نظر رهبران بزرگ جهان درباره ارزهای دیجیتال چیست؟
از آنجا که حساسیت بازار ارزهای دیجیتال برای بخشهای نظارتی و توسعه سیاسی آشکار است، به همین خاطر رویکرد رهبران جهان و تفکرات آنها درباره ارزهای دیجیتال در تعیین جهت مسیر حرکت بازار ارزهای دیجیتال در آینده بسیار مهم و تعیینکننده است. بسیاری از رهبران طی چند ماه گذشته تمایل داشتهاند که عقب بنشینند و اجازه بدهند که ارزهای دیجیتال کم و بیش توسعه پیدا کنند. اما آنطور که معلوم است این رهبران تمایل دارند هر چه زودتر اقدامات رسمی خود را در اینباره انجام دهند. بنابراین بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال، هم دچار سختگیریهای دولت خواهند شد و هم از حمایتهای دولت بهرهمند میشوند.
به هر حال پی بردن به یک عقیده واحد و پایدار راجع به ارزهای دیجیتال، در میان رهبران جهان کار سختی است زیرا خیلی از آن ها نکات جنجالبرانگیزی را درباره بیت کوین، اتریوم و دیگر پلتفرمها میگویند و بسیاری دیگر نیز هرگز به طور واضح چیزی نمیگویند. اما تنها چیزی که در میان این همه سرو صدا به گوش میرسد این است که خیلی از آنها به جای اینکه به ارزهای دیجیتال کنونی مشتاق باشند، بیشتر به تکنولوژی بلاک چین علاقه نشان میدهند.
بیشتر بخوانید: آشنایی با ۵ کشور اصلی حامی بلاک چین
اگر این وضعیت به معنای اقدام هماهنگ علیه پلتفرمهای غیرمتمرکز برای سود بردن از گزینههایی با تمرکز بیشتر و حمایت شده توسط دولتها باشد، این موضوع میتواند مفهوم ناخوشآیندی را برای ارزهای دیجیتال به دنبال داشته باشد. همچنین اگر تمرکززدایی ارزهای دیجیتالی که توسط مردم هدایت میشوند، به همان اندازه که طرفداران آنها ادعا میکنند قدرتمند باشد، ممکن است طرز تفکر رهبران جهان درباره ارزهای دیجیتال در طولانیمدت اصلاً پیامدی را به دنبال نداشته باشد.
ترامپ: «مراقب» بیت کوین است
اگر در دنیا رهبری وجود داشته باشد که بیش از همه تمایل داشته باشد تا درباره این موضوع حرف بزند، دونالد ترامپ است. اگرچه به نظر میرسد دونالد ترامپ آنقدرها هم مایل نیست که در مورد ارزهای دیجیتال حرف بزند اما ممکن است بتوان نظر کلیاش درمورد بیت کوین را از آنچه که اطرافیانش اخیرا درباره ارزهای دیجیتال گفته اند فهمید. اگرچه حرفهای آنها اکثر مواقع محتاطانه و محدود بوده است اما به نظر میرسد که ترامپ احتمالا حساسترین رهبر جهان نسبت به ارزهای دیجیتال باشد.
گری کوهن (Gary Cohn) به عنوان یکی از اشخاص نزدیک به چهل و پنجمین رییس جمهور آمریکا و همچنین یازدهمین سرپرست شورای ملی اقتصادی و همینطور مدیرعامل پیشین گلدمن ساکس (Goldman Sachs ) چند وقت پیش نظرات خود را در این زمینه اظهار کرد. او عقیده خود را اینگونه بیان کرد که سرانجام روزی، یک «ارز دیجیتال جهانی» وجود خواهد داشت. اما با اظهار تاسف برای ماکسیمالیتهای بیت کوین، کوهن گمان نمیکند که این توکن جهانی بیت کوین باشد؛ زیرا به اعتقاد او هر سکهای که قرار است بر آینده چیره شود بر پایه هزینههای ماینینگ، الکتریسیته و یا چیزهایی از این قبیل نخواهد بود.
بیشتر بخوانید: از ایران تا لبنان، جایگاه بلاک چین و وضعیت قانونی ارزهای دیجیتال در خاورمیانه چیست؟
کوهن از طرفی یکی از اعضای باشگاه «بلاک چین بدون بیت کوین» (blockchain not Bitcoin) است و اگرچه دیگر بهعنوان مشاور اقتصادی ترامپ مشغول بهکار نیست، اینطور به نظر میرسد که افراد دیگری که به ترامپ نزدیک هستند – و همچنین خود ترامپ – از یکدیگرجانبداری میکنند. در ماه سپتامبر، مارجی گریوز (Margie Graves) افسر ارشد اطلاعات سازمان مدیریت و بودجه ایالات متحده فاش کرد که دولت آمریکا به دنبال استفاده از فناوری دفتر کل توزیعشده بوده است؛ درست مانند دیگر مقامات کاخ سفید که بر بهکارگیری استانداردهای داده لازم برای راهاندازی سیستم بلاک چین اصرار میورزیدند.
