ترون از ابتدا با هدف ایجاد اینترنت غیرمتمرکز ایجاد شد. به بیان سادهتر تلاش ترون ایجاد یک سیستم تولید محتوای جهانی رایگان با استفاده از تکنولوژی بلاکچین بوده است. این پروژه قصد دارد تا برای کاربران این امکان را فراهم کند که بتوانند محتوای مورد نظر یا اپلیکیشنهای مورد نظرشان را بدون وابسته بودن به سرویسهای متمرکز ایجاد کنند.
در واقع ترون یک پروتکل ارائه محتوای غیرمتمرکز مبتنی بر بلاکچین است که با هدف ایجاد زیرساخت برای اینترنت غیرمتمرکز بوجود آمده است. پروتکل ترون یکی از بزرگترین سیستم عاملهای مبتنی بر بلاکچین در جهان است که ویژگیهای مختلفی از جمله مقیاسپذیری، قابلیت دسترسی بالا و قابلیت محاسبات با توان بالا را ارائه میدهد.
به عبارتی دیگر، پروژه ترون با ارائه یک سیستم مبتنی بر بلاکچین برای قراردادهای هوشمند و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز، به دنبال تمرکز زدایی بستر اینترنت است.
در زمانی که شرکتهای بزرگی مانند گوگل، فیسبوک، اپل و آمازون کنترل و سود حجم بسیاری زیادی از دادههای اینترنت را تحت سلطه خود دارند، هدف ترون گرفتن قدرت از آنها و بازگرداندن آن به کاربران است.
تاریخچه
پروژه ترون توسط جاستین سان (Justin Sun) که مدیر عامل کنونی پروژه ترون است، در جولای ۲۰۱۷ در سنگاپور تاسیس شد.
در دسامبر ۲۰۱۷، ترون پروتکل منبع باز خود را راهاندازی کرد. سپس شبکه آزمایشی ترون، بلاکچین اکسپلورر و کیفپول مبتنی بر وب ترون همگی در مارس ۲۰۱۸ راهاندازی شدند. شبکه اصلی ترون نیز کمی بعد از آنها یعنی در می ۲۰۱۸ پیادهسازی شد.
ارز دیجیتال پلتفرم ترون، که ترونیکس (TRX) نامیده میشود، در ابتدا مبتنی بر پلتفرم اتریوم و پروتکل ERC-20 بود اما پس از مدتی توسعه یافته و با راهاندازی شبکه اصلی ترون در می ۲۰۱۸، تبدیل به یک ارز دیجیتال مستقل مبتنی بر پروتکل ترون شد.
چگونه کار میکند؟
ترون از یک ساختار ۳ لایه تشکیل شده که شامل لایه ذخیرهسازی، لایه هسته و لایه برنامهها میشود.
لایه ذخیرهسازی
لایه ذخیرهسازی ترون دارای یک پروتکل ذخیرهسازی توزیعشده است که خودش نیز به دو بخش ذخیرهسازی بلوک و ذخیرهسازی وضعیت تقسیم میشود. این لایه اطلاعات خود را از پایگاه دادههای ترون میگیرد و به منظور انجام پردازش سریعتر و به روز رسانیهای راحتتر طراحی شده است.
لایه هسته
در لایه هسته چندین ماژول از جمله ماژولهای قراردادهای هوشمند، مدیریت حساب و توافق جمعی وجود دارند. ماشین مجازی ترون نیز در همین لایه با هدف اجرای قراردادهای هوشمند، راهاندازی شده است.
لایه برنامهها
توسعهدهندگان میتوانند برای ایجاد اپلیکشینهای غیرمتمرکز متنوع و همچنین کیفپولهای سفارشی از رابط کاربری ترون استفاده کنند.
پروتکل ترون بهطور کامل به بافر گوگل متصل است که از طریق این اتصال، پروتکل ترون میتواند از چندین زبان پشتیبانی کند.
از آنجایی که ترون قابلیت اجرای قراردادهای هوشمند را دارد، امکان بکارگیری برنامههای مختلف در آن، نامحدود است. ترون ادعا میکند سرعت انجام تراکنشها در شبکه آن ۲۰۰۰ تراکنش در ثانیه است که این عدد در مقایسه با بیتکوین و اتریوم که سرعت انجام تراکنش در آنها به ترتیب ۳-۷ تراکنش بر ثانیه و ۲۵ تراکنش بر ثانیه است، عدد قابل توجهی است.
حالا نگاهی میاندازیم به مکانیسم توافق جمعی که بر بلاکچین ترون حاکم است.
مکانیسم توافق جمعی ترون، “اثبات دارایی سهام نمایندگی شده” نام دارد که به اختصار به آن DPoS میگویند. DPoS غیرمتمرکزترین مکانیسم توافق جمعی است. همچنین این مکانیسم از نظر مصرف انرژی نیز در مقایسه با مکانیسم توافق جمعی بیتکوین و برخی پروژههای دیگر که مبتنی بر “اثبات انجام کار” هستند، بسیار بهتر است، زیرا هیچ استخراجی به منظور رقابت برای تولید بلوکها وجود ندارد که در خلل آن انرژی و منابع زیادی فقط با هدف رقابت برای دریافت پاداش بلوکها مصرف شود.
مکانیسم DPoS، به عنوان پایدارترین مکانیسم نیز شناخته میشود زیرا با استفاده از آن اگر تعدادی از نودها نیز خاموش شوند، شبکه می تواند همچنان پایدار باقی بماند، فقط در صورتی که اکثر نودهای شبکه خاموش شوند، شبکه ناپایدار میشود، که چنین اتفاقی بسیار غیرمحتمل است.
بر مکانیسم DPoS ترون، یک دموکراسی حاکم است که به دارندگان توکن ترونیکس TRX، این امکان را میدهد تا توکنهای ترونیکس خود را بدون دستکاری نگه داشته یا به اصطلاح فریز کنند و سه روز بعد امکان خارج کردن از فریز برای آنها برقرار شود و بتوانند از این طریق، سود نگهداشتن توکنهای ترون در کیف پول خود را دریافت کنند.
مهمترین کاربردها
قابلیت پیادهسازی قراردادهای هوشمند و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (Dapps) از اصلیترین و مهمترین کاربردهای این پروژه است.
سادهترین راه برای درک اپلیکیشنهای غیرمتمرکز و نحوه کار آنها، بررسی نحوه عملکرد سایتهای سنتی میباشد. بر خلاف اپلیکیشنهای متمرکز سنتی، که در آنها کدهای مربوطه در سرورهای متمرکزی کار میکنند، کدهای اپلیکیشنهای غیرمتمرکز بر روی شبکه (سرورهای) غیرمتمرکز همتا به همتا کار میکند.
ماشین مجازی ترون
ماشین مجازی ترون یک ماشین مجازی تورینگ با حجم کم است که برای اکوسیستم ترون طراحی شده است. (ماشین تورینگ یک مدل ریاضی محاسباتی است که یک ماشین انتزاعی را تعریف میکند که با استفاده از قوانینی مشخص، مجموعهای از دادهها را تغییر میدهد.)
