ری دالیو (Ray Dalio)، میلیاردر مشهور و مدیر صندوقهای پوشش ریسک، با بیان اظهارات امیدوارکننده در مورد بیت کوین گفت که گمان نمیکند دولتها اجازه دهند یک رقیب جدی در حوزه عرضه پول فعالیت کند.
به گزارش کوین تلگراف، ری دالیو، میلیاردر و مدیر صندوقهای پوشش ریسک، بهتازگی مقالهای کوتاه با عنوان «درباره بیت کوین واقعاً چه فکر میکنم» منتشر کرده که دربرگیرنده نظرات او درباره مشهورترین دارایی دیجیتال است.
نظرات دالیو درباره بیت کوین که به گفته خودش باید بهطور مستقیم خوانده شود تا از تفسیرهای اشتباه رسانهها جلوگیری بهعمل آید، هم امیدوارکننده است و هم هشداردهنده. او در نوشته خود در ابتدا، دستاوردهای فنی بیت کوین را نام برده و سپس توانایی آن را برای یک دهه تداوم ستوده است.
معتقدم که بیت کوین یک نوآوری بسیار بزرگ است. اینکه نوع جدیدی از پول از طریق سیستمی ابداع شود که در رایانه برنامهنویسی شده، حدود ۱۰ سال دوام آورده و بهسرعت در حال کسب محبوبیت هم بهعنوان پول و هم بهعنوان محل ذخیره ثروت است، دستاورد شگفتانگیزی است.
دالیو بر این باور است که بیت کوین هماکنون هم یک دارایی «جایگزین و همارز طلا» است و بهخاطر کمارزششدن پول فیات بهدلیل چاپ بیش از حد و بدهی [توسط دولتها]، بیت کوین در آینده اهمیت بیشتر و بیشتری خواهد یافت.
کسانی که آن را ساختهاند و از رویای تبدیل چنین پولی به واقعیت پشتیبانی کردهاند، برای حفظ آن رویا و حرکتدادن بیت کوین (و رقبای مشابه آن) بهسمت تبدیلشدن به دارایی همارز طلا، کاری اعجابانگیز انجام دادهاند. تعداد داراییهای جایگزین مشابه طلا در زمان فعلی که نیازی روزافزون به آنها وجود دارد (بهخاطر حجم تولید بدهی و پول که اکنون در جریان است و در آینده روی خواهد داد) چندان زیاد نیست.
از نظر دالیو، بیت کوین هماکنون نیز از مرز «ایده سوداگرانه» عبور کرده و تبدیل به چیزی شده است که «احتمالاً» در آینده نیز دارای ارزش خواهد بود.
به نظر من، بیت کوین در گذر از مرز یک ایده بهشدت پرریسک که ممکن بود در کوتاهمدت از بین برود، موفق بوده و تبدیل به چیزی شده است که احتمالاً خواهد ماند و در آینده نیز ارزشمند خواهد بود.
با این حال، اینطور نیست که همه چیز درباره اولین ارز دیجیتال جهان از نگاه دالیو خوشبینانه باشد. این مدیر صندوق پوشش ریسک بر این باور است که حریم خصوصی در بیت کوین فقط تا اندازهای است که دولتها اجازه میدهند. او در این باره گفت:
بهعنوان مسائل جانبی پیرامون دیجیتال بودن بیت کوین، پرسشهایی هم درباره میزان حریم خصوصی آن و نیز درباره اینکه دولت کدام ویژگیهای آن را مجاز و کدام را غیرمجاز خواهد شمرد مطرح میشود. درباره حریم خصوصی، به نظر میرسد بعید است بیت کوین به آن اندازه که برخی گمان میکنند خصوصی باقی بماند. هرچه باشد، این ارز یک دفترکل عمومی است…
چرا باید دولتها قصد اخلال در استفاده از بیت کوین را داشته باشند؟ از نگاه دالیو، اصولی که امروزه در بازار نقش دارند، دقیقاً همانهایی هستند که در سال ۱۶۹۴ هم نقش مؤثری در بازار ایفا میکردند. در آن زمان بانک تازهتأسیس انگلستان بهدنبال تحکیم جایگاه خود بهعنوان تنها صادرکننده بدهی و پول در درون مرزهای کشور بود.
