ارز‌ها: ۳۴,۱۸۷
ارزش بازار: ۳.۷۱۵ تریلیون دلار
قیمت تتر: ۸۷,۶۸۳ تومان

مرور اتفاقات یک تصمیم دردناک: درگاه‌های صرافی‌ها چرا بسته شدند؟

مرور اتفاقات یک تصمیم دردناک: درگاه‌های صرافی‌ها چرا بسته شدند؟

بانک مرکزی ایران روز پنجشنبه ۶ دی ماه برای دومین بار طی چند ماه اخیر درگاه‌های پرداخت صرافی‌های ارزهای دیجیتال را مسدود کرد. تصمیمی که باعث نگرانی و واکنش‌های بسیاری در میان کاربران صرافی‌های ارزهای دیجیتال، فعالان اقتصادی و کسب و کارهای ارزهای دیجیتال را برانگیخت. در این گزارش نگاهی به سیر رویدادهای اخیر داریم تا ببینم چه شد که درگاه‌های صرافی‌ها توسط بانک مرکزی بسته شدند؟

چه شد که درگاه‌ها بسته شدند؟

عصر روز پنجشنبه، اخبار تاییدنشده‌ای در خصوص بسته شدن درگاه صرافی‌های ارزهای دیجیتال در شبکه‌های اجتماعی مطرح شد و در شرایطی که هنوز تردیدهای زیادی درباره صحت این خبر و همچنین میزان گستردگی و جدی بودن آن وجود داشت، گزارش‌ها و اظهارنظرهای مختلفی از جمله از سوی صرافی‌ها مطرح شد که وقوع چنین رویدادی را تایید کرد. بانک مرکزی ایران بدون اعلام قبلی، دستور انسداد درگاه‌های پرداخت صرافی‌های ارزهای دیجیتال را صادر کرده بود و حالا وارد ششمین روزی شده‌ایم که این درگاه‌ها همچنان تا زمان تنظیم این گزارش بسته باقی مانده‌اند.

مسدود شدن صرافی‌ها

با وجود اینکه هنوز توضیح رسمی درباره علت مسدود شدن درگاه‌های پرداخت صرافی‌های ارز دیجیتال از سوی بانک مرکزی ارائه نشده است، اما روایت نسبتاً واحدی در خصوص علت این اقدامات توسط خبرگزاری‌ها گزارش شده و همچنین فعالان صنعت و مدیران کسب‌وکارها نیز در نشست مطبوعاتی روز دوشنبه خود تقریباً از علت مشابهی برای این اقدام بانک مرکزی نام بردند: مباحث پیرامون بازار تتر و دلار!

در واقع، همزمانی رکوردشکنی قیمت دلار و عبور آن از محدوده ۸۰ هزار تومانی با انسداد درگاه پرداخت صرافی‌ها، همه را به این نتیجه رساند که بانک مرکزی در راستای تلاش برای کنترل بازار ارز دست به چنین اقدام محدودکننده‌ای زده است. با این حال، با گذشت چند روز، هیچ خبری از رفع محدودیت‌ها وجود ندارد و حتی امروز اخباری در خصوص اعمال محدودیت‌های بیشتر بر واریزهای شناسه‌دار در برخی از کسب‌وکارهای مرتبط با صرافی‌های ارزهای دیجیتال و سرویس‌های پرداخت‌یاری آنها منتشر شده است!

بیشتر بخوانید: درگاه صرافی‌ها هنوز بسته است! راهی برای حل مشکل پرداخت‌ها وجود دارد؟

صرافی‌ها و فعالان ارزهای دیجیتال: نگاه به بازار تتر باید تغییر کند

انسداد درگاه‌های پرداخت صرافی‌های ارزهای دیجیتال، برای دومین بار است که در مدت کمتر از ۲ ماه گذشته انجام می‌شود. با وجود اینکه بانک مرکزی حاضر به ارائه توضیحی رسمی در این خصوص نیست، اما همزمانی این اتفاق با رکوردشکنی قیمت تتر و دلار و عبور آنها از کانال ۸۰,۰۰۰ هزار تومانی، باعث شده تا اتفاق نظر بر این باشد که انسداد درگاه صرافی‌ها در راستای کنترل قیمت تتر و دلار بوده است. خصوصاً آنکه قبلاً نیز همزمان با اوج گرفتن قیمت خرید تتر چنین اقدامی علیه صرافی‌ها انجام شده بود.

با این حال، بستن درگاه باعث ناامیدی و نگرانی‌های گسترده‌ای درباره وضعیت بازار ارزهای دیجیتال و کسب‌وکارهای مرتبط با این دارایی‌ها در ایران شده است. یک روز پس از این اقدام بانک مرکزی، بیش از ۵۰ کسب‌وکار رمزارزی بیانیه‌ای در ارتباط با اقدامات بانک مرکزی منتشر کرده و با خودسرانه دانستن این رفتارها، مخالفت شدید خود با بستن مجدد درگاه‌ها را ابراز کردند.

