آیا تحقیقات کمیسیون بورس آمریکا از یونی سواپ آغازگر عصری تازه در حوزه ارزهای دیجیتال خواهد بود؟
گفته میشود کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) که مسئول نظارت بر بازارهای سهام این کشور است، بهتازگی به سراغ یونی سواپ (Uniswap)، بزرگترین صرافی غیرمتمرکز جهان، رفته تا در مورد فعالیتهای این صرافی تحقیق کند.
به گزارش «The Bloack»، وال استریت ژورنال روز جمعه در گزارشی مدعی شد که کمیسیون بورس آمریکا از یونی سواپ لبز تحقیق میکند. وال استریت ژورنال در گزارش خود به نقل از منابع آگاه مینویسد که وکلای این کمیسیون بهدنبال کسب اطلاعاتی در ارتباط با فعالیتهای تیم یونی سواپ و نحوه بازاریابی این شرکت هستند.
کمی بعد، یونی سواپ لبز به وال استریت ژورنال گفت که این شرکت متعهد است که در راستای قوانین حاکم بر این صنعت فعالیت کند و حاضر است که در صورت اعلام چنین نهادهایی، اطلاعات لازم را در اختیار آنها قرار دهد.
بهگفته برخی، اقدامات اخیر کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا و همچنین صحبتهای این نهاد در مورد امور مالی غیرمتمرکز یا دیفای (DeFi) بهمعنای ورود این نهاد به این بخش است. آنها میگویند عصری تازه در بحث برخوردهای قانونی در راه است.
داستان از چه قرار است؟
گابریل شاپیرو (Gabriel Shapiro)، مدیر ارشد بخش حقوقی شرکت دلفی لبز (Delphi Labs)، در اظهارنظری با بیان این که منتظر شکستهشدن سد برخورد قانونی با حوزه بود، گفت:
وکلای این حوزه یک ماه است که [از شرایط] آگاهاند و خودشان را برای نحوه برخورد با نامههای کمیسیون بورس آمریکا و درخواستها از سوی مراجع قانونگذار میآمد و رفتهرفته بیشتر میشد، آماده کردهاند. این اتفاق علنیتر از قبل شده است.
وال استریت ژورنال میگوید علاوه بر یونی سواپ، بخش اجراییات کمیسیون بورس آمریکا چندی پیش چندین نامه به استارتآپهای دیگر ارسال کرده بود تا فعالیت ارائهدهندگان خدمات اعطای وام را مورد بررسی قرار دهد.
سارا برینان (Sarah Brennan)، از وکلای حوزه ارزهای دیجیتال در شرکت هارتر سیکرست و امری (Harter Secrest & Emery)، میگوید اتفاقات اخیر ممکن است نشاندهنده فضای تازه برخورد گسترده از سوی کمیسیون بورس آمریکا باشد. او در این باره میگوید:
احساسم به من میگوید که این [اتفاقات] بخشی از پاکسازی گستردهتری است؛ شبیه به چیزی که سال ۲۰۱۸ در ارتباط با عرضههای اولیه سکه (ICO) رخ داد.
گستردگی حوزه دیفای
قانونگذاران هنوز آن طور که باید متوجه اهمیت دیفای نشدهاند و برنامههای جامعی هم برای قانونگذاری صرافیهای غیرمتمرکز ندارند.
هستر پیرس (Hester Peirce)، از اعضای کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا، سال گذشته گفت که انتظار دارد حوزه دیفای به یک «چالش» برای قانونگذاران بدل شود. با این حال بهگفته وی، مشخص نیست که این حوزه آن قدر بزرگ باشد که بتواند نظر آنها را جلب کند یا نه. او در آن زمان گفت:
[دیفای] حوزه بزرگی است ولی همچنان همه چیز نسبی است؛ از همین رو اگر هم بزرگتر شود، باید دید که آیا توجه قانونگذاران را جلب میکند یا نه. نمیتوان گفت که در حال حاضر توجهی به آن نمیشود.
او این صحبتها را سپتامبر گذشته (شهریور ۹۹) و زمانی که حجم معاملات صرافیهای غیرمتمرکز رکورد ۳۰ میلیارد دلاری را ثبت کرد، انجام داد. ماه مه (خرداد)، حجم معاملات صرافیهای غیرمتمرکز به ۱۶۳ میلیارد دلار رسید. با تکیه بر این آمارها میتوان گفت که دیفای بزرگتر شده و یونی سواپ هم بهعنوان بزرگترین نام در این صنعت فعالیت میکند.
