ان‌اف‌تی‌فای (NFTfi) چیست؟

ان‌اف‌تی‌فای (NFTfi) چیست؟

امور مالی غیرمتمرکز یا دیفای (DeFi) و توکن‌های غیرمثلی (NFT) حوزه‌های نوپایی در صنعت ارزهای دیجیتال هستند که هر دو رشد چشمگیری کرده‌اند. درآمدزایی این دو حوزه محبوبیت زیادی برای آن‌ها در پی داشته است. با آنکه جنب‌وجوش در این دو عرصه در ماه‌های اخیر به‌دلیل افت‌وخیز کلی بازار ارزهای دیجیتال تا حدی فروکش کرده است، تاریخ ارزهای دیجیتال نشان می‌دهد که اوضاع همیشه این‌طور نخواهد ماند.

ادغام دیفای با توکن‌های غیرمثلی درهای اقتصادِ کاملاً جدیدی را به روی این فناوری‌های نوظهور گشوده است؛ نوآوری‌هایی که با افزایش کاربردهای توکن‌های غیرمثلی همراه بوده است. ازاین‌رو، در این مقاله می‌خواهیم درباره این کاربردهای جدید، یعنی همان وام‌دهی مبتنی‌بر NFT‌ها صحبت کنیم و با بازار و پلتفرم جدیدی در این زمینه با نام ان‌اف‌تی‌فای آشنا شویم؛ پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

ان‌اف‌‎تی‌فای (NFTfi) چیست؟

ان‌اف‌تی‌فای (NFTfi) فروشگاهی همتابه‌همتا (P2P) برای وام‌دهی است که کاربران در آن توکن‌های غیرمثلی را وثیقه می‌گذارند و در ازای آن وام دریافت می‌کنند. در‌عین‌حال، کاربران می‌توانند نقش وام‌دهنده را ایفا کنند و برای تضمین بازپرداخت وام‌های ارائه‌شده، توکن‌های غیرمثلی دیگران را به‌عنوان وثیقه بپذیرند.

وام‌دهی در ان‌اف‌تی‌فای به‌معنی تأمین نقدینگی برای دیگران کاربران یا وام‌گیرندگان است. وام‌دهنده طی قراردادی، وامی را در قالب ارز دیجیتال رپد اتریوم (wETH) دراختیار وام‌گیرنده می‌گذارد تا بتواند آن را با دیگر ارزهای دیجیتال تبادل کند. وام‌گیرنده در ازای این وام NFT وام‌گیرنده را به‌عنوان وثیقه برمی‌دارد.

ان‌اف‌تی‌فای (NFTfi)

ارزش وام و سود و مدت بازپرداخت آن را وام‌دهنده تعیین می‌کند. بدین‌ترتیب، مسئولیت کامل ریسک‌های ناشی از وام بر‌عهده خود وام‌دهنده است.

تاریخچه ان‌اف‌تی‌فای

ان‌اف‌تی‌فای در فوریه۲۰۲۰ توسط استفن یانگ (Stephen Young) راه‌اندازی شد. یانگ از همان ابتدا تا امروز سِمَت مدیرعاملی این پلتفرم را برعهده دارد. این شرکت نوپا به‌تازگی یک دور جذب سرمایه‌ را با جذب ۸۹۰هزار دلار با موفقیت پشت‌سر گذاشته است. در این دوره، شرکت‌های برتر سرمایه‌گذاری خطرپذیر در حوزه NFT و دیفای مانند کوین فاند (Coinfund)، وان کی اکس (1KX)، کولب پلاس کارنسی (Collab+Currency)، ماوِن ۱۱ (Maven ۱۱)، و دِلائو (The LAO) به‌عنوان سرمایه‌گذاران راهبردی مشارکت داستند.

برخی دیگر از سازندگان و کلکسیونرهای پیشرو در حوزه NFT و دیفای که در این دوره سرمایه‌گذاری مشارکت کردند، عبارت‌اند از: روهام قره‌گوزلو (Roham Gharegozlou)، مدیرعامل دپر لبز (Dapper Labs) و سازنده ان‌بی‌ای تاپ شات (NBA Top Shot) و کریپتوکیتیز (CryptoKitties)، سباستین بورژه (Sebastien Borget)، مدیر ارشد عملیات سندباکس (The Sandbox)، جاناتان گبلر (Johnathan Gabler)، اندرو استاینوالد (Andrew Steinwald) و روبرتو سرزیا (Roberto Ceresia).

