ارز‌ها: ۳۱,۷۰۹
ارزش بازار: ۳.۳۶۳ تریلیون دلار
قیمت تتر: ۷۰,۲۸۱ تومان

ای‌ان‌اس (ENS) یا اتریوم نِیم سرویس چیست؟ خداحافظی با آدرس‌های طولانی شبکه

ای‌ان‌اس (ENS) یا اتریوم نِیم سرویس چیست؟ خداحافظی با آدرس‌های طولانی شبکه

اگر شما هم تا‌به‌حال پرداخت با استفاده از اتریوم را تجربه کرده‌اید، احتمالاً متوجه شده‌اید که آدرس‌های طولانی این بلاک چین ممکن است فرایند پرداخت را چقدر گیج‌کننده و غیرعملی جلوه دهند. درواقع، یکی از مشکلات همیشگی بلاک‌چین‌های بزرگی مانند اتریوم بر سر راه پذیرش گسترده‌تر، سهولت استفاده کاربردی از شبکه است. بی‌شک به‌خاطرسپردن و کار با رشته‌های ۴۲کاراکتری آدرس‌های اتریوم کار چندان آسانی نیست. این‌جاست که ENS وارد میدان می‌شود.

سرویس نام اتریوم به افراد اجازه می‌دهد رشته‌های طولانی آدرس اتریوم را به آدرس‌های ساده‌ای شبیه به آدرس وب‌سایت‌های اینترنتی تبدیل کنند. خوانش این رشته‌های طولانی شانزدهی یا هگزادسیمال برای کامپیوتر ساده است؛ اما برای چشم انسان‌ها پیچیده و گیج‌کننده به‌نظر می‌رسند. ساده‌سازی آدرس‌ها با استفاده از سرویس نام اتریوم به کاربران اجازه می‌دهد راحت‌تر آدرس‌های اتریوم را به‌خاطر بسپارند و به‌کار بگیرند.

در این مطلب، شما را با سرویس نام اتریوم و نحوه عملکرد آن بیشتر آشنا خواهیم کرد. همچنین، به برخی از عناصر اصلی در زیرساخت این سرویس، همچون دائو (DAO) و توکن ENS نگاهی خواهیم انداخت. علاوه‌بر‌این، ویژگی‌ها و کاربردهای این سرویس را مرور می‌کنیم و درباره نحوه خرید اتریوم و دامنه از این سرویس به‌اختصار توضیح می‌دهیم. در پایان نیز، به برخی از پرسش‌های رایج درباره سرویس نام اتریوم پاسخ می‌دهیم.

اتریوم نیم سرویس (ENS) چیست؟

اتریوم نِیم سرویس یا سرویس نام اتریوم (Ethereum Name Service) یا به‌اختصار ENS سیستم نام‌گذاری باز، توزیع‌شده و توسعه‌پذیری است که مستقیماً با بلاک چین اتریوم تعامل دارد. این سرویس آدرس‌های طولانی هگزادسیمال (عدد نویسی بر مبنای ۱۶) بلاک چین را به نام‌هایی قابل‌خواندن برای انسان (مثلاً name.eth) تبدیل می‌کند. برای درک بهتر خدماتی که این سرویس ارائه می‌دهد، بهتر است سرویس نام اتریوم را با سیستم نام دامنه مقایسه کنیم.

ENS کاری مشابه با سیستم نام دامنه اینترنت انجام می‌دهد؛ چراکه درست مانند آدرس‌های پروتکل اینترنت، خواندن آدرس‌های کیف پول بلاک‌چین‌هایی مانند اتریوم نیز برای کاربر عادی دشوار است. تصور کنید هربار برای دسترسی به وب‌سایت arzdigital قرار بود شماره‌ ۱۱رقمی IP آن را تایپ کنید. در این صورت، فراموش‌کردن حتی یک عدد این شماره کار را برایتان غیرممکن می‌کرد و ذهنتان هم احتمالاً اشتیاق چندانی برای دیدن پیچیدگی این اعداد و ارقام نداشت.

اگر تعداد وب‌سایت‌هایی که به‌طورمرتب به آن‌ها سر می‌زنید و شماره‌های تصادفی IP آن‌ها را در نظر بگیرید، بیشتر متوجه دشواری کار می‌شوید. این‌جاست که سیستم نام دامنه (DNS) اینترنت وارد میدان می‌شود تا IP آدرس‌های اینترنتی را به نام‌های دامنه‌ای تبدیل کند که انسان‌ها می‌توانند آن‌ها را بخوانند و به‌یاد بسپارند.

