کپسول ۳۸: از جهش تاریخی بیت کوین تا حرکت اژدها به سوی بلاک چین
کپسول هفتگی، خلاصه اتفاقاتی که هفته گذشته در دنیای ارزهای دیجیتال رخ داد را بازگو میکند. در کپسول هفتگی وضعیت بازار را در هفت روز اخیر بررسی میکنیم و هر هفته با یک قسمت از مجموعه «۲۱ درسی که از بیت کوین آموختم» همراه شما خواهیم بود. جمعه هر هفته منتظر شماره جدید کپسول باشید.
اخبار مهم هفته
جهش تاریخی بیت کوین و صعود ۳۰۰۰ دلاری
آخر هفته گذشته پس از ریزش بازار به پایینترین سطح خود و ناامید شدن معاملهگران، بیت کوین دوباره شگفتیساز شد. روز جمعه بیت کوین حرکت ناگهانی خود را از ۷,۳۰۰ دلار شروع کرد و با ادامه دادن آن خود را تا مرز ۱۰,۳۰۰ دلار بالا کشید. دلایل مختلفی برای این صعود چشمگیر از سوی معاملهگران و فعالان ذکر شد که مهمترین آن تاکید رئیسجمهور چین به از دست ندادن فرصتهای حوزه بلاک چین بود. جهش ۳۰۰۰ دلاری بیت کوین، سومین رشد شدید آن طی ۲۴ ساعت در طول تاریخ خود بود که موفق شد ۴۲ درصد افزایش یابد. از سوی دیگر این جهش تاریخی بسیاری از تحلیلگران را به تداوم روند صعودی که از آوریل ۲۰۱۹ آغاز شده بود، امیدوار کرد.
تاکید رئیسجمهور چین به استفاده از فناوری بلاک چین
اژدها این بار بلاک چین را هدف خود قرار داده است. شی جینپینگ، رئیسجمهور چین و دبیرکل حزب کمونیست، در صحبتهای خود با اشاره به کاربردهای گسترده بلاک چین، از لزوم تامین سرمایه برای کسبوکارها جهت استفاده از آن در حمل و نقل و کاهش فقر در چین سخن گفت. فعالین حوزه معتقدند که با وجود علاقه همیشگی چین به فناوری بلاک چین، این اظهارات عمیقتر از هر زمان دیگری بوده و از یک عزم جدی به سوی این فناوری حکایت دارد. پس از این اظهارات کمیته دائمی کنگره ملی نمایندگان خلق چین نیز اولین قانون رمزنگاری را در تاریخ چین به تصویب رساندند تا از ابتدای ژانویه سال آینده اجرای آن کلید بخورد. خریدوفروش ارزهای دیجیتال هنوز در چین ممنوع است و ارز دیجیتال ملی این کشور نیز هنوز عرضه نشده، با این حال تصویب این قانون میتواند برای کسبوکارهای این حوزه جای امیدواری داشته باشد.
روحانی: استفاده از ارزهای دیجیتال به خروج از سلطه دلار کمک میکند
رئیسجمهور ایران در اجلاس سران جنبش عدم تعهد با اشاره به سلطه آمریکا در سالهای گذشته که به واسطه دلار از آن برای اعمال فشار سیاسی استفاده نموده، این اقدامات را در تعارض با حقوق و آزادیهای مشروع ملتهای مستقل خواند. حسن روحانی راه خروج از این سلطه را پایبندی بینالمللی به الزامات پایداری اقتصادی، توسعه روابط تجاری بر پایه پیمانهای پولی دو و چندجانبه، بهکارگیری ابتکارات مستقل در حوزه خدمات بانکی و بهرهگیری از ارزهای دیجیتال دانست.
سودآوری اثبات سهام اتریوم ۲ مشخص شد
به گفته یکی از مدیران ارشد شرکت کانسنسیس، سودآوری اثبات سهام اتریوم ۲ چیزی حدود ۴.۶ تا ۱۰.۳ درصد خواهد بود که در قالب ارز دیجیتال شبکه یعنی اتریوم، به اعتبارسنجها تعلق خواهد گرفت. انتظار میرود نسخه ابتدایی اثبات سهام اتریوم در تاریخ سوم ژانویه ۲۰۲۰ اجرا شود همچنین گفته میشود که حداقل سرمایه لازم برای تبدیل شدن به یک اعتبارسنج در شبکه اتریوم حدود ۳۲ اتر خواهد بود. در حال حاضر سازوکار اجماع شبکه اتریوم بر پایه اثبات کار است و پس از انتقال کامل به زنجیره اثبات سهام، ماینرها و کارتهای گرافیکشان در این شبکه جایی نخواهند داشت.