این میزان اشتیاق به بلاک چین برای ایجاد نگرشی مشابه نسبت به ارز دیجیتال ایجاد امید می کرد تا اینکه چنین امیدی در طی کنفرانس خبری که در ۳۰ نوامبر صورت گرفت از بین رفت. وقتی در این کنفرانس پرسیده شد که آیا ترامپ چنین هدفی را –به خصوص برای بیت کوین – دنبال می کرده است یانه سارا سندرز (Sarah Sanders) سخنگوی کاخ سفید پاسخ داد:
فکر میکنم که آن چیزی است که ترامپ مراقبش است.
به طور آشکار این مراقبت به عهده تام بوسرت (Tom Bossert) مشاور امنیت داخلی آمریکا است و این نکته ایجاب میکند که بیت کوین بیشتر مورد نگرانی دولت آمریکا باشد تا مورد اشتیاق آنها.
اگرچه حرفهای جف سشنز (Jeff Sessions) وزیر دادگستری آمریکا در ماه اکتبر بیان میکند که کاخ سفید ارز دیجیتال را بیشتر به عنوان یک مشکل در نظر میگیرد تا یک راهحل، اما سخنان اخیر یکی از مشاوران پیشین ترامپ به نام استیو بنون (Steve Bannon) میتواند به این معنا باشد که نظر شخصی ترامپ درباره بیت کوین مثبتتر است. بنون در ماه مارس از ارزهای دیجیتال به عنوان وسیله ای که کسب و کارها و دولتها را قادر میسازد تا «از بانکهای مرکزی که ارزها را کم ارزش کرده و کارمزدهای ناچیز میدهد، دوری کنند» پشتیبانی میکند. او همچنین بیان کرد که ارزهای دیجیتال، اشخاص را قادر میسازند تا قدرتشان را بر دادههای شخصیشان در شرکتهای فناوری –که طرفدار ترامپ نبوده اند- احیا کنند.
او این نظرات خود را در ماه ژوئن دنبال کرد و ارزهای دیجیتال را بهعنوان «انقلاب» تلقی کرد. اگرچه این مبالغه بزرگی است که بگوییم ترامپ با استراتژیهای استیو بنون – کسی که او رادر ماه آگوست به خاطر این قضایا اخراج کرد – موافق است، اما این سخن گزافی نخواهد بود که اگر فرض کنیم ترامپ، بهعنوان کسی که کاهشهای مالیاتی را مطرح کرده و از کوچکتر کردن دولت طرفداری میکند، ممکن است همچنین به این تکنولوژی که «اختیار را از مقامات مرکزی پس میگیرد» علاقهمند باشد.
با این تعاریف حتی اگر ترامپ بهطور محرمانه به بیت کوین مشتاق باشد، خیلی سخت است که آن را بهمعنای یک سیاست جدید دولت در کوتاه مدت دانست. دستکم تمایل فزاینده کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) و کمیسیون معاملات آتی ایالات متحده (CFTC) برای متوقف کردن ارزهای دیجیتال خلاف این موضوع را نشان میدهد.
اتحادیه اروپا: بیشتر به بلاک چین تمایل دارد تا بیت کوین
با حرکت از ایالات متحده آمریکا به سمت اروپا شاید تعجبی نداشته باشد که بگوییم بهطور مشابه بلاک چین بیشتر از بیت کوین ارجحیت دارد. دولتهای بریتانیا، فرانسه، آلمان، هلند و ایتالیا قصد دارند که مقررات ارزهای دیجیتال را به خاطر سوءظنشان نسبت به نگرانیهای مربوط به معاملات ارزهای دیجیتال و امنیت و همچنین پیامدهای پولشویی آن معرفی کنند.
در ماه نوامبر دولت بریتانیا افشا کرد که به دنبال تصویب قانونی است که بهواسطه آن معاملات با ارزهای دیجیتال غیرقانونی شناخته شود. زیرا دولت بریتانیا گمان میکرد که ارزهای دیجیتال به کاربران اجازه میدهند تا بهطور ناشناس مبادلاتشان را انجام دهند، بدون اینکه هویتشان تأیید شود. استیون بارکلی (Stephen Barclay) وزیر اقتصاد و خزانهداری بریتانیا دراینباره اظهار داشته است:
ما در تلاش هستیم تا نگرانی خود را درباره استفاده از ارزهای دیجیتال نشان دهیم و به همین خاطر در حال مذاکره هستیم تا پلتفرمهای مبادله ارزهای دیجیتال و همچنین چندین فراهمکننده کیف پول را در آییننامههای مالی ضد پولشویی و مبارزه با تروریسم اضافه کنیم.
