یکی از مهمترین چالشهایی که در مورد بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال مطرح میشود، مسئله مقیاسپذیری آنهاست. مقیاسپذیری به قابلیت یک شبکه برای پردازش حجم تعداد زیادی از تراکنشها بدون اینکه سرعت پردازش آنها پایین بیاید و کارمزد آنها افزایش یابد، گفته میشود.
زیلیکا یک بلاک چین عمومی است که با هدف حل مشکل مقیاسپذیری در ارزهای دیجیتال ایجاد شده است. این پروژه، اولین پروژهای است که با پیادهسازی تکنولوژی شاردینگ در پلتفرم آزمایشی خود توانسته رکورد انجام بالای ۲,۸۲۸ تراکنش در ثانیه را از آن خود کند.
تاریخچه
زیلیکا در سال ۲۰۱۷ توسط گروهی از مهندسین کامپیوتر ایجاد شد. اعضای اصلی بنیانگذار این پروژه از اساتید برجسته دانشگاههای کالیفرنیا و سنگاپور بودند.
عرضه اولیه (ICO) زیلیکا از ۲۷ دسامبر ۲۰۱۷ تا ۴ ژانویه 2018 به صورت خصوصی برگزار شد و در آن ۱۸.۳ میلیون دلار سرمایه جذب شد. این پروژه در ابتدا توکن خود را بر بستر بلاک چین اتریوم راهاندازی کرد، اما در تاریخ ۳۱ ژانویه ۲۰۱۹ همانطور که قبلا وعده آن را داده بود، بلاک چین انحصاری خود را عرضه کرد و توکن ZIL به بستر بلاک چین انحصاری زیلیکا منتقل شد.
چگونه کار میکند؟
این ارز دیجیتال برای دستیابی به مقیاسپذیری از تکنولوژی شاردینگ (Sharding) کمک میگیرد.
شاید راههای زیادی برای افزایش مقیاسپذیری بلاک چینها وجود داشته باشد، اما چیزی که مهم است این است که راهی پیدا کنیم که با افزایش مقیاسپذیری، امنیت و تمرکززدایی شبکه به خطر نیفتد. به عبارتی نباید امنیت و غیرمتمرکز بودن را قربانی مقیاسپذیری کنیم.
مکانیسم توافق جمعی مورد استفاده در زیلیکا، اثبات انجام کار (PoW) است.
شبکه زیلیکا از چندین مجموعه از نودها تشکیل شده است و به هر کدام از آنها یک بخش یا (شارد) میگویند. عملکرد زیلیکا به این صورت است که کل نودهای استخراج کننده در شبکه را به گروههای ۶۰۰ تایی تقسیم میکند. به هر مجموعه ۶۰۰ تایی از این نودها، یک شارد میگویند. تکنولوژی مورد استفاده در زیلیکا به این صورت است که برای پردازش موازی تراکنشها از این شاردها استفاده میکند. وقتی این نودها به گروه های ۶۰۰ تایی تقسیم شدند، هر شارد بخشی از تراکنش های شبکه را پردازش میکند.
همه شاردهای شبکه، کار پردازش تراکنشها را به صورت موازی باهم انجام میدهند و در عین حال باهم در ارتباطند.
مثلا اگر ۶ شارد داشته باشیم هر شارد تقریبا یک ششم تراکنشهای شبکه را پردازش خواهد کرد. یک شارد مخصوص در میان آنها، به عنوان مرکز خدمات راهنمایی یا به اختصار (DS)، عمل میکند. شارد DS، به عنوان یک بخش نظارتی عمل کرده و به ساختن بخشهای دیگر کمک میکند و نتایج حاصل از ارزیابی تراکنشها را از بخشها مختلف جمعآوری میکند.
در واقع این شارد کارش کنترل و هدایت شبکه است و تصمیماتی را در مورد شبکه میگیرد. از جمله اینکه کدام نودها به کدام شارد اختصاص پیدا کند. همزمان با اینکه DS epoch، بلاک کامل را از میکروبلاکهای ایجاد شده توسط شاردها جمع آوری میکند، شارد DS پردازش تراکنشهای جدید را به عهده شاردهای دیگر خواهد گذاشت.