با وجود پیشرفت‌های فناوری در حوزه بلاک چین و ارزهای دیجیتال، این فضای رمزنگاری همچنان از سیستمی مشابه آدرس‌های IP قدیمی استفاده می‌کند. برای ارسال دارایی‌های دیجیتال به فردی دیگر، به آدرس کیف پول دیجیتال او نیاز دارید که متشکل از رشته طولانی ۴۲‌کاراکتری مشابه عبارت زیر است:

سرویس نام اتریوم یا ENS؛ دریچه‌ای به دنیای وب ۳.۰

به‌خاطرسپردن این آدرس تقریباً ناممکن است و البته توصیه نمی‌شود؛ زیرا تراکنش‌های بلاک چین برگشت‌ناپذیر هستند. این یعنی اگر دارایی‌ها را به آدرس اشتباهی ارسال کنید، هرگز نمی‌توانید آن‌ها را بازیابی کنید. علاوه‌بر‌این، مسئله‌ای که نباید فراموش کنید، ناآشنابودن بسیاری از کاربران ارزهای دیجیتال با فناوری بلاک چین است. به‌احتمال زیاد، دیدن رشته‌های طولانی کاراکترها در آدرس‌های بلاک چین برای افرادی که تازه با این فناوری آشنا شده‌اند، چندان مطلوب نیست. همین امر می‌تواند کار پذیرش گسترده و استقبال از فناوری بلاک چین و مزایای شبکه اتریوم را با موانعی روبه‌رو کند.

پیچیدگی آدرس اتریوم و راه‌کار ENS
نمایی از پیچیدگی آدرس‌های اتریوم

آدرس‌های شخصی‌سازی‌شده ENS به کاربران این امکان را می‌دهد تا دارایی‌های دیجیتال خود را با استفاده از نام دامنه‌ای مدیریت کنند که به چشم انسان خواناست. دامنه‌های ENS تلاش می‌کنند به نام‌های کاربری وب ۳.۰ تبدیل شوند. این دامنه‌ها می‌توانند کیف‌پول‌های دیجیتال، وب‌سایت‌ها، هش‌های محتوا و ابَرداده‌ها را ذخیره کنند.

مالکان این دامنه‌ها نیز می‌توانند تمام کیف‌پول‌های دیجیتال خود را تحت یک دامنه واحد ENS متصل و ارزهای دیجیتال یا توکن‌های غیرمثلی دریافت کنند. همچنین، مالکان بر دامنه‌ها و زیردامنه‌های خود کنترل تام دارند. هر فردی می‌تواند مالکیت دامنه‌های موردنیاز برای مصارف شخصی را به‌دست آورد و زیردامنه‌هایی برای خود یا دیگران ایجاد کند.

به‌عنوان مثال، اگر شما مالک دامنه «name.eth» در اتریوم نیم سرویس باشید، زیردامنه «pay.name.eth» را هم می‌توانید ایجاد و تغییرات دلخواهتان را در آن اِعمال کنید. با استفاده از این سرویس، کاربران بدون نیاز به آدرس‌های طولانی و پیچیده می‌توانند تراکنش‌های خود را به‌‌طور ایمن و غیرمتمرکز انجام دهند. سرویس نام اتریوم احتمال اشتباه هنگام واردکردن آدرس گیرنده تراکنش را کاهش چشمگیری می‌دهد.

تاریخچه و تیم سازنده ENS

اتریوم نیم سرویس محصول هم‌فکری الکس وان دو سانده (Alex Van de Sande) و نیک جانسون (Nick Johnson) از بنیاد اتریوم (Ethereum Foundation) است. البته این پروژه از سال ۲۰۱۸ به‌بعد، در قالب سازمانی متفاوت به‌ نام «ترو نِیمز» (True Names) به رهبری نیک جانسون به‌کار خود ادامه داد.