وام‌های NFT چیست؟

توکن‌های غیرمثلی نماینده مالکیت بر طیف وسیعی از دارایی‌های جهان واقعی و دیجیتال، از زمین و املاک مجازی گرفته تا کارت‌های کلکسیونی و هنر دیجیتال و آواتار هستند. هر NFT شناسه دیجیتال منحصربه‌فردی دارد که کپی‌کردن آن را غیرممکن می‌کند. با استفاده از همین شناسه به‌راحتی می‌توان اصالت NFT مرتبط را در بلاک چین راستی‌آزمایی کرد.

مهم‌ترین ویژگی NFTها تعویض‌ناپذیری (Non-Fungibility) یا غیرمثلی‌بودن آن‌هاست؛ یعنی این توکن‌ها تقسیم‌پذیر نیستند و هر یک ارزش منحصربه‌فرد خود را دارند. این در حالی است که ارزهای دیجیتال علاوه‌بر تعویض‌‎پذیر‌بودن، تقسیم‌پذیر هم هستند؛ یعنی سرمایه‌گذاران مجبور نیستند یک واحد کامل بیت کوین بخرند؛ بلکه می‌توانند بخشی از آن را تهیه کنند.

ویژگی تعویض‌ناپذیری NFTها برای ایجاد دارایی‌های منحصربه‌فرد بسیار مفید بوده؛ اما درعین‌حال نقص‌هایی هم به‌دنبال داشته است. یکی از نقص‌های مهم این است که سرمایه‌گذاران نمی‌توانند هر استفاده‌ای از NFTها بکنند. برخلاف ارزهای دیجیتال، NFTها را نمی‌توان برای دریافت سود سهام‌گذاری (Staking) کرد. پس تنها گزینه سرمایه‌گذاران برای استفاده از NFT این است که وقتی قیمتش افزایش یافت، آن را بفروشند. این امر باعث شده است که نقدینگی توکن‌های غیرمثلی به‌شدت کاهش یابد.

بیشتر بخوانید: تعویض‌ پذیری (Fungibility) چیست؟

این‌جا است که وام‌های NFT به‌کار می‌آیند. وام‌دهی با پشتوانه NFT و تقسیم‌بندی (Fractional) NFTها که ازطریق پروتکل‌های امور مالی غیرمتمرکز ممکن شده، راهکاری برای حل مشکل نقدینگی نامناسب این نوع دارایی‌هاست. این نوآوری به دارندگان NFT امکان داده است که توکن‌های غیرمثلی خود را در رهن بگذارند تا بتوانند وام‌هایی در قالب ارزهای دیجیتال یا ارز فیات دریافت کنند.

سپس دریافت‌کنندگان وام می‌توانند با وام دریافتی، NFTهای بیشتری بخرند یا ارزهای دیجیتال تهیه یا آن را به پول فیات تبدیل کنند یا درنهایت دارایی‌های دیجیتالی‌ای را بخرند که بتوانند با سهام‌گذاری آن‌ها در دیفای، سود دریافت کنند.

نرم‌افزارهای فراوانی در دنیای دیفای وجود دارند که کاربران می‌توانند با استفاده از آن‌ها بدون واسطه نهاد مرکزی یا بانکی از خدمات وام‌دهی و وام‌گیری، اجاره، سهام‌گذاری و معامله‌گری مارجین (Margin Trading) استفاده کنند. دارندگان توکن‌های غیرمثلی نیز می‌توانند با استفاده از وام NFT از همه این خدمات بهره‌مند شوند و دیگر به استراتژی‌های مرسوم خرید یا هولد یا فروش نیازی نیست.

عاملی که وام‌دهی دیفای را امکان‌پذیر کرده، قراردادهای هوشمند (Smart Contract) است که راهکارهای شفاف و باز و خودکار وام‌دهی را بدون نیاز به نهاد ناظر به‌وجود آورده‌ است. این قراردادها وظایف از‌پیش‌تعیین‌شده را اجرا و کاربران به‌راحتی از‌طریق رابط کاربری ساده‌ای به این امکانات دسترسی پیدا می‌کنند.

با‌این‌حال، قراردادهای هوشمند موجود در دیفای همگی عاری از نقص و خطا نیستند و این بازار هم ریسک‌های خاص خود را دارد. برای مثال، حملات وام آنی (Flash Loan) یکی از ریسک‌های رایج در این بازار است. این حمله بدین‌شکل انجام می‌شود که مهاجمان با سوءاستفاده از قواعد پروتکل، وام بزرگی از آن می‌گیرند که باعث می‌شود تعادل توکن‌ها در یک استخر به‌هم بخورد و قیمت توکن مدنظر ناگهان افت کند. آن‌گاه با خرید همان توکن با قیمت بسیار ارزان‌‌تر، وام را برمی‌گردانند و تفاوت قیمت را به جیب خود می‌زنند.

