ارز‌ها: ۳۱,۶۵۷
ارزش بازار: ۳.۲۱۸ تریلیون دلار
قیمت تتر: ۷۰,۱۵۹ تومان

استخراج با هارد دیسک؛ آشنایی با الگوریتم اثبات ظرفیت (Proof of Capacity)

استخراج با هارد دیسک؛ آشنایی با الگوریتم اثبات ظرفیت (Proof of Capacity)

اثبات ظرفیت (Proof of Capacity) الگوریتمی در بلاک چین برخی از ارزهای دیجیتال است که امکان استفاده از فضای خالی هارد دیسک را برای استخراج ارزهای دیجیتال، فراهم می‌کند. اکثر ارزهای دیجیتال، امروزه برای تولید بلاک از روش ماینینگ یا همان اثبات کار (Proof of Work) و یا اثبات سهام (Proof of Stake) استفاده می‌کنند، اما چند ارز دیجیتال نه چندان شناخته‌شده هستند که به جای این دو از اثبات ظرفیت استفاده می‌کنند. در این مقاله با اثبات ظرفیت و چند ارز دیجیتالی که از آن استفاده می‌کنند، آشنا می‌شوید.

تابع هش

قبل از توضیح مفهوم اثبات ظرفیت، ابتدا بیایید مفهوم «هش کردن» (Hashing) را مرور کنیم.

هش کردن یا هشینگ به فرآیندی گفته می‌شود که در آن یک عملگر ریاضی به نام «تابع هش» (Hash Function)، داده‌های ورودی مانند حروف و اعداد و تصویر و نظایر آنها را به خروجی رمزگذاری‌شده تبدیل می‌کند. به تابع هش، «تابع درهم‌ساز» نیز گفته می‌شود.

به عنوان مثال یک تابع هش می‌تواند کلمه «سلام» را دریافت کند و به عنوان خروجی این عبارت را تحویل بدهد:

«bda۱fa۴۸۳۴۵۳۳۶۶۱۸۷۴۱fd۲c۴bc۰۲۸۰۹eb۰۹۹c۴۹a۹b۰۲fb۵۰۵۶۴۰۱ab۶d۴dc۳e۶»

به خروجیِ تابع هش، «هش» (Hash) می‌گویند و به این عمل یعنی استفاده از تابع هش برای ایجاد هش، هش کردن یا «هشینگ» (Hashing) گفته می‌شود.

تابع هش و هشینگ
تابع هش ورودی را می‌گیرد و تبدیل به یک رشته متنی با طول ثابت می‌کند.

حالا بیایید ببینیم فرآیند هش کردن یا به اصطلاح هشینگ چگونه انجام می‌شود.

هر کسی که در رمزنگاری و ریاضیات تخصص داشته باشد، می‌تواند با استفاده از این علوم برای خود تابع هش بسازد. در حال حاضر انواع زیادی تابع هش وجود دارد و آن را به روش‌های گوناگونی می‌توان ساخت، اما در اینجا قصد داریم به عنوان نمونه نحوه کار الگوریتم شناخته‌شده SHA-256 را توضیح بدهیم که پرکاربردترین تابع هش دنیاست.

توابع هش معتبر، هر مقدار ورودی را به یک رشته متنی با طول ثابت تبدیل می‌کنند.

تابع هش و هشینگ چیست؟
هش کردن عبارات با استفاده از تابع هش SHA-256

همان‌طور که در عکس بالا هم مشاهده می‌کنید، برای تابع هشِ استاندارد اهمیتی ندارد که ورودی شما چقدر بزرگ یا کوچک است. خروجی همیشه دارای طول ثابت خواهد بود. این مساله زمانی اهمیت پیدا می‌کند که با تعداد زیادی داده و اطلاعات سر و کار داشته باشید. بنابراین، اساساً به جای رهگیری و ذخیره داده‌های ورودی که می‌توانند بسیار زیاد و بزرگ باشند، می‌توانید تنها هش را ذخیره کرده و آن را ردیابی کنید.

همچنین استفاده از یک خروجی با طول ثابت سبب افزایش امنیت می‌شود، چون کسی که سعی در رمزگشایی هش داشته باشد، نمی‌تواند با دیدن خروجی تشخیص دهد که ورودی ما به چه صورت بوده است.

