کازماس چیست؟ همه‌چیز درباره پروتکل تعامل‌پذیری بلاک چین‌ها

کازماس چیست؟ همه‌چیز درباره پروتکل تعامل‌پذیری بلاک چین‌ها

تعامل‌پذیری همواره یکی از مهمترین جنبه‌ها در فناوری بلاک چین به حساب می‌آمده است. در واقع بسیاری از شبکه‌ها با تکیه بر همین تعامل‌پذیری است که توانسته‌اند جای پای خود را در این صنعت نوپا محکم کنند؛ کازماس (Cosmos) نیز یکی از همین شبکه‌هاست.

شبکه کازماس یک پروتکل تعامل‌پذیری است که انجام تراکنش بین بلاک چین‌های مستقل را تسهیل می‌کند. این شبکه در سال ۲۰۱۶ روی پروتکلی به نام تندرمینت کور (Tendermint Core) بنیان‌گذاری شد.

کازماس در بین پروژه‌های بلاک چینی از محبوبیت بالایی برخوردار است و علت آن هم کارایی زیادی است که این پروژه دارد. در این مطلب که به‌کمک مقاله‌ای از وب‌سایت دبلاک گردآوری شده، ماهیت و کاربرد کازماس، تاریخچه و هدف آن، توکن بومی آن یعنی اتم (ATOM)، کیف پول‌های آن، نقشه راه آن و جزئیات فنی عملکرد آن را متوجه خواهید شد. با مطالعه این مقاله به دلایل محبوبیت کازماس پی خواهید برد؛ بنابراین تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

کازماس چیست؟ هدف کازماس به زبان ساده

کازماس

شبکه کازماس یک شبکه غیرمتمرکز و مستقل است که اعضای جامعه‌اش آن را اداره می‌کنند. کازماس اکوسیستمی از بلاک چین‌ها را ایجاد می‌کند که برای مقیاس‌پذیری و تعامل با یکدیگر طراحی شده‌اند. هدف نهایی کازماس، تولید شبکه‌ای از بلاک چین‌هاست که به‌‌طور غیرمتمرکز با یکدیگر در ارتباط هستند.

بنابراین ارکان و اصول اولیه تفکر کازماس، تعامل‌پذیری و مقیاس‌پذیری هستند. همان طور که در وایت پیپر کازماس بیان شده است:

بلاک چین‌ها همواره از مشکلاتی مانند ناکارآمدی انرژی، عملکرد ضعیف یا محدود و مکانیسم حاکمیتی نابالغ رنج برده‌اند.

تعامل‌پذیری و مقیاس‌پذیری دو ویژگی مهم در دنیای بلاک چین و ارزهای دیجیتال هستند که وجود آنها برای پذیرش گسترده این فناوری‌ها ضروری است. بنابراین پروژه‌هایی مانند کازماس که درصدد حل این مشکلات برآمده‌اند از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند.

پولکادات (Polkadat) یک نمونه شناخته‌شده‌ دیگر از پروژ‌ه‌هایی است که با هدف ایجاد تعامل بین بلاک چین‌ها و افزایش مقیاس‌پذیری آنها ایجاد شده است. هردوی این پروژه‌ها به موفقیت‌های خوبی دست یافته‌اند و در فهرست برترین ارزهای دیجیتال موجود قرار دارند.

شبکه‌هایی مانند کازماس و پولکادات، «بلاک چین‌های نسل سوم» خوانده می‌شوند؛ چراکه از همتایان پیشین خود مانند بیت کوین (که نسل اول بلاک چین‌هاست) و اتریوم (که بلاک چین نسل دوم نام دارد) یک گام جلوتر رفته‌اند و در پی رفع چالش‌های جدیدتری هستند. از آنجا که این دو پروژه تعامل بین بلاک چین‌ها را در دستور کار خود قرار داده‌اند، لقب «اینترنت بلاک چین‌ها» نیز به آنها اختصاص یافته است.

بیشتر بخوانید: پولکادات چگونه کار می‌کند؟ بررسی تخصصی پلتفرم نسل سوم بلاک چین

پروژه کازماس درگاهی ایجاد می‌کند که به ساخت یک اقتصاد توکنی کاملاً جدید کمک خواهد کرد. به‌بیان ساده‌تر، کازماس برای فعالیت‌های خود از هیچ‌ نهاد مشخصی دستور نمی‌گیرد و تعیین عملکرد آن در دست اعضای جامعه آن قرار دارد.

ایده اصلی کازماس، ایجاد امکانی برای تولید اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز ارزان‌تر و سریع‌تر است. از بازارهای توکن‌های غیرمثلی (NFT) گرفته تا صرافی‌های غیرمتمرکز، همگی می‌توانند از این امکان کازماس استفاده کنند.

