ارز‌ها: ۳۱,۶۵۷
ارزش بازار: ۳.۱۸۹ تریلیون دلار
قیمت تتر: ۷۰,۲۴۶ تومان

موضوع NFT‌ها؛ چرا کسی حاضر می‌شود برای یک فایل JPEG چند میلیون دلار پول بدهد؟

موضوع NFT‌ها؛ چرا کسی حاضر می‌شود برای یک فایل JPEG چند میلیون دلار پول بدهد؟

وقتی کسی برای اولین بار متوجه وجود توکن‌های غیرمثلی یا همان NFT‌ها می‌شود، احتمالاً اولین سوالی که از خود می‌پرسد این است که «خب که چی؟ چرا کسی باید برای این پول بده؟» اگر برای شما هم همچنان این مسئله حل نشده است، ادامه این مقاله را بخوانید.

این سؤال را با سؤال جواب می‌دهم. اگر تابلوی «مونالیزا»، شاهکار لئوناردو دا وینچی، امروز برای فروش گذاشته شود، چه پیشنهادهایی برای آن ارائه خواهد شد؟ ۱۰ هزار دلار؟ ۱۰۰ هزار دلار؟ ۱۰ میلیون دلار؟ خیلی خیلی بالاتر از این ارقام.

آیا تابلوی مونالیزا به‌جز اینکه به دیوار نصب کنید کاربردی دارد؟ شاید بگویید:

«مونالیزا یک تابلوی فیزیکی زیبا است و می‌توانید آن را ببینید و لمس کنید.»

اگر موضوع فقط فیزیکی‌بودن و زیبایی تصویر بود، همین حالا می‌توانید تصویر تابلوی مونالیزا را از اینترنت دریافت کنید و روی تابلو به‌شکلی حرفه‌ای پیاده‌ کنید.

موضوع NFT‌ها؛ چرا کسی حاضر می‌شود برای یک فایل JPEG چند میلیون دلار پول بدهد؟
تابلوی تصویر مونالیزا در دیجی کالا با قیمت ۱۳,۰۰۰ تومان به فروش می‌رسد!

بنابراین جدای اینکه تابلوی مونالیزا تا چه اندازه زیباست، دلایل دیگری وجود دارد که باعث می‌شوند این تابلو ارزشمند شود:

  • هنرمند اثر: لئوناردو دا وینچی، این نقاش پرآوازه، حتی اگر دستش را در رنگ می‌کرد و به بوم می‌زد، تابلوی او میلیون‌ها دلار به فروش می‌رسید.
  • منحصربه‌فرد و کمیاب‌بودن اثر: این که فقط یک نمونه از مونالیزا وجود دارد که با دستان لئوناردو دا وینچی نقاشی شده است، آن را منحصربه‌فرد و کمیاب می‌کند و همین به ارزشش می‌افزاید. همچنین لبخند خاص موجود در تصویر، آن را از نظر ویژگی متمایز می‌کند.
  • مالکیت: در نهایت همه‌چیز به مالکیت ختم می‌شود. یک میلیاردر تابلوی مونالیزا را می‌خرد، چون مالکیت حقیقی اثری را به‌دست می‌آورد که لئوناردو دا وینچی چند صد سال پیش با دستان خودش خلق کرده است و می‌تواند به آن ببالد. او مشهور خواهد شد. خریدار این اثر مالک آن خواهد بود و هر چه زمان می‌گذرد، احتمالاً ارزشش افزایش خواهد یافت.

یک مثال دیگر برای درک بهتر این موضوع: پس از تحمل سختی بسیار، بعد از قهرمانی در یک رشته ورزشی یک مدال طلا دریافت می‌کنید. این در حالی است که به‌راحتی این مدال طلا را می‌توان ساخت یا از جایی خریداری کرد. تفاوت اصلی در دو مدال، ثبت‌شدن قهرمانی شما است که با رقابت با چندین نفر دیگر کسب شده است. بحث بر سر منحصربه‌فرد بودن چیزی است که برای هرکس ارزشی خاص دارد و کسی حاضر است بدون توجه به قیمت صرفاً مالکیتش را به دست آورد.