نشانهها
با رشد روزافزون دیفای، گری گنسلر هم بهعنوان رئیس کمیسیون بورس آمریکا انتخاب شد. با توجه به سوابق گنسلر در حوزه بلاک چین در دانشگاه امآیتی، میتوان او را یک قانونگذار، با اطلاعات وسیعتر در بحث ارزهای دیجیتال به حساب آورد. این موضوع شاید به معنای آن باشد که رویکرد کمیسیون بورس آمریکا سیستماتیکتر باشد یا هم که او میداند از کجا باید کارش در امر حفاظت از سرمایهگذاران را شروع کند.
او پیشتر اشاره کرده بود که دیفای ممکن است جزو اولویتهای اصلی او باشد. اوایل ماه گذشته، او در مجمش آسپن سکیوریتی (Aspen Security)، گفت که جای حفاظت از سرمایهگذاران در حوزه ارزهای دیجیتال خالی است. بهگفته وی این فضا پر از هرج و مرج است. صرافیهای ارزهای دیجیتال، چه متمرکز و چه غیرمتمرکز، هدف اصلی صحبتهای او بودند. بهگفته وی، چنین کسبوکارهایی میتوانند در صورتی که توکنها اوراق بهادار باشند، قوانین این حوزه را بپذیرند.
چندی پیش کمیسیون بورس آمریکا از اولین توافق قانونی خود در حوزه دیفای با شرکت مانی مارکت (Money Market) و دو تن از گردانندگان آنها، گرگوری کوگ (Gregory Keough) و درک آکری (Derek Acree)، خبر داد. گنسلر چند روز پس از این توافق در مصاحبهای با وال استریت ژورنال گفت که پروژههای دیفایی را که به مشترکان خود توکنهای ارزشمند در قالب پاداش اهدا میکنند، همچنان میتوان قانونگذاری کرد؛ چراکه آنها توسط چند توسعهدهنده اصلی اداره میشوند.
برینان میگوید باید صحبتهای گنسلر را جدی گرفت. بهگفته وی، آغاز تحقیقات کمیسیون بورس آمریکا از یونی سواپ نشان میدهد که او عزمش را برای برخورد با کسبوکارهای دیفای جزم کرده است. او در ادامه افزود:
بر اساس اطلاعیههای رسمی، مخصوصاً آنهایی که گنسلر پیش از مجمع آپسن مطرح کرد، فکر میکنم که این اتفاق [تحقیق از یونی سواپ] مسئله مهمی است. هم در بحث برخورد و هم در بحث رسیدن به منابع تحقیقاتی باید انتظار قانونگذاری سختگیر از کمیسیون بورسِ تحت رهبری گنسلر داشت.
تازه اول راه است
جیک شروینسکی (Jake Chervinsky)، مسئول ارشد حقوقی کامپاند (Compund)، در توییتی نوشت:
تحقیقات بهمعنای اتهام نیست، بلکه تنها به این معناست که کمیسیون بورس آمریکا چطور اطلاعات جمع میکند.
تحقیقات فعلی از یونی سواپ تنها شامل درخواست از توسعهدهندگان برای ارائه داوطلبانه اطلاعات است. هنوز هیچ احضاریهای صادر نشده است. علیرغم این که این تحقیقات از سوی دایره اجرایی کمیسیون بورس آمریکا مطرح شده، نمیتوان آن را یک اقدام اجرایی برای برخورد دانست. شروینسکی در توییت خود عنوان میکند:
[هنوز] این مسائل نباید باعث نگرانی افراد شود.
شاپیرو معتقد است که هر گونه اقدام مدت زمانی زیادی به طول خواهد انجامید. درخواست اطلاعات یعنی صحبت در مور چگونگی عملکرد این حوزه پیش از مطرحشدن مباحثی نظیر اقدامات غیرقانونی یا حتی توافق در چنین مواردی.
اگر کمیسیون بورس آمریکا بخواهد اقدامات اجرایی را در پیش بگیرد، صحبت در مورد توافقهای احتمالی زمان زیادی طول خواهد کشید. این یعنی ممکن است ماهها تا رسیدن به چنین توافقی زمان لازم باشد.
این کمیسیون ممکن است حتی بهدنبال کسب اطلاعاتی باشد که آن را بهروز نگه میدارد و برای کسب این اطلاعات به سراغ بزرگترین نام موجود، یعنی یونی سواپ، رفته است. با این حال، اگر هیچ قصد اجرایی هم در کار نباشد، درخواستهای داوطلبانه هزینههایی به همراه دارد.
اریک وورهیس (Erik Voorhees)، بنیانگذار شیپ شیفت (ShapeShift)، در این باره مینویسد:
باید گفت که وقتی یک قانونگذار صحبت از «جمعآوری» اطلاعات میکند، بهمعنی میلیونها دلار هزینههای حقوقی و میلیونها دلار خسارت برای طرف مقابل است. وقتی که اقدام غیرقانونی یافت نشود، آنها نه برای خطای خودشان خسارتی پرداخت میکنند و نه حتی عذرخواهی میکنند.
#Redshiba