بر اساس این سازوکار بدیهی است که با افزایش حجم تراکنشهای شبکه سرعت انجام تراکنشها و بهرهوری شبکه پایین نیاید و قابلیت مقیاسپذیری شبکه تا حد زیادی برآورده شود.
استفاده از تکنولوژی شاردینگ در شبکه زیلیکا باعث می شود هزینه لازم برای پردازش یک تراکنش، با بیشتر شدن حجم تراکنشها، ثابت بماند. در صورتی که در شبکههایی مانند بیت کوین و اتریوم، با افزایش حجم تراکنشهای شبکه، هزینه لازم برای پردازش یک تراکنش، افزایش مییابد.
در تراکنشهای زیلیکا، نیازی به چندین تایید برای یک بلوک نیست زیرا آخرین وضعیت در آخرین بلوک، به عنوان حالت درست زنجیره تلقی میشود.
بلاک چین ها در زیلیکا
در ساختار زیلیکا، دو نوع بلاک چین وجود دارد:
بلاک چین DS و بلاک چین TX.
بلاک چین DS، اطلاعات هویتی نودها را در شبکه ذخیره میکند، در حالی که بلاک چین TX اطلاعات تراکنشهایی که توسط شبکه مورد تایید قرار گرفتهاند را ذخیره میکند.
زمان ایجاد هر بلوک در شبکه زیلیکا برابر است با:
در بلوکهای TX بین ۱ تا ۲ دقیقه متغیر است. در بلوکهای DS نیز بین ۱ تا ۲ ساعت متغیر است.
مدل انجام و پردازش تراکنشها
زیلیکا مانند اتریوم، از یک مدل مبتنی بر حسابهای کاربری استفاده میکند. این شبکه در حال حاضر از تراکنشهای حساب به حساب و همچنین تراکنشهای حساب به قرارداد هوشمند، پشتیبانی میکند.
انواع تراکنشها در زیلیکا
سه نوع تراکنش مختلف در شبکه زیلیکا وجود دارد:
نوع اول- تراکنشهایی که از یک حساب کاربری به حساب کاربری دیگر انجام میشوند.
نوع دوم- تراکنشهایی که از یک حساب کاربری به قراردادهای هوشمند انجام میشوند.
نوع سوم- تراکنشهایی که از یک حساب کاربری پیچیده به قرارداد هوشمند انجام میشوند. تراکنشها بر اساس چند بیت آخر آدرس فرستنده و گیرنده به شاردهای مختلفی اختصاص داده میشوند. بنابراین:
- همه تراکنشهای نوع اول و بیشتر تراکنشهای نوع دوم توسط یک شارد کنترل و مدیریت میشوند.
- برخی از تراکنشهای نوع دوم و همه تراکنشهای نوع سوم که نیاز به ارتباطات بین دو یا چند شارد دارند توسط شارد DS کنترل میشوند.
مهمترین کاربردها
توکن زیل (ZIL) توکن کاربردی شبکه زیلیکا است که در ادامه به چند مورد از کاربردهای آن اشاره میکنیم:
پاداش برای استخراجکنندگان، کارمزد برای اجرای قراردادهای هوشمند و همچنین کارمزد تراکنشها
اما مهمتر از کاربرد توکن زیل در شبکه زیلیکا باید ببینیم خود شبکه و پروژه زیلیکا چه پتانسیلها و کاربردهایی دارد و چگونه از طریق این کاربردها میتواند به افزایش سرمایه زیلیکا و در نتیجه افزایش قیمت آن کمک کند.
پروژه زیلیکا یک پروژه جدید است، اما یک رقیب جدی برای پلتفرمهای ارائه دهنده قراردادهای هوشمند مانند اتریوم، ایاس و .. محسوب میشود.
بنابراین کاربرد اصلی زیلیکا در ساخت و اجرای قراردادهای هوشمند و همچنین راهاندازی اپلیکیشنهای غیرمتمرکز است. تفاوت چشمگیر زیلیکا با سایر پروژههای رقیب، پیادهسازی تکنولوژی شاردینگ بر روی شبکه آزمایشی آن است که با پیادهسازی این تکنولوژی در پلتفرم آزمایشی خود توانسته رکورد انجام بالای ۲,۸۲۸ تراکنش در ثانیه را به نام خود ثبت کند.