هدف ایجاد ماشین مجازی ترون، ارائه یک سیستم بلاکچین شخصیسازیشده است که کارآمد، پایدار، امن و مقیاسپذیر باشد و به میلیونها نفر از توسعهدهندگان در سراسر جهان ارائه شود. علاوه بر این، بر خلاف مکانیسمی که در ماشین مجازی اتریوم قرار دارد، تراکنشها یا قراردادهای هوشمند در ماشین مجازی ترون، رایگان هستند و هیچ توکنی برای استفاده از آن نیاز نیست.
پشتیبانی از صرافی های غیرمتمرکز
شبکه ترون از توابع و عملگرهای مربوط به صرافیهای غیرمتمرکز پشتیبانی میکند. یک صرافی غیرمتمرکز شامل چندین جفت معاملاتی میشود. هر حسابی میتواند یک جفت معاملاتی بین هر دو توکنی ایجاد کند، با این شرط که آن جفت در شبکه ترون وجود داشته باشد.
خرید و فروش و نوسانات قیمت جفت ارزهای ایجاد شده از پروتکل بانکور (Bancor) پیروی میکنند. شبکه ترون تایید میکند که حجم دو توکن در تمام جفت ارزهای معاملاتی یکسان است و بنابراین نسبت بین دو جفت ارز، نسبت قیمتهای آنها خواهد بود.
به عنوان مثال، فرض کنید یک جفت معاملاتی شامل دو توکن فرضی ABC و DEF وجود دارد. ABC دارای سرمایهای برابر با ۱۰ میلیون دلار و DEF دارای سرمایهای برابر با ۱ میلیون دلار باشد، بنابراین 10ABC=1DEF و نسبت قیمت آنها برای قرار گرفتن در بخش خرید و فروش یک صرافی به صورت 10ABC/DEF خواهد بود.
چالشها و راهکارها
هیچ پروژهای بی عیب و نقص نیست و از بیت کوین گرفته تا آلت کوینهایی که با هزاران ادعا وارد دنیای ارزهای دیجیتال میشوند، با چالشها و انتقاداتی از سوی متخصصین دنیای ارزهای دیجیتال روبرو میشوند.
اما مسئلهای که اهمیت دارد این است که تیم این پروژهها چگونه به این چالشها و مشکلات پاسخ میدهند و آیا راهکاری برای حل آنها ارائه میدهند یا سعی دارند آنها را انکار کرده و نادیده بگیرند. از این رو شناخت چالشها و مشکلات یک پروژه و همچنین رویکرد تیم آن در پاسخ به آن مشکلات میتواند چشمانداز خوبی از پروژه برای سرمایهگذاران ترسیم کند.
انتشار آمار جعلی
تیم ترون همواره درصدد اثبات برتری خود نسبت به سایر پروژهها با آمار و ارقام مختلف بوده است. چندی پیش جاستین سان، با انتشار آماری در توئیتر خود ادعا کرد، تعداد اپلیکیشنهای غیرمتمرکز بر بستر ترون و همچنین تعداد کاربران فعالی که از این اپلیکیشنها استفاده میکنند، نسبت به دو رقیب خود یعنی اتریوم و ایاس بیشتر است.
با بررسی منبع آماری که جاستین سان از آن استفاده کرده بود، معلوم شد که از سه معیاری که سایت DappReview برای مقایسه بین اپلیکیشنهای غیرمتمرکز و کاربران فعال آن در نظر گرفته بود، فقط در یکی از معیارهای در نظر گرفته آمار اپلیکیشنهای غیرمتمرکز و کاربران فعال در ترون بیشتر از ایاس است و با در نظر گرفتن دو معیار دیگر ایاس آمار بالاتری را نشان میدهد.
سانسور کردن بخشی از اطلاعات و ارائه اطلاعات ناقص برای اثبات برتری ترون شاید در کوتاه مدت بتواند تاثیر مثبتی بر قیمت توکن ترونیکس داشته باشد، اما در بلند مدت قطعا به زیان آن خواهد بود، زیرا فاش شدن ادعاهای بدون اصول آنها به مرور زمان اثباتی بر بی اعتباری پروژه خواهد شد.
علاوه بر انتشار آمار ناقص و مغرضانه در حوزه اپلیکیشنهای غیرمتمرکز و کاربران فعال آن، تیم ترون بر روی تعداد دنبال کنندههای رسانههای اجتماعی رسمی خود تاکید زیادی دارد و هر از چندگاهی آماری از آن نیز منتشر میکند.
با یک نگاه کلی به صفحات رسانههای اجتماعی ترون و اتریوم میتوان دریافت آمار مربوط به تعداد دنبالکنندههای توئیتر و فیسبوک ترون نمیتواند واقعی باشد.
در جدول زیر به بررسی آمار مربوط به تعداد لایکها، کامنتها و ریتوئیتهای ده پست آخر توئیتر ترون و تحلیل درستی آمار مربوط به آن با توجه به تعداد فالوئرهای آن که ۳۹۵ هزار است، میپردازیم:
در جدول زیر نیز به بررسی آمار مربوط به تعداد لایکها، کامنتها و ریتوئیتهای ده پست آخر توئیتر اتریوم و تحلیل درستی آمار مربوط به آن با توجه به تعداد فالوئرهای آن که ۴۴۱هزار است، میپردازیم:
با توجه به اطلاعات حاصل از صفحات توئیتر دو پروژه اتریوم و ترون به مقایسهی بین این دو پروژه میپردازیم:
با توجه به مقایسهای که صورت گرفته، از آنجایی که تعداد فالوئرهای توئیتر اتریوم ۱۱.۶۴ درصد بیشتر از تعداد فالوئرهای توئیتر ترون است، طبیعی است تعداد کامنتها، لایکها و ریتوئیتهای پستهای اتریوم بیشتر از ترون باشد،(میانگین تعداد لایکهای ده پست آخر اتریوم ۲۱۷ درصد بیش از ترون، میانگین تعداد کامنتهای ده پست آخر اتریوم ۶۲۰ درصد بیش از ترون، و میانگین تعداد ریتوئیتهای ده پست آخر اتریوم ۳۲۴ درصد بیش از ترون است).
اما اختلاف این تعداد آنچنان زیاد است که به نظر میرسد تعدادی از فالوئرهای ترون را اکانتهای جعلی تشکیل میدهند.
هرچند آمارهای منتشر شده میتوانند گواهی بر این ادعا باشند، ولی بازهم این یک احتمال بر اساس شواهد موجود است و نمیتواند به طور قطعی چیزی را ثابت کند.
جنگ رسانهای با رقبا
تیم ترون و به ویژه موسس آن، جاستین سان، همواره به تخریب رقبای خود یعنی اتریوم و ایاس در رسانههای مختلف و به ویژه در توئیتر خود میپردازد.
