دامیننس چیست؟ چگونه از Dominance استفاده کنیم؟

دامیننس چیست؟ چگونه از Dominance استفاده کنیم؟

دامیننس Dominance به‌معنای لغوی «سلطه یا تسلط»، اصطلاحی است که توجه درخوری را در دنیای ارزهای دیجیتال به خود جلب کرده است. این شاخص به درصد ارزش بازار یک ارز دیجیتال خاص مانند بیت کوین نسبت به ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال اشاره می‌کند. بیت کوین به عنوان اولین و شناخته‌شده‌ترین ارز دیجیتال، مدتی طولانی است که رهبر این حوزه با بالاترین میزان دامیننس در نظر گرفته می‌شود.

بااین‌حال، با ظهور ارزهای دیجیتال جدید و رشد ارزش بازار ارزهای برتر، سلطه بیت کوین به موضوعی برای بحث و تحلیل تبدیل شده است. در این مقاله به بررسی مفهوم دامیننس، اهمیت، کاربرد و چگونگی مشاهده نمودار آن خواهیم پرداخت.

دامیننس چیست؟

مفهوم دامیننس یا نرخ غلبه یک ارز دیجیتال به زبان ساده، به نسبتی بر حسب درصد اشاره دارد که ارزش بازار یک ارز دیجیتال خاص از ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال را تصاحب کرده است. برای مثال، بیت کوین به‌عنوان بزرگ‌ترین ارز دیجیتال، در زمان نگارش این مقاله بیش از ۵۵ درصد از کل سرمایه در بازار ارزهای دیجیتال را از آن خود کرده است.

دامیننس چیست

از طریق لینک‌های مربوطه می‌توانید نمودارهای دامیننس بیت کوین، دامیننس اتریوم و دامیننس تتر را در وب سایت ارزدیجیتال و بهره‌گیری از ویجت تریدینگ ویو مشاهده کنید.

بیت کوین، به‌عنوان بزرگترین ارز دیجیتال، برای مدتی طولانی بخش اعظمی از سرمایه موجود در بازار را به خود اختصاص داده بود. دورانی را می‌توان به یاد آورد که دامیننس بیت کوین بالای ۹۵ درصد قرار داشت. بااین‌حال، همراه با ظهور بسیاری از ‌دارایی‌های کریپتویی دیگر که از سال ۲۰۱۷ به بعد محبوبیت زیادی پیدا کردند، کاهش دامیننس بیت کوین شروع شد.

دامیننس بیت کوین به‌زبان ساده، به ارزش یک ارز دیجیتال خاص نسبت به ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال اشاره دارد. بیت کوین از جمله ارزهای دیجیتالی است که شاخص دامیننس آن برای سرمایه‌گذاران و معامله‌گران اهمیت بسیار زیادی دارد و از آن در تحلیل‌های خود بهره می‌برند.

دامیننس چه‌ چیزی را نشان می‌دهد؟

دامیننس یک ارز دیجیتال مانند بیت کوین، اهمیت این ارز دیجیتال و ارزش بازار آن در مقایسه با سایر ارزهای دیجیتال را بر ما آشکار می‌سازد.

بدیهی است که ارزش بازار بیت کوین، شاخصی مهم است و بیان می‌کند که سرمایه‌گذاران چه احساساتی دارند. بنابراین می‌توان گفت که معامله‌گران از دامیننس بیت کوین برای رصد احساسات (سنتیمنت) در بازار ارزهای دیجیتال استفاده می‌کنند.

البته باید به این نکته توجه داشت که اگر سرمایه‌گذاران و معامله‌گران قصد دارند تا از دامیننس بیت کوین در تحلیل‌های خود استفاده کنند، نیاز دارند تا عوامل متعددی را در نظر داشته باشند. حتی در مورد استفاده از ارزش بازار به عنوان یک شاخص نیز اختلاف نظر وجود دارد. این امر می‌تواند به‌دلیل وجود مقادیر بالایی از بیت کوین‌‌های دست‌نخورده است؛ یعنی کوین‌هایی که در کیف پول‌های گم‌شده قرار دارند یا دارندگان‌ آن‌ها را فراموش کرده‌اند.