باوجود‌این‌، وام‌دهی NFT صنعتی در حال رشد است و راه خود را به بازارهای جریان اصلی ارزهای دیجیتال می‌گشاید. اکوسیستم توکن‌های غیرمثلی هنوز نوپاست و حجم بازار چشمگیری ندارد؛ اما گسترش کاربردهای آن به حوزه وام‌دهی و سهام‌گذاری و مالکیت سهم‌بندی‌شده می‌تواند کمک فراوانی به رشد این صنعت کند.

سازوکار وام‌های NFT چگونه است؟

در پلتفرم ان‌اف‌‌تی‌فای دارندگان توکن‌های غیرمثلی می‌توانند بدون واسطه‌ وام بگیرند و شرایط آن را تعیین کنند. میزان این وام‌ها معمولاً ۵۰درصد ارزش NFT وثیقه است و نرخ سود آن ممکن است بسته به محبوبیت NFT مدنظر، از ۲۰ تا ۸۰درصد باشد.

برتری پروتکل‌های دیفای بر مؤسسه‌های مالی سنتی در سادگی و شفافیت و سرعت آن‌هاست. در دنیای دیفای، به اعتبارسنجی و تعیین امتیاز اعتبار و احراز هویت و روزها و هفته‌ها انتظار برای بررسی درخواست وام نیازی نیست. در پلتفرم‌های دیفای، کاربران کاملاً بر دارایی‌های خود نظارت می‌کنند. دارایی‌هایی که به‌عنوان وثیقه به‌کار می‌روند، به قراردادی هوشمند ارسال می‌شوند که در نقش شخص ثالث، اما بی‌طرف فرایند وام‌دهی و وام‌گیری را به‌طورخودکار تسهیل می‌کند.

وام‌دهندگان با بررسی سابقه عملکرد NFT وثیقه و تاریخچه خریدوفروش و کف قیمت NFTهای مشابه، ارزش عادلانه آن را تعیین می‌کنند. وقتی دو طرف معامله، یعنی وام‌دهنده و وام‌گیرنده، به‌توافق رسیدند، NFT از کیف پول وام‌گیرنده به حسابی ضمانتی منتقل می‌شود و قرارداد هوشمند وام را دراختیار وام‌گیرنده می‌گذارد.

این فرایند از‌لحاظ نظری خیلی ساده به‌نظر می‌آید؛ اما باید توجه کرد که این بازار خالی از ریسک نیست. اگر وام‌دهنده نتواند وام و سود آن را تا موعد سررسید بازگرداند، آن وقت NFT وثیقه به مالکیت وام‌دهنده درمی‌آید. ناگفته نماند گاهی اوقات هم وام‌دهندگان پروژه‌های جدید NFT را به‌دلیل نوسان قیمت‌ها به‌عنوان وثیقه نمی‌پذیرند؛ چون ممکن است هیچ تقاضایی برای آن NFT در بازار وجود نداشته باشد.

ان‌اف‌تی‌فای چگونه کار می‌کند؟

در پلتفرم ان‌اف‌تی‌فای وام‌گیرندگان می‌توانند توکن‌هایی با استاندارد ERC-721 یا همان NFTها را وثیقه بگذارند و کاربران دیگر درصورت تمایل، در ازای آن وام را تأمین کنند. وقتی وام‌گیرنده وام اعطایی را بپذیرد، این وام در قالب رپد اتریوم (wETH) یا دای (DAI) به کیف پول او واریز می‌شود. هم‌زمان، دارایی NFT در قرارداد هوشمند ان‌اف‌تی‌فای قفل می‌شود تا زمانی‌که وام‌دهنده مبلغ را بازپرداخت کند. اگر وام‌گیرنده تا موعد سررسید موفق نشود وام را بازپرداخت کند، NFT به وام‌دهنده منتقل می‌شود.

وام‌دهندگان باید توجه کنند که این نوع وام‌ها بدون حق رجوع (Non-Recourse Loan) است؛ یعنی اگر وام‌گیرنده نتواند وام را بازپرداخت کند، وام‌دهنده فقط‌و‌فقط حق تملک وثیقه را دارد و هیچ ادعایی فراتر از آن نمی‌تواند داشته باشد. این یعنی وام‌دهنده این ریسک را می‌پذیرد که ممکن است ارزش وثیقه NFT در زمان سررسید وام و درصورت ناتوانی وام‌دهنده از بازپرداخت بدهی، کمتر از میزان کل بدهی باشد.