چالشها و راهکارها
پروژه زیلیکا برای حل مشکل مقیاسپذیری از تکنولوژی شاردینگ استفاده میکند.
اما استفاده از شاردینگ با چالشهایی همراه است. مشکل اساسی استفاده از شاردینگ برای حل مشکل مقیاسپذیری، این است که وقتی بلاک چین به چند گروه نود مختلف تقسیم میشود، اطلاعات ذخیره شده در آن هم بین این گروه از نودها تقسیم میشوند.
در بیت کوین، اطلاعات کل بلاک چین در فول نودها ذخیره میشود. این بدین معناست که برای پردازش تراکنشها نیاز به هیچ اطلاعات دیگری نیست. اما در بلاک چینی که از تکنولوژی شاردینگ استفاده میکند، هر گروه از نودها بخشی از اطلاعات بلاک چین را در خود ذخیره میکنند.
این بدین معناست که برای پردازش تراکنشها این گروه نودهای مختلف باید باهم در ارتباط باشند تا بتوانند به همه اطلاعات مورد نیاز خود دسترسی داشته باشند. در شبکهای که ممکن است بیش از هزاران کامپیوتر داشته باشد، این فرآیند میتواند بسیار پیچیده باشد.
برای روشنتر شدن مطلب، اجازه دهید مثالی را باهم مرور کنیم. فرض کنید یک کتاب را به ۲ بخش تقسیم کنیم و بخش اول آن را به علی و بخش دومش را به محمد بدهیم. در این صورت علی ابتدای داستان کتاب را میداند و محمد انتهای آن را. برای اینکه بهمیم کل داستان کتاب چه بوده، علی و محمد باید با یکدیگر صحبت کنند.
برای فهمیدن ماجرای کل کتاب باید به تمام کسانی که کتاب را خواندهاند دسترسی پیدا کنیم.
در تکنولوژی شاردینگ نیز، برای پردازش تراکنشها لازم است نودهایی که هرکدام بخشی از اطلاعات بلاک چین را در خود ذخیره کرده اند، بتوانند با یکدگیر ارتباط برقرار کنند. راهکار زیلیکا برای پیچیدگی و سختی ارتباط این نودها باهم استفاده از مکانیسم اجماع ترکیبی است.
برنامهها و رویدادهای پیشرو
زیلیکا کار خود را از سال ۲۰۱۶ آغاز کرد. زمانی که برخی از بنیانگذاران تیم زیلیکا، یک مقاله علمی در مورد پیادهسازی تکنولوژی شاردینگ برای حل مشکل مقیاسپذیری در بلاک چینهای عمومی را نوشتند. این مقاله و تحقیقاتی که در ادامه انجام شد، منجر به ساخت یک پلتفرم با بلاک چین عمومی که مقیاسپذیر، امن و بسیار کارآمد بود، شد.
در ادامه به بررسی نقشه راهی که زیلیکا از ابتدای کار برای خود ترسیم کرده، به عنوان یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در رشد پروزه در آینده، میپردازیم:
این پروژه در محقق ساختن برنامههایی که از ابتدا برای خود ترسیم کرده تا به امروز تا حد زیادی خوش قول بوده است.
شروع کار این پروژه در ژوئن ۲۰۱۷ بود و سپس تیم آن در آگوست همان سال وایتپیپر پروژه را بطور رسمی منتشر کردند. در سپتامبر ۲۰۱۷، نتایج مربوط به نسخه ۰.۱ شبکه آزمایشی داخلی آن منتشر شد. یک ماه بعد، یعنی در اکتبر، نتایج مربوط به نسخه ۰.۵ شبکه آزمایشی داخلی زیلیکا منتشر شد. در دسامبر ۲۰۱۷ مدارک و مستندات مربوط به طراحی Scilla (زبان برنامه نویسی قرارادادهای هوشمند در زیلیکا) منتشر شد.
در ابتدای ۲۰۱۸، کدهای اصلی زیلیکا به صورت منبع باز در دسترس قرار گرفت. دو ماه بعد از آن، یعنی در ماه مارس، نسخه ۱.۰ شبکه آزمایشی زیلیکا منتشر شد و در ماه ژوئن نیز نسخه ۲.۰ آن.
