رائفی پور: در زمان تحریم استخراج بیت کوین انجام دهید/ آیندگان نفرین خواهند کرد!
علی اکبر رائفی پور، یکی از سخنرانان و نظریهپردازان مشهور ایران، در سخنرانی اخیر خود صحبتهای بسیار جالبی در خصوص ماینینگ و استخراج ارزهای دیجیتال در ایران مطرح کرده و از سیاستهای وزارت نیرو و دولت در خصوص صنعت برق انتقاد کرده است. فایل صوتی و متن کامل این سخنان جنجالی در ادامه قرار داده شده است.
فایل صوتی بخشی از صحبتهای علیاکبر رائفی پور در سخنرانی ۲۰ تیر با عنوان «روایت عهد ۵٩: بررسی موشکافانه معاهده پاریس» که درباره ماینینگ است:
متن بخشی از صحبتهای علیاکبر رائفی پور در سخنرانی ۲۰ تیر با عنوان «روایت عهد ۵٩: بررسی موشکافانه معاهده پاریس» که درباره ماینینگ است:
بیت کوین تحریم ناپذیر است
رمزارزها دردسرهای کانالهایمالی مثل سوئیفت را ندارد. رمزارز غیرقابل ردیابی است. در آن جغرافیا اصلا مهم نیست و در محیط سایبر تولید میشود.
برای اینکه تولید آن بیهوده نباشد، یکسری محاسبات ریاضی باید انجام شود. یک کامپیوتر باید برق مصرف کند و محاسبات را انجام دهد. برای مثال یک کامپیوتر ده تراهشی ۴۵ ماه کار بکند، میتواند یک بیت کوین تولید کند. ارزش این بیت کوین (در زمان سخنرانی) حدود ۱۲,۰۰۰ دلار است. این در حالی است که یک کامپیوتر ده تراهشی از مدلهای کمقدرت و کوچک برای ماینینگ محسوب میشود.
از مازاد برق بیت کوین استخراج کنید
ما ۲۲۲ ساعت پیک بار داریم. یعنی زمانهایی مثل تابستان که مصرف برق به شدت بالا است، سر جمع میشود ۲۲۲ ساعت. اوج مصرف برق هم به ۵۰-۶۰ هزار مگاوات میرسد.
حالا از آن طرف، پیک زمستان ما فقط ۳۰ هزار مگاوات است. برق هم هیچوقت قابلیت ذخیره سازی ندارد. بیشترین کاری که میشود انجام داد به عنوان نمونه در همین سد رودبار است که وقتی به برق نیاز داریم سد بالایی را باز کرده و آب را به سد پایین میفرستیم و وقتی هم برق اضافه داریم پمپاژ میکنیم و آب را دوباره بالا میفرستیم.
پس برق را نمیشود ذخیره کرد و در شبکه از بین میرود. اما میشود در زمان غیر پیک، مثل زمستان، با برق اضافی ماینینگ انجام داد و برق را به بیت کوین تبدیل کرد که به هیچ وجه نمیتوانند جلوی آن را بگیرند. تحریم ناپذیر است. اصلا بیت کوین هدف وجودی و شکلگیریاش این بوده است.
صحبتهایی که میگویند بیت کوین نقشه خود صهیونیستها را هم میدانیم. من خودم صهیونیست پژوه هستم. اما بیت کوین اصلا با این هدف شکل گرفته که پول را از دست دولتها خارج کند و به دست مردم بدهد. دلیل مخالفت دولتها هم همین است. دولت میگوید میتوانند با این پولشویی کنند. میتوانند من را دور بزنند. میدانید که تمام سیاست های مالی تحت نظارت دولت است و یکی از اصلی ترین دلایل این مخالف با ارزهای دیجیتال هم این است که دیگر نمیتوانند کنترلی روی آن داشته باشند.
هر چیزی را که رسانهای کردند به آن شک کنید
کل ماینینگ ایران به ۵۰۰ مگاوات هم نمیرسید. پیک مصرفی ما ۵۵ هزار مگاوات است، اما امروز در رسانهها…
بدانید هر چیزی که خوب رسانهای شد، باید به آن شک کرد. من برای چه به آب (اشاره به بحران آب) شک کردم؟ از همین رسانهای شدن. به بحث یوزپلنگهای ایرانی چرا شک کردم؟ از همین رسانهای شدن. یا به همان موضوع «فرزند کمتر زندگی بهتر» چرا شک کردم؟ از همین رسانهای شدن.
هیچ کشوری نمیتواند با ما رقابت کند – درآمد وزارت نیرو با ماینینگ ۷ میلیارد دلار خواهد شد
واحد پردازش دستگاه ماینینگ تراهش است. با هزار تراهش میشود محاسبهی هزار میلیارد محاسبه در ثانیه را انجام داد. برای همین کل دستگاه ماینینگ از سی پی یو تشکیل شده چون دائما در حال محاسبه است.
در چین ماینرها دستگاه هایشان را خودشان جمعآوری کردند چون تعرفه برق به گونه ایست که برایشان به صرفه نیست.
