بررسی و آموزش ۳ سیستمعامل مخصوص ماینینگ مبتنی بر لینوکس
سیستمعامل ویندوز ۱۰ از زمان عرضه آن به بازار تاکنون، همیشه بهترین انتخاب ماینرها برای استخراج ارزهای دیجیتال بوده است و این انتخاب بی دلیل هم نیست؛ این سیستمعامل از نظر پشتیبانی از درایورها بهترین سیستمعاملی است که تاکنون ساخته شده است و اکثر کاربران به دلیل آشنایی با این سیستمعامل، کار با آن را به سیستمعاملهای دیگر ترجیح میدهند.
نزدیکترین رقیب ویندوز در این زمینه، توزیعهای مختلف لینوکس (Linux) است که البته به دلیل پیچیدگی کار با خط فرمان و دستورات و همچنین پشتیبانی ضعیفتر از درایورهای کارتهای گرافیک، هنوز هم بیش از ۹۰ درصد ماینرها کار با ویندوز را به لینوکس ترجیح میدهند. اگرچه در چند سال اخیر توزیعهای مختلف لینوکس در این زمینهها پیشرفتهای زیادی کردند، اما هنوز هم کار استخراج با این سیستمعامل به نسبت ویندوز از پیچیدگی بیشتری برخوردار است.
با این حال، در یکی دو سال اخیر و با عرضه سیستمعاملهای تخصصی ماینینگ مبتنی بر لینوکس میتوان در انتخاب سیستم عامل تجدید نظر کرد. واقعیت این است که علیرغم تمام برتریهای ویندوز بر لینوکس، این سیستمعامل همواره از یک نظر از لینوکس ضعیفتر عمل میکند و آن پایداری سیستم است. درست به همین دلیل، و صد البته امنیت بالاتر آن است که بیش از ۸۰ درصد از سرورهای دنیا استفاده از توزیعهای سفارشیسازی شده یا حتی تجاری لینوکس (مثل لینوکس رِد هَت) را به ویندوز سرور ترجیح میدهند.
سیستمعاملهای تخصصی ماینینگ با داشتن تمام درایورها و تنظیمات موردنیاز و حذف موارد اضافی کاری کردهاند که پروسه نصب و راهاندازی یک یا چندین ریگ استخراج حتی آسانتر از ویندوز باشد. در این حالت حتی نیازی به نصب سیستمعامل روی هارد هم نیست و شما با کپی کردن فایل ISO روی یک درایو (فلش مموری) USB هم میتوانید آن را به صورت یک سیستمعامل لایو لینوکس راهاندازی کرده و خیلی سریع کار خود را آغاز کنید.
مزایای استفاده از لینوکس در استخراج ارزهای دیجیتال
برخی از مهمترین مزایای استفاده از سیستمعاملهای مخصوص ماینینگ به جای ویندوز:
- عدم نیاز به تنظیمات پیچیده سیستمعامل برای عملیات استخراج
- عدم نیاز به دانلود درایور (در اکثر موارد)
- عدم نیاز به SSDهای گرانقیمت
- عدم نیاز به نصب نرمافزارهایی مثل TeamViewer یا AnyDesk برای مدیریت ریگ از راه دور
- حجم دانلود بسیار ناچیز در مقایسه با ویندوز و درایورهای کارت گرافیک آن
- پایداری بالاتر ریگ ماینینگ در مقایسه با ویندوز
- مصرف حافظه پایینتر سیستمعامل لینوکس نسبت به ویندوز
- عدم نیاز به کار با خط فرمان و تنظیمات پیچیده لینوکس
- امکان ماینینگ همزمان با کارتهای AMD و Nvidia
اگر ماینر باشید، به احتمال زیاد قبلاً با سیستمعاملهایی مثل ایتوس (Ethos) یا «HiveOS» کارکرده یا حداقل اسم آنها را شنیده باشید. سیستمعامل ایتوس رایگان نیست و به نسخههای کرک شده آنهم نمیتوان اعتماد کرد. سیستمعامل HiveOS یکی از قدیمیترین و مورد اعتماد ترین سیستمعاملهای ماینینگ است که اکثر ماینرهای حرفهای با آن آشنایی دارند. در این مقاله سعی کردم دو سیستمعامل نسبتا جدیدِ «MMPOS» و «Hashr8» را معرفی کنم که اکثر ماینرهای ایرانی، به هر دلیلی، با آن آشنا نیستند.
البته برای مقایسه عملکرد این دو، سیستمعامل معروف «Simplemining» را هم به این فهرست اضافه کردم تا عملکرد این دو را در مقابل یک رقیب قدیمیتر و با سابقهتر بررسی کنیم.