در مورد NFT‌ها هم موضوع همین است، اما چون با اقلام دیجیتالی سروکار داریم، درک موضوع کمی دشوارتر است. در اینجا شاید بگویید:

«من می‌توانم با دو کلیک ساده ویدیویی را که به قیمت ۶.۶ میلیون دلار فروخته شده بود دانلود کنم.»

موضوع NFT‌ها؛ چرا کسی حاضر می‌شود برای یک فایل JPEG چند میلیون دلار پول بدهد؟
دانلود ویدیویی از Beeple، هنرمند مشهور که NFT آن با قیمت ۶.۶ میلیون دلار فروخته شد.

بله شما می‌توانید ویدیو را روی کامپیوتر خود دانلود کنید، همان طور که می‌توانید در موزه با تابلوی مونالیزا عکس بگیرید، اما شما مالک حقیقی اثر نیستید.

وقتی می‌بینید یک تصویر به‌صورت توکن NFT با قیمت ۱۰۰,۰۰۰ دلار به فروش می‌رسد، در نگاه اول مسخره به نظر می‌آید، اما وقتی عمیق‌تر فکر می‌کنیم می‌بینیم که همان اصول بالا درباره این توکن هم صدق می‌کند:

  • هنرمند اثر: فردی که این اثر را خلق کرده است، احتمالاً مشهور است یا دنبال‌کنندگان زیادی دارد. اگر همین حالا ایلان ماسک، یک خط روی کاغذ بکشد و برای فروش بگذارد، افرادی حاضر هستند هزاران دلار برای آن پرداخت کنند.
  • منحصربه‌فرد و کمیاب‌بودن اثر: از این اثر فقط یک نمونه یا تعداد محدودی نمونه وجود دارد، پس کمیاب است. به‌عنوان مثال هنرمندی مانند Beeple فقط یک نمونه از کارهای خود ایجاد می‌کند. گاهی اوقات هم اثر دارای ویژگی‌های ظاهری جذابی است که آن را از بقیه متمایز می‌کند.
  • مالکیت: خیلی راحت می‌توانید با چند کلیک، تصویر NFT را روی کامپیوتر یا گوشی خود ذخیره کنید و به خریدار تصویر بخندید، اما این مانند این است که تصویر تابلوی مونالیزا را روی کامپیوتر خود ذخیره کنید. طبق قاعده، با خرید یک NFT، مالکیت شما روی بلاک چین و به‌صورت غیرمتمرکز ثبت می‌شود و کسی نمی‌تواند آن سابقه روی بلاک چین را انکار کند؛ به‌خصوص روی بلاک چین بزرگی مانند اتریوم. با این فناوری می‌توانید یک NFT را روی کیف پول شخصی خود ذخیره کنید و هر زمان که خواستید در کمتر از چند ثانیه مالکیت آن را به فرد دیگری انتقال دهید. هنرمند اثر حتی ممکن است بالاترین کیفیت ممکن را در اختیار شما قرار دهد؛ چیزی که نمی‌توانید در اینترنت پیدا کنید.
Christie's innove en vendant une œuvre NFT | Art Newspaper FR
اثری که به‌صورت NFT با قیمت بیش از ۶۹ میلیون دلار فروخته شد. این اثر که «همه روز: ۵۰۰۰ روز اول» نام دارد و خالق آن Beeple است، حاوی ۵,۰۰۰ تصویر دیجیتالی است که هنرمند در ۱۳ سال گذشته آنها را خلق کرده است. همچنین فایل با کیفیت اصلی به مالک اهدا می‌شود.

اصلی‌ترین چیزی که به یک NFT معنا می‌دهد همین مالکیت است. اگر بخواهیم این موضوع را با مثال ساده‌تری توضیح دهیم، زمانی که در بازی کامپیوتری یک آیتم داشته باشید، روی کاغذ آن آیتم متعلق به شماست، اما در حقیقت، سازنده بازی مالک آیتم است و می‌تواند هر زمان که خواست آن را از حساب شما پاک کند. اگر همان آیتم یک NFT باشد، شما طبق سوابق بلاک چین مالک حقیقی آن هستید و خارج از بازی هم روی کیف پول شخصی خود به آن دسترسی خواهید داشت و می‌توانید آن را خارج از بازی هم مبادله کنید.

