ارز‌ها: ۳۱,۸۹۰
ارزش بازار: ۳.۵۷۳ تریلیون دلار
قیمت تتر: ۷۲,۳۴۷ تومان

کلاهبرداری ارز دیجیتال؛ راهنمای جامع حفظ امنیت در بازار ارزهای دیجیتال

کلاهبرداری ارز دیجیتال؛ راهنمای جامع حفظ امنیت در بازار ارزهای دیجیتال

اگر با صنعت ارزهای دیجیتال و فناوری بلاک چین آشنا باشید، احتمالاً می‌دانید از زمانی‌که ساتوشی ناکاموتو در سال ۲۰۰۹ بیت کوین را به جهان معرفی کرد، این صنعت به‌سرعت رشد کرده و رونق زیادی یافته است. حتماً شنیده‌اید که هرجا پای پول در میان باشد، کلاهبرداران زودتر از بقیه سر می‌رسند. این حوزه قدرت و ارزش زیادی دارد و میلیاردها دلار پول در آن مبادله می‌شود؛ ازاین‌رو، کلاهبرداری ارز دیجیتال رو به افزایش است و از افراد شیاد مصون نیست.

با اینکه صنعت ارزهای دیجیتال همواره بر حفظ امنیت و حریم خصوصی کاربران اتکا کرده و تدابیر امنیتی قدرتمندی برای دور نگه‌داشتن کلاهبرداران از دارایی‌های کاربران در نظر گرفته است، بازهم بازیگران بداندیش تلاش می‌کنند با یافتن روش‌های جدید کلاهبرداری ارز دیجیتال، اندوخته‌های کاربران ناآگاه را ازآنِ خود کنند.

به‌دلیل اهمیت این موضوع، قصد داریم در این مقاله انواع روش‌های کلاهبرداری ارزهای دیجیتال را بررسی و راهکارهای امنیتی مهم برای مقابله با آن‌ها را به شما معرفی کنیم. بنابراین، از شما دعوت می‌کنیم تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

کلاهبرداری ارز دیجیتال چیست؟

کلاهبرداری ارز دیجیتال به فرایند پیچیده سوءاستفاده از افراد یا سازمان‌ها به‌منظور به‌سرقت‌بردن دارایی‌های ارزشمند آنان گفته می‌شود. بسته به نوع کلاهبرداری، این دارایی‌ها ممکن است شامل پول، ارزهای دیجیتال، کلیدهای خصوصی یا حتی قدرت محاسباتی دستگاه‌های کاربران باشد. کلاهبرداری در بازار ارز دیجیتال بسیار گسترده است. فهرستی طولانی از شیوه‌های کلاهبرداری در این صنعت وجود دارد که همگی منحصربه‌فردند. طرح‌های پانزی، هک صرافی‌ها، استارتاپ‌های مشکوک، عرضه اولیه (ICO) جعلی، ایردراپ‌های دروغین و بسیاری دیگر، فقط تعدادی از روش‌های کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال به‌شمار می‌آیند.

چرا حوزه ارزهای دیجیتال هدف کلاهبرداران قرار گرفته است؟

دلایل زیادی توجه برای کلاهبرداران به این حوزه وجود دارد؛ اما برخی از مهم‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:

اول: با اینکه فقط حدود ۱۴ سال از عمر این صنعت می‌گذرد، بسیار پررونق است و میلیاردها دلار پول در آن تبادل می‌شود.

دوم: ماهیت پرنوسان و غیرمتمرکز ارزهای دیجیتال افرادی را جذب می‌کند که سطح تحمل ریسکشان بیشتر از دیگران است. کاربران هیجان‌زده در طلب سود بیشتر، قربانی انواع کلاهبرداری‌ها می‌شوند.

سوم: این حوزه همچنان در حال رشد است؛ به‌همین‌دلیل، بسیاری از افراد آشنایی کافی با آن ندارند و به‌راحتی راه کلاهبرداری را برای مهاجمان باز می‌کنند.

