انتخاب مجدد ترامپ در انتخابات آمریکا چه تأثیری بر بیت کوین و ارزهای دیجیتال خواهد داشت؟
هر چند دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، قبلاً در توییتی نظر منفی خود را درباره بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال بیان کرده بود، اما این ذهنیت ترامپ باعث تنگترشدن حلقه قانونگذاری علیه ارزهای دیجیتال در دوره ریاست جمهوری او نشد. هفته آتی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برگزار خواهد شد و رقابت تنگاتنگی بین ترامپ و بایدن وجود دارد. وبسایت دیکریپت در مقالهای، تأثیر انتخاب هر کدام از این دو فرد را بر صنعت ارزهای دیجیتال بررسی کرده است. چند روز پیش مقاله مربوط به تأثیر انتخاب بایدن بر حوزه ارزهای دیجیتال را خواندید. حالا تأثیر انتخاب مجدد ترامپ بر بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال را بررسی خواهیم کرد.
دونالد جی ترامپ، چهل و پنجمین رئیسجمهور ایالات متحده، در طول نزدیک به چهار سال ریاست خود از توییتر برای بیان دیدگاههای خود در خصوص مسائل زیادی استفاده کرده است و بیت کوین نیز از این قاعده مستثنا نبوده است.
موضع ترامپ در موردِ بیت کوین، برای او که در طول چهار سال ریاستش، علیه بسیاری از موضوعات مواضع تند و تیزی اتخاذ کرده بود، موضعی نرم به حساب میآید. ترامپ در ژوییه ۲۰۱۹ (تیر ۱۳۹۸) توییتی را با چنین مضمونی منتشر کرد: «من طرفدار بیت کوین نیستم». این جمله میتوانست قانونگذاری ارزهای دیجیتال و نظارت بر داراییهای کریپتو در آمریکا را در مسیر مشخصی قرار دهد.
اما در عمل وضعیت به گونه دیگری رقم خورد. هر چند ممکن است شخص ترامپ نسبت به بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال یک حس تنفر شخصی داشته باشد، اما دولت او نسبت به ارزهای دیجیتال موضعی کاملاً واقعگرایانه داشته است.
با این حال با توجه به وضعیت ارزهای دیجیتال در آمریکا طی یک سال گذشته و رجوع به قرائن و شواهد موجود میتوان حدس زد که در صورت انتخاب مجدد دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا، چه شرایطی برای ارزهای دیجیتال رقم خواهد خورد.
رشتهتوییت ترامپ در مورد ارزهای دیجیتال تنها یک بار اتفاق افتاد. این توییت بهاحتمال زیاد تحتتأثیر تصمیم فیسبوک برای راهاندازی پروژه لیبرا بود. ارز دیجیتال لیبرا که یک ارز دیجیتال باپشتوانه بود، در آن دوره با واکنشهای شدید جهانی از سوی قانونگذاران روبهرو شد.
متن توییت ترامپ به این شرح بود:
من طرفدار بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال نیستم. اینها پول نیستند و ارزششان بسیار پرنوسان است و [این ارزش] بر هیچ اساسی نیست. داراییهای دیجیتالِ قانونگذارینشده میتواند رفتارهای خلافقانون از جمله تجارت مواد مخدر و دیگر فعالیتهای غیرقانونی را تسهیل کند. به همین ترتیب، «ارز مجازی» لیبرا فیسبوک از جایگاه پایین و اعتماد کمی برخوردار خواهد بود. اگر فیسبوک و شرکتهای دیگر میخواهند تبدیل به بانک شوند، باید بهدنبال یک امتیاز بانکداری جدید باشند و تحتفرمان تمام مقررات بانکی قرار گیرند، مثل تمام بانکهای دیگر، هم داخلی و هم بینالمللی.
او در توییت دیگری اضافه کرد:
ما فقط یک ارز واقعی در ایالات متحده آمریکا داریم و این ارز قدرتمندتر از همیشه است، هم قابلاعتماد و هم قابلاتکا. این ارز در همه جای جهان، با اختلاف غالبترین ارز است و همیشه هم خواهد ماند. نامش دلار ایالات متحده است!
