ارز‌ها: ۳۱,۷۰۹
ارزش بازار: ۳.۲۷ تریلیون دلار
قیمت تتر: ۷۰,۰۰۴ تومان

نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین (Bitcoin Rainbow Chart) چیست؟

نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین (Bitcoin Rainbow Chart) چیست؟

پیداکردن زمان درست برای خرید یا فروش بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال همیشه دشوار است و به تحقیق و تحلیل کافی درباره روندهای اخیر بازار بستگی دارد. می‌دانیم که یکی از روش‌های برتر برای تصمیم‌گیری درباره آینده، درنظرگرفتن روندهای گذشته قیمت است. نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین یکی از ابزارهای مناسب برای تحلیل این روندها به‌شمار می‌رود که سرمایه‌گذاران بسیاری برای پیش‌بینی وضعیت بازار و نقاط عطف آن به‌کار می‌گیرند. 

نمودار رنگین‌ کمانی بیت کوین ابزار تحلیل قیمت این ارز دیجیتال در بلندمدت است که از منحنی رشد لگاریتمی برای ارزیابی وضعیت بازار استفاده می‌کند. این نمودار به‌کمک نوارهای رنگی خود احساسات بازار را برجسته می‌کند و سیگنال‌هایی برای یافتن بهترین زمان خرید‌و‌فروش در‌اختیار کاربران قرار می‌دهد.

در مقاله حاضر، ابتدا با اساس و تاریخچه نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین آشنا می‌شویم و سپس، نحوه خوانش نمودار رنگین‌کمانی و تفاوت آن با مدل انباشت به جریان را بررسی می‌کنیم. درادامه، نگاهی به کاربرد این نمودار برای ارزهای دیجیتالی به‌غیر از بیت کوین خواهیم انداخت و در‌پایان نیز، به برخی از مزایا و معایب نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین اشاره خواهیم کرد؛ پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین چیست؟

نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین ابزاری ساده و آسان برای به‌تصویرکشیدن حرکات قیمت بیت کوین در محور زمان محسوب می‌شود. همان‌طور‌که از نام آن مشخص است، این نمودار نوارهایی رنگی را برای تعیین زمان مناسب برای خرید یا فروش یا نگه‌داری به‌کار می‌گیرد. درمجموع، ۹ نوار رنگی در این نمودار دیده می‌شود که رنگ آبی در انتهای پایین و رنگ قرمز در انتهای بالای آن قرار دارند.

نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین

نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین می‌تواند دیدگاهی کلی از احساسات بازار به سرمایه‌گذار بدهد. رنگ‌های بالای این نمودار نشان‌دهنده وضعیت صعودی بازار و زمانی عالی برای فروش بیت کوین است و رنگ‌های پایین‌تر نشان می‌دهند که احساسات کلی بازار کاهش یافته و شرایط برای جمع‌آوری و خرید بیت کوین مهیا شده است.

این نمودار رگرسیون لگاریتمی است که نشان می‌دهد چگونه قیمت برترین ارز دیجیتال در طول زمان تغییر کرده است. رگرسیون لگاریتمی ابزاری برای تحلیل آماری است که رابطه بین چند متغیر را در نمودارهای غیرخطی بررسی می‌کند. بدین‌ترتیب، در این مدل رشد یا افت بازار در ابتدا با سرعت بیشتری نشان داده و سپس به‌مرور‌زمان، از سرعت آن کاسته می‌شود. در نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین نیز، رشد یا افت بازار ابتدا سریع است و سپس، کُند می‌شود. این نمودار جهش و رشد نمایی بیت کوین را در نظر می‌گیرد.

