چرا بیت کوین زیر ۵۰,۰۰۰ دلار باقی مانده است؟
اوایل ماه جاری میلادی، تیم تحقیقات استاندارد چارترد (Standard Chartered) پیشبینی کرد که قیمت بیت کوین روزهای پایانی سال جاری میلادی یا اوایل سال ۲۰۲۲ به ۱۰۰,۰۰۰ دلار خواهد رسید. از طرف دیگر، بسیاری از مدیران حوزه ارزهای دیجیتال هم پیشبینیهای مشابهی کردند که از جمله آنها میتوان به تام لی (Tom Lee)، از مدیران ارشد فاند استرت (Funstrat) اشاره کرد.
به گزارش کوین دسک، این در حالی است که با وجود عبور مقطعی قیمت بیت کوین از ۵۰,۰۰۰ دلار در اوایل ماه جاری میلادی، این ارز دیجیتال موفق به حفظ فشار صعودی بازار نشد. در حال حاضر هر واحد بیت کوین در محدودهای بین ۴۰,۰۰۰ تا ۴۵,۰۰۰ دلار معامله میشود سؤال اینجاست که چرا بیت کوین نتوانسته از ۵۰,۰۰۰ دلار عبور کند؟
۱- رشد گسترده دیفای
رشد دیفای به سال گذشته باز میگردد. امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) بخش عمدهای از سال گذشته را در وضعیتی مناسب سپری کرد و بسیاری از سرمایهگذاران، با سرمایهگذاری در این حوزه بهدنبال کسب سودهای بالا بودند و همین مسئله باعث افزایش حجم معاملاتی آن شد. در نتیجه این فعالیتها، سرمایهگذاران بیت کوینهای خود را برای ورود به بازار دیفای به ارزهایی مثل اتریوم تبدیل کردند تا در پلتفرمهای قراردادهای هوشمند مشارکت کنند.
نباید فراموش کرد که اواخر سال ۲۰۲۰ و اوایل سال ۲۰۲۱، دیفای هم درگیر سقوطهایی بود ولی این سقوطها عمدتاً مقطعی بودند. موج دوم رشد دیفای پس از اوجگیری صنعت توکنهای غیرمثلی (NFT) رخ داد. دادههای دیفای پالس (DeFi Pulse) نشان میدهد که در پایان هفته اول ماه جاری میلادی، مجموع ارزش قفلشده در دیفای برای اولین بار از ۱۰۰ میلیارد دلار گذشت. رشد اخیر دیفای باعث شد تا رشد سال گذشته در زیر سایه آن محو شود. در این مدت، ارزش قفلشده این حوزه با رشدی ۲۵۳ درصدی، از ۲۳.۸ میلیارد دلار به ۸۴ میلیارد دلار رسید و این در حالی بود که سال گذشته این رشد ۱۸۳ درصد بود.
سولانا، اولنچ، فانتوم و کاردانو از جمله پلتفرمهایی بودند که سهمی عمده در این رشد داشتند. برخی از این پلتفرمها با استفاده از ارائه تراکنشهای سریع و ارزان، به رقیبی جدی برای اتریوم تبدیل شدهاند.
۲- رشد توکنهای غیرمثلی
رشد دیفای تنها بخشی نبود که باعث شد بیت کوین به حاشیه رانده شود. توکنهای غیرمثلی هم در سال ۲۰۲۱ با موفقیتهای زیادی همراه بودند. هزینههای صرفشده برای خرید توکنهای غیرمثلی در ماه به رکوردی تازه رسید. این میزان ابتدای ۲۰۲۱ چیزی در حدود ۱۰ میلیون دلار بود و ۱۷ سپتامبر (۲۶ شهریور) به ۲.۶ میلیارد دلار رسید.
بهلطف رشد دیفای و توکنهای غیرمثلی، سلطه بیت کوین با کاهشی شدید همراه شد. اوایل امسال سلطه بیت کوین ۶۹.۷ درصد بود که اخیراً به ۴۱ درصد رسیده است؛ بهعبارتدیگر، علاقه به بیت کوین دیگر مثل ۹ ماه قبل نیست. همین مسئله یکی از دلایل مهمی است که باعث میشود فشار صعودی در بازار به آن اندازهای نباشد که باعث عبور این ارز دیجیتال از ۵۰,۰۰۰ دلار شود.
۳- فشارهای قانونی از آمریکا
لایحه زیرساخت آمریکا و بودجه ۱.۲ تریلیون دلاری که در آن گنجانده شده است، حوزه ارزهای دیجیتال راه هم تحتتأثیر قرار میدهد. این لایحه شامل بخشی است که ممکن است به اخذ مالیات از ارزهای دیجیتال منجر شود. یکی از مفاد این لایحه، کارگزاریهای ارزهای دیجیتال را ملزم میکند که تراکنشهای خود را به مراجع مربوطه گزارش کنند. سوای از آن که ملزومات گزارشدهی تنها یک ابزار نظارتی به حساب میآید، تهیه چنین گزارشهایی برای کارگزاریها مقدور نیست و حتی تعریف درستی هم از کارگزاریها در این لایحه نشده است. طرفداران ارزهای دیجیتال با انتقاد از این لایحه، ادعا میکنند که گستردگی آن زیاد است و ممکن است ماینرها، توسعهدهندگان و نودها هم زیر چتر این تعریف قرار بگیرند و این در حالی است که هیچ کدام از آنها از داراییهای کاربران را نگهداری نمیکنند.
