تحلیل آنچین (On Chain Analysis) یا تحلیل درونزنجیرهای چیست؟
اگر با سیستم بلاک چین و دفتر کل عمومی (Public Ledger) آشنا باشید، احتمالاً میدانید که همهچیز در این سیستم شفاف است و هرکسی میتواند همه دادههای ثبتشده روی آن را مشاهده کند. همین شفافیت به ما اجازه میدهد دادههای خامِ حاوی اطلاعات مهم ازجمله مقدار کوینهای ارسالشده، زمان ارسال آنها، آدرس کیف پول، کارمزد ماینرها و جزئیات فعالیتهای انجامشده ازطریق تراکنش را استخراج کنیم. به این دادههای خام که از دفتر کل عمومی بهدست میآیند و به ما امکان بررسی تمام تراکنشهای ثبتشده روی آنها را میدهند، دادههای آنچین یا درونزنجیرهای گفته میشود و فرایند تحلیل و بررسی آنها را تحلیل آنچین مینامیم.
این ابزار مهم کاربردهای گوناگونی دارد. برای مثال، چهارچوب جدید برای ارزشگذاری ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین یکی از مزیتهای تحلیل آنچین است و این موضوع برای معاملهگران مزیت بزرگی محسوب میشود. منابع تحلیل آنچین به تجزیهوتحلیل دادههای خام روی زنجیره کمک میکنند و معاملهگران میتوانند هرآنچه در شبکه اتفاق میافتد و به حرکات قیمتی منجر میشود، مشاهده کنند. برای مثال، دادههای مربوط به جریان ورودیوخروجی در صرافی به ما بینشی میدهد که بهکمک آن درمییابیم موجودی واقعی بازیگران اصلی در شبکهها چقدر است.
باتوجهبه آنچه گفتیم، اگر تریدر هستید، تحلیل آنچین بسیار زیاد بهکارتان میآید. این ابزار به شما کمک میکند بازار را بهتر درک و راهبرد معاملاتی واقعبینانهتری اتخاذ کنید و معاملات اطمینانبخشتری انجام دهید. در این مقاله، ابتدا درباره تحلیل آنچین و تاریخچه آن صحبت خواهیم کرد و درادامه با شاخصهای مهم و منابع این تحلیل و محدودیتهای آن آشنا خواهیم شد؛ پس با ما همراه باشید.
تحلیل آنچین (On Chain Analysis) یا تحلیل درونزنجیرهای چیست؟
ارز دیجیتال جزو اولین دسته از داراییهاست که در آن میتوان فعالیت سرمایهگذاران را از مجموعه دادههای انبوه واردشده در دفتر کل عمومی آن استخراج کرد. همانطورکه میدانید، دفتر کل عمومی تاریخچه هر عمل انجامشده روی زنجیره را ثبت میکند.
ازآنجاکه بلاک چینها گنجینهای غنی از دادههای مالی باز هستند و فساد در آنها جایی ندارد، میتوانیم با جمعآوری و مطالعه این دادهها، احساسات و رفتارهای سرمایهگذاران را بسنجیم و معیارهای فعالیت اقتصادی در شبکههای بلاک چینی را مشخص کنیم.
تحلیل آنچین رویکردی مبتنیبر اصول بنیادی یا فاندامنتال است و به جوّ حاکم در بازار و احساسات یا بهعبارتی تحلیل تکنیکال ارتباطی ندارد. این نوع تحلیل را میتوانیم با مشاهده روندهای تاریخی منحصربهفرد مربوط به ارز دیجیتالی خاص انجام دهیم. حتی میتوانیم از آن برای مقایسه ارزهای دیجیتال مختلف و شناسایی کوینهایی نیز بهره ببریم که بیشتر یا کمتر از حد معمول ارزشگذاری شدهاند.
برای روشنشدن این موضوع، بیت کوین را در نظر بگیرید. ارزش واقعی بیت کوین از دو بخش تشکیل شده است: یکی ارزش مبتنیبر حدسوگمان و دیگری ارزش مبتنیبر کاربردپذیری. با تحلیل آنچین میتوانیم این دو را از هم متمایز کنیم. برای مثال، با بررسی میزان پذیرش کاربر و فعالیت ماینرها از روی دادههای بلاک چین، میتوان گفت آیا قیمت فعلی بیت کوین با اصول فاندامنتال توجیهپذیر است یا خیر.
