ارز‌ها: ۳۲,۱۰۲
ارزش بازار: ۳.۶۰۴ تریلیون دلار
قیمت تتر: ۷۵,۴۹۲ تومان

بیت کوین در مقابل اتریوم؛ کدام‌یک سیاست پولی بهتری دارد؟

بیت کوین در مقابل اتریوم؛ کدام‌یک سیاست پولی بهتری دارد؟

بیت کوین و اتریوم، دو ارز دیجیتال برتر، هر کدام با اهداف و ویژگی‌های منحصربه‌فردی ایجاد شده‌اند و آینده متفاوتی را دنبال می‌کنند. آشوات بالاکریشنان (Ashwath Balakrishnan)، اقتصاددان و تحلیل‌گر ارزهای دیجیتال، در مقاله‌ای در وب‌سایت کریپتوبریفینگ، بیت کوین را در مقابل اتریوم قرار داده و غیرمتمرکز بودن بیت کوین را با منطق اقتصادی اتریوم مقایسه کرده است.

بحث همیشگی میان جوامع بیت کوین و اتریوم حول این محور می‌چرخد که کدام شبکه سیاست پولی بهتری دارد. آیا تمرکززدایی سخت‌گیرانه بیت کوین بهتر است یا منطق اقتصادی اتریوم؟ پاسخ به این پرسش چندان ساده نیست و جوانب متعددی باید در نظر گرفته شود. 

حداقل میزان عرضه ضروری اتریوم

تفاوت فاحشی بین تورم و تورم پولی وجود دارد. تورم پولی افزایش عرضه کل پول در یک کشور یا در شبکه یک ارز دیجیتال است. اما تورم، به افزایش قیمت کالاها و خدمات در یک اقتصاد گفته می‌شود. مسئله عرضه در شبکه‌های ارز دیجیتال، مسئله تورم پولی است.

کوین‌های بومی هر دو شبکه بیت کوین و اتریوم در قالب پاداش برای تأیید تراکنش‌ها و تولید بلاک‌های جدید به استخراج‌کنندگان عرضه می‌شوند.

برخلاف بیت کوین که با هاوینگ، یعنی نصف‌شدن پاداش بلاک، با تورم پولی مقابله می‌کند، اتریوم روش آسان‌تری را انتخاب کرده است. اتریوم به‌‌جای کاهش ناگهانی پاداش بلاک، سیاست «حداقل میزان عرضه ضروری» را به کار می‌گیرد.

این سیاست باعث می‌شود بلاک چین اتریوم تنها به‌اندازه‌ای اتر عرضه کند که برای ایمن‌ نگه‌داشتن شبکه موردنیاز است. این کار عرضه را در طول زمان کاهش می‌دهد.

این رویکرد، سیاستِ پولیِ پایدارتری است؛ زیرا به‌جای کاهش ناگهانی درآمد استخراج‌کنندگان، پاداش آن‌ها به‌‌تدریج کم می‌شود. در جدول زیر، نرخ عرضه پیش‌بینی‌شده اتر به‌ازای میزان اترهای سپرده‌گذاری‌شده در اثبات سهام را مشاهده می‌کنید.

اترهای اعتبارسنجبیشترین میزان عرضه سالانه اترنسبت عرضه سالانه به کوین‌های موجودبیشترین میزان سود سالانه اعتبارسنج‌ها
۱,۰۰۰,۰۰۰۱۸۱,۰۱۹۰.۱۷٪۱۸.۱۰٪
۳,۰۰۰,۰۰۰۳۱۳,۵۳۴۰.۳۰٪۱۰.۴۵٪
۱۰,۰۰۰,۰۰۰۵۷۲,۴۳۳۰.۵۴٪۵.۷۲٪
۳۰,۰۰۰,۰۰۰۹۹۱,۴۸۳۰.۹۴٪۳.۳۰٪
۱۰۰,۰۰۰,۰۰۰۱,۸۱۰,۱۹۳۱.۷۱٪۱.۸۱٪

با اینکه این نحوه‌ی عرضه، به برنامه‌ریزی بهتر برای انتشار کوین‌های جدید کمک می‌کند؛ اما این سازوکار درمعرض خطر حمله افراد سودجو قرار دارد.

سیاست پولی اتریوم منطقی است و خود را با شرایط موجود وفق می‌دهد؛ اما غیرقابل‌تغییر نیست. در نتیجه، بازیگران بد می‌توانند به شبکه نفوذ کرده و تغییراتی را اِعمال کنند که برای رشد بلندمدت شبکه آسیب‌زا و مخرب است. به‌علت نظارت تحسین‌برانگیز جامعه اتریوم و همچنین قابلیت ایجاد فورک در صورت کشف نقشه مخرب، این اتفاق هرگز رخ نداده است. با این حال، امکان وقوع خطر وجود دارد.