به‌هرحال، ان‌اف‌تی‌فای بازاری همتابه‌همتاست؛ یعنی همه شرایط وام شامل ارزش وام، نرخ سود، ارزش وثیقه و دوره بازپرداخت را وام‌دهنده تعیین و وام‌گیرنده با آن‌ها موافقت می‌کند. هرکدام از طرفین شرایط را دوست نداشته باشد، می‌تواند این کار را نکند. درکل، هریک از طرفین روی ریسک خود کاملاً نظارت می‌کنند. ازاین‌رو، وام‌دهندگان ابتدا باید درباره NFT که وثیقه‌گذاری می‌شود، تحقیق کنند؛ چون در‌صورت ناتوانی وام‌دهنده از بازپرداخت، به فروش سریع آن NFT نیاز خواهند داشت. پس اگر کسی با توکن‌های غیرمثلی کاملاً آشنا نباشد، اقدام به این کار ریسک زیادی برای او خواهد داشت.

بیشتر بخوانید: F-NFT یا NFT تقسیم‌شده چیست؟ روشی متفاوت برای خرید توکن‌های غیرمثلی

در سوی دیگر، وام‌گیرندگان نیز باید پیش از اقدام به دریافت وام تحقیقات کاملی انجام دهند. همیشه باید نوسان‌های قیمت در بازار ارزهای دیجیتال را در نظر گرفت. ممکن است قیمت ارز دیجیتالی که وام گرفته می‌شود، هنگام بازپرداخت خیلی بیشتر از زمان دریافت آن وام باشد. شرایط تعیین‌شده وام‌دهنده ازجمله نرخ سود نیز از موضوعاتی است که باید ریسک‌های ناشی از آن را بررسی کرد.

وام‌دهندگان می‌توانند در ازای هر NFT که دوست دارند وام بدهند، شرایط وام را تعیین کنند. دوره بازپرداخت وام معمولاً ۷، ۱۴، ۳۰ و ۹۰ روز است. بدترین حالت این است که وام‌گیرنده ناتوان از بازپرداخت وام شود و وثیقه NFT به وام‌دهنده برسد.

ان‌اف‌تی‌فای هیچ کارمزدی از وام‌گیرنده نمی‌گیرد. تنها کارمزدی که به پلتفرم می‌رسد، ۵درصد از سود پرداخت‌شده به وام‌دهنده است که پس از تکمیل موفقیت‌آمیز تراکنش دریافت می‌شود. پلتفرم ان‌اف‌تی‌فای پیش‌تر اعلام کرد که این کارمزد در آینده با رشد حجم تراکنش‌ها و تعداد کاربران کمتر خواهد شد.

فرایند وام در NFTfi

فعالیت در پلتفرم ان‌اف‌تی‌فای رشد مستمری دارد؛ به‌ویژه اینکه استقبال از هنر دیجیتال در حال افزایش است و به‌تازگی پلتفرم‌های زیادی راه‌اندازی شده‌اند که دنیای دیفای و توکن‌های غیرمثلی را ادغام می‌کنند. باید دید که آیا ان‌اف‌تی‌فای موفق می‌شود از سبک قدیمی دیفای در ارائه وام با استیبل کوین‌ها سبقت بگیرد یا خیر.

استراتژی‌های وام‌دهی در ان‌اف‌تی‌فای

کاربران مختلف راهبردهای متفاوتی برای کسب سود از وام NFT دارند. درادامه، به سه استراتژی عمده اشاره می‌کنیم.

وام‌دهی برای سود

یکی از استراتژی‌های مهم، وام‌دادن به دیگران برای دریافت سود است. این استراتژی رقیب راهبردهای دیگر در دیفای مانند تأمین نقدینگی در استخرهایی مانند یونی سواپ (Uniswap) است و مزیت‌هایی درمقایسه‌با آن دارد. در وام‌دهی ان‌اف‌تی‌فای دیگر نیازی نیست کاربران نگران ریسک زیان غیردائمی (Impermanent Loss) در استخرهای نقدینگی کوچک باشند. علاوه‌بر‌این، بازدهی وام ان‌اف‌تی‌فای به‌میزان چشمگیری حتی از استخرهای نقدینگی بزرگ دیفای هم بیشتر است.