چهارم: این صنعت هنوز قانون‌گذاری مشخصی ندارد و مسئله حفظ امنیت ارز دیجیتال و دارایی‌ها در آن کمی پیچیده است. همچنین، به‌دلیل گسترده‌بودن آن در سطح جهانی، نمی‌توان منشأ کلاهبرداری ارز دیجیتال را به‌آسانی تعیین کرد.

همه این دلایل باعث شده‌اند تا حوزه ارزهای دیجیتال بستری مناسب برای انجام انواع فعالیت‌های کلاهبردارانه باشد. براساس گزارش چینالایسیس، فقط تا اکتبر۲۰۲۲، طی ۱۲۵ مورد هک حدود ۳میلیارد دلار به‌سرقت رفته است که تقریباً با مجموع هک‌های انجام‌شده در کل سال ۲۰۲۱ برابر است.

آشنایی با انواع کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال

آشنایی با انواع کلاهبرداری ارز دیجیتال
طراحی: فرشاد متکلمی © ارزدیجیتال

روش‌ها و پروژه‌های کلاهبرداری ارز دیجیتال متنوع هستند؛ بنابراین، سرمایه‌گذاری در این حوزه با ریسک همراه است. اگر دانش کافی درباره انواع کلاهبرداری و سازوکار آن‌ها داشته باشید، از راهکارهای امنیتی مناسب می‌توانید برای محافظت از دارایی‌هایتان استفاده کنید. درادامه، با انواع روش‌های کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال آشنا خواهید شد.

۱. کلاهبرداری با هک کیف پول

هدف: سرقت کلیدهای خصوصی کاربران

یکی از روش‌های کلاهبرداری در ارز دیجیتال، هک کیف پول کاربران و به‌سرقت‌بردن کلیدهای خصوصی آنان است که بیشتر در کیف پول‌های آنلاین و برخی کیف پول‌های صرافی‌ها اتفاق می‌افتد. هکرها با یافتن عبارت‌های پشتیبان یا رمزهای عبور به کلیدهای خصوصی کاربران دسترسی پیدا می‌کنند. البته بسیاری از کیف پول‌ها از امنیت کافی برخوردار‌ند و می‌توان گفت اغلب اوقات، سهل‌انگاری خودِ دارندگان کیف پول‌ها باعث می‌شود که اطلاعاتشان به‌دست هکرها بیفتد.

۲. طرح‌های پانزی و هرمی

هدف: به‌سرقت‌بردن پول یا ارزهای دیجیتال کاربران با دادن وعده سودهای کلان

طرح‌های پانزی و سیستم‌های هرمی از انواع رایج کلاهبرداری ارز دیجیتال هستند. در این روش، کلاهبرداران با دادن وعده سودهای کلان با کمترین میزان ریسک به افراد، از طمعشان سوءاستفاده می‌کنند و آنان را به‌دام می‌اندازند.

تفاوت طرح پانزی با سیستم هرمی این است که در طرح هرمی، محصولی واقعی یا فرضی به سرمایه‌گذار ارائه می‌دهند؛ اما در طرح پانزی ادعا می‌کنند که با پول‌های سرمایه‌گذاران فعالیت‌هایی از‌قبیل ماینینگ و خرید‌و‌فروش یا سرمایه‌گذاری انجام می‌دهند. در هر دو روش‌، کاربر باید برای ورود به سیستم مبلغ تعیین‌شده اولیه‌ای را پرداخت کند. بعد به او وعده می‌دهند که برای دریافت سود باید اعضای جدیدی به سیستم معرفی و هرچه تعداد افراد بیشتری را عضو کند، سود بیشتری هم دریافت خواهد کرد. بنابراین در این سیستم، سود سرمایه‌گذاران از مبلغ ورودی سرمایه‌گذاران جدید پرداخت می‌شود. بعد از اینکه تعداد سرمایه‌گذاران به حد اشباع رسید، طرح از هم فرو‌می‌پاشد و افرادی که نتوانسته‌اند عضو زیادی معرفی کنند، پولشان را از دست می‌دهند.