فعالان صنعت ارزهای دیجیتال و مدیران صرافی‌ها نسبتاً تبعات این اقدام بانک مرکزی هشدار داده‌اند و می‌گویند که بستن درگاه پرداخت صرافی‌ها، باعث می‌شود تا بازارهای زیرزمینی، سیاه و غیرقانونی تقویت شوند. کسب‌وکارهای مرتبط با ارزهای دیجیتال همچنین معتقدند که چنین رفتاری تنها باعث می‌شود تا میلیون‌ها ایرانی از حق بدیهی خود یعنی استفاده از پلتفرم‌های داخلی و سرمایه‌گذاری محروم شوند.

همچنین بخش بزرگی از گلایه‌ها از سوی فعالان صنعت ارزهای دیجیتال متوجه بانک مرکزی است که در برخورد با کسب‌وکارهای ارزهای دیجیتال تعامل نمی‌کند و همچنین توضیحی نیز در خصوص این اقدامات خود نمی‌دهد. عدم اطلاع‌رسانی بانک مرکزی در خصوص بستن درگاه پرداخت صرافی‌ها، از یک طرف باعث ناامیدی، سردرگمی و نگرانی کاربران است و از طرف دیگر امکان تعامل با کسب‌وکارهای این حوزه را عملاً محدود می‌کند.

این در حالی است که مدیران صرافی‌ها در نشست روز دوشنبه اتاق بازرگانی تاکید کردند که دست همکاری و تعامل آنها به سوی نهادهای تنظیم‌گر و بانک مرکزی دراز است و اکوسیستم ارزهای دیجیتال تقابلی با این نهاد ندارد. مدیران صرافی‌ها و کارشناسان همچنین معتقدند که نگاه بانک مرکزی به تتر نیازمند بازنگری است و نباید به چشم عامل افزایش قیمت ارز به آن نگاه کرد و مسئولیت نرخ ارز در کشور را متوجه تتر دانست.

بیشتر بخوانید: نشست رسانه‌ای صرافی‌ها پیرو مسدود شدن درگاه‌ها + پوشش تمامی صحبت‌ها

سکوت بانک مرکزی و ادعای سفته‌بازی صرافی‌ها در بازار تتر

خبرگزاری ایسنا با انتشار گزارشی در روز شنبه مدعی شد که بررسی‌های این خبرگزاری نشان می‌دهد که سفته‌بازی و پولشویی در بازار تتر، دلیل مسدودی ورودی درگاه‌های غیرشفاف پرداخت ریالی صرافی‌های ارزهای دیجیتال است. ایسنا همچنین در گزارش خود عنوان کرد که ظاهرا بانک مرکزی و نهادهای نظارتی در ماه‌های گذشته نسبت به تخلفات ریالی شرکت‌های پرداخت‌یار در ایجاد سیستم تسویه آنی در معاملات متعدد هشدار داده بودند، اما آنها این هشدار را جدی نگرفته و به تخلفات خود ادامه داده‌اند.

خبرگزاری تسنیم نیز گزارشی مشابه ایسنا منتشر کرد و تقریباً ادعاهای مشابهی در خصوص علت بسته شدن درگاه‌ها را مطرح کرد. همچنین خبرگزاری ایرنا نیز بدون اشاره مستقیمی به بحث بسته شدن درگاه‌ها و علل آن، در روز شنبه با انتشار گزارشی از چالش‌های امنیت و شفافیت در صرافی‌های ارز دیجیتال سخن گفت. با این حال، بانک مرکزی همچنان توضیح رسمی یا بیانیه‌ای در خصوص این اقدام منتشر نکرده است.

بیشتر بخوانید: متولی انحصاری ساماندهی ارزهای دیجیتال در ایران مشخص شد! آغاز چالشی جدید؟

ادعای انسداد درگاه‌ها بدون هماهنگی وزارت اقتصاد و تکذیب فوری آن!

روز گذشته خبرگزاری فارس در گزارشی اعلام کرد که در گفت‌وگو با رئیس مرکز اطلاعات مالی و مبارزه با پولشویی وزارت اقتصاد، هادی خانی گفته است که بسته شدن درگاه پرداخت صرافی‌های ارز دیجیتال بدون هماهنگی‌ با این مرکز و توسط بانک مرکزی انجام شده است.

با این حال، خبرگزاری ایرنا تنها چند ساعت بعد به نقل از وزارت اقتصاد و روابط عمومی مرکز اطلاعات مالی، نقل قولی که از رئیس این مرکز درباره مسدود شدن حساب صرافی‌های ارزهای دیجیتال منتشر شده بود را تکذیب کرد. روابط عمومی مرکز اطلاعات مالی گفته بود که چنین نقل قولی صحت ندارد و رئیس مرکز اطلاعات مالی، پاسخ گویی در این ارتباط را به بانک مرکزی محول کرده بود.