داده‌های ان‌اف‌تی‌فای نشان می‌دهد که در میان کاربران اولیه این استراتژی بیشترین طرفدار را داشته است و بیشتر وام‌هایی که تاکنون وام‌گیرندگان پذیرفته‌اند، بین ۴۰ تا ۱۰۰درصد سود سالانه داشته‌اند. این نشان می‌دهد که وام‌دهی در این پلتفرم سود کلانی را نصیب وام‌دهندگان می‌کنند. از این گذشته، کاربران در این پلتفرم روی ریسک خود کاملاً نظارت می‌کنند‌؛ اما در پلتفرم‌های دیفای تأمین‌کنندگان نقدینگی روی ریسک خود نمی‌توانند نظارت کنند.

یکی از ابزارهای مهم برای مدیریت ریسک در ان‌اف‌تی‌فای نرخ وام به ارزش (Loan to Value – LtV) نام دارد که عبارت است از نسبت مبلغ وام پیشنهادی کاربر به تخمین او از ارزش NFT وثیقه به درصد. هرچه این نرخ بیشتر باشد، یعنی ارزش NFT به مبلغ وام نزدیک‌تر است و این احتمال وجود دارد که وام‌گیرنده از خیر NFT خود بگذرد و مبلغ وام را برنگرداند.

وام‌دهندگان باید مطمئن شوند که درصورت ناتوانی وام‌گیرنده از بازپرداخت، می‌توانند NFT وثیقه را در یکی‌دو روز بفروشند و حتی از فروش آن سودی هم نصیبشان شود. توجه کنید که آخرین قیمت NFT یکی از ابزارهای تخمین ارزش است؛ اما این موضوع ممکن است گمراه‌کننده باشد. برای ارزیابی ارزش توکن غیرمثلی، عوامل دیگری از‌جمله تاریخچه معاملات و قیمت کف آن NFT نیز باید در نظر گرفته شود.

وام‌دهی برای جمع‌آوری کلکسیون NFTها

این استراتژی می‌تواند برای مجموعه‌دارانی مناسب باشد که می‌خواهند NFTهای مختلف را با قیمت مناسب جمع‌آوری کنند. تاکتیکی مناسب برای این استراتژی آن است که وام‌دهنده فقط NFTهایی را به‌عنوان وثیقه قبول کند که قصد دارد آن‌ها را بخرد و مبالغی را برای وام در ازای آن‌ها پیشنهاد کند که ناتوانی از بازپرداخت آن برای وام‌گیرنده مهم باشد.

در این صورت، اگر وام‌گیرنده موفق شود وام را بازپرداخت کند، وام‌دهنده با سود آن NFT دیگری را می‌خرد؛ اما اگر وام‌گیرنده از پرداخت بازماند، NFT وثیقه با قیمت بسیار مناسبی به وام‌دهنده می‌رسد.

وام‌دهی به دوستان مورداعتماد

یکی از کاربردهای ان‌اف‌تی‌فای برای کسانی است که می‌خواهند پولی را به دوستی قرض بدهند و خیالشان راحت باشد که آن را برمی‌گرداند. کاربران می‌توانند وامی را بدون سود به فردی مورداعتماد بدهند و وثیقه‌ای را دریافت کنند که درواقع تضمینی برای اتفاقات پیش‌بینی‌نشده است.

این روش برای پشتیبان‌های مالی نیز مناسب است. اگر کسی بخواهد وام بزرگی را به هنرمند یا پروژه‌ای بدهد؛ اما می‌خواهد خیالش از بابت بازپرداخت راحت باشد، می‌تواند از این روش استفاده کند. در‌حال‌حاضر، ان‌اف‌تی‌فای فقط وام‌های ۹۰روزه را پشتیبانی می‌کند؛ اما کاربران می‌توانند در موعد سررسید، وام قبلی را از محل وامی جدید تسویه و به این شکل وام را به چند وام ۹۰روزه تبدیل کنند.

استراتژی‌های ان‌اف‌تی‌فای
استراتژی‌های مختلف برای استفاده از پلتفرم وام‌دهی NFT وجود دارد

چگونه در ان‌اف‌تی‌فای وام بگیریم و وام بدهیم؟

برای دریافت وام در پلتفرم ان‌اف‌تی‌فای به قسمت وام‌گیری (Borrow) بروید. در این قسمت، همه دارایی‌های NFT شما فهرست شده است. برای وثیقه‌گذاری هریک از NFTها، کافی است روی آن کلیک و گزینه «List as Collateral» را انتخاب کنید. حالا NFT مدنظر در بخش فروشگاه به دیگران نمایش داده می‌شود تا بتوانند برای آن پیشنهاد بدهند.

