معنی Deposit چیست؟ آموزش جامع واریز ارز و پول به صرافی ها
اصطلاح «Deposit» همان واریز به یک آدرس مانند حساب بانکی یا صرافی است. زمانی که شما ارز دیجیتال یا پول نقدی را به حساب یک شخص یا یک صرافی واریز میکنید، در واقع وجه مورد نظرتان را به آن دیپازیت کردهاید. در این مطلب از ارزدیجیتال، ابتدا انواع Deposit در صرافیهای ایرانی و خارجی را بررسی کرده و سپس نحوه واریز ارز دیجیتال و پول نقد را آموزش میدهیم.
Deposit چیست؟
Deposit یا همان واریز که برخی به آن دیپوزیت نیز میگویند، بهمعنای «واریز وجه به یک حساب» است. بنابراین از کلمه دیپازیت میتوان برای توصیف انجام هرگونه تراکنش مالی واریزی در بازارهای مالی سنتی و ارز دیجیتال استفاده کرد.
معنی Deposit در بانکداری سنتی
در حوزه بانکداری به هرگونه پولی که وارد یک حساب میشود یا در آن نگهداری میشود، دیپوزیت میگویند. بنابراین، در فضای بانکداری این کلمه میتواند «واریز» و «سپردهگذاری» معنی شود.
احتمالاً عبارت «Deposit Account» یا «حساب سپرده» نیز به گوشتان خورده است. دیپازیت اکانت یک حساب بانکی استاندارد است که اجازه واریز و برداشت وجه را به شما میدهد. از این حسابها میتوان برای تراکنشهای روزمره و پسانداز استفاده کرد.
معنی Deposit در ارز دیجیتال
در بازار کریپتو به «واریز ارز دیجیتال» به یک حساب مانند حساب صرافی یا «خرید نقدی ارز دیجیتال» از طریق درگاه پرداخت، کارت اعتباری، حساب بانکی، حواله و دیگر روشها، دیپازیت میگویند.
انواع Deposit در صرافیها
دیپوزیت به حساب صرافیهای ایرانی و خارجی میتواند شامل واریز ارز دیجیتال، ریال (تومان) و ارزهای دیگرمانند دلار و یورو باشد:
دیپوزیت ارز دیجیتال در صرافی خارجی و ایرانی
اگر وارد حساب خود در یک صرافی خارجی شوید، برای واریز ارز دیجیتال قسمتی تحت عنوان «Deposit» را مشاهده میکنید. در صرافیهای ایرانی نیز قسمتی بهنام «واریز» در داشبورد حساب شما وجود دارد که از طریق آن میتوانید واریز رمز ارزی خود را انجام دهید.
دیپازیت تومان به صرافی ایرانی
در صرافیهای ایرانی، در بخش «واریز» علاوهبر ارز دیجیتال، امکان واریز تومان به حساب نیز وجود دارد که از طریق «درگاه پرداخت آنلاین» یا «واریز شناسهدار» قابل انجام است:
دیپازیت فیات به صرافی خارجی
بد نیست بدانید که اکثر صرافیهای خارجی، گزینه خرید ارز دیجیتال با پول نقد که نوعی دیپوزیت محسوب میشود را تحت عنوان «Buy Crypto» در وبسایتشان قرار دادهاند.
کارمزد دیپازیت (Deposit fee) در صرافیها چقدر است؟
مهمترین تفاوت انواع دیپوزیت که در بخش قبل معرفی کردیم، در کارمزد آنهاست.
اکثر صرافیها (چه ایرانی و چه خارجی) برای دیپازیتهای عادی ارز دیجیتال از یک آدرس خارجی (مثلاً کیف پول شخصی) به حساب خودشان کارمزدی از شما دریافت نمیکنند. تنها هزینهای که شما برای این انتقال میپردازید، کارمزد شبکه است که به صرافی مقصد هیچ ارتباطی ندارد و به ماینرها یا اعتبارسنجهای بلاک چین برای تأیید تراکنش شما پرداخت میشود.