با استفاده از کازماس دیگر نیازی به پیاده‌سازی همه قراردادهای هوشمند و اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز بر روی یک بلاک چین واحد مثل اتریوم نیست. در عوض هر تیمی می‌تواند اپلیکیشن‌های خود را بر روی بلاک چین مستقل خود راه‌اندازی کند؛ اما با بهره‌گیری از کازماس، این بلاک چین‌ها می‌توانند با یکدیگر تعامل و ارتباط داشته باشند.

این بلاک چین‌های مستقل به‌وسیله پروتکلی به نام «پروتکل ارتباط بین بلاک چینی» (Inter-Blockchain Communication protocol یا به‌اختصار IBC) در کازماس با یکدیگر در ارتباط هستند.

در یک کلام، کازماس در تلاش است تا در عین حفظ امنیت و سرعت تراکنش‌ها و کاهش هزینه‌های آنها، تعامل بین بلاک چین‌های مختلف را تسهیل کند.

همچنین در نظر داشته باشید که کازماس از مکانیسم اجماع اثبات سهام استفاده می‌کند. کاربران می‌توانند در ازای سهام‌گذاری توکن اتم در این پروتکل، در قالب همین توکن پاداش دریافت کنند. جزئیات فنی عملکرد کازماس را در قسمت‌های پیش رو بررسی خواهیم کرد.

تیم و تاریخچه کازماس

بنیان‌گذاران کازماس دو شخص به نام‌های جی کوان (Jae kwon) و اتان بوخمن (Ethan Buchman) هستند.

تیم سازنده کازماس
جی کوان و اتان بوخمن، بنیان‌گذاران کازماس

جی کوان برنامه‌نویسی بود که در طراحی پروژه‌های متن‌باز مشارکت می‌کرد. او در سال ۲۰۱۳ تصمیم گرفت به دنیای بلاک چین و سیستم‌های اثبات سهام وارد شود. کوان خیلی اتفاقی با یک مقاله آکادمیک برخورد کرد که دو پروفسور دانشگاه MIT در سال ۱۹۸۸ آن را نوشته بودند. این مقاله «اجماع با وجود هم‌زمانی نسبی» نام داشت که مفهوم هم‌زمانی (Synchronism) را در سیستم‌های توزیع‌شده تشریح می‌کرد.

با الهام از این مقاله، ایده ساخت پروتکلی در ذهن کوان شکل گرفت که اجماع در بلاک چین‌ها را بدون نیاز به الگوریتم اثبات کار ممکن می‌کرد. کوان نام این پروتکل را تندرمینت (Tendermint) گذاشت و وایت‌‌ پیپر نحوه کار آن را در سال ۲۰۱۴ منتشر کرد. او در همان سال شرکت انتفاعی آل این بیتس (All in Bits) را هم بنیان گذاشت که بر تجاری‌سازی تندرمینت تمرکز داشت.

در اوایل سال ۲۰۱۵، اتان بوخمن برای توسعه تندرمینت به کوان ملحق شد. بوخمن تا آن زمان به‌عنوان توسعه‌دهنده بلاک چین در شرکت صنایع اریس (Eris Industries) که بعداً موناکس (Monax) نام گرفت کار می‌کرد. شرکت اریس به ساخت و استفاده از فناوری تندرمینت علاقه داشت و همین علاقه به همکاری بین این دو شرکت منجر شد. بوخمن در سال ۲۰۱۶ به‌طور رسمی هم‌بنیان‌گذار تندرمینت شد.

همان سال، این دو هم‌بنیان‌گذار از شبکه کازماس رونمایی کردند. کازماس یک شبکه تعامل‌پذیری مبتنی بر پروتکل تندرمینت بود که با هدف اتصال و تسهیل تراکنش‌ها بین بلاک چین‌های مستقل ساخته شد.

در سال ۲۰۱۷، کوان و بوخمن بنیاد غیرانتفاعی اینترچین (Interchain Foundation) را تأسیس کردند؛ هدف آن پشتیبانی از تحقیق و توسعه در حوزه نرم‌افزارهای متن‌باز ایمن و مقیاس‌پذیر بود.

اینترچین برای ساخت شبکه کازماس یک رویداد تأمین سرمایه برگزار کرد. در این رویداد، توکن اتم که توکن بومی شبکه کازماس بود، به بیش از ۱,۰۰۰ سرمایه‌گذار فروخته شد و ۲۴۶,۸۹۰ اتر (معادل ۱۷ میلیون دلار در آن زمان) در ازای آن جمع‌آوری شد. سپس اینترچین شرکت تندرمینت را مأمور توسعه و تحویل نسخه‌ اولیه‌ای از شبکه کازماس کرد.