هروقت کسی وامی را برای NFT شما پیشنهاد بدهد، رنگ آن NFT در فهرست به آبی تغییر می‌کند. اگر روی آن کلیک کنید، یعنی وام را پذیرفته‌اید. در این صورت، NFT شما در قراردادی قفل و مبلغ وام به‌شکل رپد اتریوم به کیف پول شما واریز می‌شود. بدین‌ترتیب، رنگ NFT مدنظر به زرد تغییر می‌کند.

برای بازپرداخت وام در موعد سررسید یا پیش‌از‌آن، کافی است باز روی همان NFT کلیک کنید و گزینه «Repay Loan» را انتخاب کنید. اگر به مقدار کافی رپد اتریوم در کیف پول خود داشته باشید، تراکنش تکمیل می‌شود. پیش از این کار، باید مطمئن باشید که این مقدار رپد اتریوم را در کیف پول خود دارید و اجازه برداشت آن را به ان‌اف‌تی‌فای داده‌اید. اگر مجوز لازم داده نشده باشد، تراکنش ناموفق خواهد بود.

فرایند اخیر برای وام‌دهی نیز لازم است. این یعنی باید مقدار کافی رپد اتریوم در کیف پول خود داشته باشید و در‌عین‌حال اجازه برداشت به ان‌اف‌تی‌فای بدهید. حالا اگر می‌خواهید وام بدهید، به تب وام‌دهی «Lend» در وب‌سایت ان‌اف‌تی‌فای بروید. در این قسمت، همه NFTهایی را می‌بینید که دیگران برای وثیقه‌گذاری فهرست کرده‌اند.

در این مرحله، NFT مدنظر خود را انتخاب و روی آن کلیک کنید. سپس مقدار وام و کل مبلغ بازپرداخت (یعنی مبلغ وام به‌علاوه سود) و مدت بازپرداخت (۷ یا ۳۰ یا ۹۰ روز) را وارد و پیشنهاد خود را ارسال کنید. حالا باید منتظر بمانید تا وام‌گیرنده‌ای که NFT مدنظر را فهرست کرده است، پیشنهاد شما را بپذیرد.

اگر وام‌گیرنده پیشنهادتان را بپذیرد، مبلغ وام از رپد اتریوم موجود در کیف پول شما کسر می‌شود. سپس NFT مدنظر در قرارداد هوشمند ان‌اف‌تی‌فای قفل و رپد اتریومِ کسرشده به کیف پول وام‌گیرنده واریز می‌شود. وام‌گیرنده باید مبلغ وام را تا موعد سررسید آن بازگرداند تا توکن غیرمثلی‌اش آزاد شود. اگر وام‌گیرنده موفق نشود وام را بازپرداخت کند، آن توکن غیرمثلی دراختیار وام‌دهنده قرار می‌گیرد. البته وام‌گیرنده مجبور نیست بلافاصله آن را به کیف پول خود انتقال دهد.

همان‌طور‌که پیش‌تر گفتیم، وام‌های ان‌اف‌تی‌فای بدون حق رجوع است؛ یعنی اگر وام‌گیرنده موفق نشود وام را به‌موقع بازپرداخت کند، فقط‌و‌فقط همان NFT وثیقه دراختیار وام‌دهنده قرار می‌گیرد؛ حتی اگر ارزش آن کمتر از کل بدهی باشد. در این صورت، وام‌دهنده دیگر درباره تفاوت ارزش وثیقه با مبلغ بدهی هیچ ادعایی نمی‌تواند داشته باشد.

چرا ان‌اف‌تی‌فای فقط از رپد اتریوم (wETH) استفاده می‌کند؟

رپد اتریوم توکنی ERC-20 است که دارنده آن می‌تواند با یک امضا اجازه برداشت آن از کیف پول خود را به دیگر حساب‌های بلاک چین اتریوم بدهد؛ اما ارز دیجیتال اتریوم (ETH) چنین امکانی را ندارد. این قابلیت مزایای متنوعی برای ان‌اف‌تی‌فای دارد:

  • مبلغ وام به‌صورت خودکار به کیف پول وام‌گیرنده منتقل می‌شود.
  • وام‌دهندگان می‌توانند با یک موجودی ثابت چندین پیشنهاد را برای چندین NFT ثبت کنند.
  • هنگام بازپرداخت وام، مبلغ به‌صورت خودکار به کیف پول وام‌دهنده منتقل می‌شود.
  • نیاز به نقدینگی کاهش و کارایی و سودمندی پلتفرم افزایش می‌یابد.