درست است رقابت موجود در پروژهها میتواند منجر به بهبود و افزایش سرعت رشد آنها شود، اما گاهی تمرکز بیش از حد بر روی تخریب رقبا و ایجاد درگیری در رسانهها میتواند باعث به حاشیه رانده شدن پروژه و فاصله گرفتن آن از اهدف اصلیش شود.
برنامهها و رویدادهای پیشرو
در سال ۲۰۱۸، ترون همکاری با شرکتهای بزرگ، لیست شدن در صرافیهای مختلف، و پروژههای مختلفی از جمله تست شبکه اصلی، راهاندازی شبکه اصلی، خرید سهام بیتتورنت و در نهایت اطلس را انجام داد.
با راهاندازی شبکه اصلی ترون و قرار گرفتن توکن ترون بر روی شبکه اصلی خود، اپلیکیشنهای غیرمتمرکز بر بستر شبکه ترون به شدت گسترش یافتند.
نکته جالب توجه این است که ترون در سال گذشته همراه برنامههای اصلی خود مانند راهاندازی شبکه اصلی خود همواره چندین خبر دیگر شامل لیست شدن در صرافیهای مختلف و همچنین همکاری با شرکتهای بزرگ دیگر را نیز مطرح کردهاست.
در اوایل سال ۲۰۱۸ ترون سهام کمپانی بیتتورنت را خریده و پروژه اطلس، که یک پروژه نوآورانه با هدف تمرکز زدایی محتوای اینترنت با استفاده از تکنولوژی بلاکچین بود را راهاندازی کرد.
در اوایل سال ۲۰۱۸ شایعاتی مبنی بر خرید شرکت بیتتورنت که نام آن به رینبری (Rainberry) تغییر پیدا کرده بود، شنیده شد.
پس از مدتی جاستین سان، موسس ترون در توئیت خود رسماً اعلام کرد کل سهام بیتتورنت را خریداری کرده است. ایجاد توکن بیتتورنت بر بستر بلاکچین ترون برای استفاده در شبکه بیتتورنت با هدف افزایش سرعت دانلود و دسترسی بیشتر و بهتر به منابع مورد نیاز بوده است.
به منظور تحقق این هدف جاستین سان چندی پیش تصمیم گرفت کل سهام کمپانی با سابقه بیتتورنت را خریداری کرده و با ایجاد تغییراتی در پروژه بیتتورنت به منظور تشویق بیشتر کاربران این پلتفرم برای به اشتراک گذاری منابع خود، آن را بهبود بخشد.
بیتتورنت یک پروتکل اشتراکگذاری فایلها به صورت همتا به همتا است که توسط برام کوهن در سال ۲۰۰۱ عرضه شد. بیتتورنت یک پروتکل بسیار کارآمد برای به اشتراکگذاری فایلهایی با حجم زیاد بر بستر اینترنت است که کاربری که قسمتی از یک فایل با حجم زیاد را دانلود کرده باشد، میتواند با به اشتراکگذاری آن با دیگر کاربران، به شبکه کمک کند.
در واقع، پروتکل بیتتورنت بزرگترین پلتفرم غیرمتمرکز فایل در جهان است. کاربران از هرجایی قادر خواهند بود، فایلها را در یک سیستم اشتراکگذاری همتا به همتا دانلود کنند.
پس از خرید بیتتورنت توسط جاستین، ارز دیجیتال بیتتورنت که بر روی شبکه ترون راهاندازی شده بود، ایجاد شد. توکن ایجاد شده، یک توکن کاربردی است که کاربران بیتتورنت میتوانند از آن برای پرداخت در ازای دانلود با سرعت بالا استفاده کنند.
در حال حاضر پروتکل بیتتورنت رایگان است و پس از ایجاد توکن نیز سرویسهایی که قبلا رایگان بوده، همچنان رایگان باقی مانده است. در واقع توکنهای بیت تورنت با هدف ایجاد انگیزه برای کاربران به منظور افزایش به اشتراکگذاری دادهها و منابع خود استفاده میشود که با افزایش اشتراکگذاری فایلها و منابع در شبکه بیتتورنت، سرعت دانلود و میزان دسترسی کاربران افزایش می یابد. کاربرانی که فایلهایی که دانلود کردهاند را به اشتراک میگذارند، میتوانند توسط کاربرانی که قصد دارند آن فایلها را با سرعت بالا دانلود کنند، با توکن بیتتورنت مورد تشویق قرار گیرند.
قبل از ایجاد توکن برای پلتفرم بیتتورنت، این شرکت ۲۰۰ میلیون کاربر فعال داشت. اگر این کاربران بتوانند از بهبودهایی که توسط تیم ترون در پلتفرم آنها صورت گرفته، بهره برند، بیتتورنت میتواند به خوبی با تکنولوژی بلاکچین تطبیق پیدا کند.
از دیگر اتفاقات مهم ترون، بهروزرسانیهای آن میباشد که از این نظر ۲۸ فوریه 2019 یکی از روزهای مهم در برنامههای ترون به شمار میرود، زیرا در این روز به روز رسانی ادیسه ۳.۵ و همچنین به روز رسانی ترونگرید ۲.۰، با عنوان هاردفورک شبکه ترون انجام شد.
اما نکته جالب توجه این است که ترون معمولا تقویمی برای انجام برنامهها و به روز رسانیهای خود به ویژه برنامههای بلند مدت، ارائه نمیدهد و غالباً، کمی قبل از انجام تغییرات یا به روز رسانیهایی که میخواهد انجام دهد، آن را اعلام میکند، که دلیل آن میتواند این امر باشد که تیم ترون همواره قصد دارد چندین خبر مختلف را در یک بازه زمانی کوتاه باهم منتشر کند تا انتشار این اخبار به یکباره باهم تاثیر بیشتری در رشد قیمت ترونیکس داشته باشد.
همکاریها و پذیرندگان
ترون از ابتدای تاسیس تا به امروز با شرکتهای بزرگی اعلام همکاری کرده است که این اعلام همکاریها همواره به رشد قیمت TRX کمک کردهاند.
در ادامه به چند مورد از مهمترین همکاریها که ترون تاکنون اعلام کرده، اشاره شده است.
در تاریخ ۶ مارس ۲۰۱۹، ترون و تتر، با هدف ایجاد یک ارز دیجیتال پایدار بر بستر شبکه ترون در سه ماهه دوم سال ۲۰۱۹، همکاری خود را اعلام کردند.
در تاریخ ۱۱ فوریه ۲۰۱۹، شرکت ALS و ترون با هدف استفاده از بلاکچین برای ردیابی کمکهای مالی، همکاری خود را اعلام کردند.
پلتفرم ترون، نماینده سابق SEC را به عنوان اولین متصدی بخش اجرائیات خود در تاریخ ۹ ژانویه ۲۰۱۹ استخدام کرد.