هر دو روش اثبات کار و اثبات ظرفیت برای کار به توابع هش وابسته هستند. تابع هش، تابعی یک‌سویه است؛ به این معنی که با این تابع می‌توان به‌آسانی اطلاعات را وارد و هش را پردازش کرد، اما برعکس آن یعنی دریافت هش و به دست آوردن اطلاعات اصلی (ورودی) کار فوق‌العاده دشواری است. در این تابع داده ورودی می‌تواند هر نوع داده‌ای باشد اما متن خروجی (رمزنگاری‌شده)، رشته‌ای از اعداد و حروف است.

تابع هش

اثبات کار

اثبات کار یا همان ماینینگ که در ارزهای دیجیتال زیادی مانند بیت کوین از آن استفاده می‌شود، شباهت زیادی به روش اثبات ظرفیت دارد، با این تفاوت که روش اثبات کار نیاز به تجهیزات تخصصی و گران‌قیمت‌تری دارد. این تخصصی بودن باعث می‌شود که بعد از پایان کار استخراج کوین‌های اثبات کار، پیدا کردن کاربردهای دیگری برای این تجهیزات کار بسیار مشکلی باشد.

علاوه بر این، روش استخراج اثبات کار روش بسیار پر سروصدا و پرمصرفی است و فشار زیادی به دستگاه‌ها وارد می‌کند. به همین دلیل، باید به‌طور دوره‌ای آن‌ها را تعمیر و قطعات خراب یا منسوخ‌شده را با قطعات نو جایگزین کرد.

مراحل استخراج در روش اثبات کار:

  1. ماینرها تراکنش‌ها را جمع‌آوری کرده و در یک بلاک قرار می‌دهند.
  2. تمام اطلاعات موجود در بلاک که شامل هش بلاک قبلی هم می‌شود، برای تولید یک (مقدار) هش جدید از یک تابع هش عبور می‌کند.
  3. سپس ماینرها برای پیدا کردن مقدار هش صحیح با سریع‌ترین سرعت ممکن، یک عدد را در هدر (سربرگ) بلاک (Block Header) تغییر می‌دهند و نیز برای پیدا کردن هش صحیح تلاش کرده و اعداد را امتحان می‌کنند.
  4. اولین ماینری که بتواند با قدرت پردازش خود مقدار صحیح هش را پیدا کند، آن را برای بقیه شبکه ارسال می‌کند و به این ترتیب یک بلاک به بلاک چین متصل می‌شود.

اثبات ظرفیت: یک توضیح ساده

استخراج با هارد دیسک؛ آشنایی با الگوریتم اثبات ظرفیت (Proof of Capacity)
استخراج با هارد دیسک

در روش اثبات ظرفیت، به‌جای تغییر مکرر اعداد در هدر بلاک و استفاده از هش برای پیدا کردن راه‌حل، هارد دیسک خود را به‌ اصطلاح ثبت (Plot) می‌کنید. ثبت کردن یا پلاتینگ (Plotting) به عملیات پردازش و ذخیره جواب‌های احتمالی معادله بلاک‌ها روی کامپیوتر، حتی پیش از آغاز استخراج گفته می‌شود. در این روش، پاسخ احتمالی معادله بلاک‌ها روی هارد دیسک‌های موجود در شبکه ذخیره می‌شود و اگر هارد دیسک شما حاوی پاسخ معادله بلاک باشد، برنده (پاداش) آن بلاک خواهید بود. به این ترتیب، هر چقدر هارد دیسک دارای فضای بیشتری باشد، شانس بیشتری برای دریافت پاداش بلاک وجود دارد.

مثال

فرض کنید هارد دیسک خود را پر از بلیت‌های لاتاری کرده‌اید. اما در هارد دیسک نسبت به ظرفیتی که دارد، فقط تعداد محدودی بلیت جا می‌شود. پس از اعلام شماره بلیت، بررسی می‌کنید تا بفهمید چه کسی بیشترین اعداد مشترک با شماره برنده اعلام‌شده را دارد. اگر شما بیشترین ارقام مشترک را با شماره برنده داشته باشید، پاداشی به شما تعلق خواهد گرفت. البته بهترین قسمت ماجرا این است که بلیت‌های شما بعد از اعلام نتیجه باطل نخواهند شد و می‌توانید برای هر بلاک جدید دوباره از آن‌ها استفاده کنید.  

اثبات ظرفیت: یک توضیح فنی

عملیات اثبات ظرفیت شامل دو بخش است: ثبت یا پلات کردن هارد دیسک و استخراج بلاک‌ها.