پس از انتشار این پاسخ به نقل از وزارت اقتصاد، خبرگزاری فارس صبح امروز به این موضع‌گیری واکنش نشان داد و بار دیگر تاکید کرد که شب گذشته رئیس مرکز اطلاعات مالی و مبارزه با پولشویی وزارت اقتصاد و معاون وزیر در گفت‌وگو با خبرنگار این خبرگزاری به صراحت اعلام کرده که موضوع بستن حساب صرافی‌های ارزهای دیجیتال بدون هماهنگی‌ با این مرکز و توسط بانک مرکزی انجام شده است. خبرگزاری فارس همچنین مدعی شده است که فایل صوتی اظهارات معاون وزیر اقتصاد در خصوص بستن حساب صرافی‌ها بدون هماهنگی وزارت اقتصاد را در اختیار دارد و مطلب قبلی خود را هم حذف نخواهد کرد!

بیشتر بخوانید: درگاه پرداخت صرافی‌های ایرانی ارزدیجیتال کی باز می‌شود؟

سخن پایانی

با توجه به اینکه به نظر می‌رسد عامل اصلی اقدام بانک مرکزی برای انسداد درگاه پرداخت صرافی‌ها، کنترل بازار ارز بوده است، اما مدیران و فعالان صنعت دارایی‌های دیجیتال با چنین نگاه و اقداماتی مخالف هستند و آن را مخرب می‌دانند. به باور فعالان این حوزه، اقداماتی از این دست از یک سو به کسب‌وکارهای مرتبط با ارزهای دیجیتال آسیب می‌زند و از طرف دیگر نیز باعث بی‌اعتمادی و کاهش احساس امنیت کاربران خواهد شد که در نهایت به تقویت بازارهای زیرزمینی و غیرقانونی ارزهای دیجیتال منجر می‌شود و از طرف دیگر نیز تاثیر واقعی بر بازار ارز ندارد.

مرور اتفاقات یک تصمیم دردناک: درگاه‌های صرافی‌ها چرا بسته شدند؟

بانک مرکزی نیز همچنان قصد واکنش نشان دادن یا حتی اظهار نظر در این باره را ندارد و به نظر می‌رسد وضعیت بلاتکلیفی کاربران و صرافی‌ها کماکان ادامه داشته باشد، زیرا هیچ صحبتی درباره اینکه چه زمان و تحت چه شرایطی محدودیت‌ها برطرف می‌شود، مطرح نشده است.

نظرات کاربران
۲۰۰/۰
توجه

لطفا در صورت مشاهده دیدگاه‌های حاوی توهین و فحاشی یا خلاف عرف جامعه با گزارش سریع آن‌ها، به ما در حفظ سلامت بستر ارتباطی کاربران کمک کنید.

uxbxwwq
uxbxwwq
۶ ماه قبل

هر چقدر میخوان ادامه بدن مردم متنفر تر از هر روز میشه

۰
207840067263
207840067263
۶ ماه قبل

ظاهرا هر روز که به سر کار میرند جلسه میگیرن که چطور مردم رو خشمگین کنیم، چکار کنیم که زودتر از این کشور فرار کنند.

۰
808900970549
808900970549
۶ ماه قبل

هدفشون فقر مطلق و قرار دادن مردم در یک سطح

۰
302956525553
302956525553
۶ ماه قبل

خاک تو سرمن و امثال من که به این رئیس جمهور رای دادیم

۰
مسلم جلیلی
مسلم جلیلی
۶ ماه قبل

هرچه بگندد،نمکش میزنن
وای به روزی که بگندد،نمک

۰
HAMED
HAMED
۶ ماه قبل

هر روز بی اعتمادتر نسبت به دیروز میشیم

۰
802752693188
802752693188
۶ ماه قبل

پس کی باز میشه عجب گیری کردیم تو ایران بدنیا اومدیم همه چیو باید خراب کنن تو این دولت؟

۰
802752693188
802752693188
۶ ماه قبل

صرافی های ایرانی به چه دردی میخورن پس چرا از حقوق مشتری دفاع نمیکنن؟؟؟؟؟ صرافی های بزرگ اینکار میکنن بی اعتمادی میشه من اولین فرصت از دوست آلمانیم میخوام برام حساب باز کمه میرم از صرافی های حضوری تتر میخرم میزنم اونجا خرید و فروشم رو میکنم واقعا به درد نمیخورین

