ریسکها و هزینههای استخراج بیت کوین در ایران؛ ماینرها پول مفت در نمیآورند!
این روزها بعضی از خبرگزاریهای فارسی، از میزان سودآوری استخراج بیت کوین و ارزهای دیجیتال در ایران، آمار و ارقامی نجومی منتشر میکنند. با توجه به قیمت پایین برق در ایران، از آمار و ارقام منتشر شده توسط خبرگزاریها طوری برداشت میشود که ماینرهای ارزهای دیجیتال بدون هیچگونه کار خاصی و بدون ریسک، یکشبه ثروتمند میشود. اما کارشناسان میگویند که واقعیت چیز دیگری است.
ریسکهای استخراج ارزهای دیجیتال
دکتر عباس آشتیانی، فعال حوزه بلاک چین و ارزهای دیجیتال در ایران، در خصوص ریسکهای استخراج ارزهای دیجیتال و سختیهای آن میگوید:
پارامتر ریسک و افزایش و کاهش سختی شبکه بیت کوین و افزایش و کاهش قیمت بیت کوین به عنوان محصول این صنعت، دو پارامتری هست که باید در سودآوری ماینینگ در نظر گرفت.
بهعنوان نمونه تقریبا در انتهای سال ۹۶ کسانی که وارد این حوزه شدند، دستگاههای ۲,۵۰۰ دلاری خریدند و با افزایش سه ماهه سختی شبکه، سهم قدرت دستگاهها روزبهروز کمتر و کمتر میشد و زمان بازگشت سرمایه را به شدت طولانی کرده بود. پس باید در کنار سود این حوزه، ریسکهای آن را هم قرار دهیم و انتظار نداشته باشیم که این حوزه بتواند همیشه برای سرمایهگذارش سودآور باشد.
ریسک سوختن دستگاهها، ریسک فناوریهای جدیدتر و تراشههای نوتر، ریسک تکنولوژی پشت این کوینها و … مسائلی هستند که باعث میشود که با انصاف بیشتری به استخراج نگاه کنیم. گاهی ممکن است ماینرها سود زیادی داشته باشند و به همان اندازه احتمال از دست رفتن سرمایه هم وجود دارد.
ماینینگ در ایران خیلی هم ارزان نیست
امید علوی که خودش یک ماینر حرفهای است و تجربه زیادی دارد، درباره هزینههای استخراج ارز دیجیتال در ایران میگوید:
برق در ایران نرخ پایینی دارد ولی باید موارد زیر را در نظر گرفت:
ایجاد زیرساخت برای هر یک مگاوات حدودا یک میلیارد تومان هزینه دارد. برق با ریال پرداخت میشود اما خرید ترانسفورماتورها، کابلها، پدهای خنککننده فنلاندی، آهنآلات و … همه بر اساس دلار است. همه به هزینهی پایین برق نگاه میکنند اما محاسبه هزینهی دستگاهی را که در چین ۳٠٠ دلار فروش میرود و ۶٠٠ دلاری به دست ما میرسد نمیکنند. شاید برق ارزان باشد اما بقیه اقلام چندین برابر کشور های دیگر است.
مقایسه هزینه ماینینگ با بقیه کشورها: ماینرها را فراری ندهیم
امید علوی ادعا میکند که هزینه کلی استخراج ارزهای دیجیتال در ایران خیلی تفاوتی با کشورهای خارجی ندارد. او میگوید:
برای روشن شدن فاصله قیمت ماینینگ در ایران، با نرخ برق ۱۵٠ تومان برای شما مثال میزنم. برای نگهداری دستگاه S۹ با احتساب ۱٫۴ کیلووات مصرف برق قیمتهای زیر گرفته میشود:
- چین ۳۷ دلار
- روسیه ۳۹ دلار
- ایران ۳۲ دلار
حالا با بالا بردن نرخ برق تنها اتفاقی که میافتد خروج ماینرها از ایران و کوچ آنها به کشورهایی مانند گرجستان و قزاقستان که حتی تسهیلات بانکی هم برای ماینرها در نظر میگیرند است و دیگر نیاز به پرداخت هزینههای گزاف قاچاق حداقل ۶٠ دلاری برای هر دستگاه و تحمل این ریسکها وجود نخواهد داشت.
قیمت تمام شده استخراج بیت کوین در ایران چقدر است؟
امید علوی درباره آمار اعلام شده در خبرگزاریهای مبنی بر هزینه بالای استخراج یک بیت کوین میگوید:
این دوستان و کارشناسانی که نرخ تمام شده بیت کوین را مصرف یک سال ۲۷ خانه یا ۱۲٠ بشکه نفت اعلام میکنند، هیچ شناخت عملی یا دقیقی از ماینینگ ندارند. در محاسبه قیمت تمام شدهی استخراج یک بیت کوین متغیرهایی چون قیمت دستگاه، نوع دستگاه، سختی شبکه، قیمت بیت کوین، هزینهی برق و مدت زمان استخراج یک بیت کوین در بازه زمانی مشخص را در نظر میگیرند. پس محاسبه قیمت دقیق استخراج یک بیت کوین غیرممکن است.
با محاسبه ما در ماه اردیبهشت سال ۹۷ با در نظر گرفتن برق ۱٫۵ سنتی، اگر قیمت بیت کوین به زیر ۲۸٠٠ دلار میآمد، ماین صرفه نداشت و ما هم همچون اروپا و آمریکا باید کلیدها را پایین میدادیم و منتظر بالا رفتن قیمت بیت کوین میماندیم.
مطالعه کامل مقاله بررسی جامع استخراج ارزهای دیجیتال در ایران: پرونده ویژه: گسترش استخراج ارز دیجیتال در ایران؛ تهدید یا فرصت؟
عدم وجود مدیریت مثل همیشه.. هر به اصطلاح مسئولی داره ساز خودش رو میزنه.. یکی به رسمیت میشناسه یکی سنگ میندازه یکی هم کلا قبول نداره ارز دیجیتال رو.. ماینینگ هزینه زیرساخت سنگینی در ایران داره و هزینه های جانبی مثل خرابی دستگاه و غیره داره هرکدوم از اینا علاوه بر ریسک بالای قیمت و سختی شبکه بیت کوین خودش ریسک بالایی برای ماینینگ در ایران حساب میشه واقعا معلوم نیست کسانی که قانون گذاری میکنن آیا اصلا میدونن بیت کوین چیه ؟! اگه قرار باشه به فکر مردم باشن خیلی راه های زیادی هست که نه ماینرها ضرر کنن نه تامین کنندگان برق. مشکل از جمله اول خط اولمه