تاریخچه تحلیل آنچین
تاریخچه تحلیل آنچین به سال ۲۰۱۱ (۱۳۸۹) برمیگردد؛ یعنی زمانی که شاخص Coin Days Destroyed بهاختصار CDD بهعنوان معیاری برای ارزشگذاری بیت کوین ایجاد شد و اولین شاخصی بود که از قدمت یا سِن آدرسهای بیت کوین استفاده کرد. بااینحال، بسیاری از شاخصهای مهم آنچین در همین چند سال اخیر ایجاد شدهاند. یکی از اولین شاخصهای پرکاربرد آنچین برای ارزهای دیجیتال، نسبت ارزش شبکه به تراکنش (NVT) بود که کریس بورنیسکی (Chris Burniske) و جک تاتار (Jack Tatar) در تابستان ۲۰۱۷ (۱۳۹۵) آن را طراحی کردند.
مقایسه ارزش شبکه با حجم تراکنشهای ثبتشده در بلاک چین به ما کمک میکند تا تشخیص دهیم چه زمانی یک ارز دیجیتال بیشازحد معمول ارزشگذاری شده است. وقتی ارزش شبکه با حجم تراکنشها توجیه نمیشود، نسبت NVT تا حدودی زیاد است. همچنین با درنظرگرفتن حجم تراکنش، اگر ارزش شبکه بهشکل غیرعادی کم باشد، ممکن است ارزشگذاری بیشازحد معقول باشد. نسبت NVT را اغلب با نسبت قیمت به درآمد برای سهام مقایسه میکنند؛ بنابراین، به روشی مشابه میتوان از آن بهمنظور یافتن ارزهای مناسب برای خرید یا فروش یا نگهداشتن استفاده کرد.
مدتی بعد، کارشناسان سعی کردند نسبت NVT را بهبود بخشند و ارزیابیهای دقیقتری انجام دهند. نمونهای از این تلاشها توسعه سیگنال نسبت ارزش شبکه به تراکنش (NVTS) است. این سیگنال با درنظرگرفتن میانگین متحرک (MA) نودروزه حجم تراکنش کار میکند. میبینیم که روشهای فاندامنتال ارزشگذاری ارزهای دیجیتال بهطورمداوم در حال تکامل هستند.
نارضایتی از معیارهای پیشپاافتادهای ازجمله قیمت یا حجم یا سایر مفاهیم نشئتگرفته از بازارهای سنتی و تحلیل تکنیکال باعث شد معیارهای دیگر آنچین مانند ارزش بازار (Market Capitalisation) معرفی شوند. بسیاری از وبسایتهای مقایسه برای رتبهبندی ارزهای دیجیتال از همین معیار استفاده میکنند. بااینحال، ازآنجاکه ارزهای دیجیتال بیشتر شبیه پول یا کالا هستند تا سهام شرکتی، ارزش بازار معیاری غیردقیق و گمراهکننده است. بههمیندلیل، کارشناسان بازهم مجموعه جدیدی از معیارها را طراحی کردند تا به معاملهگران در ارزیابی دقیقتر درستیِ شبکههای بلاک چین کمک کنند. بسیاری از این معیارهای جدید بر مفهوم خروجیهای خرجنشده تراکنش (UTXO) متکی هستند.
با ردیابی UTXO میتوانیم مشاهده کنیم کیف پولی مشخص آخرینبار چه زمانی کوینهای خود را جابهجا کرده است یا آدرسی معین چه مدت کوینهایش را نگه داشته است. با دادههای UTXO در یک بلاک چین، میتوان سیگنالهای مطمئنی بهدست آورد؛ بههمیندلیل، تمام معیارهایی که بر این مفهوم متکی هستند، بهتدریج تکامل یافتهاند و به معیارهای درونزنجیرهای مانند ارزش بازار تحققیافته و امواج هودل (HODL Waves) و درصد موجودی در سود یا زیان تبدیل شدهاند.