۳. کلاهبرداری کریپتوجکینگ

هدف: سوءاستفاده از قدرت محاسباتی کاربران برای استخراج ارز دیجیتال

برخی از انواع کلاهبرداری ارز دیجیتال با صنعت ماینینگ و استخراج ارزهای دیجیتال مرتبط هستند. یکی از این روش‌ها کریپتوجکینگ است که با کمترین تلاش، بیشترین درآمد را نصیب مهاجمان می‌کند. در این روش کلاهبرداری، مجرم سایبری به پول شما نیازی ندارد؛ بلکه با سوءاستفاده از قدرت محاسباتی کامپیوتر شما، ارزهای دیجیتال استخراج می‌کند. برای این کار، کافی است مهاجم به طریقی موفق شود کاربر را به نصب برنامه مدنظرش ترغیب کند. وقتی کاربر این برنامه را که دراصل نوعی بدافزار است در کامپیوترش نصب کرد، مهاجم از راه دور ارز دیجیتال استخراج خواهد کرد. کریپتوجکینگ ممکن است باعث شود دستگاهتان داغ کند یا آسیب ببیند یا قبض برق سرسام‌آوری به شما تحمیل شود.

۴. بدافزارها و فیشینگ

کلاهبرداری - بدافزارها و فیشینگ
کلاهبرداران با روش‌های مختلف تلاش می‌کنند اطلاعات شخصی شما را سرقت کنند. (طراحی: فرشاد متکلمی © ارزدیجیتال)

هدف: سرقت اطلاعات حساس کاربران

روش فیشینگ، یکی دیگر از شیوه‌های رایج مرتبط با کلاهبرداری ارز دیجیتال برای سرقت اطلاعات مهم کاربران و دسترسی به دارایی‌هایشان است. در فیشینگ، هکرها با جعل وب‌سایت یکی از صرافی‌های معتبر یا اپلیکیشن موبایلی آن‌ها یا ربات‌های تریدینگ، اطلاعات مهم کاربران آن صرافی‌ها را به‌سرقت می‌برند.

برای مثال، هکر می‌تواند وب‌سایت بایننس را شبیه‌سازی کند و شما بدون بررسی دقیق آن، تصور کنید این وب‌سایت متعلق به بایننس است و اطلاعاتتان را در آن وارد کنید. گاهی ممکن است ربات تریدینگی را پیدا کنید که هکر ساخته است و اطلاعات ورود به صرافی خودتان را به آن بدهید تا برخی کارها مانند خرید‌و‌فروش را به‌طورخودکار برایتان انجام دهد. در همه این‌ها، اطلاعات شما به‌راحتی دراختیار مهاجمان سایبری قرار می‌گیرد.

بدافزارها هم به‌شیوه مشابه عمل می‌کنند. رایج‌ترین آن‌ها تروجان‌ها هستند که وقتی در کامپیوتر یا موبایل شما نصب و فعال می‌شوند، می‌توانند اطلاعات مهمتان را به‌سرقت ببرند. برای مثال، اگر تروجانی در کامپیوتر شما فعال باشد، کافی است رمز‌عبور خود را برای ورود به کیف پولتان وارد کنید تا آن تروجان مستقیم رمزتان را برای هکرها ارسال کند. برخی بدافزارها هم در کلیپ‌بورد جاسوسی می‌کنند؛ بدین‌صورت که وقتی آدرس کیف پولتان را کپی می‌کنید و آن آدرس در کلیپ‌بورد قرار می‌گیرد، بلافاصله آدرس کیف پول هکر را جایگزین می‌کنند. بعد از پیست‌کردن یا چسباندن آدرس، ارزها به کیف پول هکر سرازیر می‌شوند.

