ملک زاده: بیت کوین را نمی توان به عنوان ابزار ذخیره ارزش استفاده کرد

ملک زاده: بیت کوین را نمی توان به عنوان ابزار ذخیره ارزش استفاده کرد

به نقل از خبرگزاری شفقنا، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدحسین ملک زاده، استاد درس خارج حوزه علمیه قم در درس خارج فقه فضای مجازی، ارز مجازی یا ارز دیجیتال به ویژه بیت کوین را مورد کنکاش قرار داد و اظهار داشت که براساس گفته کارشناسان ۱۶۰۰ نوع ارز دیجیتال وجود دارد که بیت کوین بیش از ۵۰ درصد بازار ارز دیجیتال را فراگرفته و به نوعی معیار و پشتوانه سایر ارزها شده است.

وی افزود:

البته این پرسش مطرح است که اساساً ماهیت ارز دیجیتالی مانند بیت کوین چیست؟ پول است؟ کالا است؟ کالای مادی است؟ کالای معنوی است؟ فرض می‌کنیم که بیت کوین و ارزهای دیجیتال پول است. اگر پول باشد دارای چه ویژگی است؟

ملک زاده با اشاره به این که آیا درباره پول، فقها تعریفی دارند؟ برخی از فقهای کنونی تعریفی از پول دارند ولی گمان نکنید شریعت در این باره تعریفی دارد بلکه فقیه خواسته موضوع بحثش منقح شود به همین دلیل خواسته تعریفی از موضوع خود را داشته باشد و ما این را لزوم تعریف شریعت نمی‌دانیم.

وی یادآور شد:

البته عده‌‌ای به جِدّ معتقدند که ما پولی به نام پول اسلامی داریم و در اسلام تعریف خاصی از پول وجود دارد و باید بحث‌هایمان را براساس آن پیش ببریم. مرحوم آیت‌الله حائری شیرازی ایشان به جِدّ معتقد به پول طلا بودند و می‌گفتند پول حقیقی، طلا است. می‌گفتند پول اسلامی نیز همین است. برخی نیز این دیدگاه و اندیشه را با جدیت تبلیغ می‌کنند و می‌گویند برای جلوگیری از ربا، نوسانات، خلق پول و… باید به پول طلا برگردیم، یعنی سکه طلا ضرب شده و در اختیار مردم قرار داده شود؛ یعنی پول به خودی خود دارای ارزش باشد.

ملک زاده: بیت کوین را نمی توان به عنوان ابزار ذخیره ارزش استفاده کرد

بیشتر بخوانید: درخت طلا: هر آنچه باید درباره ذخایر موجود طلا در دنیا بدانید

استاد خارج حوزه علمیه قم تأکید کرد:

آیا ما پولی به نام پول اسلامی داریم که آن پول اسلامی عبارتست از طلا، این محل تأمل است و هیچ یک از فقهای ما چنین حرفی نمی‌زنند.

البته اگر در نصوص درباره درهم و دینار صحبت شد یا به دلیل این است که می‌خواهد درباره طلا و نقره صحبت کند و یا این که می‌خواهد درباره پول رایج آن زمان صحبت شود ولی نظر خاصی درباره آن وجود ندارد. عموم فقها نیز نظرشان همین است. فقها نیز می‌گویند پول همان چیزی است که مردم می‌گویند. البته فقها نسبت به مباحث تخصصی اقتصاد نیز توجه دارند ولی باید دید عرف به چه چیزی پول می‌گوید، هر آن چه کوچه و بازار پول می‌گوید ما نیز پول می‌گوییم.

ملک زاده با بیان این که برای پول سه مؤلفه اساسی وجود دارد که به آن‌ها اجزای رییسه می‌گویند، گفت:

نخست، وسیله مبادله است. دوم، واحد شمارش است. سوم، وسیله ذخیره ارزش – سنجش ارزش – است.

