علت وجود اطلاعات پایین جامعه از دنیای ارزهای دیجیتال است؛ اگر بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال به چالش کشیده شود باید موضوعات بنیادیتری مانند بلاک چین و غیرمتمرکز بودن هم به چالش کشیده شود که در مقابل چنین مواردی قرار گرفتن به مثابه مبارزه با ذات تکنولوژی است.
خیلی ممنون. واقعا عالی و مفصل بود.
تنها 2 دسته افراد حامی پولهای موهوم هستند : دسته اول که اصلا” نمیدانند پول یعنی چه .فکر میکنند پول اسباب بازی است که یک دستگاه استخراج بخری و در خانه آن را تولید کنی .جالب است این افراد همان پولی را که تولید میکنند را میخواهند به دلار !!!! تبدیل کنند تا بتوانند ان را خرج کنند یعنی پول تولیدی انها به ان صورت قابلیت خرج شدن ندارد . دوم کسانی که شب به امید اینکه صبح بیت کوین بشود 50 هزار دلار و انها میلیارد شوند میخوابند . البته خیلی ها همین جور پول خوبی به جیب زدند که انها خوش شانس های این بازی بودند .
پول موهوم ریال ایرانست که امسال با تورم ۲۰۳% ارزشش چندین برابر کم شد و سرمایهی میلیونها زحمت کش ایرانی را نابود کرد. چیزی که دربارهی بیت کوین وجود داشته هرگز سقوط قیمت نبودهاست بلکه نوسان قیمت بودهاست که بخاطر نوپا بودن تکنولوژی و شمار بسیار ناچیز سرمایه گذارانش در مقایسه با دلار و طلا نوسانش در برابر سایر ارزها بیشترست. سقوط بیت کوین تنها برای آدمهایی معنا دارد که از روی احساسات در اوج قیمت در ماه دسامبر خریداری کردند و اکنون با ضرر میفروشند اما برای کسی که از روز نخست با بیت کوین بودهاست این تنها یک نوسان ناچیز و کاملا قابل نادیده گرفته شدن در خط سیر تاریخی بیت کوین بودهاست. شما با آگاهی بر نمودار هایپ خواهید دانست که در تکنولوژیهای نو همواره سرمایه تا جایی جذب میشود که مثلا سرمایه در پایان دورهی گردش مالی مثلا ده برابر میشود اما در وسط آن یک نقطهی پیک هم هست که ممکنست سرمایه در آن صد برابر شده باشد. خب اگر کسی در پیک قیمت خریده باشد در پایان دورهی گردش مالی کار خود را زیان ده میبیند اما آیا واقعا این سیستم زیان ده بودهاست؟ داستان چنین شخص نادانی مانند داستان همان موشی است که چون در جوی آب افتاد فریاد زد «دنیا را آب برد» زیرا دنیای آن موش فرومایه چیزی بیشتر از جان ناچیز خودش نبود. برای اظهار نظر دربارهی حقیقت سودمند بودن یک چیز بایستی که کلیت آنرا از آغاز تا پایان بررسی کرد نه سود و ضرر یک نفر که ممکنست بسیار ساده لوحانه خود را فنا کرده بوده باشد. دربارهی بیت کوین چنینست که نوسانهای پنجاه یک روزه با دورههای گردش مالی دو ساله در آن شناسایی شدهاند و با وجود چند سقوط بزرگ در کوتاه مدت همواره کف قیمت دو سال بعد از سقف پیک قیمت دوسال قبلش بیشتر بوده است. من نمیدانم در چه نوع منطقی ممکنست چنین چیزی را بتوان بازار زیانده خواند؟ حتی کسانی که با سرمایهگذاری در رمزارزها زیان دادهاند تنها از دید شخصی زیان داده هستند اما از دید انسانی به پرورش تکنولوژیای یاری رساندهاند که میتواند جهان بسیار بهتری بسازد. دنیای که در آن یک دیوانهی سرمایهدار مانند ترامپ نتواند ارادهی آزاد کشورها را در بند بکشد و دولت های محلی نیز در آن نتوانند با چاپ پول مردم زحت کش را به بردگی سرمایهداران درآورند. چیزهایی که ما هم اکنون در حال تجربیشان هستیم.