اظهارات ملیگرایانه ترامپ با توجه به جایگاه وی و دیگر سخنانش، موضوع جدید و تعجببرانگیزی نیست. این اظهارات یادآور سخنان لری کادلو (Larry Kudlow) مشاور اقتصادی ارشد دولت ترامپ است. وی در سال ۲۰۱۸ و قبل از پیوستن به دولت ترامپ، خواستار وضع سیاستهایی موسوم به «King Dollar» بود که جایگاه و ارزش دلار را تقویت میکرد. با این حال، این موضوع حقیقت دارد که برخی از منتقدان اولیه و سرسخت ارزهای دیجیتال، دیدگاهشان را به مرور زمان در این رابطه تغییر دادهاند.
کادلو در همین رابطه نوشته بود:
بیت کوین پول واقعی نیست و ابزاری قابلاعتماد برای مبادله و ذخیره ارزش به حساب نمیآید. هیچکدام از مقررات بانک مرکزی، عملیات شبکه و حتی صدور متمرکز در آن معنایی ندارد. همچنین بهدلیل نوسانات قیمتی شدید، بیت کوین هرگز نمیتواند یک سیستم پرداخت قابلاعتماد باشد.
افزایش نظارت بر ارزهای دیجیتال در دوران ترامپ
این یک حقیقت است که هر چه از دوره اول ریاست جمهوری ترامپ گذشت، تمرکز بر روی ارزهای دیجیتال از سوی آژانسهای دولتی بیشتر شد. از جمله میتوان به افزایش نظارتهای سازمان خدمات درآمد داخلی (IRS) در خصوص گزارشهای مالیاتی مالیاتدهندگانی که ارزهای دیجیتال نگهداری میکردند، اشاره کرد. همچنین اقداماتی از سوی کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) برای مقابله با ارائه اوراق بهادار غیرقانونی در قالب عرضه اولیه سکه (ICO) مشاهده شد و چندین آژانس دولتی دیگر نیز ابزارهای پیگیری ارزهای دیجیتال خود را افزایش دادند.
با این حال، ارزهای دیجیتال در طول دوره ریاست جمهوری ترامپ بهطرز چشمگیری رشد کردهاند. ارزش بازار ارزهای دیجیتال از ۱۷ میلیارد دلار در هنگام آغاز به کار او در سال ۲۰۱۷، اکنون به بیش از ۴۰۰ میلیارد دلار رسیده است. ارزهای دیجیتال بهطور گستردهتری به روشهای قانونی و غیرقانونی مورداستفاده قرار گرفتهاند. در نتیجه منطقی است که قانونگذاران و آژانسهای دولتی از یک جایی به بعد آنها را بیشتر مدنظر قرار دهند.
در اغلب موارد، قانونگذاران و آژانسهای دولتی بهجای آنکه صریحاً و به هر روشی بیت کوین یا ارز دیجیتال را سرکوب کنند، در حال استفاده از این فناوری و کاربردهای آن هستند. همچنین ترامپ در ماه مه ۲۰۱۸ (اردیبهشت ۹۷) به استیون منوچین (Steven Mnuchin)، وزیر خزانهداری ایالاتمتحده، گفته است که بیت کوین را زیرنظر بگیرد. این نقلقول در کتاب «اتاقی که در آن اتفاق افتاد» (The Room Where It Happened)، نوشته جان بولتون، مشاور امنیت ملی سابق دولت ترامپ، ذکر شده است.
با این حال، ما شاهد هیچ تلاش هماهنگی برای قانونگذاری بیت کوین در دولت ترامپ نبودهایم. این وضعیت را میتوان تا حد زیادی یک رویکرد دوری از مداخلهگری نامید. درو هینکس (Drew Hinkes)، مشاور حقوقی شرکت کارلتون فیلدز (Carlton Fields)، معتقد است در صورت پیروزی مجدد ترامپ در انتخابات، این رویکرد ادامه پیدا خواهد کرد.
