داستان عجیب تترهایی که در مرز روسیه و چین معامله میشوند
واردکنندگان چینی در روسیه روزانه بالغ بر ۳۰ میلیون دلار تتر (USDT) از بازارهای فرابورس مسکو خریداری میکنند. آنها برای ارسال این مبالغ هنگفت به کشورشان که قوانین سرمایهگذاری سختگیرانهای دارد، از ارزهای دیجیتال استفاده میکنند. آنا بایداکوا درباره معاملات عجیب تتر در روسیه مطلبی در کویندسک نوشته است که در ادامه آن را میخوانیم.
این بازرگانان در گذشته برای انجام این کار از بیت کوین استفاده میکردند، اما پس از سقوط بازار در سال ۲۰۱۸ به تتر روی آوردند. تتر طوری طراحی شده که ارزش دلاری آن ثابت است.
یکی از معاملهگران اهل مسکو در این خصوص میگوید:
با وجود شک و شبهههای به وجود آمده در مورد پشتوانه (دلاری) تتر، هیچکس در بازار به این مسئله اهمیتی نمیدهد.
صدای گوشخراش ماشینهای اسکناسشمار ادارهای که پنجرههای بلند آن به بناهای دیدنی مسکو مشرف بودند، به گوش میرسید. اُلِگ، رئیس یکی از میزهای معامله فرابورس (OTC) ارزهای دیجیتال، که خواست نام خود و شرکتش فاش نشود، میپرسد:
این صدا را میشنوی؟ این صدا، ۲۴ ساعت شبانهروز و هفت روز هفته قطع نمیشود.
کار و بار این شرکتها با توجه به موج حضور بازرگانان چینی که هر روز با کیسههای پرپول به اینجا میآیند، پر رونق است. الگ گفت که از طریق میز معاملاتی او، روزانه حدود سه میلیون دلار ارز دیجیتال به فروش رسیده و بخش عمدهی آن به چین ارسال میشود؛ اما غافلگیرانهتر از همه اینها، نوع ارز دیجیتال ارسالی است.
بیت کوین که قدیمیترین ارز دیجیتال و صاحب بیشترین ارزش در بازار است، تنها ۲۰ درصد از فروش الگ را تشکیل میدهد. ۸۰ درصد بقیه به توکن دلار محور تتر یا USDT تعلق دارد. تتر به معاملهگران ارزهای دیجیتال اجازه میدهد تا با جابهجایی سریع پول میان صرافیها، از فرصتهای آربیتراژ (خریدوفروش آنی در دو بازار مختلف) نهایت استفاده را ببرند.
به گفته چندین معاملهگر فرابورس اهل مسکو، این توکن حداقل یک کاربرد در دنیای واقعی داشته و واردکنندگان چینی از آن به عنوان روشی برای انتقال وجه استفاده میکنند. این معاملهگران، ادعا میکنند که حجم کلی تتر خریداریشده توسط کسبوکارهای چینی، به ۱۰ تا ۳۰ میلیون دلار در روز میرسد.
مایا شاخنازاروا، مدیر میز معاملات فرابورس صرافی هیوبی (Huobi) روسیه، میگوید:
این معاملهگران، پول نقد زیادی در روسیه دارند و برای انتقال آن به چین، باید از تتر استفاده کنند.
روند انجام این کار بسیار ساده است. شاخانازاروا در ادامه گفت:
مشتری با پول نقد وارد شرکت میشود، ما قیمت را در صرافی ثبت میکنیم و پس از توافق بر سر قیمت، معامله را انجام میدهیم. مشتری سپس پول را به همراه یک آدرس کیف پول تحویل ما داده و فروشنده، معادل تتر آن را به کیف پولش ارسال میکند.
اما شاید سوال شود چرا تتر؟ تتر تمام مزیتهای معمول ارزهای دیجیتال، مانند محدود نبودن مقدار و مکان پول ارسالی را داشته و برخلاف اکثر ارزهای دیجیتال، دچار نوساناتی که ارسال روزانه فرا مرزی را غیرممکن میکند، نمیشود.
علیرغم سؤالات مطرحشده درباره پشتوانه دلاری تتر و پررنگ شدن این قضیه در پرونده قضایی دادستان عمومی ایالت نیویورک، قیمت این ارز دیجیتال باثبات، معمولاً حدود یک دلار باقی میماند. تبدیل تتر به روبل (ارز رایج روسیه)، معمولاً در مکانهایی از جمله صرافی هیوبی و آسمانخراشهای مرکز تجاری مسکو انجام میشود. شاخنازاروا پاسخ میدهد:
میزهای معاملات فرابورس زیادی در مرکز تجاری مسکو فعالیت دارند. معمولاً در هر ساختمان، چند اداره از این نوع وجود داشته و حجم معاملات روزانهی همه آنها، به دهها میلیون دلار میرسد. تمام این مبادلات، توسط پول نقد انجام میشود.