نکاتی پیش از شروع
در این آموزش به جای نصب سیستمعامل روی هارد، از طریق فلش مموری سیستمعامل را اجرا میکنیم.
فقط کافی است فایل ISO سیستمعامل دلخواه خود را از سایت رسمی آن دانلود کنید و با نرم افزار درایوساز مجازی «BalenaEtcher»، سیستم عامل را روی فلش بریزید یا به عبارتی فلش را بوتیبل (bootable) کنید.
سپس فلش را به سیستم متصل کرده و با تغییر تنظیمات BOOT مادربرد، سیستمعامل را از روی فلش فراخوانی میکنید. مراحل انجام این کار در ادامه آموزش ذکر شده است.
بررسی سه سیستمعامل ماینینگ، با یکی از ریگهای شخصی من با مشخصات زیر انجام شده است:
- ۴ کارت گرافیک VEGA ۵۶ MSI AIR BOOST با حافظه Hynix
- مادربرد +BIOSTAR T۲۵۰-BTC D
- ۴ گیگابایت حافظه رم لپتاپ DDR4 با سرعت ۲۴۰۰ مگاهرتز
- پردازنده Intel Pentium G۴۴۰۰ ۳٫۳ GH
- استخر استخراج Ethermine
- نرمافزار ماینر: Teamredminer ۶.۱
یک کارت گرافیک VEGA ۵۶ با حافظه سامسونگ هم برای مقایسه عملکرد سیستمعاملهای لینوکس و ویندوز، روی سیستم شخصی خودم تحت سیستمعامل ویندوز ۱۰ نصب شده است. حافظههای شرکت سامسونگ معمولاً عملکرد بهتری نسبت به حافظههای Hynix دارند و تفاوت هش ریت بیشتر مربوط به همین مسئله است.
سیستمعامل Hashr8
هشآرایت (Hashr8) یک سیستمعامل ماینینگ نسبتاً جدید یا به عبارت دقیقتر یک توزیع از لینکوس است که به طور اختصاصی برای ماینینگ ساخته شده است. این توزیع توانسته در همین مدت کوتاه توجه خیلی از ماینرها را به خود جلب کند. بزرگترین مزیت این سیستمعامل نسبت به رقبا، سادگی و راحتی رابط کاربری آن است که کار را برای تنظیم و مدیریت ریگ استخراج بسیار آسان کرده است. Hashr8 OS مثل اکثر رقبا بر پایه توزیع اوبونتو (Ubuntu) بناشده است و سرعت راهاندازی و مدیریت حافظه بسیار خوبی دارد.
این سیستمعامل با هدف برطرف کردن کمبودهای سیستمعاملهای موجود طراحیشده است و از بیش از ۶۰۰ استخر ماینینگ و ۵۰ نرمافزار ماینر پشتیبانی میکند. تقریباً تمام کوینهایی که ارزش استخراج کردن دارند، توسط این سیستمعامل پوشش داده شده است. برای شروع کار استخراج کافی است یکی از کوینها و استخرها (که برای هر کوین جداگانه تنظیمشدهاند) را انتخاب کنید و با وارد کردن آدرس کیف پول به آسانی آن را روی ریگ خود اعمال کنید. البته امکان اضافه کردن ماینرها و کوینهای دیگر هم در این پلتفرم در نظر گرفته شده است.
آموزش نصب Hashr8
برای استفاده از این سیستمعامل باید ابتدا به وبسایت رسمی آن به آدرس os.hashr8.com مراجعه کرده و با استفاده از ایمیل ثبتنام کنید. بعد از ارسال ایمیل تأییدیه و فعال شدن حساب کاربری خود میتوانید به حساب خود وارد شوید. بعد از ورود ابتدا باید سیستمعامل را از طریق لینک موجود در پایین صفحه پنل کاربری دانلود کنید.
سپس از طریق نرمافزار BalenaEtcher (که میتوانید از این لینک دانلود کنید)، سیستمعامل را روی فلش بریزید. بعد از پایان کار نرمافزار BalenaEtcher، یکبار فلش را از سیستم بیرون کشیده و مجدداً وصل کنید. اگر در این حالت با پیام ویندوز برای فرمت کردن پارتیشنها مواجه شدید آنها را ببندید.
در قدم بعدی، داخل سایت os.hashr8.com ابتدا روی گزینه «Rigs» در سمت راست و سپس روی دکمه «Add Rig» (اضافه کردن ریگ) در بالای صفحه کلیک کنید. اسم ریگ، توضیحات، تعداد کارت و رمز عبور را وارد کرده و روی دکمه «Save» کلیک کنید.