بنیانگذاران ENS
بنیان‌گذاران سرویس نام اتریوم

شرکت سنگاپوری «ترو نیمز» متشکل از تیمی از توسعه‌دهندگان باتجربه زبان قراردادهای هوشمند اتریوم، یعنی سالیدیتی (Solidity) و برخی افرادی است که پیش‌تر با بنیاد اتریوم همکاری می‌کردند. در نوامبر‌۲۰۲۱، این پروژه توکن‌های ENS را بین کاربران این سرویس توزیع و سازمان خودگردان غیرمتمرکزی (DAO) زیر‌نظر شرکت «ترو نِیمز» برای مدیریت آن ایجاد کرد. دارندگان این توکن می‌توانند از دارایی‌های خود به‌عنوان سهام شرکت «ترو نیمز» استفاده کنند.

افزون‌براین، آنان درزمینه تصمیمات مربوط به قیمت‌گذاری و تغییرات پروتکل و شیوه مدیریت دارایی‌های خزانه این شرکت حق رأی دارند. افزودن توکن‌های ENS به مدل تأمین سرمایه این پروژه نقش مؤثری در روند توسعه آن ایفا کرد. این توکن‌ها را می‌توان با دلار آمریکا و سایر ارزهای دیجیتال در صرافی‌ها مبادله کرد. بدین‌ترتیب، سیستم حمایت مالی مناسبی برای توسعه‌دهندگان این پروژه فراهم شده است.

ENS چگونه کار می‌کند؟

همان‌طورکه در بخش‌های پیش اشاره کردیم، شباهت‌هایی بین سرویس نام اتریوم و سیستم نام دامنه اینترنت وجود دارد. هر دو سرویس برآورده‌کننده نیازهای یکسانی در دو فضای متفاوت هستند. با‌این‌حال، عملکرد آن‌ها مشابه هم است؛ زیرا هر دو سرویس براساس ساختار نام‌های سلسله‌مراتبی «جداشده با نقطه» (Dot-Separated) کار می‌کنند که با عنوان «دامنه» (Domains) شناخته می‌شوند.

دامنه‌های سطح‌بالا مانند «test.» و «eth.» تحت کنترل و مالکیت قراردادهای هوشمندی هستند که جامعه آن‌ها را «ثبت‌کننده» (Registrars) می‌نامد. این ثبت‌کننده‌ها قوانین و مقررات مربوط به مدیریت توزیع زیردامنه‌ها را مشخص می‌کنند. هر فردی می‌تواند قوانین قراردادهای ثبت‌کننده را برای ایجاد دامنه خود دنبال کند. یکی از ویژگی‌های منحصربه‌فرد سرویس نام اتریوم، پشتیبانی از انتقال و ورود دامنه‌هایی است که کاربر از پیش دراختیار دارد. 

براساس ساختار سلسله‌مراتبی سرویس نام اتریوم، مالکان هر دامنه در هر سطحی بر تنظیمات زیردامنه‌ها کنترل کامل دارند. بدین‌ترتیب، اگر به‌عنوان مثال فردی به‌ نام جان مالک دامنه «john.eth» باشد، این فرد می‌تواند زیردامنه «pay.john.eth» را ایجاد و هرگونه تنظیمات دلخواهش را روی آن اِعمال کند. همچنین، این تنظیمات می‌توانند برای خودِ کاربر یا دیگران انجام شوند. این امر دست مالکان را در توزیع آزادانه دامنه‌ها باز می‌گذارد.

اتریوم نیم سرویس در شبکه اصلی اتریوم و سایر شبکه‌های آزمایشی به‌طور مشابه فعالیت می‌کند. به‌عبارت‌دیگر، اگر از کتابخانه جاوااسکریپت ENS.js یا هر اپلیکیشن دیگری استفاده می‌کنید، این سرویس شبکه‌ موردتعامل شما را شناسایی می‌کند تا متناسب با آن شبکه خدمات ارائه دهد. به‌طور‌کلی، سیستم ENS از دو عنصر مهم تشکیل شده است: یکی ثبت‌کننده‌ها و دیگری حل‌کننده‌ها (Resolvers). در‌ادامه، نگاه دقیق‌تری به هرکدام از این عناصر خواهیم انداخت تا شما نیز نحوه عملکرد سرویس نام اتریوم را بهتر درک کنید.

