وضعیت اقتصاد جهان تا چه حد وخیم است؟ / مشابه با بحران ۲۰۰۸؟
قیمت بیت کوین روز گذشته ۴۰ درصد کاهش پیدا کرد اما از دیدگاه کلان، بازار ارزهای دیجیتال در مقابل وضعیت وخیم اقتصاد و بازارهای مالی دنیا، کمترین چیزی است که اهمیت دارد. هشدارهای جدی نهادهای پزشکی جان در مورد خطرات فزاینده ناشی از شیوع ویروس کرونا باعث افت سنگین بازار سهام شده است. این بحران باعث شده بانک فدرال نیویورک به فعالان بازار، وعده تزریق پول بدهد؛ چیزی که تنها در بحران سال ۲۰۰۸ شاهدش بودیم.
به گزارش کوین دسک، همزمان با سقوط آزاد بیت کوین، همه داراییها افت کردند. سقوط شاخص سهام S&P500 لحظهای متوقف نمیشود و امروز هم ۱۰ درصد کاهش پیدا کرد. فشار فروش در بازار سهام به قدری سنگین بود که حتی قیمت انس طلا نیز با افت ۱ درصدی به ۱,۶۴۴ دلار رسید. این در حالیست که طلا در بین سرمایهگذاران به عنوان یک پناهگاه قابل اعتماد در بحرانهای اقتصادی شناخته میشود.
دولتها و بانکهای مرکزی در سراسر جهان سعی میکنند با ارائه شرایط حمایتی و محرکهای مالی، تاثیرات اقتصادی این بیماری را کاهش دهند. شیوع ویروس و تلاشها برای مهار آن باعث اختلال گسترده در تجارت جهانی و لغو سفرهای کاری شده است. زنجیرههای تامین کارخانجات با مشکل اساسی مواجه شده و به اعتماد مصرفکنندگان خدشه وارد شده است.
بانک فدرال نیویورک، که بزرگترین بانک در میان ۱۲ بانک فدرال رزرو است، در بیانیه روز چهارشنبه خود اعلام کرد قصد دارد برای دومین بار در این هفته برنامه تامین وام ۲۴ ساعته برای فروشندگان اوراق قرضه در وال استریت را اجرا کند.
قرار است وامهای کوتاهمدت، که برای جبران کمبود نقدینگی به بازار تزریق میشوند، از ۱۵۰ میلیارد دلار تعیین شده در روز دوشنبه، به ۱۷۵ میلیارد دلار افزایش یابد. قبل از این، سقف این وامها که اصطلاحا «رپو» (repo) نامیده میشوند، ۱۰۰ میلیارد دلار بود.
طی یک اقدام عجیب، که پیش از اتفاقات اخیر محال به نظر میرسید، بانک مرکزی اروپا قصد دارد نرخ بهره اصلی خود را کاهش دهد. پیشبینی میشود که بانک مرکزی اروپا (ECB)، که ریاست آن بر عهده کریستین لاگارد (Christine Lagarde) است، تسهیلات کمی را به ۴۰ میلیون یورو برساند، در حال حاضر این رقم ۲۰ میلیون یورو است.
مایک آلفرد (Mike Alfred)، مدیرعامل و بنیانگذار «Digital Assets Data»، که یک شرکت در حوزه دادههای ارز دیجیتال است، گفت:
آنچه که واقعاً در سطح جهانی مشاهده میکنید، نوسان دیدگاهها بین پرریسک بودن و نبودن اوضاع است. با افشای اطلاعات جدید مشخص میشود که ویروس چقدر خطرناک است و پاسخ بازار به این ویروس چقدر بد خواهد بود. در ماههای آینده، روزهای بد بسیاری را مانند آنچه که در چند روز اخیر اتفاق افتاد، شاهد خواهیم بود.
سازمان بهداشت جهانی (WHO)، در یک اعلامیه رسمی، کرونا را یک بیماری همهگیر جهانی معرفی کرده است. همزمان، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، در یک کنفرانس خبری در برلین گفت که ممکن است ۶۰ الی ۷۰ درصد جمعیت ۸۲ میلیونی آلمان به این ویروس مبتلا شوند.
آنتونی فاوچی (Anthony Fauci)، مدیر انستیتو ملی آلرژی و بیماریهای عفونی ایالات متحده، در جلسه کنگره در واشنگتن گفت ویروس کرونا حداقل ۱۰ برابر از آنفولانزای فصلی کشندهتر است، حتی اگر نرخ مرگ و میر از ۳.۴ درصد که توسط سازمان جهانی بهداشت تخمین زده شده است، پایینتر باشد.
بانک مرکزی انگلیس نیز همزمان با اقدامات دولت آمریکا، با تزریق بسته حمایت مالی جدید به ارزش ۳۰ میلیارد پوند و اقدام اضطراری برای کاهش نرخ بهره، به کمک اقتصاد این کشور آمده است.