دامیننس برترین ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۲۴
دامیننس برترین ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۲۴

وجود درصد بالایی از این دارایی‌های راکد و گم‌شده، موجب شده تا ارزش بازار و به‌تبع آن دامیننس یک ارز دیجیتال به شاخصی تبدیل شود که دربارۀ قابل‌اعتماد‌بودن آن حرف و حدیث وجود داشته باشد.

بااین‌حال، ارزش بازار بیت کوین و نسبت آن با سایر ارزهای دیجیتال در این بازار همچنان اهمیت زیادی دارد. پروژه‌های زیادی نیز تاکنون سعی در به چالش کشیدن دامیننس بیت کوین داشته‌اند؛ برای مثال دامیننس اتریوم و دامیننس تتر از جمله رقبای اصلی جایگاه بیت کوین در این بازار هستند.

فرمول محاسبه دامیننس چیست؟

اگرچه می‌توان با یک جست‌وجوی ساده در گوگل و مراجعه به وب‌سایت‌هایی مانند تریدینگ ویو (TradingView)، دامیننس یک ارز دیجیتال را مشاهده کرد، اما برای درک بهتر این مفهوم، بهتر است با فرمول و نحوۀ محاسبۀ آن آشنا باشیم.

برای محاسبۀ دامیننس یک ارز دیجیتال، ابتدا باید ارزش بازار آن را اندازه بگیریم. این میزان را از ضرب‌کردن قیمت آن دارایی در عرضۀ در گردش آن می‌کنیم:

پس از آن، باید محاسبه کنیم که عدد به‌دست آمده چند درصد از ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال است:

دامیننس طبق فرمول بالا و بر حسب درصد به‌دست می‌آید. در ادامۀ این مقاله، به سراغ بیت کوین می‌رویم و دامیننس این معروف‌ترین ارز دیجیتال جهان را محاسبه می‌کنیم.

دامیننس بیت کوین چیست؟

قبل‌تر نیز اشاره داشتیم که دامیننس بیت کوین، یکی از پرکاربردترین‌ شاخص‌ها در این بازار است. نمودار و میزان این شاخص در تحلیل‌ سرمایه‌گذاران برای تصمیمات سرمایه‌گذاری‌شان استفاده می‌شود. درواقع دامیننس بیت کوین به‌طور حدودی ارزش این ارز دیجیتال را نسبت به سایر ارزهای دیجیتال نشان می‌دهد.

دامیننس بیت کوین چیست
تا سال ۲۰۱۷، به دلیل آن‌که چندان رقابتی در بازار ارزهای دیجیتال وجود نداشت، بیت کوین ۹۵ درصد از کل ارزش بازار ارزهای دیجیتال را به خود اختصاص داده بود!

معمولاً وقتی دامیننس بیت کوین افزایش می‌یابد، به این معنی است که مردم در مقایسه با آلت کوین‌ها، بیشتر روی این ارز دیجیتال سرمایه‌گذاری می کنند. این اتفاق یعنی یکی از این دو وضعیت زیر پیش آمده است:

  • بیت کوین سریع‌تر از آلت کوین‌ها در حال رشد قیمتی است،
  • یا آرام‌تر از آن‌ها درحال سقوط قیمتی است.

دامیننس واقعی بیت کوین

با گذر زمان، معامله‌گران و سرمایه‌گذاران به‌جای مفهوم «دامیننس بیت کوین»، که پیش‌تر آن را توضیح دادیم، شاخص جدیدی را به نام شاخص «دامیننس واقعی بیت کوین» به‌کار برده‌اند. نحوۀ محاسبۀ این شاخص، تفاوت‌هایی با آنچه در بخش قبل گفتیم دارد. دلیل این امر آن بود که برخی استدلال می‌کردند، شاخص دامیننس بیت کوین به‌اندازه کافی مفید و کاربردی نیست. زیرا اعتقاد داشتند که این شاخص، بیت کوین را با دارایی‌هایی مقایسه می‌کند که اساساً شباهتی به بیت کوین ندارند. درنتیجه، چنین مقایسه‌ای تفسیر درستی به ما ارائه نمی‌دهد.