کار ثبت یا پلات کردن فایل‌های خاص مربوط به شما بسته به ظرفیت هارد دیسک‌هایتان ممکن است چندین روز یا حتی چندین هفته طول بکشد. پلاتینگ از یک تابع هش بسیار کند به نام شبال (Shabal) استفاده می‌کند که با تابع هش SHA-۲۵۶ بیت کوین که ماینرها به‌سرعت آن را به کار می‌برند، متفاوت است. از آنجا که محاسبه هش‌های تابع Shabal کار دشواری است، نودهای شبکه آن‌ها را از قبل پردازش کرده و روی یک هارددیسک ذخیره می‌کنند. این کار همان ثبت کردن یا پلاتینگ هارد دیسک است.

پلاتینگ

زمان ثبت کردن یا ساختن یک فایل پلات، چیزی به نام نانس (Nonce) را می‌سازید. نانس‌ها با هش مکرر داده‌هایی مثل شماره شناسایی شما، ساخته می‌شوند. هر چه فضای ذخیره‌سازی بزرگ‌تر باشد، میزان نانس‌هایی که می‌توانید ذخیره کنید هم بیشتر خواهد بود. با هر نانس می‌توان نهایتاً ۸۱۹۲ هش ساخت. این هش‌ها به صورت جفتی سازمان‌دهی می‌شوند و هر جفت، اسکوپ (Scoop) نام دارد. به هر اسکوپ شماره‌ای از ۰ تا ۴۰۹۵ تعلق می‌گیرد.

Plotting

به‌ این‌ ترتیب شما در زمان استخراج، اسکوپی با شماره بین ۰ تا ۴۰۹۵ را محاسبه خواهید کرد. فرض کنید که نتیجه محاسبه شما، یک اسکوپ به شماره ۴۲ باشد. کار را با اسکوپ شماره ۴۲ از نانس ۱ شروع می‌کنید و از داده آن اسکوپ برای محاسبه یک‌ زمان خاص، به نام «ددلاین» (Deadline) استفاده کرده و سپس این عملیات را برای همه نانس‌های موجود در هارد دیسک، تکرار می‌کنید.

بعد از محاسبه همه ددلاین‌ها، کمترینِ آن‌ها را انتخاب می‌کنید. ددلاین بیان‌کننده تعداد ثانیه‌هایی است که باید از زمان تشکیل آخرین بلاک گذشته باشد تا شما بتوانید به تشکیل بلاک بعدی بپردازید. اگر فرددیگری در همین زمان نتوانسته باشد بلاک جدیدی تشکیل دهد، پاداش آن بلاک به شما تعلق می‌گیرد.

برای مثال اگر ددلاین شما موقع استخراج ۲۵ ثانیه باشد و هیچ‌کس دیگری در این ۲۵ ثانیه نتواند بلاک جدیدی تشکیل دهد، آن‌وقت شما این شانس را دارید که بلاک را تشکیل داده و پاداش آن را به خودتان اختصاص دهید.

مزایا و معایب

حالا که با جزئیات و مبانی روش اثبات ظرفیت آشنا شدید، وقت آن است که با بعضی مزایا و معایب استفاده از هارد دیسک برای استخراج هم آشنا شوید: 

مزایا

  • برای این کار می‌توانید از هارد دیسک‌های معمولی استفاده کنید و کسی نمی‌تواند آن‌طور که درباره بیت کوین رایج است، با خرید ای‌سیک‌های اختصاصی بر شما برتری داشته باشد. البته همچنان میزان حافظه اهمیت دارد.
  • مصرف برق در این روش ۳۰ برابر کمتر از استخراج با دستگاه‌های ای‌سیک است.
  • روش اثبات ظرفیت بسیار غیرمتمرکزتر از اثبات کار است، زیرا در کامپیوتر هر شخص، حداقل یک هارد دیسک نصب شده است. برای این کار حتی می‌توان از هارد دیسک تلفن‌های همراه اندروید هم استفاده کرد.
  • در این روش نیازی ندارید به شکل مداوم سخت‌افزار را به‌روزرسانی کنید. هارددیسک‌های قدیمی می‌توانند داده‌ها را به‌خوبی هارددیسک‌های جدید ذخیره کنند.
  • می‌توانید بعد از پایان استخراج، هارد دیسک‌های خود را فرمت کرده و آن‌ها را برای کاربرد اصلی‌شان به کار ببرید.

