آلت کوین چیست؟ بهترین Altcoin ها برای سرمایه گذاری را بشناسید

نمیشود با مفهوم بیت کوین آشنا باشید، ولی ندانید که آلت کوین چیست. در واقع این اصطلاح یکی از مهمترین بخشهای اکوسیستم ارزهای دیجیتال به حساب میآید و اگر اهمیتش از بیت کوین بیشتر نباشد، کمتر نیست.
اگر شما هم میخواهید درک بهتری از مفهوم آلت کوین داشته باشید و تمام زیر و بم این اصطلاح پرکاربرد را یاد بگیرید، پیشنهاد میکنیم تا پایان این مقاله با ارزدیجیتال همراه باشید.
آلت کوین (Altcoin) چیست؟
آلت کوین (Altcoin) یعنی سکه جایگزین یا کوین جایگزین و به هر ارز دیجیتال بلاک چینی گفته میشود که بعد از بیت کوین عرضه شده است. به عبارت دیگر، هر ارز دیجیتالی که بیت کوین نباشد، یک آلت کوین به حساب میآید. این اصطلاح از دو بخش Alt، بهمعنای جایگزین که نسخه کوچکشدهٔ Alternative است و Coin، بهمعنای سکه و ارز تشکیل شده است.

میتوان گفت که ارزهای دیجیتال بهدستهبندی کلی «بیت کوین» و «آلت کوین» تقسیم میشوند. در حال حاضر دهها هزار آلت کوین در بازار وجود دارند. مثلاً لایت کوین (Litecoin) با نماد LTC اولین آلت کوین بازار است که فورک بیت کوین به حساب میآید. اتریوم، ریپل، پولکادات، سولانا و تتر جزو معروفترین آلت کوینهای بازار به حساب میآیند.
برخی از افراد هم معتقدند چون تمام ارزهای دیجیتال بهنوعی از روی بیت کوین و اتریوم ساخته شدهاند، هر چیزی جز اتریوم و بیت کوین را میشود Altcoin نامید.
بیشتر بخوانید: آلت سیزن چیست؟
تفاوت آلت کوین و بیت کوین چیست؟
بهطور کلی بیت کوین و آلت کوینها از سه جنبه دارای تفاوتهای اساسی هستند:
- هدف: در حالی که بیت کوین قرار است پول و سیستم پرداخت غیرمتمرکز باشد، بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر، هدفی متفاوت دارند. برای مثال، بعضی از ارزهای دیجیتال مانند اتریوم، بهدنبال آن هستند که نهتنها پول، بلکه سایر فرایندها را هم غیرمتمرکز کنند یا برخی دیگر از Altcoinها مانند پالیگان تمرکزشان روی مقیاسپذیری است.
- فناوری و زیرساخت: ارزهای دیجیتال بهطور کلی بهدنبال تمرکززدایی و استفاده از فناوریهای زیرساختی توزیعشده مانند بلاک چین هستند؛ اما برای اینکه به هدفهای متنوع خود برسند، ممکن است از فناوریها و زیرساختهای متفاوت استفاده کنند؛ مثلاً اتریوم هم از بلاک چین استفاده میکند؛ اما برای پشتیبانی بهتر از قراردادهای هوشمند، زیرساخت متفاوتی دارد.
- شاخصهای بازار: بهطبع، آلت کوینها در شاخصهایی مانند نماد بازار، ارزش بازار، قیمت بازار و… متفاوت هستند. نباید فراموش کرد که مثل ارز BTC و تحلیل فاندامنتال بیت کوین، اصل عرضه و تقاضا برای این ارزهای دیجیتال هم صادق است و در نهایت قیمتها را چنین اصلی تعیین میکند.
بیشتر بخوانید: قرارداد هوشمند (Smart Contract) چیست؟
انواع آلت کوین چیست؟
تا دلتان بخواهد میشود آلت کوینها را به دستهبندیهای مختلف تقسیمبندی کرد. عمومیترین دستهبندی انواع آلت کوینها را در ادامه خواهید شناخت.

توکنهای پرداختی (Payment Tokens)
توکنهای پرداختی همان طور که از اسمشان مشخص است، ارزهای دیجیتال هستند که میشود با استفاده از آنها پرداختهای روزمره را انجام داد و عملاً یک پول دیجیتال به حساب میآیند. لایت کوین، بیت کوین کش و ارزهای دیجیتالی که شبیه به آنها هستند را میشود جزو پیمنت توکنها یا توکنهای پرداختی به حساب آورد.