از اواخر سال ۲۰۱۷ تا اوایل سال ۲۰۱۹، کازماس چند نسخه آزمایشی یا تست‌نت را با هدف ارزیابی نرم‌افزار و مکانیسم اجماع آن ارائه کرد.

نسخه اصلی کازماس با هیاهوی بسیار در تاریخ ۱۳ مارس ۲۰۱۹ (۲۲ اسفند ۹۷) رونمایی و اجرا شد. تندرمینت یک روز بعد اعلام کرد که با رهبری شرکت پارادایم (Paradigm) و مشارکت شرکت‌هایی مانند بین کپیتال (Bain Capital) و وان‌کانفرمیشن (1confirmation) توانسته است ۹ میلیون دلار سرمایه جمع‌آوری کند.

کازماس چگونه کار می‌کند؟

در این قسمت از مقاله، شیوه کار شبکه کازماس و فناوری‌هایی را که در این شبکه استفاده شده است بررسی می‌کنیم تا متوجه شوید که کازماس از چه راهکارهایی برای امکان‌پذیر کردن تعامل و مقیاس‌پذیری استفاده کرده و چه برنامه‌ای برای موفقیت در این مسیر دارد.

هسته مرکزی شبکه کازماس، پروتکل ارتباط بین بلاک چینی یا همان IBC است که پیش‌تر هم درباره آن صحبت کردیم. علاوه بر آن، کازماس از هاب‌ها و زون‌هایی بهره می‌برد که نقش مهمی در عملکرد آن ایفا می‌کنند. واضح است که تندرمینت کور هم یکی دیگر از اجزای مهم کازماس است و همان طور که در ابتدای مقاله بیان کردیم، کازماس از ابتدا روی این پروتکل توسعه پیدا کرد.

تندرمینت کور

تندرمینت کور (Tendermint Core) پایه اصلی شبکه کازماس است. وجود تندرمینت کور برای ادامه کار کازماس ضروری است و این دو در کنار هم، شبکه‌ای را که امروزه به اسم کازماس می‌شناسیم تشکیل می‌دهند.

شاید ابتدایی‌ترین چیزی که درباره تندرمینت کور باید به آن اشاره کنیم این است که تندرمینت کور و تندرمینت با یکدیگر متفاوت هستند. تندرمینت شرکتی است که جی کوان آن را بنیان‌گذاری کرد؛ در حالی که تندرمینت کور یک نرم‌افزار است.

تندرمنیت کور و کازماس را نمی‌توان از یکدیگر جدا کرد؛ اما برای درک مستقل مفهوم هریک از آنها، می‌توانید تندرمینت کور را به‌عنوان نرم‌افزار و کازماس را به‌عنوان بلاک چین در نظر بگیرید. بنابراین کاملاً قابل‌درک است که هردوی آنها به یک اندازه ارزشمند هستند و وجود هریک از آنها برای وجود دیگری لازم است.

تندرمینت کور لایه‌های شبکه‌سازی و اجماع را برای پشتیبانی از اپلیکیشن‌ها در شبکه تأمین می‌کند. توسعه‌دهندگان می‌توانند از تندرمینت کور که یک پروتکل متن‌باز است برای ساخت شبکه‌های بلاک چینی خصوصی و عمومی استفاده کنند.

با استفاده از ABCI، کاربران می‌توانند پروتکل تندرمینت کور را با هر زبان برنامه‌نویسی دلخواه ادغام کنند. این امکان به توسعه‌دهندگان فرصت می‌دهد تا از زبان‌هایی استفاده کنند که بیشترین هم‌خوانی را با نیازهایشان دارد.

کازماس چیست؟ همه‌چیز درباره پروتکل تعامل‌پذیری بلاک چین‌ها

تیم تندرمینت همچنین برای تسهیل ساخت اپلیکیشن و موارد دیگر روی کازماس، یک کیت توسعه نرم‌افزار (SDK) کازماس توسعه داده است. SDK کازماس چارچوبی برای ساخت اپلیکیشن‌های بلاک چینی با استفاده از تندرمینت کور است (که این مورد هم در قسمت‌های پیش‌رو با دقت بیشتری بررسی خواهد شد).

هاب‌ها و زون‌ها

در حالی که اتصال مستقیم بین دو بلاک چین تحت پشتیبانی تندرمینت کور در شبکه کازماس در مقیاس کوچک انجام می‌شود، با ورود بلاک چین‌های جدید به شبکه، تعداد اتصالات زیاد شده و مدیریت آن به یک چالش تبدیل خواهد شد. بر اساس گزارش خود کازماس:

اگر ۱۰۰ بلاک چین در شبکه وجود داشته باشند و هرکدام به یک اتصال IBC با سایر بلاک چین‌ها نیاز داشته باشد، ۴,۹۵۰ اتصال موردنیاز است.