ارزش بازار تحققیافته نسخه بهینهشده شاخص ارزش بازار است و هیچیک از موانع و اشکالاتی که این شاخص برای تحلیل فاندامنتال ارزهای دیجیتال با استفاده از دادههای بلاک چین با آنها روبهرو بود، ندارد. نیک کارتر و آنتوان لو کالوز (Antoine Le Calvez) این شاخص را طراحی کردهاند؛ شاخصی که همه خروجیهای خرجنشده تراکنش را جمع میکند و به هریک از این خروجیها، براساس آخرینباری که جابهجا شدهاند، قیمتی را اختصاص میدهد.
در اکتبر۲۰۱۸، محمود ماروف (Mahmud Marov) و دیوید پوئل (David Puell) نسبت ارزش بازار به ارزش تحققیافته (MVRV) را معرفی کردند. این نسبت را میتوان اسیلاتوری دانست که ازلحاظ تاریخی بازههای خاصی را در نظر میگیرد که بیت کوین بیشتر یا کمتر از حد ارزشگذاری شده است.
نکتهای که در اینجا باید به آن توجه کنیم، این است که اتریوم بهعنوان دومین شبکه بزرگ بلاک چینی با بیت کوین و برخی از آلت کوینها متفاوت است؛ بنابراین، برخی از معیارهای اعمالشده در بیت کوین و سایر ارزهای مشابه مانند بیت کوین کش و لایت کوین مستقیماً برای اتریوم و بلاکچینهای مشابه آن اجراشدنی نیستند و برای انتقال این معیارها به سایر ارزهای دیجیتال، باید روشهای مناسبتری پیدا کرد.
تحلیل آنچین چگونه به معاملهگران کمک میکند؟
تحلیل آنچین به شیوههای گوناگونی میتواند راهنمای معاملهگران باشد. بااینحال، مزیت اصلی آن این است که رفتار سرمایهگذاران و سلامت شبکه را در هرلحظه نشان میدهد و میتوان با کمک آن حرکت بازار را در آینده پیشبینی کرد. دو شاخص بسیار مهم تحلیل آنچین که در این امر به معاملهگران کمک میکنند، تعداد آدرسهای فعال و تعداد تراکنشها هستند. این دو میزان تقاضا برای شبکه بلاک چینی و کاربرد آن را نشان میدهند. معمولاً وقتی تعداد آدرسهای فعال و تعداد تراکنشها بهشدت افزایش مییابند، قیمت هم افزایش پیدا میکند. حال باتوجهبه این دو شاخص، کاربردهای مهم تحلیل آنچین را بررسی میکنیم.
کاربردهای تحلیل آنچین
همانطورکه گفتیم، دو کاربرد بسیار مهم تحلیل آنچین عبارتاند از: مطالعه رفتار سرمایهگذاران و پیشبینی حرکت بازار در آینده.
مطالعه رفتار سرمایهگذاران
معیارهای آنچین جزئیات رفتارهای خاص سرمایهگذاران را ارائه میدهند. بهعنوان مثال، تحلیلگران میتوانند مدتزمانی که یک آدرس ارزهای دیجیتالش را جابهجا نکرده است و تعداد سرمایهگذارانی که آن ارز دیجیتال را هودل کردهاند، بررسی کنند.
اگر تعداد سرمایهگذارانی که ارزهایشان را نگه داشتهاند، افزایش یابد، ممکن است به این معنا باشد که عرضه درگردش آن ارز دیجیتال کم است.
تحلیل آنچین در چنین شرایطی به ما میگوید با فرض ثابتبودن تقاضا، قیمت این ارز باید افزایش یابد. البته این موضوع نشاندهنده اعتماد سرمایهگذاران به عملکرد آتی آن ارز دیجیتال هم میشود.
پیشبینی حرکت بازار در آینده
به همین شیوه میتوان با مطالعه رفتار سرمایهگذاران و سلامت شبکه، راهبردهای معاملاتی را ارتقا داد و حرکتهای بازار را در آینده بهتر پیشبینی کرد.
تعداد آدرسهای فعال و تعداد تراکنشهای یک ارز دیجیتال میتواند نشانهای از افزایش یا کاهش علاقه سرمایهگذاران به آن ارز باشد.
وقتی این دو شاخص از هم بسیار دور میشوند، احتمالاً نشاندهنده تمایل شدید سرمایهگذاران به معاملات پرریسک (سفتهبازی) در کوتاهمدت است. بنابراین، افزایش و کاهش واگرایی این دو شاخص بهشکل دورهای به معاملهگران کمک میکند نقاط بهینهای را برای خریدوفروش پیدا کنند.
