۵ دلیل اصلی رشد نجومی پروژهها در بازار صعودی
برخی پروژهها در فضای ارزهای دیجیتال حتی هنگام شکلگیری بازار صعودی هم نمیتوانند بهاندازه کافی از این فرصت طلایی استفاده کنند؛ درحالیکه تعدادی دیگر از پروژهها در زمان رشد بازار، با ارقامی نجومی پلههای ترقی را طی میکنند. حال این سؤال بهوجود میآید که چه عاملی سبب میشود در شرایط مشابه بازار صعودی، ارزش برخی از ارزهای دیجیتال به صفر برسد و برخی دیگر شاهد رشدی چندهزاردرصدی باشند؟
در این مقاله، بهکمک مطلبی از وبسایت کوینمارکتکپ راز موفقیت پروژههای برنده بازار را بررسی میکنیم. این مقاله پنج عامل «نوآوری»، «کاربردپذیری»، «پذیرش»، «روایتهای بازار» و «قانونگذاری» را در موفقیت یا ناکامی پروژهها مؤثر میداند و برای هریک مثالهایی مطرح میکند.
با مطالعه این مقاله، شناخت دقیقتری از برندههای بزرگ بازار میتوانید بهدست بیاورید و هنگام سرمایهگذاری در بازار صعودی بعدی، از زاویه دید وسیعتری پروژهها را بررسی کنید. برای بررسی عوامل موفقیت پروژههای ارز دیجیتال، تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
۱. نوآوری
فضای ارزهای دیجیتال بهسرعت در حال تحول است و هرروز فناوریهای پیشرفته و جدیدی با ظرفیتهای بکر و استفادهنشده به بازار عرضه میکند. این صنعت بستر مناسبی برای رشد استارتاپهای خوشآتیه و مفاهیم پیشگام و متحولکننده است. بااینهمه، تعداد کمی از پروژهها موفق میشوند که وعدههای بلندپروازانه خود درباره نحوه عملکرد صنعت یا تعامل آن با کاربران را محقق کنند.
دراینمیان، پروژههایی که میتوانند در عمل وعدههای خود را پیاده کنند، بخت زیادی برای رشد نجومی در زمان بازار صعودی دارند. پروژههای جایگزین اتریوم مانند پالیگان و سولانا مثالهای مناسبی برای این رشد خیرهکننده هستند. هر دو پلتفرم، قراردادهای هوشمندی با توان عملیاتی فراوان و هزینه گس اندک ارائه میکنند. درواقع، این پروژهها برای رفع مشکل هزینه زیاد گس، یکی از مشکلات بزرگ صنعت کریپتو در سال ۲۰۲۱، پا به میدان گذاشتند.
بیشتر بخوانید: قاتلان اتریوم؛ بلاک چینهایی که اتریوم ۲.۰ را به چالش خواهند کشید
هزینه گس زیاد باعث میشد که بسیاری از کاربران و توسعهدهندگان از تعامل با زنجیره اتریوم خودداری کنند و به جایگزینهای مقرونبهصرفهتر روی بیاورند. درنتیجه، سولانا و پالیگان بهترتیب با ارقام شگفتانگیز ۱۷,۰۰۰ و ۱۶,۵۴۵ درصد، برخی از عملکردهای برتر بازار صعودی پیشین را ثبت کردند.
بازی برای کسب درآمد و شیوه توزیع مشوقها
اهمیت نوآوری در رشد پروژههایی مشهود بود که با هدف تغییر شیوه توزیع مشوقهای مالی در بین سهامگذاران راهاندازی شده بودند. مثال بارز این پروژهها، پلتفرم بریو (Brave) است که درآمد حاصل از کمپینهای تبلیغاتی خود را در قالب توکنی به نام BAT بهعنوان پاداش بین کاربرانش توزیع میکرد. در سال ۲۰۲۱، این توکن رشدی ۸۵۰درصدی را تجربه کرد.