به طور مشابه برونو ال مایر( Bruno Le Maire ) وزیر اقتصاد فرانسه در ماه ژانویه اعلام کرد که فرانسه و آلمان در ماه مارس اقدام مشترکی را در اجلاس گروه بیست برای تصویب مقررات ارزهای دیجیتال انجام خواهند داد.
اگرچه سران اتحادیه اروپا و اجلاس گروه بیست درباره ارزهای دیجیتال محتاط بودند (و الآن نیز هستند) اما در اجلاس ماه مارس در آرژانتین اقدام مشخصی مورد توافق قرار نگرفت. باوجوداینکه ۲۰ تن از وزرای اقتصاد در این اجلاس حضور داشتند و نگرانیهایشان را در مورد امکان پولشویی توسط ارزهای دیجیتال، فرار مالیاتی و حتی تأمین مالی تروریسم ابراز کردند، اما تعداد کمی از آنها حقیقتاً باور داشتند که ارزهای دیجیتال بهاندازه کافی مهم هستند که بتوانند ثبات مالی را مورد تهدید قرار دهند. بااینحال آنها تصمیم گرفتند که تنظیم هر پیشنهاد ویژهای را تا دیدار بعدی گروه ۲۰ در ماه جولای به تأخیر بیندازند.
انتظار نمیرود که این پیشنهادها امیدبخش باشند، اما ارزشش را دارد که بدانیم محیط اروپا آنقدرها هم با بیت کوین و امثال آن سر جنگ ندارد. اگر به ماه جولای در سال ۲۰۱۵ برگردیم. میبینم که دیوید کامرون (David Cameron) نخستوزیر بریتانیا، تصمیم گرفت که شرکت دارایی دیجیتال را که در لندن پایهگذاری شده بود، در هیئت نمایندگان تجاری در جنوب شرق آسیا عضو کند و این نشاندهنده نظر مثبت دولت بریتانیا در مورد ارزهای دیجیتال است. همچنین جرج آزبرن ( George Osborne) وزیر خزانهداری بریتانیا در ماه مارس همان سال اعلام کرد که بریتانیا برای انجام تحقیقات در مورد فرصتهای فراهمشده توسط ارزهای دیجیتال ۱۰ میلیون یورو سرمایهگذاری میکند.
جالب است بدانید آزبرن آنقدر طرفدار بیت کوین است که در ماه آگوست سال ۲۰۱۴ عکسی از او منتشر شد که در حال برداشت بیت کوین بود و اینطور به نظر میرسد که هنوز افراد مشخصی که پستهایی کلیدی دارند حامیان شخصی ارزهای دیجیتال هستند.
همچنین در ماه مارس سال ۲۰۱۶ عکسی از امانوئل مکرون -که در آن زمان وزیر اقتصاد فرانسوا اولاند (François Hollande) بود- درحالیکه کیف پول لجر بلو (ledger blue) را در دست داشت منتشر شد.
او همچنین در همان ماه قوانینی را مطرح کرد که بهواسطه آن از تکنولوژی بلاک چین برای تبدیل اوراق قرضه بهنوعی دارایی رمزنگاریشده در بازار اوراق قرضه فرانسه استفاده میشد.
بههرحال این نشانههای حمایت از بیت کوین همگی قبل از جهش بزرگ در بازار ارزهای دیجیتال سال گذشته پدیدار شدند و منجر به این شد که وزرای اقتصاد کشورهای مختلف اروپایی درباره ریسک بزرگ معاملات با ارزهای دیجیتال هشدار دهند.
از آن موقع به بعد افرادی مانند ترزا می نخستوزیر فعلی بریتانیا و همچنین امانوئل مکرون فقط در زمینه کنترل و نظارت از ارزهای دیجیتال سخن گفتهاند.
امانوئل مکرون در ماه ژانویه در طی یک سخنرانی در مجمع جهانی اقتصاد گفت:
من از حامیان IMF (صندوق بین المللی پول) در جهت پاسداری از سیستم مالی تمام دنیا هستم چرا که همه بخشهای این سیستم سعی بر فرار از مقررات را دارد، مانند بیت کوین، ارزهای دیجیتال و بانکداری سایه.