پیشگامان هر صنعت طبیعتاً تلاش میکنند مخالفان را سرکوب کنند و بهگفته دالیو همین مسئله، در مورد بیت کوین هم اگر به محبوبتر شدن ادامه دهد، اتفاق خواهد افتاد.
شاید فکر کنید دور از ذهن است که دولتی بخواهد به حریم خصوصی بیت کوین حمله کند و/ یا جلوی استفاده از بیت کوین (و رقبای آن) را بگیرد، اما بهنظر من هر چه بیت کوین موفقتر شود، احتمال وقوع این اتفاقات بیشتر خواهد بود.
دالیو بعید میداند که نهادهای دولتی به بیت کوین اجازه دهند بهعنوان جایگزینی برای پول نقد رشد کند و این افکار، ستایشهای پیشین او را درباره این فناوری خنثی میکند. او میگوید:
تصورش برای من سخت است که آنها به بیت کوین (یا طلا) اجازه دهند که انتخابی بهتر از پول یا اعتبار تولیدشده توسط آنها باشد. به گمان من بزرگترین خطر برای بیت کوین موفقیت آن است، چراکه اگر موفق شود، دولت تلاش میکند آن را از بین ببرد و قدرت زیادی برای این کار دارد.
دالیو این ادعا را که افزایش تقاضا با کاهش عرضه بیت کوین به آن اعتبار میدهد، زیر سؤال برد. او گفت که ظهور داراییهای مشابه بیت کوین (آلت کوینها) با عرضه یک جایگزین با خدمات مشابه، باعث گسترش عرضه بیت کوین میشود.
بنیانگذار شرکت مدیریت سرمایهگذاری بریجواتر اسوشییتز (Bridgewater Associates) ایدهها و نظریهها را کنار گذاشت و از کارمندان خود در این شرکت خواست که کارآیی بیت کوین را بهعنوان یک دارایی متنوع هنگام سیر نزولی بازار در مقایسه با طلا محاسبه کنند.
او نتیجه گرفت که هنوز برای اینکه بگوییم بیت کوین در آینده همان میزان از تنوعبخشی را تأمین خواهد کرد زود است. دالیو افزود:
با این نمونه آماری کوچک و با توجه به سرعت رشد و تکامل دنیای ارزهای دیجیتال، هیچ نتیجهگیری قاطعی نمیتوانیم ارائه کنیم. تاکنون، توانایی بیت کوین در تنوعبخشی بیشتر نظری بوده تا مبتنی بر واقعیات.
پشتیوانه بیت کوین چی دوستان اگر هک بشه سیستم رمز ارز به کجا با چه مدرکی میشه پیگیر شد تضمینش چی
پیشتوانه اش اینه که نمیتونن هک کردنش تقریبا غیر ممکنه
آفرین یکی از حرفهای حساب در این بازار را زد. اونوقت برخی همینطوری میگن امسال 50 هزار برخی میگن 100 هزار و …! مگر چه کالایی یا خدماتی در جهان قیمتش 38 هزار برابر شده یا کدام تورم حتی با محاسبه 100 سال تورم می توان گفت به جبران آن قیمت بیت کوین 38 هزار برابر باشد! قرار است این افزایش قیمت های فضایی از کجا تامین مالی شوند؟
هنوز هم عموم یا جمعیت قابل توجه ی به آن میل ندارد و ماینر ها مدام سر 10 دقیقه به استخراج آن با سود زیاد و قیمت بالا می رسند که کم دردسر ترین استخراج هاست همان کاری که بانک های مرکزی بی انضباط میکند، استخراج کنندگان علاوه بر اینکه پایه های این بازار هستند ولی تهدیدی جدی برای قیمت دارندگان آن هستند. این بازار همواره به نگهداری طولانی مدت تشویق می کند پس در صورت فروش قابل توجه دارندگان چه بروز این دارایی خواهد آمد. هنوز مشخص نشده چه میزان فروش از بیت کوین در ماه مارس توانست براحتی بیش از 60% از ارزش کل این دارایی را از بین ببرد! تنها دو سه صرافی در این بازار نرخ های لحظه ای کل بازار را تعیین می کنند و بقیه دنباله رو هستند که خطر دستکاری قیمت را بالا می برد و شفافیتی در این خصوص موجود ندارد و همچنین:
-“دالیو این ادعا را که افزایش تقاضا با کاهش عرضه بیت کوین به آن اعتبار میدهد، زیر سؤال برد. او گفت که ظهور داراییهای مشابه بیت کوین (آلت کوینها) با عرضه یک جایگزین با خدمات مشابه، باعث گسترش عرضه بیت کوین میشود.”