اولاً پول تولید می‌کنیم استانداردی برای ارزش گذاری تعیین می‌کنیم. بدون وجود پول نمی‌توانیم تفاوت ارزش اشیای مختلف را متوجه شویم. البته در این جا ارزش مادی مطرح است نه معنوی. با پول می‌توانیم استاندارد ارزش گذاری را تعیین کنیم تا بتوانیم ارزش کالاها و خدمات را از واقعیت زندگی بشر مشخص کنیم.

وی اضافه کرد:

اگر پول نداشته باشیم معاملات باید پایاپای باشد. در حالی که معامله پایاپای بسیار کار را سخت می‌کند و معاملات، معاوضات و… را بسیار محدود می‌کند چون فرد باید دائم دنبال فردی باشد که خواهان کالای او باشد. اگر پول باشد، پول به عنوان واسطه، معاملات، معادلات و… را در بخش کالاها و خدمات آسان می‌کند و می‌توانیم با پول چنین کاری بکنیم. ما از پول می‌توانیم به عنوان انبار ذخیره ارزش استفاده کنیم. پول ارزش‌های مادی را یک جا جمع کند. یکی از بهترین راه‌ها برای ذخیره اموال، پول است.

ملک زاده: بیت کوین را نمی توان به عنوان ابزار ذخیره ارزش استفاده کرد

استاد درس خارج حوزه علمیه قم اذعان داشت:

البته کارکرد و ابزار دیگری برای پول مطرح شد. برای نمونه در دنیای امروز از پول به عنوان ابزار سودخواهی استفاده می‌شود؛ یعنی خیلی‌ها پول را نمی‌دهند تا خدمات و کالا دریافت کنند بلکه از پول برای درآمدزایی استفاده می‌کنند. اصطلاحاً می‌گویند پول، پول می‌آورد؛ یعنی افراد نیاز ندارند بلکه از پول استفاده می‌کنند تا سود به دست آورند. سرمایه گذاری با پول بسیار راحت است و با ابزار دیگر به این راحتی نمی‌توان استفاده کرد. نمونه دیگر این است که حکومت‌ها از پول به عنوان ابزاری برای مدیریت بخش مالی مردم استفاده می‌کنند.

وی افزود:

هر کدام از این سه ویژگی شاید در کالاهای دیگر نیز باشد ولی مشکلاتی ایجاد می‌کند به همین دلیل عرف، مردم و عقلا در طول تاریخ به دنبال این بودند که با کمترین هزینه، امن ترین و سهل ترین راه بتوانند وسیله‌‌ای داشته باشند که واحد شمارش، مبادله و ذخیره ارزش باشد به همین دلیل به سراغ پول رفتند. به نظر ما شرع مقدس در این زمینه ما را به عرف رهنمود کرده و ما چیزی به نام پول شرعی، پول اسلامی نداریم بلکه به آن چه در عرف پول گفته و مردم استفاده می‌کنند شریعت به عنوان پول می‌پذیرد. البته ممکن است در مواردی شریعت ورود کند ولی هدف شریعت این نیست که ورود این گونه داشته باشد.

بیشتر بخوانید: عضو شورای فقهی بانک مرکزی: باید زمینه اعتماد عمومی در ارزهای دیجیتال فراهم شود

ملک زاده اظهار داشت:

آیا بیت کوین نیز ابزار مبادله، ارزش گذاری و شمارش است؟ البته بیت کوین تازه راه افتاده و نمی‌توان انتظار داشت که در تمام جهان استفاده شود ولی در حد خودش اکنون نیز واحد مبادله است و با آن خرید و فروش صورت می‌گیرد. البته کشوری مانند چین انجام بیت کوین را ممنوع کرد. نهادهای امنیتی آمریکا نیز به دنبال تصویب قوانینی برای محدودیت بیت کوین در این کشور هستند ولی رییس جمهور کنونی آمریکا حاضر به امضای چنین قوانین نیست به همین دلیل شک برانگیز شده که شاید خود آقای ترامپ نیز از سرمایه گذاران بیت کوین باشد.