حالا در صفحه داشبورد روی اسم ریگ (اسمی که موقع ساختن ریگ روی آن گذاشتهاید) کلیک کنید و در صفحه باز شده وارد برگه «System Info» شوید. در پایین برگه روی دکمه کپی روبروی «Rig Token» تا شناسه ریگ شما کپی شود.
حالا فلش را به کامپیوتر متصل کنید. به فولدر «Config» در فلش بروید و توکن ذخیرهشده در حافظه را در فایل متنی «Token.txt» قرار دهید و آن ذخیره کنید.
حالا وقت آن است که سیستم ریگ را ریاستارت کرده و با تغییر بوت مادربرد، سیستم را با فلش دیسک خود راهاندازی کنید. برای تغییر بوت فقط کافی است قبل از اینکه سیستم عامل بالا بیاید، دکمه تنظیمات بایوس مادربورد خود را روی کیبورد فشار دهید. این دکمه در بیشتر مادربردها F۸ یا F۱۰ است.
بعد از شناسایی و دانلود احتمالی چند بهروزرسانی کوچک، ریگ شما راهاندازی خواهد شد. میتوانید مانیتور را خاموشکنید و بقیه کارها را از طریق رابط کاربری وبسایت os.hahsr8.com انجام دهید.
صفحه داشبورد این سیستمعامل بسیار عالی طراحی شده است و تمام اطلاعات موردنیاز ماینر را در اختیار او میگذارد.
اولین کار، تنظیم فن و اورکلاک کارتها است که با استفاده از دکمه «Tuning» قابل انجام است. بهتر است سرعت فن را از همان ابتدا روی یک میان ثابت (حداقل ۵۵ درصد) قرار دهید و بعد از شروع ماین در صورت بالا رفتن درجه حرارت آن را مجدداً تنظیم کنید.
در بخش «Wallets» آدرس کیف پول خود برای دریافت ارزهای دیجیتال استخراجشده، تنظیمات مربوط به نوع کوین، استخر استخراج و انتخاب نرم افزار ماینر استفاده کنید. این سیستمعامل همانطور که ذکر شد بعد از انتخاب هر کوین فهرستی از استخرهای استخراج آن را در اختیار شما می گذارد. البته میتوانید با کلیک روی «Add new url» آدرس استخر خود را به صورت دستی وارد کنید. برای استفاده از پورتهای SSL هم باید پسوند TCP را به SSL تغییر دهید.
یکی از بهترین امکانات این سیستمعامل امکانی به نام «Miner Log» است که تصویری از نرمافزار ماینر را به شما نشان میدهد. این ویژگی برای بررسی دقیق چگونگی عملکرد کارتهای گرافیک هنگام استخراج بسیار کارآمد است. البته لازم به ذکر است که ممکن است بعضی نرمافزارهای ماینر با این ویژگی سازگاری نداشته باشند.
ویژگیهای برجسته Hashr8
- امکان مدیریت ریگها از طریق موبایل با استفاده از اپلیکیشن های اندروید و IOS
- پشتیبانی از ۶۰۰ استخر استخراج و ۵۰ نرمافزار ماینر برای الگوریتمهای مختلف
- امکانات اورکلاک یا آندرکلاک کارتهای گرافیک
- وجود تنظیمات از قبل آمادهشده برای کوینها و استخرهای مختلف
- سرعتبالای اجرای دستورات از رابط کاربری وبسایت
- امکان مشاهده محیط (اکثر) نرمافزارهای ماینر هنگام کار
- ثبات و پایداری بسیار بالا
- رایگان بودن سیستمعامل برای ماینرهای خانگی (حداکثر سه ریگ بدون محدودیت تعداد کارت)
تیم پشتیبانی این سیستمعامل طبق تجربه شخصی من هم از طریق کانال دیسکورد و هم از طریق ایمیل بهسرعت پاسخ میدهند و بسیار فعال هستند. این سیستمعامل برای ماینرهای خانگی (حداکثر سه ریگ) رایگان است و برای کسانی که بیشتر از سه ریگ دارند ۲ دلار به ازای هر ریگ هزینه دارد که قیمت بسیار مناسبی است.
پیشنهاد میکنم در صورت استفاده از این سیستمعامل ماهانه چند دلار از درآمد خود را برای پشتیبانی از توسعهدهندگان آن اختصاص دهید تا به بهتر شدن آن کمکی کرده باشید.