منشأ و خالق نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین

نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین یکی از ابزارهای قدیمی برای تحلیل قیمت بیت کوین در بازه‌های بلندمدت محسوب می‌شود. در سال ۲۰۱۴، یکی از اعضای پلتفرم ردیت با نام کاربری «azop» اولین نمونه از این نوع نمودار را ایجاد کرد. این کاربر در توضیح نمودار خود نوشت:

[این نمودار] فقط روشی سرگرم‌کننده برای نگاه‌کردن به حرکات بلندمدت قیمت است، بدون اینکه [کاربران] درگیر «نویزهای» نوسان‌های روزانه شوند.

جالب است بدانید که نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین در ابتدا فقط برای سه رنگ تفسیر داشت: آبی برای خرید و زرد برای نگه‌داری و قرمز برای فروش. با‌این‌حال، در طول زمان افراد مختلف این نمودار را به‌روزرسانی کردند. در همان سال ۲۰۱۴، کاربری از «Bitcoin Talk» به‌ نام «Trolololo» نمودار اولیه رگرسیون لگاریتمی را به نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین اضافه کرد. سپس، کاربر سومی به‌ نام اوبر هولگر (Über Holger) با افزودن عنوان‌هایی به هر‌یک از نوارهای رنگی، آن را توسعه داد و روی وب‌سایت «Blockchain Center» بارگذاری کرد.

تفاوت میان نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین و مدل انباشت به جریان

مدل انباشت به جریان (Stock to Flow) یا به‌اختصار S۲F یکی از ابزارهای پیش‌بینی قیمت بیت کوین است که رابطه بین موجودی دارایی و نرخ تولید آن را اندازه‌گیری می‌کند. براساس این مدل، کمیابی و قیمت بیت کوین باهم رابطه مستقیم دارند. این رابطه توضیح می‌دهد که چگونه کمبود کالا به عرضه کمتر و درنتیجه، افزایش قیمت منجر می‌شود.

این نمودار قیمت پیش‌بینی‌شده بیت‌کوین را با نقطه‌هایی رنگی نشان می‌دهد که رنگ آن‌ها فاصله زمانی تا هاوینگ بعدی را مشخص می‌کند. بدین‌ترتیب، شاید هر دو نمودار ظاهری رنگین‌کمانی داشته باشند؛ اما مدل انباشت به جریان با نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین تفاوت دارد. این مدل بر‌اساس تقویم هاوینگ بیت کوین ترسیم می‌شود و متغیرهای اصلی آن همان موجودی بیت کوین و نرخ تولید آن است و متغیرهای دیگر بازار بر آن تأثیری نمی‌گذارند.

بیشتر بخوانید: هاوینگ بیت کوین چیست و چه تاثیری بر قیمت دارد؟

نمودار مدل انباشت به جریان (Stock to Flow)
مدل انباشت به جریان

چگونه نمودار رنگینکمانی را بخوانیم؟

نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین از نوارهای رنگی برای نشان‌دادن احساسات بازار و تصمیم‌های خریدوفروش کاربران استفاده می‌کند. به‌طورکلی، هرچه رنگ‌های این نمودار گرم‌تر شود، بیت کوین با ارزش‌گذاری بیشتری در حال فروش در بازار است و برعکس، رنگ‌های سردتر شرایط فروش بیت کوین با ارزش‌گذاری کمتر و احساسات منفی کاربران به بازار را نشان می‌دهد.

به‌عنوان مثال، هنگامی‌که قیمت بیت کوین در محدوده قرمز قرار دارد، احساسات بازار بیش‌ازحد مثبت است و بهترین زمان برای فروش محسوب می‌شود؛ چراکه وقتی حباب قیمت بترکد، قیمت به‌شدت افت می‌کند. در‌مقابل، هنگامی‌که نمودار در نوار آبی‌رنگ جای می‌گیرد، احتمالاً احساسات بازار بسیار منفی است و می‌تواند زمان خوبی برای خرید بیت کوین با بهای کمتر از ارزش واقعی آن باشد.  