بهجز این دو شاخص، معیارهای دیگری هم هستند که با برآورد نسبتهای معینی ازجمله ارزش تحققیافته، اطلاعاتی درباره بازار و رفتار سرمایهگذاران ارائه میدهند. برای مثال، ارزش بازار میتواند بهمعنای مشارکت همه معاملهگران باشد؛ درحالیکه ارزش تحققیافته را میتوان بهعنوان مشارکت سرمایهگذاران بلندمدت در نظر گرفت. بنابراین، بهجز این دو شاخص میتوانید از صدها معیار دیگر هم در تحلیل آنچین استفاده کنید.
شاخصهای مهم در تحلیل آنچین
در این بخش، شاخصهای مهم در تحلیل آنچین را بهاختصار شرح میدهیم.
سود و ضرر تحققنیافته
این شاخص سود و زیان سرمایهگذاران بیت کوین را بررسی میکند. برای محاسبه سود و زیان تحققنیافته کافی است قیمت تحققیافته را از قیمت بازار کم کنیم.
اگر بازار روندی صعودی (گاوی) دارد، این شاخص را بدینشکل تفسیر میکنیم:
تسلیمشدن –> امید –> خوشبینی –> طمع –> رضایتمندی
اگر بازار روندی نزولی (خرسی) داشته باشد، تفسیر این شاخص بدینصورت خواهد بود:
رضایتمندی –> اضطراب –> انکار –> ترس –> تسلیمشدن
نسبت MVRV
برای استفاده از این شاخص، ابتدا ارزش بازار تحققیافته را محاسبه میکنیم. بهعنوان مثال، برای این کار قیمت هر بیت کوین را در آخرینباری که از کیف پولی به کیف پول دیگر جابهجا شده است، در نظر میگیریم. سپس، تمام این قیمتها را باهم جمع میکنیم و میانگین آن را بهدست میآوریم. این میانگین را در تعداد کل کوینهای درگردش ضرب و سپس آن را با ارزش بازار مقایسه میکنیم. این شاخص در بلندمدت ارزیابی دقیقتری از ارزش بیت کوین دراختیارمان قرار میدهد.
اگر این نسبت بیش از عدد ۷ باشد، یعنی ارزشگذاری بیشتر از حد بوده است و اگر کمتر از ۱ باشد، یعنی کمتر از حد ارزشگذاری شده است. باتوجهبه نمودار، اگر Z Score (خط قرمز) وارد ناحیه صورتی شود، بدینمعناست که بازار در حال ورود به بیشترین قیمت در بازار صعودی است و برای کسب سود، میتوانید بیت کوینهایتان را بفروشید. اگر این خط وارد ناحیه سبز شود، یعنی به محدوده کف قیمت در بازار نزولی وارد شدهایم؛ بنابراین، زمان مناسبی برای خرید خواهد بود.
شاخص یا مضرب پوئل
گاهی اوقات ارزش بیتکوینهای استخراجشده که به اکوسیستم وارد شدهاند، درمقایسهبا ارزش تاریخی آن بسیار زیاد یا بسیار کم هستند. پیداکردن این دوره زمانی برای سرمایهگذاران بسیار سودمند است. این کار را با محاسبه شاخص پوئل (Puell Multiple) یا بهاختصار PM انجام میدهیم. برای این کار، باید ارزش کل بیت کوینهای تازهاستخراجشده در هرروز را به میانگین متحرک ۳۶۵ روزه یا یکساله تقسیم کنیم.
باتوجهبه نمودار، اگر شاخص پوئل وارد ناحیه سبز شود، بیت کوین کمتر از حد ارزشگذاری شده و زمان مناسبی برای خرید است؛ اما اگر وارد ناحیه قرمز شود، یعنی بیشتر از حد ارزشگذاری شده و زمان فروش فرارسیده است.
شاخص ریسک اندوختهای
اگر زمانی که قیمت پایین است شاخص ریسک اندوختهای هم پایین باشد، زمان مناسبی برای سرمایهگذاری است و سود مناسبی نصیب سرمایهگذار در این برهه زمانی میکند. برعکس، درصورتیکه قیمت بالا باشد و ریسک اندوختهای هم عدد درخورتوجهی را نشان دهد، زمان مناسبی برای سرمایهگذاری نخواهد بود.