کازماس برای کاهش هزینه اتصال‌های IBC بین بلاک چین‌ها و تسهیل آنها، ساختاری به نام هاب‌ (Hub) و زون‌ (Zone) را توسعه داده است.

زون‌ها بلاک چین‌های مستقلی هستند که روی تندرمینت کور ساخته شده‌اند و هاب‌ها نیز بلاک چین‌هایی هستند که برای اتصال زون‌ها به یکدیگر و تسهیل تراکنش‌های بین آنها طراحی‌شده‌اند. زونی که به یک هاب متصل شود، به همه زون‌های دیگری که به همان هاب متصل هستند دسترسی خواهد داشت.

هاب‌ها (یا همان قطب‌ها) خدمات اعتبارسنجی را به نمایندگی از زون‌های متصل به خود انجام می‌دهند و از حمله دوبار خرج‌کردن یا double-spend بین زون‌ها (یا همان منطقه‌ها) جلوگیری می‌کنند.

کازماس چیست؟ همه‌چیز درباره پروتکل تعامل‌پذیری بلاک چین‌ها

هاب اول و اصلی در شبکه کازماس، هاب کازماس یا Cosmos Hub است. هاب کازماس اطلاعات مربوط به دارایی‌های همه زون‌ها را نگهداری و اعتبارسنجی می‌کند. این هاب از نوعی مکانیسم اثبات سهام مقاوم در برابر حملات سیبیل (Sybil) برای امنیت‌بخشی به شبکه استفاده می‌کند.

بر اساس الزام مکانیسم اثبات سهام کازماس، یک بلاک پیش از پذیرفته‌شدن از سوی شبکه باید تأیید حداقل دوسوم از اعتبارسنج‌های هاب کازماس را به دست آورد. از آنجا که ثبات در تندرمینت کور و شبکه کازماس بسیار مهم است، اگر قانون دوسوم محقق نشود، مکانیسم شبکه را متوقف می‌کند.

پروتکل IBC

کازماس برای اتصال اپلیکیشن‌ها و زون‌های ساخته‌شده روی تندرمینت کور، از پروتکلی به‌نام پروتکل ارتباط بین بلاک چینی (IBC) بهره می‌برد که مجموعه‌ای از مفاهیم را برای ارسال منظم پیام بین دو بلاک چین با الگوریتم‌های اجماع مستقل تعریف می‌کند.

با این حال، یکی از نقاط ضعف تندرمینت «نهایی‌بودن» است. برای اینکه بلاک چین‌ها بتوانند از طریق IBC به‌هم وصل شوند، باید یک تراکنش به‌محض افزوده‌شدن به بلاک چین، نهایی و قطعی شود.

کازماس برای حل این مشکل و برای اینکه فرصت همکاری با زنجیره‌های دارای قطعیت احتمالی را از دست ندهد، پِگ‌زون‌ها (Peg-Zones) را معرفی کرد. Peg-Zone یک زنجیره‌ با قطعیت آنی است که وضعیت یک بلاک چین دارای قطعیت احتمالی را ردیابی و گزارش می‌کند. با این ویژگی، بلاک چین‌های دارای قطعیت احتمالی هم می‌توانند به شبکه کازماس وصل شوند.

کازماس چیست؟ همه‌چیز درباره پروتکل تعامل‌پذیری بلاک چین‌ها

کیت توسعه نرم‌افزار کازماس

کیت توسعه نرم‌افزار کازماس (Cosmos SDK) یک رابط جذاب برای توسعه‌دهندگان است. این کیت چارچوب‌های اولیه فناوری بلاک چین را برای توسعه‌دهندگان فراهم می‌‌کند. SDK کازماس به‌عنوان لایه اپلیکیشن در محیط شبکه کازماس پدیدار می‌شود.

کیت توسعه نرم‌افزار کازماس علاوه بر هدف اصلی خود یعنی توسعه نرم‌افزار، سعی دارد تمام پیچیدگی‌های موجود را هم به حداقل برساند. این SDK با ساده‌کردن پلتفرم، طیف وسیعی از کارکردهای روزمره بلاک چین را ممکن می‌کند. این کارکردها شامل حاکمیت، توکن‌ها و سهام‌گذاری بلاک چین هستند.

توسعه‌دهندگان با ارائه پلاگین‌های لازم، امکان افزودن ویژگی‌های بیشتر را هم خواهند داشت. این ویژگی توسعه‌دهندگان را به ساخت اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز ترغیب می‌کند.

