ارز‌ها: ۳۱,۶۵۷
ارزش بازار: ۳.۲۵۴ تریلیون دلار
قیمت تتر: ۷۰,۰۷۶ تومان

طرح دولت برای ساماندهی ارزهای دیجیتال؛ چه محدودیت‌های جدیدی اعمال می‌شود؟

طرح دولت برای ساماندهی ارزهای دیجیتال؛ چه محدودیت‌های جدیدی اعمال می‌شود؟

به‌تازگی نسخه‌ای غیررسمی از پیش‌نویس ستاد تحول دولت سیزدهم برای ساماندهی وضعیت ارزهای دیجیتال در کشور، منتشر شده است. در این پیش‌نویس که هنوز هیچ نهاد رسمی‌ای آن را تأیید نکرده است، مقررات سفت و سختی برای معاملات و نگهداری از ارزهای دیجیتال در نظر گرفته شده است که در صورت اجرایی‌شدن، می‌تواند فعالیت معامله‌گران و کسب‌وکارهای این حوزه را بیش از هر زمان دیگری با محدودیت مواجه کند.

به گزارش ارزدیجیتال و به نقل از دیجیاتو، یک ماه پس از آنکه محسن رضایی متولی رمزارزها در دولت شد، پیش‌نویس مصوبه‌ای از سوی کارگروه رمزارزش‌ها در ستاد تحول دولت سیزدهم، برای ارائه به هیئت وزیران آماده شده است. این نسخه، ویرایش هشتم و مربوط به ۲۵ دی ۱۴۰۰ است. در حال حاضر مشخص نیست ویرایش‌های جدیدی قرار است از این مصوبه هیئت وزیران آماده شود یا نسخه‌ای که به دست دیجیاتو رسیده برای تصویب در هیئت وزیران مطرح خواهد شد. با این حال، نکات بسیار قابل‌تأملی در این طرح دیده می‌شود که می‌تواند آغاز محدودیت‌های جدیدی در فضای رمزارز ایران باشد.

اگرچه نکات مثبتی در این طرح دیده می‌شود، به نظر می‌رسد دولت کنترل کامل بازار رمزارزها در کشور را به ساماندهی آن ترجیح داده است. طبق این پیش‌نویس بایستی سامانه و شرکتی راه‌اندازی شود که مبادلات رمزارزی افراد را زیر نظر می‌گیرد؛ همچنین سقف ریالی برای افراد حقیقی تعیین شده که بیش از آن اجازه نگه‌داری رمزارز را در کیف پول شخصی خود ندارند.

طرح دولت برای ساماندهی ارزهای دیجیتال؛ چه محدودیت‌های جدیدی اعمال می‌شود؟

کارگروه رمزارزش‌ها زیر نظر ستاد تحول دولت سیزدهم، اواخر دی ماه امسال «سیاست‌ها و احکام پیشنهادی جامع ساماندهی زیست‌بوم رمزارزش‌ها» را جهت تصویب هیئت وزیران ارائه کرده است. طرح مذکور در 5 فصل و ۳۰ ماده تنظیم شده که به مضامینی همچون تعیین ساختار ساماندهی، بحث استخراج و ایجاد رمزارز، تبادل و نگهداری رمزارزها و بحث پرداخت با استفاده از این ارزهای دیجیتال می‌پردازد.

نگاه کلی به این طرح نشان می‌دهد دولت بدون توجه به ماهیت رمزارزها و غیرمتمرکز بودن آنها، به‌دنبال راهی است تا کاملاً این بازار را در ایران زیرنظر بگیرد و مانع خروج ارز از کشور، پول‌شویی و نگرانی‌هایی از این دست شود. علاوه‌بر این بحث توانایی پیاده‌سازی سامانه کنترلی مد نظر دولت نیز مورد سؤال است.

راه‌اندازی سامانه‌ای برای رصد و کنترل بازار ارزهای دیجیتال

در بخش اول طرح پیشنهادی کارگروه رمزارزش به تعاریف و ساختار ساماندهی اشاره شده است. طبق آن رمزارزش نمایش دیجیتالی ارزش یا حقوقی است که می‌تواند با استفاده از فناوری دفترکل توزیع شده یا فناوری مشابه، به‌صورت الکترونیکی منتقل و ذخیره شود.