2-“او نتیجه گرفت که هنوز برای اینکه بگوییم بیت کوین در آینده همان میزان از تنوعبخشی را تأمین خواهد کرد زود است.”
3-“پیشگامان هر صنعت طبیعتاً تلاش میکنند مخالفان را سرکوب کنند و بهگفته دالیو همین مسئله، در مورد بیت کوین هم اگر به محبوبتر شدن ادامه دهد، اتفاق خواهد افتاد”
یک تفکر بالغ
هم طرف خوب ماجرا را میبینه هم طرف بد ماجرا و نتیجه گیری هم نمیکنه
یکی میشه بگه بین کوین چیش شده خی داره میاد پایین
کاش میگفت دولتها دقیقا چطور میخان بیتکوین رو نابود کنن گزینه های احتمالی برای نابودی بیتکوین چیه!؟ اینو نابود کنن مردم میرن سمت چیز دیگه حالا چه طلا چه رمزارز دیگه جلوی فناوری و تکنولوژی رو نمیشه گرفت.
نابود نمیکنن جلوی رشدش رو میگیرن با ابزارهای زیادی که دارن مثلا اگه تو امریکا خرید و فروش بیت غیر قانونی بشه اونوخ شرکتهای بزرگ سرمایه گذاری واردش نمیشن در نتیجه بیت هم رشد نمیکنه قیمتش برمیگرده به همون حوالی ۱۰۰۰۰ دلار یا اینکه احراز هویت هارو تو صرافی اجباری کنن اونوخ پولدارهای که بخاطر حریم خصوصی بیت وارد این مارکت شده بودن دیگه براشون جذاب نیست و کلی کارای دیگه.
با محدود کردن حجم تراکنش ها در بازه های زمانی- الزام به احراز هویت- غیر قانونی کردن فعالیت صرافی ها و محدود کردن آنها- پروپاگاندای گسترده و فاندای منفی (مثلا به بهانه ایجاد معضلات محیط زیستی) و در بدترین حالت اجماع دولت های دارای بیشترین سهم هش برای توقف فعالیت ماینرها
محدود کردن حجم تراکنشا در بازه های زمانی یعنی تایم بزارن برای معاملاتش؟ اصلا فکرشم نکن چون اکسچنج های غیرمتمرکز زمان حالیشون نیست!
الزام به احراز هویت که مشکل خاصی ایجاد نمیکنه اکثر ما برای خرید رمزارزا احراز هویت کردیم الآن امریکا قدرت تحریم داره چون دلار پول واسطست و احراز هویت یه مقدار برای کشورایی مثل خودمون مشکل ایجاد میکنه ولی اگه بیت رشد کنه جای دلارو میگیره یا هر چیز دیگه بلاخره دلار عمر سلطه گریش داره به پایان میرسه یا بهتره بگم دارن به پایان میرسوننش (یکی از دلایل کرونا!)
غیرقانونی کردن و محدود کردن صرافیا باز فایده نداره چون صرافیای غیرمتمرکز رو نمیتونن جمع کنن ضمن اینکه بازار سیاه تشکیل میشه
بقیه مواردی که اشاره کردی به همراه موارد قبلی میتونست با شدت بیشتر و قبل از اینکه تا این مرحله رشد کنه انجام میشد ولی شک نکنین دولتها مخصوصا امریکا به شدت از اقدام اینچنین محدودیت ها ترس دارن هر گونه اقدام ناشیانه میتونه براشون گرون تموم شه اونها از ما هم بهتر میدونن که با چاپ تریلیونها دلار و بدهی 27 تریلیون دلاری و کسری بودجه بی سابقه کشورای دیگه صددرصد به فکر جایگزین برای دلار هستن اگر اقدامی علیه بیت کوین انجام بدن مثلا حمله به شبکه و … باعث بی اعتبار شدن بیتکوین میشه و دولتها مجبور میشن این فناوری رو به صورت نیمه متمرکز استفاده کنن مثلا یوان دیجیتال جای دلارو بگیره اتفاقی که به هیچ عنوان باب میل امریکا نیست پس اقدام علیه بیتکوین برای دولت امریکا بسیار گرون تموم خواهد شد!