فدرال رزرو آمریکا: ارز دیجیتال ملی اولویت بسیار بالایی دارد
جروم پاول (Jerome Powell)، رئیس بانک مرکزی آمریکا، در اظهارنظر اخیر خود با تأکید بر ضرورت عرضه ارز دیجیتال ملی آمریکا اعلام کرد که عرضه چنین ارزی میتواند بهعنوان راهکاری برای مقابله با تکثیر یکشبه استیبل کوینها عمل کند.
به گزارش کوین تلگراف، پاول با اشاره به اینکه ممکن است در عرض یک شب، استیبل کوینها بهصورت از پیش برنامهریزیشده اهمیت پیدا کنند وجود دارد، اعلام کرد که همین مسئله دلیلی است تا فدرال رزرو ارز دیجیتال ملی خودش را راهاندازی کند.
در واقع ارزهای دیجیتال ملی را میتوان پاسخ بانکهای مرکزی به استیبل کوینها دانست. ارزهای دیجیتال ملی معمولاً در بستری بلاک چینی فعالیت میکنند، اما برخی ویژگیهای آنها در تضاد با ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز است. یکی از این تفاوتها، امکان نظارت بانکهای مرکزی روی آنهاست. از سوی دیگر، ارزهای دیجیتال در چارچوبی قانونگذاریشده فعالیت میکنند و تابع قوانین حوزههای قضایی مختلفاند.
پاول در مصاحبه با بخش اقتصادی یاهو، ضمن بیان این مسئله که پیشرفت فناوری باعث شده است تا نهادهای خصوصی بتوانند پول خودشان را ایجاد کنند، گفت که تاریخ نشان میدهد که باید جلوی این مسئله را گرفت. او در ادامه افزود:
فناوری این امکان را به بخش خصوصی داده است که بهراحتی نمونهای دیجیتالی از پول ایجاد کنند. در گذشته مواردی از این پولهای خصوصی را داشتهایم، عموم مردم در یک برهه تصور کردهاند که این پولهای خصوصی [واقعا] پول هستند و زمانی رسیده است که فهمیدهاند آنها پول نیستند. [پولهای خصوصی] مسئله بدی است که باید از آن دوری کرد.
رئیس فدرال رزرو در ادامه سناریویی را تشریح کرد که در آن ممکن است استیبل کوینها یکشبه تعداد بسیار زیادی از مردم را جذب کنند. بهگفته وی، در این حالت این ارزها یکشبه «اهمیتی کلان» پیدا خواهند کرد. او در بخش دیگری از صحبتهایش گفت که فدرال رزرو نمیداند چه پاسخی به این اتفاق خواهد داد. پاول با اذعان به اینکه حتی فدرال رزرو حتی به فهم [درست] از خطرات این اتفاق نزدیک هم نشده است، افزود:
استیبل کوینها ممکن است یکشبه اهمیتی کلان پیدا کنند و ما برای برخورد با خطرات احتمالی و مدیریت این خطرات آمادگی نداریم. این در حالی است که عموم مردم انتظار دارند ما آمادگی داشته باشیم و این انتظار حق آنهاست. اولویت این کار بسیار بالاست.
این احتمال وجود دارد که آمریکا بهدنبال عرضه یک ارز دیجیتال ملی باشد ولی قطعاً در تله «اولین بودن» در عرضه چنین ارزی نخواهد افتاد. روسیه، چین، سوئد، استرالیا و بانک مرکزی اروپا از جمله کشورها و بانکهایی هستند که قدمهایی بزرگ برای عرضه یک ارز دیجیتال ملی برداشتهاند. این در حالی است که پاول معتقد است ایالات متحده همیشه از موقعیت «اولین بودن» بهرهمند است، چراکه دلار ارز ذخیرهای دنیاست. او در این باره گفت:
از آنجا که دلار ارز ذخیرهای جهان است، نیاز یا فشاری برای اولینبودن نمیبینیم. درواقع ما همین حالا هم از مزیت پیشرو بودن بهرهمند هستیم، زیرا دلار را داریم که ارز ذخیرهای جهان است.
رویکرد سادهانگارانه پاول نسبت به دورنمای «شکاف ارزهای دیجیتال ملی» که بین ابرقدرتهای جهان سربرآورده است، در هیچیک از سردمداران دیگر دیده نمیشود. ماه اکتبر (مهر) امسال، وزیر اقتصاد ژاپن هشدار داد که اگر یوان دیجیتال از مزایای اولینبودن بهرهمند شود، ممکن است ارزهای رایج کشورهای دیگر را به حاشیه براند.
از سوی دیگر، رئیس انجمن اقتصاد چین با رد این ایده، گفت که یوان دیجیتال مثل لیبرا نیست و قصد ندارد بهعنوان جایگزینی برای ارزهای رایج دنیا عمل کند.
پاول در بخشی از صحبتهایش میگوید سالها با «ارز دیجیتال فدرال» یا «فدکوین» (Fedcoin) فاصله داریم. بهگفته وی، عرضه چنین ارزی باید بیش از آنکه سریع باشد، «درست» باشد، حتی اگر تا عرضه آن، کار را به بخش خصوصی واگذار کنند.
تصمیم گرفتیم که این کار را بیش از آنکه سریعتر انجام بدهیم، درست انجام بدهیم. این کار زمانبر است. به جای چند ماه، چند سال زمان لازم دارد.
بانکهای مرکزی در هر حال در این باتلاق خواهند مرد. چه دست و پا بزنند و چه نزنند!