مهم‌ترین قسمت بخش اول، بحث راه‌اندازی «سامانه هوشمند رکن» و «شرکت مرکزی هوشمند رمزارزش مهر» است. طبق ماده 6-1 سامانه رکن جهت رصد، کنترل و نظارت بر بازار رمزارزها است که کارکردهایی همچون احراز هویت، ثبت آدرس‌های رمزارز، حسابرسی مالی خودکار، ثبت شماره کارت و حساب‌های بانکی هویت‌های احراز شده است.

طرح دولت برای ساماندهی ارزهای دیجیتال؛ چه محدودیت‌های جدیدی اعمال می‌شود؟

این سامانه همچنین به کلیه نهادهای مجاز برای شناسایی آدرس‌ها و تراکنش‌های مشکوک خدمات ارائه می‌کند. موضوعی که اگرچه رفع‌کننده نگرانی دولت بوده، اما متضاد با ساختار بلاک چین و ماهیت رمزارزها است. علاوه بر این با توجه به بحث تحریم‌ها و در صورت دسترسی غیر به این سامانه، به‌راحتی کاربران ایرانی این حوزه شناسایی می‌شوند و تبعات جبران‌ناپذیری به همراه خواهد داشت.

شرکت مرکزی هوشمند رمزارزش مهر نیز بر اساس مجوز و آیین‌نامه‌های وزارت اقتصاد با سرمایه‌گذاری فعالان بخش خصوصی تشکیل خواهد شد. این شرکت زیرساخت لازم سامانه رکن، اتصال سکوهای تبادل (صرافی‌های ارز دیجیتال) و صندوق‌های نگهداری امن رمزارزها را فراهم می‌کند.

طبق ماده ۳، وزارت اقتصاد موظف است با همکاری بانک مرکزی و وزارت فناوری اطلاعات ظرف ۲ ماه از زمان ابلاغ این مصوبه، اقدامات لازم را برای تأسیس شرکت رمزارزش مهر و در راستای آن راه‌اندازی سامانه هوشمند رکن انجام دهد.

ستاد ملی رمزارزها برای هماهنگی در این حوزه نیز با مسئولیت معاون اقتصادی رئیس جمهور و متشکل از نمایندگان شورای عالی فضای مجازی، بانک مرکزی، وزارتخانه‌های اقتصاد، وزارت اطلاعات، صمت، نفت، نیرو، ارتباطات، کشور و معاونت علمی ریاست جمهوری بایستی تشکیل شود.

تنظیم قوانین سفت و سخت برای نگهداری ارزهای دیجیتال

سازمان بورس طبق طرح پیشنهادی کارگروه رمزارزش ملزم به ایجاد و نظارت بر صندوق‌های حضانتی رمزارزها ظرف مدت ۶ ماه از تاریخ ابلاغ آن شده است. اشخاص حقوقی ایرانی بایستی تمامی رمزارزهای خود را در این صندوق نگه‌داری کنند. همچنین کلیه صرافی‌ها موظف‌اند تا حداقل ۹۰ درصد رمزارز موجود خود را در یکی از صندوق‌های فوق‌الذکر نگهداری کنند.

اما عجیب‌ترین بخش مربوط به ماده ۲۳ است. طبق این ماده کلیه اشخاص حقیقی ایرانی حداکثر می‌توانند تا 4 برابر وجه نقد مجاز تعیین‌شده در آیین‌نامه اجرایی مبارزه با پولشویی را در کیف پول‌های شخصی خود نگه‌داری کنند. بیش از مبلغ تعیین‌شده بایستی به صندوق‌های حضانتی منتقل و در آنجا نگه‌داری شود.

طرح دولت برای ساماندهی ارزهای دیجیتال؛ چه محدودیت‌های جدیدی اعمال می‌شود؟

تعیین سقف نقدی باعث می‌شود تا با نوسان قیمتی رمزارزها و افزایش قیمت آن‌ها، هر بار بایستی تعداد رمزارز بیشتری به این صندوق منتقل شود. موضوعی که احتمالاً بسیار دردسرزا خواهد شد.

رعایت‌نکردن این موارد باعث برخورد با فرد متخلف طبق قانون مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم خواهد شد.

راه‌اندازی بازار عمده فروشی برای ارزهای دیجیتال

بخشی از طرح پیشنهادی کارگروه رمزارزش به بحث خرید و فروش رمزارزها می‌پردازد. طبق ماده ۲۵ سکوهای تبادل (صرافی‌های رمزارز) بایستی حداکثر ظرف ۳ ماه از بهره‌برداری سامانه هوشمند رکن، فعالیت خود را با این سامانه و شرکت مهر منطبق کنند؛ در غیر این صورت غیرمجاز محسوب شده، از خدمات بانکی و پرداخت محروم و با آن‌ها برخورد خواهد شد.

