چرا بیت مین بزرگترین فارم استخراج بیت کوین دنیا را در تگزاس میسازد؟
راکدیل (Rockdale) در ایالت تگزاس، چند روزی ست که نقل محافل خبری شده است. زیر سقف و ستونهای فولادی پالایشگاه آلومینیوم آلکوآ (Alcoa)، عوامل اجراییِ کت و شلوار پوش چینی و کانادایی با اهالی محلی که کلاههای گاوچرانی و بیسبال بر سر دارند، گرد هم جمع شدند تا شاهد افتتاح مرکزی با کاربردی نو باشند.
کمی دورتر از شهر راکدیل در بخش مرکزی تگزاس، یک مرکز استخراج بیت کوین توسط بیت مین (Bitmain)، غول چینی استخراج ارزهای دیجیتال، احداث شده است. بزرگترین شرکت ساخت تجهیزات ماینینگ قصد دارد تا در این شهر بزرگترین مرکز استخراج ارزهای دیجیتال را توسعه دهد.
استیو یانگ (Steve Young)، قاضی بخش میلام و بالاترین مقام این بخش را میشد دید که زانو میزند تا با مقامات دیگر عکس بگیرد. تائو وو (Tao Wu)، از مسئولین اجرایی بیت مین در آریزونا با یک کراوات باریک در گوشهای ایستاده و میتوان بازدیدکنندگان کنجکاو و خبرنگاران را دید که در هیاهوی هزاران فن خنک کننده، در حال صحبتاند.
جان کینگ (John King)، شهردار راکدیل در مراسم افتتاح و بریدن روبان این مرکز گفت:
شغل ایجاد خواهد شد و درآمدزا خواهد بود. در آینده شاهد اتفاقات بسیار خوبی خواهیم بود.
بسیاری از محلیهای حاضر ایدهای از نحوه استخراج بیت کوین نداشتند و حتی نمیدانستند که بیت کوین چیست. یکی از اهالی حاضر پرسید:
چطور میتوانم بیت کوین را به پول تبدیل کنم؟ بیت کوین وجود خارجی ندارد.
تگزاس که به پنبه و روغن خامش معروف است حالا میزبان جستجوگران بیت کوینی است که از اختراعش، تنها یک دهه میگذرد.
بیت مین میگوید بهرهمندی این ایالت از برق ارزان و فضای بسیار زیاد، فرصتی عالی را مهیا کرده است؛ مخصوصا پس از آن که قیمت بیت کوین نسبت به اوایل امسال، دوبرابر شده است.
سال ۲۰۱۸، شرکت بیت مین، قراردادی با مسئولین محلی امضا کرد تا تعداد بسیار زیادی دستگاه را در یکی از تاسیسات آلکوآ مستقر کند و با استفاده از آنها به استخراج بیت کوین بپردازد. در این مرکز استخراج، هزاران واحد پردازنده به صورت شبانهروزی اجرا و در بستر اینترنت تریلیونها عدد بر ثانیه را برای استخراج بیت کوین ارسال میکنند. تغییرات چندانی در خصوص ارتفاع و عرض سازهها صورت نگرفته است، اما طول آن به اندازه سه زمین فوتبال اضافه شده است.
بیت مین از هزینههایی که در این پروژه صرف شده یا بیت کوینهایی که توان استخراجش را دارد حرفی نزده است. طبق اعلام بیت مین، در فاز ابتدایی توان مجموعه ۲۵ مگاوات خواهد بود. ۲۵ مگاوات، برابر مصرف میانگین ۲۰,۰۰۰ خانوار آمریکایی است. فاز بعدی توسعه تاسیسات به منظور استفاده ۵۰ مگاوات نیروی برق است و با پایان مجموعه، توان آن به ۳۰۰ مگاوات خواهد رسید که بزرگترین مجموعه استخراج بیت کوین به حساب میآید.
متخصصین حوزه استخراج بیت کوین میگویند که هزینه ساخت یک مرکز ۵۰ مگاواتی استخراج، چیزی در حدود ۸۰ الی ۱۰۰ میلیون دلار هزینه در بر خواهد داشت. با در نظر گرفتن توان دستگاههای انت ماینر اس ۱۷ پرو (Antminer S۱۷ Pro) و استفاده از ماشین حساب ماینینگ وبسایت ارز دیجیتال و احتساب قیمت فعلی بیت کوین، سود سالیانه مرکز استخراج راکدیل، ۷۳ میلیون دلار خواهد بود. برق تنها منبع تغذیه این دستگاههاست و تگزاس در میان دیگر ایالات آمریکا، چهارمین ایالت با برق ارزان قیمت برای مصارف صنعتی است.