مدیرعامل توییتر: امکان ندارد به انجمن لیبرا ملحق شویم!
جک دورسی، مدیرعامل توییتر و اسکوئر که یکی از دوستداران شناختهشده بیت کوین است، در مصاحبهای اعلام کرد که به هیچ وجه قصد ندارد به انجمن لیبرا بپیوندد. دورسی در این باره گفت که لیبرا سازوکار شرکتی دارد و براساس آن چیزی نیست که وی در نظر دارد. دورسی علاوه بر بیت کوین، از دوستداران شبکه لایتنینگ نیز هست و اوایل سال جاری با پیوستن به مشعل لایتنینگ این علاقه را نشان داد.
برندگان و بازندگان هفته
با رشد شدید بیت کوین، بازار ارزهای دیجیتال نیز به پیروی از پادشاه خود راه صعود در پیش گرفتند. پس از اظهارات شی جینپینگ ارزهای دیجیتال چینی مانند نئو، آنتولوژی، ترون و کیوتوم رشدهای قابل توجهی را تجربه کردند که نشان از علاقه معاملهگران و امیدواری دوباره آنها به پروژههای این کشور بود. ارزش بازار ارز دیجیتال نسبت به هفته گذشته بیش از ۴۰ میلیارد دلار رشد کرده و به گفته تحلیلگران خود را برای حرکت بزرگ بعدی آماده میکند.
ارزهای دیجیتالی که بیشترین سودآوری را در این هفته داشتند:
- ارز دیجیتال Pandacoin: حدود ۲,۳۷۳ درصد
- ارز دیجیتال OceanChain: حدود ۲,۰۴۸ درصد
- ارز دیجیتال Bitcoin God: حدود ۹۹۵ درصد
ارزهای دیجیتالی که بیشترین ضرردهی را در این هفته داشتند:
- ارز دیجیتال SpectrumCash: حدود ۹۰ درصد
- ارز دیجیتال BumbaCoin: حدود ۸۹ درصد
- ارز دیجیتال DigitalCoin: حدود ۸۶ درصد
نقلقولهای برگزیده هفته
مارک زاکربرگ، مدیر فیسبوک
امروز ۶ شرکت از ۱۰ شرکت برتر فناوری از چین هستند و قطعا ارزشهای متفاوتی را نسبت به ما دنبال میکنند.
نسیم نیکلاس طالب، نویسنده
قدرتمندترین استدلال برای ارزهای دیجیتال: بانکها زمانی که به آنها نیاز دارید، حضور ندارند
جک دورسی، مدیر توییتر
آن چیزی که در لیبرا به دنبالش هستند، لزومی ندارد که حتما یک ارز دیجیتال باشد.
برد شرمن، نماینده کنگره آمریکا
ارزهای دیجیتال یا آیندهای نخواهند داشت و سرمایهگذارانشان پولهای زیادی از دست خواهند داد، یا اینکه به اهدافش خواهد رسید و جایگزین دلار آمریکا خواهد شد و یا با دلار آمریکا که به عنوان ارز واحد ذخیرهای در جهان شناخته میشود، درگیر خواهد شد.
اخبار منفی هفته
محقق هستهای روسی بخاطر استخراج غیرقانونی بیت کوین محکوم شد
دانشمند هستهای روسی به دلیل استفاده غیرقانونی از تجهیزات دولتی جهت استخراج بیت کوین، به سه سال زندان محکوم شد. به نقل از منابع محلی، آندره ریبکین آخرین کارمند از سه محققی بود که توسط دادگاه قضایی محلی محکوم شد. این دانشمند هستهای علاوه بر مدت زمان اعلام شده زندان، محکوم به پرداخت ۲۰۰ هزار روبل نیز شد. دو کارمند دیگر این پرونده نیز هرکدام به چهار سال زندان تعلیقی محکوم شدند.
