علیرضا صلواتی، کارشناس اقتصاد، در یادداشت تازه خود مزایای استخراج بیت کوین را در ایران بررسی کرده است. او از منابع انرژی ایران، بحث تحریمها و وجود دو پیک مصرف در سال، بهعنوان ویژگیهایی یاد میکند که ایران را به کشوری مناسب در بحث استخراج بیت کوین تبدیل میکند. در ادامه یادداشت او را بخوانید.
به گزارش ارزدیجیتال و به نقل از ایندیپندنت فارسی، با افزایش قیمت بیت کوین به نزدیک سقف ۴۰ هزار دلار و بهتبع آن افزایش قیمت سایر رمزارزها، صنعت استخراج رمزارزها بار دیگر رونق گرفته است. از گوشهوکنار شنیده میشود که یکی از عوامل افزایش مصرف برق کشور، استفاده از برق شبکه بهمنظور استخراج بیت کوین است. البته با افزایش قیمت بیت کوین، هزینه خرید دستگاههای استخراجکننده آن نیز رشد زیادی داشته است. در ایران اما، باتوجه به قیمت پایین انرژی در کشور، عموماً از دستگاههای قدیمی و از رده خارج شده جهانی استفاده میشود. از اینرو، همچنان خرید این دستگاهها صرفه اقتصادی بالایی دارد.
چرا استخراج رمزارز در ایران مزیت دارد؟
مزیت ایران در تولید و استخراج رمزارز را میتوان در 3 بخش اصلی دید:
۱. منابع غنی انرژی در کشور
ایران چهارمین کشور بزرگ از نظر منابع نفتی (۱۵۶ میلیارد بشکه نفت) و دومین کشور بزرگ از نظر منابع گازی (۳۲ تریلیون متر مکعب) در دنیا است. علاوه بر این، با توجه به وضعیت میزان آفتاب در ایران، میتوان گفت این کشور منبع خوبی برای تامین انرژی خورشیدی است. مجموع این شرایط نشان میدهد ایران بهعنوان کشوری که منابع تامین انرژی فراوانی دارد، شرایط مناسبی برای تأمین انرژی مورد نیاز استخراج رمزارزها در اختیار دارد.
۲. تحریم ایران
دارابودن منابع غنی انرژی، دلیل خوبی برای تبدیلشدن یک کشور به بهشت استخراج بیتکوین نیست. ایران علاوه بر دارابودن منابع عظیم انرژی، به دلیل تحریمهای بینالمللی، قادر به صادرکردن این منابع نیست. از اینرو، فرصت خوبی برای صادرات انرژی از طریق استخراج رمزارزها فراهم شده است. ایران میتواند با فروش انرژی به قیمت پایینتر، به استخراجکنندگان بیتکوین در کشور و امکان تولید برق ارزان برای آنها، ایران را به بهشت استخراج رمزارز تبدیل کنند. توسعه زیرساخت استخراج رمزارز، میتواند شبکه برق کشور را نیز تا چندین برابر وضعیت کنونی گسترش دهد و وضعیت ایران را در تأمین انرژی در سالهای آینده بهبود بخشد.
۳. وجود دو پیک مصرفی در کشور
ایران از معدود کشورهای جهان است که دو پیک مصرفی دارد. در فصل تابستان به دلیل مصرف بسیار بالای برق، بهمنظور خنکسازی ساختمانها، مصرف برق کشور تا نزدیکی ۶۰ هزار مگاوات افزایش پیدا میکند. از سوی دیگر، در زمستان نیز به دلیل سرمای هوا و ضرورت گرمکردن خانهها، مصرف گاز به رکوردهای خود میرسد. از اینرو، کشور ایران در تابستان با پیک مصرف برق و در زمستان با پیک مصرف گاز روبهرو است. وجود دو پیک، منجر میشود صادرات انرژی با مشکلاتی روبهرو شود. اما استخراج رمزارز میتواند این مشکل را تا حد زیادی حل کند. با ایجاد زیرساخت استخراج بیتکوین، کشور میتواند در زمانهای افت مصرف برق و یا گاز، به سمت استفاده حداکثری از زیرساخت تولیدی کشور، با استفاده از استخراج رمزارز برود.
از فرصت به تهدید
با وجود فرصت بکر استخراج بیت کوین در کشور، این فرصت با رفتارهای دولت به یک تهدید بزرگ تبدیل شده است. قیمت بسیار پایین برق صنعتی و کشاورزی سبب شده است، عمده مردم برای استخراج بیت کوین، از برق کشاورزی و صنعتی استفاده کنند. به همین دلیل، صنایع تولیدی خود را تعطیل و به استخراج بیتکوین روی آوردهاند. در واقع، باز هم شاهد تبدیل یک فرصت بزرگ توسعهای به یک تهدید بزرگ توسعهای هستیم
از سوی دیگر، افرادی که حاضر به سرمایهگذاری وسیع در این صنعت هستند نیز نسبت به استخراج قانونی آن بسیار کمانگیزه هستند. دولت ایران با اعلام افزایش شدید قیمت برق برای استخراج بیت کوین، عملاً صرفه اقتصادی تولید آن را از بین برده است.