استیبل کوینها (Stablecoins)
استیبل کوینها یا ارزهای دیجیتال با ارزش ثابت، ارزهایی هستند که ارزششان تحت تأثیر بازار نیست و از آنجایی که پشتوانهای از یک دارایی دیگر دارند، قیمتشان همیشه ثابت است.
بیشتر بخوانید: استیبل کوین چیست؟
بهعنوان مثال تتر (USDT) بهعنوان بزرگترین و مشهورترین استیبل کوین بازار قیمتش همیشه یک دلار است؛ چراکه به ازای هر تتر یک دلار آمریکا در خزانه این شرکت نگهداری میشود.
توکنهای سهام (Security Tokens)
این توکنها عملکردی شبیه به سهام دارند و هر کدام شکل توکنیزهشدهای از یک دارایی هستند. مثلاً شما میتوانید از خانه خودتان یک توکن درست کنید و این توکن در صورتی که در مراجع قضایی پذیرفته شود، میتواند بهعنوان یک سند کاربرد داشته باشد.
بیشتر بخوانید: توکن اوراق بهادار چیست؟
توکنهای کاربردی (Utility Tokens)
این توکنها بهعنوان ابزاری خدماتی در شبکههای بلاک چینی استفاده میشوند. مثلاً فانتوم (FTM) آلت کوینی است که کاربران با داشتنش میتوانند در تصمیمات بلاک چینی مشارکت داشته باشند و بهنوعی حق رأی آنها روی شبکه است.
بیشتربخوانید: فانتوم چیست؟
میم کوینها (Memecoins)
شاید بتوان گفت میم کوینها معروفترین آلت کوینهای بازار باشند. این ارزهای دیجیتال در واقع یک شوخی هستند و کاربرد خاصی در این حوزه ندارند. قیمت میم کوینها را چرخههای عرضه و تقاضا در بازار تعیین میکنند و قیمتشان ربط چندانی با کاربردشان ندارد.
مزایا و معایب آلت کوینها
در این بخش مزایا و معایب آلت کوینها را به اختصار بررسی میکنیم:

مزایا
- این ارزهای دیجیتال نسخه بهبودیافته بیت کوین هستند؛ چراکه هر کدامشان یکی از اشکالات این ارز را حل کردهاند.
- آلت کوینها نسبت به بیت کوین کاربرد بیشتری دارند و بسیاری از آنها صرفاً یک ابزار پرداخت نیستند.
- تنوع آلت کوینها بسیار بالاست و سرمایهگذاران میتوانند بین گزینههای مختلف انتخاب کنند.
معایب
- بازار سرمایهگذاری Altcoin ها کوچکتر از بیت کوین است و همین موضوع یک نقطه ضعف به حساب میآید.
- تعداد سرمایهگذاران آلت کوینها باعث میشود که نقدینگی آنها معمولا اختلاف بسیاری زیادی با بیت کوین داشته باشد.
- آلت کوینهای مرده بسیاری در بازار وجود دارند که پس از پامپ و دامپ توسط تیم پروژه رها شدهاند. این مسئله میتواند باعث ضررهای هنگفت سرمایهگذاران شود.
- یکی دیگر از معایبشان این است که پروژههای کلاهبرداری در میان آنها به وفور یافت میشود.
بیشتر بخوانید: ۲۱ درسی که از بیت کوین یاد گرفتم
سرمایهگذاری روی آلت کوینها
برای آنهایی که بخواهند در سبد سرمایهگذاری خود تنوع ایجاد کنند، سرمایهگذاری در آلت کوینها میتواند فرصتی عالی باشد و شاید منطقی هم نباشد که دنیای ارزهای دیجیتال را به بیت کوین محدود کنیم. با این حال، بدون اغراق برای بیش از ۸۰ درصد آلت کوینها هیچ آیندهای را نمیتوان متصور شد و بعضاً پروژههای کلاهبرداری هستند که هدفی جز پرکردن جیب تیم توسعه ندارند.
چند نکته که قبل از سرمایهگذاری در آلت کوینها باید مدنظر داشته باشید:
- این ارزهای دیجیتال بهطور کلی نوسانات شدیدتری را تجربه میکنند؛ مثلاً اگر قیمت یکی از آنها در بازه یک ماهه ۵۰درصد بالا و پایین شود، جای تعجب ندارد.