۵. طرح‌های پامپ‌و‌دامپ و اسپوفینگ

هدف: دست‌کاری بازار و رسیدن به سود

طرح‌های پامپ‌و‌دامپ و اسپوفینگ نوعی سوءاستفاده از احساسات معامله‌گران در بازار هستند. برخی بر این باورند که دست‌کاری بازار نوعی کلاهبرداری است؛ اما برخی دیگر آن را کلاهبرداری نمی‌دانند.

در طرح پامپ‌و‌دامپ، کلاهبرداران ابتدا با خرید حجم زیادی از یک ارز دیجیتال ارزش آن را به‌طورمصنوعی افزایش می‌دهند (پامپ). پس از اینکه تعداد زیادی از سرمایه‌گذاران ترغیب شدند و آن ارز را خریدند، قیمت آن به‌شدت افزایش می‌یابد. حال کلاهبرداران کافی است همه آن ارزها را بفروشند (دامپ) و سود زیادی به جیب بزنند. درنتیجه این فشار فروش، قیمت آن ارز سقوط می‌کند و سرمایه‌گذاران می‌مانَند و مقدار زیادی ارز بی‌ارزش که روی دستشان مانده است.

اسپوفینگ هم نوعی دست‌کاری بازار محسوب می‌شود که در آن فرد سودجو با ثبت سفارش‌های خرید‌و‌فروش جعلی و ایجاد احساسات نادرست درباره عرضه و تقاضا در بازار، به سودهای کلان می‌رسد.

۶. عرضه اولیه سکه جعلی

هدف: سرقت پول‌های کاربران با پروژه‌ای بی‌مصرف و اجرانشدنی

عرضه اولیه سکه (ICO) جعلی آسان‌ترین نوع کلاهبرداری از زمان معرفی این مفهوم بوده است؛ درحالی‌که شناسایی آن از همه انواع کلاهبرداری ارز دیجیتال دشوارتر است. در این روش، گروهی از کلاهبرداران در لباس توسعه‌دهندگان پروژه‌ای که وب‌سایتی شیک و وایت‌پیپری طولانی دارد، به افراد حل مشکلات خاصی را نوید می‌دهند. سرمایه‌گذاران مشتاق به‌ امید دریافت سودهای کلان برای سرمایه‌گذاری به این پروژه‌ها هجوم می‌آورند؛ غافل از اینکه اغلب این پروژه‌ها نه اجرا می‌شوند و نه می‌توانند مشکلی را حل کنند. پس از پایان بازه زمانی عرضه اولیه، کلاهبرداران با پول‌های سرمایه‌گذاران فرار می‌کنند. طبق برآوردها، حدود یک‌سوم کل عرضه‌های اولیه سکه در سال ۲۰۱۷ جعلی بودند.

اینفلوئنسرها و افراد مشهور هم در تبلیغ عرضه‌های اولیه سکه یا پروژه‌های بی‌ارزش بی‌تأثیر نیستند. آنان پولشان را می‌گیرند و پروژه‌ای را تبلیغ می‌کنند که نه شناختی از آن دارند و نه حتی احتمال می‌دهند کلاهبرداری باشد. در گذشته، افراد مشهوری مانند دی‌جی خالد و فیفتی‌سنت پروژه‌های ارز دیجیتال و عرضه اولیه سکه‌ای را تبلیغ کرده‌اند که کلاهبرداری از آب درآمدند. کاربران به‌دلیل علاقه و اعتماد به سلبریتی‌های محبوبشان در پروژه‌هایی که آنان تبلیغ می‌کنند، وارد می‌شوند.

