برگزاری اولین مرحله از عرضه اولیه گرام / صرافی لیکوئید، میزبان پیشفروش مشکوک ارز دیجیتال تلگرام
به نظر میرسد که اولین مرحله از عرضه اولیه عمومی توکن گرام (Gram) در حال برگزاری باشد. تلگرام اوایل سال گذشته در یکی از ICOهای بزرگ، توکنهای خود را به تعداد محدودی از سرمایهگذاران فروخت و سرمایه عظیمی را در ICO خصوصی جمعآوری کرد.
به گزارش تککرانچ، تلگرام سال گذشته در عرضه اولیه خصوصی موفق به جمعآوری ۱.۷ میلیارد دلار سرمایه شد. برخلاف انتقاد عدهای مبنی بر استفاده از ایدههای قدیمی و ارائه اهداف دستنیافتنی توسط تلگرام، توکنهای پروژه که گرام (Gram) نام دارد با تقاضای زیادی روبرو شد.
حال قرار است توکنهای گرام در ۱۰ام ژولای (۱۹ تیر) در صرافی ارز دیجیتال لیکوئید (Liquid) به فروش برسد.
به گفته مدیر صرافی، این فرایند تنها عرضه محدودی از توکنهای گرام خواهد بود که در ماه اکتبر اتفاق میافتد. گفتنی است که ایالات متحده، کرهجنوبی، ژاپن و ایران جزو کشورهایی هستند که فروش گرام به کاربران آنها ممنوع شده است.
این صرافی ژاپنی که بیش از ۱ میلیارد دلار ارزشگذاری شده، به طور مستقیم با تلگرام به توافق نرسیده است. همین موضوع نیز باعث شده تا شک و تردیدهایی درباره این پیشفروش بالا بگیرد.
در عوض این صرافی موافقت کرده که تعداد محدود اما نامشخصی از توکنهایی که توسط شرکت Gram Asia نگهداری میشوند را به فروش برساند. موسسه Gram Asia که در کرهجنوبی واقع شده، مدعی است که بزرگترین دارنده گرام در آسیاست و از سوی لیکوئید به عنوان شریک مورد اعتماد تلگرام معرفی شده است.
اما باید توجه کرد که دامنه اینترنتی این شرکت در حدود دو هفته قبل و در ۲۸ می به ثبت رسیده که میتواند زنگ خطری برای سرمایهگذارانی باشد که قصد خریداری ارز دیجیتال تلگرام در عرضه عمومی اولیه را دارند.
هنوز قیمت و تعداد توکنهای گرامی که قرار است در این صرافی به فروش برسد، اعلام نشده است.
در بیانیه مطبوعاتی منتشر شده هیچگونه مشارکتی از سوی تلگرام دیده نمیشود. همچنین در آن به نقل از دو رسانه آگاه گفته شده که برنامه بتای تلگرام (شبکه آزمایشی) طبق برنامه قبلی پیش میرود.
کایاموری، مدیر صرافی لیکوئید در مصاحبهای با تککرانچ اعلام کرد که شبکه باز تلگرام (TON) برای راهاندازی کامل تا ماه اکتبر آماده میشود و این فروش جزئی از سوی Gram Asia بخشی از سیاست کلی تلگرام است.
صحت گفتههای مدیر صرافی هنوز مورد سوال است، اما این فروش از سوی Gram Asia میتواند دلایل دیگری هم داشته باشد.
احتمال دارد که این شرکت پیش از آغاز انتظارات درباره راهاندازی کامل پروژه، قصد نقد کردن سرمایهاش را داشته یا اینکه توکنهایش را قبل از ارائه محصول اصلی به قیمت کمتر به سرمایهگذاران بفروشد و یا حتی اینکه یک کلاهبرداری بزرگ در حال شکلگیری بر روی صرافی ژاپنی باشد.
اما مدیر لیکوئید در این باره گفته است:
یک عرضه عمومی قرار بوده که بین راهاندازی شبکه آزمایشی و شبکه اصلی برگزار شود. آنها میخواستند که با یک صرافی قانونگذاری شده پیش از اضافه شدن در ماه اکتبر، همکاری کنند.