- درباره بعضی از آنها، این احتمال بیشتر است که هرگز به قیمت اولیه خود نرسند و بهمرور توجهات را از دست بدهند و نابود شوند.
- درباره بعضی آلت کوینهای نامعتبر و ناشناخته، آنقدر نقدشوندگی پایین است که وقتی میخرید ممکن است دیگر هرگز نتوانید بفروشید.
بیشتر بخوانید: میخواهید برای اولین بار در ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری کنید؟ ابتدا این ۱۰ نکته را بخوانید
آینده آلت کوین ها چطور است؟
در بازار ارز دیجیتال میشود در عرض چند دقیقه یک آلت کوین ساخت و وارد بازار کرد. به همین خاطر است که آینده این نوع ارزهای دیجیتال قطعی نیست. به علاوه، بازار این ارزهای دیجیتال تنوع بسیار زیادی دارد و همین موضوع یک ریسک بزرگ است، از طرف دیگر اما، فرصتهای بیشماری هم پیش روی شما بهعنوان یک سرمایهگذار قرار دارد.
همان طور که قبلتر اشاره کردیم، آلت کوینها برای متنوعسازی ارزهای دیجیتال سرمایهگذاران، گزینه بسیار خوبی هستند. ولی فراموش نکنید که بازار کریپتو یک بازار بسیار پرنوسان است و باید با تحقیقات کاملی وارد آن شوید.
بیشتر بخوانید: متنوع سازی سبد دارایی چیست؟
آموزش سرمایه گذاری روی آلت کوین ها
در این بخش برای آشنایی با اینکه چگونه در ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری کنیم، خرید آلت کوینها را آموزش میدهیم. برای این کار باید مراحل زیر را انجام دهید:
۱. کیف پول ارز دیجیتال نصب کنید: قبل از خرید و سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال، نیاز به جایی دارید که آنها را ذخیره کنید. تراست والت (Trustwallet) محبوبترین کیف پول برای ذخیره آلت کوینها است. این کیف پول کاملا رایگان است.
۲. به صفحه خرید ارزدیجیتال بروید: مثلاً از صفحه خرید تتر، خرید اتریوم یا خرید بایننس کوین میتوانید آلت کوین مدنظران را بخرید.
۳. واریز پول: به محض احراز هویت که در عرض یک دقیقه انجام میشود، به صفحه پرداخت راهنمایی میشوید و میتوانید خیلی راحت ارز مدنظرتان را بخرید.
۴. برداشت به کیف پول: قصد دارید بلندمدت سرمایهگذاری کنید؟ بهتر است آلت کوینهایتان را در کیف پول شخصی ذخیره کنید تا از خطرات احتمالی صرافیها در امان بماند.
بیشتر بخوانید: راهنمای جامع کیف پولهای دیجیتال
بهترین آلت کوین برای سرمایه گذاری در سال ۲۰۲۵
در ادامه ۷ مورد از بهترین آلت کوینهایی که میشود برای سال ۲۰۲۵ روی آنها سرمایهگذاری کرد را معرفی میکنیم:
- اتریوم
- سولانا
- تون کوین
- ریپل
- دوج کوین
- بایننس کوین
- ورلد کوین
توجه: ارزهای معرفی شده را به هیچ وجه نباید بهعنوان توصیه سرمایهگذاری در نظر گرفت. پیش از اقدام به خرید یا فروش ارزهای دیجیتال خود اکیداً توصیه میکنیم تحقیقات کاملی انجام دهید تا متحمل ضرر نشوید.
اتریوم (ETH)
اتریوم (Ethereum) یکی از ارزهای دیجیتالی است که هیچوقت نمیتوان گفت آینده بدی دارد؛ چراکه قلب اکوسیستم قراردادهای هوشمند در دنیای کریپتو است و همین موضوع سبب میشود که نگهداری بلندمدت این ارز دیجیتال منطقی به نظر برسد.
خرید اتریوم، بهعنوان یک سرمایهگذاری منطقی روی آلت کوینها، یکی از گزینههایی است که باید برای پرتفولیوی ارز دیجیتال خود مد نظر داشته باشید.