اما خرید ارز دیجیتال از طریق پرداخت نقدی بسته به روش انتخابی (کارت اعتباری، حساب بانکی، حواله، واریز شناسهدار و…) میتواند کارمزد متفاوتی داشته باشد که باز هم به صرافی مقصد مرتبط نیست و بانک شما آن را دریافت میکند.
هدف از دیپازیت به صرافیهای ارز دیجیتال چیست؟
واریز و خرید ارز دیجیتال در یک صرافی، اولین مرحله شروع کار در بازار کریپتو است که برای اهداف مشخصی انجام میشود از جمله:
ترید
اکثر صرافیهای امروزی دارای بازارهای معامله حرفهای همتابههمتا (P2P) هستند که در آن میتوانید جفتهای ارزی را معامله کنید.
در صرافیهای خارجی جفتهای ارزی معمولاً با تتر هستند. مثلا، در بازار BTC/USDT میتوانید با واریز یا خرید تتر، به معامله بیت کوین با دیگر کاربران صرافی بپردازید.
اما در اکثر صرافیهای ایرانی که دارای بازارهای P۲P هستند، هر دو بازار تتری و تومانی برای راحتی بیشتر کاربران طراحی شده است. در این بازارها نیز شما با دیپوزیت کردن پول نقد یا تتر میتوانید دیگر ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین , اتریوم را با دیگر کاربران معامله کنید.
بیشتر بخوانید: چگونه ترید را شروع کنیم؟ آموزش گام به گام شروع ترید
سرمایهگذاری بلند مدت
یکی دیگر از اهداف دیپازیت کردن پول نقد به یک صرافی، خرید یک ارز دیجیتال و نگهداری آن با هدف کسب سود از صعود قیمت آن در بلندمدت است.
بیشتر بخوانید: سرمایهگذاری بلندمدت در ارزهای دیجیتال؛ چگونه هودل کنید؟
وامدهی ارزهای دیجیتال
در حوزه دیفای و صرافیهای غیرمتمرکز نیز عملیاتی مانند وامدهی وجود دارد؛ مشابه وامدادن پول در روش سنتی که در ازای آن اصل پول را بههمراه بهره آن دریافت میکنید، در بازار کریپتو نیز با دیپوزیت کردن رمز ارز به حساب یک صرافی، امکان وام دادن و کسب سود از آن وجود دارد.
بیشتر بخوانید: بهترین پلتفرم های وام دهی ارز دیجیتال کدامند؟
استیکینگ
استیکینگ (Staking) یک روش کسب درآمد غیرفعال است. در بلاک چینهای مبتنی بر مکانیزم اثبات سهام (PoS) مانند اتریوم، اعتبارسنجها پیش از فعالیت و تأیید تراکنشها با هدف کسب درآمد، باید مقداری ارز دیجیتال را در شبکه قفل کنند. به این کار استیک کردن توکن میگویند.
شما علاوهبر فعالیت بهعنوان یک اعتبارسنج و دیپازیت کردن ارزهای دیجیتالتان به یک شبکه بلاک چینی، میتوانید آنها را در یک صرافی که از این روش پشتیبانی میکند واریز کنید. با این کار، به دیگر اعتبارسنجها اجازه میدهید که این کار را از طرف شما انجام دهند و بسته به مقدار دارایی استیکشدهتان، سود دریافت کنید.
بیشتر بخوانید: استیکینگ چیست؟ آموزش کامل Staking
تأمین سرمایه برای استخرهای نقدینگی
صرافیهای غیرمتمرکز برای تأمین نقدینگی عملیات مختلف خود نیازمند واریز ارز دیجیتال از سوی کاربران هستند. این پلتفرمها برای این کار، استخرهای نقدینگی یا لیکوییدیتی پولها (Liquidity Pool) را ایجاد کردهاند که شما با واریز یک جفت ارز مشخص، میتوانید از سپردههای خود بهصورت منفعل کسب درآمد کنید.
بیشتر بخوانید: استخر نقدینگی (Liquidity Pool) چیست؟
سرعت دیپازیت نقدی و ارز دیجیتال چقدر است؟
سؤال مهم بعدی درباره دیپوزیتهای نقدی و ارز دیجیتال این است که نشستن آنها به حساب چقدر زمان میبرد؟ برای پاسخ این سؤال باید واریز ارز دیجیتال از یک حساب خارجی (مثلاً کیف پول شخصی) به حساب صرافی و واریزهای نقدی تومانی و دلاری را به صورت جداگانه بررسی کنیم.