منابع دادههای آنچین
بهترین راه برای جمعآوری دادههای آنچین برای یک ارز دیجیتال، رویکرد همان عبارت معروف «خودت انجامش بده» (Do-It-Yourself) است؛ بنابراین، در اینجا برای آنکه به اطلاعات دستاول و درونزنجیره دسترسی داشته باشید، باید نود (Node) را راهاندازی و اجرا کنید.
بیشتر بخوانید: نود یا گره (Node) چیست؟
با اجرای نود، نسخهای از دفتر کل را ذخیره و نگهداری میکنید. بدینترتیب، میتوانید خودتان دادههای بلاک چین را سریعتر و بدون نیاز به واسطهها جستوجو و درباره آنها تحقیق کنید. بااینحال، شاید این کار برایتان دشوار یا هزینهبر باشد. اینجاست که وبسایتهای تحلیلی بهکمک شما میآیند. با استفاده از این وبسایتها نیازی نیست خودتان شخصاً تحلیل آنچین را انجام دهید.
با بالغشدن صنعت ارزهای دیجیتال، مجموعهای از پلتفرمهای داده و تحلیل برای معاملهگران و سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال راهاندازی شدهاند که درادامه، فهرستی از برخی منابع معتبر را معرفی میکنیم. این پلتفرمها دادههای درونزنجیرهای بلاک چین را دراختیارتان قرار میدهند.
ارزویژن
درست حدس زدید! ارزویژن یک پلتفرم ایرانی است. امکان مشاهده نمودارهای آنچین و استفاده از ابزارهای تحلیل درونزنجیرهای، ارزویژن را به یک رقیب سرسخت برای نمونههای مشابه خارجی تبدیل کرده است. علاوه بر دسترسی به این ابزارها، محتوای ویژه ارزویژن هم به شما برای رسیدن به موفقیت بیشتر در معاملات کمک میکند. در حال حاضر بیش از ۱۰۰ شاخص مختلف در ارزویژن وجود دارد و میتوانید با توجه به اهداف معاملاتی خود از آنها استفاده کنید. بررسی پروژههای برتر، فهرست ترندهای ارزهای دیجیتال و ابزار ویژه تحلیل نظرات تحلیلگران از دیگر امکانات ارزویژن است.
کوین متریکس
کوین متریکس (CoinMetrics) دادههای موجود ازجمله شاخصهای درونزنجیرهای و همبستگیهای آنها را برای ۳۷ ارز دیجیتال مختلف بهرایگان ارائه میکند. توصیه میکنیم وبلاگ کوین متریکس را برای یادگیری نحوه استفاده و کاربرد شاخصهای درونزنجیرهای دنبال کنید.
لوک اینتو بیت کوین
لوک اینتو بیت کوین (Look Into Bitcoin) منبعی رایگان بهمنظور تصویرسازی مدلهای مختلف برای چرخههای بازار بیت کوین و شاخصهای درونزنجیرهای است.
گلسنود
در گلسنود (Glassnode) میتوانید به معیارهای درونزنجیرهای دسترسی داشته باشید؛ البته با عضویت رایگان ممکن است به همه شاخصها دسترسی کامل نداشته باشید. اگر شاخصهای پیشرفته و دادههای سری زمانی با فرکانس بالا در چهارچوب زمانی ساعتی را لازم دارید، باید هزینه اشتراک این پلتفرم را بپردازید.
اینتودبلاک
اینتودبلاک (IntoTheBlock) طیف گستردهای از ابزارهای تحلیلی ازجمله تحلیل آنچین را برای انواع ارزهای دیجیتال و دادههای مربوط به ثبت سفارش و تحلیل احساسات ارائه میدهد.
سنتیمنت/سَنبیس
سنتیمنت (Santiment) مجموعهای عالی از شاخصهای درونزنجیرهای و توضیحات آنها و تصویرسازی مدلهای درونزنجیرهای را ارائه میدهد. این مجموعه اقدامات زیادی برای توسعه شاخصهای جدید آنچین و بهینهسازی شاخصهای موجود انجام داده است. سنتیمنت هم عضویت رایگان و هم عضویت پولی دارد. افزونه صفحهگسترده سنبیس (Sanbase) به شما امکان میدهد دادههای آنچین را با فرمت اکسل و در گوگل شیتس (Google Sheets) بهدست آورید.
