از زمستان تا بهار ارزهای دیجیتال: چه عواملی به بیت کوین زندگی دوباره بخشیدند؟
طی ماههای اول سال ۲۰۱۹، قیمت بیت کوین (BTC) همچنان کمتر از مرز ۴,۰۰۰ دلار باقی مانده بود. همین امر سبب شد تا این ترس در افراد تقویت شود که بازار ارزهای دیجیتال در میانه زمستانی طولانی قرار گرفته است. البته فقط این نبود، در طول سال ۲۰۱۸، این فضا شاهد فروپاشی همزمان تقریبا ۲,۰۰۰ ارز دیجیتال بود و در مجموع حدود ۸۰% از ارزش بازار کاهش یافت.
با این حال، به نظر میرسد این زمستان رو به پایان است و بهار ارزهای دیجیتال در راه است. کوین تلگراف در مطلبی که اخیرا منتشر کرده است، عوامل مهمی که در جان بخشیدن دوباره به بیت کوین و افزایش قیمت آن نقش داشتند را مورد بررسی قرار میدهد.
طی سال ۲۰۱۸، به دلیل تعداد زیادی از کلاهبرداریها و فعالیتهای غیرقانونی که سبب شد سرمایهگذاران مبالغ قابلتوجهی را از دست بدهند، اعتماد عمومی افراد از ارزهای دیجیتال تا حد زیادی تیره و تار شد. برآوردها نشان میدهد مبالغ از دست رفته سرمایهگذاران در این مدت بیش از میلیونها دلار بوده است. در نتیجه، شخصیتهای برجستهای مانند نوریل روبینی (Nouriel Roubini) (اقتصاددان برنده جایزه نوبل) ادعا کردند که بیت کوین مادر همه حبابهای مالی است و با این کارشان وحشت از این بازار را با سرعت زیادی در سراسر جهان گسترش دادند.
شرکت بریتانیایی ارنست اند یانگ (Ernst & Young) که در زمینه خدمات حسابرسی و مشاوره مالی فعالیت دارد، در اوایل سال ۲۰۱۸ نتایجی از یک مطالعه درباره این بازار منتشر کرد. این گزارش حاکی از آن بود که تبهکاران سایبری هر ماه توانستند حدود ۱٫۵ میلیون دلار از درآمد ناشی از عرضه اولیه سکه را به سرقت ببرند که در مجموع حدود ۴۰۰ میلیون دلار سرمایه را شامل میشده است.
به خاطر این پروژههای مشکوک بود که تعداد زیادی از پروژههای قانونی ارز دیجیتال تصمیم گرفتند مخفیانه کار کنند و منتظر بمانند تا آبها از آسیاب بیفتد. این امر خسارتهای زیادی به بازار ارزهای دیجیتال وارد کرد. برای نمونه فهرست «۵۰ کسب و کار برتر حوزه فین تک – سال ۲۰۱۹» مجله فوربس که فهرستی متشکل از شرکتهای برتر در زمینه فناوریهای مالی جهان است، فقط شش پروژه بلاک چینی را در خود جای داد. این در حالی است که در فهرست ۲۰۱۸ این مجله، نام ۱۱ شرکت در حوزه بلاک چین آورده شده بود.
عوامل اصلی جان گرفتن دوباره بیت کوین
بازار پررونق سال ۲۰۱۷، دسترسی به بازار ارزهای دیجیتال را در سراسر جهان گسترش داد، به طوری که بسیاری از سرمایهگذاران تازهکار بیت کوین را شناختند و از پتانسیل بالای آن در آن زمان آگاه شدند. با این حال، پس از اینکه پادشاه ارزهای دیجیتال به بالاترین ارزش تاریخی خود یعنی ۲۰ هزار دلار رسید، بیشتر تحلیلگران و کارشناسان دریافتند که این حرکت آنی مثبت نمیتواند مدتی طولانی تداوم داشته باشد و در هر صورت دیر یا زود این بازار به سمت بازار نزولی حرکت خواهد کرد.
در واقع، هنوز چند ماه از سال ۲۰۱۸ نگذشته بود که سقوط بازار آغاز شد و قیمت بیت کوین به ۳,۳۰۰ دلار سقوط کرد. در همین محدوده قیمت بود که تعدادی از کارشناسان تصور کردند بیت کوین کف قیمت خودش را یافته است. هنگامی که یک دارایی به کف قیمت خودش میرسد، نوسانات کلی آن کاهش پیدا میکند. درباره بیت کوین هم دیدیم که در نیمه اول ژانویه ۲۰۱۹ نوسانات داخلی این ارز به پایینترین سطح کاهش یافت.