اما به هر حال تعدادی استثناء قابل توجه نیز در دیدگاه تند اتحادیه اروپا وجود دارد. در ماه فوریه سال ۲۰۱۷ جوزف موسکات (Joseph Muscat) نخست وزیر جزیره مالت در طی یک سخنرانی در بروکسل گفت که اروپا باید به «قاره بیت کوین» تبدیل شود:
رشد ارزهای دیجیتال میتواند کند شود اما نمیتواند متوقف شود. برخی از موسسههای مالی دارند به دقت این حقیقت را میپذیرند که سیستمی که در پشت پرده این تراکنشهاست، کارآمدتر و شفافتر از انواع قدیمی آن است.
از آن زمان به بعد اگرچه اتحادیه اروپا در کل احتیاط خود را نسبت به ارزهای دیجیتال افزایش داده اما جزیره مالت دراینباره مشتاقتر هم شده است بهطوریکه بایننس (Binance) و اوکی اکسچنج (OKEx) هردو در ماههای ژوئن و آوریل سال جاری در این کشور کمکم حضور پیدا کردند. اما جزیره مالت تنها کشور کوچک اروپایی دوستدار ارزهای دیجیتال نیست، چراکه لیتوانی نیز امسال قدمهای هماهنگی را در جهت ایجاد چهارچوبها و دستورالعملها برای صنعت ارز دیجیتال برداشته است. همچنین کشور استونی نیز برنامههایی را برای ایجاد ارز دیجیتال ملی خودش دارد، همان ارز دیجیتالی که پس از انتقاد از سوی بانک مرکزی اروپا متوقف شد.
آسیای شرقی: سختگیریها در میان انقلاب ارزهای دیجیتال
با دور شدن از دنیای غرب، مواضعی حتی سختگیرانهتر در مقابل ارزهای دیجیتال و معاملات با آنها در کشور چین توجهها را به خود جلب میکند. کمی عقبتر در سپتامبر سال ۲۰۱۷ چین نه تنها عرضه اولیه سکه (ICO) را ممنوع کرد بلکه معاملات ارزهای دیجیتال را نیز در این کشور آسیایی متوقف کرد. ممنوعیتی که در ماه فوریه با تحریم ارزهای خارجی قویتر شد. علیرغم انتخاب دوباره رئیس جمهور شی جین پینگ (Xi Jinping)- کسی که بر طبق گزارشها تابهحال در چین بزرگترین حامی تجارت آزاد بوده است – در ماه مارس همه این مخالفتها پابرجاست.
اگرچه آنطور به نظر میرسد که رئیسجمهور چین آنقدرها هم حامی تجارت آزاد نیست که اجازه بدهد ارزهای غیرمتمرکز در چین در گردش باشند، او هنوز هم یکی دیگر از حامیان بزرگ فناوری بلاک چین است. او در ماه می بلاک چین را بهعنوان بخشی از «انقلاب فناوری» که دنیا را دگرگون میکند خطاب کرد:
نسل جدید فناوری اطلاعات که توسط هوش مصنوعی، دادههای کوانتومی، ارتباطات سیار، اینترنت اشیاء و بلاک چین ارائه شده است در کاربردهای وسیع خود بهطور سریع پیشرفت میکند.
حمایت او و همچنین دولت چین از فناوری بلاک چین توضیح میدهد که چرا چین در سال گذشته به سوی ثبت امتیاز فناوری بلاک چین حرکت کرد و نسبت به بقیه نقاط جهان شانس زیادی دارد که عنوان بیشترین اختراع در این حوزه را در سال ۲۰۱۸ کسب کند؛ زیرا در ماه آوریل اعلام شد که ۱.۶ میلیارد دلار برای پروژه بلاک چین سرمایهگذاری کرده است.
بههرحال این عقیده در کشوری نه چندان دورتر به نام کره جنوبی نیز دنبال خواهد شد که در آن دولت بهطور مشابه فناوری بلاک چین را به بیت کوین ترجیح میدهد. کیم دونگ یون (Kim Dong-yeon) وزیر اقتصاد این کشور، در ماه فوریه از پتانسیل انقلابی دفتر کلهای توزیعشده سخن گفت. او در طی یک نشست در بانک مردم چین گفت:
فناوری بلاک چین یک پیشرفت مهم فناورانه برای به راه انداختن چهارمین انقلاب صنعتی است بنابراین وزارتخانه رویکردی محتاطانه را برای تنظیم بازار ارز دیجیتال اتخاذ خواهد کرد. همچنین برای استفادههای نامطلوب از ارزهای دیجیتال، وزارتخانه قوانین سختی را اعمال خواهد کرد.