معایب

  • محبوبیت روش اثبات ظرفیت می‌تواند به رقابتی دیگر در خرید و تولید هارد دیسک‌ها و افزایش قیمت آن‌ها منجر شود. امروزه افراد از هارد دیسک‌های ترابایتی استفاده می‌کنند، ولی این معیار به‌تدریج به پتابایت، اگزابایت و زتابایت تبدیل خواهد شد.
  • روش اثبات ظرفیت یک فناوری نسبتاً جدید است و هنوز به‌ دقت مورد بررسی و چالش قرار نگرفته است.
  • در حال حاضر داده‌های پلات شده در هارد دیسک‌ها هیچ کاربردی غیر از استخراج ندارند. البته طرح‌هایی برای استفاده از آنها به‌عنوان فضای ذخیره‌سازی مازاد برای اطلاعات متن‌باز مهم در دست بررسی است. در این صورت هارد دیسک‌ها می‌توانند مقالات ویکی‌پدیا، نقشه‌ها و دیگر اطلاعات با ارزش را در خود جای دهند.
  • در حال حاضر بدافزارهای زیادی در حال استخراج بیت کوین با استفاده از کامپیوترهای دیگران هستند. مطمئن باشید در صورت محبوبیت بیشتر روش اثبات ظرفیت، بدافزارهایی هم برای پلات کردن فضاهای خالی هارد دیسک‌ها ساخته خواهد شد. با این تفاوت که در این حالت بسیاری از افراد متوجه نخواهند شد که هکرها دارند از فضای هارد دیسک آنها استفاده می‌کنند.

 آشنایی با ۳ ارز دیجیتال برتر اثبات ظرفیت

حالا در ادامه ۳ مورد از بزرگ‌ترین ارزهای دیجیتالی را که از روش اثبات ظرفیت برای تأیید تراکنش‌ها استفاده می‌کنند، معرفی می‌کنیم.

توجه: معرفی این ارزهای دیجیتال به هیچ عنوان توصیه به سرمایه‌گذاری نیست. بیشتر این ارزهای دیجیتال هنوز در فازهای اولیه خود قرار دارند.

استورج (Storj)

Storj

استورج شبکه‌ای مبتنی بر بلاک چین است که با هدف ارائه فضای ذخیره‌سازی غیرمتمرکز خلق شده است. این شبکه هنوز در ابتدای راه خود قرار دارد، اما به طور‌ کلی کاربران می‌توانند بدون نگرانی از نقض حریم خصوصی و بدون خطر هک شدن یا از بین رفتن اطلاعات، فایل‌های خودشان را روی بلاک چین استورج ذخیره کنند.

هرکسی که کامپیوتر شخصی داشته باشد، با استفاده از سرویس ذخیره‌سازی غیرمتمرکز می‌تواند خدمات ذخیره‌سازی را ارائه کند. بلاک چین با ذخیره کردن داده‌ها روی نودهای متعدد می‌تواند در صورت خرابی یک نود، فایل‌ها را از طریق نود دیگری بازیابی کند.

البته استورج در مقاله معرفی یا همان وایت‌پیپر خود از اثبات ظرفیت نام نبرده و نام الگوریتم خود را «اثبات ذخیره‌سازی» (Proof of Storage) گذاشته است. این الگوریتم با اثبات ظرفیت کمی تفاوت دارد اما به‌طور کلی سخت‌افزار مورد نیاز برای ساخت بلاک در این شبکه، هارد دیسک است.

برست (Burst)

استخراج با هارد دیسک؛ آشنایی با الگوریتم اثبات ظرفیت (Proof of Capacity)

برست یک از فورک‌های ارز دیجیتال Nxt است که از الگوریتم اجماع اثبات ظرفیت استفاده می‌کند. این کوین در سال ۲۰۱۴ سیستم قراردادهای هوشمند و چند قابلیت مهم دیگر را هم به ویژگی‌هایش اضافه کرد. همان‌طور که در اتریوم و سایر بلاک چین‌های عمده می‌بینیم، قراردادهای هوشمند، ایجاد نرم‌افزارها و کاربردهای جدید را در این شبکه امکان‌پذیر می‌کنند.

