ارز‌ها: ۳۱,۶۵۷
ارزش بازار: ۳.۲۲۹ تریلیون دلار
قیمت تتر: ۷۰,۲۲۴ تومان

 آیا اوردینالز برای شبکه بیت کوین اتفاقی ارزشمند است؟

 آیا اوردینالز برای شبکه بیت کوین اتفاقی ارزشمند است؟

توکن‌های غیرمثلی (NFT) امروزه به موضوع داغ بازار ارز‌های دیجیتال تبدیل شده‌اند و طی چند سال گذشته شاهد رشد و افزایش علاقه به مجموعه‌های کلکسیونی بلاک چینی بودیم.

عرضه و فعالیت توکن های غیرمثلی نیازمند پشتیبانی از قراردادهای هوشمند در یک بلاک چین است؛ ویژگی‌ای که بلاک چین بیت کوین از آن بهره مند نبود و به همین دلیل هم‌اکنون اکثر توکن‌ها و پروژه‌های NFT در بلاک چین اتریوم عرضه شده‌اند.

اما در ۲‍۱ ژانویه سال ۲۰۲۳ (۱ بهمن ۱۴۰۱)، مهندس نرم‌افزاری به نام کیسی رودرمور (Casey Rodermor) از راه‌اندازی پروتکل اوردینالز (Ordinals) خبر داد. این پروتکل ساخت NFT‌ها را در مین نت شبکه بیت کوین امکان‌پذیر می‌کند و به نظر می‌رسد از این پس عرضه و فعالیت این توکن‌ها را در بلاک چین بیت کوین نیز می‌توانیم مشاهده کنیم.

پروتکل اوردینالز موفق شده است تا با استفاده از آخرین به‌روزرسانی‌ها و ارتقا‌های انجام‌شده در بلاک چین بیت کوین، این امکان را برای این شبکه فراهم کند تا از این توکن‌های غیرمثلی پشتیبانی کند و این فرایند با حکاکی و افزودن اطلاعات (Inscriptions) بر روی ساتوشی‌ها امکان‌پذیر شده است.

بااین‌حال، اضافه‌شدن NFT به بیت کوین حاشیه‌های خود را داشته و منجر به ایجاد برخی نگرانی‌ها و بحث و گفت‌وگو‌هایی در میان علاقه‌مندان و فعالان بلاک چین و بیت کوین شده است.

موضوعی که توجه اولگا اوکولووا (Olga Ukolova)، هیئت‌مدیره انجمن غیرانتفاعی LNP/BP را نیز جلب کرده است. در ادامه این مقاله می‌توانید ترجمه مطلب منتشر شده از او در رسانه Bitcoin Magazine را با اندکی ویرایش و تغییر مطالعه کنید.

علاقه مردم به کلکسیون‌ها و دلیل ارزشمندی آن‌ها

اگر مقاله‌های آموزشی، اهداف و مستندات اوردینالز را مطالعه کنید، متوجه می‌شوید که یک ایده کاملاً ساده در پشت این مفهوم وجود دارد که مشابه ایده و هدف جمع‌آوری سکه‌ها و ارز‌های قدیمی است.

علاقه‌مندان به سکه‌های کلکسیونی، آن‌ها را به اهداف مختلفی از جمله زیبایی، سرگرمی، برای کلکسیون شخصی و یا به‌هدف ذخیره برای نسل‌های آینده و فروش در قیمت بالاتر نگهداری می‌کنند.

اگر ماهیت غیرمثلی و حکاکی اطلاعات را نیز به این سکه‌ها اضافه کنیم، آن‌ها می توانند ارزش بسیاری پیدا کنند؛ زیرا این سکه‌ها معمولاً به تعداد بسیار کمی تولید می‌شوند.

به‌عنوان مثال، هم‌اکنون ارزش سکه‌های آمریکایی دابل ایگل (Double Eagle) که در سال ۱۹۹۳ ضرب شده‌اند به حدود ۱۸.۹ میلیون دلار رسیده است که آن را به یکی از ارزشمندترین مجموعه‌های کلکسیونی جهان تبدیل می‌کند.