ترون در زمینه بازیهای غیرمتمرکز. ترون آرکد (TronArcade) با gumi-Cryptos.com که یک شرکت بزرگ در زمینه خرید و فروش بازی در ژاپن است، پیمان همکاری بستند.
همکاری با شرکت بایدو (Baidu) در آگوست سال ۲۰۱۸، که از آن با عنوان غول اینترنتی یاد می شود و از این همکاری نیز به عنوان یکی از بزرگترین همکاریهای ترون نام برده میشود.
همکاری ترون با صرافی بزرگ بایننس با هدف ارائه طرحهای خلاقانه بلاکچین در بخش خیریه بایننس نیز یکی از تاثیرگذارترین همکاریهای پروژه ترون بوده است.
رقبای اصلی
اگر از نظر ارائه قراردادهای هوشمند و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز به پروژه ترون نگاه شود، میتوان پروژههای موفق زیادی را یافت که در این حوزه فعالیت کرده و در نتیجه میتوان آنها را به عنوان رقبای جدی برای ترون در نظر گرفت.
پروژههای برتری که در زمینه ارائه قراردادهای هوشمند و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز میتوان از آنها یاد کرد شامل: اتریوم، ترون و ایاس میشوند.
حال به مقایسهی مختصری بین این سه پروژه میپردازیم. برای سرمایهگذاران و افراد معمولی جامعه انتخاب از بین پروژههایی که کاربردها و تکنولوژیهای تقریبا مشابهی دارند، سخت خواهد بود، بنابراین مقایسه بین پروژههای موفق، با کاربردها و اهداف مشترک میتواند بسیار حائز اهمیت باشد.
اپلیکیشنهای غیرمتمرکز
جاستین سان، در توئیتی در تاریخ ۱۸ فوریه ۲۰۱۹ مقایسهای بین پروژه خود و دو پروژه رقیب خود در حوزه ارائه اپلیکیشنهای غیرمتمرکز ارائه داده و ادعا میکند در زمینه تعداد اپلیکیشنهای غیرمتمرکز و همچنین تعداد کاربران فعالی که از این اپلیکیشنها استفاده میکنند، ترون در رتبه اول قرار دارد.
از آنجایی که ادعای جاستین سان به عنوان قرار گرفتن در رتبه اول در زمینه ارائه اپلیکیشنهای غیرمتمرکز در مقایسه با دو پروژه ایاس و اتریوم، ادعای بزرگی است، بد نیست صحت آن را بررسی کنیم:
مقایسه تعداد اپلیکیشنهای غیرمتمرکز و کاربران فعال آن، از دسامبر ۲۰۱۸ تا فوریه ۲۰۱۹
سایت DappReview به عنوان بزرگترین پلتفرم اپلیکیشنهای غیرمتمرکز در جهان شناخته میشود که اطلاعات خود را از ۶ زنجیره عمومی که اطلاعات بیش از ۲,۵۰۰ اپلیکیشن غیرمتمرکز در آنها ثبت شده، میگیرد.
اکثر سایتهای ردیابی اطلاعات مانند DappReview تعداد کاربران اپلیکیشنهای غیرمتمرکز را به صورت تعداد کاربرانی که با آدرسهای قرارداد هوشمند تعامل دارند، در نظر میگیرند:
به عبارتی دیگر، اگر ۱۰۰۰ آدرس متفاوت، تراکنشهایی را با یک اپلیکیشن غیرمتمرکز آغاز کنند، میتوان گفت آن اپلیکیشن غیرمتمرکز در آن روز ۱۰۰۰ کاربر فعال داشته است.
با استفاده از منطق گفته شده در بالا، نگاهی به آمار کاربران فعال این اپلیکیشنها در پلتفرمهای ترون، ایاس و اتریوم میاندازیم:
نمودار بالا نشان میدهد، تعداد کاربران فعال اپلیکیشنهای غیرمتمرکز در پلتفرمهای ترون، ایاس و اتریوم از ۱۱ دسامبر ۲۰۱۸ تا ۱۰ فوریه ۲۰۱۹ روند رو به رشدی داشته است و همچنین تعداد کاربران فعال اپلیکیشنهای غیرمتمرکزی که بر بستر ایاس قرار دارند، از تعداد کاربران فعال اپلیکیشنهای غیرمتمرکز ترون و اتریوم در این دو ماه بیشتر بوده است.
اما با نگاهی به نمودار حجم تراکنشها در سه شبکه ترون، اتریوم و ایاس میتوان فهمید حجم تراکنشها از حدود ۱۳ ژانویه ۲۰۱۹ به بعد کاهش داشته و میتوان یک کاهش ۶۰-۷۰ درصدی را در اوایل فوریه 2019 نسبت به دسامبر ۲۰۱۸ مشاهده کرد.
در زیر به تعدادی از عواملی که سبب شده با وجود افزایش تعداد کاربران فعالی که از اپلیکیشنهای غیرمتمرکز این سه شبکه استفاده میکنند، حجم تراکنشها کاهش یابد، اشاره میکنیم:
- راهاندازی اپلیکیشنهای غیرمتمرکز به اندازه کافی سودده نیست، و همین امر سبب شده بسیاری از افراد به مرور زمان روند بازسازی اپلیکیشنهای خود را متوقف کنند.
- توجه به اپلیکیشنهای غیرمتمرکز از سوی سرمایهگذاران اصلی، از نوامبر ۲۰۱۸ به بعد به تدریج کاهش یافته و حتی با وجود افزایش تعداد کاربران جدید، به دلیل پایین بودن حجم معاملات این کاربران، کاهش حضور سرمایهگذاران اصلی نتوانسته جبران شود.
- تعداد قابل توجهی از اپلیکیشنهای غیرمتمرکز، با افزایش تعداد دفعات تقابل کاربران با اپلیکیشن، حجم تقلبی ایجاد میکنند.
برای رسیدن به درک بهتر و دقیقتری از تعداد کاربران فعال واقعی از جنبههای دیگری به آمارهای موجود نگاه میکنیم.
در ابتدا نگاهی به نمودار زیر که تعداد کاربران فعال را با توجه به تعداد تراکنشهای انجام شده، بررسی کرده، میاندازیم:
ایاس
در این نمودار، کاربران فعال در پلتفرم ایاس با توجه به تعداد تراکنشهای روزانهای که انجام میدهند، به چندین دسته شامل:
۲ تراکنش در روز، ۳ تراکنش در روز، ۵ تراکنش در روز و ۱۰ تراکنش در روز، تقسیم شدهاند.
همانطور که در نمودار مشخص است، تعداد کاربرانی که ۲ و ۳ تراکنش در روز انجام دادهاند، تقریبا بیثبات است، درحالی که تعداد کاربرانی که ۵ تراکنش در روز داشتهاند تقریبا در حدود 10K-11K و تعداد کاربرانی که ۱۰ تراکنش در روز داشتهاند نیز در حدود 7K-8K ثابت باقی ماندهاست.
