دولتهای باهوش با آغوش باز از ارزهای دیجیتالی استقبال خواهند کرد
ارزش بازار ارزهای دیجیتالی در سال گذشته از بیست میلیارد دلار، به رقم باورنکردنی هشتصد میلیارد دلار صعود کرد. این در حالی است که هیچگاه در تاریخ، هیچ صنعتی در هیچ کجای دنیا، این حد از رشد را تجربه نکرده است. پیشتر دولتها به خاطر ارزش پایین بازار میتوانستند آنها را نادیده بگیرند، ولی حالا دیگر این بازار بهقدری بزرگ و وسیع شده که امکان نادیده گرفتنش نیست. دولتهای زرنگتر، بهتر است تا با آغوش باز از این انقلاب در صنعت بانکداری و مالی حمایت کنند، چراکه روبهرو شدن و جنگیدن با آن بینتیجه و بهنوعی تثبیتکننده، متضرر بودن این کار خواهد بود.
راهکار چینیها
درحالیکه صرافیهای چینی بیشتر از نود درصد حجم معاملات این بازار را انجام میدادند، ناگهان در ماه نوامبر این عدد به صفر رسید. دولت چین تصمیم گرفت که تمام این صرافی به مدت دو سال تعطیل شوند. این ممنوعیت تا ماه سپتامبر ادامه داشت. در این مدت قیمت بیت کوین از ۴.۵ هزار دلار به ۳ هزار دلار کاهش پیدا کرد. سرمایهگذاران با اضطراب از خود میپرسیدند: اتفاق بعدی چیست؟ اتفاق بعدی، گوشزد کردن قابلیت انعطاف و قدرت بازار ارزهای دیجیتالی توسط خودش بود. علیرغم از دست دادن بازار چین، قیمت سه هزاردلاری بیت کوین، پنج برابر رشد کرد.
این اتفاقات میلیاردها دلار برای سرمایهگذاران چینی ضرر به همراه داشت. چراکه آنها از اضطراب از دست دادن سرمایههای شان، بیشتر آنها را به چوب حراج زدند. اما طرفی که بیشتری ضرر را متحمل شد، دولت چین بود. با ممنوعیت بازار ارزهای دیجیتالی و محروم کردن شهروندان از دسترسی به آنها، چین میلیاردها دلار پول حاصل از مالیات را به رشد تولید ناخالص ملی فروخت!
اما نگرانی دولت از جای دیگر بود. آنها نگران بودند که شهروندان از این ارزها بهمنظور دور زدن سلطه دولت و مواجه نشدن با مسئله استهلاک یوان استفاده نمایند. تاریخ اقتصاد نشان داده است که کنترل دولت، همیشه با شکست مواجه شده. اگر مردم بخواهند پولی را بیرون بکشند، حتماً یک راهی نیز برای آن پیدا خواهند کرد.
ممنوع کردن کسبوکاری که مردم بهشدت علاقه به شریک شدن در آن را دارند، هیچگاه ممنوعیت کارساز نخواهد بود. درواقع ممنوع کردن این کسبوکار تنها باعث شد تا بازار ارزهای دیجیتالی تبدیل به کسبوکاری زیرزمینی شود. صرافیهای آنلاین همتا به همتا در همه جای چین ظاهر شدند. نمیتوان بهطور دقیق گفت که حجم این بازارها چقدر است، اما تجارت ارزهای دیجیتالی در چین همچنان زنده است و دولت تنها کنترل خود بر آن را ازدستداده.
راهکار ژاپنیها
در آن روی سکه، ژاپن مسیری کاملاً مخالف را در پیش گرفت. این کشور با روبهرو شدن با چالش و بدهی دولت که به دویست و پنجاهدرصد، درآمد ناخالص ملی رسیده بود، این بار راهی پیدا کرد که از این طریق رشد اقتصادی ایجاد کند. از همین رو، بهجای نادیده گرفتن یا ممنوع کردن تبادل ارزهای دیجیتالی، این کشور تصمیم گرفت تا بر روی آنها قانونگذاری نماید. دقیقاً در ماهی که چین تمام صرافیها را از میان برداشت، ژاپن آئیننامههایی را برای یازده صرافی ابلاغ نمود. موضع ژاپن بسیار واضح بود: تبدیلشدن به قدرتی جهانی در رابطه با ارزهای دیجیتالی.
پیامد این رفتار دوستانه، رشد بیسابقه بازار ارزهای دیجیتالی در مقیاس ین بود. موسسه «نورما» بهتازگی در آخرین برسی های خود اعلام کرده است که بیت کوین بهتنهایی، ۰.۳ درصد از تولید ناخالص ملی ژاپن را به همراه داشته است. «هیوبی» که تا قبل از ممنوعیت کار در چین، بزرگترین صرافی دنیا بود، حالا به دنبال بازگشایی دوباره در ژاپن است. طبق برنامههای این صرافی، دو صرافی جدید در ژاپن بازگشایی خواهد شد.
راه پیش روی دولتها
بسیاری از دولتها هنوز اطلاعی از نحوه برخورد خود با ارزهای دیجیتالی ندارند؛ این موضوع بیشتر به دلیل عدم فهم درست از این بازار است. به جرأت میتوان گفت دولتهای ضعیف، ناامن و استبدادی، با ارزهای دیجیتالی مبارزه خواهند کرد، چراکه آنان، این ارزها را راهی برای رسیدن به آزادی مردمشان میدانند. دولتهای دموکراتیک و مشروع نیز که چیزی برای ترسیدن ندارند، ارزهای دیجیتالی را هم بهعنوان راهی برای ایجاد رشد اقتصادی بهوسیله این انقلاب اقتصادی و هم بهعنوان مرجعی برای مالیات میبینند.
ارزهای دیجیتالی هیچ جا نخواهند رفت. شاید بیت کوین یا اتریوم نباشند، ولی بهزودی، تعدادی از ارزهای دیجیتالی همهگیر خواهند شد. آیا بیست سال پیش در مقابل ایمیل، بهمنظور دفاع از سرویسهای پستی، ایستادید؟ ایستادن و جنگیدن در مقابل ارزهای دیجیتالی نیز شبیه به همین است. «جیمی دیمون» در اظهارنظری اعلام کرد، نابود کردن ارزهای دیجیتالی یعنی نابود کردن اینترنت؛ آیا این کار امکانپذیر است؟ قطعاً رشد این ارزها را میتوان آهستهتر کرد، ولی تنها برای مدتی محدود. این وضعیت پایدار نخواهد بود چراکه عقب افتادن از بقیه دنیا، برای چین گران تمام خواهد شد.
شاید تغییرات از سمتی که انتظار دارید ایجاد نشوند، ولی بالاخره این تغییرات فرا خواهند رسید. یکی از بانکداران غنا، «پاپا واسا چیفی اندوم»، پیشتر گفته بود که بانک مرکزی غنا باید مقداری از درآمدهای ارزی خود را در بیت کوین سرمایهگذاری کند.
مرحله بعدی نیز دقیقاً همین خواهد بود. مرحلهای که در آن بانکها مرکزی بالاخره باید انحصار مالی خود در کشورها را از دست بدهند و با ارزهای دیجیتالی رقابت کنند. بسیاری از آنها این را نمیدانند، ولی برتری پول، رو به اتمام است.
متاسفیم که این مطلب نتوانسته نظر شما را جلب کند. لطفا با نظرات و پیشنهادات خود، ما را در بهبود همیشگی سایت یاری دهید.