دامیننس واقعی بیت کوین، تنها کوین‌هایی را در محاسبات نظر می‌گیرد که بر پایۀ سازوکار اجماع اثبات کار هستند. منطق پشت آن نیز این است که این شاخص صرفاً تحرکات و تغییرات ارزش بازار کوین‌هایی را رصد می‌کند که می‌توانند به‌عنوان یک وسیلۀ مبادلۀ (Means Of Exchange) غیرمتمرکز در آینده مورداستفاده قرار گیرند.

نحوه محاسبه دامیننس واقعی بیت کوین

گفتیم که فرمول محاسبۀ این شاخص تفاوتی با فرمول قبلی دارد؛ در مورد قبلی، از آنجا که ما کل بازار ارزهای دیجیتال را مدنظر داشتیم، ارزش کل بازار را مدنظر قرار می‌دادیم. اما در این فرمول، ما تنها با آن‌هایی که مبتنی بر سازوکارهای اثبات کار هستند، سروکار داریم. درنتیجه، این فرمول به شکل زیر تغییر می‌کند:

یک وجه تمایز مهم بین دو شاخص «دامیننس واقعی بیت کوین» و «دامیننس بیت کوین» این است که عرضه اولیۀ کوین‌ها (ICO) و استیبل کوین‌ها در مورد اول در نظر گرفته نمی‌شوند. شاخص دامیننس واقعی بیت کوین در دسامبر ۲۰۱۹ برابر با حدود ۸۵ درصد بود، درحالی‌که در اوایل سال ۲۰۲۴ کاهش یافت و به حدود ۷۰ درصد رسید.

تاریخچه دامیننس بیت کوین

هنگامی که شبکه اصلی بیت کوین برای اولین بار در سال ۲۰۰۹ راه‌اندازی شد، تنها پروژه ارز دیجیتال در صنعت بود؛ بنابراین دامیننس بیت کوین در این زمان ۱۰۰ درصد بود. با این‌حال، تغییرات مهم از سال ۲۰۱۷ شروع شدند. حتی از ماه آوریل ۲۰۱۷ تا به امروز دیگر هرگز دامیننس بیت کوین به ۹۰ درصد نرسیده است.

دامیننس بیت کوین از ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹

در سال ۲۰۱۷، رونق ICOها و ظهور آلت کوین‌ها باعث شد تا سرمایه‌گذاران به استفاده از دامیننس بیت کوین روی بیاورند تا مشاهده کنند که آیا ارزش این ارزهای جایگزین نسبت به قیمت بیت کوین افزایشی یا نزولی بوده است.

گرچه این شاخص در سال ۲۰۱۷ توسط برخی معامله‌گران مورداستفاده قرار گرفت، اما تا قبل از رونق آلت کوین‌ها در سال ۲۰۲۱ محبوبیت زیادی پیدا نکرد. کوین مارکت کپ (CoinMarketCap) و تریدینگ ویو از اولین پلتفرم‌هایی بودند که دامیننس بیت کوین را ارائه کردند و موجب رواج آن به‌عنوان ابزاری برای رصد احساسات بازار بودند و روندها شدند.

تا سال ۲۰۱۷، به دلیل آن‌که چندان رقابتی در بازار ارزهای دیجیتال وجود نداشت، بیت کوین ۹۵ درصد از کل ارزش بازار ارزهای دیجیتال را به خود اختصاص داده بود. در اوایل سال ۲۰۱۸، به دلیل رونق ICO ها و افزایش محبوبیت سایر بلاک چین‌هایی مانند اتریوم و سولانا، دامیننس بیت کوین کاهش یافت و به پایین‌ترین سطح تاریخی خود، یعنی ۳۷/۶ درصد رسید. در سال ۲۰۱۹ نیز در زمانی که قیمت اتریوم حدود ۸۷ درصد سقوط کرد، دامیننس بیت کوین افزایش یافت و به حدود ۷۰ درصد رسید.

نمودار شاخص دامیننس بیت کوین از ابتدا تا سال ۲۰۲۴
نمودار شاخص دامیننس بیت کوین از ابتدا تا سال ۲۰۲۴ (تایم فریم هفتگی)

دامیننس بیت کوین پس از ۲۰۱۹

گرچه هاوینگ بیت کوین، دامیننس آن را در ماه می سال ۲۰۲۰ به سطح بالایی رساند، اما به دلیل رویدادی که آن را تابستان دیفای (DeFi Summer) می‌نامند، دامیننس بیت کوین کاهش قابل توجهی را شاهد بود و از ۶۶ درصد به حدود ۵۵ درصد رسید. تابستان دیفای، در واقع به رویدادی در تابستان ۲۰۲۰ اشاره دارد که در آن پروژه‌های دیفای توجهات زیادی را به سمت خود جلب کردند و نوآوری‌های زیادی را به بازار عرضه نمودند.