سیستمعامل MMPOS
این سیستمعامل تنها مورد موجود در این مقاله است که میتوان با استفاده از افزونه «Windows Agent» آن از امکانات آن روی ویندوز ۱۰ هم استفاده کرد. البته نوع ماینرها و کنترل فن و اورکلاک آن در ویندوز با لینوکس متفاوت است و شما باید هنگام ساخت پروفایل ماینینگ خود نوع سیستمعامل را مشخص کنید.
این سیستمعامل که از اوایل سال ۲۰۱۸ کار خود را آغاز کرد، با قابلیتهای اورکلاک پیشرفته و استفاده آن از ابزار «amdmemtweak» برای زمانبندی حافظه کارتهای شرکت AMD شناخته میشود. Amdmemtweak مانند برنامه «ETHlargementPill» برای کارتهای شرکت Nvidia میتواند باعث افزایش هش ریت کارتهای شما (البته کارتهای مجهز به حافظههای GDDR5 و HBM) در الگوریتمهایی مثل Ethash و چندین الگوریتم دیگر شود.
استفاده از ابزار amdmemtweak و پیدا کردن مقادیر مناسب و پایدار برای هر کارت گرافیک کار بسیار پیچیده و پردردسری است که MMPOS با تعبیه آن در بخش اورکلاکینگ و درجهبندی شدت آن به Low، Medium و High کار ماینرها در این زمینه را بسیار آسان کرده است. در ضمن این ابزار برای هر الگوریتم بهطور جداگانه تنظیم میشود. البته میزان تأثیر این ابزار روی هش ریت شما به عوامل زیادی مثل نوع حافظه کارت گرافیک، الگوریتم استخراج، نوع اورکلاک یا آندرکلاک و نرمافزار ماینینگ بستگی دارد.
این بررسی با استفاده از کارتهای شرکت AMD انجام شده است ولی بهاحتمال زیاد از ابزار معادل آن برای کارتهای شرکت Nvidia هم استفاده شده است و در سایت این سیستمعامل چیزی مبنی بر اینکه این تنظیمات روی کارتهای شرکت Nvidia قابل اعمال نیستند مشاهده نمیشود.
آموزش نصب MMPOS
برای شروع ابتدا در سایت app.mmpos.eu با استفاده از ایمیل ثبت نام کنید و بعد از فعال کردن حساب کاربری به حساب کاربری خود وارد شوید. در قدم بعدی در حساب کاربری خود، با کلیک روی Get mmpOS در بالای صفحه، فایل ISO سیستمعامل را دانلود کنید.
برای این سیستمعامل نیاز به یک فلش دیسک حداقل ۸ گیگابایتی دارید.
در مرحله بعد مانند قبل فایل سیستمعامل را با نرمافزار balenaEtcher روی فلش دیسک خود بریزید. بعد از پایان کار فلش را یکبار خارج کرده و مجدداً متصل کنید.
در سایت app.mmpos.eu به برگه «Autoconf» بروید و گزینه «Auto expend filesystem» را فعال کنید. در پایین همین برگه روی دکمه «Generate and download» کلیک کنید و فایل متنی دانلودشده به اسم «Autoconf.txt» را ذخیره کنید.
فایل Autoconf.txt را روی فلش که حاوی سیستمعامل است، بریزید. حالا با تغییر بوت ریگ که بالاتر توضیح داده شد، سیستمعامل را از روی فلش فراخوانی کنید.
بعد از شروع به کار سیستم عامل میتوانید از طریق وبسایت app.mmpos.eu ریگ خود را مدیریت کنید. اولین کار تنظیم فن و اورکلاک برای الگوریتم موردنظر شما است. برای این کار ابتدا روی «Rigs» و سپس روی اسم ریگ استخراج خود کلیک کنید.
در پنجره بازشده روی «Configure» کلیک کرده و به برگه دوم «Miner Configuration» بروید و نام پروفایل را در صورت نیاز تغییر دهید.
در قسمت پایین، «Huge Pages» را روی «Medium» یا «High» (برای Monero) تنظیم کنید و در آخر فن را روی یک درصد ثابت گذاشته و «Target Temp» را تنظیم کنید. دکمه «Update» را بزنید.
حالا مجدداً با مراجعه به Rigs و کلیک روی نام ریگ خود روی گزینه Configure کلیک کنید و در صفحه اول پروفایل ماینینگ خود را انتخاب کنید.
بعد از هر تغییر روی Update کلیک کنید تا تغییرات ذخیره شوند.