۷. کلاهبرداری با حملات داستینگ

هدف: افشای اطلاعات کاربران و سرقت دارایی‌های آن‌ها

در حمله داستینگ مقادیر بسیار کمی از ارزهای دیجیتال به صدها یا هزاران کیف پول فرستاده می‌شود. کلاهبرداران می‌دانند که بسیاری از کاربران ارز دیجیتال به مقادیر کمی که در کیف‌پولشان نشان داده می‌شود، توجه خاصی نمی‌کنند. بنابراین، هکرها با ارسال مقادیر کم به این کیف پول‌ها، ID آنان را یادداشت می‌کنند و زیرنظر می‌گیرند. وقتی کاربران ناآگاه این ارزها را خرج می‌کنند، هکرها با تجزیه‌و‌تحلیل آن آدرس‌ها و کمی تلاش می‌توانند به اطلاعات کاربران دسترسی یابند.

۸. ایردراپ‌های جعلی

هدف: کشف اطلاعات مربوط به کاربران و سرقت پول‌های آنان

ایردراپ به فرایند توزیع توکن‌های رایگان بین دارندگان ارز دیجیتال خاصی گفته می‌شود. هدف ایردراپ آگاه‌کردن کاربران از آن توکن خاص و دادن اطلاعات درباره آن است. کلاهبرداران می‌توانند از ایردراپ برای دو منظور استفاده کنند: یکی سرقت پول‌های کاربران و دیگری دسترسی به اطلاعات آنان.

در روش اول، کلاهبرداران ایردراپ جعلی را تبلیغ و اعلام می‌کنند که برای بهره‌مندی از ایردراپ، باید مبلغ ناچیزی به حساب خاصی واریز کنید. کاربران پول‌ها را پرداخت می‌کنند، بدون اینکه ایردراپی در کار باشد و کلاهبرداران با پول‌ها فرار می‌کنند.

در روش دوم، کلاهبرداران از ترکیب ایردراپ و داستینگ استفاده می‌کنند؛ بدین‌صورت که ابتدا ایردراپ انجام می‌شود و سپس مانند حمله داستینگ، هکرها با ردیابی حساب‌ کاربری به اطلاعات کاربران دسترسی پیدا می‌کنند.

دراین‌بین، روش دیگری نیز وجود دارد: توسعه‌دهندگان توکنی بی‌ارزش از کاربران می‌خواهند ازطریق فرم گوگل یا ربات تلگرام یا ثبت‌نام مستقیم در وب‌سایت پروژه ثبت‌نام کنند تا در ایردراپ شرکت داده شوند. هدف این روش کلاهبرداری ارز دیجیتال این است که در دوره‌ای کوتاه درباره توکن جوسازی کنند تا مردم به خرید آن در صرافی‌ها اشتیاق نشان دهند. این در حالی‌ است که این توکن ارزش خاصی ندارد و کاربران بی‌دلیل برای خرید آن صف کشیده‌اند و سود زیادی به جیب کلاهبرداران می‌رود.

چگونه از دارایی‌هایمان دربرابر کلاهبرداران محافظت کنیم؟

چگونه از دارایی‌هایمان در برابر کلاهبرداری ارز دیجیتال محافظت کنیم؟
طراحی: فرشاد متکلمی © ارزدیجیتال

کلاهبرداران درست مانند گرگ‌ها در طبیعت رفتار می‌کنند. گرگ‌ها هرگز دنبال دردسر نیستند؛ بنابراین، هکرها هم دنبال چیزی نمی‌روند که زمان و انرژی زیادی از آنان بگیرد. اگر نمی‌خواهید قربانی باشید، باید با درنظرگرفتن نکات امنیتی در فضای آنلاین، کار را برای کلاهبرداران سخت کنید. در‌ادامه، برخی از روش‌های تشخیص کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال را معرفی کرده‌ایم.

۱. تحقیقات کامل انجام دهید

مناسب برای مقابله با کلاهبرداری از نوع: طرح‌های پانزی و هرمی، عرضه اولیه سکه، ایردراپ‌های دروغین و پامپ‌و‌دامپ

همیشه درباره پروژه‌ها و طرح‌ها و برنامه‌هایی که قصد دارید روی آن‌ها سرمایه‌گذاری کنید، به‌خوبی تحقیق کنید و صرفاً با حرف دوست و آشنا یا افراد مشهور وارد سرمایه‌گذاری نشوید.