یکی از بخش‌های قابل تأمل طرح پیشنهادی، لزوم توقف برخی فعالیت‌های صرافی‌ها تا زمان تأسیس شرکت مهر و راه‌اندازی سامانه رکن است. طبق ماده ۲۶ هرگونه جابه‌جایی ریالی بین کاربران حقیقی و حقوقی غیرمجاز است و برداشت و واریز بایستی از حساب بانکی خود شخص صورت گیرد. همچنین در این بازه زمانی تنها امکان برداشت ریالی وجود داشته باشد و هیچکس نبایست رمزارز خریداری شده را به والت خود منتقل کند.

طرح دولت برای ساماندهی ارزهای دیجیتال؛ چه محدودیت‌های جدیدی اعمال می‌شود؟

پرداخت‌یارها نیز در کنار صرافی‌ها، تا زمان راه‌اندازی سامانه رکن، ملزم به احراز هویت کلیه کاربران در هنگام واریز و برداشت و ذخیره داده‌های آن‌ها شده‌اند.

صرافی‌ها نیز از آن زمان به بعد بایستی رمزارز مورد نیاز خود را از این بازار تأمین کنند. سکوهای تبادل تا زمان راه‌اندازی بازار عمده فروشی بایستی نحوه تأمین رمزارز خود را مستند و به دستگاه‌های ذی‌ربط اعلام کنند.

از ارائه تخفیف تا وضع مالیات بر ماینینگ

فصل دیگر طرح پیشنهادی کارگروه رمزارزش به دو بحث استخراج و تولید رمزارزها می‌پردازد. نگاه کلی به مواد این بخش نشان می‌دهد دولت نگاه واقع‌بینانه‌تری نسبت به این صنعت داشته و معتدل‌تر از سند پیشنهادی وزارت نیرو است.

طبق ماده ۴، وزارت صمت موظف شده است با همکاری وزارتخانه‌های نیرو و نفت زیرساخت‌های لازم برای فعال‌سازی تمام ظرفیت کشور و بخش خصوصی جهت ماینینگ رمزارزها را فراهم کند. هدف از این موضوع، پاسخ به افزایش تقاضای رمزارزها در داخل و جلوگیری خروج ارز از کشور است.

آن‌طور که در ماده ۵ نوشته شده است وزارت صمت همچنین بایستی مناطق مناسب استخراج رمزارز را تعیین کند و به مراکزی که در این مناطق فعال شوند، تخفیف در نرخ انرژی و مالیات اعطا شود.

طبق این سند برنامه‌های حمایتی از مراکز استخراج رمزارز که از منابع انرژی تجدیدپذیر استفاده می‌کنند، نقش در افزایش بهره‌وری و کاهش تلفات برق تولیدی در شبکه داشته یا نیروگاه گازی مستقل ایجاد کرده‌اند، در نظر گرفته خواهد شد.

طبق تبصره ۲ ماده 6 تعرفه‌گذاری انرژی بایستی به گونه‌ای باشد که باعث خروج سرمایه یا افزایش ماینینگ زیرزمینی نشود.

اما با توجه به قطعی‌های اخیر برق در کشور، مراکز خودتأمین استخراج رمزارز موظف می‌شوند در ساعات پیک مصرف ۵۰ درصد برق تولیدی خود را در اختیار وزارت نیرو قرار دهند، در مقابل نیز وزارت نیرو بایستی سوبسیدی به آن‌ها ارائه کند. همچنین برق سایر مراکز در ساعات اوج مصرف، قطع خواهد شد.

بخش قابل توجه دیگر، لزوم تأمین تقاضای داخلی رمزارزها از سوی مراکز استخراج است. این مراکز بایستی طبق ماده ۱۲ به ازای هر کیلووات سال مصرف انرژی، مقدار ارزی را که ستاد ملی رمزارزش‌ها تعیین می‌کند در بازار و صرافی‌های مورد تأیید به فروش برساند.

همچنین طبق ماده ۱۳ مراکز ماینینگ به‌عنوان واحد تولید صنعتی شناخته شده و مشمول مقررات مالیاتی خواهند شد، به جز آن‌هایی که ماده ۵ و ۱۲ را رعایت می‌کنند.

در این بخش همچنین به بحث ایجاد ارز دیجیتال ملی از سوی بانک مرکزی و رمزارزهای مشترک با سایر کشورها برای برقراری تبادلات تجاری اشاره شده است.