هاوینگ‌های سخت‌گیرانه بیت کوین

در سویی دیگر، با بیت کوین روبه‌رو هستیم. همان‌طور که پیش از این اشاره شد، طی فرایندی که هاوینگ نامیده می‌شود، عرضه بیت کوین هر چهار سال یک ‌بار به نصف کاهش می‌یابد. به‌خاطر پدیده هاوینگ، تعداد کل بیت کوین‌هایی که می‌تواند وجود داشته باشد، میزانی مشخص و قابل پیش‌بینی است.

اما این قابل پیش‌بینی‌بودن هزینه‌بَر است. هر چهار سال یک‌بار، درآمد استخراج‌کنندگان بیت کوین به نصف کاهش می‌یابد؛ اما از درآمد استخراج‌کنندگان، فقط پاداش بلاک تحت‌تأثیر قرار می‌گیرد و از آن کاسته می‌شود. بخشی از درآمد استخراج که از کارمزد تراکنش‌ها به دست می‌آید، ثابت باقی می‌ماند. از نظر تاریخی، جمع‌آوری کارمزد تراکنش با گذشت زمان افزایش یافته است.

این پدیده باعث می‌شود که بیت کوین به یک بازار با کارمزد بالا تبدیل شود. در نتیجه، تراکنش‌های بلاک چین با گذشت زمان گران‌تر می‌شوند. براساس این نظریه، روزی فرا می‌رسد که کارمزد تراکنش‌ها، درآمد اصلی استخراج‌کنندگان باشد.

بیت کوین در مقابل اتریوم؛ کدام‌یک سیاست پولی بهتری دارد؟
عرضه پیش‌بینی‌شده بیت کوین با گذشت زمان. منبع: Bitcoin It

مشکل این نظریه این است که با گران‌ترشدن کارمزد تراکنش‌ها، کاربران ممکن است بیت کوین را رها کرده و به سایر ابزارهای تراکنش روی بیاورند. بیت کوین هنوز هم شبکه‌ای ضدسانسور با پرداخت‌های توقف‌ناپذیر خواهد بود؛ اما اگر هزینه هر تراکنش ۲۰ دلار باشد، باز هم این مسئله اهمیت خواهد داشت؟

نقطه مثبت این است که سیاست پولی بیت کوین نسبت به سیاست پولی اتریوم، غیرمتمرکزتر و در برابر تسلط عده‌ای خاص بر شبکه، مقاوم‌تر است.

با اینکه چارچوب پولی غیرقابل‌تغییر برای یک شبکه چندان ایده‌آل نیست، اما می‌تواند با حذف مداخله انسانی، به کاربران حس آسودگی بدهد؛ زیرا آن‌ها می‌دانند دقیقا چه اتفاقی در حال وقوع است.

در پایان بازی کدام یک برنده خواهد بود؟

با این داده‌ها، نتیجه‌گیری مشخص و آشکار است. چارچوب اقتصادی اتریوم پایدارتر است. با این حال، بیت کوین سیاست عرضه غیرمتمرکزتری دارد و در برابر سوءاستفاده ایمن‌تر است.

علاوه بر این، رویدادهای هاوینگ بیت کوین از تعداد بیت کوین‌های دریافتی استخراج‌کنندگان می‌کاهد؛ اما این مسئله در گذشته مشکلی به وجود نیاورده است. قیمت روبه‌رشد بیت کوین همیشه این کاهش درآمد و بسیاری موارد دیگر را جبران می‌کند. این مسئله برای افزایش قیمت‌ها و ایجاد چرخه‌های بازار، انگیزه‌ بیشتری به استخراج‌کنندگان می‌دهد.

Bitcoin vs. Ethereum: Who Has the Better Monetary Policy
تاریخچه قیمت بیت کوین. منبع: تریدینگ‌ویو

از سویی دیگر، اتریوم قرار است یک دوره تغییر و تحول را از سر بگذراند. با نزدیک‌شدن به عرضه نسخه دوم اتریوم، الگوریتم اثبات سهام (Proof of Stake) نیز به‌تدریج وارد صحنه خواهد شد. این اقدام باعث افزایش تورم پولی اتریوم در کوتاه‌مدت خواهد شد؛ زیرا بلاک‌ چین مبتنی بر اثبات کار (Proof of Work) و زنجیره بیکن (Beacon chain) اثبات سهام همراه با هم اجرا می‌شوند. با حذف تدریجی اثبات کار، عرضه اتریوم نیز به‌شکل چشمگیری کاهش می‌یابد.