ثبت‌کننده‌ها

ثبت دامنه ازطریق عملکرد ثبت یا همان رجیستری (Registry) اتریوم نِیم سرویس انجام می‌شود. رجیستری ENS از قرارداد هوشمندی تشکیل شده که مسئول نگه‌داری فهرستی از تمام دامنه‌ها و زیردامنه‌هاست. علاوه‌بر‌این، برای پیگیری دامنه‌ها رجیستری باید سه نوع داده حیاتی را ذخیره کند:

  • صاحب دامنه
  • حل‌کننده دامنه
  • مدت‌زمان باقی‌ماندن (TTL) و نگه‌داری از داده‌های مربوط به دامنه

صاحب دامنه می‌تواند قرارداد هوشمند یا حساب خارجی باشد. ثبت‌کننده در‌اصل قرارداد هوشمندی است که یک دامنه مشخص را در‌اختیار دارد. این قراردادها می‌توانند برای کاربرانی که قوانین قرارداد را دنبال می‌کنند، زیردامنه عرضه کنند. بدین‌ترتیب، مالک دامنه می‌تواند اقدامات زیر را انجام دهد:

  • تعیین حل‌کننده دامنه و مدت‌زمان باقی‌ماندن اطلاعات
  • انتقال مالکیت دامنه
  • تغییر مالکیت زیردامنه‌ها

به‌طورکلی، کار رجیستری ENS نسبتاً ساده است و صرفاً کار رهگیری نام و حل‌کننده دامنه‌ را برعهده دارد.

حل‌کننده‌ها

حل‌کننده‌ها مسئول مستقیم فرایند تبدیل نام به آدرس هستند. هر قراردادی که استانداردهای مرتبط را پیاده‌سازی کند، می‌تواند به‌عنوان حل‌کننده در سیستم مشارکت کند. هر نوع شناسه، مانند هش محتوای IPFS یا آدرس ارز دیجیتال روش‌هایی را تعریف می‌کند که حل‌کننده باید برای ارائه داده‌ها به آن نوع شناسه خاص به‌کار بگیرد.

علاوه‌بر‌این، امکان تعریف انواع شناسه‌های جدید در هر زمان از طریق فرایند استانداردسازی پیشنهادهای بهبود اتریوم (EPI) وجود دارد. در سرویس نام اتریوم، فرایند حل‌کردن یا همان ترجمه نام به آدرس شامل دو مرحله است:

  • درخواست از ثبت‌کننده برای پیگیری حل‌کننده‌ای که مسئول نامی ویژه است
  • درخواست از حل‌کننده مرتبط برای ارائه پاسخ
فرایند حل‌کردن نام دامنه در ENS
فرایند حل‌کردن نام دامنه

دائوِ سرویس نام اتریوم

برای شناخت کامل‌تر سرویس نام اتریوم، بهتر است نیم‌نگاهی به دائو و توکن حاکمیتی ENS نیز بیندازیم. بلاک چین اتریوم میزبان توکن حاکمیتی ENS است. دارندگان این توکن می‌توانند عضو دائوِ ای‌ان‌اس شوند. افزون‌بر‌این، این توکن‌های حاکمیتی حقوق ویژه‌ای را در جامعه سرویس نام اتریوم فراهم می‌کنند.

دائو بدنه حاکمیتی پروژه یا پروتکلی خاص است و اعضای این سازمان مستقل غیرمتمرکز می‌توانند در تصمیم‌گیری‌های مربوط به آینده پروتکل مشارکت کنند. به‌عبارت‌دیگر، اعضای دائو می‌توانند از توکن‌های این سازمان برای ایجاد تغییرات دلخواه خود در سرویس نام اتریوم بهره بگیرند. در‌مجموع، اعضای می‌توانند سه نوع پیشنهاد (پروپوزال) ارائه کنند:

  • پیشنهادهای اجتماعی: این موارد پیشنهادهای برون‌زنجیره‌ای ارائه‌شده به دائو هستند. به‌عنوان مثال، یکی از پیشنهادهای اجتماعی می‌تواند به تغییرات احتمالی در درصد حق امتیاز توکن ENS در بازار ثانویه اوپن‌سی (OpenSea) مربوط باشد. این پیشنهادها برای تصویب به نرخ مشارکت حداقل ۱درصد و نرخ تأیید حداقل ۵۰درصد اعضا احتیاج دارند.
  • اصلاحات ساختاری: اصلاحات ساختاری را هم می‌توانیم نوع خاصی از «پیشنهادهای اجتماعی» بدانیم، با این تفاوت که این پیشنهادها برای بهبود ساختار کلی دائو مطرح می‌شوند. به‌عنوان نمونه، این پیشنهادها می‌توانند به‌منظور تغییر نحوه عملکرد ENS مطرح شوند. قوانین مربوط به تغییر ساختار دائو مشخص هستند و در‌حال‌حاضر، برای تصویب به حداقل مشارکت ۱درصد و تأیید حداقل دوسوم اعضا نیاز دارند.
  • پیشنهادهای اجرایی: این پیشنهادها درباره عملکرد قراردادهای هوشمند مطرح می‌شوند و باید حسابی تحت‌کنترل دائو آن‌ها را اِعمال کند. برای مثال، این پیشنهادها می‌توانند به مجوزهای قراردادهای هوشمند برای تعامل با کیف پول کاربران یا انتقال توکن یا به‌روزرسانی قرارداد اصلی ENS‌ مربوط باشند. حداقل حد نصاب لازم برای پیشنهادهای اجرایی، مشارکت ۱درصد و تأیید ۵۰درصدی اعضاست.

توکن ENS

توکن ENS

توکن ENS برمبنای استاندارد ERC۲۰ کار می‌کند و توکنی کاربردی و حاکمیتی است که به کاربران اجازه می‌دهد پیشنهادهای خود را در دائوِ سرویس نام اتریوم مطرح و درباره آن‌ها رأی‌گیری کنند. این دائو از اعضایی تشکیل می‌شود که توکن‌های ENS را دراختیار دارند. پیشنهادهایی که توکن بومی سرویس نام اتریوم در دائوِ ENS مطرح می‌کند، می‌توانند مسیر آینده این پروتکل را شکل دهند. کنترل‌ و مدیریت این دائو به‌طورکامل در دست دارندگان توکن ENS است.

توکن ENS سقف عرضه ۱۰۰میلیون واحدی دارد که نیمی از این میزان در خزانه دائو نگه‌داری می‌شود. همچنین، گفتنی است ۲۵درصد از این توکن طی ایردراپی (Airdrop) ویژه به کاربرانی تعلق گرفت که تا پیش از ۳۱اکتبر۲۰۲۱ برای دریافت دامنه ENS ثبت‌نام کرده بودند. میزان توکنی که هر کاربر دریافت کرد، به مدت‌زمان داشتن دامنه ENS بستگی داشت. در تصویر زیر، نحوه توزیع توکن ENS را مشاهده می‌کنید:

توزیع توکن بومی در سرویس نام اتریوم
نحوه توزیع توکن ENS

در زمان نگارش این مقاله (اوایل مرداد‌۱۴۰۱)، حدود ۲۰.۲۴میلیون واحد از این توکن عرضه شده است.

ویژگیهای سرویس نام اتریوم

ازآن‌جاکه سرویس نام اتریوم با استفاده از قرارداد هوشمند اتریوم ساخته شده است، تمام مزایای این شبکه را به‌ارث می‌برد. بنابراین، این سرویس از امنیت و حریم خصوصی درخورملاحظه‌ای برخوردار است. آینده وب ۳.۰ و اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز بلاک چین اتریوم قرار است مبتنی‌بر زیرساختی باز و غیرمتمرکز باشد. در این حالت، فقط استفاده از ساختاری مشابه اینترنت فعلی و ایجاد سرویسی برای ارائه نام‌های دامنه منطقی به‌نظر می‌رسد.

ازآن‌جاکه سرویس نام اتریوم از اکوسیستم فعلی اتریوم بهره می‌برد، به‌راحتی با سایر اپلیکیشن‌ها و قراردادهای هوشمند ساخته‌شده روی اتریوم می‌تواند تعامل کند. برخی از مزایای مهم مالکیت و استفاده از دامنه‌های ENS عبارت‌اند از:

  • ترکیب چند سرویس وب در قالب یک سرویس
  • جمع‌کردن اطلاعات و داده‌های آدرس‌های آنلاین در قالب آدرسی واحد
  • هویت ذخیره‌سازی مرکزی تحت مالکیت و کنترل کاربر
  • رهگیری آدرس‌های مربوط به شبکه‌های دیگر همچون بیت کوین و لایت کوین
  • امکان پیوند نام ENS به آدرس قرارداد هوشمند برای انجام عملکردی خاص هنگام دریافت دارایی
  • امکان پیوند دامنه ENS به سیستم پرونده بین‌سیاره‌ای (IPFS) به‌منظور میزبانی از وب‌سایتی مقاوم دربرابر سانسور پشت نام ENS
  • امکان داشتن زیردامنه متصل به آدرس‌های مختلف برای اهداف متفاوت