در قدم بعد به برگه «Worker Configuration» رفته و اورکلاک را برای هر کارت فعال و تنظیم کرده و «Smart Tune» را با انتخاب الگوریتم موردنظر روی «Low» بگذارید.
حالا وقت آن است که استخرها و کیف پولهای خود را در صفحه مربوط به آنها وارد کنید و بعد به صفحه «Miner Profiles» رفته و پروفایلهای ماینینگ خود را ایجاد کنید. تنظیمات مربوط به استخرها و کیف پول هر کوین نیازی به توضیح اضافه ندارد.
حالا میتوانید Smart Tune را برای هر کارت تا حدی بالا ببرید که ریگ شما پایدار و بدون خطا کار کند. اگر هر یک از کارتهای شما شروع به ثبت سهمهای خطا یا استیل (Stale or Invalid Share) کرد باید هم اورکلاک و هم درجه Smart Tune آن را پایین بیاورید تا به ثبات برسد.
البته میتوانید به جای دانلود سیستمعامل ، نرمافزار Windows Agent آن را روی سیستم ویندوز خود نصب کرده و آن را امتحان کنید. Smart Tune این سیستمعامل در نسخه ویندوزی آن هم فعال است. البته در این حالت باید هنگام ساخت Miner Profile سیستمعامل ویندوز را انتخاب کنید. با نصب این نرمافزار در ویندوز و اعمال تنظیمات Smart tune با مشکل همیشگی ناپایداری سیستم در ویندوز مواجه خواهید شد.
ویژگیهای برجسته MMPOS
- پشتیبانی از اکثر کوینهای مهم و قابل استخراج
- امکان اعمال تنظیمات حافظه پیشرفته با استفاده از قابلیت Smart Tuning
- امکان استفاده از امکانات سیستمعامل با نصب نسخه ویندوز (Windows Agent)
- سازگاری داشبورد مدیریت با مرورگرهای موبایل
- هش ریت بالاتر با استفاده از Smart tuning و اعمال تنظیمات اورکلاک مناسب
- امکان تست رایگان سیستمعامل تا حداکثر ۲ ماه (برای یک ریگ شش کارته)
- امکان خرید اعتبار به وسیله ارزهای دیجیتال
- داشبورد مشترک برای هر دو سیستمعامل ویندوز و لینوکس
- امکان دریافت هشدارهای ریگ از طریق تلگرام
یکی از نکات منفی این سیستمعامل دیر اجرا شدن دستورات آن است که گاهی اوقات یک تا دو دقیقه و حتی بیشتر طول میکشد.
سیستمعامل Simplemining OS
SMOS یکی از سیستمعاملهای قدیمی است که خیلی از ماینرها با آن آشنا هستند و به همین دلیل من سعی کردهام در این مطلب کمتر به جزئیات و تنظیمات آن بپردازم.
آموزش نصب Simplemining
برای شروع وارد سایت simplemining.net شده، در آن ثبت نام کرده و سپس سیستمعامل را دانلود کنید. مراحل نصب و راهاندازی آن هم درست مانند دو سیستمعامل قبلی است. بعد از ریختن سیستمعامل روی فلش با نرمافزار balenaEtcher، به داخل فلش خود رجوع کنید و فایل «Config.txt» را باز کنید. ایمیل نوشتهشده در خط آخر را با ایمیلی که با آن در سایت ثبتنام کردید، جایگزین کنید و فایل را ذخیره کنید.
در این مرحله ابتدا به داشبورد سایت رفته و در منوی «Rig List» روی دکمه «Add Rig» و سپس گزینه «Allow rigs to be added to this account for ۱۵ minutes» کلیک کنید. بعد از این کار شما ۱۵ دقیقه فرصت دارید تا فلش دیسک را به ریگ استخراج خود متصل کرده و سیستمعامل را راهاندازی کنید. بعد از چند دقیقه ریگ شما در داشبورد شناسایی خواهد شد.
در قدم بعدی به منوی «Group OC» مراجعه کنید و روی دکمه «Add new group OC» کلیک کنید. در پنجره باز شده اطلاعات و تنظیمات اورکلاک موردنظر خود را وارد کرده و آن را ذخیره کنید. تنظیمات اورکلاک این صفحه با توجه به نوع کارت گرافیک شما میتواند متفاوت باشد.
در منوی «Group Config» هم فهرستی از نرمافزارهای ماینر وجود دارد که هرکدام با تنظیمات مخصوص الگوریتم موردنظر شما آماده استفاده هستند. بعد از انتخاب نرمافزار ماینر (سعی کنید از آخرین نسخه استفاده کنید) و الگوریتم کافی است در پنجره بازشده نام گروه و توضیحات را وارد کرده و در قسمت «Miner Option» اطلاعات مربوط به استخر استخراج و کیف پول خود را وارد کنید.