دامیننس بیت کوین در ژانویه ۲۰۲۱ به ۷۲ درصد رسید، که بالاترین میزان آن از سال ۲۰۱۷ تا آن موقع بود. اما این میزان تا اواسط سال ۲۰۲۱ میلادی کاهش زیادی پیدا کرد و به ۳۹ درصد رسید. از ابتدای سال ۲۰۲۲ تا به امروز، بالاترین عددی که دامیننس بیت کوین تابه‌حال دیده است، حدود ۵۵ درصد می‌باشد. در زمان نگارش این مقاله، یعنی آوریل سال ۲۰۲۴، دامیننس بیت کوین در محدوده ۵۴ درصد است.

چه عواملی بر دامیننس تأثیر می‌گذارند؟

عوامل بسیار متعددی هستند که بر دامیننس یک ارز دیجیتال اثر می‌گذارند. بعضی از آنها اهمیت دوچندانی نسبت به سایر عوامل دارند که در ادامه دربارۀ آنها بحث می‌کنیم.

تغییر روند بازار

همان‌طور که در بخش تاریخچه دامیننس بیت کوین نشان دادیم، در طی سال‌ها با رشد آلت کوین‌ها، بیت کوین بخش قابل‌توجهی از سهم بازار خود را از دست داده است. دلیل این امر ظهور بلاک چین‌هایی مانند اتریوم بوده که از قراردادهای هوشمند قابل‌برنامه‌نویسی برخوردار هستند و توانایی میزبانی برنامه‌های غیرمتمرکز (DApps) را دارند.

اگرچه این برنامه‌های غیرمتمرکز، علی‌الخصوص پس از به‌روزرسانی‌هایی مانند سگویت (Segwit) و تپ‌روت (Taproot)، بر روی شبکۀ بیت کوین نیز مستقر شدند، اما این بلاک چین در بنیاد خود برای این منظور طراحی نشده بود و این عملیات همچنان چالش‌های مهمی به‌همراه دارد.

در کل چنین تغییراتی که موجب جلب توجه‌ها به ارز دیجیتالی خاص می‌شود، می‌تواند جایگاه آن ارز را به نسبت سایر ارزها در بازار تغییر داده و درنتیجه دامیننس آن تغییر کند.

بازارهای گاوی و خرسی

وضعیت گاوی یا خرسی بازار یا به‌عباراتی ملموس‌تر صعودی یا نزولی‌بودن آن، یکی از عوامل موثر بر دامیننس ارزهای دیجیتال، مخصوصاً بیت کوین است.

در یک بازار گاوی، محبوبیت آلت کوین‌ها افزایش می‌یابد. درنتیجه توجه سرمایه‌گذاران به آنها نیز جلب می‌شود، همچنین پروژه‌های NFT و دارایی‌های پر ریسک‌تر نیز نگاه‌ها را به خود جلب کرده و در میان بسیاری از افراد، انتظار سودهایی بزرگ از آن‌ها ایجاد می‌شود. چنین چیزی حجم بازار آلت کوین‌ها را افزایش داده و درنتیجه دامیننس بیت کوین کاهش می‌یابد.

از سویی دیگر، در یک بازار خرسی، سرمایه‌گذاران بیشتر به سراغ دارایی‌های مطمئن‌تر ‌می‌روند و بیشتر بر روی ارزهای دیجیتالی سرمایه‌گذاری کنند که امتحان خود را پس داده‌اند. درنتیجه، دامیننس چنین ارزهایی، مانند بیت کوین، در چنین وضعیتی افزایش پیدا می‌کنند.

علاوه بر این‌ها، وضعیت بازار می‌تواند بر روی دامیننس استیبل کوین‌هایی مانند تتر، اثر بگذارد.

