پالیگان چیست؟ بررسی شبکه Polygon و توکن متیک (MATIC)
مشکل مقیاسپذیری اتریوم یکی از چالشهایی است که مدتهاست پیش روی این شبکه بلاک چینی قرار دارد. اتریوم از محبوبیت زیادی برخوردار است، تعداد پروژههایی که روی آن اجرا میشوند و نیز تعداد تراکنشهای آن خیلی زیاد است. مجموعه این عوامل، سرعت انجام تراکنش را در اتریوم کند میکند و هزینه تراکنشهای آن را افزایش میدهد. پالیگان (Polygon) بهعنوان یک راهکار لایه دوم آمده است تا این مشکل را حل کند.
در این مقاله قصد داریم بررسی کنیم که پالیگان چیست و چگونه کار میکند. همچنین نگاهی به ارز تخصصی آن یعنی متیک (MATIC) خواهیم داشت، درمورد کیف پولها و نحوه خرید آن صحبت خواهیم کرد و برخی جزئیات فنی مربوط به عملکرد این پروتکل را توضیح میدهیم. با ما همراه باشید.
پالیگان (Polygon) چیست؟
پالیگان (Polygon یا متیک / MATIC سابق) یک شبکه بلاک چینی است که بهعنوان راه حل لایه دوم (L2) برای رفع مشکل مقیاسپذیری (Scalability) اتریوم به وجود آمده و با ماشین مجازی اتریوم (EVM) سازگار است. پالیگان هزینه تراکنشها را کاهش میدهد و اجرای سریعتر قراردادهای هوشمند و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (DApps) را امکانپذیر میکند. خود کلمه Polygon در زبان انگلیسی بهمعنای چندضلعی است.
اگر بخواهیم پالیگان یا همان متیک را در یک جمله توصیف کنیم، باید آن را پروتکلی برای ساخت یک شبکه بههمپیوسته از بلاک چینها بدانیم که بهعنوان یک راهکار لایه دوم، روی بلاک چین اتریوم فعالیت میکند و هدف آن حل مشکل مقیاسپذیری اتریوم است.
تابهحال شبکهها و پروتکلهای مختلفی برای حل این مشکل ایجاد شدهاند. برخی از آنها مانند کاردانو و پولکادات، بلاک چینهای مستقلی هستند که با پشتیبانی از قراردادهای هوشمند و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز، سعی دارند بهنوعی به رقیب اتریوم تبدیل شوند و برخی دیگر مانند پالیگان، راهکارهای لایه دومی هستند که از خودِ اتریوم برای حل این مشکل کمک میگیرند.
ممکن است پیش از این هم با عباراتی مانند «راهکار لایه اول» و «راهکار لایه دوم» برخورد کرده باشید. قبل از ادامه مباحث مربوط به پالیگان و بررسی دقیقتر اجزای آن، بد نیست ابتدا نگاهی به ماهیت این راهکارها داشته باشیم و تفاوتهای آنها را بررسی کنیم.
راهکارهای لایه اول
راهکارهای لایه اول، ارتقاهایی هستند که روی پروتکل بلاک چین اعمال میشوند. بهعنوان مثال، انتقال اتریوم از اثبات کار به اثبات سهام یک راهکار لایه اول است. با توجه به اینکه سهامگذاری باعث ارتقای سرعت تراکنش و افزایش بهرهوری انرژی میشود، اتریوم ۲ میتواند به مقیاسپذیری بیشتری برسد.
یکی دیگر از راهکارهای رایج لایه اول شاردینگ (Sharding) است. شاردینگ یک روش مقیاسپذیری است که بلاکهای بلاک چین را به دو جزء وضعیت و تاریخچه تراکنش تقسیم میکند. هر یک از این اجزا یک شارد نامیده میشود و هر دو شارد بهصورت موازی پردازش میشوند.