در بخش دیگر سند تهیه‌شده، استفاده از انواع رمزارز را به جز رمزپول به‌عنوان ابزار پرداخت در کشور ممنوع شده است. اما بانک مرکزی برای مبادلات بین‌المللی بایستی ظرف مدت ۴ ماه از ابلاغ این مصوبه، درگاه‌های پرداخت رمزارزی را ایجاد کند تا پذیرندگان دارای مشتری خارجی از آن استفاده کنند.

ممکن است علاقه مند باشید
guest

لطفا در صورت مشاهده دیدگاه‌های حاوی توهین و فحاشی یا خلاف عرف جامعه لطفا با گزارش سریع آن‌ها، به ما در حفظ سلامت بستر ارتباطی کاربران کمک کنید.

45 دیدگاه
Mehdi
Mehdi
۲ سال قبل

یک سوال مهم اینجا میمونه!! اصلا به این فکر کردید ارز دیجیتال و بلاک چین به چه دلیل در دنیا توسعه پیدا کرد؟؟؟؟ جواب: بدلیل غیر متمرکز بودن اون بود. یعنی چون هیچ نهاد خصوصی یا دولتی نمیتونه نه نه اینکه نخواد . تاکید میکنم نمیتونه بر روی ماهیت غیرمتمرکز بودن اون تاثیر بزاره و سیطره دولتها بر کنترل سرمایه ملتها چون به چالش کشیده شد ارزهای دیجیتال و بلاک چین ترند شد. به قول معروف تو اگه بیل زن بودی باغچه خودتو بیل میزدی. زهی خیال باطل با صرافیهای غیر متمرکز چه میکنی؟ با اینترنت استارلینک چی؟ با بیسوادی عظیم مدیران دستنشانده در این حوزه چی؟ فقط گنده گویی!!!

ashkan
ashkan
۲ سال قبل

به طور روشن گفتند پولتون را در جیب ما بگذارید تا هر طور خودمان بخواهیم از آن استفاده کنیم، شرم هم نمی کنند. چرا باید سود سالیانه چند درصدی مزارع نقدینگی را رها کنیم و پولمون را که با زحمت به دست آوردیم و کلید خصوصی را دست دولت بدهیم، مگر دیوانه هستم؟ من در دکس پنکیک سواپ با تامین نقدینگی جفت رمز ارز ایت پی و بایننس کوین مازاد بر سرمایه اصلی 309.02 درصد سود سالیانه گرفتم، هرگز چنین حماقتی نخواهم کرد.
دست از فقیرتر کردن مردم مظلوم این کشور تحریم شده بردارید.

Pesare Khub
Pesare Khub
۲ سال قبل

همین روزاس که میشنویم یکی از صرافی های بزرگ ایرانی جمع کرده فرار کرده

محمدی
محمدی
۲ سال قبل

وقتی پروژهای دیفای سود چند درصدی و چند برابری سالیانه مازاد از سرمایه اصلی می دهند، هیچ انسان عاقلی پول خودش و کلید خصوصیشو دست دستگاه دولتی نمی دهد.

علی قلی زاده
علی قلی زاده
۲ سال قبل
پاسخ  محمدی

با سلام
جناب محمدی
میشه توضیح مختصری بفرمایید به چه شکل هستش
سپاس

Fadak
Fadak
۲ سال قبل

اینا حتی نمیتونند رمزارزها رو با امنیت نگهداری کنند. همشونو هک میکنند

آرام
آرام
۲ سال قبل

دقیقا اینها الگوی چین و روسیه را می خواهند در ایران اجرایی کنند. این ها تمام هدفشان فقیر کردن مردم ایران و قدرتمند شدن خودشان هست. با این اوضاع وخیم اقتصادی اجازه نمی دهند مردم یک روز خوش داشته باشند و باعث فرار بیشتر مردم از کشور و خارج شدن بیشتر ارز خواهند شد. من که دیگر هرگز از صرافی های ایرانی خرید نخواهم کرد و خوشبختانه به زودی از ایران خارج می شوم. خودشان در صدا و سیما علنا اعلام کردند هر کس از این وضعیت راضی نیست جمع کند از ایران برود.

ergo
ergo
۲ سال قبل
پاسخ  آرام

الان چینی ها فقیر شدن؟

ashkan
ashkan
۲ سال قبل
پاسخ  ergo

چین یک کشور تحریم نشده هست و روسیه قطب رمز ارز هست.