این کوین همچنین از فناوری تنگل (Tangle) که راهی جدید برای انتشار بسیار سریع اطلاعات در شبکه است و در شبکه آیوتا هم به کار می‌رود، استفاده می‌کند. یکی دیگر از ویژگی‌های مثبت برست کوین قابلیت معاملات بین بلاک چینی اتمیک (Atomic Cross Chain trading) آن است که با استفاده از آن، کوین‌هایی که بلاک چین های متفاوتی دارند می‌توانند بدون نیاز به یک طرف قرارداد سوم مورد اعتماد طرفین، با هم معامله کنند.

این کوین از شبکه لایتنینگ هم پشتیبانی می‌کند که در آن، کاربران می‌توانند کانال‌های پرداخت خود را باز کنند و تمام تراکنش‌هایی که از این کانال‌ها استفاده می‌کنند بدون کارمزد انجام خواهند شد.

فایل کوین (Filecoin)

Filecoin

فایل کوین که قرار است در سال ۲۰۲۰ راه‌اندازی شود، مثل استورج یک شبکه ذخیره‌سازی غیرمتمرکز است که در آن ماینرها با فعالیت در شبکه و در ازای ارائه فضای هارد دیسکشان برای ذخیره یا بازیابی داده‌ها، توکنی به نام فایل کوین دریافت می‌کنند. آن‌ها این توکن‌ها را با ذخیره داده‌های مشتریان و پردازش مسائل ریاضی اثبات ظرفیت برای تائید فضای ذخیره‌سازی در دسترس خود، در طی زمان به دست خواهند آورد. شانس دریافت کوین و میزان کارمزد تراکنش‌ها بستگی به مقدار فضای ارائه‌شده به شبکه از سوی ماینر دارد.

البته فایل کوین هم به‌طور مستقیم از اثبات ظرفیت به عنوان الگوریتم اجماع خود نام نبرده است، اما روند آن کاملاً با اثبات ظرفیت مشابه است.

نودهای راه‌اندازی‌شده توسط ماینرها با نگهداری از داده‌های مورد نیاز بلاک چین و داده‌های ذخیره‌سازی شده، شبکه را فعال نگه می‌دارند. البته آن‌ها برای بالا بردن امنیت شبکه باید مقداری کوین را به صورت امانت در نودهای خود قفل کنند و در صورتی که نتوانند فایل‌های ذخیره سازی شده را اثبات کنند این کوین‌ها توسط شبکه ضبط خواهد شد. در این بلاک چین برای تضمین عدم رونویسی دو فایل با اسم‌های مشابه، هر فایل اثر انگشت دیجیتال مخصوص خود را دارد.

guest

لطفا در صورت مشاهده دیدگاه‌های حاوی توهین و فحاشی یا خلاف عرف جامعه لطفا با گزارش سریع آن‌ها، به ما در حفظ سلامت بستر ارتباطی کاربران کمک کنید.

28 دیدگاه
Reza karii
Reza karii
۳ سال قبل

سلام ، من تعدادی هارد اکسترنال دارم ، میخوام نحوه دقیق راه اندازی و استخراج ارز دیجیتال ترجیحا بیت کویین رو روی لب تابم بدونم . ممنون میشم راهنمائی بفرمائید

نادیا
نادیا
۲ سال قبل
پاسخ  Reza karii

تاجاییکه میدونم بیتکوین proof of work است و نه proof of capacity.پس نمیشه.

مهدی
مهدی
۳ سال قبل

سلام
کسی از دوستان هست با هارد ماین کرده باشه واسه رمزارز چیا؟
میخواستم بدونم چند مگا هش خروجی میده!
ممنون از راهنمایی دوستان.

علی
علی
۳ سال قبل

میشه روش کانفیک و راه اندازی ماین کردن توسط هارد دیسکو اموزش بدید فک کنم با ای قیمت دلار نصبت به پارسال بصرفه؟

حسین علی پور
حسین علی پور
۳ سال قبل

سلام خدمت دوستان با یک کارت گرافیک 2070 برای ماین اتریوم 24 ساعت چقد درامد دلاری داره هش ریت 2070 نزدیک 42 مگاهش