علاوهبراین، پروژههای بازی برای کسب درآمد (P2E) شاهد چنین رشدی بودند. خیرهکنندهترین عملکرد این حوزه به اکسی اینفینیتی با رشد عجیب ۳۰,۶۷۰درصدی در سال ۲۰۲۱ تعلق گرفت. باید یادآور شویم که پلتفرمهای بازی برای کسب درآمد به کاربران خود برای موفقیت در بازی پاداش ارائه میدهند.
معمولاً پروژههایی که بیشترین نوآوری را در این صنعت دارند، در میان بهترین عملکردها جای میگیرند؛ اما برای رشد پایدار، نوآوری بهتنهایی کافی نیست.
۲. کاربردپذیری
امروزه، اکثر داراییهای دیجیتال زیر چتر «توکنهای کاربردی» (Utility Tokens) جای میگیرند. توکن کاربردی به هر دارایی بلاک چینی گفته میشود که برای ارائه نوعی ابزار کاربردی به دارنده توکن طراحی شده است. بهعنوان مثال، کاربران میتوانند از توکن LINK پلتفرم چینلینک برای پرداخت پاداش به اپراتورهای نود استفاده کنند که پاسخگوی درخواست داده هستند. مثال دیگر استفاده از توکن MANA بهعنوان ارز درون بازی در متاورس دیسنترالند است.
شوربختانه تمام پروژهها نمیتوانند کاربرد خاصی برای توکن خود طراحی کنند یا اگر این کار را انجام دهند، در ایجاد آگاهی و پذیرش چندان موفق نمیشوند. بااینحال، پروژههای معدودی که میتوانند کارایی خاصی برای توکن کاربردی خود در نظر بگیرند، بهسرعت با پذیرش عمومی و افزایش تقاضا مواجه میشوند. این امر باعث افزایش ارزش و قیمت دارایی این پروژهها میشود.
شاید برجستهترین مثال این نوع توکن در سال ۲۰۲۱ برای بایننس کوین دیده شد. بایننس کوین پس از جهشی از ۳۷.۳۹ به ۶۸۶.۳۱ دلار در بازه زمانی پنجماهه و نمایش رشدی ۱,۷۳۶درصدی، به یکی از داراییهای ارزشمند و سودآور بازار تبدیل شد. این در حالی است که حداقل بخشی از این رشد مدیون کاربردپذیری روبهرشد این کوین بود.
درواقع، بایننس کوین جایگاه خود را برای کاربران و دارندگان این دارایی بهعنوان واسطه پرداخت گس (کارمزد) زنجیره هوشمند بایننس، فرصت دسترسی به لانچپد بایننس، تخفیف در هزینه انجام معاملات در صرافی بایننس، استفاده در اپلیکیشنهای مالی غیرمتمرکز زنجیره هوشمند بایننس و بسیاری از کاربردهای دیگر مشخص کرده بود.
کاربردپذیری بایننس کوین درکنار امکان سوزاندن و بازخرید این دارایی، به کاتالیزور قدرتمندی برای رشد حیرتانگیز آن تبدیل شد. در مثالی دیگر، توکن CAKE در پلتفرم پنکیکسواپ همزمان با رشد اپلیکیشنهای کشت سود این توکن، در بازه زمانی پنجماهه رشد درخورتوجهی را از ۰.۶۱ تا تقریباً ۴۴ دلار نشان داد.
۳. پذیرش عمومی
عصاره اصلی تمام عوامل مؤثر بر رشد دارایی دیجیتال به مسئله عرضه و تقاضا برمیگردد. تنها مسئلهای که واقعاً میتواند بر ارزش ارز دیجیتال تأثیرگذار باشد، تعادل عرضه و تقاضای آن است. اگر تقاضا از عرضه پیشی بگیرد، قیمت حرکتی صعودی دارد و درصورت بیشترشدن عرضه درمقایسهبا تقاضا، ارزش دارایی هم افت میکند.
اکثر ارزهای دیجیتال نمیتوانند از پسِ ایجاد تقاضای زیاد بربیایند؛ ازاینرو، عرضه اکثر داراییهای دیجیتال بیشازحد است و در طول زمان، باعث افت ارزش دارایی میشود. درمقابل همانطورکه تحلیلهای درونزنجیرهای نشان میدهند، تعداد اندکی از ارزهای دیجیتال شاهد رشد بلندمدت تقاضا هستند.