حالا به صفحه «Rig List» برگردید و با کلیک روی دکمه «Actions»، گروه OC و Config موردنظر خود را به ریگ لینک کنید. بعد از چند لحظه برنامه ماینر شروع به کار خواهد کرد.
یکی از نقاط قوت SMOS پنل گزارش (summary Panel) آن است که با کلیک روی علامت تعجب کنار ریگ فعال شما قابلدسترسی است. در این صفحه به اطلاعات کلی جمعآوریشده در مورد هش ریت، دما و تصویر نرمافزار ماینر و نمودار گرافیکی وضعیت کارتهای گرافیک خود دسترسی خواهید داشت.
بخش مربوط به سؤالات و پشتیبانی (FAQ/Help) این سایت هم بسیار مفید است و جواب اکثر سؤالات خود را در این قسمت پیدا خواهید کرد. در صورتی که مشکل شما با استفاده از این بخش حل نشد میتوانید به تالار گفتگوی (منوی Chat/Support) این سایت مراجعه کرده و سؤال خود را بپرسید. البته برای استفاده از این بخش ابتدا باید در آن ثبتنام کنید.
ویژگیهای برجسته Simplemining OS
- استفاده از ویژگی rxboost برای افزایش حداکثر ۵ درصدی هش ریت در کارتهای سری 4xx و 5xx انویدیا
- نمایش زنده محیط نرمافزار ماینر در بخش کنسول
- امکان زمانبندی ریگ برای خاموش کردن آن در زمان اوج مصرف برق
- امکان دریافت هشدارهای ریگ از طریق تلگرام
- استفاده از سرورهای قدرتمند آمازون و سرویس Cloadflare برای مقاومت در برابر حملات سایبری
برخلاف دو سیستمعامل قبلی شما تنها ۷ روز میتوانید از این سیستم عمل بهصورت رایگان استفاده کنید و بعد از پایان این مدت باید هزینه لازم را پرداخت کنید که البته مبلغ چندان زیادی نیست. شما میتوانید پرداخت خود را با استفاده از بیت کوین، اتریوم، اتر کلاسیک، زی کش و لایت کوین انجام دهید.
مقایسه و بررسی نتایج
حالا که نحوه نصب و جزئیات هر سیستم عامل را گفتیم، وقت آن رسیده که به بررسی نتایج و مقایسه سیستمهای عامل بپردازیم.
ویندوز
هش ریت کارت VEGA ۵۶ نصبشده روی سیستمعامل ویندوز با استفاده از درایور نسخه Adrenaline ۲۰۲۰ و نرمافزار teamredminer برای الگوریتم Ethash در تمام مدت انجام این تست روی ۴۵ مگاهش در ثانیه ثابت بود.
تنظیمات اورکلاک کارت گرافیک با استفاده از نسخه ۰.۲.۸.۷ نرم افزار OverdriveNTool انجام شده است.
تست ریگ روی Hashr8 OS
مهمترین خصوصیت مهم این سیستمعامل پایداری و ثبات ریگ است. هش ریت چهار کارت Vega ۵۶ من در تمام مدت ۱۷۰ مگاهش یعنی ۴۲٫۵ مگاهش برای هر کارت بود. در طی مدت دو روز هیچ سهم خطایی (Invalid Share) ثبت نشد و دمای کارتها بین ۴۴ تا ۵۱ درجه (بسته به دمای محیط) ثابت بود. این هش ریت حدود ۱۰ مگاهش کمتر از هش ریت MMPOS است. البته با افزایش سرعت حافظه و اورکلاکینگ مناسب امکان افزایش هش ریت به بیش از ۴۲٫۵ مگاهش هم وجود دارد.
نکته بعدی که خیلی برای ما ایرانیها مهم است سازگازی این سیستمعامل با اینترنت کشور ماست. دو سیستمعامل دیگر در هنگام کم شدن سرعت اینترنت با مشکل مواجه شدند ولی Hashr8 OS بدون هیچ خطایی به کار خود ادامه داد.
سرعت ارسال دستورات صادرشده از داشبورد به ریگ شما در حد چند ثانیه است و هیچ تأخیر چشمگیری در آن مشاهده نمیشود. این سرعت بهخصوص هنگامیکه فنهای یک کارت با مشکل مواجه شدهاند میتواند به داد شما برسد و از آسیب دیدن قطعات شما جلوگیری کند.