قبل از سرمایه‌گذاری در هر پروژه‌ای، وایت‌پیپر آن را بخوانید. وایت‌پیپر ارائه‌دهنده نمای کلی اهداف پروژه و حاوی اطلاعاتی ارزشمند درباره آن است. توسعه‌دهندگان در وایت‌پیپر باید درباره مفهوم محصول یا خدمت، کاربرد توکن‌ها، راهبرد ورود به بازار و جدول زمانی اجرا صحبت کرده باشند. اگر پروژه‌ای وایت‌پیپر قانع‌کننده‌ای ندارد و با مطالعه آن نمی‌توانید به این اطلاعات دست‌ یابید، مطمئن باشید کلاهبرداری است.

با افراد خبره در حوزه ارزهای دیجیتال مشورت کنید. همچنین، از منابع مختلف آنلاین و آفلاین اطلاعات کسب کنید تا از اعتبار محصول یا خدمات ارائه‌شده مطمئن شوید.

۲. از دستگاه‌هایتان محافظت کنید

مناسب برای مقابله با کلاهبرداری از نوع: کریپتوجکینگ و فیشینگ و بدافزارها

هکرها هرگز به‌زور اطلاعات و دارایی‌هایتان را به‌سرقت نمی‌برند؛ بلکه کاری می‌کنند تا خودتان راه را برایشان باز کنید. برای مقابله با چنین کلاهبرداری‌هایی، باید از دستگاه‌هایتان محافظت کنید. برای مثال، آنتی‌ویروسی مطمئن نصب کنید. آنتی‌ویروس می‌تواند به‌‌طور دوره‌ای برنامه‌ها و کدهای مخرب را از سیستم شما حذف کند.

همیشه برنامه‌ها و نرم‌افزارها را از پلتفرم‌های معتبر دانلود کنید و روی لینک‌هایی که از منابع نامعتبر دریافت می‌کنید، کلیک نکنید. کاربران کشورمان که به‌ناچار باید از اپلیکیشن‌های رایگان استفاده کنند، باید به این موضوع بیشتر دقت کنند تا در معرض انواع کلاهبرداری ارز دیجیتال قرار نگیرند.

۳. ارزهای دیجیتال خود را ایمن ذخیره کنید

کلاهبرداری ارز دیجیتال - از کیف پول‌های سخت‌افزاری برای محافظت از دارایی‌هایتان استفاده کنید
کیف پول‌های سخت‌افزاری یکی از روش‌های مطمئن برای نگه‌داری از دارایی‌های دیجیتال شما هستند.

مناسب برای مقابله با کلاهبرداری از نوع: هک کیف پول

کیف پول‌های سرد سخت‌افزاری امن‌ترین نوع کیف پول هستند و کلاهبرداران نمی‌توانند به آن‌ها دسترسی یابند؛ مگر اینکه آن‌ها را به‌طورفیزیکی از خودتان بدزدند. کیف پول‌های سری لجر مانند نانو ایکس و نانو اس و نانو اس پلاس و ترزور کیف‌پول‌های سخت‌افزاری محبوبی هستند که کلیدهای خصوصی شما را ایمن ذخیره می‌کنند. نگه‌داری مقادیر زیاد ارز دیجیتال در کیف پول صرافی یا اپلیکیشن‌های طرف سوم، وجوه شما را در‌معرض خطر هک قرار می‌دهد.