اهمیت تحلیل درونزنجیرهای در سنجش میزان تقاضا
افزایش تقاضای ارزهای دیجیتال معمولاً بهکمک شاخصهای افزایش فعالیتهای درونزنجیرهای مانند تعداد دارندگان و آدرسهای فعال و تعداد تراکنشها ارزیابی میشود. در تصویر زیر، همبستگی تعداد آدرسهای فعال بیت کوین در طول زمان (خط نارنجی) را با قیمت بیت کوین (خط مشکی) مشاهده میکنید.
بیت کوین یکی از مثالهای بارز برای نشاندادن تأثیر تقاضا بر قیمت دارایی است. در سال ۲۰۲۱، افزایش کمنظیر تقاضا درمقایسهبا عرضه بیت کوین سبب شد تا قیمت این دارایی از ۲۹,۰۰۰ به بیش از ۶۹,۰۰۰ دلار برسد. رویدادهای صعودی مهمی ازجمله راهاندازی چندین صندوق قابلمعامله (ETF) بیت کوین و پوشش سرویس ارز دیجیتال پیپال در بریتانیا و اقدام شرکت تسلا برای خرید ۱.۵میلیارد دلار بیت کوین تأثیر مستقیمی بر افزایش میزان تقاضا برای برترین ارز دیجیتال بازار گذاشتند.
در اغلب مواقع، رویدادهایی که باعث افزایش اعتماد عمومی به ارز دیجیتال یا بهبود دسترسپذیری میشوند، به تسریع رشد آن دارایی میتوانند کمک کنند. این موضوع بهطور ویژه برای ارزهای دیجیتالی صادق است که ارزش بازار اندکی دارند؛ اما این جریان درباره رشد پایدار بازار داراییهای تثبیتشدهتر مانند اتریوم و پولکادات هم صدق میکند.
ازاینرو، بسیاری از سرمایهگذاران و معاملهگران برای بررسی پذیرش داراییهای دیجیتال و تصمیمگیری آگاهانهتر درباره سرمایهگذاری روی این داراییها، به تحلیلهای درونزنجیرهای مانند درآمد حاصل از هزینه تراکنش و ارزش کل قفلشده و تعداد دارندگان دارایی رجوع میکنند.
۴. روایتهای بازار
بازار ارزهای دیجیتال بهشدت تحتتأثیر رویدادهای اخیر و روندها و داستانهای ریشهدار و طولانیمدتی است که با عنوان روایت شناخته میشوند. این روایتها ممکن است احساسات سرمایهگذاران و کاربران را بهطور کامل تغییر دهند و به شکلگیری نحوه عملکرد صنعت و مشارکتکنندگان آن کمک کنند.
بیشتر بخوانید: ترید روایتمحور در بازار ارزهای دیجیتال چیست؟
بهطورکلی، هرسال با تعداد انگشتشماری روایت واضح تعریف میشود که توضیح میدهند چرا برخی از ارزهای دیجیتال در آن بازه زمانی مشخص بهترین عملکرد را از خود نشان دادهاند. گاهی این روایتها براساس ارزش ذاتی دارایی دیجیتال خاص یا حوزه مشخصی از ارزهای دیجیتال شکل میگیرند و گاهی با نگاهی رو به آینده، قابلیتی را نشان میدهند که هنوز محقق نشده است.
پروژههای ارز دیجیتالی که در روایتهای مرتبط پیشگام محسوب میشوند، اغلب بهترین عملکردها را نمایش میدهند. برخی از این پروژهها میتوانند کل صنعت کریپتو را متحول کنند و انسجام ویژهای به آن ببخشند.
روایت متاورس
یکی از نمونههای برتر روایت متاورس در سال ۲۰۲۱ و پیشگامی دیسنترالند و سندباکس بود که سبب شد افزایش قیمت توکن بومی این پروژهها سر به فلک بکشد. در این دوره، داراییهای دیسنترالند و سندباکس بین ۴۰ ارز دیجیتال برتر بازار جای گرفتند و با رشد بهترتیب ۱۹,۴۳۳ و ۲۳,۸۵۷درصدی گوی سبقت را از بسیاری پروژهها و داراییهای دیجیتال دیگر ربودند.