پارلمان آلمان: ارزهای دیجیتال پول واقعی نیستند
پارلمان آلمان در بیانیهای رسمی اعلام کرد که ارزهای دیجیتال انتظاراتی که از پولهای سنتی داریم را برآورده نمیسازند و قابلیتهای آنها بسیار محدود است. پارلمان آلمان در این بیانیه با ذکر ویژگیهای اساسی پول اعلام کرد که توکنهای کریپتو پولهای واقعی نیستند. به عقیده مجلس فدرال آلمان تغییرات قیمت ارزهای دیجیتال باعث شده تا ذخیره ارزش مناسبی نباشند و به ایجاد استیبل کوینها منجر شده است.
اخبار مثبت هفته
نیروگاه برق ۱۰۰ ساله در آمریکا به فارم استخراج تبدیل میشود!
نیروگاه برقآبی رینبو که از زمان ساخت آن بیش از ۱۰۰ سال میگذرد، قرار است به فارم استخراج ارزهای دیجیتال تبدیل شود. این نیروگاه که در ایالت مونتانای آمریکا واقع شده، با دریافت مجوز تغییر کاربری توانسته پس از ۶ سال توقف فعالیت خود، کارکردی جدید را در تاسیساتش دنبال کند.
بایننس در پکن دفتر افتتاح میکند
صرافی بایننس قرار است دفتر جدیدی در پایتخت چین افتتاح کند. هنوز مشخص نشده که این دفتر جدید دقیقا چه زمانی افتتاح خواهد شد اما به نظر میرسد که رابطه مقامات چینی و این صرافی در حال نزدیک شدن به یکدیگر است. در حال حاضر بایننس بر روی پروژه استیبل کوین ونوس کار میکند و گفته شده که از چندین دولت مختلف در این پروژه کمک گرفته است.
۲۱ درسی که از بیت کوین آموختم
مجموعه «۲۱ درسی که از بیت کوین آموختم» تجربه شخصی یکی از دوستداران بیت کوین است که آن را در ۲۱ بخش جذاب آماده کرده است. هر هفته در کپسول هفتگی، با یکی از بخشهای این مجموعه همراه شما خواهیم بود. در شماره ۳۸ کپسول هفتگی به سراغ بخش نهم رفتهایم. برای مطالعه قسمتهای قبلی این مجموعه به شمارههای قبلی کپسول مراجعه کنید.
تورم
تلاش برای درک سیستم تورمی پول و چگونگی کارکرد سیستمهای غیرتورمی مانند بیت کوین که شاید روش انجام کارها را تغییر دهد، نقطه ورود ماجراجویی من به دنیای اقتصاد بود. من میدانستم که تورم به معنی نرخ ایجاد پولهای جدید بود، اما نمیدانستم که مفهومی فراتر از این هم داشته باشد.
شاید برخی اقتصاددانان استدلال کنند که تورم چیز خوبی است در حالی که به عقیده برخی دیگر پولهای سخت (مانند طلا) که به ندرت دچار تورم میشوند، همانطور که در دوران استاندارد طلا شاهدش بودیم، برای یک اقتصاد سالم ضروری به نظر برسند. بیت کوین عرضه ثابت ۲۱ میلیون واحدی دارد که با عقیده گروه دوم همخوانی دارد.
معمولا اثرات تورم به صورت آنی قابل مشاهده نیست. بسته به نرخ تورم (به همراه سایر عوامل دیگر) ارتباط زمانی بین علت و معلول ممکن است حتی تا چندین سال پدیدار نشود. تنها این نیست و تورم گروههای مختلفی از مردم را برای چندین سال درگیر خود میکند. همانطور که هنری هزلیت در کتاب «اقتصاد در یک درس» هم به آن اشاره کرده است:
هنر اقتصاد تنها شامل نگاه صرف به تغییرات آنی نیست بلکه نگاهی بلندمدت به اثرات هر اقدام یا سیاستگذاری است. اقتصاد از دنبال کردن عواقب این سیاستگذاریها، نه تنها برای یک گروه بلکه برای تمامی گروهها تشکیل شده است.