۴. اجازه ندهید هکرها فعالیت‌هایتان را ردیابی کنند

مناسب برای مقابله با کلاهبرداری از نوع: حمله‌های داستینگ و ایردراپ‌های جعلی و فیشینگ

در حمله‌های داستینگ و ایردراپ‌های جعلی، هکرها با ردیابی و نظارت بر فعالیت‌هایتان هنگام خرج‌کردن داست‌ها و توکن‌های ایردراپ، تلاش می‌کنند به اطلاعات مهم هویتی و کیف پول شما دسترسی پیدا کنند. با استفاده از روش‌های تغییر آی‌پی و برنامه‌هایی که ترافیک شما را رمزگذاری می‌کنند، ردپای خود را می‌توانید از بین ببرید تا ارائه‌دهنده‌های سرویس اینترنت (ISP) و هکرها نتوانند رمزعبور یا سایر اطلاعات شما را حدس بزنند یا سرنخی از فعالیت‌های آنلاین شما پیدا کنند.

۵. از رمزعبورهای قوی و تأیید هویت دو‌عاملی استفاده کنید

مناسب برای مقابله با کلاهبرداری از نوع: فیشینگ و هک کیف پول‌های داغ

بهترین کار برای جلوگیری از هک‌شدن دستگاه‌هایی که از آن‌ها برای تراکنش‌های ارز دیجیتال استفاده می‌کنید، استفاده از رمزعبورهای قوی و تأیید هویت دوعاملی (2FA) با کمک برنامه‌های اختصاصی مانند Google Authenticator است. با این ویژگی برای تأیید درخواست باید از چندین دستگاه یا پلتفرم استفاده کنید. به همه کاربران توصیه می‌کنیم که از سازوکار تأیید هویت دوعاملی مانند رمز‌عبور به‌علاوه حفاظت OTP یا رمز‌عبور و تأیید ایمیل استفاده کنند.

۶. همه‌چیز را دو بار بررسی کنید

مناسب برای مقابله با کلاهبرداری از نوع: فیشینگ و بدافزارها

برخی بدافزارها می‌توانند به کلیپ‌بورد حمله و آدرس کیف پول کپی‌شده را با آدرس کیف پول کلاهبرداران جایگزین کنند. بنابراین، همیشه آدرسی که پیست کرده‌اید، یک‌ بار دیگر بررسی کنید که دقیقاً آدرس کیف پولی خودتان باشد.

آدرس URL وب‌سایت‌ها را نیز دو بار بررسی کنید. نام دامنه به‌راحتی می‌تواند مشابه آدرس وب‌سایت اصلی صرافی مدنظرتان باشد و شما حتی متوجه نشوید وارد وب‌سایت جعلی شده‌اید. کافی است اطلاعات را وارد کنید تا همه آن‌ها دراختیار هکرها قرار بگیرند. راه‌حلی ساده برای جلوگیری از این مشکل آن است که وب‌سایت‌های مدنظرتان را بوکمارک کنید تا احتمال اشتباه به صفر برسد.

۷. مراقب پیام‌های خصوصی یا دایرکت باشید

مناسب برای مقابله با کلاهبرداری از نوع: پروژه‌های جعلی و طرح‌های پانزی و ایردراپ‌های جعلی

پیام‌هایی که به‌‌طورخصوصی در تلگرام یا سایر پیام‌رسان‌ها ارسال می‌شوند، تقریباً همیشه اسپم یا کلاهبرداری هستند؛ پس به آن‌ها پاسخ ندهید و هرگز روی لینک‌هایی که برایتان ارسال می‌کنند، کلیک نکنید. به پروژه‌هایی که از قراردادهای هوشمند و سودهای کلان و درآمدهای سریع با شما صحبت می‌کنند، اعتماد نکنید؛ خواه مبالغی برای شروع درخواست کرده باشند خواه نه.

هیچ‌وقت بابت ایردراپ از شما پولی دریافت نمی‌کنند، حتی با عنوان کارمزد تراکنش؛ بنابراین، اگر به چنین موردی برخورد کردید، حتماً نوعی کلاهبرداری ارز دیجیتال است.

