نقد ریپل: آیا ریپل گرگ در لباس میش است؟
همیشه ارزهای دیجیتال توسط چند فاکتور مورد ارزیابی و قضاوت قرار میگیرند. یکی از مهمترین فاکتورها غیرمتمرکز (Decentralized) بودن است. اما یکی از مهمترین ارزهای دیجیتال بازار که با طبیعتِ متمرکزِ خود در این بازار مخفی شده است ریپل (Ripple) نام دارد و با نماد XRP شناخته میشود.
ریپل هر سال رشد چشمگیری داشته است و همین باعث شد چند روزی را به عنوان دومین ارزدیجیتال بازار بعد از بیتکوین باشد (از نظر حجم کل بازار). هر چند که در زمان نگارش فعلی مقاله این ارز ردهی سوم را بعد از بیتکوین و اتریوم دارد.
چه چیزی ریپل را در بازار ایجاد میکند؟
ریپل یک توکن است که توسط شرکتی به همین نام به منظور تسهیل انتقالات بین شرکتهای بزرگ مالی، عرضه شده است که البته در راستای این هدف به موفقیتهایی هم رسیده است و خیلی از بانکها به این شرکت محلق شدند.
علیرغم اینکه با بانکهای مرکزی کار میکند، طبیعت متمرکز دارد که خیلیها در آن دخالت دارند. وقتی که در سال ۲۰۱۳ این سیستم درست شد؛ توسعه دهندگان آن خیلی ویژگیهای کلیدی که در ارزهای دیجیتال دیگر است را از ریپل حذف کردند و این توکن مانند ارزهای دیگر بازار قابلیتهای ارتقاء چندانی به دست عموم مردم ندارد.
این کار به این منظور شکل گرفت تا این توکن خدمات برای موسسات مالی بزرگ ایجاد کند که خوب و احتمالاً لازم است؛ اما وقتی که ریپل در مقابل بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز قرار میگیرد مشکلساز میشود.
ریپل این موضوع را مطرح کرده است که توکناش به طریق متمرکز است، بر خلاف سایر ارزهای بازار که توسط مردم ساخته و عرضه میشوند که برق و قدرت زیادی از کامپیوتر را برای استخراج مصرف میکنند.
ریپل «ارزرمزنگاری» نیست
خیلی از افرادی که خالق ارزهای دیجیتال (ارزرمزنگاری شده) هستند؛ از این که برای ریپل واژهی «ارزرمزنگاری» شده استفاده میشود معترضند.
در اینباره یکی از ناظران بخش بیتکوین در سایت Reddit با نام کاربری thieflar میگوید:
به طور کلی من از ریپل ناامید یا خشمگین نیستم، من از جامعهای ناراحت هستم که مشکل آن فقدان اطلاعات است (…ریپل و دیگر ارزهای متمرکز به خودی خود مشکل نیستن بلکه یکی از علائم مشکل [فقدان اطلاعات] هستند)
این حقیقت که ریپل به عنوان ارزرمزنگار در نظر میگیرند و در بسیاری از سایتها از جمله CoinMarketCAP به این عنوان شناخته شده است در مجموع نشانهی گمراهی و اطلاعات نادرست مردم در این بازار است.
خالق لایتکوین، چارلی لی معتقد است که نباید ریپل را به عنوان «ارزرمزنگاری» شده در نظر گرفت.
سود از ریپل
علیرغم وجود نقدهای متفاوت از ریپل در سال ۲۰۱۷ نسبت به سال ۲۰۱۶ چیزی حدود ۳۶ هزار درصد سود داشته است و مدتی دومین ارز در سایت CoinMarketCap بوده است.
هر چند که این اتفاق هم مورد نقد قرار گرفت؛ thieflar دربارهی افزایش قیمت ریپل در سال ۲۰۱۷ میگوید:
به نظر میرسد افرادی که چند ساله از بازار ارزهای دیجیتال سود میبرند به این نتیجه رسیدند که وقتی تازه کارها وارد این بازار میشوند و خرید بدون تردید انجام میدهند در حالی که اطلاعاتی از خرید خود در این بازار ندارند که آیا ارزدیجیتال (ارز رمزنگاری شده) یا توکن خریدهاند پس میتوان از این بازار سود بدست آورد؛ ریپل درگیر این جنون بازار شده است.
جالب است بدانید شرکت ریپل خودش قبول کردهاست که نباید این توکن را به منظور افزایشِ سود خرید.
صرافیهای خصوصی و ارائهدهندگان نقدینگی ممکن است تصمیم به نگهداری از ریپلهای خود داشته باشند ولی خود کمپانی ریپل اعلام کرده است که این توکن را به عنوان یک سرمایهگذاری احتمالی تبلیغ نمیکند.
سخن مترجم
این مقاله به معنی قبول یا رد تکنولوژی ریپل نیست؛ ممکن است افرادی برای سرمایهگذاری اقدام به خرید ریپل نموده باشند و امید به افزایش قیمت آن داشته باشند؛ شاید در آتی این امر به وقوع پیوست! این نقد توسط سایت کوینتلگراف، جامعترین سایت خبری و تحلیلی در عرصهی ارزدیجیتال نوشته شده است و ما فقط اقدام به بازنشر آن به زبان فارسی نمودیم.
سلام تشکر لطفا اگر مقالاتی هم درباره آینده درخشان ریپل اگر وجود داره منتشر بفرمایید