کلنگ پروژه سال گذشته زمین خورد و اوایل سال جاری با کاهش ۷۵ درصدی قیمت بیت کوین (نسبت به اوج قیمت ۲۰۱۸)، روند پیشرفت پروژه دچار مشکل شد. با بالا رفتن دوباره قیمت طی امسال، بیت کوین بار دیگر احداث این تاسیسات را از سر گرفت.
کلینت براون (Clint Brown)، ۵۴ ساله و مدیر پروژه بیت مین، در این خصوص میگوید:
به محض اینکه قیمت دوباره خودش را احیا کرد، کار را به سرعت آغاز کردیم. طوری بود که گفتیم زود باشید باید سریع کار را تمام کنیم.
بیل ژو (Bill Zhu)، مدیر بخش بازاریابی بیت مین، در مصاحبهای که زیر سایه یک درخت، بیرون باشگاه راکدیل انجام شد، میگوید که تاسیسات جدید بیت مین، بزرگترین پروژه استخراج ارزهای دیجیتال است که تا به حال انجام گرفته است. تاسیسات جدید «دوری کریک» (Dory Creek) نام دارد. این نام از مورچههای Dorylus یا مورچههای راننده برداشته شده است که در آفریقا یافت میشوند.
خبرنگار به ژو گفت که مردم نگران این مسئلهاند که کاهش قیمت بیت کوین، به سرعت میتواند موجب تعطیلی این تاسیسات شود. ژو نیز در پاسخ به این سوال گفت که مردم این ناحیه با چرخههایی که کالاها طی میکنند کاملا آشنا هستند. او در ادامه افزود:
قطعا میتوانیم منابع خوبی در آمریکای شمالی پیدا کنیم و اینجا بود که تگزاس را انتخاب کردیم و فکر میکنیم که این منابع به اندازهای خوب هستند که سرمایهگذاریمان بلند مدت باشد.
سرمایهگذاری ما حساسیتی در خصوص قیمت بیت کوین ندارد. قیمت ماه بعد بیت کوین برای ما مهم نیست. اهمیت قیمت برای ما، مربوط به سه سال آینده است.
احداث این پروژه در راکدیل بار دیگر باعث رونق این شهر ۵,۵۹۵ نفری شده است. اواخر سال ۲۰۰۸ و با تعطیلی پالایشگاه آلومینیوم آلکوآ، این شهر نیز هزاران شغل را از دست داد و دوران سختی را سپری کرد.
روز جمعه که کارگران سابق پالایشگاه آلکوآ در یکی از رستورانهای راکدیل برای صرف صبحانه و نوشیدن قهوه جمع شده بودند، میشد جملهای جالب را روی دیوار این رستوران دید:
به یک آدم ماهی بده و یک روز آن را میخورد. به او یاد بده که ماهی بگیرد و اون تمام روز را روی قایقش مینشیند و نوشیدنیاش را مینوشد.
نگاه پر از تردید مردم محلی
رویس هادسون (Royce Hudson) با ۷۳ سال سن گفت که نوامبر سال ۱۹۶۷ از جمع تفنگداران دریایی آمریکا خارج شد و در پالایشگاه آلکوآ مشغول به کار شد. هادسون ۴ دهه به عنوان مسئول کوره فعالیت میکرد و در سال ۲۰۰۸، با تعطیلی پالایشگاه، اون نیز بازنشسته شد.
این روزها او به حال اهالی راکدیل تاسف میخورد. نسل جدید در این شهر سخت کار گیر میآورند. بسیاری از اهالی مجبورند تا برای کار به شهرهای مجاور بروند که راهش بسیار طولانی است.
هادسون میگوید که از سرمایهگذاری بیت مین خوشحال است. با این حال فکر اعتراف میکند که اطلاعات چندانی از کارهایی که آنها انجام میدهند ندارد. او میگوید که مردم نسبت به آنها شکاکاند، چرا که هیچ کس کاملا درک درستی از کارهای آنها ندارد. او در ادامه صحبتهایش میگوید:
خیلی پیشرفته نیستیم.
