چگونه در جریان سقوط قیمت ارزهای دیجیتال احساسی رفتار نکنیم؟
بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال هفتههای سختی را پشت سر میگذارند. قیمت بیت کوین در ۳۰ روز گذشته بیش از ۱۸ درصد کاهش یافته و آنطور که از دادههای بازار پیداست، روند ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال پس از رسیدن به اوج خود در ۱۰ نوامبر (۱۹ آبان ۹۹)، تا به امروز همواره نزولی بوده است. رسیدن قیمت برخی از توکنهای غیرمثلی (NFT) به کفهای تاریخی هم از جمله نشانههای ضعف در بازار است.
برای تعداد بسیار زیادی از تازهواردهای بازار ارز دیجیتال، این اتفاق میتواند شبیه تجربهای جدید باشد. در دو سال گذشته شاهد رشد باورنکردنی تعداد کاربران صرافیهایی مانند کوین بیس بودیم. در سهماهه دوم سال ۲۰۲۰، تعداد کل کاربرانی که در این صرافی احراز هویت کردهاند به ۳۷ میلیون نفر رسید. تا سهماهه دوم سال ۲۰۲۱ این رقم به ۶۸ میلیون کاربر افزایش یافت و نهایتاً در سهماهه سوم همان سال آمار ۷۳ میلیون عضو تأییدشده اعلام شد.
با توجه به این دادهها میتوان گفت در این مدت دهها میلیون سرمایهگذار جدید وارد بازار ارز دیجیتال شدهاند که تاکنون هیچیک از آنها یک بازار نزولی واقعی را تجربه نکردهاند. هنوز نمیتوان قاطعانه گفت که با یک بازار نزولی تمامعیار مواجه هستیم و به همین خاطر است که به تازهواردهای بازار توصیه میشود آمادگی روانی برای هر اتفاقی را داشته باشند.
مطلبی که در ادامه میخوانید، یادداشتی از دیوید موریس (David Morris)، یکی از نویسندگان مطرح وبسایت کوین دسک است. او در این نوشته احساسات معاملهگران را پس از سقوط قیمتها زیر ذرهبین برده و راهکارهایی هم برای مقابله با رفتاریهای احساسی پس از سقوط قیمتها ارائه کرده است.
بهدنبال نقاط ورود مناسب بگردید
بیایید کمی شفافتر به این قضیه نگاه کنیم. سقوط بیت کوین به ۴۰,۰۰۰ دلار برای کسی که مدت زیادی با این فضا درگیر بوده، به این معنی نیست که دنیا دیگر به آخر رسیده است. بیت کوین تنها یکسال پیش، در ژانویه ۲۰۲۱ (دی ۹۹)، برای اولین بار توانست این قیمت را تجربه کند. قیمت در ماه ژوییه (تیر) به زیر این سطح سقوط کرد و حتی برای مدت کوتاهی به کمتر از ۳۰,۰۰۰ دلار رسید. در بازه زمانی طولانیتر، کاهش ۳۸ درصدی فعلی بیت کوین از اوج قیمتی ماه نوامبر (آبان)، جایی در فهرست عمیقترین سقوطهای قیمتی این ارز دیجیتال ندارد. برای مثال، در سال ۲۰۱۸ قیمت بیت کوین تنها در عرض چند هفته ۸۴ درصد سقوط کرد.
بهطور خلاصه، کسانی که در اوج بیت کوین خریدهاند، طبیعتاً در حال حاضر کمی ناراحت هستند، اما بسیاری از دیگر سرمایهگذاران بیت کوین، آنهایی که بهدنبال نقاط ورود مناسب برای انباشت واحدهای جدید بودند، همچنان در سود به سر میبرند.
این شاید مهمترین درس برای سرمایهگذاری ارزهای دیجیتال باشد. از آنجا که این داراییها بهراحتی در دسترس هستند و قابلیت نقدشوندگی بالایی دارند، همیشه تحتتأثیر تغییر احساسات سرمایهگذاران در معرض نوسانات بزرگ و سریع قرار میگیرند؛ اتفاقی که معمولاً به سقوط قیمتها منجر میشود.
توصیهای که در ادامه میخوانید، اظهارنظری ماندگار از وارن بافت (Warren Buffett)، سرمایهگذار و کارآفرین موفق آمریکایی، در رابطه با بازار سهام است که البته درباره ارزهای دیجیتال بیشتر صدق میکند.
وقتی دیگران حریص به نظر میرسند، باید بترسید و زمانی که دیگران میترسند، باید حریص باشید.