در یک بازار نزولی، به دلیل باثبات بودن استیبل کوین‌ها که موجب حفظ ارزش دارایی‌ها در مقابل نوسانات می‌شوند، معمولاً شاهد رشد دامیننس استیبل کوین‌ها، مخصوصاً تتر هستیم. درنتیجه فشاری برای کاهش دامیننس ارزهای دیجیتال بزرگ مانند بیت کوین نیز خواهند بود.

کوین‌ها و پروژه‌های جدید

درحال‌حاضر هزاران ارز دیجیتال با ارزش کل بیش از ۱ تریلیون دلار وجود دارد. ظهور پروژه‌های جدید در زمینۀ ارزهای دیجیتال، می‌توانند منجر به تغییر در دامیننس برخی از این ارزها شود. برای مثال مجموعه‌های کلکسیونی NFTها مانند «وی فرندز»‌(VeeFriends) و «کریپتوپانکس» (CryptoPunks) که نوعی دارایی‌ دیجیتال هستند، اغلب بر روی بلاک‌چین‌هایی مانند اتریوم قرار دارند و می‌توانند موجب رشد دامیننس آن‌ها و کاهش دامیننس بیت کوین شوند.

متغیرهای کلان اقتصاد

برخی عوامل اقتصاد کلان که ممکن است بر دامیننس یک ارز دیجیتال تأثیر بگذارند، عبارتند از:

  • تغییرات رگولاتوری: اگر مقررات‌گذاران دستوراتی صادر کنند و یا قوانینی را پیشنهاد دهند که به نفع یک ارز دیجیتال خاص باشد، این امر می‌تواند بر دامیننس آن ارز اثر بگذارد. زیرا این اتفاقات می‌تواند مشوقی باشد تا سرمایه‌گذاران را برای سرمایه‌گذاری بر روی آن ارز هدایت نماید.
  • سیاست پولی: یک ارز دیجیتال ممکن است تحت تأثیر یک سیاست پولی خاص که توسط بانک‌های مرکزی اجرا می‌شود، قرار گیرد. این امر می‌تواند به دلایل اتفاقاتی مانند رشد تورم در نتیجه سیاست‌های پولی صورت گیرد.
  • در جست‌وجوی پناهگاهی امن: رویدادهایی مانند سقوط بانکی که در اوایل سال ۲۰۲۳ رخ داد، گاهی اوقات می‌توانند بر بازار ارزهای دیجیتال اثر بگذارند. چنین اتفاقاتی می‌تواند سرمایه‌گذاران را نسبت به بانک‌ها نگران کرده و آنها را مجاب کند تا سرمایۀ خود را به خارج از سیستم مالی سنتی انتقال دهند.

چگونه از دامیننس استفاده کنیم؟

بررسی دامیننس ارزهای دیجیتال، مخصوصاً دامیننس بیت کوین، می‌تواند معیاری کاربردی برای ارزیابی سلامت کل بازار ارزهای دیجیتال باشد. در ادامه به چند روش برای استفاده از شاخص دامیننس اشاره می‌کنیم.

کاربرد در مدیریت ریسک

سرمایه‌گذاران می‌توانند از دامیننس بیت کوین به‌عنوان یکی از داده‌ها برای بهبود مدیریت ریسک خود در بازار ارزهای دیجیتال استفاده کنند.

به‌عنوان‌مثال، اگر ارزش بیت کوین در حال کاهش باشد اما دامیننس بیت کوین افزایش پیدا کند، این می‌تواند نشانه‌ای از احتمال قرار گرفتن بازار آلت کوین‌ها در وضعیت نزولی تلقی گردد. دراین‌صورت، سرمایه‌گذارانی که سرمایۀ زیادی را در آلت‌کوین‌ها گذاشته‌اند، ممکن است به فروش برخی از دارایی‌های خود و انتقال سرمایه به بیت کوین فکر کنند.

درواقع سرمایه‌گذاران ممکن است از دامیننس بیت کوین به‌عنوان ابزاری برای رصد احساسات کلی حاکم بر بازار استفاده کرده تا در مورد چگونگی تنوع‌بخشی به سبد دارایی‌های دیجیتال تصمیم بگیرند.