در تصویر زیر نیز بار دیگر کاربران فعال اپلیکیشنهای غیرمتمرکز ایاس، از نظر مقدار حجم تراکنشی که انجام دادهاند، به چندین دسته مختلف تقسیم شدهاند، که شامل حجم تراکنش ۱، 2، و ۱۰ ایاس در روز میشود.
هر چهار دسته یک روند نزولی را نشان میدهند. به عنوان مثال، تعداد کاربران با حجم تراکنش بیشتر از ۱ ایاس از ۵K به ۳.۳K افت کرده است.
بر اساس گزارش DappReview، تعداد بازدیدهای صفحات مربوط به ایاس ۶۳% افت داشته است، در صورتی که تعداد بازدیدهای صفحات مرتبط با ترون در مدت زمان مشابه، تنها ۱۸% افت داشته است.
بین دو روشی که برای تشخیص تعداد کاربران فعال واقعی اپلیکیشنهای غیرمتمرکز ایاس مطرح شد، وبسایت DappReview روش دوم، یعنی استفاده از حجم تراکنشهای بالای ۱ ایاس را به عنوان روش مبنا در نظر گرفته است.
ترون
با در نظر گرفتن معیارهایی مشابه آنچه در بالا برای ایاس گفته شد، دو نموداری که در بالا برای ایاس بررسی کردیم برای ترون نیز بررسی میکنیم:
تعداد کاربرانی که بیش از ۵ تراکنش در روز در اپلیکیشنهای غیرمتمرکز ترون داشتهاند، تقریبا در حدود ۷-۸ هزار، ثابت باقی مانده و تعداد کاربرانی که بیش از ۱۰ تراکنش در روز داشتهاند نیز در حدود۳-۴ هزار ثابت ماندهاست.
بطور خلاصه، نمودار بالا نشان میدهد که تعداد کاربران اپلیکیشنهای غیرمتمرکز ترون با در نظر گرفتن میزان حجم تراکنشهایی که انجام دادهاند، تقریباً ثابت مانده است.
تعداد کاربرانی که حجم تراکنشهایی بیش از ۱۰۰ ترونکیس داشتهاند، تقریبا ۶K است که نسبت به ماه گذشته خود تغییر چندانی نداشته است.
اتریوم
برخی از متخصصین حوزه ارزهای دیجیتال معتقدند، روزهای خوب برای اتریوم با روی کار آمدن پروژه ایاس رفته و بعد از آن نیز با آمدن پروژه ترون، از نیمه دوم سال ۲۰۱۸ اتریوم بطور کلی به حاشیه رانده شده است.
با این حال، از لحاظ آماری، پروژه اتریوم در این مدت عملکرد آنچنان بدی در مقایسه با دو رقیب خود یعنی ایاس و ترون نداشته است.
تعداد متوسط کاربرانی که ۵ تراکنش داشتهاند، در حدود ۱.۲K و تعداد کاربرانی که ۱۰ تراکنش داشتهاند، حدوداً ۶۰۰ بودهاست، که در مقایسه با آمار مشابه با دو پروژه ایاس و ترون، عملکرد خوبی به نظر نمیرسد.
اما آمار مربوط به حجم تراکنشهای انجام شده در اپلیکیشنهای غیرمتمرکز اتریوم، عملکرد متفاوتی را نشان میدهد. تعداد کاربران در تمام تقسیمبندیها تقریباً در حدود ۲-۳ هزار است، که ثابت میکند اتریوم همچنان در حوزه اپلیکیشنهای غیرمتمرکز فعال است.
اما آمار دیگری که برای مقایسه تعداد کاربران فعال در این سه پروژه توسط DappReview مورد بررسی قرار گرفته است، تعداد آدرسهایی است که در دو ماه گذشته با قرارداد هوشمند در تعامل بودهاند، که تعداد آن برای سه پروژه ایاس، اتریوم و ترون به شرح زیر است:
ایاس: ۱۹۷ هزار
اتریوم: ۱۵۱ هزار
ترون: ۲۶۷ هزار
تعداد آدرسها (کاربران) فعال
ایاس: ۱۳,۸۴۵- معیار تعداد کاربران فعال: بیش از ۶۰ تراکنش و حجم تراکنش بالای ۶۰ ایاس.
اتریوم: ۲,۱۳۳- معیار تعداد کاربران فعال: بیش از ۶۰ تراکنش و حجم تراکنش بالای ۱.۵ اتر.
ترون: ۱۶,۲۳۶- معیار تعداد کاربران فعال: بیش از ۶۰ تراکنش و حجم تراکنش بالای ۶۰۰۰ ترونیکس.
طبق آماری که بررسی شد، توئیتی که جاستین سان، موسس ترون مبنی بر پیشتاز بودن ترون از نظر تعداد اپلیکیشنهای غیرمتمرکز و کاربران فعالی که از آنها استفاده میکنند، عنوان کرده، تنها با در نظر گرفتن معیار تعداد آدرسهایی است که در دو ماه گذشته با قرارداد هوشمندی در تعامل بودهاند، اما اگر بخواهیم هر پروژه را نسبت به عملکرد گذشته خود بسنجیم، ایاس عملکرد بهتری نسبت به ترون داشته است.
اگر بخواهیم مروری بر آمار مربوط به سه زنجیره در دو ماه گذشته داشته باشیم، درمی یابیم:
- از آنجایی که هرکس ممکن است تعریف متفاوتی از کاربر فعال داشته باشد، و همچنین بر اساس سه معیار متفاوتی که در بالا توسط DappReview مورد بررسی قرار گرفت، تعداد کاربران فعال در هر سه زنجیره به گفته DappReview چیزی بین ۲K و ۶K است.
- از لحاظ آماری، ایاس و ترون کمی بالاتر از اتریوم قرار دارند و همچنین ساخت اپلیکیشنهای غیرمتمرکز در ایاس بسیار سریعتر از ترون و اتریوم است.
- در حال حاضر دنیای اپلیکیشنهای غیرمتمرکز در یک مرحله ساکنی قرار دارد که برای رشد نیاز به یک نوآوری جدید دارد.
رویدادها و اخبار تاثیرگذار روی قیمت
اخبار و رویدادهایی که در زمینههای مختلف، از لیست شدن در صرافیهای معتبر گرفته تا بهبودهای فنی در مورد یک پروژه اتفاق میافتد، از جمله عوامل بسیار مهمی است که همواره در تحلیل فاندامنتال پروژهها مورد بررسی قرار میگیرد. به همین خاطر به بررسی اخبار مهمی که در ماههای اخیر درباره پروژه ترون منتشر شده و تاثیری که بر روی قیمت توکن آن، یعنی TRX داشته، میپردازیم.
۴ مارس ۲۰۱۹
پروتکل ترون و تتر، همکاری خود مبنی بر معرفی تتر بر روی شبکه ترون در سه ماه دوم سال ۲۰۱۹ را اعلام کردند. به دنبال انتشار این خبر قیمت ارز دیجیتال پروژه ترون در مدت چند ساعت، در حالی که اکثر ارزها با کاهش قیمت مواجه بودند، یک افزایش قیمت ۹.۵۲% را تجربه کرد.