تصویری از سکه Double Eagle

ایده ضرب چنین سکه‌ای در ابتدا توسط تئودور روزولت (Theodore Roosevelt)، بیست‌و‌ششمین رئیس جمهور آمریکا مطرح شد و فرصتی تکرارنشدنی را برای هنرمند و مجسمه‌ساز شناخته‌شده آن زمان، یعنی آگوستوس سنت گوادنز (Augustus Saint-Gaudens)، فراهم کرد.

بااین‌حال، این سکه‌های جذاب عمر طولانی‌ای نداشتند و در سال ۱۹۹۳، رئیس جمهور فرانکلین دلانو روزولت استاندارد طلا (سیستمی که در آن پشتوانه پول طلا است) را حذف کرد.

در ادامه این تغییر، ۴۴۵ هزار سکه طلای دابل ایگل ساخته‌شده غیرقانونی اعلام شد و دولت روزولت دستور داد تا تمام آن‌ها جمع‌آوری و ذوب شوند.

با وجود تلاش‌های آمریکا برای جمع‌آوری تمام سکه‌ها، درنهایت تعداد بسیار محدودی از آن‌ها ناپدید و در سال‌های بعد در گوشه و کنار دنیا دیده شدند؛ سکه‌هایی که هم‌اکنون به‌دلیل کمیابی و تاریخچه آن‌ها بسیار ارزشمند هستند.

این اتفاق در بازار ارز‌های دیجیتال نیز ممکن است رخ دهد و سکه‌های غیرمثلی تولیدشده و ذخیره‌شده در بلاک چین‌ها می‌توانند در مدت کوتاه و یا در بازه طولانی‌مدت چندساله ارزشمند شوند.

بنابراین هدف فعالیت و اهمیت اوردینالز برای بیت کوین قابل درک است؛ زیرا مجموعه‌های NFT امروزه می‌توانند کلکسیون‌های ارزشمند آینده باشند و ثروت زیادی را برای دارندگان آنها به‌همراه داشته باشند.

بیت کوین؛ جایگزینی برای سکه‌های طلا

در طول تاریخ بار‌ها رویداد‌های مشابه سکه‌های دابل ایگل رخ داده است و مردم همیشه به جمع‌آوری چیز‌های زیبا، گران‌قیمت و کمیاب علاقه نشان داده‌اند.

سنگ، صدف، طلا، مواد معدنی، حیوانات و حتی لباس از جمله این موارد هستند که با توجه به ویژگی‌های خود توجهات مردم را جلب کرده‌اند و ارزش آن‌ها افزایش یافته است.

امروزه به نظر می‌رسد این روند به توکن‌های غیرمثلی بلاک چینی رسیده است و این سکه‌ها و آثار هنری دیجیتالی ارزشمند شده‌اند؛ ویژگی‌ای که با اوردینالز به بلاک چین بیت کوین اضافه شده و برخی از مزیت‌های آن در ادامه آورده شده است.

اوردینالز بیت کوین
به کمک اوردینالز، شاهد عرضه مجموعه‌های NFT در بیت کوین هستیم.

اوردینالز برای افرادی که بیت کوین را به عنوان یک کلکسیون دوست دارند و یا توانایی مالی برای خریداری مقدار زیادی از آن را ندارند، یک گزینه جذاب است.

  • اوردینالز به افراد این امکان را می‌دهد تا ساتوشی‌های منحصربه‌فرد داشته باشند و مالکیت برخی از آن‌ها را به دست آورند.
  • برای کلکسیونر‌ها (به خصوص علاقه‌مندان سکه) اوردینالز روشی دیجیتالی برای مالکیت، ذخیره و انتقال سکه‌هایی که در نظر آن‌ها ارزشمند است را ارائه می‌دهد.
  • اوردینالز همچنین در راستای ذخیره ارزش، یکی از اهداف و ویژگی‌های کلیدی بیت کوین فعالیت می‌کند و اگر یک ساتوشی منحصربه‌فرد دارید، می توانید آن را برای نسل‌های آینده نگهداری کنید.