اعتبارسنج‌ها

اعتبارسنج‌ها برای مشارکت در فرایند اثبات سهام و حاکمیت شبکه باید توکن‌ اتم را سهام‌گذاری کنند. در مقابل، نرخ تورمی که بین ۷ تا ۲۰ درصد در نوسان است به توکن‌های آنها تخصیص داده می‌شود و علاوه بر این، کارمزد تراکنش‌های اتم را هم دریافت می‌کنند. گفتنی است نرخ تورم نسبت به نرخ هدفی که برای سهام‌گذاری توکن‌های اتم در نظر گرفته شده تعیین می‌شود.

نرخ هدف سهام‌گذاری توکن‌های اتم ۶۷ درصد است؛ یعنی شبکه کازماس این را به‌عنوان یک الزام در نظر گرفته است که ۶۷ درصد از کل توکن‌های اتم باید سهام‌گذاری شوند. اگر این هدف محقق نشود، نرخ تورم افزایش خواهد یافت و تا سقف ۲۰ درصد پیش خواهد رفت.

در سال اول تنها ۱۰۰ اعتبارسنج برتر با بیشترین سهم اتم به‌عنوان اعتبارسنج‌های رسمی کازماس تعیین می‌شوند. این تعداد بر اساس برنامه زیر افزایش پیدا خواهد کرد:

  • سال ۰: ۱۰۰ اعتبارسنج
  • سال ۱: ۱۱۳ اعتبارسنج
  • سال ۲: ۱۲۷ اعتبارسنج
  • سال ۳: ۱۴۴ اعتبارسنج
  • سال ۴: ۱۶۳ اعتبارسنج
  • سال ۵: ۱۸۴ اعتبارسنج
  • سال ۶: ۲۰۸ اعتبارسنج
  • سال ۷: ۲۳۵ اعتبارسنج
  • سال ۸: ۲۶۵ اعتبارسنج
  • سال ۹: ۳۰۰ اعتبارسنج
  • سال ۱۰: ۳۰۰ اعتبارسنج

اعتبارسنج‌ها برای شروع سهام‌گذاری باید اتم‌های خود را قفل کرده و به‌عنوان وثیقه به شبکه ارسال کنند. اتم‌ها وقتی قفل شوند، در شبکه به «اتم‌های فعال» تبدیل می‌شوند. اگر اعتبارسنج غیرفعال یا آفلاین شود، اتم‌های او آزاد شده و مجبور می‌شود از پاداش‌ها و کارمزد تراکنش‌ها دست بکشد.

اگر سهام‌گذاران تخلف کنند و از قوانین شبکه پیروی نکنند، از طریق فرایندی به نام اسلشینگ (Slashing) جریمه می‌شوند. اسلشینگ به فرایند حذف درصدی از اتم‌های سهام‌گذاری‌شده از سوی اعتبارسنج‌ها گفته می‌شود.

قیمت کازماس (ATOM)

همان طور که در قسمت‌های قبل هم اشاره کردیم، توکن بومی کازماس «اتم» نام دارد. این توکن در زمان نگارش این مقاله، حدودا ۳۶ دلار قیمت دارد.

کازماس چیست؟ همه‌چیز درباره پروتکل تعامل‌پذیری بلاک چین‌ها
نمودار نوسانات قیمت کازماس

کازماس در زمان نگارش این مقاله حجم بازاری معادل ۸ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار دارد. کل عرضه توکن کازماس در حال حاضر ۲۸۰,۵۲۴,۶۵۵ عدد است که از این مقدار، تعداد ۲۲۲,۷۳۱,۲۳۱ توکن در گردش هستند.

توکن اتم قابل‌ استخراج نیست و از طریق فرایند سهام‌گذاری به‌دست می‌آید. در ژانویه ۲۰۱۷ دو رویداد فروش خصوصی توکن اتم برگزار شد. در آوریل سال ۲۰۲۰ نیز این توکن در معرض فروش عمومی قرار گرفت. برای ره‌گیری لحظه‌ای قیمت کازماس می‌توانید از صفحه «قیمت کازماس» دیدن کنید.

در آن زمان و در حالی که قیمت اتم ۰.۱۰ دلار بود، ۱۶ میلیون دلار از محل فروش توکن‌ها جمع‌آوری شد. تقریباً ۸۰ درصد از توکن‌های اتم در اختیار سرمایه‌گذاران قرار گرفت و ۲۰ درصد باقی‌مانده هم بین دو شرکت بیت (Bit) و بنیاد اینترچین تقسیم شد.