میتوانید شاردینگ را مانند تقسیمکردن یک مسئله به قطعات کوچکتر در نظر بگیرید. این کار برای این انجام میشود که بار کاری اعمالشده روی هر رایانه در اکوسیستم کم شود و در نتیجه آن، سرعت شبکه افزایش یابد. اگر دوست دارید نگاهی دقیقتر به شاردینگ داشته باشید، پیشنهاد میکنیم مطلب «شاردینگ چیست؟» را مطالعه کنید.
راهکارهای لایه دوم
راهکارهای لایه دوم بهجای آنکه پروتکل پایه بلاک چین موردنظر را تغییر دهند، روی همان پروتکل ساخته میشوند. راهکارهای لایه دوم هیچ تغییری در پروتکل بلاک چین ایجاد نمیکنند. این راهکارها بدون اینکه امنیت و یکپارچگی پروتکل پایه بلاک چین را قربانی کنند، سرعت پردازش در واحد ثانیه را افزایش میدهند و در عین حال، ماهیت غیرمتمرکز و امنیت بلاک چین را حفظ میکنند.
یکی از نمونههای شناختهشده راهکارهای لایه دوم در دنیای ارزهای دیجیتال، شبکه لایتنینگ بیت کوین است. شبه لایتنینگ این امکان را به کاربران میدهد که تراکنشهای خود را در خارج از زنجیره اصلی انجام دهند و فقط در هنگام تسویهحساب نهایی به بلاک چین اصلی برگردند.
پالیگان هم یکی از نمونههای همین راهکارهای لایه دوم است که روی اتریوم کار میکند. پالیگان چهارچوبی برای ایجاد شبکههای بلاک چینی و راهکارهای مقیاسپذیری سازگار با اتریوم است. شبکه پالیگان در حقیقت یک زنجیره جانبی اثبات سهام است که بهصورت موازی با بلاک چین اتریوم کار میکند و پلتفرمی سریع و کمهزینه برای اپلیکیشنهای غیرمتمرکز اتریوم است.
با توجه به اینکه پالیگان از ماشین مجازی اتریوم (EVM) پشتیبانی میکند، اپلیکیشنهای غیرمتمرکز موجود بر روی اتریوم میتوانند بهراحتی به آن منتقل شوند. این مسئله باعث میشود که کاربران بتوانند از همان امکانات اتریوم استفاده کنند، با این تفاوت که سرعت بالاتر و کارمزدهای کمتری را تجربه میکنند. در سال ۲۰۲۱ و همزمان با رشد تقاضای مشتریان برای افزایش بهرهوری خدمات، محبوبیت پالیگان هم افزایش یافت.
کاربردهای پالیگان (متیک)
باتوجهبه این حقیقت که اتریوم یکی از پرکاربردترین بلاک چینهای موجود است و با وجود مزایایی که پالیگان برای آن به همراه دارد، میتوان حدس زد که این شبکه کاربردهای زیادی داشته باشد. در این قسمت قصد داریم نگاهی به برخی از مهمترین کاربردهای پالیگان داشته باشیم.
- پرداخت
- صرافیهای غیرمتمرکز
- بازیهای بلاک چینی
- کاربردهای متفرقه دیگر
پرداخت
هدف از طراحی پلتفرم متیک این است که به نرمافزارهای غیرمتمرکز کمک کند سرعت پرداختهای خود را افزایش دهند. پالیگان از طریق ادغام رابط برنامهنویسی کاربردی (API) تخصصی با کیت توسعه نرمافزار (SDK) خود، امکان تسویهحساب تقریباً آنی را فراهم میکند. این فرایند نرمافزارهای غیرمتمرکز، فروشندگان و کاربران را قادر میسازد که پذیرش یا پرداختها را از طریق هر ارز دیجیتالی (البته بیشتر با توکنهای ERC-۲۰ یا اتر) بهصورت آنی انجام دهند. این سیستم در سه فاز جداگانه راهاندازی میشود:
- پرداختهای اتریوم و توکنهای مبتنیبر ERC-20
- پرداختها و انتقالات میانزنجیرهای با چند ارز دیجیتال مختلف، با استفاده از مبادله اتمی (Atomic Swap) و همکاری تأمینکنندگان نقدینگی
- سیستم پرداخت مبتنیبر ارزهای فیات با کمک تأمینکنندگان نقدینگی ارز فیات
صرافیهای غیرمتمرکز
یکی از کاربردهای مهم پالیگان، افزایش سرعت تسویهحساب برای صرافیهای غیرمتمرکز است تا کاربران بتوانند از امکان معاملات سریعتر و ارزانتر در این پلتفرمها بهرهمند شوند. کوییک سواپ (QuickSwap)، Dfyn و ComethSwap نمونههایی از صرافیهای غیرمتمرکز پالیگان هستند که طی چند ماه گذشته موفق به جذب طیف وسیعی از کاربران شدهاند. پروتکلهایی مانند کرو (Curve) و ام استیبل (mStable) نیز امکان تبادل کمهزینه و با اسلیپیج (Slippage) پایین استیبل کوینها را فراهم کردهاند.