«اما آیا دادگاهی مالکیت NFT را به رسمیت می‌شناسد؟»

هنوز نه، اما در آینده نزدیک احتمالاً رسمیت پیدا خواهد کرد. به‌عنوان نمونه، در مارس ۲۰۲۱ ایالت آیووای آمریکا، قانونی را به‌ تصویب رساند که طبق آن سوابق ثبت‌شده روی بلاک چین‌های معتبر (ازجمله اتریوم) مانند قراردادهای عادی به رسمیت شناخته می‌شود.

البته من هم این موضوع را تأیید می‌کنم که حوزه NFT در ابتدای راه خود قرار دارد و گاهی بوی جنون، دیوانگی و «جهل» می‌دهد. یکی از چالش‌های اصلی NFT‌ها در حال حاضر این است که هنوز در میان مراجع قضایی به رسمیت شناخته نشده‌اند و احتمال کلاهبرداری در این حوزه بسیار زیاد است.

زمانی که این حوزه به بلوغ برسد، چالش‌های حقوقی و کلاهبرداری کاملاً قابل‌رفع هستند. با گسترش سوابق بلاک چینی، نهادهای قانون‌گذاری راهی جز رسمیت‌بخشی به این سوابق نخواهند داشت. در آینده‌ای که خیلی دور نیست، احتمالاً‌ یک هنرمند می‌تواند به‌دلیل استفاده تجاری از محتوای NFT‌ بدون رضایت مالک از شما شکایت کند.

guest

لطفا در صورت مشاهده دیدگاه‌های حاوی توهین و فحاشی یا خلاف عرف جامعه لطفا با گزارش سریع آن‌ها، به ما در حفظ سلامت بستر ارتباطی کاربران کمک کنید.

36 دیدگاه
آرمان شریف زاده
آرمان شریف زاده
۱ سال قبل

سلام ببخشید آیا برای ساختن ان اف تی و قرار دادن اون تو اوپن سی و به فروش رسوندن اون نیاز به سرمایه اولیه داریم یا نه؟

محمدهادی
محمدهادی
۲ سال قبل

سلام وقت بخیر من به کمک په نرم افزاری میتونم تصاویر ان اف تی بسازم. عضو فروشگاه اوپن سی هستم تصویرم گذاشتم ولی هیچ بازدیدی نمیخوره .چرا؟

علی
علی
۳ سال قبل

اینکه میگن nft ها به پولشویی کمک میکنه درسته..؟ به هر حال بازار هنریه و مورد علاقه خلافکاران.

Farshad
Farshad
۳ سال قبل

من اگه بخوام یه اثر یا عکس از یه فرد معروف با اجازه خودش بفروشم می تونم؟
اگه خودم عکس از یه هنرمند در یک لحظه خاص مثلاً گل زدن گرفته باشه می تونم بفروشم؟
بذار با مثال بگم ، چند وقت پیش یه بسکتبالیست لحضه آخرین امتیاز گیری توسط خودش رو فروخت ؟ اون عکاسی که این عکس رو گرفت نمی تونست خودش این عکس روبفروشه؟

Farshad
Farshad
۳ سال قبل

با سلام
چند تا سوال دارم که شاید سوال خیلی‌ها باشه
1-من می تونم یه عکس خاص از یه لحظه ی خاص از یه بازیگر بازیکن یا ... از اینترنت دانلود کنم یا بکشم و برای اولین بار به صورت nft در بیارم و بفروشم؟
2- اگه میشه چرا مردم یا اینهایی که آشنایی دارن بی کار نشستن مورد خیلی هست و اگه نمی شه چرا نمی سه ؟ یعنی اون تصویر رو اون نفر خاص فقط می تونن به صورت nft در بیاره؟
3-اینکه در مورد افرادی که الآن نیستن موضوع چطور میشه؟

Armin
Armin
۳ سال قبل

من متوجه نمیشم اصلا.مثلا شما فرض کنید من یه آهنگی ساختم یا یه نقاشی کشیدم.اونو تبدیل به NFT میکنم و میفروشمش.بعد که اون کسی که خریده پول رو داد یعنی کارمون تموم شد و به فروش رفت،دوباره همون آهنگ رو میسازم یا ازش کپی میکنم یا نقاشی رو میکشم یا اصلا نقاشی رو که روی کاغذ کشیدم،دوباره عکسش رو به یکی دیگه میفروشم.الان اینجا چه تضمینی هستش که من این کار رو نکنم؟!