میثم
میثم
۳ سال قبل

سلام. با اورکلاک خوب 42 مگاهش میده

موسیو
موسیو
۳ سال قبل
پاسخ  میثم

41 میده. زیاد فشار نیار بهش. ازونطرف روزی 12 دلار میده

مجتبی زارع
مجتبی زارع
۴ سال قبل

سلامو درود.
شما درمود اکواسمارت اطلاعات دارید؟

ارسلان
ارسلان
۳ سال قبل

بله

سجاد مقصودی
سجاد مقصودی
۴ سال قبل

سلام وقت بخیر
این پست را مطالعه کنید
https://arzdigital.com/what-is-eco-smart/

ESR
ESR
۴ سال قبل

سلام آقای آریان فر ممنون بابت زحماتتون لطفا آموزش استخراج اینجور ارز ها رو هم بگذارید واینکه ۲ تا سوال داشتم
۱. استخراج این ارزها به سخت افزار لپ تاپ آسیب نمیزنه؟
۲. راجع به قرارداد هوشمند در این مقاله صحبت کردین آیا این قرارداد ها معتبر ه و کلاهبرداری نیست؟

علی آریان‌فر
علی آریان‌فر
۴ سال قبل
پاسخ  ESR

استخراج این ارزها آسیبی به چیزی نمی زنه ولی فضای ذخیره سازی لپ تاپ محدود هست و استفاده ازش منطقی نیست.
قرارداد هوشمند کلاه برداری نیست. حداقل از نظر جنبه فنی قضیه.

ESR
ESR
۴ سال قبل

اگه لپ تاپ ۱ ترا بایت ظرفیت داشته باشه باز هم نمیصرفه؟

ESR
ESR
۴ سال قبل
پاسخ  ESR

ممنون جوابم رو کامنت های دیگه رو خوندم گرفتم

G.z
G.z
۴ سال قبل

با سپاس از شما
ایده جالبیه اما با توجه به قیمت سخت افزار در ایران و درآمد بسیار پایین این روش به نظر بنده اصلا به صرفه نیست

احسان
احسان
۴ سال قبل
پاسخ  G.z

خب میتونید از وی پی اس با هارد بالا استفاده کنید!

علی آریان‌فر
علی آریان‌فر
۴ سال قبل
پاسخ  احسان

خیر. نمی شه از سرور مجازی اسفتاده کنید. مقدار فضایی که می خواید باید خیلی بالا باشه. ترافیک و پهنای باند هم همینطور. خیلی گرون در میاد.

Farid
Farid
۴ سال قبل

اصلاً فایده نداره،درآمد یک ماه استخراج Burst Coin با هارد 1 ترابایتی میشه 0.21 دلار.فقط به این درد میخوره که از فضای خالی هارد دیسک برای ماین کردن استفاده کرد و بعد از چند سال که قیمتش رفت بالاتر با فروختنش سود کرد،بیشتر از این نباید ازش انتظار داشت.

moon
moon
۴ سال قبل
پاسخ  Farid

ارزهای دیگه چی؟

Farid
Farid
۴ سال قبل
پاسخ  moon

Storj هم بررسی کردم درآمدش همینطور بود.29 دلار تو 15 ماه با فضای 1 ترابایت

علی آریان‌فر
علی آریان‌فر
۴ سال قبل
پاسخ  Farid

هیچ کدوم از این کوین ها ماینشون به صرفه نیست. به علاوه معمولا احتیاج به پهنای باند زیادی دارند.
این مقاله بیشتر جنبه آموزشی داره.

moon
moon
۴ سال قبل

میزان درآمدش در ماه چند هست؟
در این روش چند گیگ در ماه از ترافیک اینترنت استفاده میشه؟
ممنون میشم آموزش استخراج این ارزها رو هم بگزارید

علی
علی
۴ سال قبل

کاش آموزش استخراجش رو هم بزارید

علی آریان‌فر
علی آریان‌فر
۴ سال قبل
پاسخ  علی

به دلیل قیمت بالای اینترنت و همینطور هارد دیسک و نیاز این روش به پهنای بالا آموزشش برای ایران کاربردی نداره.
برای مثال مینیمم ترافیک ماهیانه مورد نیاز برای استورج 2 ترابایت هست و مینیمم سرعت اینترنت 25 مگابایت.

alireza ansari
alireza ansari
۴ سال قبل
پاسخ  علی

تو نت سرچ کن . من بورست کوین استخراج کردم با هارد قبلن ها. نرم افزار داره...

ادولف هیتلر
ادولف هیتلر
۴ سال قبل
پاسخ  alireza ansari

سلام داداش میشه توضیح بدی چجوری هست چیکار کنیم یه اموزش اینجا بذاره راستی هارد باید خالی باشه یا بستگی به فضای خالی داره

هاب
مکانی برای گفتگو درباره سرمایه گذاری کریپتو. همین الان عضو شو
ورود به هاب