کیف پول‌های کازماس (اتم)

بسیاری از کیف پول‌های دیجیتالی شناخته‌شده و محبوب از توکن اتم پشتیبانی می‌کنند. چند نمونه از آنها را در جدول زیر مشاهده می‌کنید:

کازماس چیست؟ همه‌چیز درباره پروتکل تعامل‌پذیری بلاک چین‌ها

توجه داشته باشید که فهرست بالا صرفاً به معرفی کیف پول‌های کازماس اختصاص دارد و رسانه ارزدیجیتال هیچ توصیه‌ای مبنی بر استفاده از این کیف پول‌ها نخواهد داشت. بنابراین در صورت نیاز به ذخیره ارز دیجیتال اتم، حتماً درباره امنیت کیف پول خود تحقیق کنید.

می‌دانید که ذخیره ارزهای دیجیتال در کیف پول‌های تحت‌وب و موبایلی در عین همه راحتی‌هایی که برای کاربران به همراه دارد، چندان امن نیست. بنابراین اگر قصد سرمایه‌گذاری سنگین در اتم (یا هر ارز دیجیتال دیگری) را دارید، می‌توانید استفاده از کیف پول‌های سخت‌افزاری را جایگزین کنید؛ البته که تعریف هر شخصی از سرمایه‌گذاری سنگین متفاوت است.

خرید کازماس

برای خرید اتم هم مانند همه ارزهای دیجیتال دیگر، باید به سایت یک صرافی ارز دیجیتال مراجعه کنید. اگر ساکن ایران هستید برای خرید اتم می‌توانید از یکی از دو روش زیر استفاده کنید:

  • خرید مستقیم اتم از سایت‌های ایرانی با ریال و کارت بانکی
  • خرید بیت کوین یا تتر از سایت‌های ایرانی با ریال و کارت بانکی و سپس تبدیل آن به اتم در صرافی‌های خارجی مانند کوکوین (KuCoin)

خرید اتم از صرافی‌های ایرانی

کازماس چیست؟ همه‌چیز درباره پروتکل تعامل‌پذیری بلاک چین‌ها

اگر می‌خواهید از سایت‌های ایرانی مستقیماً اتم بخرید، می‌توانید با جست‌وجو در گوگل آنها را پیدا کرده و پس از ثبت‌نام و احراز هویت، به‌طور مستقیم با کارت بانکی خود این کار را انجام دهید.

اگر همین حالا عبارت‌هایی مانند «خرید ارز دیجیتال» را در گوگل جست‌وجو کنید، با ده‌ها صرافی ارز دیجیتال ایرانی مواجه می‌شوید که در آنها امکان خریدوفروش ارزهای دیجیتال در ازای ریال وجود دارد. پس از ثبت‌‌نام در این صرافی‌ها می‌توانید به‌طور مستقیم با کارت بانکی خود اتم بخرید.

البته باید مراقب باشید که در هنگام پیداکردن صرافی‌های ایرانی در دام کلاهبرداران نیفتید. معمولاً وب‌سایت‌های صفحه اول گوگل همگی معتبر هستند و شاید تنها در قیمت و کیفیت خدمات کمی متفاوت عمل کنند. مثلاً یک صرافی می‌تواند نسبت به سایرین نقدشوندگی بالاتری داشته یا از پشتیبانی بهتری برخوردار باشد.

با این حال، به گوگل اتکا نکنید و حتماً قبل از ثبت‌نام در یک صرافی، از اعتبار آن مطمئن شوید. بررسی آدرس، شماره تلفن، بخش «درباره ما» صرافی، وبلاگ صرافی و سابقه فعالیت از جمله مهم‌ترین چیزهایی هستند که باید بررسی کنید.

خرید اتم از صرافی‌های خارجی

کازماس چیست؟ همه‌چیز درباره پروتکل تعامل‌پذیری بلاک چین‌ها

از آنجا که ممکن است بسیاری از صرافی‌های ایرانی اتم را در فهرست ارزهای خود نداشته باشند و یا هزینه تمام‌شده خرید در این سایت‌ها بالا باشد، برخی سرمایه‌گذاران ترجیح می‌دهند از روش دوم استفاده کنند؛ یعنی خرید بیت کوین یا تتر از سایت‌های داخلی و سپس تبدیل آن به اتم در صرافی‌های خارجی ارز دیجیتال مانند کوکوین.

توجه داشته باشید که صرافی‌های بین‌المللی به‌دلیل تحریم‌ها، به کاربران ساکن ایران اجازه فعالیت نمی‌دهند و ریسک مسدودشدن حساب در آنها وجود دارد. با این حال، اغلب کاربران ایرانی در حال حاضر از کوکوین استفاده می‌کنند که البته قبل از استفاده آی‌پی خود را به یک کشور اروپایی تغییر می‌دهند. در مطلب «آموزش صرافی کوکوین» می‌توانید نحوه تبدیل ارزهای دیجیتال در این صرافی را یاد بگیرید.