هیچ کشوری نمیتواند با ایران در این مسئله رقابت کند. چون ما ارزان ترین برق جهان را داریم.
حالا سوال پیش میآید. چرا به صورت ضابطهمند بیت کوین تولید نشود؟ چرا دولت مکانهایی را برای ماینینگ اختصاص نمیدهد؟ وزارت نیرو که یکی از بدهکارترین وزارتخانه هاست، چرا کاری نمیکند؟
من محاسبهای انجام دادم که اگر استخراج بیت کوین به صورت درست انجام شود، در ایدهآلترین حالت ممکن وزارت نیرو سالی ۷ میلیارد دلار درآمد خواهد داشت که از طریق آن، تمام بدهیهایش را تسویه کرده و به یک وزارتخانه درآمدزا مثل وزارت ارتباطات تبدیل خواهد شد.
حالا چرا؟ در ادامه میگویم.
فارمهای بزرگ دنیا
اول کمی درباره فارمهای بزرگ دنیا صحبت کنم.
یکی از فارمهای بزرگ دنیا در آمریکا قرار دارد. آقای دیو کارلسون از مهندسان سابق مایکروسافت، مرکزی با ۱۷۰۰ GPU راهاندازی کرده که ظرفیت ۱,۳۰۰ تراهشی دارد. جالب است بدانید که این آقا خودش رفته و نیروگاه آبی تاسیس کرده است. از آب رودخانه با برق تولیدی خودش درآمدزایی میکند.
فارم جنسیس در ایسلند و کانادا زمین گرماییست. از طریق اختلاف دما بین سطح زمین و داخل زمین تولید برق کرده و با ظرفیت ۱,۰۰۰ تراهش ماینینگ انجام میدهند.
فارمی در مغولستان با ۲,۵۰۰ ماینر روزی ۱,۷۰۰ بیت کوین تولید میکند. درآمدزایی این کار باورنکردنی است.
فارم دالیان چین ۳۶,۰۰۰ تراهش ظرفیت داشت و ۳% بیت کوینهای دنیا در آنجا استخراج میشد. چین هم جز برقهای ارزان دنیاست اما به پای ایران نمیرسد.
فارم Fury در گرجستان. دمای سرد این کشور باعث شده که برق کمتری صرف خنک کنندهها شود. دولت آنجا هم از ماینینگ حمایت میکند و حتی برای آن یارانه هم در نظر گرفته است.
میخواهند نیروگاههای خصوصی را ورشکسته کنند!
اما در ایران، ببینید نیروگاههای گازی خصوصی چه بلایی سرشان آمده است.
برنامهریزی دقیقی برای ورشکستگی نیروگاههای گازی کوچک و خصوصی صورت گرفته است. از چند جهت:
طبق توافق پاریس باید رشد نیروگاههای گازی متوقف میشد و دقیقاً هم شد. نتیجهاش را در قطعیهای برق پارسال دیدید. اگر میبینید امسال هم برق خانهها را قطع نمیکنند برای این است که برق صنایع را قطع کردند.
میخواهند ماجرا اثر سیاسی نداشته باشد. برای همین بیت کوین را عَلَم کردند.
اولین کاری که میکنند این است که برق این نیروگاههای خصوصی بخت برگشته را ارزانتر از قرارداد میخرند و تازه شش ماه بعد پولش را میدهند. برقی را گه هر کیلووات ۱۱۰ تومان از این افراد میخرند، هزینه تمام شده برای تولیدش ۱۶۰ الی ۱۷۰ است.
یعنی دارند سنگاندازی میکنند تا این نیروگاههای کوچک را تعطیل کنند. حتی حقوق کارگرانشان را هم ندارند بدهند. من به شخصه با مسئولین چند نیروگاه صحبت کردم که تعطیل شده بودند.
این نیروگاهها اگر بخواهند حتی خرج خودشان را در بیاورند باید در اصل برقشان را ۱۶۰ تا ۱۷۰ بفروشند. اما ۱۱۰ از آنها میخرند. یعنی ضرر به تمام معنا.
حالا در نقطه مقابل انرژیهای نو را به قیمت ۱,۰۰۰ تا ۱,۱۰۰ تومان میخرند. برق ۱۷۰ تومانی را نمیخرند، از آن طرف برق ۱,۱۰۰ تومانی از نیروگاه خورشید میخرند. یعنی اگر شما نیروگاه خورشیدی تاسیس کنید ۱,۰۰۰ الی ۱۱۰۰ تومان میخرند اما اگر نیروگاه گازی باشید برق را نمیخرند یا اگر بخرند کیلوواتی ۱۱۰ تومان میخرند. ۱۰ برابر اختلاف قیمت.
یعنی با زبان بی زبانی میگویند تو تعطیل کن و تو شروع کن. نیروگاه خورشیدی در کجا بود؟ در معاهده پاریس.
پای آقازادهها در میان است!
نیروگاههای خورشیدی هم وارداتش دست آقازادههاست. پورسانت میگیرند که فقط معامله را جوش دهند. در واقع پول مملکت در نهایت به طرف اروپایی میرسد.