کریپتوکوانت دات لایو
کریپتوکوانت دات لایو (CQ.Live) مانند انبار مهمات برای هر معاملهگر عمل میکند؛ زیرا ابزاری مفید برای تحلیل جریان ورودیوخروجی بین صرافیها و ماینرها و نهادهاست. این وبسایت دادههایی درباره معیارهای درونزنجیرهای برای بیت کوین و اتریوم و استیبل کوینها ارائه میکند.
محدودیتهای تحلیل آنچین
با وجود وعدههای تحلیل آنچین، این ابزار هنوز در مرحله شکلگیری بهسر میبرد و باتوجهبه سابقه محدود دادهها، ممکن است همزمان با بالغشدن صنعت، نوع استفاده از شاخصها در طول زمان تغییر کند یا روندهای جدیدی بهوجود آید که به ایجاد شاخصهای جدید منتهی شود. مقایسه معیارهای درونزنجیرهای در چند دارایی دیجیتال به تفسیر دقیق نیاز دارد؛ زیرا همه بلاکچینها یکسان نیستند. برای مثال، هدف بیت کوین این است که طلای دیجیتال باشد؛ درحالیکه بلاک چین اتریوم برای طیف وسیعی از اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (DApp) کاربرد دارد. بااینحال، بهطورکلی اگر معیارهای آنچین در حال رشد هستند، این نشانهای مثبت است.
بیشتر بخوانید: برنامه غیرمتمرکز (Dapp) چیست؟
برخی از محدودیتهای تحلیل آنچین عبارتاند از:
- دادههای تاریخی برای تحلیل بیت کوین به کمتر از یک دهه میرسد و برای سایر ارزهای دیجیتال از این هم کمتر است. برخی از معیارها ممکن است با گذشت زمان دیگر قابلاعتماد نباشند یا تفسیرشان بهدلیل وجود دادههای متناقض تغییر کند.
- راهحلهای لایهدوم مقیاسپذیری ازجمله شبکه لایتنینگ و زنجیرههای جانبی برای بیت کوین و پلاسما و زیکیرولآپها برای اتریوم میتوانند حجم تراکنشها را تغییر دهند؛ زیرا همانطورکه گفتیم، در تحلیل آنچین حجم تراکنشها را روی زنجیره اندازهگیری میکنیم. بنابراین، این احتمال زیاد است که با هر تغییر در فعالیتهای درونزنجیرهای تفسیر معیارهای آنچین هم تغییر کند و همین امر درستی بیچونوچرای تحلیل آنچین را تحتتأثیر قرار میدهد.
- تحلیلهای آنچین ممکن است برای معاملهگران کوتاهمدت کارایی چندانی نداشته باشند؛ زیرا این معیارها بیشتر برای چرخههای بلندمدت بازار سیگنال ارائه میکنند. بااینحال، اینطور نیست که معاملهگران کوتاهمدت نتوانند از مزایای تحلیل آنچین استفاده کنند؛ زیرا این افراد میتوانند با ترکیبی از تحلیل آنچین و تحلیل تکنیکال به دادههایی دقیق از بازار دست یابند. بهعنوان مثال، برای شناسایی نواحی مهم حمایت و مقاومت کافی است پوزیشنهای درونزنجیرهای را با دادههای دفتر سفارش مقایسه کنند.
جمعبندی
شاخصها و معیارهای مختلفی در تحلیل آنچین وجود دارند که میتوانید با استفاده از آنها بازار را تجزیهوتحلیل کنید. این تحلیل باید با درک تحلیل تکنیکال نیز همراه باشد. تحلیل آنچین برای سرمایهگذاران بلندمدتی بسیار مفید است که میخواهند در قیمتهای پایین بخرند و در قیمتهای بالا بفروشند. با نگاهکردن به دادههای آنچین، میتوان دید جامعتری از رفتار و روانشناسی بازار درمقایسهبا نگاهکردن صِرف به عملکرد قیمت بهدست آورد.
آیا تاکنون از تحلیلهای آنچین استفاده کردهاید؟ کدام شاخص آنچین یا وبسایت تحلیلی را بیشتر قبول دارید؟ لطفاً دیدگاههایتان را با ما بهاشتراک بگذارید.
عالی بود. ممنون بابت زحمات تان