این در حالی بود که گروهی از نمایندگان دوستدار ارزهای دیجیتال در کنگره بهدنبال ارائه یک اصلاحیه بودند. این اصلاحیه در نهایت تصویب نشد و تقریباً کارهای تبدیلشدن لایحه به قانون مراحل نهایی خود را طی میکند. از لحاظ تاریخی، ابهامات قانونی باعث عملکرد نامطلوب قیمت بیت کوین شدهاند.
اختلافها میان نهادهای قانونگذار ایالتی در حوزه اوراق بهادار آمریکا با پلتفرمهای وامدهی ارزهای دیجیتال نظیر سلسیوس و بلاکفای (BlockFi) هم به وضعیت نه چندان مطلوب بیت کوین دامن زده است. قانونگذاران آمریکایی معتقدند حسابهای پسانداز ارزهای دیجیتال که این شرکتها ارائه میدهند، قوانین اوراق بهادار را نقض میکنند. کمیسیون بورس اوراق بهادار آمریکا هم که یک نهاد فدرال است، هنوز حتی یک مجوز هم برای فعالیت صندوقهای قابلمعامله در بورس (ETF) صادر نکرده است. به نظر میرسد این کمیسیون رویکرد محافظهکارانه در قبال این صندوقها اتخاذ کرده است. تحلیلگران و کارشناسان معتقدند که کسب مجوز صندوقهای قابلمعامله در بورس بیت کوین سیلی از سرمایهها را از سوی سرمایهگذاران نهادی به این حوزه سرازیر میکند. گفته میشود که در صورت کسب مجوز برای این صندوقها، احتمال رسیدن قیمت بیت کوین به ۱۰۰,۰۰۰ دلار هم وجود دارد.
نباید فراموش کرد که SEC علاقه چندانی به صندوقهای قابلمعامله در بورسی که بیت کوین فیزیکی معامله میکنند ندارد؛ با این حال ممکن است شاهد کسب مجوز صندوقهایی باشیم که داراییهایی با پشتوانه بیت کوین را معامله میکنند.
۴- رشد دلار
ماه اوت شاهد انتشار گزارش فروش خردهفروشیها در آمریکا بودیم. پس از این گزارش، شاخص دلار به بیشترین حد خود طی سه هفته اخیرش رسید. فروش خردهفروشیها علیرغم این که انتظار میرفت کاهشی ۰.۸ درصدی داشته باشد، ۰.۷ درصد رشد کرد. این دادهها نشان میدهد که اقتصاد آمریکا سیری صعودی دارد و کسبوکارها پس از قرنطینههای پیاپی کرونا، در حال احیا هستند. با وجود گسترش سویه دلتا، همچنان تمایل افراد به خرید در حال افزایش است؛ این یعنی رشد اقتصاد و رشد اقتصادی یعنی علاقه کمتر به داراییهای پوششی نظیر بیت کوین.
کاهش ماه اوت نرخ بهره از ۵.۴ درصد به ۵.۳ درصد هم از دیگر عواملی است که باعث رکود بازار بیت کوین شده است. این در حالی است که بهعقیدهٔ بسیاری از کارشناسان این رقم در مقایسه با ارقام سالهای گذشته بسیار بیشتر است. برخی دیگر نیز این نرخ را شاخصی مثبت در نظر میگیرند و عنوان میکنند که اوضاع ممکن بود بسیار بدتر باشد.
۵- اولین ممنوعیت کامل ارزهای دیجیتال در چین
چند روز پیش بانک مرکزی چین در اطلاعیهای تازه، تمام تراکنشهای مرتبط با استخراج و معاملات ارزهای دیجیتال را ممنوع اعلام کرد و خاطرنشان کرد که شهروندان این کشور حق انجام معاملات ارزهای دیجیتال با ارزهای دیجیتال و ارزهای فیات را ندارند؛ این یعنی برای اولین بار در تاریخ، خرید، فروش و معامله ارزهای دیجیتال در این کشور ممنوع اعلام شد.
بانک مرکزی چین همچنین بهصراحت اعلام کرد که انجام چنین معاملاتی تحقیقات قضایی به همراه خواهد داشت.
علاوه بر بانک مرکزی چین، نهادهای دیگری نظیر کمیسیون توسعه و اصلاح ملی این کشور هم در بیانیهای عنوان کرد که مقامات این کشور بهدنبال از میان برداشتن تمام فعالیتهای استخراج در این کشور هستند.
هر جا مشکلی هست یه سرش چینه
چی میخوان این عوضی ها؟
دنیا هم مثل مردم خودشون به بردگی بکشن باز سیر نمیشن
ژاپن حق داشت اون بلا رو سرشون آورد
دستشون واقعا درد نکنه