واقعیت اینجاست که استخراجکنندگان بیت کوین، نوعی جدید از تاسیسات صنعتی را با خود به آنجا آوردهاند. تاسیساتی که خبری از ماشین آلات سنگین و آلاینده در آنها نیست. صد البته آلایندههایی که برای تولید برق مورد نیاز تولید میشوند، در این معادله وارد نشدهاند. نتیجه این صنعت هم بیت کوینهایی هستند که به صورت مجازی و تقریبا آنی در اختیار افراد قرار میگیرد.
در برخی از ایالتهای آمریکا که استخراج بیت کوین در آنها هم وارد شده، مردم از افزایش قیمت برق گله دارند. مثلا در واشنگتن، مردم میگویند که با افزایش تقاضا در شبکه محلی توزیع برق، هزینه برق آنها بالا رفته است.
تگزاس در روی دیگر سکه، بزرگترین بازار الکتریسیته ایالاتمتحده را دارد و میتواند کاربران جدیدی را جذب خود کند. طبق دادههای اداره اطلاعات انرژی آمریکا، مصرف برق سالیانه این ایالت نسبت به رده دوم که ایالت کالیفرنیا است، ۵۰ درصد بیشتر است.
برق ارزان
قیمت برق در این ایالت تحت تاثیر منابع زیاد گاز طبیعی است که برای روشن کردن ژنراتورهای مولد استفاده میشود. از طرف دیگر شبکه توزیع برق تگزاس از دیگر ایالات امریکا شده است و ERCT نام دارد. عموما برقی که در ایالت تولید میشود در همان ایالت میماند و وارد شبکه سراسری برق آمریکا نمیشود. بالا رفتن تقاضا در این ایالت، آسیبی به اهالی تگزاس نخواهد زد، چرا که بازار برق تگزاس به شدت رقابتی است و مردم گزینههای بسیاری برای تامین برق خود دارند.
گرگ پندلی (Greg Pendly)، مدیر شرکت CGP، میگوید که معمولا قراردادهای دولتی در طیف ۵ الی ۸ مگاوات بسته میشوند. او به صورت غیر مستقیم اشاره میکند که قرارداد بیت مین، بسیار بسیار بزرگ است. CGP یک شرکت مشاورهای است که به شرکتهای مختلف کمک میکند تا توزیعکننده برق مناسب خود را پیدا کرده و با آن قرارداد ببندند.
به گفته پندلی «بار صد درصدی» بیت مین یکی دیگر از جنبههای منحصر به فرد این پروژه است. چرا که بیشتر دفاتر دولتی و کارخانهها، شبها مصرف برق کمتری دارند زیرا کارکنان آنها شیفتشان تمام شده است، اما دستگاههای بیت مین مدام در حال کارند.
پندلی در مصاحبهای که در محل تاسیسات بیت مین در راکدیل انجام شد افزود:
با این چنین صنایعی، آنها به دنبال بیت کوین میگردند و اگر مداوم کار نکنند، پولی در نخواهند آورد.
تعداد کارکنان بیت مین، به نسبت دیگر کارخانهها بسیار کمتر است. کارخانههایی با این ابعاد هزاران کارکن دارند و این در حالی است که تاسیسات استخراج بیت مین، تنها با کمتر از ۵۰ نفر میچرخد.
شلدون بنت (Sheldon Bennett)، مدیر اجرایی شرکت کانادایی بلاک چینی DMG که مدیریت تاسیسات راکدیل را بر عهده دارد میگوید:
وقتی کار راه بیافتد، افراد زیادی برای ادامه لازم نیست.
کینگ، شهردار راکدیل، با اشاره به تخفیف مالیاتی که بیت مین از مقامات بخش گرفته است گفت که با این وجود نگاه مثبتی به این پروژه دارد.
تگزاس همیشه به عنوان یک ایالت دوستدار کسبوکارهای مختلف شناخته میشده و با آغوش باز منابع خود را به پول تبدیل میکرده است. حالا نیز همه این حمایتها تنها یک دلیل مهم دارد: توسعه اقتصادی.
کینگ در پایان گفت:
اگر کارکنانشان در راکدیل ساکن شوند و در راکدیل خرید کنند، پس ما سود میبریم. اولین قدم در بازیابی اقتصادمان همین است.
ما در ايران
نگاه
حسرت
مسئولان ما در ايران
شايد اين هفته
شايد هفته بعد