اهمیت حریم خصوصی برای کلکسیونرها

با وجود مزایای مختلف، اوردینالز یک پروتکل بی‌نقص نیست و برخی معایب و مشکلات نیز در آن دیده می شود.

در دنیای فیزیکی، کلکسیون‌های ارزشمند معمولاً در سکوت و دور از چشم عموم مردم نگهداری می‌شوند. موقعیتی را تصور کنید که در خانه خود یک الماس سیاه ۲۲ قیراطی ارزشمند دارید. در چنین شرایطی، احتمالاً ترجیح می‌دهید همسایه‌هایی که هیچ شناختی از آن‌ها ندارید متوجه این دارایی و کلکسیون ارزشمند شما نشوند.

بنابراین یکی از نکات مهم پیرامون نگهداری از دارایی‌های کمیاب و گران‌قیمت، حفظ حریم خصوصی و ناشناسی است.

بیت کوین یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز است که از هویت شما محافظت می‌کند؛ اما فعالیت و تراکنش‌های شما مخفی نیست و در بلاک چین ثبت می‌شود. این بدان معنی است که هرکسی می‌تواند با داشتن یک آدرس، سابقه تراکنش و موجودی‌های دیجیتالی شما را مشاهده کند.

اوردینالز نیز به همین صورت فعالیت می‌کند؛ بنابراین نمی‌تواند موجودی شما را مخفی کند و راهی را برای حفظ حریم خصوصی به شما ارائه نمی دهد.

همچنین با توجه به اینکه اوردینالز در بلاک چین بیت کوین فعالیت می‌کند، فعالیت این پروتکل بر این شبکه تأثیر می‌گذارد و پیچیدگی و مشکلات فنی مختلفی را برای بسیاری از فعالان شبکه و ماینر‌ها ایجاد می‌کند.

بیت کوین یک ارز دیجیتال مقیاس‌پذیر نیست و در زمان ایجاد قرار نبود از آن به‌عنوان یک سیستم ذخیره فایل استفاده شود؛ فرایندی که می‌تواند تراکنش‌های بیت کوین و هزینه‌های مرتبط با آن را افزایش دهد.

فعالیت اوردینالز می‌تواند منجر به افزایش بار پردازش شبکه شود و در نهایت شاهد رخ‌دادن وضعیتی همانند شبکه اتریوم باشیم که کارمزد‌های زیاد آن همواره موردتوجه است.

طبیعی است که هیچکس نمی‌خواهد برای پرداخت‌های روزمره خود با بیت کوین، کارمزد‌های سنگین پرداخت کند و علاقه‌مندان این ارز دیجیتال ترجیح می‌دهند که این موضوع تغییر نکند.

ماینر‌های شبکه بیت کوین نیز ممکن است ترجیح دهند تا به‌جای پردازش و تأیید چند تصویر JPEG بی‌ارزش بر ساتوشی‌ها، از انرژی و دستگاه‌های گران‌قیمت خود برای فعالیت‌های مهم‌تری همانند تأیید تراکنش‌های مالی استفاده کنند؛ موضوعی که می‌تواند روند پردازش و تأیید NFT‌های بیت کوین را به تعویق بندازد.

هرچه اوردینالز تلاش کند تا بهینه باشد و بار پردازش شبکه را افزایش ندهد، با درنظرگرفتن چشم‌انداز فعلی توسعه بیت کوین برخی نگرانی‌ها وجود دارد و شاهد تکرار بحث و گفت‌وگو‌های مشابه سال ۲۰۱۷ در فضای اکوسیستم بیت کوین هستیم؛ سالی که با افزایش سایز بلاک و انشعاب بلاک چین، مشکلاتی در اکوسیستم بیت کوین ایجاد شد.