همچنین با استفاده از این لینک می‌توانید فهرست صرافی‌های خارجی را که از اتم پشتیبانی می‌کنند مشاهده کنید.

اکوسیستم کازماس

به‌عنوان قسمت پایانی مقاله، قصد داریم نگاهی به اکوسیستم کازماس داشته باشیم. منظور از اکوسیستم کازماس، تمامی پروژه‌هایی هستند که بر روی این شبکه فعالیت می‌کنند یا به‌نحوی با آن همکاری می‌کنند.

تمامی صرافی‌ها و کیف پول‌هایی که از ارز اتم پشتیبانی می‌کنند، شبکه‌های بانکداری و پرداختی که از کازماس برای ارتباط با یکدیگر استفاده می‌کنند، محصولات دیفای، بازی‌ها و توکن‌های غیرمثلی، شرکت‌های امنیت و حریم خصوصی و بسیاری از حوزه‌های دیگر که با کازماس همکاری کرده‌اند، جزو اکوسیستم این شبکه محسوب می‌شوند.

در شکل زیر مجموعه‌ نسبتاً جامعی از اکوسیستم کازماس را مشاهده می‌کنید:

کازماس چیست؟ همه‌چیز درباره پروتکل تعامل‌پذیری بلاک چین‌ها

ما تعدادی از معروف‌ترین پروژه‌های اکوسیستم کازماس را انتخاب کرده‌ایم که در این قسمت آنها را معرفی می‌کنیم و مرور کوتاهی بر فعالیت آنها خواهیم داشت.

بایننس کوین

کازماس چیست؟ همه‌چیز درباره پروتکل تعامل‌پذیری بلاک چین‌ها

شاید برایتان جالب باشد که بایننس کوین یا همان BNB یکی از اعضای شناخته‌شده و معروف اکوسیستم کازماس است. این کوین با استفاده از تندرمینت کور و SDK کازماس تولید شده، از نسخه اصلاح‌شده‌ای از اجماع تندرمینت استفاده می‌کند و از بخش‌هایی از SDK کازماس مانند بخش «بانکداری» آن برای انتقال توکن‌ها بهره می‌برد.

به‌گفته وب‌سایت رسمی بایننس:

پروژه‌هایی مانند بایننس چین و صرافی غیرمتمرکز بایننس معمولاً در قالب فورک‌هایی از بیت کوین یا قراردادهای هوشمندی بر روی اتریوم اجرا می‌شوند؛ اما کد تمیز و خوش‌ساخت SDK کازماس این امکان را به ما داد که از کد مرجعی استفاده کنیم که فکر می‌کردیم گزینه بهتری برای ما باشد. از توسعه‌دهندگان و جامعه کازماس برای همه کارهایی که انجام داده‌اند تشکر می‌کنیم.

کریپتو دات کام

کازماس چیست؟ همه‌چیز درباره پروتکل تعامل‌پذیری بلاک چین‌ها

کریپتو دات کام (Crypto.com) یک بلاک چین عمومی است که شرکتی با همین نام آن را توسعه داده است و مختص خدمات پرداخت است. این شرکت قصد دارد با استفاده از کازماس، محصولات جدید و نوپای دیفای را به استفاده از بلاک چین خود ترغیب کند.

ثورچین

کازماس چیست؟ همه‌چیز درباره پروتکل تعامل‌پذیری بلاک چین‌ها

ثورچین (Thorchain) یک صرافی غیرمتمرکز بین‌زنجیره‌ای است که از مدل بازارساز خودکار استفاده می‌کند. این صرافی مبادله غیرامانی دارایی‌ها را در بین شبکه‌های بلاک چینی مستقل امکان‌پذیر می‌کند.

کاوا

کازماس چیست؟ همه‌چیز درباره پروتکل تعامل‌پذیری بلاک چین‌ها

کاوا (Kava) یک پلتفرم وام‌دهی غیرمتمرکز است که کاربران می‌توانند دارایی‌های خود را در اختیار آن قرار دهند و سود دریافت کنند. دو شخص به نام‌های برایان هِنینگ کر (Brian Henning Ker) و اسکات استوارت (Scott Stuart) کاوا را بنیان‌گذاری کردند.

انکِر پروتکل

کازماس چیست؟ همه‌چیز درباره پروتکل تعامل‌پذیری بلاک چین‌ها

انکر پروتکل (Anchor Protocol) یک پروتکل پس‌انداز روی بلاک چین ترا است که نرخ سود ثابتی را به کاربران خود ارائه می‌کند. این پروتکل فرصت‌های کسب سود را در همه شبکه‌های اثبات سهام بررسی می‌کند و در نهایت بهترین گزینه را به کاربران خود ارائه می‌کند.