بازیهای بلاک چینی
متیک امکان افزایش سرعت و ارتقای عملکرد را برای بازیهای مبتنیبر بلاک چین نیز فراهم میکند. بازیهای بلاک چینی بهدلیل سرعت پایین تراکنشها و تأخیر زیاد شبکه، از بازیهای رایانهای و کنسولی عقب افتادهاند؛ اما با همکاری فناوری کامیت چین (Commit Chain) پالیگان و شبکه اتریوم، توسعهدهندگان و گیمرها میتوانند با کارایی بیشتری اقدام به توسعه و استفاده از بازیها کنند.
پالیگان در بهترین زمان ممکن به کمک صنعت بازی بلاک چینی آمده است؛ چراکه توکنهای غیرمثلی (NFT) و بازارهای این توکنها باعث افزایش محبوبیت بلاک چین و صنعت ارزهای دیجیتال شدهاند. در این میان، بسیاری از گیمرها به خرید، فروش و معامله انواع توکنهای غیرمثلی درون بازیها روی آوردهاند.
بازیها و نرمافزارهای غیرمتمرکز توکنهای غیرمثلی مانند آوی گوچی (Aavegotchi)، نئون دیستریکت (Neon District)، زد ران (Zed Run) و کامث (Cometh) توانستهاند با پالیگان، به تجربه کاربری مقیاسپذیرتری دست پیدا کنند.
کاربردهای دیگر
پالیگان کاربردهای بسیارِ دیگری هم دارد که توضیح همه آنها در این مقاله نمیگنجد؛ اما بهعنوان یک نمونه، میتوان به راهکار مقیاسپذیری پلاسما اشاره کرد. پلاسما مبادله اتمی میانزنجیرهای را برای داراییهای توکنی و غیرتوکنی انجام میدهد.
بیشتر نرمافزارهای غیرمتمرکز بهخاطر نگرانیهای مربوط به حریم خصوصی کاربران، به راهی برای امضای تراکنشها بدون ارسال کلید خصوصی نیاز دارند. پالیگان بهخاطر ارتقاهایی که برای مقیاسپذیری انجام داده است، این توانایی را دارد که چهارچوبی را برای احراز هویتِ آزاد ایجاد کند و از این طریق، استفاده از نرمافزارهای غیرمتمرکز را تسهیل کند.
تاریخچه پالیگان (متیک)
شبکه پالیگان در اکتبر سال ۲۰۱۷ متولد شد. البته در آن زمان، نام آن متیک (MATIC) بود. پروژه متیک را سه بنیانگذار هندی به نامهای جاینتی کانانی (Jaynti Kanani)، سندیپ نیلوال (Sandeep Nailwal) و آنوراگ آرجون (Anurag Arjun) ایجاد کردند و هدف آنها از همان ابتدا، رفع مشکل مقیاسپذیری اتریوم بود.
