بمب سختی (Difficulty Bomb) و عصر یخبندان اتریوم چیست؟
همانطور که میدانید اتریوم به صورت اثبات کار یا همان استخراج فعالیت میکند و قدرت پردازش ماینرها نه تنها برای تولید اترهای جدید بلکه برای تایید تراکنشها و البته حفظ پایداری شبکه بلاک چین استفاده میشود.
عصر یخبندان اتریوم یا «بمب سختی» مفهومی است که در سال ۲۰۱۵ توسط توسعه دهندگان اتریوم مطرح شد که طی یک نقشه عمدی با افزایش سختی استخراج شبکه اتریوم را نابود میکند. این برنامه بدین منظور طراحی شد که توسعه دهندگان اتریوم مجبور شوند به سمت اثبات سهام حرکت کنند. در ادامه بیشتر با این مفهوم جالب و داستان پست آن آشنا خواهید شد.
شبکه اتریوم پس از عرضه و از همان ابتدا به مانند بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر نظیر بیت کوین، مونرو و زیکش بر روی مکانیزم اثبات کار فعال بود. در این مکانیزم استخراجکنندگان یا همان ماینرها با استفاده از سختافزارهایی برای حل معادلهی بلاکها با یکدیگر رقابت میکنند. برنده این رقابت علاوه بر پاداش شبکه، اجازه اضافه کردن بلاک بعدی به بلاک چین را نیز دریافت میکند.
بسیاری از ارزهای دیجیتال بر پایه اثبات کار مانند اتریوم، طوری طراحی شدهاند که سختی شبکه با اضافه یا کم شدن ماینر یا به عبارتی دیگر قدرت پردازشی به شبکه، تغییر پیدا میکند. این مکانیزم سبب میشود نرخ یافتن معادلات شبکه توسط ماینرها و به تبع آن آزاد شدن کوینهای جدید در شبکه به صورت تقریباً ثابتی در یک بازه زمانی انجام گیرد. این امر با تعویض سختافزارهای قدیمی با دستگاههای قدرتمندتر و جدیدتر توسط ماینرها نیز پابرجا میماند.
با همه این توضیحات به بمب سختی شبکه میرسیم. پس از فعال شدن آن، سختی شبکه به صورت نمایی افزایش خواهد یافت و زمان بیشتری برای حل معادله یک بلاک مورد نیاز خواهد بود. قدرت بمب سختی شبکه و تغییرات آن به قدری محسوس خواهد بود که شبکه اتریوم را در حالت فعلی متوقف یا به اصطلاح فریز خواهد کرد و دیگر هیچ تراکنشی در شبکه به دلیل سختی بسیار بالای آن انجام نخواهد شد. این مفهوم با اصطلاح «عصر یخبندان اتریوم» شناخته میشود.
بیشتر بخوانید: ethereum چیست؟
سوالی که شاید در ذهنتان پیش آید این است که:
چرا توسعهدهندگان اتریوم بمب سختی را در شبکه کار گذاشتهاند؟
همانطور که در ابتدا نیز به آن اشاره شد، بمب سختی اتریوم زمانی فعال میشود که شبکه اتریوم از مکانیزم اثبات کار (PoW) به مکانیزم اثبات سهام (PoS) انتقال یابد. مکانیزم اثبات سهام در نسخهای از اتریوم که با نام کسپر (Casper) شناخته میشود، رخ خواهد داد و این تغییرات به قدری گسترده خواهد بود که به هارد فورک جدیدی در شبکه برای پیادهسازی نسخه دوم اتریوم (Ethereum ۲.۰) نیاز است. در شبکه اتریوم پس از هارد فورک نهایی که سرنیتی (Serenity) نام دارد احتمالا دو شبکه اتریوم وجود خواهد داشت؛ بلاک چین جدید اتریوم که با مکانیزم اثبات سهام کار میکند و بلاک چین قدیمی که هنوز بر پایه اثبات کار است و برای زنده بودن به ماینرهایش احتیاج دارد.
توسعهدهندگان هر بلاک چینی این خطر را پس از هر هارد فورک احساس میکنند که ماینرها یا به اصطلاح کسانی که بلاک چین را زنده نگه میدارند، به انتقال بر روی شبکه جدید متقاعد نشوند و بر فعالیت خود روی شبکه قدیمی اصرار ورزند. این اتفاق پس از هارد فورک DAO برای شبکه اتریوم رخ داد که در نتیجه آن ارز جدیدی به نام اتریوم کلاسیک (بلاک چین قدیمی اتریوم) پدید آید. هماکنون اتریوم کلاسیک به همراه شبکه اتریوم در حال فعالیت است و ماینرهای خاص خودش را دارد.
همچنین بخوانید: داستان پیدایش و تفاوتهای اتریوم و اتریوم کلاسیک
برنامهی اتریوم برای جلوگیری از رخداد دوباره این حادثه در شبکه این است که بمب سختی شبکه با با عرضه کسپر و انتقال به بلاک چین جدید فعال شده و عملاً شبکه قدیمی را برای کاربران و ماینرهایش با سختی بسیار بالا، فریز کند. در واقع اتریوم با این راهحل ماینرهای شبکه قدیمی خود را برای انتقال به بلاک چین کسپر مجاب خواهد کرد.
آقا یعنی چی؟
یعنی استخراج به صرفه نیست دیگه یا کلا نمیشه استخراج کرد؟