یکی از لحظات تکاندهنده فکریام موقعی بود که فهمیدم ایجاد ارز جدید یا همان چاپ پول بیشتر، یک فعالیت اقتصادی کاملا متفاوت نسبت به بقیه فعالیتهای اقتصادیست. در حالی که کالاها و خدمات واقعی، برای مردم واقعی، ارزش واقعی خلق میکنند، چاپ بیشتر پول دقیقا برعکس عمل میکند. این کار ارزش خلق شده را از همه کسانی که ارز تورمی را در اختیار دارند، میگیرد (یه به عبارت بهتر میدزدد!).
تورم در یک واژه صرفا به معنی چاپ هر چه بیشتر پول است که به دستمزدها و قیمتهای بیشتر میانجامد. شاید شبیه به خلق یا ایجاد تقاضای بیشتر به نظر برسد اما در رابطه با تولید و مبادلات واقعی اصلا اینطور نیست. – هنری هزلیت
تاثیرات نابودکننده تورم زمانی مشهود میشود که یک تورم کوچک بزرگتر شود. در صورتی که پول دچار ابرتورم شود، در این صورت همه چی بهم میریزد. با فروپاشی ارز تورمی، قابلیت حفظ ارزش در طول زمان نیز از بین میرود و مردم سریعا سراغ کالاهایی میروند که میتوانند این کار را به خوبی انجام دهند.
از دیگر نتایج ابرتورمها این است که پولی که مردم در طول زندگی خود ذخیره کردهاند کاملا بیارزش میشود. اسکناسهای کاغذی که در کیف پولتان دارید سر جایش باقی میمانند اما دقیقا مثل یک کاغذ بیارزش هستند.
حتی پول با چیزی که از آن به عنوان تورم خفیف هم یاد میشود، ارزشش را از دست میدهد. این اتفاق به اندازهای آرام رخ میدهد که بیشتر مردم متوجه از دست رفتن قدرت خریدشان نمیشوند. تا زمانی که دستگاههای چاپ پول کار میکنند، پول به راحتی در معرض تورم قرار میگیرد و چیزی که از آن تحت عنوان تورم خفیف یاد میشود هم ممکن است با فشردن یک دکمه به موج خروشان تورم تبدیل شود.
همانطور که فردریس هایک در یکی از نظریههای خود به آن اشاره کرده است، تورم خفیف معمولا به تورم تمام عیارختم میشود.
تورم خفیف و خزنده نمیتواند راهگشا باشد، و تنها میتواند به تورم سرراست و تمامعیار تبدیل شود. – فردریش هایک
تورم معمولا تنها به نفع آنهایی است که به دستگاههای چاپ پول نزدیکتر از بقیه هستند. ورود پول جدید به اقتصاد و تاثیرگذاشتن آن بر روی قیمتها معمولا زمانبر است. پس اگر شما قبل از اینکه کسی پولتان را بیارزش سازد به پولهای چاپ شده دسترسی داشته باشید، در منحنی تورم جلوتر از همه ایستادهاید. برای همین هم تورم را میتوان به چشم مالیات پنهان دید که دولتها از آن نفع میبرند و هر کس دیگر بهای آن را میپردازد.
فکر نمیکنم اگر بگویم که تاریخ ما، تاریخ تورمها بوده مبالغه کرده باشم؛ تورمهایی که معماری آنها توسط دولتها چیده شده و به نفع دولتهاست. – فردریش هایک
تمامی ارزهای کنترل شده توسط دولتها در نهایت یا جایگزین شدهاند و یا دچار فروپاشی شدهاند. مهم نیست نرخ تورم چقدر اندک باشد؛ رشد پیوسته بیان دیگری از یک رشد نمایی است. در طبیعت نیزهمانند اقتصاد، تمامی سیستمهایی که به صورت نمایی رشد میکنند، در نهایت به یک سطح نهایی میرسند یا دچار فروپاشی فاجعهباری میشوند.
چنین چیزی در کشور من اتفاق نمیافتد! شاید این چیزی باشد که فکر میکنید. اگر یک ونزوئلایی باشد که دچار ابرتورم شده، چنین تفکری نخواهید داشت. با وجود نرخ تورمی که بیش از یک میلیون درصد است، پول اساسا به چیز بیارزش تبدیل شده است.