البته ایده ابتدایی پالیگان متعلق به جاینتی کانانی، مدیرعامل فعلی پالیگان بود که در حین کار با بازی کریپتوکیتیز (Crypto Kitties) متوجه ترافیک بالا و مقیاسپذیری کم شبکه اتریوم شد. اتریوم در این زمان بیش از ۱۲,۰۰۰ تراکنش معلق داشت و شبکه آن واقعاً جوابگوی این حجم نیاز کاربران نبود.
او برای پیادهسازی ایده خود، از سندیپ نیلوال که یک توسعهدهنده بلاک چینی بود و آنوراگ آرجون که از پیش با او آشنایی داشت کمک گرفت. این سه، همکاری خود را در شهر بمبئی آغاز کردند و نتیجه این همکاری، شبکهای شد که توکن آن اکنون (در زمان نگارش این مطلب) در بین ۳۰ ارز دیجیتال اول بازار قرار دارد.
متیک با استفاده از زنجیرههای جانبی، پل پلاسما (Plasma) در اتریوم و اعتبارسنجهای غیرمتمرکز، توانست مشکل مقیاسپذیری اتریوم را تا حد زیادی رفع کند. البته در آن زمان فناوری پلاسما از محبوبیت بالایی برخوردار بود و در پروژههای دیگری هم استفاده میشد؛ اما متیک موفق شد در این رقابت به موفقیت چشمگیرتری دست پیدا کند و به یکی از محبوبترین راهکارهای مقیاسپذیری در زمان خود تبدیل شود.
متیک در اواسط سال ۲۰۲۰ شبکه اصلی خود را راهاندازی کرد و از آنجا که کارمزد تراکنشهای اتریوم در این زمان خیلی بالا بود، با استقبال گستردهای مواجه شد. همین استقبال گسترده باعث شد تیم متیک متوجه شود که برای پاسخ به نیاز کاربران، باید مقیاس کاری خود را گسترش دهد. سرانجام در تاریخ ۹ فوریه سال ۲۰۲۱، متیک نام خود را به پالیگان تغییر داد و چشمانداز کلی این پروژه هم همگام با تغییر نام آن، تغییر کرد.
در حال حاضر، با اینکه پالیگان خود بر روی بلاک چین اتریوم فعالیت میکند، اما قصد دارد به پل ارتباطی بین بلاک چینها و شبکههای مختلف تبدیل شود؛ یعنی دقیقاً چیزی که برای پذیرش جهانی بلاک چین و انقلاب این فناوری به آن احتیاج داریم. پالیگان دیگر تنها یک راهکار مقیاسپذیری ساده نیست، بلکه پروتکلی است که توسعه راهکارهای مقیاسپذیری مختلف و اتصال آنها به یکدیگر را ممکن میکند.
پالیگان چگونه کار میکند؟
تا به اینجای مقاله درباره اهداف کلی پالیگان و دلایل محبوبیت آن در بین کاربران ارزهای دیجیتال صحبت کردیم. اکنون متوجه شدهاید که هدف اصلی متیک، حل مشکل مقیاسپذیری بلاک چینها و ایجاد تعامل در بین آنهاست.
در این قسمت از مقاله قصد داریم با دقت بیشتری به جزئیات فنی پالیگان ورود کنیم و آن را از جنبههای مختلف بررسی کنیم. با مطالعه این قسمت متوجه خواهید شد که این شبکه از چه نوآوریهایی برای دستیابی به مقیاسپذیری موردنظر خود استفاده میکند و ویژگیهایی همچون امنیت و تعاملپذیری آن از کجا نشئت میگیرند.
مهمترین ویژگیهای پالیگان عبارتاند از:
- سازگاری با اتریوم
- مقیاسپذیری
- امنیت
- استقلال
- قابلیت ماژولار
- تجربه کاربری
سازگاری با اتریوم
یکی از ویژگیهای جالب پالیگان، معماری چندلایه آن است. پالیگان از چهار لایه به نامهای «اتریوم»، «امنیت»، «شبکههای پالیگان» و «اجرا» تشکیل شده است. لایه اتریوم پالیگان، امکان دسترسی آن به مزایای اتریوم از جمله امنیت و قابلیت برنامهنویسی را فراهم میکند. این لایه در حقیقت مجموعهای از قراردادهای هوشمند است که عملیاتهایی مانند نهاییکردن تراکنشها، سهامگذاری و حلوفصل منازعات را ممکن میکند.