او همچنین افزود:
تلگرام در حال حاضر اکوسیستم، توسعهدهندگان، خریداران اولیه توکن و سرمایهگذاران خطرپذیر خود را دارد که سبب ایجاد جوامع مختلفی شده است. براساس بحثهای صورت گرفته در این جوامع، Gram Asia پا پیش گذاشته تا عرضه عمومی را به نحو احسن انجام دهد.
استفاده کایاموری از واژه «صرافی قانونگذاری شده» شاید عجیب باشد.
یکی از دلایلی که تلگرام بیسروصدا فروش توکن خود را انجام داد، مواجه نشدن با مشکلات قانونی بود که هماکنون گریبانگیر پیامرسان کیک (kik) شده است. البته فرایند مخفیانه فروش ارز دیجیتال تلگرام در آن زمان، موجب شد تا کلاهبرداران از موقعیت سوء استفاده کنند و توکنهای تقلبی خود را به افراد بیاطلاع بفروشند.
نکته مهمی که وجود دارد، غیرقابل معامله بودن توکنهای گرام پس از عرضه عمومی خواهد بود.
گفته شده توکنهایی که کاربران از سوی Gram Asia میخرند، تا زمان عرضه نهایی در ماه اکتبر به صورت ارز دیجیتال باثبات USDC نگهداری خواهد شد. تنها زمانی که فرایند توزیع آغاز شود، خریداران توکنهایشان را دریافت میکنند؛ اما توزیع توکنها نیز در ۴ مرحله صورت میپذیرد و هر سه ماه، یک چهارم توکنهای خریداری شده توزیع خواهد شد.
صرافی ژاپنی لیکوئید حجم معاملات روزانه بالایی ندارد و در حال حاضر با بیش از ۹۰۰ میلیون دلار خریدوفروش در هفته گذشته، در رده ۸۳ام بزرگترین صرافیها قرار گرفته است.
کانال تلگرامی که اخبار TON را به زبان روسی منتشر میکند، درباره این عرضه اولیه هشدار داده و از سرمایهگذاران خواسته تا زمانی که تلگرام به طور رسمی اطلاعیهای منتشر نکرده، از اقدام به سرمایهگذاری در پیشفروش گرام که ماه آینده قرار است برگزار شود، خودداری کنند.
هشدارهای قانونی مسئولان در ایران
بسیاری از مسئولان کشور، پیش از این درباره خرید ارز دیجیتال تلگرام هشدارهای جدی دادهاند.
جواد جاوید نیا، دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه، سال گذشته اعلام کرده بود که هر گونه همکاری با تلگرام در راهاندازی گرام اقدام علیه امنیت ملی است و به عنوان اخلال در نظام اقتصادی کشور با آن برخورد خواهد شد.
همچنین ماه قبل، دو مقام مسئول ناجا در استانهای اصفهان و فارس با ارسال بخشنامههایی به اصناف و اتحادیه های استان، متذکر شدند که هرگونه خرید و فروش ارز دیجیتال تلگرام با نام «گرام» ممنوع است.
بروزرسانی ۲۲ خرداد
سایت کوینتلگراف به نقل از منابع نزدیک به تلگرام اعلام کرده است که پیشفروش توکن پیشرو، هیچ ارتباطی با شرکت تلگرام ندارد. به گفته این منبع آگاه، آنها تاکنون چیزی درباره بزرگترین دارنده گرام در آسیا یا Gram Asia نشنیدهاند.
همچنین سرمایهگذاری که در ICO خصوصی تلگرام شرکت کرده بود، در مصاحبه با کوینتلگراف اظهار داشت که کسی حق فروش توکنهای خریداری شده را تا ۱۸ ماه پس از راهاندازی رسمی TON ندارد.
طبق قراردادی که بین سرمایهگذاران و تلگرام وضع شده، آنها از انتقال مالکیت توکنهای گرام هم منع شدهاند.
صمیمانه تشکر میکنم نیما که این خبر مهم و بهروزرسانی خبر رو منتشر کردی. آماده بودم تو این پیش فروش شرکت کنم، لطفا به انتشار اخبار گرام/تلگرام ادامه بده. ممنونم!