البته تکنولوژی رمزارزها یک تکنولوژی نوپاست و جای شگفتیست که شما بجای انتقادی سازنده از این کودک نوپا تلاش میکنید که این نوزاد نو رستهی در حال پرورش را بیرحمانه بخاطر چیزی که نیست محاکمه کنید! شرافتمندانهتر آنست که اگر نمیتوانید در راه بردن این کودک و امید بستن به آیندهی روشنش سهمی داشته باشید دست کم در انتقاد از بزرگترین مشکلات جامعهی ایران و جهان که وجود تورم عمدی دولتیست سخنی بگویید! چیزی که عامل اصلی فقر در کشور ما و افزایش وحشیانهی فاصلهی طبقاتی و نیز داراتر شدن دارایان بدون کار سودمند و نادارتر شدن هر چه بیشتر حلال خوران زحمت کش است. انگار که هر وضعیتی بجز بردگی مردم را غیر طبیعی میدانید. اینکه بسیاری از مردم با دلایل احمقانه بر روی این تکنولوژی سرمایه گذاری کردهاند هرگز دلیل آن نیست که خود این تکنولوژی احمقانه بودهاست و همهی اینها نیز هرگز نشان دهندهی این نیستند که هیچ مرد شریفی در این میدان نیست. پیدایش این تکنولوژی از دل آزادی و بدست مردمی که آرزوی جامعهی بهتری را داشتهاند بودهاست. امروز که این کار سودده شده برخی نیز برای بدست آوردن نان حلال دارند در ازای خدمات ماینینگ از آن پول در میآورند و نیز گروهی از مردم که از خیانت دولتها با چاپ پول وحشت زدهشدهاند برای نگهداری اندک سرمایهی بجای ماندهیشان دارند دست و پا میزنند که رمز ارز بخرند تا ارزش پولشان نابود نشود. چیزی که البته در دراز مدت صد در صد سود ده خواهد بود. همهی این مردم دلایلی هم ارز هم ندارند اما هیچ کدامشان با این کار کاری غیر اخلاقی یا حرام نمیکنند. رفتار ایشان ریسک کردن در پرورش یک تکنولوژی آینده دارست. اما هنوز هم هستند کسانی که بینظر به سود و زیان بخاطر تاثیر بسیاری که رمز ارزها در ارتقای آزادی نوع انسان و محدود کردن تواناییهای غیر اخلاقی دولتها(مانند چاپ پول) دارد از آن پشتیبانی میکنند. درستست که رمزارزها هنوز چیزی آرمانی نیستند اما این نوع سرمایه تا امروز بهترین و حتی شریفترین و حلالترین نوع پولی بودهاست که بشر بدان دست یافتهاست. مردم حق دارند به دلایلی که برای خودشان معنا دارست وارد این داستان شوند
پول موهوم ریال ایرانست که امسال با تورم ۲۰۳% ارزشش چندین برابر کم شد و سرمایهی میلیونها زحمت کش ایرانی را نابود کرد. چیزی که دربارهی بیت کوین وجود داشته هرگز سقوط قیمت نبودهاست بلکه نوسان قیمت بودهاست که بخاطر نوپا بودن تکنولوژی و شمار بسیار ناچیز سرمایه گذارانش در مقایسه با دلار و طلا نوسانش در برابر سایر ارزها بیشترست. سقوط بیت کوین تنها برای آدمهایی معنا دارد که از روی احساسات در اوج قیمت در ماه دسامبر خریداری کردند و اکنون با ضرر میفروشند اما برای کسی که از روز نخست با بیت کوین بودهاست این تنها یک نوسان ناچیز و کاملا قابل نادیده گرفته شدن در خط سیر تاریخی بیت کوین بودهاست. شما با آگاهی بر نمودار هایپ خواهید دانست که در تکنولوژیهای نو همواره سرمایه تا جایی جذب میشود که مثلا سرمایه در پایان دورهی گردش مالی مثلا ده برابر میشود اما در وسط آن یک نقطهی پیک هم هست که ممکنست سرمایه در آن صد برابر شده باشد. خب اگر کسی در پیک قیمت خریده باشد در پایان دورهی گردش مالی کار خود را زیان ده میبیند اما آیا واقعا این سیستم زیان ده بودهاست؟ داستان چنین شخص نادانی مانند داستان همان موشی است که چون در جوی آب افتاد فریاد زد «دنیا را آب برد» زیرا دنیای آن موش فرومایه چیزی بیشتر از جان ناچیز خودش نبود. برای اظهار نظر دربارهی حقیقت سودمند بودن یک چیز بایستی که کلیت آنرا از آغاز تا پایان بررسی کرد نه سود و ضرر یک نفر که ممکنست بسیار ساده لوحانه خود را فنا کرده بوده باشد. دربارهی بیت کوین چنینست که نوسانهای پنجاه یک روزه با دورههای گردش مالی دو ساله در آن شناسایی شدهاند و با وجود چند سقوط بزرگ در کوتاه مدت همواره کف قیمت دو سال بعد از سقف پیک قیمت دوسال قبلش بیشتر بوده است. من نمیدانم در چه نوع منطقی ممکنست چنین چیزی را بتوان بازار زیانده خواند؟ حتی کسانی که با سرمایهگذاری در رمزارزها زیان دادهاند تنها از دید شخصی زیان داده هستند اما از دید انسانی به پرورش تکنولوژیای یاری رساندهاند که میتواند جهان بسیار بهتری بسازد. دنیای که در آن یک دیوانهی سرمایهدار مانند ترامپ نتواند ارادهی آزاد کشورها را در بند بکشد و دولت های محلی نیز در آن نتوانند با چاپ پول مردم زحت کش را به بردگی سرمایهداران درآورند. چیزهایی که ما هم اکنون در حال تجربیشان هستیم.