چرخه دامیننس بیت کوین

رشد و سقوط ارزهای دیجیتال به‌صورت چرخه‌ای و در سیکل‌های مختلف رخ می‌دهد که به‌طورکلی به ترتیبی که در زیر بیان شده صورت می‌گیرد:

  1. بیت کوین رشد می‌کند.
  2. آلت کوین‌هایی با حجم بازار بزرگ به بالا حرکت می‌کنند.
  3. آلت کوین‌هایی با حجم بازار متوسط شروع به رشد می‌کنند.
  4. نوبت به رشد آلت کوین‌های با حجم بازار کوچک می‌رسد.
  5. مدتی بعد، قیمت بیت کوین به‌تدریج کاهش می‌یابد، اما قیمت آلت کوین‌ها همچنان در حال افزایش هستند.
  6. آلت کوین‌هایی با حجم بازار بزرگ نزولی می‌شوند اما حجم‌های کوچک‌تر همچنان به مسیر رشد خود ادامه می‌دهند.
  7. آلت کوین‌هایی با حجم بازار متوسط نیز بالاخره روند نزولی را در پیش می‌گیرند. اما حجم‌های کوچک‌تر همچنان صعودی هستند.
  8. در نهایت، آلت کوین‌هایی با حجم بازار کوچک نیز سقوط می‌کنند.
چرخه دامیننس بیت کوین
چرخه دامیننس بیت کوین

باین تفاسیر و برای نمونه در یک سیکل خاص اگر ارزش بیت کوین در حال افزایش باشد اما دامیننس آن نزولی دیده شود، این اتفاق احتمالاً می‌تواند نشانه‌ای برای بازار صعودی آلت کوین‌ها باشد. دراین‌صورت، سرمایه‌گذارانی که عمدۀ سرمایۀ خود را در بیت کوین قرار داده‌اند ، ممکن است بخواهند با سرمایه‌گذاری در آلت کوین‌هایی که احتمال رشد قیمتی دارند، سبد خود را متنوع کنند.

دامیننس بیت کوین را از کجا مشاهده کنیم؟

دامیننس بیت کوین با وقوع اتفاقات مختلف و در هر لحظه در بازار ارزهای دیجیتال تغییر می‌کند. درنتیجه هرگاه که به آن نیاز داریم باید بتوانیم از منابعی معتبر به‌صورت درلحظه آن را مشاهده کنیم. خوشبختانه، چندین وب‌سایت و پلتفرم وجود دارند و آنها برای شما این امکان را فراهم می‌آورند که به راحتی بتوانید دامیننس بیت کوین را رصد کنید:

کوین مارکت کپ

یکی از وب‌سایت‌های معتبر و معروف در زمینه داده‌های نموداری دارایی‌های دیجیتال، کوین مارکت کپ (CMC) است. در این وب سایت اطلاعات با ارزشی دربارۀ این بازار می‌توان یافت و در صفحۀ گلوبال چارتز، می‌توان نمودار دامیننس را مشاهده کرد.

این نمودار، دامیننس ارزهایی از جمله بیت کوین، اتریوم، تتر، بایننس کوین (BNB)، سولانا (SOL) و سایر ارزهای دیجیتال را به‌صورت یک‌جا نشان می‌دهد. نمونۀ آن را در تصویر زیر مشاهده کنید:

نمودار دامیننس بیت کوین در کوین مارکت کپ
نمودار دامیننس بیت کوین، اتریوم، تتر، بایننس‌کوین و سولانا در کوین مارکت کپ

کوین گکو

وب‌سایت دیگری وجود دارد که مشابه با کوین مارکت کپ است. در کوین گکو (CoinGecko) نیز می‌توانید اطلاعات دامیننس ارزهای دیجیتال را پیدا کنید. نمونۀ آن تصویر زیر است:

نمودار دامیننس بیت کوین در کوین گکو
نمودار دامیننس بیت کوین، اتریوم، تتر، بایننس‌کوین، سولانا، ریپل، دوج و کاردانو در کوین گکو

تریدینگ ویو

همان‌طور که قبل‌تر هم به آن اشاره داشتیم، وب‌سایت تریدینگ ویو، که ابزاری بسیاری کاربردی برای معامله‌گران و سرمایه‌گذاران است، نیز دامیننس ارزهای دیجیتال مختلف را بصورت نمودار دارد.

سوالات متداول

دامیننس در ترید چیست؟

زمانی که یک دارایی، شرکت، برند، محصول یا خدمتی، سهم بازاری بیش از ۶۰ درصد از ارزش بازار کل آن حوزه را داشته باشد، به‌احتمال زیاد تسلط (دامیننس) بالایی بر بازار دارد.