تست ریگ روی MMPOS
سیستمعامل MMPOS با بهرهگیری از ویژگی اورکلاکینگ Smart Tune خود برای الگوریتمهای مختلف بالاترین هش ریت را در میان این سیستمعاملها دارد. هش ریت ریگ من با استفاده از تنظیمات Medium ویژگی Smart Tune حدود ۴۵ مگاهش برای هر کارت بود. البته این افزایش هش ریت متأسفانه به قیمت افزایش ثبت سهمهای خطا و همچنین ریست شدن گاهبهگاه ریگ تمام شد.
مشکل دیگر این سیستمعامل دانلود نشدن بعضی از ماینرها بود که البته گاهی اوقات خودبهخود برطرف میشد. گاهی اوقات هم بعضی ارتباط استخر استخراج با نرمافزار ماینر قطع میشد و تنها راهحل این مشکل راهاندازی مجدد ریگ بود. به احتمال زیاد این مشکل به محدودیتهای اینترنت در کشور ما مربوط میشود و نه به سیستمعامل MMPOS. البته به نظر میرسد که این مشکل در نسخه جدید بر طرف شده باشد.
البته باید گفت که مشکل ناپایداری و ریست شدن ریگ با اورکلاک دقیق برای هر کارت تا حد زیادی قابلحل است. برای مثال کارت مجهز به حافظه سامسونگ من با استفاده از درجه Medium بسته نرمافزاری Smart Tune بهراحتی به هش ریت ۴۹ مگاهش در ثانیه میرسید و به دلیل کیفیت بالاتر این نوع حافظه بدون خطابه کار خود ادامه میداد.
مورد بعدی نسخه ویندوز این سیستمعامل یا همان نرمافزار Windows Agent است که استفاده از آن را پیشنهاد نمیکنم. تقریباً هر بار پس از اعمال تنظیمات Smart Tune بعد از گذشت مدتی با صفحه آبی مرگ معروف ویندوز مواجه میشدم و باید ویندوز را مجدداً راهاندازی میکردم.
در این تصویر که از کانال دیسکورد MMPOS برداشته شده است بهترین تنظیمات اورکلاک برای کارتهای مختلف به تفکیک الگوریتم، برند، نوع حافظه، نرمافزار ماینر مورداستفاده و تنظیمات Smart Tune مناسب آن ذکرشده است:
تست ریگ روی Simplemining OS
سیستمعامل SMOS همانطور که از اسمش پیداست به دنبال ساده کردن و آسان کردن پروسه استخراج ارزهای دیجیتال است و باید گفت به خوبی از عهده این کار برآمده است. در تمام طول مدت ماین با این سیستمعامل ریگ با هیچ خطایی روبهرو نشد و هش ریت کارتها روی حدود ۴۳ مگاهش برای هر کارت ثابت بود.
SMOS یکی از سیستمعاملهای قدیمی و قابلاعتماد ماینینگ است و طی این سالها پیشرفتهای زیادی کرده است اما از بعضی جهات از دو رقیب تازهنفس خود عقبافتاده است. یکی از آنها عدم وجود لیست استخرهای معتبر در تنظیمات آن است و شما باید بعد از انتخاب هر نرمافزار ماینر تنظیمات مربوط به کیف پول و آدرس استخر را خودتان بهطور دستی در بخش Miner Option وارد کنید.
هش ریت این سیستمعامل تنها چند مگاهش از هش ریت سیستمعامل Hashr8 OS بالاتر است و پایداری خوبی دارد. تعداد سهمهای خطای ثبتشده توسط این سیستمعامل بسیار ناچیز و قابلاغماض است.
یکی از نکاتی که ممکن است ماینرها را در انتخاب این سیستمعامل مردد کند فرصت هفتروزه برای استفاده رایگان از آن است. بعد از اتمام هفت روز شما باید هزینه لازم را پرداخت کنید و در غیر این صورت بعد از چند اخطار ریگ شما از کار خواهد افتاد.
نتیجهگیری
در پایان، هرکدام از این ۳ سیستمعامل را از نظر سرعت استخراج (هش ریت)، سرعت اجرای دستورات، پایداری، امکانات و هزینه بهطور جداگانه موردبررسی قرار میدهم.
سرعت استخراج (هش ریت)
سیستمعامل MMP OS با استفاده از ابزار اعمال تنظیمات بهینه حافظه خود (Smart Tuning) به سادگی مقام اول را به خود اختصاص میدهد. در صورتی که شما بتوانید تنظیمات اورکلاک و درجه Smart Tune مناسب هر کارت را پیداکرده و کاری کنید که ریگ شما در عین کار با بالاترین هش ریت ممکن از پایداری مناسبی برخوردار باشد، این سیستمعامل میتواند سود بیشتری برای شما به ارمغان بیاورد.