کاربردهای سرویس نام اتریوم

اصلی‌ترین کاربرد سرویس نام اتریوم جایگزینی آدرس‌های طولانی با دامنه‌های قابل‌خوانش برای انسان است. این امر می‌تواند روند عملیات ارزهای دیجیتال را تسهیل کند. ذهن انسان‌ می‌تواند به‌راحتی نام قابل‌خوانش دامنه ENS مانند «name.eth» را به‌خاطر بسپارد؛ اما به‌خاطرسپردن رشته‌ای ۴۲کاراکتری برای ذهن تقریباً غیرممکن است. سرویس نام اتریوم به کاربران کمک می‌کند در وقت خود صرفه‌جویی کنند. همچنین، این سرویس احتمال اشتباه تایپی برای ورود آدرس هنگام ارسال دارایی یا اتصال به اپلیکیشن غیرمتمرکز جدید را تا حد زیادی کاهش می‌دهد.

دامنه‌های ENS جزئیات کیف‌پول‌ها را شخصی‌سازی می‌کنند؛ بدین‌ترتیب، کار فردی آسان‌تر می‌شود که قصد دارد دارایی به شما ارسال یا جزئیات دیگری مانند وب‌سایت و شبکه‌های اجتماعی‌تان را بررسی کند. این ویژگی می‌تواند میزان اقدامات متقلبانه برای جعل هویت و سرقت دارایی‌های کاربران را نیز به‌حداقل برساند. علاوه‌بر‌این، سرویس نام اتریوم می‌تواند به قلب تپنده وب ۳.۰ تبدیل شود. در‌واقع، این سیستم بومی در اکوسیستم اتریوم از امنیت و شفافیت این بلاک چین بهره می‌برد که برخلاف سیستم نام دامنه اینترنت دربرابر حمله هکرها آسیب‌پذیری بسیار کمتری دارد.

درمجموع، رمزنگاری پیچیده است و می‌تواند باعث دلسردی و واهمه افرادی شود که با این فضا چندان آشنا نیستند. سرویس نام اتریوم با آسان‌تر و دردسترس‌تر کردن ارزهای دیجیتال، موانع پذیرش گسترده آن‌ها را از بین می‌برد. سرویس ENS آدرس‌های عمومی قابل‌خوانش برای ماشین را به پیوندهای کوتاهی تبدیل می‌کند که راحت به‌خاطر سپرده می‌شوند. این مسئله انجام تراکنش و تعامل با ارزهای دیجیتال یا توکن‌های غیرمثلی را ساده‌تر می‌کند.

همچنین، سرویس نام اتریوم تمام کیف‌پول‌ها و وب‌سایت‌ها و زیردامنه‌ها را تحت یک پیوند به‌هم مرتبط می‌کند؛ بدین‌ترتیب، دسترس‌پذیری ارزهای دیجیتال بیشتر و از میزان پیچیدگی آن‌ها کاسته می‌شود. با بهبود دسترسی کاربران جدید به ارزهای دیجیتال، احتمالاً می‌توانیم شاهد افزایش پذیرش این صنعت در بلندمدت باشیم. به‌بیان بهتر، برای افزایش موفقیت در پذیرش گسترده ارزهای دیجیتال، به سرویس نام اتریوم و سایر تسهیل‌کننده‌های مشابه احتیاج داریم.

چگونه دامنه سرویس نام اتریوم بخریم؟

برای دریافت نام ENS فقط کافی است دردسترس‌بودن آن را در وب‌سایت ENS بررسی و درصورت امکان، آن را ثبت کنید. در این بخش، به فرایند خرید دامنه ENS نگاهی خواهیم انداخت.

اولین گام مراجعه به این وب‌سایت و اتصال کیف‌پولتان به وب‌سایت است. سپس، باید نام دامنه مدنظر خود را تایپ کنید.

اتریوم نیم سرویس و ارز دیجیتال

اکنون، دردسترس‌بودن نام انتخابی خود را مشاهده می‌کنید.