زیلیکا که در ابتدا بر بستر بلاک چین اتریوم راهاندازی شده بود، در ۳۱ ژانویه ۲۰۱۹، بلاک چین انحصاری خود را عرضه کرد و پس از آن طی فرآیند توکن سواپ Token Swap، انتقال توکنهای ERC20 زیل از بلاک چین اتریوم به بستر بلاک چین انحصاری زیلیکا انجام شد.
از آنجایی که از برنامههایی که تیم زیلیکا در گذشته در نقشه راه خود مشخص کرده بود، بخش زیادی از آنها با موفقیت و در سر زمانی که وعده داده بودند، انجام شد، انتظار میرود تیم این پروژه در تحقق برنامههای آینده خود نیز همینقدر موفق عمل کنند.
دو برنامه خیلی مهم که تیم زیلیکا وعده داده آنها را در سه ماهه سوم سال ۲۰۱۹ انجام میدهد، یکی اصلاح پروتکل اصلی زیلیکا است و دیگری بهبود و توسعه Scillla.
همچنین تیم این پروژه وعده داده با ایجاد تغییرات در سه ماهه آخر ۲۰۱۹، این پروژه بتواند از زبانهای برنامهنویسی سطح بالاتری نیز پشتیبانی کند.
همکاریها و پذیرندگان
این پروژه همکاری با سایر پروژهها و شرکتها را در ۳ بخش مختلف بطور دائم پیگیری میکند:
مشارکت با پلتفرمهای ارائه دهنده تبلیغات دیجیتال (از طریق مایندشیر Mindshare)
تبلیغات دیجیتال در حال حاضر با مشکل واسطهای مختلف روبرو است که باعث میشود درآمد تبلیغ کنندگان کاهش یابد. پلتفرم مایندشیر (Mindshare) از بلاک چین زیلیکا استفاده میکند تا مشکلات مربوط به این تبلیغات را حل کند.
مشارکت با پلتفرمهای ارائه دهنده خدمات مالی با استفاده از صرافی Hg
ارائه عرضه اولیه مربوط به توکنهای امنیتی روش جدیدی برای تایید اعتبار ارزهای دیجیتال امنیتی ایجاد کرده است. این روش جدید، انعطافپذیری بیشتری را ارائه میدهد که سرمایهگذاران بتوانند با مالکیت بخشی از داراییها در قیمت پایینتر، راحتتر به این حوزه وارد شوند.
رقبای اصلی
زیلیکا با پلتفرمهای موفق ارائه دهنده قراردادهای هوشمند از جمله اتریوم، ایاس، هشگراف و نئو رقابت میکند. تیم زیلیکا مقایسهای بین پروژه خود با این رقبا انجام داده و نتایج آن را به صورت زیر ارائه کرده است.
رویدادها و اخبار تاثیرگذار روی قیمت
تاثیر اخبار و به روزرسانیهای مختلف بر روی قیمت ارزها به این صورت است که گاهی قبل از انتشار خبر و با زمزمه شایعهها، شاهد افزایش یا کاهش قیمت هستیم، گاهی نوع خبر به صورتی است که همزمان با انتشار خبر قیمت تحت تاثیر آن تغییر میکند و گاهی نیز چند روز پس از انتشار خبر، تاثیر آن را بر قیمت میتوان دید.
۳۱ ژانویه
راهاندازی شبکه اصلی زیلیکا توسط تیم این پروژه، با انتشار این خبر قیمت ZIL همچنان در روند نزولی خود باقی ماند.
یکی از دلایل اینکه قیمت زیل نتوانست با انتشار این خبر افزایش یابد، این است که راهاندازی بلاک چین انحصاری برای پروژه نوپایی مانند زیلیکا تغییر بسیار بزرگی است که جامعه ارز دیجیتال تا جزئیات و کم و کیف آن را نداند، نمیتواند تاثیر روانی مثبتی برایشان ایجاد کند.
بنابراین در غالب پروژههایی که در ابتدا بر بستر بلاک چین اتریوم، ترون و .. راهاندازی شده و پس از مدتی بلاک چین انحصاری خود را ایجاد میکنند، تا مدتها پس از راهاندازی شبکه اصلی خود، افزایش قیمتی نخواهند داشت.