چه پارامترهایی را برای محافظت از دارایی‌هایمان باید انجام دهیم؟

پیروی دقیق از اقدامات امنیتی می‌تواند به شما در جلوگیری از به‌دام‌افتادن در کلاهبرداری‌های ارز دیجیتال کمک کند. درنظرگرفتن پارامترهای زیر برای محافظت از دارایی‌های دیجیتالتان در حوزه کریپتوکارنسی که به‌شدت مستعد حمله‌های سایبری و هدف هکرهاست، بسیار اهمیت دارد:

  • استفاده از کیف پول‌های سرد و نگه‌داری‌نکردن مبالغ زیاد ارز دیجیتال در صرافی‌ها
  • استفاده از شبکه اینترنت امن
  • کلیک‌نکردن روی لینک‌هایی که از منابع ناشناخته برایتان ارسال می‌شوند
  • تغییر رمز‌عبور به‌‌طور دوره‌ای
  • به‌روزکردن دستگاه‌ها با جدیدترین نسخه‌های نرم‌افزار از منابع معتبر
  • استفاده از آنتی‌ویروس‌های قوی
  • اعتمادنکردن به پروژه‌هایی که وعده‌های سود کلان می‌دهند
  • سرمایه‌گذاری در چند ارز دیجیتال و پیروی از قانونِ «همه تخم‌مرغ‌هایتان را در یک سبد نگذارید»

آیا همه صرافی‌های ارز دیجیتال برای نگه‌داری دارایی‌ها امن هستند؟

پاسخ کوتاه به این پرسش خیر است. همیشه باید سوابق صرافی و کارنامه آن را بررسی کنید. آیا قبلاً هک شده است؟ آیا سابقه نقض داده یا نشت اطلاعات یا رخنه امنیتی داشته است؟ حتی امن‌ترین صرافی‌های ارز دیجیتال هم نمی‌توانند از کاربران دربرابر حمله‌های فیشینگ و مهندسی اجتماعی محافظت کنند؛ بنابراین، برای اطلاعات مربوط به ورود و احراز هویت در این صرافی‌ها باید هوشمندانه عمل کنید.

ازآن‌جاکه قانون‌گذاری مشخصی برای ارزهای دیجیتال وجود ندارد و حتی صرافی‌های معتبر نمی‌توانند کاملاً امن باشند، باید همیشه احتمال ازدست‌دادن سرمایه‌های خود را بدهید.

این مسئله برای ما کاربران ایرانی از اهمیت بیشتری برخوردار است؛ چرا‌که بسیاری از صرافی‌های بزرگ و معتبر ازجمله کوین‌بیس و بایننس کشورمان را در فهرست تحریم قرار داده‌اند؛ مسئله‌ای که خطر مسدودشدن حساب یا مصادره دارایی‌ها را در پی دارد.

جمع‌بندی

بازار پررونق ارزهای دیجیتال و میلیاردها دلار پولی که در آن مبادله می‌شود، بازاری وسوسه‌انگیز برای کلاهبردارانی است که از کاربران با دانش کم در این حوزه سوءاستفاده می‌کنند. پیچیدگی‌ها و آسیب‌پذیری‌های فناوری ارزهای دیجیتال و گستردگی جهانی آن بستری مناسب برای این افراد است تا با هدف‌ قراردادن سرمایه‌گذاران ریسک‌پذیر به سودهای کلان برسند. دانش و آگاهی، تنها سپر حفاظتی ما برای مقابله با کلاهبرداری ارز دیجیتال است. با شناخت کافی از انواع کلاهبرداری و روش‌های امنیتی مقابله با آن‌ها که در این مطلب بررسی کردیم، از دارایی‌هایمان می‌توانیم محافظت کنیم تا قربانی کلاهبرداری‌ها نشویم.

guest

لطفا در صورت مشاهده دیدگاه‌های حاوی توهین و فحاشی یا خلاف عرف جامعه لطفا با گزارش سریع آن‌ها، به ما در حفظ سلامت بستر ارتباطی کاربران کمک کنید.

0 دیدگاه
هاب
مکانی برای گفتگو درباره سرمایه گذاری کریپتو. همین الان عضو شو
ورود به هاب