بیشتر بخوانید: اندازه بلاک (Block Size) بیت کوین چیست و چه اهمیتی دارد؟ + تاریخچه‌ای مختصر

با اضافه‌شدن NFT‌ها و توکن‌های کلکسیونی به بیت کوین، پیش‌بینی می‌شود چالش‌های جدیدی برای اندازه بلاک ایجاد شود و هم‌اکنون باری دیگر شاهد بحث‌ و اختلاف نظر پیرامون بلاک و توانایی‌های شبکه بیت کوین هستیم.

همچنین لازم است بدانیم صرفاً حکاکی اطلاعاتی مانند یک فایل MP3 یا JPEG روی یک ساتوشی نمی‌تواند این ساتوشی را منحصربه‌فرد کند و یا ارزش بیشتری برای آن به همراه داشته باشد. همان‌طور که در بازار NFT دیده شد، موارد متنوعی در ارزشمندشدن یک ساتوشی و یا توکن NFT تأثیرگذار است.

بحث و گفت‌وگو پیرامون مشکلات و چالش‌های اوردینالز و سکه‌های کلکسیونی طی چند هفته گذشته در انجمن‌ها و گروه‌های اجتماعی بیت کوین دنبال شده است. پروتکل اوردینالز موافقان و مخالفان خود را دارد و هرگروه در تلاش هستند تا دیگری را متقاعد کنند که فعالیت این پروتکل در نهایت به‌نفع و یا به‌ضرر بیت کوین خواهد بود.

چه نوع NFT و پروتکلی می‌تواند برای بیت کوین مفید باشد؟

انسان‌ها در طول تاریخ همواره به ایجاد، مالکیت و مبادله مجموعه‌های هنری و ارزشمند کلکسیونی علاقه‌مند بوده‌اند و هم‌اکنون این علاقه به بلاک چین نیز رسیده است؛ اما اوردینالز و بسیاری از راه‌حل‌های موجود دیگر در کنار مزیت‌های خود، مشکلات بسیاری را نیز برای شبکه ارز دیجیتال به همراه دارند.

اما اگر اوردینالز برای بیت کوین مناسب نیست، چه نوع از NFT می تواند برای بلاک چین بیت کوین مفید و کاربردی باشد؟ برای درک بهتر این موضوع، یک NFT و کلکسیون بلاک چینی بی‌نقص را تصور کنید. این توکن باید ویژگی‌های مختلفی ازجمله موارد زیر را داشته باشد:

  • مالک دارد؛ همیشه اولین صاحب و مالک یک کلکسیون و توکن سازنده آن است که حق تغییر، اضافه‌کردن اطلاعات، فروش، اجاره‌دادن و دیگر موارد مرتبط با آن را دارد.
  • حق مالکیت این کلکسیون باید به‌گونه ای باشد که بتوان آن را به‌شکل همتابه‌همتا و با حذف واسطه ها به مالک جدید منتقل کرد؛ انتقالی که به‌صورت کامل انجام شود و امکان فروش دوباره آن توسط مالک قبلی وجود نداشته باشد.
  • منحصربه‌فرد و ارزشمندبودن دارایی نیز باید در هر زمان قابل بررسی و تأیید باشد.

به‌صورت پیش‌فرض، مالکیت و اطلاعات پیرامون دارایی باید به‌صورت خصوصی باشد و این گزینه را در اختیار دارندگان قرار دهد تا در صورت نیاز، این اطلاعات را به‌صورت عمومی منتشر کنند.

تجربه نشان داده است که بسیاری از هنرمندان نسبت به انتقادات واکنش مناسبی ندارند و نمی‌توانند این انتقادات را بپذیرند. عمومی‌بودن اطلاعات به‌صورت پیش‌فرض می‌تواند موجی از حملات را متوجه این هنرمندان کمک کند و عواقبی را به همراه داشته باشد.

علاوه بر آن، اگر یک نقاشی، سنگ یا فلز گران‌قیمت را در اختیار داشته باشید، طبیعی است که نمی‌خواهید تمام دنیا از آن باخبر شوند؛ زیرا احتمال سرقت و مشکلات بزرگ دیگر را در دنیای فیزیکی و دیجیتالی افزایش می دهد.