۷ ژوئن
تیم زیلیکا تایید کردند که خبر عرضه کوین فیس بوک در بستر بلاک چین زیلیکا شایعه بوده است. اما انتشار این شایعه منجر به افزایش قیمت ZIL، در مدت یک هفته از ۳۰ می که این شایعه منتشر شد تا ۷ می که مشخص شود این خبر شایعه بوده و صحت ندارد، ۴۱درصد رشد قیمت را تجربه کرد. نصیحت معروفی در بازار ارزهای دیجیتال در این باره وجود دارد که میگوید:
“با شایعات بخرید و با اخبار واقعی بفروشید”
۱۰ ژوئن
از زمان راه اندازی شبکه اصلی زیلیکا، بیشترین تمرکز تیم این پروژه بر روی ادغام قراردادهای هوشمند به کمک زبان برنامهنویسی Scilla بر روی بلاک چین زیلیکا بوده است.
سرانجام در تاریخ ۹ ژوئن ۲۰۱۹، یعنی تقریبا ۵ ماه پس از راهاندازی شبکه اصلی، قرارادادهای هوشمند زیلیکا بر روی بلاک چین آن آغاز بکار کردند.
با پیادهسازی قراردادهای هوشمند بر روی بلاک چین زیلیکا، قیمت ZIL در مدت ۲ روز، از ۹ ژوئن تا ۱۱ ژوئن، ۱۶.۷ درصد رشد قیمت را تجربه کرد.
تاثیر پیادهسازی قراردادهای هوشمند بر روی قیمت ارز، به صورتی بود که همزمان با انتشار این خبر توسط تیم آن، قیمت نیز شروع به رشد کرد، بنابراین انتظار میرود در موراد مشابه مثل به روز رسانیهایی که در مورد قراردادهای هوشمند ارائه میشود نیز شاهد الگوی مشابهی باشیم.
۱۲ ژوئن
کیف پول تراست والت، که کیف پول نرمافزاریای است که توسط تیم بایننس پشتیبانی میشود، سکه زیلیکا را به لیست ارزهایی که میتوان در این کیف پول نگهداشت، اضافه کرد.
خبر قرار گرفتن زیلیکا در لیست ارزهایی که توسط کیف پول تراست والت پشتیبانی میشود، نتوانست تاثیر آنی بر روی قیمت این ارز داشته باشد. اما از زمان انتشار خبر تا ۴ روز پس از آن یعنی در تاریخ ۱۶ ژوئن، شاهد رشد ۱۷ درصدی قیمت بودیم.
۲۰ ژوئن
پلتفرم زیلیکا همکاری خود با استارتاپ پلتفرم پرداختی به نام Xfers را اعلام کرد. انتشار این خبر نتوانست تاثیر مثبتی بر قیمت ZIL داشته باشد، و روند نزولی قیمت را متوقف کند.
تیم فنی و اجرایی
آمریت کومار- مدیر پروژه
مدیر ارشد فنی زیلیکا، پژوهشگر دانشگاه ملی سنگاپور
یوغی جیا– مدیر ارشد بخش فنی
دکترای علوم کامپیوتر از دانشگاه ملی سنگاپور
مکس کانتلیا– مدیر ارشد
مدیر عامل و بنیانگذار یک گروه از شرکتها با تکنولوژیهای سطح بالا از جمله زیلیکا و آنکلیو (Anqlave)
آدیسون هوگل – مسئول بخش ارتباطات
یکی از اعضای اصلی تیم بلاکگروپ BlockGroup، مدیر رسانه و مدیر شرکت ارتباطات الویتور
جوزار موتیوالا– مدیر بخش استراتژی
یکی از بناینگذاران Anquan، مدیر ارشد سابق AssetVantage و SoftDel
پراتیک ساکسنا– مشاور ارشد علمی
از بنیانگذاران Anquan، استادیار دانشگاه ملی سنگاپور
اطلاعات مربوط به سایر اعضای اصلی تیم و مشاوران پروژه، در این لینک قابل مشاهده است.