سرویس نام اتریوم یا ENS؛ دریچه‌ای به دنیای وب ۳.۰

پس از کلیک روی نام مدنظر، دستورالعمل‌های مربوط به ثبت دامنه ENS را مشاهده خواهید کرد. دوره ثبت خود را می‌توانید انتخاب و برآورد هزینه‌های ثبت را مشاهده کنید. درصورتی‌که به‌اندازه کافی اتر در کیف‌پولتان داشته باشید، می‌توانید سه مرحله نشان‌داده‌شده را دنبال کنید و درخواست ثبت آدرس بدهید.

ثبت درخواست ENS

جالب است بدانید هرچه تعداد حرف نام دامنه کمتر باشد، بهای خرید و ثبت آن بیشتر خواهد بود. در روزهای ابتدایی آغاز به کار سرویس نام اتریوم، نام‌های شش، پنج‌، چهار و سه‌حرفی با روش ویکری (Vickrey) به مزایده گذاشته شدند؛ ازاین‌رو افراد به‌طورمخفیانه قیمت پیشنهادی خود را برای نام دامنه ارائه می‌کردند و فردی که بیشترین قیمت را پیشنهاد داده بود، نام دامنه را با قیمتی معادل با دومین قیمت اتریوم پیشنهادی برتر، ازآنِ خود می‌کرد.

سؤالات متداول درباره سرویس نام اتریوم

در این بخش، به برخی از پرسش‌های رایجی پاسخ می‌دهیم که درباره سرویس نام اتریوم مطرح می‌شوند:

تفاوت بین ETH و ENS چیست؟

اتر (ETH) دارایی اصلی بلاک چین اتریوم و سرویس نام اتریوم (ENS) پروتکل نام‌گذاری است که روی بلاک چین اتریوم ساخته می‌شود و آدرس‌های دیجیتال اتریوم را به دامنه‌های قابل‌خوانش برای انسان مانند «name.eth» تبدیل می‌کند.

توکن ENS چیست؟

توکن ENS توکن حاکمیتی و کاربردی برای اتریوم نیم سرویس و دائوِ آن است. دارندگان توکن ENS می‌توانند پیشنهادهای خود را درباره پروتکل و جزئیات آن مطرح کنند و بر آینده سرویس نام اتریوم تأثیرگذار باشند.

دامنه‌های اتریوم چگونه کار می‌کنند؟

دامنه‌های اتریوم را از سرویس نام اتریوم می‌توانید بخرید و از آن‌ها به‌جای آدرس کیف پول در قالب نام‌های دامنه قابل‌خوانش برای انسان استفاده کنید. هرگاه قصد داشته باشید از آن‌ها استفاده کنید، حل‌کننده‌های سرویس نام اتریوم وظیفه تبدیل نام‌های ENS را به آدرس‌های قابل‌خوانش برای ماشین برعهده می‌گیرند. همچنین، از این نام‌ها برای دریافت دارایی‌های دیجیتال و ذخیره تمام آدرس‌های دیجیتال خود، ازجمله آدرس‌های وب‌سایت و شبکه‌های اجتماعی تحت دامنه ENS واحد می‌‌توانید استفاده کنید.

هزینه خرید و استفاده از نام ENS چقدر است؟

به‌طورکلی، سه سطح برای خرید و استفاده از نام‌های ENS وجود دارد که همگی به طول نام دامنه‌ای بستگی دارند که می‌خرید. نام‌های دامنه سه‌حرفی سالیانه ۶۴۰ دلار و نام‌های دامنه چهارحرفی ۱۶۰ دلار و نام‌های دامنه پنج‌حرفی ۵ دلار در سال هزینه دربر دارند. کاربران هربار که نام دامنه خود را تمدید می‌کنند، باید هزینه گَس نیز بپردازند؛ به‌همین‌دلیل، ثبت‌نام ENS برای مدت‌زمان طولانی‌تر برایتان ارزان‌تر تمام خواهد شد؛ زیرا فقط یک بار هزینه گَس پرداخت می‌کنید.

سرویس نام اتریوم چه‌ زمانی آغاز به کار کرد؟

الکس وان دو سانده و یکی از توسعه‌دهندگان اصلی بنیاد اتریوم، نیک جانسون، سرویس ENS را در ۴می۲۰۱۷ (۱۴اردیبهشت۱۳۹۶) راه‌اندازی کردند.