هینکس در این رابطه میگوید:
آژانسهای اجرایی تحتنظارت دولت با کمبود منابع مالی مواجه هستند. اگرچه رئیسجمهور و وزیر خزانهداری نسبت به ارزهای دیجیتالی نظیر بیت کوین رویکرد خصمانهای از خود نشان دادهاند، اما هیچیک از آنان اقدامی جدی برای ممنوعکردن یا ایجاد محدودیت برای استفاده از آن انجام ندادهاند. انتظار دارم این رویکرد در دوره دوم آقای ترامپ نیز ادامه داشته باشد و حتی تقویت شود. با توجه به مخالفت دولت فعلی با تأمین بودجه آژانسهای اجرایی، انتظار ندارم موج جدیدی از اجرای احکام قانونی یا صدور هر نوع دستورالعملی در این حوزه را در دوره دوم ترامپ شاهد باشیم.
با این حال، فقط در چند هفته اخیر، چندین دستورالعمل در خصوص نحوه مقابله با ارزهای دیجیتال ارائه شده است. اوایل این ماه، بازرس کل وزارت خزانهداری ایالات متحده در اداره مالیات گزارشی را منتشر کرد که در آن اشاره شده بود که سازمان خدمات درآمد داخلی بهاندازه کافی وظیفه نظارتی خود را در خصوص مبادلات ارزهای دیجیتال انجام نمیدهد.
در همان هفته، ویلیام بار (William Barr)، دادستان کل وزارت دادگستری ایالات متحده، گزارش ۸۳ صفحهای تحت عنوان «چارچوب اجرایی ارزهای دیجیتال» ویژه آژانسهایی که زیر نظر این نهاد حقوقی هستند صادر کرد. در این گزارش آمده است:
امروزه، تعداد اندکی فناوری وجود دارد که بهطور بالقوه تحولآفرینتر و مختلکنندهتر از ارزهای دیجیتال باشند و در عین حال پتانسیل زیادی نیز برای سوءاستفاده از آنها وجود داشته باشد. در واقع، علیرغم عمر نسبتاً کوتاه ارزهای دیجیتال، این فناوری در مهمترین تهدیدات جنایی مرتبط با امنیت ملی که ایالات متحده با آن روبهروست، نقش دارد.
هر چند گزارش مذکور از نقش ارزهای دیجیتال در تسهیل تروریسم، تجارت مواد مخدر، هرزهنگاری کودکان و دیگر فعالیتهای غیرقانونی سخن گفته است، اما صرفاً به موارد منفی اشاره نکرده است. گزارش وزارت دادگستری میافزاید:
برای تحققبخشیدن به پتانسیل تحولآفرین ارزهای دیجیتال، این خطرات باید برطرف شوند.
با این حال، خوان آجا آگویناکو (Juan Aja Aguinaco)، هم بنیانگذار شیفت نتورک (Shyft Network)، معتقد است که این گزارش زمینهساز چالشهای قابلتوجهی برای ذینفعان ارزهای دیجیتال است. او در این رابطه میگوید:
چارچوب پیشنهادی وزارت دادگستری و بیانیه این نهاد در رابطه با رمزنگاری سرتاسری، حاوی پیامهای روشنی به صنعت ارزهای دیجیتال در خصوص نحوه تعامل آنها با این فناوری بدون توجه به حوزه قضایی است. این چارچوب مسئولیت انطباق با قوانین را برای اکثر مشارکتکنندگان بسط میدهد. بهطور کلی، پیامدهای این موضوع برای ارزهای دیجیتال بسیار زیاد است، چراکه شما هر نقطه تماس واحدی با سرورها، رابط کاربری و نهادهای آمریکایی داشته باشید، قانونگذاران این کشور تحت نظارت قرار خواهند داد. برای دیگر حوزهها، بهویژه آنهایی که در توسعه دیفای، استیبل کوینها، توکنهای پیگیرگریز پیشرفته و بهطور کلی در زمینههای خاص توسعه بلاک چین فعالیت میکنند، این چارچوب الزامات انطباق با قانون پیچیده و بهطور بالقوه مخربی را پیشنهاد میدهد.