مثلا در همان یک ماهی که طول کشید تا وزیر نیرو عوض شود، کلی قرارداد بسته شد.
در زمان تحریم از نعمت خدادای گاز استفاده کنیم
یک کار دیگر هم که انجام دادند این بود که نامه زدند و راندمان جدید برای نیروگاههای گازی تعریف کردند. گفتند شما باید ۳۵ تا ۴۰ درصد بازده داشته باشید وگرنه گاز نمیدهیم، تعطیل کنید یا گاز گران به شما میفروشیم.
حالا ما نیروگاههای بزرگ قدیمی داریم که راندمانشان ۱۰% است. با آنها کاری ندارند اما به نیروگاههای کوچک و خصوصی که شکلگرفتنشان منطقی و به نفع منافع ملی است، ضربه میزنند.
اسناد و مدارکشان هم موجود است. به بعضی نیروگاهها گفتهاند باید بازدهتان را ببرید روی ۵۵ تا ۶۰ درصد. مطمئن باشید هیچ نیروگاهی با این راندمان روی کرهی زمین وجود ندارد.
حتی نیروگاه های آلمان و آمریکا هم که با سیستم بازیافت حرارت کار میکنند، توانستند راندمان را به نهایت ۴۰ درصد برسانند.
سلولهای خورشیدی هزینهای ۱۰ برابری نسبت به نیروگاههای گازی دارند. این اتلاف منابع ما نیست؟ در دورهایی که تحریمیم، نیاز به ارزآوری و نیاز به دلار داریم، قیمت سلولهای خورشیدی ۱۰ برابر بیشتر تمام میشود. در صورتی که خودمان گار مفت داریم و خدادادی است. کدام آدم عاقلی این کار را میکند؟!
چرا با بقیه صنایع کاری ندارند؟
صنعت پتروشیمی، فولاد، سیمان و مواد غذایی، انرژی را به ۰.۱ قیمت جهانیاش مصرف میکند که بتواند رقابت کند. پس چرا به صنعت فولاد نمیگویند که من به تو با این قیمت برق میفروشم؟
چرا با این صنفها مشکل تعرفه برق ندارند.
چون صنعت برق مبنای همه چیز است. اگر این قضیه شکل بگیرد، ایران به هاو انرژی در دنیا میرسد و آن زمان دیگر فقط گاز نیست، ما برق هم خواهیم داشت.
ما با ماینینگ دو برابر سود میکنیم. یک ارزش افزوده از تبدیل گاز به برق داریم و یک ارزش افزوده از تبدیل برق به ارز دیجیتال خواهیم داشت.
به خودیها اجازه فعالیت نمیدهند
شما که تحریمید. در تحریم هم میخواهد بدانند که چگونه رد پول را بزنند. پس چرا ماینینگ انجام نمیدهید که نتوانند رد پولتان را بزنند؟ به صورت کنترل شده میتوان این کار را کرد.
آن نیروگاههایی که برق را از آنها نمیخریدند یا ارزان میخریدند، آمدند گفتند شما که برق را نمیخرید، پس ما از برق تولیدی خودمان ماینینگ میکنیم. به آنها گفتند نه نباید این کار را بکنید.
گاز نیروگاهی هر متر مکعب ۵ تومان است. برای خانهها ۱۰۰ تومان و اگر به پیک مصرف برسد میشود ۵۰۰ تومان. گاز صنعتی هم بین ۸۰ تا ۱۰۰ تومان.
حالا نکته جالب اینجاست. گاز صادراتی که ما به کشورهای دیگر صادر میکنیم هر متر مکعب ۳۰۰ الی ۴۰۰ تومان است. حالا نیروگاههای خصوصی میگویند بیایید با ما ۳۰۰ الی ۴۰۰ حساب بکنید، میگویند به شما نمیدهیم.
این نیروگاهها راضی هستند با قیمتی که خارجیها میخرند، گاز را دریافت میکنند اما میگویند نه به شما نمیدهیم.
اینها همه اتفاقی است؟
طبق حساب کتابهای ما اگر گاز را تا متر مکعبی ۱,۲۰۰ تومان هم به ماینرها و نیروگاههایی که میخواهند ماین کنند، میدادند، باز هم سود میداد.
حالا به نیروگاههای اوراقی که ۱۰ درصد هم بازده ندارند، مترمکعبی ۵ تومان میدهند. در این دوره تحریم که ما یک ریال نمیتوانیم ارز وارد کنیم، اینگونه عمل میکنند.
آیندگان نفرین خواهند کرد
اینها میگذرند. این جولانها و تنشهای سیاسی ایجاد شده گذری است. بعدها در مورد تمام این برهه از تاریخ قضاوت خواهیم شد و فرزندان و آیندگان، نفرینها خواهند کرد. هر چه میخواهید بگویید اما تاریخ قضاوت خواهد کرد.
واقعا حرفاش درسته
خداوکیلی دمش گرم
افرین باید گفت به این رائفیپور!
کاشکی این مسئولای مفتخورمون هم مثل این اقا مرد بودن یکم جرئت داشتن!