۰
Mehran.khodaei
Mehran.khodaei
۶ ماه قبل

دولت ؟ یا حکومت؟

۰
Mehran.khodaei
Mehran.khodaei
۶ ماه قبل

هیچی تو این مملکت درست پیش نرفت هروز مردم رو تحت فشار قرار میدن

۰
394006479043
394006479043
۶ ماه قبل

آقایان مسئول بانک مرکزی ،شما باید مشکل مردم حل کنید یا مشکل تراشی کنید؟! امثال من شاید ملیونی باشه که تو بازار قیمت بالا خرید کردیم قیمت پایین اومد از ترس ریزش بیشتر با ضرر فراوان فروختیم زندگی ما رفته. حالا که منتظر پایین اومدن قیمت بازار بودیم محیا شده الان وقته خریده مسئولان اومدن درگاه بستن بدبخت شدیم رفت… اگه غیرقانونی بود چرا باز بود اگه نبود پس چرا بستین؟ لااقل یه حرفی حدیثی توضیحی کی باز می کنید بلاتکلیفی مثل قبض روح می مونه آخه گناه ما بدبخت ها چی بوده؟!

۰
843809774756
843809774756
۶ ماه قبل

از فردا با این کارشون مملکت گل و بلبل میشه.

۰
843809774756
843809774756
۶ ماه قبل

آخه اگر پولشویی هم باشه از طرف خودشونه.مگرنه این مردم بدبخت پولشون کجا بود بخوان پولشویی کنن. دوزار از ایدراپ و ارز در میاوردن که کمک خرج زندگیشون باشه که اونم ریدن توش.اینا اصلا دوست ندارن مردم راحت باشن. مسئول کجا بود از هزار تا دشمن بدتر هستن. کشوری که از عابر بانک بیشتر از ۲۰۰ هزار تومن نمیتونی بگیری پول ۳ کیلو سبزی خوردن باید رید توش.

۰
843809774756
843809774756
۶ ماه قبل

خدایا شکر
اینا امتحانات الهی هستش که ما داریم پس میدیم. ما اگر گوش به حرف خدا و پیامبران و اهلبیت می‌دادیم گیر این انسان نماها نمی‌افتاد که اینقدر اذیت بشیم.چپ میری راست میری گیر می‌افتی. ما قرار نیست زندگی کنیم. اونقدر ارز دیجیتال مسخره ساختن این دولت به اسم ارز خارجی تو پاچه و تو حلق ملت کردن الان درگاه رو بستن مثل بازار بورس تا پول های مات بلوکه بشه. پولاش کجا رفت خدا میدونه.چقدر بیت استخراج کردن.جیباشون فقط پر شد.
من یکی تا آخر عمر هیچ جا سرمایه گذاری نمیکنم. اصلا سرمایه گذاری نمیکنم. همه چیز رو فراموش میکنم و میچسبم زندگیم. بخور و بخواب.

۰
usnzecd
usnzecd
۶ ماه قبل

جای تأسف داره واقعا

۰
167747115184
167747115184
۶ ماه قبل

سلام به عنوان کسی که اقتصاد میفهمه ::face_with_monocle: هیچ ربطی به قیمت دلار نداره شما جلوی تقاضا گرفتی
نه شما تقاضا زیاد کردی چرا ، چون طرف تتر میخرید تاثیری روی قیمت ارز نداشت🤯
الان طرف میره دلار میگیره
میره طلا میگیره، الانه که تاثیر داره
طرف اگه ارز دیجیتال میخرید میرفت ترید میکرد سودش توی همین کشور خرج میکرد🤸🏻
الان با اینکار عملا بانک و اقتصاد کشور از مردم داره دزدی میکنه، چجوری :face_with_steam_from_nose:
تقاضا زیاد میشه اما کجا توی بانک سهام و طلا و دلار :coin:
کشور ما اقتصادش بر مبنای جیب تو جیبه و پول میره دست اونایی که قدرت دارن با تورم و دلار ۸۰ تومنی :dollar_banknote:
طرف داره میگه هرچی پول شما دارین برای منه اصلا نمیخوام شما حفظ کنید سرمایه تون و از ضرر نابودی پولتون جلوگیری کنید
با تورم کی پولدار میشه
با خرید دلار به جای تتر کی پولدار میشه
تقاضا هم که کم نشده

۰
316083684811
316083684811
۶ ماه قبل

اگر درگاه ها باز بودن و مردم میتونستن ارزها رو در کف قیمت بخرن که تمام صرافی ها در عرض ۲ ماه آینده ورشکست میشدن. قشنگ مشخصه دست چه کسانی تو کار هست! اندکی تامل کنید!

۰
میرپنج
میرپنج
۶ ماه قبل

تف تو شرفتون.خدا لعنت کنه اول تا اخرتونو.میخایم د وقرون سود کنیم نمیزازید.به بهانه اینکه تورم ایجاد میکنه و… تف تو شرفتون تف تو شرفتون

۰
نمایش بیشتر