در حقیقت هر وقت که صحبت از موارد استفاده نامطلوب از ارزهای دیجیتال شده است، کره جنوبی بهشدت موضعگیری کرده و این برخلاف وجود تب شایع معاملات ارزهای دیجیتال در میان جمعیت کلی کره جنوبی است. لی ناک یون (Lee Nak-yeon) نخستوزیر این کشور در ماه نوامبر اظهار داشت:
مواردی وجود دارد که در آن افراد جوان در کره از جمله دانش آموزان دارند به سمت روشهای کسب سریع پول و ارزهای دیجیتال کشیده میشوند که در فعالیتهای غیرقانونی همچون خریدوفروش مواد و بازاریابی شبکهای برای کلاهبرداری از آنها استفاده میشود و این موضوع در صورت بیتوجهی میتواند منجر به انحرافات جدی و پدیدههای آسیب اجتماعی شود.
همچنین تماشا کنید: آشنایی با عملکرد سیستمهای کلاهبرداری هرمی
چنین اظهارات واضحی پابهپای مقرراتی که کره جنوبی در ماههای پیشین تنظیم کرد، پیش رفت. این مقررات شامل منع عرضه اولیه سکه (ICO) و ممنوعیت معاملات ناشناس ارزهای دیجیتال است. اگرچه ممنوعیت تعداد کمی از این معاملات متوقف شده است اما رئیسجمهور مون جه-این (Moon Jae-in) در مال ژانویه اعلام کرد که در مدتی کوتاه همه این معاملات ممنوع خواهند شد.
تأیید ممنوع نشدن تعدادی از معاملات ارزهای دیجیتال نشاندهنده این است که دولت بهکلی متحول شده است و این تغییر دیدگاه نسبت به ارزهای دیجیتال ادامه دارد. چنین تغییر دیدگاهی نسبت به ارزهای دیجیتال در مورد دولت ژاپن واضحتر دیده میشود چراکه شینزو آبه (Shinzo Abe) نخستوزیر ژاپن در سال ۲۰۱۴ یک ماه بعد از ورشکستگی صرافی Mt.Gox سندی را منتشر کرد که موضع دولت ژاپن را اینگونه اعلام میکرد که بیت کوین یک ارز نیست.
او طی یک تصمیم گفت که بانکهای ژاپن را از ارائه حسابهای بیت کوین ممنوع کرده و همچنین دلالی بیت کوین را نیز ممنوع کرده است:
بیت کوین نه ارز ژاپنی است و نه ارز خارجی و معاملات آن با معاملات تعریفشده در قوانین بانکی ژاپن و همچنین قانون مبادلات و ابزارهای مالی ناسازگار است.
بههرحال چون صنعت تازه متولدشده ارزهای دیجیتال پس از ورشکستگی Mt.Gox دوباره احیا شد و از طرفی ژاپن به دومین بازار بزرگ ارز دیجیتال تبدیل شد، موضع آبه و دولت ژاپن بهتدریج نرمتر شد. سرانجام ژاپن در ماه مه سال ۲۰۱۶ ارزهای دیجیتال را بهعنوان پول به رسمیت شناخت و این حرکتی بود که بانکهای محلی ژاپن را قادر ساخت که آنها را بهکار ببرند و به معاملات ارزهای دیجیتال این اجازه را داد که در چهارچوبی معین فعالیت داشته باشند. از آن موقع به بعد رویکرد ادامهدار دولت ژاپن برای به رسمیت شناختن ارزهای دیجیتال به درجهای از نگاه مقرراتی دولتهای غربی نزدیک شده است.
پوتین: میپذیرد یا نه؟
اگر به اروپا برگردیم خواهیم دید که ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه مواضعی در برابر ارزهای دیجیتال دارد که کموبیش مبهمتر از دونالد ترامپ است. ولی در مورد پوتین، این ابهام از عدم تمایلش برای صحبت درباره ارزهای دیجیتال و بلاک چین نشأت نمیگیرد و قضیه کاملاً برعکس است. در مال جولای سال ۲۰۱۷ او در اجلاس سران گروه ۲۰ اولین اظهارنظر خود را در مورد فناوری ارزهای دیجیتال انجام داد:
گذر اقتصاد جهانی به سمت یک نظام جدید صنعتی، توسط پیشرفتهای فناوری دیجیتال پایهریزی شده است. عقیده ما بر این است که گروه بیست میتواند رهبری ایجاد مقررات بینالمللی در این زمینه را عهدهدار شود.