تحولات مهمی که میتوانند روند را معکوس کنند
آخرین ریزش شدید قیمت بیت کوین به ماه ژوییه (تیر) باز میگردد؛ زمانی که بازار سقوطی ۵۰ درصدی را تجربه کرد. با اینکه بیت کوین توانست خیلی خوب خود را از این مخمصه نجات دهد، تحولات مهمی مانند پذیرش بیت کوین در السالوادور و اضافهشدن پرداختهای بیت کوینی به توییتر، در سریعترشدن روند بازیابی قیمت این ارز دیجیتال تأثیرگذار بودند. ممکن است شرایط کلی بازار بیشتر متمایل به ادامه روند نزولی باشد؛ اما اتفاقی مشابه تحولات گذشته میتواند روند فعلی را معکوس کند.
از سوی دیگر، تصمیم بانک مرکزی آمریکا برای محدودکردن عرضه پول در سال جاری، روی قیمتها تأثیر میگذارد و اجازه نمیدهد که بیت کوین بهعنوان یک «دارایی ضدتورمی» عمل کند؛ اتفاقی که احتمالاً بودجه استارتاپهای فعال در حوزه ارز دیجیتال و سایر سرمایهگذاریهای پرریسک را محدودتر از قبل خواهد کرد.
ماهیت بازار همواره تا حدی قابل پیشبینی است
آنچه به نظر میرسد در ادامه هم دستنخورده باقی بماند، ماهیت دورهای پذیرش و علاقه به ارزهای دیجیتال و همچنین روند بازار است. این الگو در یک دهه گذشته عمدتاً برقرار بوده است. هر رونق ناگهانی در بازار ارزهای دیجیتال، جریان عظیم و جدیدی از معاملهگران فصلی و سرمایهگذاران خطرپذیر را جذب میکند که بسیاری از آنها درک مبهمی از این فناوری و دلایل اهمیت آن دارند. بسیاری از این سرمایهگذاران تازهوارد با اوجگیری بازار مغلوب احساس «ترس از دستدادن» یا فومو (FOMO) میشوند.
این سرمایهگذاران گاهی اوقات هم زرنگی میکنند و توکنهایی میخرند که بنیانگذارانشان آنها را بهعنوان «بیت کوین بعدی» معرفی کردهاند؛ اما بعدها مشخص میشود که آن توکنها بیارزش هستند و خریدشان تصمیم درستی نبوده است. خصوصاً در چرخه کنونی، واگرایی بین عملکرد قیمتی ارزهای دیجیتال بیشتر از قبل شده و اختلاف بین یک معامله خوب با یک انتخاب بد هم بسیار چشمگیرتر از گذشته است.
همچنین بخوانید: ۱۵ روش برای کنترل احساسات و وسواسهای فکری در طول ترید
بعد از شکست بازی را رها نکنید
برخی از کسانی که دچار ضرر میشوند، مثل خیلی از همین تازهواردهای بازار ارز دیجیتال که اکنون خود را شکستخورده میبینند، اغلب سرمایه خود را برمیدارند و با دلخوری به خانه باز میگردند. با این حال تعداد زیادی از آنها میمانند، از اشتباههای خود درس میگیرند و در نهایت عمیقتر و متعهدتر از قبل بازار را دنبال میکنند. آنها که بهتازگی مجهز به سلاح پرقدرت «ادراک» شدهاند، دفعه بعدی که نوسانات قیمت توجه عموم را به خود جلب کرد، عضوی از یک تیم قویتر خواهند بود. بدیهی است که این چرخه نمیتواند برای همیشه ادامه داشته باشد. در نهایت ارزهای دیجیتال، بهویژه بیت کوین، به قیمتی منطقیتر میرسند و روند بازار باثباتتر از گذشته میشود. شاید این قیمت منطقی برای بیت کوین در حال حاضر چیزی حدود ۵۰,۰۰۰ دلار باشد؛ چیزی که قبلاً هم اتفاق افتاده است.
ورود ایدههای نو، تعامل و پذیرش ارزهای دیجیتال خصوصاً از جانب دولتها، بدون تأثیرگرفتن از نوسانات قیمت، احتمالاً همچنان قابلتوجه باقی خواهد ماند. این موضوع در کنار میلیونها تن از افراد جدیدی که درباره کاربردها و حتی توسعه سیستم ارزهای دیجیتال آموزش میبینند، پایههایی قدرتمند برای دور بعدی جنبوجوش و رشد بازار خواهد ساخت؛ چه سه ماه طول بکشد، چه سه سال. در حال حاضر هر دو این سناریوها امکانپذیر هستند، پس بهتر است سبد سرمایهگذاری و انتظارات خود را بر این اساس تنظیم کنید.
همه چیز تکرار میشه صبر کنین قدیمیا میدونن چی میگم .