شاخص مهم دیگری که نشان میدهد بیت کوین بین دسامبر (آذر) ۲۰۱۸ و ژانویه (دی) ۲۰۱۹، به کف قیمتش رسیده است، نوار هش (HashBibbon) آن است. نوار هش را میتوان به عنوان یک ابزار محاسباتی در نظر گرفت که هش ریت (نرخ هش) و سختی استخراج بیت کوین را با هم ترکیب میکند تا دورههای زمانی مشخصی را که خرید این ارز دیجیتال بیشترین سود را دارد شناسایی کند. از این لحاظ، وقتی که شاخص نوار هش سیگنال خرید را ارسال میکند، اغلب نشاندهنده این است که یک کف قیمت در بازه میان مدت (در همان سال) ایجاد شده است. این دقیقا همان اتفاقی است که در سال ۲۰۱۹ برای بیت کوین روی داد.
جروئن ون لانگ (Jeroen Van Lange)، یک تحلیلگر مستقل بازار به کوین تلگراف گفت:
آنهایی که باهوش بودند بیت کوین را وقتی که بین ۳,۰۰۰ تا ۴,۰۰۰ دلار بود خریدند.
این تحلیلگر بر این باور است که حرکت سریع از ۳,۰۰۰ دلار به ۱۳,۰۰۰ دلار روی روانشناسی بازار و مخصوصا ترس از دست دادن (FOMO) تأثیر زیادی داشت:
برای افرادی که در سال ۲۰۱۷ سرمایهگذاری کرده بودند اما در بازار نزولی ضرر کردند اوضاع از این بدتر نمیشد؛ با این حال آنها هنوز هم به بیت کوین ایمان داشتند.
به باور ون لانگ دلایل زیر هم به هل دادن قیمت بیت کوین در جهت صعودی کمک کردند:
- بیت کوین در میانگین متحرک ۲۰۰ هفتهای (MA-200) خودش حمایت شد.
- نوسان آن به سطوح بسیار پایین در آغاز سال ۲۰۱۹ رسید.
- سقوط تقریبا ۸۵% بیت کوین از قیمت اوجش تا آن زمان
علاوه بر این، کریگ روسو (Craig Russo) مالک استارتاپ پیر (Peer) در بوستون در ارتباط با این موضوع به کوین تلگراف گفت:
چندین عامل همراه با هم در افزایش قیمت بیت کوین در نیمه اول سال ۲۰۱۹ نقش داشتند که از آن جمله میتوان به تغییرات در عرضه و تقاضا اشاره کرد که پس هاوینگ [آینده] رخ میدهد. پذیرش مجدد ارزش ذاتی بیت کوین به دلیل ورود شرکتها و مؤسسات مالی برجسته نیز از دیگر عوامل است.
روسو همچنین بر این باور است که قیمت بیت کوین طبق انتظار به وضعیت بازار واکنش نشان داده است:
دلیل دیگری هم وجود دارد و آن این است که بیت کوین در حال خلاص شدن از دست شرایطی بود که به دلیل فروش بیش از حد گرفتار آن شده بود و به علت آن عوامل، ارزشش به شکل قابل توجهی کاهش یافت. این امر سبب شد فشار کوتاهمدتی در چند نقطه اساسی بین ۳,۰۰۰ و ۱۰,۰۰۰ دلار روی آن وارد شود. با این حال، بعد از صعود به مرز ۱۴,۰۰۰ دلار، مشخص شده است که حالا بیت کوین در محدوده قیمتی وسیعتری قرار گرفته است.
عوامل مهمی که به بیت کوین کمک کردند
علاوه بر تمام قابلیتهای بالقوه و ذاتی بیت کوین، بسیاری دیگر از عوامل بیرونی نیز موجب شد تا بیت کوین بتواند از مرحله رکود عبور کرده و بار دیگر تواناییهای خود را به نمایش بگذارد. در ادامه برخی از آنها اشاره شده است.
پشتیبانی چین
در اکتبر سال ۲۰۱۹ هنگامی که قیمت بیت کوین به ۷,۵۰۰ دلار رسید، رئیسجمهور چین ژی جین پینگ (Xi Jinping) اعلام کرد که تلاشهای کشورش را برای پذیرش بلاک چین تسریع خواهد کرد تا از این نوآوری فنی جدید در تعدادی از صنایع محلی چین بهرهبرداری شود. این موضوع خودش تأییدی مهم برای کل صنعت ارز دیجیتال بود؛ زیرا تا ۲۷ اکتبر قیمت یک بیت کوین افزایش یافته و به مرز ۱۰,۰۰۰ دلار رسید.
اگر این کافی نیست، این را هم در نظر بگیرید که سال گذشته مشخص شد چین به دنبال انتشار ارز دیجیتال بانک مرکزی مخصوص خودش است و این ارز قرار است در سال ۲۰۲۰ عرضه شود. این ارز که «یوان دیجیتال» نامیده میشود، اساسا مانند پول توکنی عمل خواهد کرد و پشتوانه آن بانک مرکزی چین خواهد بود.
با این حال، فرانک فو، مدیر شرکت فنبوشی کپیتال (Fenbushi Capital) به کوین تلگراف گفت که بر این باور است که افزایش ارزش بیت کوین در واقع به دلیل اظهارات رئیسجمهور چین و حدس و گمانهای مردم از این صحبتها بوده است.
