مونرو ارز دیجیتالی بسیار شبیه به بیتکوین است، با این تفاوت که امنیت و قابلیت ناشناس بودن در مونرو بسیار بیشتر از بیت کوین است. در واقع میتوان گفت مونرو یک ارز دیجیتال خصوصی، امن، و غیرقابل ردیابی است که با استفاده از آن میتوان کنترل کامل بر روی داراییها و حریم خصوصی خود داشت.
دفترکل توزیع شدهی مونرو برخلاف بلاک چین، آدرسهای واقعی طرفین یک تراکنش را ثبت نمیکند و آدرسی که در یک تراکنش برای طرفین آن ایجاد میشود، به آدرسهای واقعی آنها ارتباط داده نمیشود.
مونرو تراکنشهای انجام شده را بر اساس مقدار انتقال یافته در هر تراکنش به چندین بخش تقسیم کرده و سپس هر بخش را به عنوان یک تراکنش مجزا مدیریت میکند. یکی از مهمترین دلایل محبوبیت مونرو و توسعه آن، تمایل برخی از افراد جامعه است که نمیخواهند معاملات آنها توسط دولتها، هکرها و شرکتهای مختلف مورد بازرسی و پیگیری قرار گیرد.
تاریخچه
برای بررسی تاریخچه پیدایش و شکلگیری مونرو، لازم است در ابتدا نگاهی به پروژه بایتکوین (Bytecoin) بندازیم.
بایتکوین در تابستان سال ۲۰۱۲ راهاندازی شد. این پروژه، اولین ارز دیجیتالی بود که با استفاده از یک تکنولوژی به نام کریپتونوت (CryptoNote) ایجاد شده بود. امروزه از الگوریتم کریپتونوت در ارزهای دیجیتال زیادی که با هدف ارائه حریم خصوصی بالا ایجاد شدهاند، استفاده میشود که مونرو هم یکی از آنهاست. حفظ حریم خصوصی در ارزهای دیجیتالی که از تکنولوژی کریپتونوت استفاده میکنند، از طریق دستهبندی و ترکیب کلیدهای عمومی با یکدیگر، تضمین میشود. با ترکیب چندین کلید عمومی در یک تراکنش، غیرممکن است بتوان گفت چه کسی آن تراکنش را انجام داده است.
تکنولوژی کریپتونوت با استفاده از “امضاهای حلقهای”، قابلیت ناشناس بودن را ارائه میدهد. بایتکوین در آن زمان به عنوان یک گام خوب و جدید در حوزه ارزهای دیجیتال با قابلیت ناشناس بودن، ارائه شد. با این حال در توزیع اولیه آن چندین مسئله وجود داشت. پس از راهاندازی بایتکوین، مشخص شد که ۸۰ درصد از کوینهایی که استخراج شدند از قبل وجود داشتند. مسائل موجود در توزیع اولیه بایتکوین منجر شد یک گروه هفت نفره از توسعهدهندگان بایتکوین، فورکی از بلاکچین بایتکوین ایجاد کرده و ارز دیجیتال جدید ایجاد شده با نام بیتمونرو (Bitmonero) شناخته شد. پس از گذشت زمانی نام بیتمونرو خلاصه شده و با عنوان مونرو به کار خود ادامه داد.
چگونه کار میکند؟
مانند سایر ارزهای دیجیتال، در مونرو نیز هر فرد یک آدرس عمومی دارد، که شکلی به صورت زیر دارد:
۴AfUP۸۲۷TeRZ۱cck۳tZThgZbRCEwBrpcJTkA۱LCiyFVuMH۴b۵y۵۹bKMZHGb۹y۵۸K۳gSjWDCBsB۴RkGsGDhsmMG۵R۲qmbLeW
داراییهایی که متعلق به شماست، با آدرس عمومی شما در ارتباط نیست.
به این معنی که اگر به کسی آدرس عمومی خود را بدهید، آن فرد نمیتواند از طریق آدرس عمومی شما بفهمد که شما چقدر دارایی دارید. در صورتی که در بیت کوین با داشتن آدرس عمومی افراد میتوان فهمید چقدر دارایی در آن آدرس وجود دارد.