احمدی
احمدی
۲ سال قبل

سلام
این "وجه نقد مجاز تعیین‌شده در آیین‌نامه اجرایی مبارزه با پولشویی" چقدر هستش؟

نادری
نادری
۲ سال قبل
پاسخ  احمدی

۱۰ هزار یورو می شه ارز نگه داشت چهار برابرش ۴۰ هزار یورو

امین
امین
۲ سال قبل
پاسخ  احمدی

فکر کنم حد نصاب معاملات خرد که برای 1400 میشه 65 میلیون تومان یعنی 4 برابرش میشه 260 میلیون

حسن
حسن
۲ سال قبل
پاسخ  احمدی

۱۵ میلیون تومان

کوین گرام
کوین گرام
۲ سال قبل
پاسخ  حسن

15 میلیون چندین سال قبله الان فکر میکنم 200 میلیون باشه هر سال که تورم رشد میکنه سقف پولشویی هم رشد میکنه

مهدی رنجبرزاده
مهدی رنجبرزاده
۲ سال قبل
پاسخ  احمدی

۲۰۰ میلیون هست یعنی ۴ برابرش میشه ۸۰۰ میل
یعنی هر شخص حداکثر به ارزش ۸۰۰ میلیون تومان میتونه ارز داشته باشه در کیف پول یا صندوق خود

Mahdiani
Mahdiani
۲ سال قبل

هیچکاری نمی تونند بکنند مگه کلا ممنوع کنند فقط تنهاراهشون اینترنت ملیه که اونم برادورزدن راه زیادداره

محمد
محمد
۲ سال قبل

من با این طرح موافق نیستم ولی اگر انجام بشه به نظر من این طرح بد نیست اما در صورتی که واقعا همین چیز ها باشه و قیمت ها تابع قیمت های جهانی باشه ماده 26 هم بعد از کامل شدن سامانه رکن و تاسیس شرکت مهر اگر برداشته بشه قابل تحمل هست و برای دور زدن ممنوعیت ها هم طوری نیست که راهی نباشه اگر میخواید این طرح اذیتتون نکنه برید قبل از اعمال تمام ارز هاتون رو انتقال بدید به ولت خودتون بعد یه حساب بانکی تو ترکیه باز کنید جدیدا هم راحت میشه این کار رو انجام داد و نیازی به اقامت نداره بعد از باز کردن حساب دسترسی همراه بانکتون رو برای خارج از ترکیه باز کنید و کارت بانکی بگیرین میتونید فقط با ارائه اطلاعات حسابتون توی اپلیکیشن crypto.con احراز هویت کنید فقط موقع ورود یه فیلتر شکن خوب با سرور ترکیه استفاده کنید میتونید با انتقال پولتون به حساب بانکی ترکیه از طریق صرافی های ارزی نه صرافی رمز ارز بعد از رسیدن پول به حساب بانکیتون راحت پولتون رو به crypto.con بریزید و از اونجا ارز dai رو بخرید (با توجه به مشکلات تتر) و با BEP20 انتقال بدید به صرافی که حالا هر صرافی میتونه باشه مثل کوکوین هیوبی کوین بیس و... برای برگردوندن ارز رو تبدیل dai کنید با BEP20 انتقال بدید به crypto.con بعد میفروشیدیش و پول رو به حساب بانکی ترکیه انتقال میدین و از طریق صرافی های ارزی میریزید و به حساب بانکی ایرانتون اگر هم موفق به باز کردن حساب بانکی نشدین صرافی های ایرانی ای توی ترکیه هستن که ارز دیجیتال میگیرن دلار میکنن و بالعکس فقط چند نکته تا نکته 1- دسترسی همراه بانک حساب ترکیه اتون رو برای ایران باز کنید 2-حواستون به سقف خروج و ورود ارز فیزیکی از کشور باشه 3- اون ولتی که ارز هاتون رو بهش انتقال دادین رو به عنوان ولت شخصیتون به دولت معرفی نکنین 4- صرافی های خارجی هم که خودتون می دونید باید مثل قبل رعایت کنید نکاتی مثل فیلتر شکن و...
این ها پیشنهاد من هست و این که قبل از انجام هر کاری خودتون تحقیق کنید

حسین
حسین
۲ سال قبل

البته این طرح خوبیش اینه که صرافی های داخلی مجوز میگرن و روی آنها نظارت میشه نمیتونین کارمزد بالا بگیرن

هاب
مکانی برای گفتگو درباره سرمایه گذاری کریپتو. همین الان عضو شو
ورود به هاب