شبکههای اجتماعی زیلیکا
تیم زیلیکا بر تبادل اطلاعات، ارائه به روز رسانیهای منظم، برقراری ارتباطات فعال و پاسخ به تمامی مسائل و مشکلات، معتقد است. این تیم آموزش را به عنوان مهمترین بخش تعامل اجتماعی تعریف میکند. بنابراین در راستای تحقق این هدف، تیم زیلیکا کارگاهی را در کالج کینگ لندن، با همکاری انجمن بلاک چین KCL راهاندازی کرده است. علاوه بر این، با همکاری یکی از انجمنهای فعال بلاک چین، دورههای آموزشی برگزار کرده و به آموزش دانشجویانی از دانشگاههای کمبریج، آکسفورد، ایمپریال و یو سی ال پرداخته است. برای داشتن دید بهتری نسبت به فعال بودن تیم زیلیکا و ارتباط آنها با کاربران، سری به شبکههای اجتماعی این پروژه میزنیم:
تعداد دنبال کنندهها: ۲۵ هزار نفر
تعداد دنبال کنندهها: ۶۵ هزار نفر
تعداد دنبال کنندهها: ۱۰ هزار نفر
حال در ادامه به بررسی برخی پارامترهای عددی مانند مارکت کپ، حجم معاملات روزانه، NVT،ROI و تاثیر آنها بر روی زیلیکا میپردازیم.
مارکتکپ یا ارزش کل بازار
این پروژه با داشتن حجم سرمایهی ۱۵۰ میلیون دلاری در رتبه ۶۱ام سایت کوینمارکتکپ قرار دارد.
با قرار گرفتن پروژه زیلیکا در گروه پلتفرمهای ارائه دهنده قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز، سهم این پلتفرمها از کل بازار ارزهای دیجیتال بیش از پیش افزایش یافته است و این نشاندهنده پتانسیل بالای این دسته از پروژه ها در بازار ارزهای دیجیتال است.
اگرچه این پروژه اختلاف سرمایه زیادی با رقبای جدی خود مثل اتریوم و ایاس دارد، اما نباید این موضوع را نادیده گرفت که ویتالیک بوترین، خالق اتریوم از سال ۲۰۱۳ بر روی آن کار میکرده و شبکه اتریوم نیز از جولای ۲۰۱۵ بطور رسمی راهاندازی شده است و از نظر قدمت و سال تاسیس اختلاف زیادی با زیلیکا دارد.
با توجه به پیشرفتهای اخیر زیلیکا و موفق عمل کردن آن در راهاندازی شبکه اصلی و همچنین پیادهسازی قراردادهای هوشمند در این شبکه و در نهایت پتانسیل بالای پلتفرمهای ارائه دهنده قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز، میتوان انتظار داشت در طولانی مدت، بیشترین سهم بازار پس از پلتفرمهای پرداختی مانند بیت کوین و لایت کوین و .. به این پلتفرمها اختصاص یابد و سرمایه موجود در این پلتفرمها چند برابر شود.
حجم معاملات
با مراجعه به سایت کوینمارکتکپ و در قسمت Historical Data میتوان به دادههای مربوط به حجم معاملات روزانه زیلیکا در یک ماه اخیر دسترسی پیدا کرد.
همانطورر که در شکل زیر، که مربوط به حجم معاملات روزانه زیلیکا در ماه ژوئن می شود، مشخص است، میتوان دید در روزهای مختلف با افزایش مارکتکپ شاهد افزایش قابل ملاحظهای در حجم معاملات نیز بودهایم که این می تواند به این معنا باشد که افراد زیادی در حال خرید و فروش آن ارز بوده و بنابراین میتوان نتیجه گرفت که روند افزایشی قیمت ادامهدار بوده است.
اگر بالا بودن حجم معاملات در ارزی به صورت مکرر اتفاق بیفتد، غالبا نمیتواند تاثیری بر قیمت آن داشته باشد، اما اگر ارزی به طور معمول حجم معاملات پایینی داشته باشد، بالا رفتن حجم معاملات روزانه آن میتواند سیگنالی باشد برای اینکه دلیلی پشت این حجم خرید و فروش بالا وجود دارد و احتمال اینکه این حجم معاملات بالا منجر به افزایش مارکتکپ و در نتیجه قیمت آن ارز شود، بالا خواهد بود.
