برنامه زمانی فورک های اتریوم
خالق اصلی و ایدهپرداز اتریوم یک نابغه روسی به نام ویتالیک بوترین است. او که اکنون (سال ۲۰۱۹) حدود ۲۴ سال سن دارد، در سال ۲۰۱۳ در حالی که فقط ۱۸ الی ۱۹ سال سن داشت، وایتپیپر (گزارش کار شبکه) اتریوم را منتشر کرد.
در همان زمان نزدیک به ۳۰ نفر از توسعه دهندگان مطرح برای بحث و گفتگو پیرامون این موضوع با ویتالیک گرد هم آمدند. بوترین منتظر انتقادات بود و بقیه نیز به اشتباهات اساسی که در مفهوم آن وجود داشت، اشاره میکردند. حتی در آن دوران مفهوم اتریوم محوریت بیشتری درباره یک ارز داشت. طی دیدار و مباحثه با افرادی که این ایده را داشتند، گذشت زمان آن را تغییر داد و شکل جدیدی به آن بخشید. پس از اینکه به زبان برنامهنویسی مدنظر دست یافتند، هر هفته روشهای جدیدی برای استفاده از آن به کار میبردند. در اواخر ژانویه ۲۰۱۴، تیم پروژه دریافت که ایجاد فضای ذخیرهسازی فایل در بستری غیرمتمرکز نسبتاً آسان است و مفاهیمی مانند رجیستری نام (Name Registery) را تنها با چندخط کد میتوان به وجود آورد. با روی هم انباشتهشدن موارد استفادههای جدید، ایده ویتالیک آرامآرام تغییر شکل داد و به اتریومی که امروز میبینیم، تبدیل شد.
اعلان عمومی در سال ۲۰۱۴
در ژانویه سال ۲۰۱۴، به صورت رسمی آغاز به کار توسعه پلتفرم اتریوم اعلام شد. اعضای تیم اولیه توسعه پلتفرم ویتالیک بوترین، میهای آلیسی، آنتونی دیلوریو و چارلز هاسکینسون بودند.
تاسیس بنیاد اتریوم در سال ۲۰۱۴
در ژوئن سال ۲۰۱۴ بنیاد غیرانتفاعی اتریوم برای کمک بیشتر در توسعه پلتفرم تاسیس شد. مقر این بنیاد هماکنون در کشور سوئیس است.
جمعسپاری و جذب سرمایه در سال ۲۰۱۴
در ماههای ژوئن و آگوست ۲۰۱۴، در طول فروش جمعی که اتر در ازای بیت کوین فروخته شد، تیم اتریوم بیش از ۳۱,۰۰۰ بیت کوین از جامعه ارزهای دیجیتال جمعآوری کرد. ارزش آن بیت کوینها در آن زمان چیزی نزدیک به ۱۸ میلیون دلار بود. در زمان فروش جمعی بیت کوین در محدوده ۶۵۰ دلار معامله میشد، اما پس از گذشت زمان قیمت بیت کوین سقوط شدیدی تجربه کرد و تیم پروژه باید با زیان از دست دادن میلیونها دلار روبرو میشد.
راهاندازی شبکه آزمایشی اتریوم در سال ۲۰۱۵
المپیک (Olympic) نام شبکه آزمایشی اتریوم بود که در ماه مه ۲۰۱۵ راهاندازی شد. بسیاری از کاربران تاریخ انتشار اتریوم را به انتشار المپیک نسبت میدهند. این شبکه اجازه آشنایی توسعه دهندگان با پلتفرم را میداد.
پیادهسازی هارد فورک فرانتیر (Frontier) در سال ۲۰۱۸
روند توسعه اتریوم به چهار مرحله تقسیم شد تا توسعه دهندگان بتوانند خود را با آن وفق دهند. فرانتیر (Frontier) اولین مرحله از این روند توسعه شبکه بود و اساس کلی اتریوم در آن ارائه شد. در این نسخه کاربران میتوانستند اتریوم خرید و فروش کنند، به استخراج اتریوم بپردازند و قرارداد هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز بسازند. فرانتیر رسما در تاریخ ۳۰ جولای ۲۰۱۵ منتشر شد.