دامیننس بالا در بیت‌کوین چه تاثیری دارد؟

با افزایش تسلط یا دامیننس بیت‌کوین، آلت‌کوین‌ها اغلب در بیشتر موارد سهم بازار و در نتیجه ارزش خود را نسبت به بیت‌کوین از دست می‌دهند.

بالاترین دامیننس را کدام ارز دیجیتال دارد؟

بیت‌کوین و اتریوم با اختلاف بالایی بالاترین دامیننس‌ها را به‌تریب در بازار ارزهای دیجیتال دارند. سومین ارز دیجیتال مسلط بر بازار نیز تتر (USDT) است.

بالاترین میزان دامیننس بیت‌کوین چه عددی بوده است؟

از ابتدای سال ۲۰۲۲ تا به امروز، بالاترین عددی که دامیننس بیت کوین تابه‌حال دیده است، حدود ۵۵ درصد می‌باشد.

چگونه دامیننس بیت‌کوین را بخوانیم؟

تفسیر دامیننس به‌تنهایی کار راحتی نیست؛ اما در بیشتر موارد می‌توان گفت که با افزایش ارزش بازار بیت‌کوین، شاخص دامیننس بیت کوین نیز بالا می‌رود و برعکس.

آیا بالارفتن دامیننس بیت‌کوین خوب است؟

بالارفتن یا پایین‌آمدن دامیننس بیت‌کوین لزوما چیز خوب یا بدی نیست؛ بلکه تنها ابزاری است که می‌تواند به فعالان بازار دید بهتری از روند تحول فضای ارزهای دیجیتال بدهد.

جمع‌بندی

دامیننس یک دارایی دیجیتال، شاخصی مهم در بازار ارزهای دیجیتال به حساب می‌آید و به‌طور خاص، دامیننس بیت کوین در تحلیل‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. مفهوم دامیننس بینشی در مورد احساسات در بازار ارائه داده و ابزاری برای سرمایه‌گذاران با هدف سرمایه‌گذاری آگاهانه‌تر است.

در سال های اخیر، رشد بازار آلت کوین‌ها موجب شده تا سهم بازار بیت کوین کاهش داشته باشد و در بازۀ زمانی اوایل ۲۰۲۲ تا اوایل ۲۰۲۴، این شاخص نتواند حتی به ۵۶ درصد برسد. این امر برخلاف رویۀ سال‌های اولیه این بازار است. یعنی زمانی که رقبای بسیار کمی برای بزرگ‌ترین و معروف‌ترین ارز دیجیتال وجود داشت. امروزه بیت کوین باید با‌ آلت‌کوین‌ها، توکن‌های دیفای، بازار پرطرفدار و محبوب NFTها و هزاران دارایی مبتنی بر رمزنگاری دیگر رقابت کند.

گرچه همان‌طور که توضیح دادیم، دامیننس یک ارز دیجیتال برای تحلیل‌گران، معامله‌گران و سرمایه‌گذاران اهمیت بسیار زیادی دارد، اما باید در نظر داشت که تفسیر آن به‌تنهایی کار راحتی نیست و مستلزم درکی عمیق از بازار ارزهای دیجیتال، از جمله درک وضعیت بازار، فصل آلت کوین‌ها و البته برخورداری از یک استراتژی سرمایه‌گذاری حرفه‌ای و کاربردی است.

guest

لطفا در صورت مشاهده دیدگاه‌های حاوی توهین و فحاشی یا خلاف عرف جامعه لطفا با گزارش سریع آن‌ها، به ما در حفظ سلامت بستر ارتباطی کاربران کمک کنید.

2 دیدگاه
دامپ اصلی
دامپ اصلی
1 ماه قبل

دلیل اصلی کاهش دامیننس بیت کوین اینه که پروژه‌های جدید دیفای وارد بازار شدند و همه می‌خوان به اون‌ها سرمایه‌گذاری کنن 🤔

3mper0R
3mper0R
1 ماه قبل

من فکر می‌کنم دامیننس بیت کوین رو به بالا میره چون بازار آلت کوین‌ها الان خیلی شلوغ شده و همه می‌خوان به بیت کوین برگردن 🚀