دلایلی که قیمت بیت کوین در پایان سال ۲۰۱۸ میتواند اوج بگیرد !
با نگاهی تاریخی به بیت کوین در نه سال گذشته، خواهیم دید که این ارز پرطرفدار اصلاحات بزرگی را پشت سر گذاشته است که همگی جلوی پیشرفت بیش از هشتاد درصدی بیت کوین در بحث ارزش را گرفتهاند. اصلاح قیمت سال جاری باعث شد تا بیت کوین چیزی در حدود ۶۹ درصد قیمت خود را از دست دهد. این درحالیکه است برخی دیگر از این ارزها مانند «بایننس کوین» (BNB) و ایاس (EOS) در مقایسه با بیت کوین کاهش قیمت کمتری را متحمل شدهاند.
در تاریخهای آگوست ۲۰۱۰، آگوست ۲۰۱۱، ژانویه ۲۰۱۴ و ژانویه ۲۰۱۸، بیت کوین هفتاد الی هشتاد درصد در مقابل ارزش دلار آمریکا سقوط را تجربه کرده است.
به نقل از «کوین گراف» و بر اساس آمارهای ارائهشده توسط شرکت تحقیقاتی Chainalysis، بیت کوین طی نه ماه گذشته به بلوغ بیشتری رسیده است. علیرغم کاهش قیمتهای بیت کوین در این زمان، بخش عمدهای از سرمایهگذاران، همچنان بهپای سرمایهگذاری خود وفادار ماندهاند و تغییری در رویکردهای خود در قبال بیت کوین به وجود نیاوردهاند.
بیشتر بخوانید: تحلیل تکنیکال هفتگی قیمت بیت کوین ۲ اکتبر (۱۰ مهر)
به نظر میرسد که بازار پس از وارد شدن مشترکان جدید که طرز فکرها و انتظارات متفاوتی را داشتند، به تعادلی دوباره رسیده است. این افراد همان بخشی هستند که از سال ۲۰۱۷، بیت کوینهای خود را نگه داشتند. طی تابستان سال جاری میلادی، نه سرمایهگذاران بلندمدت و نه خریداران و فروشندگان عادی، اقدام به فروش و تغییر رویه خود در قبال بیت کوین ننمودهاند. این بدان معنی است که بازار در حال حرکت است. این مسئله چه خوب باشد چه بد، بیانگر یک تغییر اساسی است.
بالغ شدن بیت کوین را میتوان از ثبات این ارز از ۶ آگوست تابهحال، مشاهده نمود. در طی دو ماه گذشته، بیت کوین در طیف قیمتی ۶٫۳ تا ۶٫۸ هزار دلار باقیمانده و بهندرت توانسته از مرز ۶٫۸ عبور نماید. در طرف دیگر ارزهایی مانند ریپل و اتریوم با فراز و نشیبهای بسیار در قیمت خود مواجه شدهاند.
طی یک بازه زمان دو ماهه، بیت کوین ۹ درصد از ارز بازار خود را از دست و این در حالی است که اتریوم و ریپل با اصلاحات پنجاه درصدی در قیمت خود مواجه شدند. در نهایت توکن های XRP و ETH که به ترتیب ارزهای اصلی اتریوم و ریپل بودند به همین منوال نیمه دوم سپتامبر را آغاز کردند.
بالا رفتن ثبات بیت کوین، این فرصت را برای بازار فراهم کرد که کمتر تحت تأثیر هایپ و اخبار پیرامونش قرار گیرد. بهعلاوه ظهور توسعههای مختلف درزمینهٔ ارزهای دیجیتالی از جانب شرکتهای بزرگ و غولهای تکنولوژی جهان مانند مایکروسافت، «استارباکس» و ICE که موجب در دسترس قرار گرفتن و به رسمیت شناختن هر چه بیشتر بیت کوین میشد، باعث نشدند تا در کوتاهمدت قیمت این ارز پرطرفدار با نوسان مواجه شود.
کارشناسان مختلفی ازجمله «اریک وورهیس»، مدیرعامل ShapeShift، «مایک نوگراتز»، از سرمایهگذاران عمده در بخشهای مختلف بازار، «بن هورویتز» افسانه و «بالاجی سرینیواسان»، سرپرست بخش فناوری «کوین بیس»، بر این عقدهاند که بازار ارزهای دیجیتالی در ماههای آینده احیا خواهد شد.
همهگیر شدن ارزهای دیجیتالی شاخص در سال ۲۰۱۸
طی بحث گفتگویی که در قالب برنامهای با عنوان «تاجر کریپتو» (Crypto Trader) در رسانه CNBC پخش میشود، اریک وورهیس اعلام کرد که بازارهای خرسی (نزولی) بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتالی شاخص بهپایان خود نزدیک میشوند.