وی افزود:

البته در برابر بیت کوین دو گروه عمده ایستادگی می‌کنند؛ نخست، امنیتی‌ها هستند. چون نگرانند و می‌گویند مشخص نیست چه کسی این‌ها را کنترل می‌کند. دوم، بانک‌های مرکزی دنیا هستند از جمله بانک مرکزی کشورمان، چون مهم ترین ویژگی ارزهای دیجیتالی این است که پدیده‌‌ای به نام بانک یا بانک مرکزی را تعطیل می‌کند؛

ملک زاده: بیت کوین را نمی توان به عنوان ابزار ذخیره ارزش استفاده کرد

یعنی اگر ارز دیجیتال رواج پیدا کند مردم هیچ نیازی به بانک ندارند و اصولاً بانک‌ها تعطیل می‌شوند چون خاصیتی نخواهند داشت. بیت کوین سیستمی است که در آن افراد کاملاً کارها را انجام می‌دهند بدون نیاز به بانک‌ها. به همین دلیل بانک‌های مرکزی در برابر بیت کوین مقاومت سختی دارند. صرافی‌های زیادی نیز بیت کوین را به ارز رایج تبدیل می‌کنند. خیلی‌ها تلاش می‌کنند تا بتوان از بیت کوین به عنوان ابزار مبادله استفاده کنند.

استاد درس خارج حوزه علمیه قم در پایان اظهار داشت:

نکته دیگر این است که از بیت کوین به عنوان واحد سنجش استفاده شود. اکنون نمی‌شود گفت که به واحد سنجش تبدیل شده و هنوز به این سِمت نرسیده ولی در همین راستا حرکت می‌کند؛ یعنی در همان محدوده خود در این جهت حرکت می‌کند ولی این که رواج پیدا کند زمان می‌برد. نکته بعدی این است که آیا از بیت کوین می‌توان به عنوان ابزار ذخیره ارزش استفاده کرد؟ در پاسخ این سوال باید گفت که خیر نمی‌شود به عنوان ابزار ذخیره ارزش استفاده کرد.

ممکن است علاقه مند باشید
guest

لطفا در صورت مشاهده دیدگاه‌های حاوی توهین و فحاشی یا خلاف عرف جامعه لطفا با گزارش سریع آن‌ها، به ما در حفظ سلامت بستر ارتباطی کاربران کمک کنید.

12 دیدگاه
passenger
passenger
۵ سال قبل

هر کی هر چی میخواد بگه ! Bitcoin forever

محمدرضا
محمدرضا
۵ سال قبل

بورو دینت درس بده این اقا چه برسه به بیت کوین

محمد
محمد
۵ سال قبل

از شما بعید بود همچین خبری رو منتشر کنید اصلا گمون نمیکنم برای کسی مهم باشه نظر فقها در مورد بیت کوین و بقیه ارزها چیه

سعید
سعید
۵ سال قبل

واقعا باید تحقیقات یک کسی که خارج فقه خونده رو درباره بیتکوین و ارز دیجیتال جدی گرفت، صحبتهای ایشون ماننده نوری در تاریکیه خخخخخخخ.

امیر حسین
امیر حسین
۵ سال قبل

سلام اگه امکان داره در مورد یوزبیت تحقیق کنید آیا ارزش داره و اینکه کلاه برداری هست یا نه ممنون میشم

حامد
حامد
۵ سال قبل

در یک کشور برای هر تکنولوژی یک تخصص وجود داره و برای مجموعه ای از تکنولوژی ها چندین متخصص اما هرکدام برای کار مربوط به خود ... مثال : یک کارخانه که دارای قسمت های مختلف هست و مهندسین مربوط به خودش رو داره .