بههرحال این اظهارات میتواند نشاندهنده تمایل برای کنترل ارزهای دیجیتال باشد بهطوریکه پتانسیل ارزهای دیجیتال برای ایجاد یک نظام صنعتی قدرتمند بیشتر شود. اما دیگر حرفهای پوتین و دولت روسیه فقط آبها را گلآلودتر کرده است. در ماه آگوست سال ۲۰۱۸ ایگور شوالوف (IgorShuvalov) معاون نخستوزیر روسیه گفت که دولت روسیه برنامهای برای معرفی ارز دیجیتالی را دارد که توسط دولت کنترل میشود. این ارز دیجیتال که کریپتوروبل نام دارد تنها ارز دیجیتال قانونی قابل معامله در روسیه خواهد بود.
او به یک شبکه خبری روسی گفت: «من حامی کریپتوروبل خواهم بود» و همچنین ادامه داد:
ما نمیتوانیم برای همیشه ارزهای دیجیتال را غل و زنجیر کنیم، خواه ناخواه این پدیده پیشروی خواهد کرد (…) و بههرحال باید این پیشرفت بهگونهای باشد که به اقتصاد ملی ما خدشهای وارد نکند و ترجیحاً آن را قویتر کند.
همچنین بخوانید: روسیه ارز دیجیتال خود را خواهد ساخت!
بعداً گزارشهایی وجود داشت مبنی بر این که روسیه یک چهارچوب تنظیمی را معرفی خواهد کرد که بیت کوین و ارزهای دیجیتال را قانونی میکند.
در ماه سپتامبر آنتون سیلوانوف (Anton Siluanov) وزیر اقتصاد روسیه در انجمن مالی این کشور گفت:
بهراستیکه دولت میفهمد که ارزهای دیجیتال واقعی هستند. ممنوع کردن آنها معنایی ندارد. ما باید آنها را کنترل کنیم.
اگرچه این حرفها میتوانست دلگرمکننده باشد اما پوتین در ماه اکتبر این سخنان را با غیرقانونی خواندن بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال نقض کرد.
بر طبق سخنان رئیسجمهور روسیه، این ممنوعیتها ضروری بود چراکه به گفته او «ارزهای دیجیتال فرصتهای خطرناکی را برای پولشویی، فرار مالیاتی، تأمین مالی تروریسم و همچنین گسترش کلاهبرداری» فراهم میکنند.
بعدها در همان ماه وقتی که پوتین رسماً برنامههای روسیه برای ایجاد کریپتوروبل را تأیید کرد حرفهایش اعتبار بیشتری به خود گرفت اما سپس به دلیل اینکه در ماه دسامبر، دولت با تحقق این برنامهها مخالفت کرد صحت حرفایش از اعتبار افتاد چرا که الکسی مویسیف (Alexey Moiseev) معاون وزیر اقتصاد و اولگا اسکوربوگاتوا (Olga Skorobogatova) معاون بانک مرکزی روسیه مدعی شدند که وجود ارز دیجیتالی که توسط دولت کنترل شود، غیرضروری است. اما بازهم پوتین در ماه مارس اعلام کرد مقررات ارزهای دیجیتال برای قانونی کردن این نوع ارز تا ۱ جولای این سال تنظیم خواهد شد.
بنابراین نگرش پوتین نسبت به ارزهای دیجیتال و وضعیت آنها در روسیه اکنون برای ما روشن شده است، مگر نه؟ در پاسخ باید گفت خیر، زیرا او در ماه ژوئن به تعدادی سؤال در رابطه با ارزهای دیجیتال پاسخ داد و با اینکه به نظر میرسید امکان وجود ارز دیجیتال پشتیبانی شده توسط دولت را رد کند اما هیچ اشارهای به برنامه دولت در خصوص بستر جدید ارزهای دیجیتال نکرد. او در یک نشست زنده خبری گفت:
ارتباط بانک مرکزی روسیه با ارزهای دیجیتال این است که آن را نه بهعنوان یک ابزار پرداخت و نه بهعنوان یک منبع ارزش در نظر میگیرد. ارز دیجیتال هیچ پشتوانهای ندارد. باید بااحتیاط و دقت لازم با آن رفتار کنیم.
بههرحال پوتین حرفهای موافقی را در رابطه با فناوری بلاک چین زده است و اکنون منتظر هستیم ببینیم که او و دولتش در آینده چه نوع حمایتی را از ارزهای دیجیتال انجام خواهند داد.