او در ادامه صحبتهای خود افزود، باوجود کاهش هشتاد درصدی در ارزش، هنوز بازار نزولی بیت کوین به انتهای کار خود نرسیده است، اما به نظر میرسد که این بازار از سختترین بخش کار عبور کرده است.
انتظار ندارم که بازار خرسی به این زودها از میان برود، از طرف دیگر بر این عقیده هستم که نرخ زیان بازار بهشدت پایین آمده. بهطورکلی در این حبابها، بعدازآنکه چند ماه سراشیبی را تحمل میکنید، باید برای مدت ثبات را تجربه نمایید. اما فکر میکنم که بخش عمدهای از زیانها را پشت سر گذاشتهایم.
صحبتها و تحلیلهای وورهیس بسیار دقیق وضعیت فعلی بازار را شرح داد. از ژانویه بازار به کمترین ارزش خود در چند مدت اخیر رسید و به ۱۹۰ میلیارد دلار نزول یافت و سپس در صدد بود تا در طیف ۲۲۰ تا ۲۳۰ میلیارد دلار ثابت بماند.
برای مثال در ۲۵ سپتامبر، قیمت بیت کوین کش حول عدد ۴۲۰ دلار میچرخید. در ۲۶ سپتامبر این عدد چیزی در حدود ۵۴۰ دلار بود که تنها در یک روز ۲۰ درصد رشد را شاهد بوده. به عقیده وورهیس، این زمان بهترین موقع برای خرید و سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتالی چراکه در حالت فعلی ارزهای دیجیتالی حول قیمتهای پایین در حال تغییر هستند.
ارزهای دیگر شامل: «کادانو»، «XRP» و «استلار» نیز دقیقاً حالتی مشابه را داشتند. این ارزها با افزایش قیمت ده الی سی درصدی طی مدتزمان کوتاهی، بیثباتی در قیمت را تجربه نمودند. به نظر میرسد که در ماههای آینده، بازار کریپتو رفتهرفته احیا شود اما در برخی زمانها انتظار میرود افزایشهای قیمت ناگهانی را شاهد باشیم.
روند مشهود بیت کوین: بیثباتی در قیمتهای ۶,۰۰۰ الی ۸,۰۰۰ دلار
روند بیت کوین، پرطرفدارترین ارز این روزهای بازار کریپتو، را نمیتوان به همین سادگیها پیشبینی نمود. از زمان فوریه سال جاری، بیت کوین الگویی را تجربه کرده که در آن به بالاترین قیمت خود یک ماه میرسد و سپس درست در ماه بعدی، قیمتش را در کمترین قیمت سالیانه میبیند. شکاف میان این دو قیمت در بستر زمان را میتوانید در نمودار زیر مشاهده کنید.
طبق عکس فوق در اوایل فوریه، بیت کوین به قیمت شش هزار دلار رسید و در ماه بعد ده هزار دلار قیمت داشت در آوریل، بیت کوین به کمترین قیمت طی یک سال گذشته میرسد و دوباره با رسیدن به شش هزار دلار، تا ۹٫۴ هزار دلار افزایش قیمت را تجربه میکند. اما شکاف میان این دو قیمت کمی کاهشیافته است. در ماه بعد یعنی ژوئن، بیت کوین به قیمت مورد انتظار شش هزار دلار میرسد و سپس در ماه بعد به ۸,۴۰۰ دلار میرسد.
در ماه آگوست بیت کوین یک بار دیگر تا مرز شش هزار دلار سقوط میکند، این بار تلاشش برای رسیدن به هشت هزار دلار بیثمر باقیمانده و در همان طیف ۷ هزار دلار تا هفت و نیم هزار دلار جا خوش میکند. از زمان رسیدن بیت کوین به هفت هزار دلار، بار دیگر این ارز خود را در مرز شش هزار دلار میبیند.
مشخصاً بیت کوین در حال پایین آوردن کمترین قیمت خود به محدوده شش هزار و پانصد دلار است. این کار نیز پسازآن صورت میگیرد که تلاش نمود تا خود را به قیمتهای ده، هشت و شش هزار دلار برساند. هر بار نیز آستانه مقاومت خود را در ورطه آزمایش قرارداد، افزایش دوباره قیمت خود به میزان کمتری رساند و اجازه نداد تا این آستانه در سطح بالاتری مورد آزمایش قرار گیرد.
مایک نوگراتز اعلام کرد که ازاینجهت که خرسهای بازار دوست ندارند تا ارزهای دیجیتالی خود را بفروشند، فروشندگان دیگر نیز از فروش در قیمتهای پایین امتناع میکنند. وی خاطرنشان کرد که پایین آمدن قیمت بیت کوین تا کمترین میزان خود در سال گذشته نشانگر مسائل فنی مختلفی است.