پروتکل پالیگان، ارتباط زنجیرههای مختلف در اکوسیستم خود را امکانپذیر میکند. با استفاده از این پروتکل میتوان پیامها را بین هر دو زنجیره دلخواه پالیگان یا بین زنجیرههای پالیگان و اتریوم انتقال داد. این پروتکل همچنین امکان اجرای همه بلاک چینهای سازگار با اتریوم را تنها بهراحتی یک کلیک فراهم کرده است. بهلطف طراحی ماژولار پالیگان (که در قسمتهای بعدی درمورد آن صحبت میکنیم)، کاربران میتوانند ماژولی که بیشترین مطابقت را با نیازهای آنها دارد انتخاب کنند.
مقیاسپذیری
بدون شک پالیگان را میتوان یکی از پروژههای بسیار خوبی دانست که با هدف افزایش مقیاسپذیری اتریوم کار خود را شروع کردهاند. پالیگان از زنجیرههای مخصوص خود و الگوریتمهای اجماع مقیاسپذیر استفاده میکند و این هم بهنفع کاربران است، هم بهنفع خود پروژهها.
با وجود برنامه اتریوم برای راهاندازی اتریوم ۲ و بهرهگیری از الگوریتم اجماع اثبات سهام، این بلاک چین در حال حاضر متکی بر اثبات کار است و همین باعث کاهش مقیاسپذیری در این بلاک چین میشود. همان طور که در قسمتهای قبل اشاره کردیم، کارمزد تراکنشهای اتریوم بالاست و گاهی مجبور میشوید برای انجام یک تراکنش بیش از ۱۰ دلار کارمزد پرداخت کنید؛ در حالی که کارمزد تقریبی تراکنشها در پالیگان برابر با ۰.۰۰۰۹ دلار است. همین تفاوت کارمزدها در مبادلات توکنهای غیرمثلی، توکنهای ERC-20 و سایر تعاملات نیز وجود دارد.
راهحل پالیگان برای این مشکل، استفاده از الگوریتم اجماع اثبات سهام است. در الگوریتم اثبات سهام پالیگان، اعتبارسنجها باید توکنهای متیک خود را در قراردادهایی که بهاصطلاح «قرارداد مدیریت سهامگذاری» (Staking Management Contract) نام دارند سهامگذاری کنند و به فول نود پالیگان تبدیل شوند. این قراردادها روی شبکه اصلی اتریوم نوشته شدهاند. وظیفه اعتبارسنجی تراکنشها و ساخت بلاکها مانند همه بلاک چینهای دیگر، برعهده همین اعتبارسنجهاست.
امنیت
ادعای تیم پالیگان این است که افزایش مقیاسپذیری در این شبکه، به قیمت قربانیکردن امنیت نبوده و آنها از راهکارهای مخصوص خود برای تضمین امنیت داراییها و تراکنشها بهره گرفتهاند.
زنجیرههای جانبی که پالیگان در اختیار کاربران خود قرار میدهد، شامل دو دستهبندی کلی «زنجیرههای مستقل» (Stand-alone Chains) و «زنجیرههای ایمن» (Secured Chains) است. زنجیرههای مستقل زنجیرههایی هستند که مکانیسم اجماع مختص خود را دارند و برای امنیت خود به اتریوم وابسته نیستند. حقیقت این است که راهاندازی زنجیره مستقل و تأمین امنیت آن کار راحتی نیست و به همین دلیل، این گزینه برای طیف گستردهای از کاربران عادی با اهداف عمومی مناسب نیست. احتمالاً گزینه بهتر برای این کاربران، زنجیرههای ایمن است.