کاربرد بینظیر تتر چیست؟
رومن دوبرینین، یکی دیگر از این معاملهگران فرابورس، میگوید:
واردکنندگان بازار غیررسمی چینی، پیش از سقوط بازار در سال ۲۰۱۸، برای انتقال وجه فرا مرزی، از بیت کوین استفاده میکردند و به دلیل صعود مداوم قیمت بیت کوین، این بازرگانان و واسطههایی که برای خرید ارزهای دیجیتال به آنها کمک میکردند، پول بیشتری به دست میآوردند.
رومن ادامه میدهد:
اما از اول سال ۲۰۱۸ به بعد، امید به بازگشت یا افزایش قیمت بیت کوین در پایان سال، کار پرخطری به نظر میرسید. با کاهش مداوم قیمت بیت کوین، استفاده از تتر معقولانهتر بود. چینیها به تتر متکی بودند و اعتماد زیادی به آن داشتند؛ علی الخصوص که تتر از قابلیت نقد شوندگی بالایی برخوردار است.
اکثر مشتریان دوبرینین، چینی هستند و میتوانند به سادگی از طریق تلگرام با او صحبت کنند.
معاملهگران برای خرید یا فروش دلاری تتر از شرکت سازندهی این ارز دیجیتال، باید فرایند احراز هویت را پشت سر گذاشته و از طرف شرکت تائید شوند؛ اما از آنجا که این توکن بر بستر شبکههای بلاک چین عمومی (بیت کوین، اتریوم و ترون) بنا شده، هرکسی میتواند آن را دریافت یا ارسال کند. همچنین، برای استفاده از آن در معاملات ثانویه نیز هیچ محدودیتی وجود ندارد.
لازم به ذکر است که تاکنون، هیچ پاسخی از سوی تتر در خصوص این گفتهها دریافت نشده است.
با وجود اینکه بانک مرکزی چین (People’s Bank of China)، مبادله فوری ارز فیات و ارزهای دیجیتال را از سپتامبر سال ۲۰۱۷ ممنوع و صرافیها را مجبور به خروج از کشور و محدود کردن معاملات ارز دیجیتال کرده، اما بازرگانان بهسادگی میتوانند تتر را به ارز رایج تبدیل کنند.
معاملهگران چینی که قصد تبدیل داراییهای دیجیتال خود به یوان چین را دارند، همچنان میتوانند به یک بازارگردان فرابورس، مانند بازارگردانهایی که در صرافیهای اوکی اکسچنج (OKEx) و هیوبی (Huobi) ثبت شدهاند، مراجعه کرده و با خریداران ارتباط برقرار کنند. در ادامه نیز میتوانند پس از دریافت وجه موردنظر از طریق بانک یا پلتفرمهای پرداختی علی پی (Alipay) یا ویچت پی (WeChat Pay)، برای خریداران، ارز دیجیتال ارسال کنند.
مدتهاست که منتقدان، نرخ برابری تتر با دلار آمریکا را زیر سؤال بردهاند. پرونده مطرحشده از سوی دادستان عمومی نیویورک مشخص کرد که شرکت تتر، مقدار زیادی از سرمایه خود را به صرافی بیتفینکس (Bitfinex) که مدیران و صاحبان مشترکی با تتر دارد، قرض داده و در حال حاضر، تنها ۷۴ درصد این ارز توسط پول نقد و داراییهای دیگر پشتیبانی میشود.
ظاهراً هیچ یک از این اخبار منفی، معاملهگران مسکو و مشتریان چینی آنها را تحت تأثیر قرار نداده است. کنستانتین پلاونیک (Konstantin Plavnik)، مدیر اجرایی صرافی ابزارهای مشتقه ارز دیجیتال زینا (Xena)، میگوید:
هیچکس درواقع به پشتوانه داشتن یا نداشتن تتر اهمیتی نمیدهد.
اعتماد به قدرت برتر تتر در پرداختها، به راحتطلبی معاملهگران و عادات آنها مربوط میشود. بازار ارزهای دیجیتال، به تتر نیاز داشته و به همین دلیل، به تتر اعتماد میشود.
معامله گران فرابورس یادآور شدند که حجم معاملات روزانه تتر، چندین برابر ذخیره در گردش این آن است و این امر، نشان میدهد که مردم، این توکن را بارها در طول روز دستبهدست میکنند. برای مثال در تاریخ ۲۹ جولای، حجم روزانه معامله USDT برابر با ۱۷.۵ میلیارد دلار و کل ذخیره آن، چیزی در حدود ۴ میلیارد دلار گزارش شد.