همانطور که در شکل بالا دیده میشود، دو برابر شدن حجم معاملات به صورت ناگهانی که در کل ماه ژوئن به عنوان یک رکورد ثبت شده است، منجر به افزیش مارکتکپ و در نتیجه قیمت ZIL، به اندازه ۲۵ درصد در یک روز شده و در روزهای بعد نیز روند افزایشی ادامه داشته است.
اما باید در نظر داشت که حجم معاملات انجام شده در صرافیها فقط بخشی از تراکنشهای انجام شده در شبکه زیلیکا را نشان میدهد و برای ردیابی درستتر قیمت، باید حجم تراکنشهای انجام شده در شبکه یا بلاک چین آن را بررسی کرد.
ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه زیلیکا
علاوه بر حجم معاملات انجام شده در صرافیها، پارامتر دیگری وجود دارد که ارزش تراکنشها در شبکه زیلیکا را بر حسب دلار مشخص میکند و اهمیت بیشتری نسبت به حجم معاملات صرافیها دارد. زیرا ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه بلاک چین یک ارز دیجیتال بسیار بهتر میتواند فعالیت کاربران آن پروژه را نشان دهد.
به علاوه اینکه درصد زیادی از حجم معاملات ثبت شده در صرافیها نامعتبر و جعلی است و اطلاعات حاصل از آنها قابل اتکا نیست. اما ارزش تراکنشهای ثبت شده در شبکه بلاک چین پروژه معتبر است و نمیتواند دستکاری شود.
با مراجعه به تاریخچه حجم تراکنشهای انجام شده در شبکه زیلیکا در چند ماه اخیر میتوان دید که ارزش دلاری تراکنشهای انجام شده در شبکه زیلیکا در بازههای زمانی مختلف نوسانات شدیدی داشته است.
برای درک بهتر ارتباط ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه زیلیکا بر روی قیمت، میتوان هر دو نمودار را باهم رسم کرد.
همانطور که در نمودار بالا مشخص است، روند کلی قیمت و ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه زیلیکا، رابطه مستقیم باهم دارند و با دانستن ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه زیلیکا در هر روز در کنار سایر پارامترها میتوان آینده قیمتی ارز دیجیتال زیل (ZIL) را پیشبینی کرد.
بررسی پارامتر NVT
این پارامتر، ارزش یک شبکه یا همان مارکتکپ نسبت به ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه زیلیکا را در بازههای زمانی مختلف بررسی میکند.
پارامتر NVT از تقسیم کل حجم سرمایه موجود در پروژه بر تراکنشهای روزانه انجام شده در شبکه آن پروژه بدست میآید و مشابه پارامتر PE که در بازار سهام مورد استفاده قرار میگیرد، است.
وقتی NVT پروژهای بالا باشد، نشان میدهد که ارزش شبکه آن بر ارزش مقدار تراکنشهای انجام شده در شبکه آن پیش گرفته است. چنین شرایطی زمانی اتفاق میافتد که سرمایهگذاران بیشتر تمایل دارند به عنوان سرمایهگذاری بلند مدت به این ارز دیجیتال نگاه کرده و آن را نگهداری یا به اصطلاح هودل کنند.
اما کم شدن مقدار پارامتر NVT ، یا به عبارتی افزایش ارزش تراکنشهای انجام شده میتواند اینگونه تلقی شود که احتمالا اتفاقاتی در مورد پروژه در حال وقوع است که منجر به ایجاد هیجان در جامعه آن پروژه و در نهایت افزایش حجم تراکنشهای انجام شده در شبکه شده است.
اما نمودار NVT را هم میتوان با تقسیم ارزش بازار یا مارکتکپ بیت کوین در هر روز بر کل ارزش دلاری توکنهای مبادله شده در شبکه زیلیکا بدست آورد. در شکل زیر نمودار NVT با همان تعریفی که مقدار آن را برای یک روز حساب کردیم، قابل مشاهده است.
برای داشتن درک بهتر نسبت به ارتباط این پارامتر با قیمت، میتوان نمودار پارامتر NVT و قیمت را به صورت همزمان رسم کرد.