زنجیرههای ایمن از یک مدل منحصربهفرد در پالیگان به نام «امنیت بهعنوان سرویس» (Security-as-a-Service) بهره میبرند که یا اتریوم مستقیماً آن را تأمین میکند و یا گروهی از اعتبارسنجهای قابلاعتماد این کار را انجام میدهند.
بخش عمدهای از عملیات مربوط به امنیت پالیگان، در لایه امنیت آن اجرا میشود. لایه امنیت پالیگان وظیفه مدیریت استخر اعتبارسنجها را برعهده دارد. این لایه میتواند بهعنوان یک متا بلاک چین (فرا بلاک چین) و بهصورت موازی با اتریوم فعالیت کند، یا اینکه مستقیماً روی اتریوم پیادهسازی شود و ماینرهای اتریوم نقش اعتبارسنجهای آن را ایفا کنند.
اعتبارسنجها بهصورت دورهای صحت تراکنشهای موجود در زنجیرههای پالیگان را کنترل و در ازای آن، پاداش دریافت میکنند. فعالیتهای دیگری از جمله توزیع پاداشها هم در همین زنجیره پالیگان صورت میگیرد.
استقلال
یکی از ویژگیهای جالب پالیگان که اخیراً بیش از پیش تقویت شده، استقلال آن از اتریوم است. در ماه اکتبر سال جاری، گزارشی از سوی پلتفرم توسعه بلاک چین الکمی (Alchemy) منتشر شد که نشان میداد تعداد اپلیکیشنهای فعال روی پالیگان بهسرعت در حال افزایش است و اکوسیستم آن در حال مستقلشدن از اتریوم است.
طبق این گزارش، اکنون بیش از ۳,۰۰۰ اپلیکیشن در حال فعالیت روی پالیگان هستند و سرعت توسعه این شبکه، دو برابر بیشتر از اتریوم در زمان مشابه بوده است. بهعلاوه، تعداد اپلیکیشنهایی که منحصراً روی پالیگان توسعه پیدا کردهاند، از تعداد اپلیکیشنهایی که بهصورت مشترک روی اتریوم و پالیگان فعالیت میکنند بیشتر است. با اینکه بسیاری از افراد پالیگان را بیشتر تکمیلکننده اتریوم میدانند تا رقیب آن، دادههای جدید نشان از افزایش استقلال این شبکه دارند.
قابلیت ماژولار
پالیگان طیف متنوعی از ماژولها را ارائه میکند که توسعهدهندگان میتوانند با استفاده از آنها، بلاک چینهای شخصیسازیشده خود را توسعه دهند. بهعنوان برخی از ماژولهای پالیگان میتوان به اجماع، حاکمیت، محیطهای مختلف اجرا و روشهای مختلف تعبیه ماشین مجازی اشاره کرد.
بهطور کلی، منظور از قابلیت ماژولار پالیگان، امکان توسعه بلاک چینهای شخصیسازیشده و مستقل، با کاربردهای متنوع و گوناگون است.
تجربه کاربری
مجموعه ویژگیهای پالیگان که تا به اینجا به برخی از آنها اشاره کردیم، تجربه کاربری راحتتر و خوشایندتری را برای کاربران به همراه دارد. کارمزدهای نزدیک به صفر، سرعت بالاتر، نهاییسازی آنی تراکنشها و ویژگیهایی از این دست، همه و همه بهجهت ارتقای کیفیت تجربه کاربری و سهولت کار برای کاربران ارائه شده است.
علاوهبر تجربه کاربری خوب، پالیگان برای توسعهدهندگان نیز محیط مناسبی را فراهم کرده و پیچیدگیهای مربوط به توسعه را در این شبکه به حداقل رسانده است. توسعه پروژهها در پالیگان نیازی به دانش فنی در سطح پروتکل یا سهامگذاری توکنی ندارد و همچنین نیازی به دریافت مجوز برای این کار نیست.