سولانا (SOL)
سولانا یکی از سریع ترین بلاک چین های موجود در بازار است که سرعت تراکنش تقریباً ۶۵,۰۰۰ در ثانیه دارد. این کار را از طریق مکانیزم اجماع اثبات تاریخچه منحصر به فرد خود انجام می دهد. سولانا بستر اصلی میم کوینها و یکی از پروژههایی است که سریعترین رشد را در فضای DeFi داشته است؛ به همین خاطر «قاتل اتریوم» نامیده میشود.
خرید سولانا در سال ۲۰۲۵ میتواند یک سرمایهگذاری مناسب باشد.
تون کوین (TON)
خرید و فروش تون کوین با توجه به اتفاقات اخیری که روی بلاک چین این ارز دیجیتال در حال رخ دادن است، گزینه بسیار جذابی است. همه با پروژه نات کوین (NOTCOIN) آشنا هستیم و میدانیم که چه جذابیتی به دنیای بلاک چین تلگرام ایجاد کرد.
به جز نات کوین، پروژههای بسیار خوبی روی بلاک چین تون در حال فعالیت هستند و همین موضوع یک دلیل قابلقبول برای سرمایهگذاری روی TON به حساب میآید.
ریپل (XRP)
با توجه به پیروزی شرکت ریپل در پروندهاش با کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC)، خرید ریپل هم میتواند یک گزینه جذاب برای سرمایهگذاری روی آلت کوینها باشد.
صد البته ریسکهای موجود را هم باید در نظر داشته باشید و با تحقیقات کافی و رعایت اصول سرمایهگذاری، ریپل را گوشهٔ ذهنتان داشته باشید.
دوج کوین (DOGE)
هیچ وقت میم کوینها را دست کم نگیرید! میم کوینهایی قدرتی در بازار ارزهای دیجیتال دارند که در کمتر حوزهای میتوان نمونهاش را پیدا کرد. دوج کوین و میم کوینهای دیگر گاهی کارهایی در بازار میکنند که حتی از بیت کوین هم بر نمیآید!
به همین دلیل است که باید نیم نگاهی به خرید دوج کوین داشته باشید؛ تخصیص بخشی از سرمایههای خود به میم کوینها و بهویژه دوج کوین میتواند فرصت سوددهی خوبی برای شما در پرتفلیوی آلتکوینیتان فراهم کند.
بایننس کوین (BNB)
در حال حاضر بایننس کوین ششمین ارز دیجیتال بزرگ بازار است. بایننس کوین، ابتدا برای دسترسی به خدمات و تخفیفهای صرافی بایننس مانند کارمزد کمتر و دسترسی انحصاری به ایردراپها استفاده میشد. اما امروزه توکن اصلی شبکه بایننس اسمارت چین است؛ شبکهای که یک رقیب جدی برای اتریوم به شمار میرود.
میتوان گفت که در صورت مساعد بودن وضعیت بازار، احتمالا سرعت افزایش قیمتش نسبت به بسیاری از آلت کوینهای بازار بیشتر باشد. با این حال باز هم تأکید میکنیم که پیش از خرید بایننس کوین، تحقیقات کاملی انجام دهید.
ورلد کوین (WLD)
ورلد کوین به تازگی به ورلد (World) تغییر نام داده است. این پروژه متعلق به سم آلتمن (Sam Altman) خالق هوش مصنوعی ChatGPT و مدیر عامل OpenAI است. ارزهای مبتنی بر هوش مصنوعی یکی از ترندهای بزرگ بازار کریپتو در سال ۲۰۲۵ خواهند بود. به همین دلیل خرید ورلد کوین میتواند یک سرمایهگذاری مناسب باشد.
بیشتر بخوانید: ورلد کوین چیست؟
سؤالات متداول
اگر در آلت کوینی که آینده درخشانی دارد سرمایهگذاری شود، پتانسیل سودآوری مناسبی وجود دارد. با این حال، فراموش نکنید بیش از ۸۰ درصد آلت کوینها هیچ آیندهای ندارند.
اتریوم، تتر، سولانا، پولکادات و بایننس کوین مشهورترین آلت کوینها هستند.
سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال یک کار پرخطر به حساب میآید؛ از همین رو پیش از اقدام به هرگونه سرمایهگذاری روی هر ارزی، بهخوبی تحقیق کنید.
سلام ارزهای معتبری که جای رشد دارند رو کدوم پیشنهاد میدید؟ قیمتشون هم کم باشه