در کشور ما یک افتخاری که داریم اینه که » همه متخصص هستیم و در هر کاری هم میتونیم تخصص داشته باشیم . فرقی نداره
سفینه فضایی باشه یا تصفیه فاضلاب شهری ...

سوال اینجاست ... با این وضع تخصص گرایی ... چرا بازم عقب میمونیم ...

دیگه قضاوت با شما دوستان .. !!!

علی
علی
۵ سال قبل
پاسخ  حامد

هر چیزی باید حلال و حرامش مشخص باشه. وظیفش با هم افزایی متخصصین کامپیوتر، اقتصاد و فقه هست

ADEL
ADEL
۵ سال قبل

کالای معنویی هستش .

نیما 1989
نیما 1989
۵ سال قبل

اونطور که من برداشت کردم از نظر ایشون فقط مورد سوم رو کم داره بیت کوین ما. یعنی نمیتونه ابزار ذخیره ارزش باشه. دلیل رو نگفتن که شاید مهمترین بخش این سخنرانی همون بود. به هر حال فکر کنم چون نوسانش زیاده مورد سوم رو مستثنی کردند. حالا یه سوال پیش می آد. ریال خودمون واقعا ابزار ذخیره ارزشه؟ واقعا مثلا 1 میلیون ریال الان با یک میلیون ریال پارسال یکیه؟ ارزشش یک سوم شده. خوب بیت کوین هم ارزشش یک چهارم شده. چطور اینو قبول میکنین بیت کوین رو نه؟

محمد
محمد
۵ سال قبل
پاسخ  نیما 1989

مطالب این بزرگوار شامل هر چیزی میشود مهم این است که راهکارهای درست استفاده را ایجاد کنند اگر نه همان طلا هم و دلار و حتی هر کالایی هم ارزشش کم یا زیاد میشود حال اگر شد باید نفی شود ؟ به نظر بنده خیر بلکه عقل حکم میکند بنا به نیاز با راهکار درست توسط اهل فن برای رفاه مردم و مملکت مورد استفاده قرار گیرد.

مهدی!
مهدی!
۵ سال قبل
پاسخ  نیما 1989

درسته!
ولی ریال ارزشش رو نسبت به قیمت گذاری دولتی از دست نداده! به همین دلیل دولت و بانک مرکزی ذخیره ارزش ریال رو ثابت میدونن ولی مردم نه!!
مثلا بنزین ۱۰ هزار ریال بود و هنوز ۱۰ هزار ریال هست! (نگاه دولتی) یا مثلا نرخ دولتی خدمات پزشکی و....
ولی غیردولتی ها (بازرگان-تاجر-واردکننده-تولیدکننده و مردم) به دلیل کاهش ارزش ریال در برابر ارزهای دیگه؛ اقدام به افزایش نرخ کالا یا خدمات خودشون میکنن و این میشه که ارزش ریال کاهش پیدا میکنه!!!

در مورد بیت کوین ولی این طور نیست! کلا در برابر دلار نوسان پیدا میکنه! دیگه نرخ دولتی و غیر دولتی نداره!
حتی نسبت به سایر کریپتوکارنسی ها هم نوسان داره! پس ذخیره ارزش محسوب نمیشه! (طبق تعریف پول)

به نظر من مشکل از بیت کوین نیست! مشکل از تعریف پوله...

Mardi Ali
Mardi Ali
۵ سال قبل
پاسخ  نیما 1989

خوب عزیز جان هر دوتاش پایین اومده.همین دلار هم ممکنه یک روزی ارزشش کم بشه.ما اگه میخوایم سرمایه گذاری مطمئن داشته باشیم،روی اجناس مختلف باید سرمایه بزاریم.انصافا بیت کوین هم باعث شد سرمایه پولی خیلی از ماها یک پنجم بشه.نشون داد که قابل اعتماد نیست

هاب
مکانی برای گفتگو درباره سرمایه گذاری کریپتو. همین الان عضو شو
ورود به هاب