آمریکای لاتین: ممنوعیت و ارزهای دیجیتال پشتیبانی شده توسط دولت
در آمریکای لاتین نیز تصویری پیچیده در این رابطه نمایان وجود دارد، یعنی جایی که ارزهای دیجیتال نسبتاً گسترشیافتهاند اما دولتها تمایلی به فراهم کردن یک چهارچوب قانونی برای مواجهه با استفادههای بعدی این ارزها را ندارند. این موضوع مخصوصاً در کشور ونزوئلا روشن بوده است. یک بحران تورم، پول ملی این کشور (بولیوار) را تحت تأثیر قرارداد و باعث شد که مردم در سال ۲۰۱۷ بهعنوان یک وسیله جایگزین برای پرداخت، به بیت کوین تمایل پیدا کنند، علیرغم اینکه میدانستند که دولت استخراجکنندگان ارزهای دیجیتال را زندانی میکند.
بیشتر بخوانید: آیا نسل سوم ارزهای دیجیتال ناجی مردم ونزوئلا خواهند شد؟
اما این وضعیت بهسرعت در ماه دسامبر تغییر کرد، یعنی زمانی که دولت نیکولاس مادورو (Nicolas Maduro) اعلام کرد که ارز دیجیتال خودش را به نام «پترو» که توسط نفت پشتیبانی میشود مطرح خواهد کرد. طبق سخنان مادورو، پترو ونزولا را قادر خواهد کرد تا از مشکلات پولی، مقتدرانه عبور کند تا بتواند تراکنشهای مالی انجام دهد و بر محاصره اقتصادی غلبه کند. و بهواسطه این تصمیم که به قانونی شدن استخراج ارزهای دیجیتال در ماه ژانویه منجر شد، مواضع دولتش نسبت به ارزهای دیجیتال در کل نرمتر شد.
اگرچه مادورو شخصاً هیچ نظری را درباره این تغییر نگرش ارائه نداد، اما کارلوس وارگاس (Carlos Vargas) کسی که مسئول سرپرستی و نظارت بر ارزهای دیجیتال دولت او را بر عهده داشت سخنان زیر را گفت:
این فعالیتی است که اکنون کاملا قانونی است (…) ما دیدارهایی را با دادگاه عالی داشتهایم تا افرادی که در سال گذشته دستگیر و زندانی شدهاند از اتهاماتشان صرف نظر شود.
متأسفانه این تغییر عقیده به معنای اقدام هدفمند برای ارتقاء استفاده از ارزهای دیجیتال نبوده چراکه در کنار تشکیل یک دوره رایگان برای آموزش استخراج و مبادله ارزهای دیجیتال، دولت مادورو همچنین منحصراً بر روی ارتقای «پترو» متمرکز شده است. او در ماه ژانویه از کشورهای عضو ALBA درخواست کرد تا در استفاده از ارز دیجیتال ملی به این کشور بپیوندد:
کشورهای دوست و برادر عضو ALBA من طرح ارز دیجیتال پترو را روی میز میگذارم تا با شجاعت آن را بهعنوان یکی از پروژههایمان برای یکپارچهسازی قرن ۲۱ بپذیریم.
جالب اینجاست که برزیل بهعنوان نئولیبرالترین کشور در این قاره، مواضعی را در مقابل ارز دیجیتال میگیرد که با مواضع ایالات متحده و اتحادیه اروپا قابلمقایسه است. از سال ۲۰۱۶ در برزیل آزمایشهای بلاک چین بیشماری توسط بانکها، کسبوکارها و دولت اجرا شده است. اما شخص با نفوذ این کشور سخنان نامطلوبی را درباره بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال اذعان داشته است.
ایلان گلدفاین (Ilan Goldfajn) رئیس بانک مرکزی برزیل در ماه اکتبر بیت کوین را به یک طرح هرمی تشبیه کرد.
بیت کوین یک دارایی مالی بدون تعادل است و مردم چون معتقد هستند که ارزشش بیشتر خواهد شد، اقدام به خرید آن میکنند. این یک حباب معمولی و یک طرح هرمی است.
اگرچه رودریگو مایا (Rodrigo Maia) رئیس مجلس نمایندگان برزیل از پتانسیل ارزهای دیجیتال برای کاهش فرار مالیاتی صحبت کرده است، اما نه او و نه میشل تمر (Michel Temer) رئیسجمهور برزیل چنین حمایتهایی را با اعمال سیاستهای مطلوب عملی نکردهاند و در خلأ ایجادشده بهواسطه سکوت این افراد، دیگر سیاستمداران برزیلی مانند اکسپدیتو نتو (Expedito Netto) خواستار ممنوعیت کلی بیت کوین شدهاند.