۲۶ فوریه ۲۰۱۹
تیم ترون طی بیانیهای اعلام کرد توکن ترونیکس TRX در پلتفرم رسمی صرافی بزرگ بیتمکس لیست میشود.
۲۵ فوریه ۲۰۱۹
جاستین سان، بنیانگذار ترون اعلام کرد تعداد دنبالکنندههای فیسبوک ترون از مرز ۱ میلیون نفر عبور کرد.
۲۲ فوریه ۲۰۱۹
توکن ترونیکس TRX در صرافی bitget3 لیست میشود.
۲۰ فوریه ۲۰۱۹
- کمپانی سرویسهای سرمایهگذاری ارزهای دیجیتال بیتگو BitGo اعلام کرد توکن ترون را به کیف پول خود اضافه کرده و از آن پشتیبانی میکند.
- جاستین سان، موسس و بنیانگذار ترون در توئیتر خود اعلام کرد، پروژه ترون از نظر تعداد اپلیکیشنهای غیرمتمرکز و تعداد کاربران فعالی که از اپلیکیشنهای غیرمتمرکز آنها استفاده میکنند، در رتبه اول قرار دارد.
۱۴ فوریه ۲۰۱۹
سایت DappReview اعلام کرد تعداد اپلیکیشنهای غیرمتمرکز ترون در مدت سه و نیم ماه به ۲۰۰ رسیده است.
۱۳ فوریه ۲۰۱۹
ترون در اپلیکیشن SpendApp لیست شده و از این پس میتوان با حساب بانکی، ترونیکس خرید و فروش کرد. توکن TRX را میتوان در بیش از ۴۰ میلیون منطقه با استفاده از کیفپول Spend و ویزا کارت به صورت آنی تبدیل به پول رایج فیزیکی کرد.
۱۱ فوریه ۲۰۱۹
کمپانی ALS با ترون برای استفاده از تکنولوژی بلاکچین با هدف پیگیری کمکهای مالی، قرارداد همکاری بستند.
۶ فوریه ۲۰۱۹
اپیک دراگون (Epic Dragons) ( از جمله بازیهای غیرمتمرکزی است که بر بستر زنجیره ترون فعالیت میکند)، به عنوان اپلیکیشن غیرمتمرکزی که بیشترین تعداد کاربر در طول ۲۴ ساعت در تاریخ ۶ فوریه ۲۰۱۹ با آن کار کردهاند را در DappRadar ثبت کرد.
اما با توجه به تمام اخبار مثبتی که در ماه فوریه ۲۰۱۹ در ترون اتفاق افتاده، به دلیل روند نزولی بازار و غلبه خرسها، ترون در این ماه در بیشتر روزها با کاهش قیمت همراه بود و قیمت آن از ۱ فوریه تا ۲۸ فوریه از ۰.۰۲۷ دلار به ۰.۰۲۳ دلار رسیده است، که به عبارتی شاهد یک کاهش قیمت ۱۷.۴ درصدی در مدت یک ماه بوده است.
اخبار مرتبط با بیتتورنت
۲۳ جولای ۲۰۱۸
کمپانی بیتتورنت و ترون به طور رسمی در صفحات توئیتر خود، خبر خریداری سهام بیتتورنت توسط ترون را منتشر کردند.
با انتشار این خبر، قیمت ترون با یک رشد ۱۴.۱۵ درصدی طی پنج روز پس از انتشار این خبر مواجه شد.
۲۷ نوامبر ۲۰۱۸
مشتریان بیتتورنت میتوانند با استفاده از بیتکوین، بایننس کوین و توکن ترون از پلتفرمهای بیتتورنت و میکروتورنت خرید انجام دهند.
۳ ژانویه ۲۰۱۹
- بیتتورنت ارز دیجیتال خود را در شبکه ترون راه اندازی میکند.
- فروش عمومی توکن بیتتورنت بهزودی در قسمت لانچپد بایننس قرار خواهد گرفت.
۷ ژانویه ۲۰۱۹
انتشار وایتپیپر بیتتورنت
۱۷ ژانویه ۲۰۱۹
- بایننس اعلام کرد توضیحات لازم برای فروش عمومی توکن بیتتورنت را بر روی پلتفرم خود قرار داده است و تاریخ شروع فروش عمومی این توکن را ۲۸ ژانویه اعلام کرد.
- استفاده از توکن بیتتورنت از تابستان بر روی پلتفرم بیتتورنت در دسترس قرار میگیرد.
۲۰ ژانویه ۲۰۱۹
بیتتورنت جزئیات بیشتری در مورد اولین ایردراپ خود منتشر کرد. طبق این خبر، در تاریخ ۱۱ فوریه ۲۰۱۹، بیتتورنت اولین ایردراپ خود را با اهدای توکنهای بیتتورنت به دارندگان ترون انجام خواهد داد.
در این ایردراپ قرار است ۱۰,۸۹۰,۰۰۰,۰۰۰ توکن بیتتورنت که معادل ۱.۱ درصد از کل سرمایه بیتتورنت است، استفاده شود. ایردراپهای بیتتورنت قرار است یازدهم هر ماه انجام شده و تا ۱۱ فوریه ۲۰۲۵ ادامه خواهد داشت.
۲۲ ژانویه ۲۰۱۹
در تاریخ ۲۲ ژانویه بایننس و چند روز قبل و بعد از بایننس، سایر صرافیها و کیفپولها، پشتیبانی خود از ایردراپ بیتتورنت را اعلام کردند.
۲۸ ژانویه ۲۰۱۹
فروش عمومی ۵۹.۸ میلیارد توکن بیتتورنت که ارزشی برابر با ۷.۲ میلیارد دلار داشت، در عرض پانزده دقیقه در لانچ پد بایننس تمام شد و تعداد زیادی از کاربران موفق به خرید نشدند.
۳۰ ژانویه ۲۰۱۹
بایننس توکن بیتتورنت را برای خرید و فروش با سه جفت BTT/BNB، BTT/BTC و BTT/USDT در تاریخ ۳۱ ژانویه بر روی پلتفرم خود قرار میدهد.
۱ فوریه ۲۰۱۹
توکن بیتتورنت یک روز پس از قرار گرفتن در صرافی بایننس، بیشترین حجم معاملات روزانه در بایننس را داشت که برابر با ۸۱ میلیون دلار بود.
۴ فوریه ۲۰۱۹
قیمت بیتتورنت از زمان عرضه اولیه (ICO) آن تا تاریخ ۴ فوریه بیش از ۶۰۰ درصد افزایش داشته است. قیمت این توکن در زمان عرضه اولیه آن که در تاریخ ۲۸ ژانویه در لانچپد بایننس انجام شد، ۰.۰۰۰۱۲ دلار و در تاریخ ۴ فوریه ۰.۰۰۰۸۸۵ دلار معامله شد، که یک افزایش قیمت ۶۲۹ درصدی در مدت ۸ روز را نشان میدهد.