جمع‌بندی

در این مقاله، به «اتریوم نیم سرویس» نگاهی دقیق انداختیم و این مجموعه و تیم سازنده آن را معرفی کردیم. سپس، در بخشی جداگانه با نحوه عملکرد آن و نقش‌هایی مانند ثبت‌کننده و حل‌کننده در این سیستم بیشتر آشنا شدیم. در‌ادامه، سایر عناصر مهم سرویس نام اتریوم از‌جمله دائو و توکن ENS را بررسی و برخی از ویژگی‌ها و کاربردهای آن را به‌اختصار مرور کردیم. در پایان نیز، شیوه خرید دامنه از اتریوم نِیم سرویس را توضیح و به برخی از پرسش‌های رایج‌ درباره این سیستم پاسخ دادیم.

فضای ارزهای دیجیتال با آدرس‌های رمزنگاری‌شده و رشته‌های طولانی اعداد و ارقامی سروکار دارد که کار را برای کاربران فعلی دشوار می‌کند و باعث می‌شود کاربران ناآشنا با دنیای رمزنگاری از ورود به این فضای پیچیده و گیج‌کننده واهمه داشته باشند. سرویس نام اتریوم (ENS) شبیه به ماسکی عمل می‌کند که پیچیدگی آدرس‌های دیجیتال اتریوم را می‌پوشاند و در‌عوض، نام‌های قابل‌خواندن برای انسان مشابه «name.eth» ارائه می‌کند. بدین‌ترتیب، کار با آدرس‌های رمزنگاری‌شده اتریوم کاربرپسندتر خواهد بود؛ درحالی که همچنان ویژگی رمزنگاری و ایمنی این آدرس‌ها حفظ می‌شوند.

اتریوم نیم سرویس می‌تواند به کاربران بلاک چین اتریوم فرصتی منحصربه‌فرد برای استفاده از آدرس‌های متعدد در قالب نامی واحد و خوانا بدهد و کار تعامل با اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز و انتقال دارایی‌ها و توکن‌های غیرمثلی را تسهیل ‌کند. عملکرد ENS و سیستم‌های مشابه می‌توانند تأثیر شگرفی بر کاهش موانع روانی پذیرش ارزهای دیجیتال بگذارند. چشم‌انداز نهایی سرویس نام اتریوم تبدیل‌شدن به نوعی از «سیستم نام دامنه» برای وب ۳.۰ خواهد بود.

ممکن است علاقه مند باشید
استخراج اتریوم با گوشی هنوز امکان پذیر است؟
استخراج اتریوم با گوشی هنوز امکان پذیر است؟ 5 ماه قبل
guest

لطفا در صورت مشاهده دیدگاه‌های حاوی توهین و فحاشی یا خلاف عرف جامعه لطفا با گزارش سریع آن‌ها، به ما در حفظ سلامت بستر ارتباطی کاربران کمک کنید.

3 دیدگاه
خسرو خان
خسرو خان
۲ سال قبل

من با شبکه ترون و کیف پول Tronlink Pro کار میکنم.
در این کیف پول میشه به راحتی برای هر آدرس کیف پول نامی گذاشت(مثلا آقا یاسر یا صرافی فلان). و صدها بار اونو عوض کرد.
موقع فرستادن یه ارز میشه یادداشت نوشت برای دریافت کننده اون ارز.
مثال: سلام آقا یاسر. این ۱۵۰ ترون رو برای روز تولدت بهت هدیه میدم.
اون وخت آقایاسر که ترونها رو در کیف خودش دریافت میکنه همین یادداشت رو خواهد دید.

احتمالا آنچه من از این مقاله درک کرده ام ناقص بوده. نمیدونم. شاید من درست نفهمیده ام.

محمد
محمد
۲ سال قبل

در یک کلام ایده مزخرفی بود.
همون کیوآر کد یا خود آدرس تو کلیپ بورد با روش کپی پیست بهترین راه حله.

کسری
کسری
۲ سال قبل

ممنونم بابت سایت ارز دیجیتال بابت این مقاله مفید
دو سال پیش از این پلتفرم چقدر درآمدزایی که نمی‌کردم...😉

هاب
مکانی برای گفتگو درباره سرمایه گذاری کریپتو. همین الان عضو شو
ورود به هاب