پیادهسازی هارد فورک هوماستد (Homestead) در سال ۲۰۱۵
هوماستد اولین نسخه پایدار از اتریوم است که در تاریخ ۱۰ مارس ۲۰۱۶ روی بلاک شماره ۱,۱۵۰,۰۰۰ پیادهسازی شد. در هارد فورک هوماستد تضمین شد که شبکه اتریوم واقعا امن است و یکسری بهروزرسانیهای کلی روی آن اعمال شد.
هک دائو (DAO Hack) و پیدایش اتریوم کلاسیک در سال ۲۰۱۶
یکی از ویژگیهای جالب بلاک چینها، سازمانهای خودگردان غیرمتمرکز (DAOs) است. به بیان ساده یک DAO قرارداد هوشمندی است که با آن میتوان یک فرایند سیستماتیک را به طور خودکار و بدون واسطهها انجام داد. برای ساخت DAO ابتدا گروهی از برنامهنویسان با کدهایشان مشخص میکنند که سازمان چگونه باید کار کند. زمانی که قرارداد هوشمند اجرا شد مردم میتوانند با خرید توکنها که نشان دهنده سهام آنها در سازمان است، در تعیین سرنوشت آن نقش داشته باشند. قرارداد هوشمند DAO شامل کدی است که چگونگی تصمیمگیری در آن را مدیریت میکند و توکن DAO ارز دیجیتال یا نرمافزاری است که به کاربران DAO اجازه رای دادن میدهد. به نوعی بیت کوین را میتوان اولین DAO موجود دانست زیرا کاربران قادر خواهند بود در این شبکه به تایید تراکنشها رای بدهند.
یک استارتاپ آلمانی به اسم Slock.it، یک قرارداد هوشمند DAO روی شبکه اتریوم ساخت که مردم را قادر میساخت دارایی خود را به صورت غیرمتمرکز به اشتراک بگذارند. این پروژه وقتی به مرحلهی فروش توکن رسید، تبدیل به موفقترین کمپین جمعآوری سرمایه اولیه دنیا شد و توانست ۱۵۰ میلیون دلار جذب کند.
کد پایهی DAO، عالی نبود؛ ضمن اینکه متن باز بوده و برای همه قابل رویت بود. در ۱۷ ژوئن، یک هکر ناشناس و یا گروهی از هکرها، باگی در سیستم پیدا کرده و شروع به جمعآوری پول از DAO و انتقال آن به یک DAO کپی کردند. پیش از اینکه جلوی او گرفته شود، ۵۰ میلیون دلار اتر دزدیده شد.
با وجود اینکه تنها یک باگ در کد موجب این از دست رفتن سرمایه شد، شهرت اتریوم و مفهوم DAO زیر سوال رفت. با انتشار این خبر عده کثیری از افراد در جامعه اتریوم تصمیم به ایجاد نوعی هارد فورک گرفتند تا به این وسیله اعتبار از دسترفته را بازگردانند.
هارد فورک، شکاف و انشعابی در بلاک چین یک ارز دیجیتال است که به طور کلی قوانین یک ارز را تغییر میدهد و بلاک چین جدیدی به وجود میآید. یک هارد فورک بهنوعی جدا شدن یک رویکرد توسط اعضای یک جامعه است که تصمیم میگیرند، دیگر پروتکلهای قبلی را در همان بلاک چین دنبال کنند. بهعبارتدیگر یک نسخه جدید از بلاک چین قبلی، هارد فورک نام دارد.
بدین ترتیب در بلاک ۱۹۲۰۰۰۰، یک هارد فورک برای اتریوم اتفاق افتاد. تا بدینوسیله بتوان سرمایههای از دست رفته سرمایه گذاران را به جیبشان بازگردانند.
به سبب این هارد فورک، شبکه اتریوم جدیدی به وجود آمد و شبکه قبلی اتریوم کلاسیک نام گرفت.