تیم فنی و اجرایی
جاستین سان (Justin Sun)
مؤسس و بنیانگذار ترون، جاستین سان قبل از تأسیس ترون در پروژه ریپل به عنوان نماینده و مشاور مشغول به کار بوده و همچنین اپلیکیشن پیوو (Peiwo) که یکی از بزرگترین اپلیکیشنهای پخش زنده در چین است، را در سال ۲۰۱۳ تأسیس کرد.
لوشن چن (Lucien Chen)
دومین شخصیت مهم در تیم ترون لوشن چن (Lucien Chen) است. او که از کارمندان ارشد شرکتهای بزرگی چون تنسنت (Tencent) و علیبابا بوده، حالا رهبری بخش فنی ترون را بر عهده دارد.
بقیه اعضای تیم ترون نیز در حال حاضر از پکن تا سئول، توکیو، سانفرانسیسکو و بسیاری از کشورها و مناطق دیگر گسترده شده و در مجموع بیش از ۱۰۰ عضو را شامل میشوند. تیم پشتیبانی ترون از نظر تکنولوژی بلاکچین، افراد باتجربهای هستند که سابقه کار در شرکت های غول اینترنتی مانند علیبابا، Tencent و Baidu را دارند.
شبکههای اجتماعی ترون
تعداد دنبال کنندهها: ۳۹۲ هزار
تعداد دنبال کنندهها: 70.1K
تعداد دنبال کنندهها: ۱ میلیون
لینکدین
تعداد دنبال کنندهها: 20K
حال در ادامه به بررسی برخی پارامترهای عددی مانند مارکت کپ، حجم معاملات روزانه، NVT، ROI و تاثیر آنها بر روی ترون میپردازیم.
مارکتکپ یا ارزش کل بازار
پروژه ترون با حجم سرمایه ۲ میلیارد دلاری در حال حاضر در جایگاه دهم در میان ارزهای دیجیتال قرار دارد.
وجود دو پروژه رقیب، یعنی اتریوم و ایاس که با داشتن حجم سرمایه بیشتر نسبت به ترون، به ترتیب در جایگاههای دوم و هفتم قرار دارند، رقابت را برای این پروژه سختتر کرده است.
برای پی بردن به اهمیت جایگاه پلتفرمهای ارائه دهنده قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز میتوان با جمع کردن حجم سرمایه موجود در آنها، سهم آنها از کل بازار ارزهای دیجیتال یا برای دید بهتر سهم آنها از کل بازار آلت کوینها را بدست آورد.
بدون نیاز به محاسبه و با یک دید کلی به لیست ارزهای دیجیتال هم میتوان اهمیت این ارزها را با توجه به اینکه سه پروژه از این دسته از ارزهای دیجیتال در جمع ده ارز دیجیتال برتر قرار دارند، فهمید.
اگر سهم سه پروژه ارائه دهنده قراردادهای هوشمند و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز را در بین ۱۰ ارز دیجیتال اولیه به غیر از بیت کوین محاسبه کنیم، خواهیم دید که از ۱۰ آلت کوین اولیه ۴۴ درصد آن را این سه پروژه تشکیل میدهند.
حجم معاملات
با بررسی تاریخچه حجم معاملات روزانه در ترون میتوان فهمید که در زمانهایی که افزایش مارکتکپ با افزایش حجم معاملات روزانه در صرافیها همراه بوده، افزایش حجم سرمایه و به تبع آن افزایش قیمت ادامهدار بوده است.
همچنین در شرایطی که در چندین روز متوالی شاهد افزایش حجم معاملات باشیم، اما مارکتکپ و در نتیجه قیمت تغییر نکند، به عنوان ناحیه Accumulation یا جمعآوری تلقی میشود که خریداران و فروشندگان زیادی در حال فعالیتاند و در آینده نزدیک میتواند منجر به افزایش قیمت شود.
اما باید در نظر داشت که حجم معاملات انجام شده در صرافیها فقط بخشی از تراکنشهای انجام شده در شبکه ترون را نشان میدهد و برای ردیابی درستتر قیمت، باید حجم تراکنشهای انجام شده در شبکه یا بلاک چین ترون را بررسی کرد.
ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه ترون
علاوه بر حجم معاملات انجام شده در صرافیها، پارامتر دیگری وجود دارد که ارزش تراکنشها در شبکه ترون را بر حسب دلار مشخص میکند و اهمیت بیشتری نسبت به حجم معاملات صرافیها دارد. زیرا ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه بلاک چین یک ارز دیجیتال بسیار بهتر میتواند فعالیت کاربران آن پروژه را نشان دهد.
به علاوه اینکه درصد زیادی از حجم معاملات ثبت شده در صرافیها نامعتبر و جعلی است و اطلاعات حاصل از آنها قابل اتکا نیست. اما ارزش تراکنشهای ثبت شده در شبکه بلاک چین پروژه معتبر است و نمیتواند دستکاری شود. اما در شبکههایی که شفافیت کافی وجود ندارد نمیتوان به تراکنشهای انجام شده در بلاک چین آنها دست یافت و در نتیجه محاسبه ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه برای آنها امکانپذیر نخواهد بود.
بررسی پارامتر NVT
این پارامتر، ارزش یک شبکه نسبت به ارزش تراکنشهای انجام شده در آن را در بازههای زمانی مختلف بررسی میکند.
پارامتر NVT از تقسیم کل حجم سرمایه موجود در پروژه بر تراکنشهای روزانه انجام شده در شبکه آن پروژه بدست میآید و مشابه پارامتر PE که در بازار سهام مورد استفاده قرار میگیرد، است.
اما از آنجایی که ارزش تراکنشهای انجام شده در هر روز در بلاک چین ترون قابل دستیابی نیست، نمیتوان مقدار پارامتر NVT را برای این پروژه محاسبه کرد.
میزان به صرفه بودن استخراج
ترون بر خلاف بسیاری از ارزهای دیجیتال (مثل بیت کوین و اتریوم)، مبتنی بر ماینینگ و اثبات انجام کار نیست. زیرا به عقیده تیم ترون امکان انحصاری شدن ماینینگ در آینده وجود دارد و کسانی که هیچ اعتقادی به یک ارز دیجیتال ندارند هم میتوانند بخش بزرگی از عملیات ماینینگ را در دست گیرند.
همچنین همانطور که همه میدانیم در این الگوریتم، انرژی زیادی از برق تلف میشود. یکی از راهکارهایی که برای جلوگیری از هدر رفت انرژی و انحصاری شدن ماینینگ پیشنهاد شده، الگوریتم اثبات سهم (Proof of Stake – POS) است.
