شرکت هندی که وعده سرمایهگذاری حلال داده بود به جرم کلاهبرداری توقیف شد
یک طرح پانزی ارزهای دیجیتال در هند که به شرکت سرمایهگذاری تغییر شکل داده بود، در پی شناخته شدن آن به عنوان یک «پیشنهاد غیرقانونی» از سوی بانک مرکزی هند فرو پاشید.
به گزارش پایگاه خبری دکان کرونیکل در هفته جاری، امبیدانت مارکتینگ (Ambidant Marketing) و اینوسمنت کمپانی که توسط پدر و پسری به نامهای سید فرید و سید آفاق احمد اداره میشد، وعدههایی مبنی بر سرمایهگذاری حلال با سوء استفاده از احکام مذهبی علما پیشنهاد داد تا خود را به عنوان یک برنامه سرمایهگذاری همسو با مبانی شرعی برای سرمایهگذاران مسلمان ارائه دهد. این شرکت کلاهبردار با وعدههای داده شده دارایی عظیمی از پول سرمایهگذاران را بدون اعلام موقعیتهای سرمایهگذاری انجام شده در حوزه ارزهای دیجیتال، به خود جذب کرد.
شیوههای فریبکاری در سرمایهگذاری
بر اساس گزارشات، این شرکت که از پوشش کسبوکار و سرمایهگذاری حلال برای جذب سرمایهگذاران مسلمان استفاده کرده بود، به آنها وعده شگفتانگیز سود ماهانه ۵۰ درصدی به ازای هر لک روپیه (معادل حدودی ۲۷۵ دلار) را داده بود. همچنین گفته میشود این کلاهبرداران با مورد هدف قراردادن سرمایهگذاران مسلمان و با استفاده از برخی علما، به دنبال تبلیغ این برنامه و شناساندن آن به عنوان یک سرمایهگذاری حلال بودهاند. این افراد بدون اطلاع سرمایهگذاران پولهای آنان را در ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری کردند که حتی باعث یک سودآوری آنان در ابتدای این امر گردید اما با گسترش زیرشاخهها، این شرکت دچار مشکل شد. موقعیتهای سرمایهگذاری این شرکت در ارزهای دیجیتال هرگز برای شرکتکنندگان در این برنامه کلاهبرداری مشخص نشد.
همچنین بخوانید: راهکارهای جامع حفظ حریم خصوصی، مخاطرات سرمایهگذاری و پیشگیری از کلاهبرداری در دنیای ارزهای دیجیتال
با جذب شدن بیشتر سرمایهگذاران در این طرح پانزی، میزان سود در ابتدا به ۲۵ درصد و سپس ۱۱ درصد کاهش یافت تا اینکه نهایتاً در ژانویه ۲۰۱۸ تنها ۹ درصد سود از ۵۰ درصد سود وعده داده شده به سرمایهگذاران پرداخت شد. قبل از اینکه پرداختهای این شرکت متوقف شود، برخی سرمایهگذاران به دو برابر میزان سرمایه اولیه دست یافته بودند که این مبالغ از ۵۰ هزار روپیه (معادل ۶۸۵ دلار) تا یک کرور روپیه (معادل ۱۳۷ هزار دلار) متغیر بود.
در پی اعلام غیرقانونی بودن فعالیتهای این شرکت از سوی بانک مرکزی هند، هیئت اجرایی هند (India’s Enforcement Directorate) که بر روی اجرای قوانین مالی نظارت میکند نظرش را متوجه فعالیتهای شرکت امبیدانت کرد. در حالی که این تنها یکی از ۴ هزار شرکتی بود که زیرنظر بررسیهای این نهاد قانونی قرار گرفت اما برخلاف بسیاری از موارد دیگر، شرکتکنندگان در این طرح درباره سرمایهگذاریهای انجام شده در حوزه ارزهای دیجیتال هیچ اطلاعاتی در دست نداشتند.
این هیئت اجرایی در هند در رابطه با پرونده مذکور اظهار داشت:
طی بازجوییها، مشخص شد که طرح استفاده شده توسط این شرکت یقیناً طرح پانزی بوده است. از این رو هیئت اجرایی با نوشتن نامهای به بانک مرکزی خواستار بازبینی دوباره این مسئله شد تا منافع قانونی سپردهگذاران و سرمایهگذاران عمدهای که در دام این سرمایهگذاری حلال افتاده بودند، حفاظت گردد.
علاوه بر فریفتن سرمایهگذاران و اجرای این طرح پانزی، فعالیتهای شرکت امبیدانت به نوعی با احکام شریعت نیز در تضاد بوده است. برخی پژوهشگران اسلامی عقیده دارند که خرید و فروش ارزهای دیجیتال حلال نیست و دلیل آن نداشتن ارزش ذاتی این ارزهای دیجیتال و یا عدم پشتیبانی یک دولت مرکزی از آنها است. از نظر این علمای اسلامی لازمه قرار گرفتن یک ارز تحت احکام شرعی، داشتن این شرایط است.
همچنین بخوانید: بررسی جامع فقهی بیت کوین، ارزهای دیجیتال و بلاک چین
هرچند بین علمای اسلام در این رابطه اختلاف نظر وجود دارد، به گزارش سیسیان در ماه آوریل مفتی محمد ابوبکر، مشاور شرعی و مامور حسابرسی Blossom Finance در جاکارتا با انتشار مقالهای بیت کوین را یک دارایی حلال شناخت؛ یک اظهار عقیده رسمی که موجب افزایش قیمت ۱۰۰۰ دلاری بیت کوین در آن زمان گشت.
سلام من تازه دستگاه استخراج ارز خریدم اما خبری شنیدم که قراره آی پی های ایران مسدود بشه. این خبر چقد صحت داره؟