در این نمودار، محور افقی زمان و محور عمودی قیمت بیت کوین را نشان می‌دهد. نوارهای رنگی هم نشان‌دهنده احساسات بازار هستند که به کاربران برای تصمیم‌گیری درباره خرید یا فروش دارایی کمک می‌کنند. در‌ادامه، مفهوم هریک از این رنگ‌ها را مرور می‌کنیم:

نمودار رنگین کمانی بیت کوین (Bitcoin Rainbow Chart)؛ محبوب‌ترین نمودار پیش‌بینی قیمت
  • آبی: نشان‌دهنده اشباع فروش است. این نوار بهترین ناحیه برای خرید بیت کوین است؛ زیرا بیت کوین را در کمترین قیمتش نشان می‌دهد.
  • سبزآبی: ناحیه مناسب برای خرید بیت کوین را نشان می‌دهد. در این محدوده، ارزش‌گذاری بیت کوین کمتر است و قابلیت رشد دارد.
  • سبز: هنوز موقعیت برای انباشت و نگه‌داری بیت کوین مناسب است. این زمانی است که قیمت بیت کوین کمتر از ارزش واقعی آن است؛ اما احتمال دارد قابلیت زیادی برای رشد نداشته باشد.
  • سبز روشن: در این محدوده، قیمت بیت کوین منصفانه ارزش‌گذاری شده است و شاید هنوز جا برای رشد داشته باشد.
  • زرد: این مرحله زمان مناسبی برای اقدام‌نکردن و نگه‌داشتن بیت کوین است.
  • نارنجی روشن: در این زمان، بیت کوین کم‌کم آماده افزایش قیمت می‌شود. این‌جا بهتر است به فکر بررسی حباب‌های احتمالی باشید.
  • نارنجی تیره: نشان‌دهنده تشدید فومو (FOMO) یا ترس ازدست‌دادن است. در این منطقه، بیت کوین بیش‌ازحد ارزش‌گذاری شده است و احتمال سقوط قیمت وجود دارد. هنگامی‌که نمودار در منطقه نارنجی پررنگ قرار می‌گیرد، خرید بیت کوین توصیه نمی‌شود.
  • قرمز: بفروشید. بیت کوین در این منطقه دچار حباب قیمت شده و ارزشی بیش‌ازحد پیدا کرده است. در این وضعیت، خرید بیت کوین توصیه نمی‌شود.
  • قرمز تیره: حداکثر میزان حباب را نشان می‌دهد. در این ناحیه، ارزش بیت کوین بسیار بیشتر از حد منصفانه است و خرید آن اصلاً توصیه نمی‌شود.

ناگفته نماند که این نمودار چندان دقیق نیست و باید در‌کنار ابزارهای دیگر به‌کار رود. علاوه‌بر‌این، از‌آن‌جا‌که نوسان‌های روزانه بازار در نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین جایی ندارد، ابزار چندان مناسبی برای ترید روزانه به‌شمار نمی‌رود و معمولاً در قالب ابزاری مکمل برای سرمایه‌گذاری بلندمدت استفاده می‌شود.

آیا نمودار رنگینکمانی برای سایر ارزهای دیجیتال کاربرد دارد؟

نمودار رنگین‌کمانی برای سایر ارزهای دیجیتال همچون اتریوم هم استفاده می‌شود. سازنده نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین همین مدل را برای اتریوم نیز ساخته است. در این نمودار هم، با رنگ‌های مختلفی روبه‌رو هستیم که وضعیت بازار اتر را در هر موقعیت زمانی نشان می‌دهد.

نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین (Bitcoin Rainbow Chart)
نمودار رنگین‌کمانی اتریوم

نمودار رنگین‌کمانی اتریوم شامل ۹ نوار رنگی با تفاسیر زیر است:

  • صورتی: حداکثر حباب بازار
  • نارنجی: شاید بهتر است به فکر فروش اتر و سرمایه‌گذاری مجدد روی بیت کوین باشید
  • نارنجی روشن: اوایل فشار خرید است و کم‌کم آماده فروش شوید
  • زرد: نقطه عطف احتمالی بازار
  • سبز لیمویی: فصل آلت کوین‌ها
  • سبز روشن: هنوز ارزان است
  • سبز-آبی: وقت جمع‌آوری و خرید بیشتر
  • آبی: کمتر از ارزش واقعی و زمان مناسب برای خرید
  • نیلی: فروش گسترده و بهترین موقعیت برای ورود به بازار

مزایا و معایب نمودار رنگینکمانی بیت کوین

تا این‌جای مطلب، با اصول کلی نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین آشنا شدیم. اکنون وقت آن رسیده است که یادآوری کنیم هر ابزاری در تحلیل تکنیکال، مزایا و معایب خود را دارد. بدین‌ترتیب، در‌کنار استفاده از نکات مثبت هر ابزار، می‌توانیم با نگاه عمیق‌تری مراقب افتادن در تله ضعف‌های آن نیز باشیم. برخی از مزایای نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین ازاین‌قرارند:

  • دقتی که نمودار در بیش از ۸ سال گذشته داشته است.
  • مدل رگرسیون لگاریتمی برای بسیاری از انواع سرمایه‌گذاری در دارایی‌هایی که تا حدی نوسان دارند، معمولاً کارآمد است.
  • به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند آگاهانه خرید‌و‌فروش کنند.
  • درک این نمودار برای هر سرمایه‌گذاری آسان است.

برخی از ضعف‌های این ابزار نیز بدین‌شرح‌اند:

  • نمودار رنگین‌کمانی ابزار مناسبی برای پیش‌بینی‌های کوتاه‌مدت قیمت نیست. این نمودار فقط حرکات بلندمدت قیمت را نشان می‌دهد و مبنای علمی خاصی ندارد.
  • اگرچه نمودار رنگین‌کمانی تا حد زیادی در طول تاریخ بیت کوین درست از آب درآمده است، هیچ تضمینی نیست که همیشه این‌طور باشد.
  • برخی از معامله‌گران ممکن است استراتژی خود را بیش‌ازحد به نمودار رنگین‌کمانی وابسته کنند و تحلیل درستی از وضعیت بازار نداشته باشند.

جمع‌بندی

در این مطلب، نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین و تاریخچه ابداع و تفاوت آن با مدل انباشت به جریان را توضیح دادیم. همچنین، به معنی هریک از رنگ‌ها در این ابزار تحلیل تکنیکال نگاهی انداختیم و گفتیم که این نمودار با رنگ‌های مختلف و متنوع می‌تواند برای سایر ارزهای دیجیتال از‌جمله اتریوم نیز کاربرد داشته باشد. در پایان هم، برخی مزایا و معایب نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین را مرور کردیم.

یکی از ویژگی‌های همیشگی بیت کوین نوسان‌های نسبتاً شدید آن است که بسیاری از سرمایه‌گذاران از آن برای کسب سود استفاده می‌کنند. بسیاری از معامله‌گران همواره به‌دنبال بهترین ابزار برای درک نوسان‌های این ارز دیجیتال هستند. یکی از این ابزارها که در اوایلِ شهرت‌یافتن بیت کوین معرفی شد، نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین است.

این ابزار به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند تغییرات بازار را در بلندمدت بررسی و نوسان‌های قیمت را ارزیابی کنند. بدین‌ترتیب، افراد می‌توانند نمای کلی بهتری از وضعیت برترین دارایی دیجیتال بازار داشته باشند و بهتر تصمیم بگیرند. با‌این‌همه، باز‌هم باید یادآوری کنیم که نمودار رنگین‌کمانی بیت کوین باید مکملی برای سایر اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال از‌جمله شاخص ترس و طمع (Fear and Greed Index) و شاخص قدرت نسبی (RSI) باشد. چینش استراتژی معاملاتی صرفاً براساس این نمودار چندان منطقی به‌نظر نمی‌رسد.