تفاوت بیتکوین و سیمان
در گزارشی که سال گذشته، روزنامه دنیای اقتصاد چاپ کرده بود، دولت سالانه حدود ۹ هزار میلیارد تومان به صنعت سیمان یارانه انرژی میدهد؛ در صورتی که کل سود شرکتهای سیمانی در حدود ۱,۵۰۰ میلیارد تومان بوده است. اگر مبلغ یارانه انرژی را بهطور متوسط بین شاغلین این صنعت تقسیم کنیم، به هر نفر ماهانه حقوقی در حدود ۳۷ هزار تومان میرسد. لازم به ذکر است این مفروضات در سال گذشته و با دلار حدوداً ۱۲ هزارتومانی محاسبه شده است و احتمالاً در شرایط کنونی اعداد باید در ۲ ضرب شوند. با این وجود، دولت به صنعت استخراج بیت کوین به چشم یک صنعت نگاه نکرده و تلاشی در جهت توسعه آن انجام نداده است.
از آنجایی که استخراج بیت کوین همچون سایر صنایع کشور همچون تولید سیمان، فولاد و کاشی و سرامیک بسیار انرژیبر است، به نظر میرسد قیمت منصفانه انرژی برای استخراج بیت کوین باید مشابه قیمت انرژی برای سایر صنایع انرژیبر باشد. البته دولت میتواند به دلیل محدودیتهای موجود در شبکه توزیع برق، استخراج بیت کوین را محدود به ایجاد ظرفیت جدید کند که از این جهت این کار میتواند کل صنعت برق کشور را دگرگون کند. در حال حاضر، قیمت برق برای صنایعی همچون فولاد حدود ۲۵۰ تومان است که معادل ۱ سنت میشود. افزایش این رقم به حدود ۳ سنت، میتواند هم رانت انرژی فولاد را کاهش دهد و همقیمت مناسب و جذابی بهمنظور توسعه زیرساخت استخراج رمزارز در کشور باشد.
تکلیفی که هنوز مشخص نیست
با وجود گذشت چندین سال از عمر صنعت رمزارز در جهان، همچنان تکلیف استخراج رمزارزها در ایران مشخص نیست. هنوز روشن نیست که فرایند دریافت مجوز، قیمت دقیق برق مصرفی این واحدها، قیمت گاز بهمنظور تأسیس نیروگاه برای تولید برق موردنیاز استخراج بیت کوین و… به چه صورتی است. دولت ایران که همواره با بحران تصمیمگیری روبهرو است، این بار نیز همانند گذشته نمیتواند یک تصمیم مشخص در زمینه استخراج رمزارز اتخاذ کند. این موضوع، شرایط را برای سرمایهگذاران و مردم سخت کرده است. به همین جهت، استخراج بیت کوین عمدتاً بهصورت زیرزمینی انجام میشود.
البته چندین بخشنامه در راستای استخراج رمزارزها آمده است، اما اعلام فروش برق و یا گاز با قیمت بالا برای استخراجکنندگانِ بیت کوین، سبب شده است که عملاً مزیت ایران در قیمت پایینتر انرژی از بین برود. علاوه بر این، سختگیریهای زائد در تأیید مجوز مربوط به استخراج بیت کوین، سبب شده است که سرمایهگذاران یا عملاً از خیر استخراج بیت کوین بگذرند و یا آن را بهصورت غیرقانونی و چراغخاموش جلو ببرند. حتی مشروطکردن استخراج بیت کوین به احداث نیروگاه جدید و تأمین گاز موردنیاز آن، میتوانست مزیت خوبی برای ایران فراهم کند، اما به نظر میرسد همین کار نیز با بروکراسی گسترده روبهرو است.
فرصتی که سوخت
کشور ایران نهتنها در دوران تحریم به استقبال استخراج رمزارز و تسهیل تجارت آن نرفت، بلکه همانند رفتارهای گذشته خود، با قدرت جلوی آن ایستاد و فرایند مربوط به دریافت مجوز را با یک بروکراسی گسترده روبهرو کرد. در شرایط کنونی که ایران با مشکلات زیادی در صادرات انرژی روبهرو است، میتوانست سوخت مازاد خود را با قیمت رقابتی و ارزانتر در بازار داخلی عرضه کند و از این طریق به صادرات انرژی دست پیدا کند. حتی سوزاندن مازوت در مناطق غیرمسکونی و تأمین برق موردنیاز استخراجکنندگان رمزارز، میتواند بحران مازوت در کشور را کاهش دهد و استخراجکنندگان غیرقانونی را به سمت برق ارزان بهمنظور تولید رمزارز هدایت کند.
ما همیشه اخرش میرسیم که سفره رو جمع کردن..