شاید چند سال بعدی این اتفاق در کشورتان رخ ندهد یا شاید بر سر ارزی که هماکنون در کشور شما رایج است، این بلا نیاید. اما یک نگاه گذرا به لیست ارزهای تاریخی، از اجتنابناپذیر بودن آن در طول بازههای زمانی طولانی حکایت دارد. به یاد دارم که از ارزهای زیادی که در این لیست بودند استفاده کرده باشم: شیلینگ اتریش، مارک آلمان، لیر ایتالیا، فرانک فرانسه، پوند ایرلند، دینار کرواسی و غیره. مادربزرگ من حتی از کرون اتریش مجارستان هم استفاده کرده است. با گذشت زمان، ارزهایی که در حال حاضر استفاده میشوند هم به آرامی اما به قطع، وارد جایگاه ابدی خود یعنی گورستانها خواهند شد. آنها دچار ابرتورم خواهند شد یا جایگزین میشوند. آنها به زودی ارزهای تاریخی میشوند که منسوخ شدهاند.
تاریخ به ما نشان داده که دولتها به طور اجتنابناپذیری تسلیم وسوسه اعمال تورم در عرضههای پولی میشوند – سیفالدین آموس
چرا بیت کوین متفاوت است؟ در مقابل پولهایی که توسط دولتها اداره میشوند، پول کالاها وجود دارند که توسط دولتها قانونگذاری نشدهاند و اساس آنها قوانین فیزیک است. آنها به بقا و حفظ ارزش خود در طول زمان گرایش دارند. بهترین نمونه از چنین پولهایی طلا است که برای بیش از هزاران سال ارزش خود را حفظ کرده است. شاید به صورت ایدهآل یک ارز پایدار نباشد، مفهومی که معنای آن در جایگاه نخست جای سوال دارد، اما ارزشی که طلا حفظ میکند در محدوده مشابهی قرار خواهد داشت.
در صورتی که یک پول کالا یا ارز قادر به حفظ ارزش خود در طول زمان باشد، از آن به عنوان پول سخت یاد میشود. در صورتی که نتواند ارزشش را به خاطر عواملی مثل تورم حفظ کند، پول نرم نامیده میشود. مفهوم سختی برای درک بیت کوین و بررسیهای بیشتر ضروری است. برای همین هم در بخشهای بعدی دوباره سراغ این مفهوم خواهیم رفت.
رفته رفته کشورهای بیشتری دچار ابرتورم میشوند و مردم بیشتری باید با واقعیت پول نرم و سخت مواجه شوند. حتی اگر خوششانس باشیم، شاید مدیران بانکهای مرکزی هم مجبور به بازنگری سیاستهای پولیشان شوند. صرف نظر از هر اتفاقی که بیافتد، درکی که خاطر بیت کوین پیدا کردهام قابل ارزشگذاری نیست.
بیت کوین به من مالیات پنهان تورم و اثرات فاجعهبار ابرتورمها را یاد داد.
مقالات منتخب هفته
بیت کوین ۱۱ ساله شد؛ ۱۱ حقیقت جالب درباره بیت کوین
دیروز بیت کوین ۱۱ ساله شد. از زمان انتشار وایت پیپر بیت کوین در آخرین روز از ماه اکتبر ۲۰۰۸ توسط یک فرد یا گروه ناشناسی که ساتوشی ناکاموتو نام داشت، یازده سال سپری شد. در این مطلب با ۱۱ حقیقت جالب درباره بیت کوین آشنا شوید.
تابع هش و هشینگ چیست؟
حتما درباره اینکه هش و هشینگ یکی از مهمترین پایههای رمزنگاری بیت کوین است شنیدهاید. اگر میخواهید با این تابع، نحوه کار کردن آن و انواع توابع هش بیشتر آشنا شوید، توصیه میکنم این مطلب را از دست ندهید.
چطور بیت کوین را نابود کنیم؟ همهی راههای کشتن بیت کوین!
در یکی از مقالهها گفته شد که بیت کوین یک موجود زنده است و همانطور که میدانید هر موجود زندهای را میتوان کُشت. در این مطلب تمامی راههایی که با آنها میتوان بیت کوین را نابود کرد تشریح کرده و به بررسی آنها پرداختهایم.
متاسفیم که این مطلب نتوانسته نظر شما را جلب کند. لطفا با نظرات و پیشنهادات خود، ما را در بهبود همیشگی سایت یاری دهید.