با این حال، برخی از طرفداران ارزهای دیجیتال از سوی دونالد ترامپ به عضویت آژانس های دولتی درآمدهاند. یکی از برجستهترین افراد، هستر پیرس (Hester Peirce)، عضو کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالاتمتحده آمریکا است. پیرس که از او بهعنوان «مادر ارزهای دیجیتال» یاد میشود، در اوایل سال جاری برای دومین بار از سوی ترامپ به عضویت کمیسیون بورس و ارواق بهادار منصوب شد و سوگند یاد کرد.
او اذعان کرده است که همچنان در حال تلاش است تا نظر موافق همکاران خود را در مسائل مرتبط با ارزهای دیجیتال جلب کند. پیرس اخیراً در مخالفت با تصمیم کمیسیون مذکور علیه شرکتهای فعال در حوزه ارزهای دیجیتال بیانیهای منتشر کرد. در این بیانیه او از طرح «بندر امن» برای کمک به شرکتها برای در امان ماندن از گرفتاریهای ناشی از تصمیمات کمیسیون بورس و اوراق بهادار رونمایی کرد.
چاندان لودا (Chandan Lodha)، همبنیانگذار شرکت کوین ترکر (CoinTracker)، معتقد است که سیاستهای مالیاتی پیشنهادی ترامپ میتواند به نفع دارندگان ارزهای دیجیتال باشد. او میگوید:
طرح مالیاتی رئیسجمهور ترامپ مبهمتر از جو بایدن است، هر چند او به ایده کاهش نرخ مالیات بر سود سرمایه از ۲۰ درصد به ۱۵ درصد اشاره کرده است. این کاهش ۵ درصدی نرخ مالیات، میزان مالیات پرداختی دارندگان ارزهای دیجیتال را در بلندمدت کاهش میدهد. از سوی دیگر، رئیسجمهور ترامپ صراحتاً اعلام کرده است که طرفدار بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال نیست.
البته نمیتوان تأثیر بستههای محرک اقتصادی دولت در واکنش به شیوع ویروس کرونا را نادیده گرفت. آرتم بسپالوف (Artem Bespaloff)، همبنیانگذار و مدیرعامل بازار سختافزار ماینینگ ایسیک جانگل (Asic Jungle)، معتقد است که بستههای محرک اقتصادی میتواند تورم دلار آمریکا را افزایش دهد و در نتیجه، تقاضای بیشتری برای بیت کوین ایجاد کند. او میگوید:
خواه ترامپ انتخاب شود و خواه جو بایدن، بهاحتمال زیاد ما بهطور کلی شاهد ادامه چاپ پول و تورم خواهیم بود. فدرال رزرو اعلام کرده است که با هدف تعادل بخشیدن به نرخ بهره صفر، میخواهد نرخ تورم سالانه را حدود ۲ درصد نگه دارد. دموکراتها و جمهوری خواهان هر دو تمایلشان را برای پیشبرد محرکهای مالی نشان دادهاند. این موضوع احتمالاً در قیمت بیت کوین چه قبل از انتخابات و چه بعد از آن، تأثیر مثبتی خواهد گذاشت.
همچنین اگویناکو از شیفت نتورک معتقد است که با توجه به نگرش ستیزهجویانه ترامپ نسبت به دیگر دولتها و تمایلنداشتن برای متحدکردن کشور، ارزش بیت کوین میتواند به روند صعودی خود در دوره دوم وی نیز ادامه دهد. او میگوید:
ترامپ در ایجاد یک دیوار جداکننده بین آمریکا و بقیه دنیا و بین هواداران خود و سایر آمریکاییها، بسیار موفق بوده است. تفرقه در کنار مدیریت ضعیف شیوع ویروس کرونا نشانههای خوبی برای اقتصاد آمریکا نیست. این عوامل ممکن است کاربران جدید را بهسمت بیت کوین سوق دهد، تا بتوانند از آن بهعنوان پناهگاه امن یا ابزاری استفاده کنند تا خود را کمتر در معرض نوسانات بازار آمریکا قرار دهند. با این حال ارتباط بین حزب حاکم و صعود و سقوط بازارها و سایر شاخصهای اقتصادی نباید بهعنوان شاخصی برای حرکات کوتاهمدت در نظر گرفته شود.
فقط ترامپ