واریز تومانی در صرافی ایرانی
بسته به روش انتخابی از جمله درگاه پرداخت، واریز شناسهدار پایا و ساتنا، مدت زمان پردازش تراکنش شما متفاوت است. پرداخت با درگاههای آنلاین بانکی عموماً بهصورت لحظهای انجام میشود، اما واریزهای شناسهدار معمولاً بسته به سیکل بانکی مدت متفاوتی زمان میبرند. علاوهبراین، ممکن است پس از واریز نیز تأیید تراکنش توسط صرافی و نمایش مبلغ در حساب شما مقداری زمان ببرد.
واریز فیات در صرافی خارجی
دیپازیت ارزهای فیات مانند دلار و یورو به صرافیهای خارجی نیز به روش انتخابی شما بستگی دارد. معمولاً خریدهای کریپتویی با کارتهای اعتباری مانند پیپل حدود ۲ ساعت زمان میبرد، اما روشهای دیگر مانند حوالههای بانکی مدت انتظار طولانیتری نسبت به کارتهای اعتباری دارند.
واریز ارز دیجیتال در صرافیها
دیپازیتهای رمز ارزی به حساب صرافیها به شبکه مورد استفاده بستگی دارد. اگر قصد انتقال تتر به یک صرافی خارجی را دارید، باید سرعت بلاک چین انتخابی را در نظر بگیرید.
برای مثال، سرعت نهاییسازی تراکنشها در شبکه اتریوم بهطور متوسط حدود ۱۵ دقیقه است و ممکن است کمتر یا بیشتر از این مدت برای تأیید نهایی تراکنش شما طول بکشد. اما شبکهای مانند سولانا سرعت بسیار بالاتری دارد و تراکنشها طی ۲ تا ۳ دقیقه نهایی میشوند.
آموزش Deposit ارز دیجیتال به حساب صرافی
در این بخش، نحوه دیپازیت کردن ارز دیجیتال به حساب صرافیهای متمرکز ایرانی و خارجی و صرافیهای غیرمتمرکز را آموزش میدهیم. برای آشنایی بیشتر با نحوه کار صرافیها نیز بد نیست به مطلب صرافی ارز دیجیتال چیست مراجعه کنید.
آموزش دیپازیت ارز دیجیتال به صرافی ایرانی
مراحلی که در این قسمت آموزش میدهیم ممکن است در صرافیهای ایرانی کمی متفاوت باشد. اما گامهای کلی بهصورت زیر است:
- ابتدا از لیست بهترین صرافی ایرانی، صرافی مورد نظرتان را انتخاب کنید.
- یک حساب در آن بسازید.
- احراز هویت کرده و مشخصات کارت بانکیتان را وارد کنید.
- وارد قسمت «واریز» شوید.
- واریز «رمز ارز» را انتخاب و ارز مورد نظرتان را جستجو کنید.
- شبکه مورد نظرتان را انتخاب کنید. (دقت داشته باشید که نوع شبکه مبدأ و مقصد حتماً یکسان باشند).
- درصورتی که آدرس واریز بهصورت خودکار برایتان ساخته نشد، روی گزینه «دریافت آدرس» کلیک و آن را کپی کنید.
- در حساب مبدأ مانند کیف پول شخصی، ارز مورد نظر برای انتقال (مثلاً بیت کوین) را انتخاب کنید.
- روی «Send» ضربه زده و مقدار و آدرس صرافی را که کپی کرده بودید وارد کنید.
- تراکنش را نهایی کنید و منتظر ارسال ارزها به صرافی مقصد بمانید.
هشدار: توصیه میکنیم از حساب صرافی ایرانی مستقیماً به حساب یک صرافی خارجی ارز دیجیتال انتقال ندهید. بهخاطر قوانین بینالمللی و تحریمها امکان مسدودسازی حساب و توقیف ارزهای دیجیتالتان وجود دارد.