در فرایند اثبات سهام، دارندگان واحدهای یک ارز دیجیتال میتوانند با اختصاص دارایی خود به شبکه، در عمل تولید و تایید بلاک مشارکت و کسب درآمد کنند. با این روش علاوه بر اینکه نیازی به مصرف برق و خرید سخت افزار نیست، تنها کسانی مشارکت خواهند کرد که واحدهای یک ارز دیجیتال را بخرند. بنابراین از آنجایی که خودشان نیز مقدار مشخصی از آن ارز دیجیتال را دارند، منافع خود را در گرو منافع کل شبکه دانسته و از این رو تلاششان در جهت حفظ امنیت شبکه خواهد بود.
به عقیده تیم ترون الگوریتم اثبات سهام به خودی خود مشکل ساز خواهد بود و باید این الگوریتم را در جهت بهبود شبکه، سفارشیسازی کرد.
به اعتقاد آنها در اثبات سهام معمولی، افراد ثروتمند شانس بیشتری برای تولید بلاک دارند و ممکن است تاثیرگذاری آنها به حدی بالا برود که شبکه را به خطر بیاندازد.
ترون از الگوریتم اثبات سهام نمایندگی شده (Delegated Proof of Stake – DPoS) بهره میبرد. در این الگوریتم همه در تولید بلاک و تایید تراکنشها نقش ندارند و به جای آن ۲۷ نماینده از کل شبکه در کار تولید بلاک شرکت و کسب درآمد میکنند.
در واقع همه دارندگان توکن TRX میتوانند به نامزدهایی به عنوان نمایندگان خود رای دهند و در نهایت ۲۷ نماینده برای تولید بلاک انتخاب میشود. اگر نمایندهای قصد خراب کاری داشته باشد، آفلاین شود یا هر چیز دیگری، خیلی سریع با رای جامعه، نماینده دیگری جایگزین میشود.
برای نامزد شدن در انتخابات، یک سری شرایط خاص وجود دارد که یکی از آنها پرداخت ۹,۹۹۹ واحد ترون (TRX) است. رایگیری هر ۶ ساعت یکبار مجدد انجام شده و لیست نمایندگان بهروز میشود.
ترون سیستم خود را نوعی دموکراسی واقعی میداند که در آن شهروندان یک جامعه برای بهبود وضعیت خود به نمایندگان واجد شرایط رای میدهند. نمایندگان از نوع نودهای ارشد (Super Representative Witness) هستند که در بالا توضیح دادهایم.
زمان بلاک ترون ۳ ثانیه بوده و پاداش بلاک آن ۳۲ واحد TRX است. به طور کلی سالانه ۳۳۶,۳۸۴,۰۰۰ واحد ترون (TRX) به نمایندگان منتخب تعلق میگیرد. همچنین بین ۱۲۷ نامزد نمایندگی هم هر ۶ ساعت ۱۱۵,۲۰۰ واحد TRX توزیع میشود. میزان رای دریافتی در میزان پاداش دریافتی موثر است.
برای اینکه کاربران بتوانند در رایگیری شرکت کنند باید چیزی به نام ترونپاور TronPower یا به اختصار TP داشته باشند. برای بدست آوردن TP افراد جامعه باید توکنهای TRX خود را به شبکه اختصاص دهند یا به اصطلاح فریز کنند. هر واحد TRX برابر با یک TP است.
اما از آنجایی که ترون از اثبات سهام نمایندگی شده استفاده میکند، به صرفه بودن استخراج و یا حتی نگهداری توکنهای TRX اصلا برای آن مطرح نمیشود.
نرخ بازگشت سرمایه (ROI)
پارامتر ROI یا نرخ بازگشت سرمایه، نشاندهنده میزان رشد قیمت یک ارز دیجیتال از ابتدای راهاندازی تا زمان بررسی این پارامتر است. نرخ بازگشت سرمایه برای ترون با در نظر گرفتن قیمت اولیه ثبت شده ۰.۰۰۲۰۵۱ دلار از آن در سپتامبر ۲۰۱۷، برابر با ۱,۱۰۰% محاسبه شده که درصد قابل توجهی است.
یعنی اگر در سپتامبر ۲۰۱۷، مبلغ ۱ میلیون تومان بر روی این ارز دیجیتال سرمایهگذاری میکردید، الان سرمایهتان ۱۲ میلیون تومان شده بود.
یعنی ۱۲ برابر شدن سرمایه در مدت ۲ سال!
جمعبندی
از آنجایی که ترون در اوایل سال ۲۰۱۸ کار خود را شروع کرده، یک پروژه نوپا به حساب میآید و با توجه به اینکه تمرکز پروژه ترون در حال حاضر بر روی ارائه قراردادهای هوشمند و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز است، کار سختی در پیش دارد، زیرا خیلی پیش از آنکه ترون بخواهد شکل بگیرد، دو پروژه اتریوم و ایاس وجود داشتند و با موفقیت بر روی ارائه قراردادهای هوشمند و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز کار میکردند.
بنابراین، ترون اگر بخواهد موفق شود و از این دو پروژه پیشی بگیرد، باید کاری متفاوت و فراتر از این دو پروژه ارائه دهد. طبق تمام آماری که بررسی شد، در حال حاضر ترون و ایاس در تعداد اپلیکیشنهای غیرمتمرکز و کاربران فعالی که از آنها استفاده میکنند، در یک رقابت بسیار نزدیک قرار دارند، اما ترون گاهی با استفاده از روشهای مختلف که یکی از مواردش را در بررسیهایی که توسط DappReview انجام شده بود، دیدیم، آمار تقلبی ایجاد میکند، که این امر شاید در کوتاهمدت بتواند تاثیر مثبتی روی قیمت ترونیکس داشته باشد، اما در بلند مدت و با افشاگری سایتهایی که این آمار را با در نظرگرفتن معیارهای مختلف بررسی میکنند، میتواند به شدت به ضرر این پروژه تمام شود.
ترون همواره سعی کرده با بکارگیری مارکتینگ قوی خود و همچنین ایجاد دادههای تقلبی چه در مورد اپلیکیشنهای غیرمتمرکز و کاربران آن در شبکه ترون و چه در مورد شبکههای اجتماعی خود، و در مجموع عدم شفافیتی که با کاربران داشته، از دو رقیب جدی خود یعنی اتریوم و ایاس پیشی بگیرد و بارها، چالشهای مختلفی را برای بحث و جدل با دو رقیب خود در توئیتر و سایر شبکههای اجتماعی مطرح کرده است.
اما نباید نادیده گرفت که ترون با وجود جاستین سان و تیم بزرگی از متخصصان مختلف، مارکتینگ قوی، راهاندازی ماشین مجازی ترون و برنامهای که برای ایجاد توکن پایدار مبتنی بر شبکه ترون با همکاری تتر دارد و همچنین با وجود خرید سهام بیتتورنت و ایجاد توکن مبتنی بر ترون برای آن، حالا قدرت بیشتری گرفته و باید دید عملکرد آن در آینده در مقایسه با اتریوم و ایاس به چه صورت خواهد بود.
باید اخبار روز ترون رو بزارین