سرعت گردش تتر بسیار بالا بوده و به همین دلیل، برای بازرگانهایی که از این توکن برای انتقال پول استفاده میکنند، پشتوانه داشتن یا نداشتن آن تنها در یک روز، اهمیت چندانی ندارد. یکی از شرکتهای پیشروی حوزه ارزهای دیجیتال در مسکو گفته است:
میزان زیادی UDST در طول شب به چین منتقل شده و سپس به یوان تبدیل میشود.
ولادیسلاو بولوچنیکوف (Vladislav Bulochnikov)، یکی از مسئولان شرکت خدمات کیف پول چتکس (Chetex)، خاطرنشان میکند:
قدرت عادت معاملهگران و اعتماد کاربران به تتر، آن را حتی در صورت از دست دادن نیمی از پشتوانهاش، حفظ خواهد کرد.
دور زدن قوانین سرمایهگذاری
دولت چین در ادامه قوانین سرمایهگذاری سختگیرانه خود، سقف خریدوفروش ارزهای خارجی را به ۵۰ هزار دلار در سال محدود کرد. درست است که مردم میتوانند سهم بیشتری درخواست کنند، اما باز هم مقدار ارز قابل معامله، محدود خواهد بود. در سال ۲۰۱۷ اعلام شد که برخی چینیها به دلیل اعمال این محدودیتها، ترجیح میدهند برای انتقال پول به خارج کشور، از ارز دیجیتال استفاده کنند.
سال گذشته، مقامات روسی به طور رسمی تائید کردند که بازرگانان چینی برای وارد کردن کالاهای ارزانقیمت به مراکز خرید مسکو و فروش آنها، از ارزهای دیجیتال استفاده میکنند. یوری پولوپانوف (Yuri Polupanov)، رئیس بخش نظارت و کنترل ارز بانک روسیه، در رویداد سال ۲۰۱۸ شرکت تامسون رویترز، عنوان کرد:
حدود ۹.۵ میلیارد دلار از این گردش پولی کنترل نشده، به چندین مرکز خرید بزرگ مسکو مربوط میشود.
این مراکز خرید که در دل انبارهای بزرگی در حومه شهر مسکو قرار دارند، غرفههای خردهفروشی بسیاری داشته و اغلب، لباسها را با قیمتی پایین و به صورت نقدی میفروشند. این غرفهها برای افرادی که توانایی خرید کمی داشته و میخواهند از فروشگاههای زنجیرهای که اجناس خود را با شیوه بازاریابی انبوه میفروشند دوری کنند، ارزش زیادی دارد. پولوپانوف در این رویداد همچنین اذعان کرد:
شاهد هستیم که بخش زیادی از درآمد افراد به ارزهای دیجیتال تبدیل میشود اما در حال حاضر بههیچوجه این موضوع گزارش نشده است. همچنین، همزمان، این ارز دیجیتال (تتر) از طریق ایمیل به کشور بازرگانان و تولیدکنندگان (چین) ارسال شده و سپس به ارز رایج آنها تبدیل میشود.
به گزارش یکی از روزنامههای روسیه در ماه مارس ۲۰۱۹، این وجوه درجاهایی مانند هتل دروژبا (به معنی دوستی) که در نزدیکی مرکز خریدی به اسم مسکو قرار دارد، بهصورت نقدی دریافت شده، سپس به ارز دیجیتال تبدیل شده و به هنگکنگ فرستاده میشود.
حجم معاملات دفاتر عمدهفروشی در هتل دروژبا، حدود ۱۰ تا ۱۲ میلیون دلار در روز تخمین زده شده است. این عملیات بعد از حمله پلیس به هتل و دیگر مراکز خرید مورد نظر بانک روسیه در ماه مارس امسال، برای مدت کوتاهی متوقف شد.
دوبرینین، یکی از معاملهگران فرابورس معتقد است که میزهای معاملاتی کوچک ارزهای دیجیتال هنوز در این مراکز خرید فعال هستند اما حجم معاملات آنها نیاز بازرگانان را برطرف نمیکند. او توضیح داد که بسیاری از معاملهگران خارجی از رفتن به این مکانها هراس دارند زیرا جو خطرناکی بر آنجا حاکم شده است. او میگوید:
کارکنان اینجا میتوانند اطلاعات مربوط به میزان پولی که حمل میکنید را به خلافکاران فروخته و گروهی مسلح، شما را در گوشهای غافلگیر کنند. مردم در اینجا تنها با محافظین مسلح رفتوآمد میکنند.
متاسفیم که این مطلب نتوانسته نظر شما را جلب کند. لطفا با نظرات و پیشنهادات خود، ما را در بهبود همیشگی سایت یاری دهید.