میرور پروتکل

کازماس چیست؟ همه‌چیز درباره پروتکل تعامل‌پذیری بلاک چین‌ها

میرور پروتکل (Mirror Protocol) با هدف تولید دارایی‌هایی ایجاد شده که ترکیبی از دارایی‌های دیجیتال و دارایی‌های مشتقه سنتی هستند. به‌بیان دیگر، این پروتکل نسخه توکنیزه‌شده دارایی‌های مشتقه سنتی را تولید می کند که می‌توان از آنها در اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز استفاده کرد.

IRIS نتورک

کازماس چیست؟ همه‌چیز درباره پروتکل تعامل‌پذیری بلاک چین‌ها

IRIS نتورک یک بلاک چین اثبات سهام است که روی SDK کازماس و تندرمینت توسعه یافته است. IRIS نتورک یکی از اولین هاب‌هایی است که به‌عنوان زون به هاب کازماس متصل شده است. هدف این هاب تعامل بین بلاک چین‌هاست و ماژول‌های مختلفی را برای پشتیبانی از اپلیکیشن‌های دیفای ارائه می‌کند.

سرتیک

کازماس چیست؟ همه‌چیز درباره پروتکل تعامل‌پذیری بلاک چین‌ها

سرتیک (Certik) بلاک چینی است که یک شرکت امنیتی به همین نام آن را توسعه داده است. این پلتفرم از یک سیستم امنیتی احراز هویت استفاده می‌کند و قصد دارد زیرساخت امنی را برای توسعه‌دهندگان فراهم کند تا آنها بتوانند قراردادهای هوشمند و اپلیکیشن‌های خود را بر روی آن توسعه دهند.

فتچ اِی‌آی

کازماس چیست؟ همه‌چیز درباره پروتکل تعامل‌پذیری بلاک چین‌ها

فتچ اِی‌آی (Fetch AI) یک پلتفرم فعال در حوزه هوش مصنوعی و آموزش به ماشین‌هاست که بر پایه دفترکل توزیع‌شده توسعه پیدا کرده و امکان به‌اشتراک‌گذاری ایمن داده‌ها را فراهم می‌‌کند.

اوآسیس نتورک

کازماس چیست؟ همه‌چیز درباره پروتکل تعامل‌پذیری بلاک چین‌ها

اوآسیس نتورک (Oasis Network) یک پلتفرم محاسبات ابری با تمرکز بر حفظ امنیت داده‌هاست. این پلتفرم به شرکت‌ها اجازه می‌دهد بر داده‌های خود نظارت کنند، دسترسی به آنها را کنترل کنند و محدودیت‌های مشخصی را بر کوئری‌های SQL اعمال کنند.

سخن پایانی

کازماس در حال ساخت شبکه‌ای برای متصل‌کردن تمام شبکه‌های دیگر به هم است. در کازماس، ویژگی‌های یک بلاک چین برای بلاک‌چین‌ها و اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز دیگر در دسترس است. کازماس شبکه بسیار بی‌نظیری خلق کرده است؛ اما اینکه آزمون زمان چه بر سر آن بیاورد هنوز مشخص نیست.

تندرمینت کور، هاب‌ها و زون‌ها، پروتکل IBC و اعتبارسنج‌ها در کازماس به‌عنوان ستون‌های این شبکه کار می‌کنند و در واقع به‌واسطه همین بخش‌هاست که کازماس توانسته اسم‌ورسمی برای خود در حوزه بلاک چین دست و پا کند.

ده‌ها پروژه مختلف روی بلاک چین کازماس فعالیت می‌کنند و سرمایه‌گذاری قابل‌توجهی هم روی این شبکه انجام گرفته است. همه این مسائل باعث شده تا بتوان گفت کازماس اسمی است که در سال‌های آینده قطعاً از آن بیشتر خواهیم شنید.

guest

لطفا در صورت مشاهده دیدگاه‌های حاوی توهین و فحاشی یا خلاف عرف جامعه لطفا با گزارش سریع آن‌ها، به ما در حفظ سلامت بستر ارتباطی کاربران کمک کنید.

3 دیدگاه
نصرت
نصرت
۲ سال قبل

لطفا بیزحمت مقاله ای با عنوان: "در رقابت بین آوالانچ و پولکادات و کازماس کدام یک برنده است؟"تهیه کنید.تشکر.

parsa
parsa
۲ سال قبل

سپاس از گرداورنده و سایت استفاده کردیم

حامد وینکی
حامد وینکی
۲ سال قبل

اتم ی روزی بالای ۱۰۰۰دلار خواد شد شک نکنید سال ۲۰۲۵