معایب ان‌اف‌تی‌فای

استفاده از ان‌اف‌تی‌فای ریسک‌هایی در پی دارد که کاربران آن‌ها را باید همواره مدنظر قرار دهند. درادامه، برخی از ریسک‌های این پلتفرم را بررسی می‌کنیم.

وام‌دهندگان باید مراقبت باشند ارزش وامی که می‌دهند، متناسب با ارزش NFT وثیقه باشد؛ چون ممکن است وام‌گیرنده هرگز وام را پس ندهد. این مشکل را با انتخاب یک نرخ وام به ارزش (LtV) مناسب می‌توان حل کرد. باید مبلغ وام را طوری پیشنهاد بدهید که اصل وام و سود آن کمتر از ارزش وثیقه باشد.

هرگز برای دارایی‌هایی که شناخت کاملی از ماهیت و ارزش آن‌ها ندارید، وام‌های بزرگ پیشنهاد ندهید؛ چراکه برای مدیریت ریسک وام باید بتوانید NFT وثیقه را با دقت ارزش‌گذاری کنید.

فقط زمانی مدت بازپرداخت طولانی (۳۰ تا ۹۰ روز) را انتخاب کنید که مطمئن هستید NFT وثیقه در این مدت ارزش خود را حفظ خواهد کرد. برخی پروژه‌های جدید در ابتدا ارزش و نقدینگی بسیاری دارند؛ اما در طولانی‌مدت ممکن است ارزش خود را کاملاً از دست بدهند.

اگر وام‌گیرنده هستید، به سود سالانه‌ای دقت کنید که وام‌دهنده تعیین کرده است. هر وامی الزاماْ مناسب نیست؛ چه‌بسا کاربر دیگری وامی با نرخ سود بهتر پیشنهاد دهد. پلتفرم ان‌اف‌‌تی‌فای میزان بازپرداخت را به ۵۰درصد بیشتر از مبلغ وام محدود کرده است تا جلو پیشنهاد‌های جذاب برای کلاه‌برداری را بگیرد؛ اما فراموش نکنید که همین مقدار سود هم برای یک وام کوتاه‌مدت (مثلاً ۷روزه) سود بسیار زیادی است.

جمع‌بندی

ورود توکن‌های غیرمثلی به بازار ارزهای دیجیتال تحولاتی را در دنیای امور مالی غیرمتمرکز به‌دنبال داشته است. یکی از این تغییرات مربوط به بخش وام‌دهی است که با پلتفرم‌هایی مانند ان‌اف‌تی‌فای محقق شده است. در مقاله حاضر، این پلتفرم را بررسی کردیم.

ان‌اف‌تی‌فای با ادغام وام‌دهی دیفای و توکن‌های غیرمثلی، زیرساختی فراهم آورده است که کاربران ازطریق آن می‌توانند NFTهای خود را وثیقه بگذارند و در ازای آن وام دریافت کنند. درمقابل، وام‌دهندگان می‌توانند پس از ارزیابی NFTهای فهرست‌شده در این پلتفرم، وام دراختیار دارندگان آن‌ها قرار دهند.

فرایند این وام‌دهی بدین‌ترتیب است که وام‌دهندگان پیشنهادهای وام خود را با سود و مدت‌زمان بازپرداخت مشخص برای توکن‌های مثلی ثبت می‌کنند. اگر وام‌گیرنده پیشنهاد را بپذیرد، NFT مدنظر در قراردادی هوشمند قفل و مبلغ وام به کیف پول او واریز می‌شود. در موعد سررسید وام، اگر وام‌گیرنده موفق شود وام را بازپرداخت کند، توکن غیرمثلی به او بازمی‌گردد؛ در‌غیر‌این‌صورت، مالکیت آن NFT به وام‌دهنده منتقل می‌شود.

ان‌اف‌تی‌فای نیز مانند همه پروتکل‌های دیفای ریسک‌هایی دارد که نوسان‌های قیمت توکن‌های مثلی، تناسب مبلغ وام با ارزش NFT، نبود حق رجوع درقبال اختلاف ارزش وثیقه با وام درصورت ناتوانی از بازپرداخت و تعیین سود و سررسید بازپرداخت به‌صورت یک‌طرفه به‌وسیله وام‌دهنده ازجمله آن‌هاست.