درواقع، پس از پیاده‌سازی طرح «EIP ۱۵۵۹» و درصورتی‌که کارمزد تراکنش‌ها از عرضه اتریوم بیشتر شود، احتمال اینکه عرضه اتریوم منفی شود بسیار زیاد است. این امر اتریوم را تبدیل به یک دارایی ضدتورمی می‌کند، نتیجه‌ای که برای برخی خوشایند و برای برخی دیگر ناخوشایند خواهد بود.

EIP ۱۵۵۹ یک طرح پیشنهادی است که درصورت عملی شدن در سال ۲۰۲۱، ازدحام تراکنش‌ها را در شبکه اتریوم به‌شدت کاهش خواهد داد.

Bitcoin vs. Ethereum: Who Has the Better Monetary Policy
عرضه پیش‌بینی‌شده اتریوم. منبع: حساب توییتری آنتونی ساسانو (Anthony Sassano)، هم‌بنیان‌گذار EthHub

جمع‌بندی

به‌طور کلی، اینکه کدام سیاست پولی بهتر است بستگی به افراد دارد. سایفرپانک‌های متعصب ممکن است ترجیح بدهند که ثبات مالی، قربانی سیاست‌های غیرمتمرکزتر شود. این امر آنها را به‌تدریج به‌سمت بیت کوین سوق می‌دهد. سایفرپانک‌ها گروهی هستند که ازطریق رمزنگاری سعی در افزایش حریم خصوصی و مقابله با قدرت‌های بزرگ اقتصادی و سیاسی دارند.

با این حال، احتمالا برای افرادی که ذهن اقتصادی‌تری دارند، کاهش میزان غیرمتمرکز بودن در ازای بهبود چارچوب عرضه‌‌، مسئله چندان مهمی نخواهد بود. چراکه بهبود سازوکار عرضه، پویایی و دوام بلندمدت شبکه را تضمین می‌کند.

guest

لطفا در صورت مشاهده دیدگاه‌های حاوی توهین و فحاشی یا خلاف عرف جامعه لطفا با گزارش سریع آن‌ها، به ما در حفظ سلامت بستر ارتباطی کاربران کمک کنید.

9 دیدگاه
مهدی راش
مهدی راش
۴ سال قبل

<b>b:بیت کوین<b> دارای ارزش اثر شبکه ای بالاست، یعنی بسیاری از مردم دنیا با اینکه نمیدونن بیت کوین چی هستش اما توی ذهنشون یه چیز با ارزشه، یعنی داستان بیت کوین داره میشه شبیه طلا. کالای با ارزش!

<b>b:اتریوم <b>دارای ارزش اثر شبکه پایین تریه، طبیعی هم هست چرا، اما تکنولوژی برتری داره، خصوصا بخاطر قراردادهای هوشمندش

برای کسایی که نمیدونن چیه فقط همین رو بگم که برعکس بیت کوین که فقط یک ارزشه، در این علاوه بر اون یک برنامه قابل اجرا هم هست که جالبه بدونید در این برنامه میشه بیت کوین و چیز های دیگه هم جابهجا کرد، قرارداد هوشمند دارای پتانسیل های بالاییه.خلاصه اتریوم<b>b: فقط پول نیست.<b>
جدای این بحث اتریوم در حال توسعه های بنیادین هم هست، سرمایه گذاری روی اتریوم ریسک بالاتری داره، هم خوبه هم میتونه بد باشه در کوتاه مدت.

مجتبی
مجتبی
۴ سال قبل

عملکرد اتریوم بهتره به هزار دلیل
ولی مارکت بیت کوین بهتره به هزاردلیل
واقعا به نظرم بهترین بلاکچین رو به همراه کاردانو دارن.

ممد گولی
ممد گولی
۴ سال قبل

خب تهش کدام رو هودل کنییم ?

نیما
نیما
۴ سال قبل

هولد نه هودل<b>b:<b>

sara
sara
۴ سال قبل

Litecoin

Mehmet
Mehmet
۴ سال قبل

با سلام و عرض ادب و احترام ، خدمت سركار خانم كاظميان مقدم
وقت بخير
از مطالب مفيد و به روز شما متشكرم .
سربلند و موفق باشيد.

ریحانه کاظمیان مقدم
ریحانه کاظمیان مقدم
۴ سال قبل
پاسخ  Mehmet

عرض سلام و احترام،
سپاسگزارم.
خوشحالیم که مطالب وب‌سایت مورد پسند و توجه شما قرار گرفته. پایدار باشید.

مراد
مراد
۴ سال قبل

سلام به نظر شما بیت بهتر هست برای اینده یا اتریوم

مهدی کریمی
مهدی کریمی
۴ سال قبل
پاسخ  مراد

برای سرمایه گذاری آینده بیت کوین روشنتر هست یا اتریوم

هاب
مکانی برای گفتگو درباره سرمایه گذاری کریپتو. همین الان عضو شو
ورود به هاب