متاسفانه ،ما از بحث ارزهای دیجیتال و شبکه های نسل دوم و سوم بلاک چینی ، فقط استخراج بیت کویین رو یاد گرفتیم. در صورتی فرصت های زیادی در این بازار هست. استخراج بیت کویین ، برای کشورهایی که برق رو از منابع غیر فسیلی ارزان بدست میارن، مناسب هست. نه سوزوندن نفت و گاز، ولو که ارزون باشه.
از چه فرصتی حرف میزنید؟!!
اینکه یه دستگاه رو بزنی به برق و بهش اینترنت بدی چه فرصتیه؟
این تفکر یه تفکر جهان 5 امیه.
تولید تکنولوژی ،تولید علم ، تولید صنعت و صادرات هنر میخواد نه این کارهای بی ارزش که جز سوزوندن منابع ما چیزی عایدی ندارن.
خروجی این کار چیه ، بیت کوین؟ اگه این کار خوبی بود چرا بنیاد اتریوم ، تو اتریوم 2 ماینینگ رو حذف کرد؟!
صد سال دیگه هم اینکارو بکنید ، تهش میبینید تمام نفت و گازت رو دادی پاش ، و کلی از مردم کشورت از سرما یخ زدن.
صحیح است
شما با تفکر جهان اولیت چه قشنگ بحث می کنی استاد بزرگ، یه دستگاه رو بزنی به برق و بهش اینترنت بدی، الان شرکت های بزرگ که دارن وارد بحث بیت کوین و بقیه ارزها میشن همشون جهان پنجمی هستن و شما از همه اونها بهتر بلدی اقتصاد رو. اینکه اتریوم 2 ماینینگ رو حذف کرده بخاطر بی فایده بودنش هست ؟
شما که جهان اولی هستید پیشنهادتون برای رشد و شکوفایی اقتصادی کشور چیه ؟
بهتره تعصب رو کنار بزاری و از عقلت یکم بیشتر استفاده کنی.
بخون تو وسطای متن گفته
تولید ثروت از طریق علم و تکنولوژی و صادر کردنش به دنیا.
کاری که کشورهای توسعه یافته میکنه.
دوست عزیز
بلاکچین و ارز های دیجیتال اسکناس نیستن که پول باشن و جز ارزش مادی هیچ معنای دیگری نداشته باشن
هر ارز دیجیتال خودش یه ایده، تفکر، علم و تکنولوژیه
کشورهای توسعه یافته علاوه بر هر چیزی دارن توی حوزه بلاکچین و ارزهای دیجیتال سرمایه گذاری و تولید علم میکنن
پشتوانه ارزهای دیجیتال همین علم پشت شونه
عزیز هیچ شرکتی خصوصی بین المللی معتبری این کار جاهلانه رو نمیکنه ولی ممکنه از راه Pos سود در بیاره
از راه POS سود در بیاره ؟
یعنی چی از طریق POS سود دربیاره شرکت خصوصی ؟
هر شرکتی می تونه وارد رمزارز بشه اما برای POS شما باید PSP داشته باشه، حتی یه سری از بانکها PSP خودشون رو ندارن، اما هر کسی هرجای دنیا که به اینترنت وصل باشه می تونه هر رمزارزی می خواد بخره
با اومدن دیفای هم می تونه تراکنش های مالی خودش را با رمزارز انجام بده (وام دهی و …)
ماشالله به این نبوغ! الان چین ک دنیارو داره میگیره چرا خودش بزرگترین استخراج کننده هستش! جهان چندمیه! ایران اینقد نفت گاز داره ک تا 400 سال دیگه هم میتونه برداشت کنه هم صادر کنه ! آقای جهان اولی منابع انرژی ما خیلی زیاده ک در آینده نمیتونیم استفاده کنیم و باید در همشونو گل بگیریم چون انرژی های جایگزین میاد ! الان ک زمان برداشت سوخت فسیلی هستش ما صادرات نداریم بخاطر تحریم جهان اولی ها ! اون کسی ک بیت کویین رو ساخته تا 100 سال دیگه رو هم پیش بینی کرده تا چند سال دیگه کامپیوتر های کوانتومی ک میلیاردها برابر از دستگاه های امروزی قوی تره میاد و سرعت پردازش رو وحشتناک میکنه و با nfc گوشی یا کارت در صدم ثانیه خرید میکنی ،اونجاست ک اتریوم باید بوق بزنه ! بیت کوین به یک میلیون دلارم میرسه اون زمان!
سلام.عزیز من چرا نیمه خالی لیوان را میبینی.انرژی برق را نمیشه نگه داشت وذخیره کرد.کشور ما به باجمعیت ۸۰ میلیون باندازه کشور چین باجمعیت ۱،۳ میلیاردنفر مصرف برق داره،اگه باصرفه جوئی ۱۰ درصدآن بتوانیم بیت کوین تولید کنیم میدونی چه ثروت عظیمی در کشور برای مردم ایجاد میشه،حتی نیاز نیست یه نیروگاه برق ساخته بشه…..
به نام ما به کام چینی ها
افسوس…….. واقعا چرا؟