دیروز بازار دوباره به بالاترین قیمت یک ساله خود رسید و راه خود را به سمت حباب یا افزایش قیمتی دیگر باز کرد. بازارها تمایل دارند تا دوباره پس از یک تغییر، تغییر کنند. و این بار دوباره رد پای یک حباب دیگر راه شاهد هستیم.
ورود سازمانها و شرکتهای سرمایهگذار
سال ۲۰۱۷، سالی بود که بازار کریپتو به بالاترین ارزش تاریخ خود، یعنی هشتصد میلیارد دلار رسید، اینجا بود که بسیاری معتقد بودند که شرکتهای سرمایهگذار وارد این عرصه خواهند شد. البته افزایش قیمت بسیار بالایی که در سال گذشته با آن روبهرو شدیم، بیشتر به دلیل ورود سرمایهگذاران خردهپا و خریدوفروشهای جزئی این ارزها در سطح جهانی بود.
در کشورهایی مانند کره جنوبی و ژاپن، تقاضا و علاقه نسبت به خرید ارزهای دیجیتالی تا جایی پیش رفت که صرافیها موجودی کافی برای پاسخ به این حجم از تقاضا را نداشتند، همین مسئله سبب ایجاد قیمتهایی متفاوت با صرافی دیگر شد.
وقتیکه بیت کوین ۲۰,۰۰۰ دلار و بالاترین قیمت خود رسید، این ارز در کره جنوبی بیستوچهار هزار دلار معامله میشد.
«کایل سامانی»، یکی از شرکای اصلی شرکت «مولتتی کوین کپیتال»، در ارتباط با ورود شرکتهای سرمایهگذار در عرصه بیت کوین گفت که نبود ساختارهای مناسب مانع ورود شرکتها و سازمانها برای سرمایهگذاری در عرصه بیت کوین و ارزهای دیجیتالی میشود.
در حال حاضر بسیاری از سازمانها با مانع پایانی خود روبهرو هستند. طی سال آینده بازار به این نتیجه خواهد رسید که «امانتگذاری» مشکلی رفع شده خواهد بود. اینجاست کهموجی از سرمایه آزاد خواهد شد.
«آری پاول» نیز که از بنیانگذاران یکی از شرکتهای مرتبط با ارزهای دیجیتالی است (بلک تاور)، با سامانی همعقیده است:
امانتگذاری باینری نیست. نمیتوان گفت که بخش امانتگذاری صرافی کوین بیس، پس از راهاندازی صد میلیون دلار را وارد معاملات بیت کوین کند. اعتمادسازی برای این بخش زمانبر خواهد بود. به عقیده من تا انتهای ماه سپتامبر امانتگذاریهای بسیار مناسبی از جانب شرکتهای شخص ثالث صورت خواهد گرفت. با این کار جریان گستردهای از سرمایه وارد بازار خواهد شد که رفتهرفته نیز افزایش خواهد یافت. بهمحض اینکه شرکتهای قدیمیتر درزمینهٔ مسائل مالی، بیت کوین را بهعنوان طلای دیجیتال بپذیرند، آنها نیز به این بازار ورود پیدا خواهند کرد.
با حضور کوین بیس و بیتگو که تا به اینجا متولیان مورد اعتماد آمریکا هستند، بانکهای بزرگ همچون «سیتی گروپ»، «Goldman Sachs» و «مورگان استنلی»، آماده قبول امانتگذاریها در حوزه بازار ارزهای دیجیتالی هستند. نوگراتز اعلام کرده که در ماههای آینده مؤسسات مختلفی وارد بازار خواهند شد.
بنابر گفتههای وی، بهمحض اینکه بیت کوین به سطح هشت الی ده هزار دلاری برسد، مؤسسات نیز سرمایههای خود را به بازار تزریق میکنند.
یک بازار گاوی نیز در سطح سرمایهگذاران شرکتی و مؤسسات مالی سرمایهگذار برای ساخت ساختارهای مرتبط نیازمند پولهای مرسوم خواهند داشت. به عقیده من طی سه تا شش ماه آینده، نشانههایی اطمینانبخش برای افراد، شرکتهای مالی و مؤسسات ظهور خواهد کرد که چراغی سبزی برای سرمایهگذاریشان تلقی میشود.
بنابر گفتههای نوگراتز، در صورت ورودی چنین مؤسساتی، قیمت بیت کوین تا انتهای سال ۲۰۱۸ با افزایش سی درصدی مواجه خواهد شد.
