آیا توقف روند صعودی تورم برای بازگشت ارزهای دیجیتال کافی است؟
روند کاهش کنونی نرخ تورم ایالات متحده مشابه الگویی است که در اواخر سال ۱۹۷۴ (۱۳۵۲) پس از رسیدن تورم به نقطه اوج خود باعث رشد شاخص اساندپی ۵۰۰ شد. حالا، برخی تحلیلگران با استناد به همبستگی بالای این روند حرکت این شاخص با داراییهای پرریسک، رشد احتمالی قیمت بیت کوین را پیشبینی میکنند.
به گزارش کوین دسک، از سه ماهه سوم سال ۲۰۲۲ شاهد کاهش نرخ تورم در ایالات متحده و سایر نقاط جهان بودهایم. در پاسخ، فدرال رزرو، قدرتمندترین بانک مرکزی جهان، با کاهش فشار سیاستهای انقباضی نقدینگی، در سال گذشته ارزهای دیجیتال و سهام به سمت بازار نزولی سوق داده است.
اکنون سوال این است که آیا کاهش نرخ تورم برای بازگشت روند بازار داراییهای پرریسک از جمله ارزهای دیجیتال کافی است؟
پاسخ مثبت است. بررسی دادهها نشان میدهد که اساندپی ۵۰۰، شاخص سهام وال استریت و معیاری برای سنجش داراییهای پرریسک در سراسر جهان، زمانی که شاخص قیمت مصرفکننده (نرخ تورم) به اوج خود میرسد، تمایل به تثبیت و شروع حرکت صعودی دارد. از لحاظ تاریخی، قیمت بیت کوین نیز کموبیش مطابق با بازار سهام ایالات متحده حرکت کرده است.
نمودار استنو ریسرچ و ماکروباند، روند نرخ تورم ایالات متحده از سال ۲۰۱۸ تا به امروز (۱۳۹۶ تا ۱۴۰۱) را با روند ۱۹۷۲ تا ۱۹۸۴ (۱۳۵۰ تا ۱۳۶۲) مقایسه میکند و عملکرد شاخص اساندپی ۵۰۰ را در طول دهه ۷۰ میلادی (۵۰ خورشیدی) به آن میافزاید.
این شاخص با رسیدن تورم به اوج خود در اواخر سال ۱۹۷۴ (۱۳۵۲) به پایینترین سطح خود رسید، سپس در طول ۲۱ ماه آینده بیش از ۵۰درصد رشد کرد. الگوی مشابهی پس از ثبت دومین نقطه اوج تورم در مارس ۱۹۸۰ (فروردین ۱۳۹۵) رخ داد.
روند تورم ایالات متحده از سال ۲۰۱۸ (۱۳۹۶) تا به امروز مشابه اوج و فرود روند اوایل دهه ۷۰ میلادی (۵۰ خورشیدی)به نظر می رسد. این میتواند به معنای کاهش بیشتر سرعت رشد نرخ تورم و رشد دوباره قیمت داراییهای پرریسک مانند بیت کوین باشد.
آندریاس استنو لارسن (Andreas Steno Larsen)، بنیانگذار و مدیر عامل استنو ریسرچ، در یادداشتی که در ۲۶ دسامبر (۵ دی) خاطرنشان کرد:
الگوی سالهای ۱۹۷۲ تا ۱۹۸۴ نشان میدهد چگونه بازار سهام پس از رسیدن تورم به نقطه اوج، جهش میکند؛ حتی در زمانی که چشمانداز کسب سود بهمیزان قابلتوجهی در همان زمان رو به افول بود.
او در توضیح دلایل خود برای مواجه با ریسک در بازار در شروع سال ۲۰۲۳ گفت:
اگر بازار متوجه توقف روند مبتنی بر تورم یا تغییر سیاستهای فدرال رزرو شود، حتی پیش از اینکه کاهشی در ارزش داراییهای پرریسک دیده شود، ممکن است شاهد یک روند تورمزدایی باشیم که همه بانکهای سرمایهگذاری را به اشتباه میاندازد.
بسیاری از بانکهای سرمایهگذاری و تحلیلگران مالی در توییتر به ادامه روند نزولی داراییهای پرریسک در نیمه اول سال جاری اشاره کردهاند که فدرالرزرو را مجبور میکند از تشدید سیاستهای انقباضی خود دست بردارد.
نرخ تورم مصرف کننده در ایالات متحده از بالاترین سطح چهار دهه گذشته، ۹.۱درصد در ماه ژوئن (خرداد) به ۷.۷درصد در در نوامبر ۲۰۲۲ (آبان) کاهش یافت. فدرال رزرو پس از چهار دوره افزایش متوالی ۰.۷۵ واحد درصدی نرخ بهره، در ماه دسامبر (آذر) سرانجام میزان افزایش نرخ بهره را ۰.۲۵درصد کاهش داد. با این حال، بانک مرکزی از رسیدن بهره به اوج جدید ۵ تا ۵.۲۵درصدی خبر داد.
روند صعودی اما محدود
با این همه، برخی ناظران در پیشبینی شروع روند صعودی بازار ارزهای دیجیتال محتاط هستند.
کیوسیپی کپیتال (QCP Capital) شرکت معاملاتی مستقر در سنگاپور در یادداشت خود برای بازگشایی بازار در سال ۲۰۲۳ نوشت:
مقایسه شرایط کنونی با رکود تورمی دهه ۱۹۷۰ نشان میدهد در حالی که وقوع رکود تورم قریبالوقوع است، این احتمال وجود دارد که تورم به نرخ هدف ۲درصدی فدرال رزرو نرسد. نگرانکنندهتر این است که اگر فدرال رزرو پیش از موعد فشار سیاستهای انقباضی خود را کاهش دهد، خطر بازگشت V شکل نیز وجود دارد.
کیوسیپی افزود:
ترس از تورم مضاعف مانند دهه ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۰ عمیقاً در ذهن کمیته بازار آزاد فدرال وجود دارد.
به عبارت دیگر، فدرال رزرو با آگاهی از اثر پیش از موعد تسهیل ورود نقدینگی در سال ۱۹۷۵ (۱۳۵۴) و بازگشت شدید تورم پس از آن، بعید است که به این زودیها از سیاستهای سختگیرانه خود دست بکشد و به سمت کاهش نرخها حرکت کند؛ زیرا این امر باعث میشود که رشد بالقوه قیمت داراییهای پرریسک کنترل شود.
کیوسیپی انتظار دارد که جهشهای بزرگ قیمت با فشار فروش شدید مواجه شود و بازار فروش قراردادهای اختیار معامله (Call Option) یا اسپرد بت صعودی بیت کوین با قیمت ۲۰٬۰۰۰ دلار را ترجیح دهد.
ارز S&P500 تازه داره نزولی میشه تا الان نزولی نبوده تازیه داره شروع میشه