سرعت استخراج دو سیستمعامل دیگر تفاوت محسوسی با یکدیگر ندارد و از این نظر در یک رده قرار میگیرند. لازم به ذکر است که امکان اعمال تنظیمات amdmemtweak در این دو سیستمعامل هم وجود دارد ولی پیدا کردن متغیرهای مناسب برای هر کارت گرافیک بهصورت متنی کار بسیار وقتگیر و دشواری است.
سرعت اجرای دستورات
سرعت اجرای دستورات صادرشده از داشبورد رابط کاربری سیستمعامل عاملی است که نباید نادیده گرفته شود. از این نظر Hashr8 OS با فاصله زیادی بهتر از دو رقیب قدیمیتر خود عمل میکند و همانطور که گفتم این سیستمعامل بهطور کلی با اینترنت کند کشور ما سازگاری بیشتری دارد.
در این زمینه مقام دوم به SMOS و مقام سوم به سیستمعامل MMPOS اختصاص دارد. البته دستورات شما در هر سه سیستمعامل بههرحال بعد از حداکثر یکی دو دقیقه اجرا میشوند و شاید این سرعت برای خیلی از ماینرها اهمیت چندانی نداشته باشد.
پایداری
در این زمینه هم سیستمعامل Hashr8 OS به دلیل تنظیمات بهینه شبکه و همچنین کد نویسی بسیار عالی، مقام اول را به خود اختصاص میدهد. سیستمعامل SMOS بافاصله بسیار کمی در رده دوم و سیستمعامل MMPOS (بیشتر به دلیل هش ریت بالاتر و تنظیمات حافظه پیشرفته آن) در رده سوم قرارمی گیرد.
امکانات
ازنظر امکانات ارائهشده در رابط کاربری وبسایت برای اورکلاکینگ و همچنین آسانی تنظیمات نرمافزارهای ماینر، سیستمعاملهای Hashr8 OS و MMPOS با فاصله بسیار کمی مقامهای اول و دوم را به خود اختصاص میدهند.
ازنظر امکانات اورکلاکینگ این سیستمعامل MMPOS است که بهتر عمل میکند و ازنظر آسانی کار با نرمافزارهای ماینر سیستمعامل Hashr8 OS عملکرد بهتری دارد. همانطور که قبلاً گفتم به نظر من رابط کاربری و امکانات SMOS طراحی چندان جالبی ندارد.
هزینه
استفاده از سیستمعامل Hashr8 OS برای ماینرهای خانگی (تا حداکثر سه ریگ) رایگان است و این طرح شامل حال بیش از ۹۰ درصد از ماینرهای ایرانی میشود. سیستمعامل MMPOS در زمان ثبتنام ۱۸۰ کردیت یا اعتبار به کاربر اختصاص میدهد که این مقدار برای استخراج با یک ریگ معمولی شش کارته به مدت حداکثر ۲ ماه کفایت میکند.
سیستمعامل SMOS همانطور که قبلاً ذکر شد تنها ۷ روزبه کاربر مهلت استفاده رایگان میدهد و بعدازآن باید اعتبار خود را افزایش دهید.
این بررسی با استفاده از کارتهای AMD و مادربرد بدون رایزر +BIOSTAR ۲۵۰-BTC D انجام شده است و این امکان وجود دارد که استفاده از این سیستمعاملها روی سختافزارهای مختلف، نتایج نسبتا متفاوتی داشته باشد. یکی از بزرگترین مزایای این سیستمعاملها این است که در صورت عدم رضایت از نتایج یکی از آنها در عرض ۱۰ تا ۱۵ دقیقه میتوانید آن را پاککرده و یک سیستمعامل دیگر را امتحان کنید.
در پایان اگر شما با امتحان هر سه این سیستمعامل به این نتیجه رسیدید ویندوز عملکرد بهتری دارد میتوانید فلش دیسک خود را قطع کنید و با اتصال مجدد کابلهای هارددیسک خود، سیستمعامل آشنا و پردردسر ویندوز خود را مجدداً راهاندازی کنید. لطفاً در صورت امتحان هرکدام از این سیستمعاملها روی ریگ استخراج خود نتایج آن را در بخش نظرات با بقیه به اشتراک بگذارید.
سلام و عرض ادب چرا بعداز اینکه دکمه F1 کیبورد میزنم میرم روی سیستم داخل بوت مادر بورد نمیره؟