آموزش دیپازیت ارز دیجیتال به صرافی خارجی
- ابتدا صرافی مناسب را از لیست بهترین صرافی خارجی بدون تحریم انتخاب کنید.
- وارد قسمت «Deposit» شوید.
- از لیست ارزها، گزینه مورد نظرتان (مثلاً بیت کوین) را انتخاب کنید.
- شبکه مورد نظرتان را انتخاب کنید. (دقت داشته باشید که شبکه مبدأ و مقصد حتماً یکسان باشند).
- آدرس واریز را کپی کنید.
- در حساب مبدأ مانند کیف پول شخصی، ارز مورد نظر برای انتقال (مثلاً بیت کوین) را انتخاب کنید.
- روی «Send» ضربه زده و مقدار و آدرس صرافی را که کپی کرده بودید وارد کنید.
- تراکنش را نهایی کنید و منتظر ارسال ارزها به صرافی مقصد بمانید.
آموزش دیپازیت ارز دیجیتال به صرافی غیرمتمرکز
برخلاف صرافیهای متمرکز ایرانی و خارجی که پیشتر آموزش دادیم، برای دیپوزیت به صرافیهای غیرمتمرکز نیازی به ساخت حساب کاربری نیست. همانطور که از اسمشان پیداست، در این نوع از پلتفرمها معاملات بهصورت غیرمتمرکز انجام میشوند و مراحلی مانند ثبتنام و احراز هویت در آنها وجود ندارد.
برای استفاده از ارزهای دیجیتال داخل کیف پولتان در یک صرافی غیرمتمرکز، کافی است ولتتان را به آن متصل کرده و سپس معامله آنها با دیگر ارزهای دیجیتال، وامدهی، تأمین نقدینگی و دیگر روشهای فعالیت در این پلتفرمها را انجام دهید.
برای مثال، مراحل کار در صرافی یونی سواپ (UniSwap) بهصورت زیر است:
- وارد آدرس صرافی Uniswap شوید.
- روی «Connect» در گوشه راست بالای صفحه کلیک کنید.
- از بین گزینههای نمایش دادهشده، کیف پولتان (مثلاً متامسک) را انتخاب کنید.
- معامله ارزهای دیجیتال داخل کیف پولتان با دیگر ارزهای پشتیبانیشده در یونی سواپ را انجام دهید.
اگر با نحوه کار کیف پولهای کریپتویی آشنایی ندارید، مطلب کیف پول ارز دیجیتال چیست ما را بخوانید.
سؤالات متداول
به واریز کردن وجه مانند پول نقد یا ارز دیجیتال به یک حساب مانند حساب بانکی یا صرافی ارز دیجیتال، دیپازیت یا دیپوزیت میگویند.
با واریز ارز دیجیتال به صرافیها میتوانید از آن برای ترید، سرمایهگذاری بلند مدت، استیکینگ، وامدهی، تأمین نقدینگی استخرها و دیگر موارد استفاده کنید.
معولاً دیپازیت ارزهای دیجیتال به حساب صرافیها بدون کارمزد هستند و هزینهای که بابت انتقال پراخت میکنید بهعنوان کارمزد شبکه بلاک چینی به ماینرها یا اعتبارسنجها پرداخت میشود. کارمزد Deposit پول نقد نیز بسته به روش انتخابی مانند درگاه پرداخت، کارت اعتباری، حواله بانکی و دیگر موارد متفاوت است.
جمعبندی
دیپازیت یا دیپوزیت (Deposit) بهمعنای واریز وجه به یک حساب مانند حساب بانکی یا صرافی ارز دیجیتال است. در فضای کریپتو، شما میتوانید هم ارز دیجیتال و هم پول فیات را به حساب یک صرافی ایرانی یا خارجی دیپازیت کرده و از آنها برای ترید، سرمایهگذاری، استیکینگ، وامدهی و دیگر روشهای کسب درآمد استفاده کنید.
متاسفیم که این مطلب نتوانسته نظر شما را جلب کند. لطفا با نظرات و پیشنهادات خود، ما را در بهبود همیشگی سایت یاری دهید.