توکن متیک (MATIC) چیست؟
متیک (MATIC) ارز بومی شبکه پالیگان است که دو نقش اصلی را در این شبکه ایفا میکند:
- کارمزد: کاربرد اصلی توکن متیک، پرداخت کارمزد تراکنشها در شبکه پالیگان است. این توکن بهعنوان یک توکن کاربردی (Utility Token) طراحی شده است که بهعنوان واحد پرداخت و تسویهحساب میان مشارکتکنندگان در اکوسیستم پالیگان عمل میکند.
- سهامگذاری (استیکینگ): زنجیرههای جانبی متیک با استفاده از یک لایه اثبات سهام، اجماع را اعمال میکنند و مشارکتکنندگان شبکه، توکن متیک خود را در این لایه سهامگذاری میکنند تا بتوانند بهعنوان اعتبارسنج فعالیت کرده و پاداش بگیرند. برای انجام عملیات مختلف در شبکه پالیگان مانند اعتبارسنجی بلاکها و انتشار اثباتها (Proofs)، به منابع محاسباتی نیاز است. توکن متیک بهعنوان پاداش به تأمینکنندگان این منابع برای تأمین امنیت و حفظ یکپارچگی شبکه پرداخت میشود.
در زمان نگارش این مقاله، قیمت پالیگان برابر با ۱.۸۰ دلار است. اوج قیمت متیک ۲.۴۶ دلار و مربوط به تاریخ ۱۷ مه ۲۰۲۱ (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۰) بوده است.
کیف پولهای پالیگان (متیک)
برای نگهداری توکن متیک نیز مانند همه ارزهای دیجیتال دیگر، به یک کیف پول ارز دیجیتال نیاز دارید. از آنجا که شبکه پالیگان کاملاً با اتریوم سازگار است، از همه کیف پولهای اتریوم میتوان برای نگهداری توکن متیک استفاده کرد. این شامل کیف پول نرمافزاری و کیف پول سختافزاری میشود.
بنابراین واضح است که تعداد کیف پولهایی که میتوانید از آنها برای نگهداری متیک استفاده کنید زیاد است. در این بین، برخی از بهترین کیف پولهای پالیگان (متیک) از دیدگاه وبسایت ارزدیجیتال عبارتاند از:
- تراست والت (Trust Wallet)
- مای اتر والت (MyEtherWallet)
- متامسک (Metamask)
- اتمیک (Atomic Wallet)
- لجر (Ledger)
- ترزور (Trezor)
در جدول زیر همین کیف پولها را بهعلاوه لینک دانلود یا دسترسی به آنها مشاهده میکنید.
نام | نوع | لینک دانلود/ دسترسی |
کیف پول تراست والت | نرمافزاری/ موبایل | trustwallet.com |
کیف پول مایاتروالت | نرمافزاری/ تحتوب | myetherwallet.com |
کیف پول متامسک | نرمافزاری/ افزونه مرورگر | metamask.io |
کیف پول اتمیک | نرمافزاری/ موبایل و دسکتاپ | atomicwallet.io |
کیف پول لجر | سختافزاری | فیزیکی (باید از فروشگاههای معتبر خریداری شود) |
کیف پول ترزور | سختافزاری | فیزیکی (باید از فروشگاههای معتبر خریداری شود) |
فراموش نکنید که در دنیای ارزهای دیجیتال، واسطهای وجود ندارد و مسئولیت تضمین امنیت داراییهای دیجیتال شما بر عهده خودتان است. بنابراین کلید خصوصی خود را در جایی امن نگهداری کنید، آن را در اختیار کسی قرار ندهید و تهیه نسخه پشتیبان (بکآپ) از کیف پول خود را فراموش نکنید.
میدانید که منظور از کلید خصوصی در کیف پولهای ارز دیجیتال، همان عبارت بازیابی (Recovery Phrase) ۱۲ تا ۲۴ کلمهای است که در ابتدای راهاندازی کیف پول، با یک ترتیب مشخص در اختیارتان قرار میگیرد.