بانک مرکزی آمریکا روز چهارشنبه در گزارشی اعلام کرد که فدرال رزرو به ریاست جروم پاول (Jerome Powell)، ممکن است در اوایل هفته آینده اقدامات محرک مالی مشابه آنچه که در بحران مالی ۲۰۰۸ اتخاذ شده بود، دوباره اعمال کند. در سال ۲۰۰۸ و در طی چند ماه، از آگوست تا دسامبر (مرداد تا آذر) ترازنامه فدرال رزرو دو برابر شد و به بیش از ۲ تریلیون دلار رسید. این رقم در حال حاضر ۴ تریلیون دلار است.
در مورد بیت کوین، مایک آلفرد معتقدد است که بین واکنشهای بازارهای مالی سنتی به بحران مالی و عدم امکان هرگونه تغییر در پروتکلهای کامپیتور-محور و شبکه غیرمتمرکز بلاک چین که بیت کوین روی آن اجرا میشود، تضاد وجود دارد. شبکه بیت کوین ۱۱ سال قبل و با قوانین ویژه و سختگیرانهای طراحی شده است تا سرعت ایجاد واحدهای جدید را کنترل کند.
در واقع بسیاری از سرمایهگذاران بیت کوین میگویند همزمان با هاوینگ پیشرو، که هر چهار سال یک بار رخ میدهد، و طی آن بیت کوینهای تولید شده توسط فرآیند استخراج به نصف کاهش پیدا میکند، قیمت افزایش خواهد یافت. این اتفاق به قدری برای جامعه ارزهای دیجیتال مهم است که در چندین سایت مختلف برای این اتفاق شمارش معکوس گذاشته شده است. در هاوینگ پیشرو که حدودا در ۱۱ می (۲۲ اردیبهشت) اتفاق خواهد افتاد، پاداش استخراج هر بلاک بیت کوین در هر ۱۰ دقیقه، از ۱۲.۵ به ۶.۲۵ واحد کاهش خواهد یافت.
مارک وارنر (Mark Warner)، مدیر بخش ترید گروه BCB که یک شرکت فعال در حوزه داراییهای دیجیتال است در این مورد میگوید:
انتظار میرود این اتفاق تاثیر مثبت بزرگی بر قیمت بیت کوین داشته باشد.
اما در شرایط فعلی، سرمایهگذاران برای جلوگیری از ضرر بیشتر فشار فروش سنگینی را به بازار تحمیل کردهاند. وارنر معتقد است که بیت کوین نشان داد برای ذخیره ارزش، به اندازه کافی امن نیست. او انتظار داشت بازار در ۸,۰۰۰ دلار حمایت شود که این اتفاق رخ نداد.
وارنر در ادامه گفت:
با نگاهی به تاثیر ویروس کرونا بر اقتصاد، و همچنین تاثیر آن بر قیمت نفت، میتوان دید که بسیاری از سرمایهها در حال نابودی هستند.
گرگ سیپولارو (Greg Cipolaro)، بنیانگذار شرکت تحقیقاتی «Digital Asset Research»، شروع به تحقیق درباره موارد ابتلا به کرونا کرده است. او منتظر روزی است که تعداد مبتلایان هفتگی گزارش شده، نسبت به هفته قبل کاهش داشته باشد. او معتقد است:
من فکر میکنم این وضعیت موضعی است. نظر شخصی من این است که تا زمانی که نرخ رشد کرونا کاهش نیابد، بازارها به ثبات نخواهند رسید، مانند همان چیزی که در کره و چین اتفاق افتاده است. ترس در حال گسترش است و مدلهای رشد، نمایی هستند.
متی گرینسپن (Mati Greenspan) بنیانگذار موسسه تحقیقاتی «Quantum Economics»، که در حوزه تحلیل بازار ارز دیجیتال و فارکس فعالیت میکند، گفت دور از انتظار نیست که در آینده معاملات بیت کوین و بازار سهام همگام با هم انجام شود.
این ممکن است بعداً رخ دهد، زمانی که تاثیر اقتصادی و مدت زمان لازم برای بهبود بازار را درک کنیم.
این اتفاقها فوق العاده غیر عادی هستش و میشه انتظار حرکتعکس اون بهمین شکل هم وجود داره ولی شرط اصلیش بازگشت کسب وکارهای خرد وکلان به چرخه اقتصادی هست نکته امیدوار کننده اینه که کارخونه دنیا که چین هست این بحرانرو پشت سر گذاشته و میتونه به سرعت کاستی ها رو جبران کنه بسیاری از شرکتهاکه سهامشون سقوط کرده کارخانجاتشون یا مواد اولیه و غیره شوناز چین میاد کمی اخبار دلگرم کننده از چین به احیای مجدد شرایط کمک میکنه و یه نکتهدر مورد بیتکوین که جالبه از این بحران تا همینجاش همنسبت بهبورسهای بین المللی عملکرد بهتری داشته فکر کنید اگر جلوی معاملات در بورسها گرفته نمیشد و محدودیت نوسان روزانه نداشتن چه بلایی سرشون می اومد