بسیاری از کلکسیونرها همچنین ترجیح می دهند دارایی های خود را مخفیانه نگهداری کنند تا در زمانی که فرصت مناسب ایجاد شد و ارزش آن به بیشترین میزان رسید، آن را نشان دهند و به فروش برسانند.

این کلکسیون‌ها نباید در زنجیره بلاک چینی بیت کوین فعالیت کنند و نباید هیچ بار اضافی و تغییری را در زنجیره اصلی برای کاربران، ماینر‌ها و اجرا‌کنندگان نود به همراه داشته باشند. فعالیت توکن های غیرمثلی نباید بر اندازه بلاک تأثیر بگذارد و یا حجم عظیمی از داده‌های نامربوط را به بلاک‌ها اضافه کند.

محدودیت بلاک چین بیت کوین

بیت کوین به‌نحوی ساخته شده است که چنین فعالیتی مناسب بلاک چین آن نیست و تمام داده‌ها و اطلاعات پیرامون دارایی‌ها باید در سمت کاربر نگهداری شود.

درست است که اوردینالز NFT‌ها را به بیت کوین آورده است؛ اما روش و بستر بلاک چینی مورداستفاده آن ایدئال نیست و همان‌طور که تابه‌الان متوجه شدید، مشکلات مختلفی را می‌تواند برای بیت کوین رقم بزند.

شرایط ایدئال گفته‌شده ممکن است برای بیت کوین غیرقابل‌اجرا و تنها یک رویا به نظر برسد؛ اما هم‌اکنون برخی راه‌حل‌ها ایجاد شده‌اند که این موارد را ارائه می‌دهند. یکی از این پروتکل‌های ساخته شده، RGB نام دارد که می‌تواند گزینه بهتری نسبت به اوردینالز باشد.

RGB یک سیستم قرارداد هوشمند و مالکیت حقوقی است که به مجموعه‌داران و هنرمندان کمک می‌کند تا دارایی‌های ارزشمند خود را ایجاد کنند و آن‌ها را بدون نیاز به ایجاد توکن جدید، به صورت خصوصی و مقیاس‌پذیر روی بیت‌کوین بفروشند و یا بخرند.

RGB دارایی‌های مرتبط با داده را در سمت کاربر پردازش می‌کند و با توجه به اینکه تأیید همتابه‌همتای توکن های غیرمثلی را بدون تکیه بر اشخاص ثالث یا ماینر‌ها امکان‌پذیر کرده است، منجر می‌شود تا باری اضافه به شبکه بیت کوین تحمیل نشود و ماینر‌های این شبکه درگیر NFT‌ها نشوند.

در مجموع، اضافه‌شدن و فعالیت توکن‌های NFT و مجموعه‌های کلکسیونی بلاک چینی می تواند برای بیت کوین خبر مثبتی باشد؛ اما نحوه کار و پروتکل آن‌ها اهمیت بسیاری دارد.

پروتکل اوردینالز هم‌اکنون به‌گونه‌ای فعالیت می‌کند که ممکن است برخی مشکلات را برای بلاک چین بیت کوین به همراه داشته باشد و به همین دلیل شاهد برخی مخالفت‌ها با فعالیت این پروتکل هستیم. باید دید در نهایت اوردینالز به چه شکلی فعالیت خود را ادامه می دهد و آیا می‌تواند چالش‌های عنوان‌شده را برطرف کند یا خیر.

ممکن است علاقه مند باشید
guest

لطفا در صورت مشاهده دیدگاه‌های حاوی توهین و فحاشی یا خلاف عرف جامعه لطفا با گزارش سریع آن‌ها، به ما در حفظ سلامت بستر ارتباطی کاربران کمک کنید.

0 دیدگاه
هاب
مکانی برای گفتگو درباره سرمایه گذاری کریپتو. همین الان عضو شو
ورود به هاب