باتوجه به تعریفی که برای پارامتر NVT ارائه شد، رابطه آن با قیمت باید در خلاف جهت هم باشد. یعنی با کاهش پارامتر NVT، قیمت افزایش یافته و با افزایش آن قیمت کاهش پیدا کند. اما در دو نمودار بالا این حرکت خلاف جهت هم را نمیتوان به وضوح دید تا بتوان از آن برای پیشبینی قیمت استفاده کرد.
بنابراین میتوان نتیجه گرفت استفاده از نمودار NVT به تنهایی برای پیشبینی روند قیمت در آینده، زیاد کارآمد نیست.
میزان به صرفه بودن استخراج
از آنجایی که زیلیکا برای مکانیسم اجماع خود از الگوریتم اثبات انجام کار (PoW) استفاده میکند، سکه آن، یعنی ZIL قابل استخراج کردن است. اما استخراج آن با استخراج سایر ارزها تفاوتهایی دارد.
وقتی استخراج زیلیکا را با استخراج سایر ارزهای دیجیتال مبتنی بر اثبات انجام کار (PoW) مقایسه کنیم، خواهیم دید که استخراج زیلیکا از نظر مصرف انرژی در مقایسه با سایرین بسیار بهتر است.
در استخراج زیلیکا، کارت گرافیک فقط در فواصل زمانی کوتاهی مشغول به کار خواهد بود و در بقیه زمانها بیکار خواهد بود.
استخراج زیلیکا آسیب بسیار کمتری در مقایسه با سایر ارزهای قابل استخراج به محیط میزند و به طرز چشمگیری هزینه برق را نیز در مقایسه با سایرین کاهش میدهد.
امکانات لازم برای استخراج زیلیکا عبارت است از:
سیستم عامل لینوکس (Ubuntu ۱۶.۰۴.۵)
پردازنده core i۵ یا بالاتر
رم ۸ گیگابایت DDR3 یا بالاتر
و هر کارت گرافیکی با حداقل ۲۰ مگاهش بر ثانیه
با وجود مصرف پایین برق در استخراج زیلیکا، شاید استخراج این ارز در گروه پرسودترین استخراجها قرار نگیرد، اما میتوان گفت جزء ارزهایی است که استخراج آن به صرفه است و انتقادی که به بیت کوین و سایر ارزهایی که مصرف برق بالایی دارند، در مورد آن صادق نیست.
نرخ بازگشت سرمایه (ROI)
پارامتر ROI یا نرخ بازگشت سرمایه، نشاندهنده میزان رشد قیمت یک ارز دیجیتال از ابتدای راهاندازی تا زمان بررسی این پارامتر است. مقدار این پارامتر در حال حاضر برای این پروژه ۸۸%- است، یعنی اگر زمان عرضه اولیه این پروژه اقدام به خرید ZIL میکردیم و تا الان آن را نمیفروختیم، الان ۸۸ درصد در ضرر بودیم. اما اگر در اولین روزهای عرضه آن را میخریدیم و در تاریخ ۱۰ می ۲۰۱۸ که به بالاترین قیمت خود رسیده بود، اقدام به فروش آن میکردیم، ۵۳% سود میبردیم.
جمع بندی
یکی از اساسیترین نگرانیهایی که درباره بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال مطرح می شود، مشکل مقیاسپذیری آن است.
به زبان سادهتر، یکی از نگرانیهای اصلی جامعه ارزهای دیجیتال این است که با افزایش حجم معاملاتی که در شبکههای بلاک چینی مانند بیت کوین و اتریوم انجام میشود، سرعت انجام تراکنش کم شده و همچنین هزینه پردازش آن افزایش مییابد.
زیلیکا که یک پروژه جدید اما آیندهدار است، تمرکز خود را بر روی حل این مشکل قرار داده است. این پروژه با پیادهسازی تکنولوژی شاردینگ بر روی شبکه آزمایشی خود، توانسته رکورد پردازش ۲,۸۲۸ تراکنش را برای خود ثبت کند.
با وجود جایگاه مهمی که پلتفرمهای ارائهدهنده قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز (dApps) در بازار ارزهای دیجیتال پیدا کردهاند و همچنین پتانسیلهای بالایی که این پروژه دارد و پیاده سازی موفقیتآمیز شاردینگ و همچنین راهاندازی بلاک چین انحصاری خود، میتوان امید زیادی به رشد و آینده این پروژه داشت.
ارز آشغالیه