ترند حباب-ترکیدن حباب-ساخت-افزایش
بنابر گفتههای بالاجی سرینیواسان، از مدیران ارشد کوین بیس، که خود ازجمله اولین افرادی بود که پس از سقوط سال ۲۰۱۱، همچنان به حمایت از بیت کوین ادامه میداد، بر این عقیده است که بیت کوین توانایی بازگشت و احیا از سختترین اصلاح قیمتها را نیز دارد.
اصلاح قیمت سال ۲۰۱۸ نیز مشابه سال ۲۰۱۱ بود. باوجوداینکه کاهش ۶۹ درصدی ارزش بیت کوین، بازخورد مناسبی در میان سرمایهگذاران نداشت، در هشت ماه گذشته، بازار بیت کوین با مثبتترین اخبار شارژ شده است.
با ایجاد راهکارهای مناسب و کارآمد و صد البته قابلاطمینان در رابطه با امانتگذاری از جانب بانکهای سیتی گروپ، مورگان استنلی و Goldman Sachs بسترهای مناسبی را فراهم آوردهاند. از طرف دیگر بسیاری از مؤسسات مالی در ژاپن و کره جنوبی، «باکت» و «نزدک» نیز راههایی را برای حمایت از بازار کریپتو یافتهاند.
در آخرین اقدام مشابه نیز یکی از بزرگترین شرکتهای خریدوفروش سهام در برزیل اعلام کرد که صرافیهای مخصوصی را برای بیت کوین و اتریوم ایجاد میکند. این تصمیم پسازآن صورت گرفت که دولت حمایت خود را نسبت به چنین عملی اعلام کرد.
دلیل اصلی این موضوع که ارزهای دیجیتالی پس از سال ۲۰۱۱ بار دیگر توانستند روی پای خود بایستند این بود که وقتی حباب در میان بود قیمت آنها بالا رفت، سپس پایین آمد و به صفر نرسید. این کار بهنوعی باعث ثبات ارزها شد و آنها را دوباره احیا نمود. همانجا بود که گفتم: «خیلی خب، ارزها هیچ جایی نمیروند، با حیات خود ادامه میدهند و به صفر نمیرسند.» آن سال را میتوان سال ساخت نام گذاشت. همینجا بود که عبارت حباب-سقوط-ساخت مطرح شد و درست همان زمان بود که من وارد این حوزه شدم.
حباب-سقوط-ساخت از ژانویه تا ماه جولای رویهای بوده که بیت کوین آن را دنبال میکرد، رویهای که در سال ۲۰۱۱ نیز دنبالهرو آن بوده. همین رویه بود که باعث احیای دوباره بازار ارزهای دیجیتالی شد. در مقایسه با سال گذشته، در بحث قانونگذاریها، ساختار سازیها و فعالیتهای توسعه، ارزهای دیجیتالی و بلاک چین توانستند که به سطوح بسیار خوبی برسند.
توسعه هر چه بیشتر در زمینه ارزهای دیجیتالی و بلاک چین
بن هورویتز از بنیانگذاران شرکت A16Z، یکی از شرکتهای موفق درزمینهٔ سرمایهگذاری در مسائل مرتبط با تکنولوژی اعلام کرد که فعالیتهای مرتبط با توسعه در زمینه بلاک چین دقیقاً مشابه توسعه اینترنت در دهه ۹۰ میلادی است.
او در ادامه عنوان کرد که از زمان ظهور اینترنت، چنین تبوتابی را برای توسعه یک تکنولوژی خاص ندیده است. به عقیده او بلاک چین و علوم پردازشی شبکهای، پتانسیلهای بالایی را برای توسعه دارا میباشند و تمام پروژههای مرتبط با بلاک چین بهصورت بالقوه دارای خاصیت رشد هستند.
به نظر من فعالیتهای مرتبط با توسعه بلاک چین در مقایسه با فعالیتهای مشابه برای اینترنت بیشتر است. هر دهه یا دو دهه یکبار پلتفرمی پردازشی پا به عرصه ظهور میگذارد. نکته گول زننده اینجاست که وقتی پلتفرمی جدید ظهور میکند، معمولاً نسبت به نمونههای قبلی بدتر است، اما قابلیتهای جدیدی نیز دارد.
در یک تحقیق که در سال ۲۰۱۷ صورت گرفت، مشاهده شد، با افزایش میزان توسعه، میتوان نرخ ترند ارزهای دیجیتالی و بلاک چین را مصاحبه کرد.
بنابر آمارها که از سقوط و احیای دوباره ارزهای دیجتالی از سال ۲۰۱۱ منتشرشده، پیشبینی میشود تا انتهای سال جاری میلادی بیت کوین دوباره به قیمت پیشین خود بازگردد.
عالی بود من که امید دارم قیمتش اساسی افزایش پیدا میکنه