بیشتر بخوانید: بررسی ارزهای رمزگذاریشده در بستر بلاکچین و رویکرد کشورهای مختلف در خصوص چهارچوبهای نظارتی
از طرف دیگر در مکزیک قوانینی تصویبشده است که مبادلات ارزهای دیجیتال را تحتفشار قرار میدهد و همچنین اشتباه دولت در مورد استفاده از آنها را منعکس میکند. بههرحال در آرژانتین رویکردها در برابر ارزهای دیجیتال سخاوتمندانهتر است. چون به نظر میرسد که مائوریسیو ماکری (Mauricio Macri) رئیسجمهور این کشور با توجه به نقش سازمانیاش در نخستین انجمن بیت کوین در سال ۲۰۱۵ و همچنین آخرین پست فیسبوکیاش که به مذاکره «جالب» بر روی بیت کوین با یک کارآفرین به نام ریچارد برنسون (Richard Branson) اشاره دارد، احتمالاً علاقه شخصی به بیت کوین داشته است. اگرچه او از آن زمان به بعد کمتر در مورد ارزهای دیجیتال صحبت کرده است، اما تمایل بانکهای آرژانتین، مثلاً برای استفاده از پرداختهای برونمرزی، نشان میدهد که فضای این کشور نسبت به ارزهای دیجیتال یک فضای دوستانه است.
علاقه به بیت کوین احتمالاً آن را قدرتمندتر کند
ارز دیجیتال بر سر یک دوراهی قرار دارد. پس از لذت بردن از یک کریسمس فوقالعاده که در آن بیت کوین طی یک ماه (چهار هفته منتهی به دسامبر ۲۰۱۷) تا ۱۵۴% رشد کرد، از آن موقع به بعد ارزهای دیجیتال تلاش کردهاند تا قلههای امنی را پیدا کنند. شکست مقررات، هکهای زیانبار و کلاهبرداریها از آغاز امسال به یک یا چند ارز دیجیتال ضربه زده است و بهواسطه آن بازار سرمایه کل ارزهای دیجیتال بهسختی به ۳۵ درصد نقطه اوج آنها در ماه ژانویه (که تقریباً برابر ۸۳۰ میلیارد دلار بود) میرسد.
به دلیل این آشفتگی و تلاطم است که رهبران جهان برای ارزهای دیجیتال اهمیت دارند، زیرا نظرات و سیاستهای تنظیمی آنها بر نحوه عملکرد ارزهای دیجیتال در ماهها و سالهای آتی بهشدت تأثیر میگذارد. و در میان دیدگاههای متفاوت رهبران جهان، که اخیراً ذکر شد یک قاعده ساده صدق میکند:
دولتها میخواهند مطمئن شوند که ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز حاکمیت و استقلال آنها را نقض نمیکنند و همزمان میخواهد ارزهای دیجیتال را برای افزایش بازده اقتصادی و تقویت موقعیت خود بهدست بگیرند.
این مسئله از اشتیاق رهبران اتحادیه اروپا همچون امانوئل مکرون و ترزا می، به محدود کردن مبادلات ناشناس ارزهای دیجیتال برای استمرار قدرتشان بر گردش پول به وضوح مشخص است. این قضیه همچنین در خواستهی رهبرانی مانند نیکولاس مادورا و احتمالاً ولادیمیر پوتین مبنی بر ایجاد ارز دیجیتال کنترلشده توسط دولت، برای دور زدن تحریمهای بین المللی و بهبود وضعیت اقتصادی روشن است. و همچنین از علاقهای که بیشتر رهبران جهان به تکنولوژیِ بلاک چین دارند میتوان فهمید که آنها میخواهند «ثبات غیرقابلاعتماد» ارزهای دیجیتال را بزدایند و از بلاک چین برای افزایش بازده در حوزههای اقتصادی و سازمانی استفاده کنند.
اگرچه به نظر میرسد اکثر رهبران جهان تمایل دارند از ویژگیهای فناوری بلاک چین در جهت افزایش قدرت خود بهره ببرند، بدون شک بسیاری از آنها بهشخصه شیفته ارزهای دیجیتال هستند. چرا که ممکن است منجر به سود بردن آنها از مقررات دلخواهشان شود؛ از امانوئل مکرون که کیف پول لجر بلو را در دست گرفته بود تا مائوریسیو ماکری که کنفرانس بیت کوین را در بوئنوس آیرس تشکیل داد. بدون شک ارزهای دیجیتال و رسالت آنها مبنی بر غیرمتمرکزسازی سیستم مالی، ذهن رؤسای جمهور و نخستوزیرهای بسیاری را درگیر خود کرده است. به نظر میرسد که رهبران جهان بهجای سایر راههای موجود، بیشتر مشغول متناسب کردن ارزهای دیجیتال با نیازهای خود هستند.
محدودیت هیچ وقت نمیتونه پیروز بشه و این کار بارها نتیجه خودش رو نشون داده