وام‌دهی NFT بخش نوپایی در دیفای است که با‌‌‌توجه‌‌به رشد صنعت توکن‌های غیرمثلی و بازدهی درخورتوجه وام‌دهی می‌تواند گسترش چشمگیری یابد. در همین حال، این نوع وثیقه‌گذاری کاربرد نوآورانه‌ای برای توکن‌های غیرمثلی دارد که می‌تواند موجب هم‌افزایی و رشد متقابل در صنعت NFT نیز باشد.

guest

لطفا در صورت مشاهده دیدگاه‌های حاوی توهین و فحاشی یا خلاف عرف جامعه لطفا با گزارش سریع آن‌ها، به ما در حفظ سلامت بستر ارتباطی کاربران کمک کنید.

1 دیدگاه
WhiteShadow
WhiteShadow
۲ سال قبل

از کارشناسان سایت تقاضا دارم مقاله ای تهیه کنند که توش آموزش داده باشه چطور یک چیز مثل یک کتاب یا تمبر رو ان اف تی کنیم طوری که اگه فروش رفت اون کالا مثلا کتاب یا تمبر هم همراه ان اف تی فروخته شده باشه ما مجبور به ارسال اون کتاب و تمبر به خریدار باشیم
تو همین سایت مقاله راجب ان اف تی خوندم ولی اصلا تو هیچکدوم از مقالات مشخص نشده بود چطور همچین معامله ای امکان پذیر هست که یک شخص به طور مثال دفترنقاشی رو nft کرده باشه مشخص شده باشه باخرید اون ان اف تی اون دفترنقاشی هم به صورت فیزیکی خریداری شده باشه..
من هم مقالات شمارو خوندم هم تواینترنت منابع فارسی رو گشتم هیچکدوم آموزش نداده بودند چطور امکان پذیر هست شی رو به نحوی nft کرد و به فروش رسوند که خریدار همراه nft اون شی هم خريدارى کرده باشه،چطور در کشور ما اینکار امکان پذیر هست خواهشاً این مسله کاربردی رو راجبش مقاله تهیه کنید چون ماایرانی ها همگی چیزهای داریم که قدیمی و ارزشمند هستند که اگه واقعأ راهکارش سایت وکارشناسان شما لطف بکنه آموزش بده جای فروش به عتیقه فروشی که به عنوان جنس به دردنخور از ماخریداری و به عنوان جنس آنتیک به فروش میرسونه سودش تو جیب خودخانوادهای ایرانی میره که خیلی هامون الان تو این وضیعت بهش نیازمندهستیم🙏
من میدونم تو جهان آزاد امکان این کار هست ولی هرچه تحقیق کردم متوجه نشدم از داخل ایران چطور باید یک سکه که اندازه کوچکی هم داره و با پست به هرنقطه ای از دنیا میشه ارسالش کرد رو میشه nftکردوخودش هم باnftفروخت و به دست خریدار رسوند!
حتی شماکارشناسان عزیز شاید گوشه کنار خونتون شی رو داشته باشید که تو بازاری بزرگتر از عتیقه فروشی ها خریدار داشته باشه و واقعأ دنبال اون شی باشه ولی راهکاری برای عرضه نباشه خوب اینجا شما nftبه ذهنتون میرسه وتااونجایی که باید اون شی رو با هزینه اولیه ای nft کنید مشکلی نیست حتی تو مقاله ای در همین سایت نوشته بودید میشه به صورت رایگان اینکار انجام داد که به نظرم براهمچین مقاصدی اصلا خوب نیست چون اگه خودمnftببینم که رایگان ساخته شده اولين چیزی که میاد توذهنم اینه که این شخص چطور حاظرمیشه هزینه برای ارسال و رسوندن این شی به من بکنه!پس ترجیح میدم مبلغ کمی سولانا یا اتریوم هزینه کارمزد کنم تا شی رو nft کنم حالا نمیدونم باید تو قسمت توضیحات ذکر کنم که مثلا خودسکه بعداز خریداری nftسکه به آدرس متقاضی ارسال میشه یا نه کلا پلتفرمی وجود داره که اشیا یا کارهای هنری که به صورت nft در اونجا عرضه میشه باقابلیت ارسال فیزیکی اون اثر هنری یا شی nft شده عرضه میشه
خواهشا راهنمایی کنید واگه نیازی به مقاله جامع داره تهیه کنید مطمئنا مشکل خیلی ها هست ولی اگه پاسخ از قبل وجود داشته درمقالات که من به چشمم نیومده اذتون خواهش میکنم لینکش برام جیمل کنید یاتوضیحاتش برام جیمل کنید🙏