البته تکنولوژی رمزارزها یک تکنولوژی نوپاست و جای شگفتیست که شما بجای انتقادی سازنده از این کودک نوپا تلاش میکنید که این نوزاد نو رستهی در حال پرورش را بیرحمانه بخاطر چیزی که نیست محاکمه کنید! شرافتمندانهتر آنست که اگر نمیتوانید در راه بردن این کودک و امید بستن به آیندهی روشنش سهمی داشته باشید دست کم در انتقاد از بزرگترین مشکلات جامعهی ایران و جهان که وجود تورم عمدی دولتیست سخنی بگویید! چیزی که عامل اصلی فقر در کشور ما و افزایش وحشیانهی فاصلهی طبقاتی و نیز داراتر شدن دارایان بدون کار سودمند و نادارتر شدن هر چه بیشتر حلال خوران زحمت کش است. انگار که هر وضعیتی بجز بردگی مردم را غیر طبیعی میدانید. اینکه بسیاری از مردم با دلایل احمقانه بر روی این تکنولوژی سرمایه گذاری کردهاند هرگز دلیل آن نیست که خود این تکنولوژی احمقانه بودهاست و همهی اینها نیز هرگز نشان دهندهی این نیستند که هیچ مرد شریفی در این میدان نیست. پیدایش این تکنولوژی از دل آزادی و بدست مردمی که آرزوی جامعهی بهتری را داشتهاند بودهاست. امروز که این کار سودده شده برخی نیز برای بدست آوردن نان حلال دارند در ازای خدمات ماینینگ از آن پول در میآورند و نیز گروهی از مردم که از خیانت دولتها با چاپ پول وحشت زدهشدهاند برای نگهداری اندک سرمایهی بجای ماندهیشان دارند دست و پا میزنند که رمز ارز بخرند تا ارزش پولشان نابود نشود. چیزی که البته در دراز مدت صد در صد سود ده خواهد بود. همهی این مردم دلایلی هم ارز هم ندارند اما هیچ کدامشان با این کار کاری غیر اخلاقی یا حرام نمیکنند. رفتار ایشان ریسک کردن در پرورش یک تکنولوژی آینده دارست. اما هنوز هم هستند کسانی که بینظر به سود و زیان بخاطر تاثیر بسیاری که رمز ارزها در ارتقای آزادی نوع انسان و محدود کردن تواناییهای غیر اخلاقی دولتها(مانند چاپ پول) دارد از آن پشتیبانی میکنند. درستست که رمزارزها هنوز چیزی آرمانی نیستند اما این نوع سرمایه تا امروز بهترین و حتی شریفترین و حلالترین نوع پولی بودهاست که بشر بدان دست یافتهاست. مردم حق دارند به دلایلی که برای خودشان معنا دارست وارد این داستان شوند
اگه دنبال پول های به قول خودت موهوم نیستی، پس تو این سایت چکار میکنی؟
بزرگترین مزیت بیت کوین نسبت به ارزهای فیات محدودیت قطعی آن در تعداد است. این محدودیت مثل یک پشتوانه عمل خواهد کرد.. چرا که روز به روز افراد بیشتری هستند که از تکنولوژی پایه ای و برنامه های گسترش تکنولوژی آن آگاه و به آن امید داشته باشند و این باعث خواهد شد که در دراز مدت سطوح حمایت حداقلی بالاتر برود .. مثلا در سقوط امسال ( 2018 ) محدوده 6000 دلار مثل یک حمایت بسیار قوی عمل کرد. و قطعا این سطح حمایت قوی به مرور با ارتقای تکنولوژی بالاتر خواهد رفت. بنابر این بیت کوین به نظر من پشتوانه دارد و پشتوانه آن تکنولوژی است!
اینکه ارز های دیجیتال جایگزین پول ها میشن شکی نیست ولی بیت کوین همیشه تو صدر نمیتونه باشه ، ارز های جدید تر که به مرور درمیان جایگزین بیت کوین خواهند شد