افزایش پذیرش بیت کوین
طی ۱۲ ماه گذشته تعدادی از مؤسسات مالی مانند جی پی مورگان (JP Morgan) و ولز فارگو (Wells Fargo) اعلام کردند که بر روی ایجاد توکن رمزنگاری شخصی خودشان کار میکنند یا اینکه میخواهند از فناوری بلاک چین برای سادهتر کردن روند عملیاتهای جاری خودشان استفاده کنند. این مسائل را میتوان مانند مهر تأییدی بر بازار ارز دیجیتال دانست که به افزایش اعتماد به نفس سرمایهگذارانی که در این بازار نسبتا نوپا فعالیت میکنند کمک میکنند.
انتظار برای هاوینگ بیت کوین
دلیل دیگری که میتواند صعود این بازار را توضیح دهد، شیوع احتمالی ترس از دست دادن (FOMO) است که به لطف رویداد هاوینگ بیت کوین که طبق برنامه در ۱۲ مه ۲۰۲۰ (۲۳ اردیبهشت) اتفاق خواهد افتاد، به این فضا سرایت کرد.
به دنبال این هاوینگ، پاداش بلاک بیت کوین از ۱۲٫۵ واحد به ۶٫۲۵ بیت کوین کاهش خواهد یافت. این امر سبب میشود تعداد بیت کوینهایی که از هر بلاک به دست میآید کمیابتر شود.
حرکت چرخهای بازار
بازار ارز دیجیتال از طریق چرخههای دورهای از فراز و نشیبهای صنعت مالی عبور میکند. برای نمونه، پس از افزایش قیمت بیت کوین در سال ۲۰۱۴ یک کاهش قیمت کاملا چشمگیر در سال بعد داشتیم. همین روند را در ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ شاهد بودیم.
برای درک بهتر این روند جزر و مدی پویا، کوین تلگراف با جفری لیو شان (Jeffery Liu Xun) مدیرعامل شرکت زان پول (XanPool) که یک درگاه پرداخت همتا به همتا برای ارزهای رایج (فیات) است صحبت کرد. این درگاه پرداخت عملیات را به شکل آنی انجام میدهد و یه مشتریانش اطمینان میدهد که به هیچ وجه نباید نگران توقیف احتمالی پولشان باشند. آقای لیو شان گفت:
دیگر زمانش فرا رسیده بود. بیت کوین داراییای است که برای صعود طراحی شده است.
او ادامه داد:
حالا مانند هر بازار دیگری، افراد باید از دو مرحله طمع و ترس عبور کنند. پس از مرحله طمع در سال ۲۰۱۷، طبیعی بود که بیت کوین مرحله ترس [از کاهش قیمت] را برای مدتی تجربه کند. یادتان باشد که بیت کوین هر بار به بالاترین قیمت تاریخی جدیدی رسیده است. اگر چارچوب زمانی سه ساله از ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ را بررسی کنید متوجه منظورم خواهید شد.
پیدایش لیبرا
اوایل سال ۲۰۱۹، مارک زاکربرگ دورنمایی از یک ارز دیجیتال را به جهان ارائه کرد که قرار بود به کاربران پلتفرم فیسبوک امکان دهد تا پرداختهای داخلی و بینالمللی خودشان را فقط با فشردن یک دکمه انجام دهند.
شاید لیبرا (Libra) نتوانسته است آن حمایتی را که زاکربرگ و تیمش انتظار داشتند به دست آورد، با این حال واقعا به قانونی شدن این بازار و آگاه کردن افراد از پتانسیل عظیم این کلاس دارایی جدید کمک کرد.
راهاندازی بکت
در سپتامبر ۲۰۱۹ شاهد راهاندازی پلتفرم داراییهای دیجیتال بکت بودیم؛ چیزی که این پلتفرم مدتها انتظارش را میکشید. این پلتفرم قبل از راهاندازی سر و صدای زیادی به پا کرده بود؛ زیرا سرانجام توانسته بود راهی برای مؤسسات مالی بزرگ باز کند تا بتوانند به آسانترین و بیدردسرترین روش ممکن وارد این حوزه نوپا شوند.
حجم معاملات آتی روزانه بیت کوین در این پلتفرم به بالاترین مقدار تاریخیش در نوامبر ۲۰۱۹ رسید که به موجب آن افراد علاقه بیشتری به این بازار پیدا کردند. با شروع سال ۲۰۲۰، اف تی ایکس (FTX) و گروه سی ام ای (CME) هم به این بازار پیوستند که طبیعتا به دلیل ورود این دو باید منتظر افزایش تقاضا باشیم.
نظر شما چیست؟ آیا بهار ارزهای دیجیتال آغاز شده است؟
دوستان به نظرتون تا قبل هاوینگ قیمت پایین تر از اینی که هست میاد که خرید کنیم یا همین 9 هزار رو بخریم؟