بااینحال، بعداً مشخص شد که دیسنترالند یک سال بعد از رسیدن به اوج ارزش، فقط ۵۶,۶۹۷ نفر کاربر فعال ماهانه با ارزش بازار ۱.۲۶میلیارددلاری داشته است که برای هر کاربر ۲۲,۲۲۳ دلار ارزیابی میشد. در مقام مقایسه، هر کاربر گوگل در همان زمان ارزشی معادل ۴۴۴ دلار در این شبکه داشت. بهعبارتدیگر، نباید فراموش کنیم که دیسنترالند با وجود رشد حیرتانگیز بازهم ازنظر پذیرش و کاربردپذیری و پایگاه کاربری در رتبهای بسیار پایینتر از گوگل قرار میگیرد.
درهرحال، این نمونهها نشان میدهند که روایت درست چگونه میتواند با افزایش تقاضا و امید به آینده، باعث رشد درخورملاحظه ارزش در پروژههای ارز دیجیتال شود.
۵. قانونگذاری
محیطهای نظارتی مرتبط با ارزهای دیجیتال پیوسته در حال تغییر و تحول هستند و میتوانند باعث افزایش یا کاهش رشد داراییها در حوزههای مختلف این صنعت شوند. درواقع، فضای نظارتی نقش مهمی در تعیین جایگاه و آینده داراییهای دیجیتال ایفا میکند.
رویکردهای نظارتی سختگیرانه درقبال بخشی ویژه یا دسته خاصی از داراییهای دیجیتال میتواند باعث سرکوب داراییهای آن حوزه شود. درمقابل، قوانین مسامحهکارانه به پروژهها اجازه میدهند به رشد و نوآوری بیشتری دست پیدا کنند.
یکی از مثالهای بارز این مسئله عملکرد نسبتاً ضعیف کوینهای حریم خصوصی در سالهای اخیر بود. نگاه سختگیرانه قانونگذاران به این داراییها سبب شد تا بسیاری از صرافیهای متمرکز رفتهرفته این کوینها را از فهرست خود خارج کنند. نبود پشتیبانی کافی از کوینهای حریم خصوصی نیز کاهش نقدینگی و دسترسپذیری و ارزش ادراکشده این داراییها را بهدنبال داشت.
درمقابل در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲، کشورهای متعددی بیت کوین را به رسمیت شناختند و آن را قانونی قلمداد کردند. بدینترتیب، گزینه بیت کوین بیشازپیش بهعنوان روش پرداخت و سیستم ذخیره ارزش مطرح شد. این مسئله به حفظ و رشد حجم معاملات بیت کوین و افزایش علاقه سازمانها و سرمایهگذاران کلان به این دارایی کمک شایانی کرد.
جمعبندی
در این مقاله، با برخی از عوامل موفقیت پروژههای کریپتو در بازار صعودی ارزهای دیجیتال آشنا شدیم و آموختیم که ارائه نوآوری و پیشگامی در تحقق وعدهها و کاربردپذیری، رشد پذیرش و تقاضا درکنار افزایش فعالیتهای درونزنجیرهای، روندها و روایتهای بازار و محیط نظارتی و قانونگذاری نقش مؤثری در افزایش یا کاهش ارزش بازار داراییهای دیجیتال ایفا میکنند.
اگرچه همیشه استثناهایی نیز وجود دارند، عوامل گفتهشده در این مطلب میتوانند در شرایط بازار صعودی بعدی به معاملهگرها و سرمایهگذارها کمک کنند تا احتمال رشد پایدار داراییهای بازار را صحیحتر و دقیقتر پیشبینی کنند و پروژههای کریپتو را از نظرگاههای مختلفی بررسی کنند.
متاسفیم که این مطلب نتوانسته نظر شما را جلب کند. لطفا با نظرات و پیشنهادات خود، ما را در بهبود همیشگی سایت یاری دهید.