این کلمات رمز دسترسی شما به داراییهای دیجیتالتان هستند و در صورتی که آنها را در اختیار داشته باشید، میتوانید از هر نرمافزار و دستگاهی به داراییهای خود دسترسی پیدا کنید؛ اما در صورتی که آنها را فراموش کنید، امکان ازدستدادن دسترسی به همه این داراییها وجود دارد.
خرید پالیگان (متیک)
برای خرید متیک، بهترین راه مراجعه به سایت یک صرافی ارز دیجیتال ایرانی است.
کافی است عبارت خرید پالیگان یا خرید متیک را در گوگل جستوجو کنید. با این کار، با فهرستی از صرافیهای ایرانی مواجه خواهید شد که میتوانید پس از ثبت نام و احراز هویت در آنها، بهراحتی و با استفاده از کارت بانکی خود، ارز دیجیتال موردنظرتان را خریداری کنید.
همچنین استفاده از صفحه خرید پالیگان وبسایت ارزدیجیتال را هم به شما پیشنهاد میکنیم. احراز هویت در این صفحه آنی است و با واردکردن اطلاعاتی مثل کد ملی و شماره تلفن بهصورت مستقیم به صفحه پرداخت هدایت میشوید.
سؤالات متداول
پالیگان تابهاینجا عملکرد خوبی به نمایش گذاشته و به گزارش Flipside Analytics در سال ۲۰۲۳ رشد تعداد کاربران آن حتی از بیت کوین هم بیشتر بوده است. این مسئله میتواند تأثیر خوبی بر قیمت MATIC در سال ۲۰۲۴ داشته باشد. اما از سوی دیگر، برخی معتقدند که ارزش بازار پالیگان تا همینجا هم بهاندازه کافی زیاد است و این میتواند سرعت رشد قیمت آن را کاهش دهد.
مهمترین تفاوتهای اتریوم و متیک این موارد هستند: اتریوم یک شبکه لایه اول است در حالی که پالیگان یک راهکار لایه دوم است؛ اتریوم دومین ارز دیجیتال بزرگ بازار و قدیمیتر از پالیگان است؛ ازدحام شبکه اتریوم بیشتر و در نتیجه سرعت آن کمتر و کارمزدهای آن بیشتر است.
خیر. این پروژه ابتدا با نام متیک (Matic) عرضه شد و بعدها به پالیگان تغییر نام داد. هنوز هم توکن بومی پالیگان MATIC نام دارد.
جمعبندی
در این مقاله تلاش کردیم مرور جامعی بر شبکه پالیگان داشته باشیم و اهداف و کاربردهای آن را شرح دهیم. علاوه بر آن، نگاهی به توکن بومی آن یعنی متیک داشتیم و قیمت، کیف پولها و نحوه خرید آن را بررسی کردیم.
با مطالعه این مقاله حتماً متوجه شدهاید که هدف نهایی پالیگان و دلیل محبوبیت آن، رفع مشکل مقیاسپذیری است که همیشه در بلاک چینهای محبوبی همچون بیت کوین و اتریوم وجود داشته است. پالیگان البته یک قدم از رقیبان خود فراتر رفته و علاوه بر ارائه راهکار مقیاسپذیری، به پروتکلی تبدیل شده که سایرین هم میتوانند از آن برای توسعه راهکارهای مرتبط با مقیاسپذیری خود استفاده کنند.
در حال حاضر مقیاسپذیری به یکی از چالشهای اساسی بلاک چینها تبدیل شده است. در حقیقت موتور محرکه توسعه اتریوم ۲ و جایگزینی آن با شبکه فعلی اتریوم، رفع همین چالش بود. اینکه اتریوم ۲ تا چه حد در دستیابی به این هدف خود موفق خواهد بود و شروع کار آن چه تأثیری بر شبکههایی مانند پالیگان خواهد داشت، مسئلهای است که در گذر زمان مشخص خواهد شد.
دیر اومدین ته دیگشم خوردیم :)))