mahdi
mahdi
۳ سال قبل
پاسخ  Armin

سلام فرقش در ترتیبش است اولین نقاشی که کشید یک ادرس و یک ایدی دارد و نقاشی دوم مثل اول که بکشید ادرس و ایدی دیگری دارد در هر صورت اولین نقاشی برای کسی است که اولین خرید را داشته است . بعد تاریخ و زمان خرید دارد اولین نقاشی برای کسی است که زودتر در بلاک ثبت شده است . به امید خدا

رضا ا
رضا ا
۳ سال قبل
پاسخ  Armin

این اتفاق فقط تو جهان سوم رخ میده. شما پاتو از ایران بزاری بیرون و دوبار یک اثر رو بفروشی چه دیجیتال چه فیزیکی دادگاهی و غرامتهای سنگین و زندان داره. تو ایرانه که چیزی به اسم حق کپی رایت وجود نداره

کوروش آریان
کوروش آریان
۳ سال قبل
پاسخ  Armin

خوب جواب شما در متن بود دیگه
چون هنوز مراتب قضاییش پذیرفته و مشخص نشده زمینه کلاهبرداری و ... وجود دارد
اما اگر رویه قضاییش پذیرفته شود دیگر کار شما قابل پیگیری و شدت قانونی خواهد بود

armin021
armin021
۳ سال قبل

kkk

امیر ابوترابی
امیر ابوترابی
۳ سال قبل

فعلا و با احتیاط میشه از خرید و فروش NFT سود کرد تا ببینیم بعدها چی میخواد بشه

مهرآرام
مهرآرام
۳ سال قبل

مگر نه اینکه ظهور و لزوم بلاکچین جهت حل مشکل اعتماد و حذف شخص ثالث از تمامی جنبه های زندگی است؟ پس اینکه منتظر باشیم قانون گذار یا نهاد ثالث هویت مالکیت NFT را به رسمیت بشناسد از نظر ماهیتی مغایر با روح بلاکچین است و بنظرم باید رها شود. گویی آدمها همچنان نیاز به تایید نهاد یا شخصیتی ثالث دارند و بحث اعتماد بازهم حل نشده!

یویو
یویو
۳ سال قبل
پاسخ  مهرآرام

کاملا درسته اما واقعیت و حقیقت همیشه از نظر اشخاص مختلف فرق می کنه و انسان ها نیاز دارند مرجعی باشه تا حرف یا ادعای یکی از این دو نفر رو تایید کنه!!!

محمد پارسا
محمد پارسا
۳ سال قبل

این دقیقا خلاف خاص نویسنده است که سعی در توجیه ارزش توکن ها دارد ، کاملا مبرهن است کپی دیجیتال از اصل یه اثر گرفته میشود یعنی یک اصل بایستی وجود داشته باشد که کپی از آن استخراج گردد به عبارت دیگر برای هر کپی یک پشتوانه به نام اصل وجود دارد که کپی را دارای ارزش میکند ضمن اینکه این کپی هزاران بار ارزش پایینتری از اصل دارد ، سرنوشت ارزهای بی پشتوانه دیجیتال هم همین است یعنی تبدیل به فایلهای فاقد ارزش ، در بهترین حالت همان بلایی که بر سر کارت‌های حافظه آمد بر سر آن خواهد آمد ، روزگاری شما برای داشتن چند مگابایت فضای بیشتر بایستی میلیونها هزینه می‌کردید درحالیکه الان با مبلغ ناچیزی گیگابایت را براحتی در جیب خود حمل میکنید

علی
علی
۳ سال قبل

البته این حرف شما درمورد افزاد عادی و هنرمندان شناخته نشده درسته ولی اگه یه آدم مشهور باشه قطعا مبلغش ناچیز نمیشه حتی اگه همه رو بیارن به این بازار.

هاب
مکانی برای گفتگو درباره سرمایه گذاری کریپتو. همین الان عضو شو
ورود به هاب