قطع ارتباط با سوئیفت به دلیل تحریمها؛ آیا ایران به ارزهای دیجیتال روی میآورد؟
در هفته جاری، ایالات متحده آمریکا کشور ایران را رسما از جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی (شبکه سوئیفت) حذف کرد. به واسطه این اقدام محدود کننده جدید، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران از همکاری با موسسات مالی جهانی محروم شد. اما بنا بر نقطه نظرهایی که از ابتدای سال ۲۰۱۸ در خصوص دور زدن تحریم های آمریکا مطرح شد، ایران می تواند ارزهای دیجیتال را به عنوان یک راه حل جایگزین در نظر داشته باشد.
دولت آمریکا در ماه می تحریم های یکجانبه شدیدی را بر کشور ایران تحمیل کرد و در جریان این تحریم ها ارتباط بانک های تجاری کشور با شبکه سوئیفت قطع شد. بانک مرکزی ایران برای اولین بار در تاریخ از شبکه سوئیفت حذف شده است، اقدامی که موجب توقف فعالیت تجاری ایران، اعم از انجام تراکنش های مالی، ارسال و دریافت وجه، با متحدانش می شد.
یک انتقاد شدید، آیا ایران ارز دیجیتال را میپذیرد؟
پروفسور اِستیو کین اقتصاددان از دانشگاه کینگستون، در جریان مصاحبه خود با خبرگزاری راشا تودی، اقدام اخیر دولت آمریکا مبنی بر جدا کردن یک کشور مستقل از سیستم مالی جهانی را شدیدا مورد انتقاد قرار داده است.
او تاکید کرد هیچ کشوری نباید اختیار این امر را در دست داشته باشد که استفاده از ارز ملی خاصی را به سایر کشورها تحمیل یا اینکه ارتباط کشوری را با سیستم مالی جهانی قطع کند.
استیو کین اظهار داشت:
آمریکا سرکش شده است، نباید اجازه داشته باشد که رویکردهای سیاسی و اقتصادی خود را به بقیه دنیا تحمیل کند. بهتر است هر چه سریعتر کشورهای جهان یک سیستم پرداختی جایگزین را توسعه بدهند. – احتمالا این سیستم عملکردی مشابه سوئیفت دارد، اما با استفاده از ارزهای دیجیتال مختلف توسعه داده می شود که بنیان یک واحد پولی فرا-مرزی را پایه گذاری خواهد کرد. آمریکا به اندازه کافی قدرتمند هست که بتواند اختیار خود را بر امور همگانی از جمله تراکنش های مالی میان کشورها چیره کند. اما این کار نباید امکان پذیر باشد.
شش ماه پیش بعد از آنکه آمریکا دور جدیدی از تحریم های اقتصادی را علیه ایران اعمال کرد، محمدرضا پور ابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی اعلام کرد کشور ایران طی یک اقدام مشترک با متحد خود، روسیه، مشغول بررسی انجام پرداخت های بین المللی توسط ارزهای دیجیتال است.
طبق گفته های پورابراهیمی روسیه پیشنهاد دولت ایران را تایید کرده و موضع مثبتی را نسبت به اجرای این برنامه در صورت حذف شدن ایران از شبکه سویفت از خود نشان داده است.
وی اشاره داشت:
کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، بانک مرکزی ایران را موظف به ارائه یک طرح پیشنهادی برای استفاده از ارزهای دیجیتال کرده است. طی یک الی دو سال گذشته، استفاده از ارز دیجیتال به یک مسئله جدی تبدیل شده است. بهرهمندی از این ارزها یکی از راه های کارآمدی است که می تواند برای خروج از سیطره دلار و همچنین جایگزین کردن سیستم سوئیفت به کار گرفته شود. مقامات روس با دولت ایران هم عقیده اند. ما گفتیم که اگر بتوانیم این کار را مدیریت کنیم، آن وقت جزو اولین کشورهایی خواهیم بود که از ارز دیجیتال برای مبادله کالا استفاده کرده اند.
بازرگانان در حال حاضر از ارز دیجیتال استفاده میکنند
ارز دیجیتال در بسیاری از کسب و کارهای بزرگ ایرانی به عنوان یک روش پرداختی پذیرفته شده است.
در ماه جولای، رییس و بنیان گذار انجمن بیت کوین هنگ کنگ، لئونارد ویز، اعلام کرد که یک پلتفرم رزرو هتل داخلی به دلیل مواجه با مشکلات پرداختی با ارز فیات، تصمیم گرفته است که ارزهای دیجیتال را به گزینه های پرداختی خود اضافه کند.
او همچنین گفت:
نظر بسیاری از مردم هنوز در مورد ارزهای دیجیتال منفی است. آن ها می گویند که ما از این ارزها استفاده نخواهیم کرد. اما در سال ۲۰۱۸، مردم با شرایطی مواجه شده اند که مجبورند به ناچار از ارزهای دیجیتال استفاده کنند. چون در غیر این صورت راه دیگری برای انجام معاملات تجاری خود نخواهند داشت. این دقیقا همان چیزی است که باعث می شود مردم ارز دیجیتال را بپذیرند.
ماشالا مسئولان در هر زمینه ای در ایران همیشه در تصمیم گیری ها و به روز بودن ها جزو اخرین ها هستند. یعنی هر زمان در جهان ماینینگ دیگه تموم بشه تازه مسئولان ایرانی میخوان باهاش موافقت کنن