پیادهسازی تنجرین ویسل (Tangerine Whistle) در سال ۲۰۱۶
در تنجرین ویسل مفهوم گس (Gas) و بالا پایین شدن آن، برای پرداخت کارمزدها و هزینههای شبکه مطرح شد. همچنین توسعه دهندگان با بالا بردن هزینه برخی از فعالیتهای سنگین، توانستند با حملات دیداس (DDoS) به طرز فوقالعادهای مقابله کنند. این بهروزرسانی در بلاک شماره ۲,۴۶۳,۰۰۰ مصادف با ۱۸ اکتبر ۲۰۱۶ انجام شد.
پیادهسازی اسپیریوس دراگون (Spurious Dragon) در سال ۲۰۱۶
اسپریوس دراگون دومین فورک اتریوم برای مقابله با حملات دیداس بود. در این هارد فورک که ۲۲ نوامبر ۲۰۱۶ پیادهسازی شد، آسیبپذیری شبکه اتریوم در مقابل حملات دیداس تقریبا به صفر رسید.
پیادهسازی هارد فورک متروپلیس (بیزانس و قسطنطنیه) در سال ۲۰۱۹
هارد فورک متروپلیس به دو هارد فورک بیزانس و قسطنطنیه تقسیم میشود اما اصلیترین بخش، قسطنطنیه است.
هارد فورک بیزانس (byzantium) که در اکتبر سال ۲۰۱۷ اجرا شد، با ۹ تغییر روی پلتفرم اتریوم همراه بود و سختی شبکه اتریوم را کاهش داد. همچنین راه برای پیادهسازی قسطنطنیه و تکمیل متروپلیس باز کرد.
هارد فورک قسطنطنیه (کُنستانتینوپول – Constantinople) مهمترین هارد فورک اتریوم طی سالهای گذشته خواهد بود که بعد از چند بار تعویق، قرار است نهایتا در ۲۷ فوریه ۲۰۱۹ پیادهسازی شود. این بهروزرسانی برای شبکه اتریوم و توسعه دهندگانی که قصد کوچ کردن از الگوریتم اثبات کار (ماینینگ) به اثبات سهام را دارند، قدم بزرگی خواهد بود. در این بهروزرسانی بزرگ که در نقشه راه اتریوم تعریف شده است، علاوه بر بهبود شبکه، پاداش بلاک از ۳ به ۲ کم خواهد شد و بمب سختی اتریوم به تاخیر خواهد افتاد.
به طورکلی پس از پیادهسازی قسطنطنیه و تکمیل هاردفورک مترو پلیس بهبودها و تغییرات زیر در شبکه اتریوم حاصل خواهد شد:
- بهبود حریم خصوصی تراکنشها
- بهبود امنیت قراردادهای هوشمند
- به تاخیر انداختن بمب سختی اتریوم
- کاهش پاداش استخراج اتریوم
پیادهسازی هارد فورک سرینتی (Serinity) یا همان اتریوم ۲.۰۰ در زمان نامعلوم
ویتالیک بوترین، خالق اتریوم، در کنفرانس Devcon4 که ۳۱ اکتبر ۲۰۱۸، در شهر پراگ برگزار شد، از نقشه راه نسخه دوم اتریوم (Ethereum ۲.۰) رونمایی کرد و آن را یکپارچه خواند.
اتریوم ۲ نسخهای کاملا متفاوت از اتریوم فعلی خواهد بود. این نسخه از اتریوم شامل کسپر (Casper) برای رفتن به اثبات سهام، شاردینگ (Sharding) برای مقیاس پذیری (تراکنشهای سریع و ارزان) و ایوازم (eWASM) برای بهبود ماشین مجازی اتریوم و در نتیجه بهبود شبکه است. اتریوم ۲ در واقع همان مرحله سرینتی (Serinity) است که در نقشه راه اولیه اتریوم تعریف شده بود.
معمولا بعد از فورکها قیمت اصلاح میشه و پایین میره