وقتی شما مقداری از دارایی خود را به آدرس عمومی کسی ارسال میکنید، اتفاقی که میافتد این است که شما به یک آدرس یک بار مصرفی که به صورت تصادفی ایجاد شده است، پول ارسال کردهاید. این بدین معنی است که در دفتر کل توزیع شده مونرو هیچ اثری از اینکه پولی که ارسال کردید توسط گیرنده دریافت شده یا نه، وجود ندارد.
بطور مشابه، پولی که شما ارسال میکنید نیز با آدرس عمومی شما هیچ ارتباطی نخواهد داشت و در دفتر کل توزیع شده مونرو نیز هیچ اثری از اینکه شما مقداری از دارایی خود را ارسال کردید وجود نخواهد داشت.
بنابراین، هنگامی که شما مقداری از دارایی خود را برای کسی ارسال میکنید، دفتر کل عمومی مونرو نه نشان میدهد که این دارایی از آدرس عمومی شما فرستاده شده است و نه نشان نمیدهد که این دارایی به آدرس عمومی فرستنده ارسال شده است. در مونرو، آدرس عمومی شما هرگز در تاریخچه عمومی تراکنشها نشان داده نمیشود. در عوض، یک “آدرس مخفی” به گونهای ثبت میشود که فقط فرستنده و گیرنده میتوانند تشخیص دهند، مقدار موردنظر انتقال یافته است. هنگامی که گیرنده قصد دارد ببیند که داراییای به حساب او آمده یا نه، لازم است کل تراکنشهای ثبت شده عمومی را بازبینی کند. گیرنده یک کلید محرمانه برای بازبینی هر تراکنش دارد که ببیند آیا تراکنشی به او ارجاع داده شده است یا خیر. از آنجایی که گیرنده تنها کسی است که کلید محرمانه را میداند، تنها او میتواند ببیند که آیا وجهی به او ارسال شده یا خیر.
به همین دلیل، اگر شما کیف پول مونرو را راهاندازی کنید، خواهید دید که بلاکچین را بازبینی یا به اصطلاح اسکن میکند. این بازبینی با هدف یافتن اینکه آیا تراکنشی انجام شده که شما گیرنده آن باشید یا نه، اجرا میشود. لازم به ذکر است که گیرنده میتواند کلید محرمانه خود را به دیگران بدهد تا آنها هم بتوانند ببینند که وجهی برای وی ارسال شده است. با دادن این کلید محرمانه به دیگران، آنها تنها قادر خواهند بود تراکنشهای شما را ببینند و نمیتوانند از طرف شما هیچ تراکنشی انجام دهند. در واقع تراکنشهای انجام شده با یک آدرس یک بار مصرف در ارتباط خواهند بود نه آدرس عمومی شما.
این قابلیت همچنین سبب میشود که اگر دو تراکنش انجام شود و دو نفر برای شما وجهی ارسال کنند، معلوم نخواهد شد که آن دو تراکنش، گیرنده یکسان داشتهاند.
امضاهای حلقهای (Ring Signature)
یکی از چالشهایی که در مورد ارزهای دیجیتال و تراکنشهای انجام شده در بلاک چین همواره مطرح میشود، این است که بسیاری از افراد تمایل دارند منبع واقعی انجام تراکنش قابل تشخیص نباشد.
مونرو این مشکل را با استفاده از “امضاهای حلقهای” حل کرده است. امضاهای حلقهای این کار را با ترکیب تراکنشها انجام میدهند.
ترکیب تراکنشها به این صورت است که زمانی که میخواهید وجهی برای کسی ارسال کنید، فرستنده به صورت تصادفی چندین وجه مربوط به کاربران دیگر را نیز انتخاب میکند تا به عنوان وجوه ارسالی موجود در تراکنش او ظاهر شوند. ماهیت رمزنگاری امضاهای حلقهای به این معناست که هیچکس نمیتواند بفهمد که منبع واقعی انجام تراکنش کدام بوده است، حتی کسی که برای اولین بار نیز آن وجه را به فرستنده ارسال کرده نمیتواند منبع واقعی تراکنش را تشخیص دهد.
یک سیستم “تصاویر کلیدی” که مرتبط با هر امضای حلقهای است این تضمین را میدهد که اگرچه هیچکس نمیتواند منبع اصلی وجه انتقالی در تراکنش انجام شده را تشخیص دهد اما اگر فرستنده قصد داشته باشد تا وجه خود را به صورت ناشناس دوبار ارسال کند توسط این سیستم تصاویر کلیدی به راحتی قابل تشخیص خواهد بود. بنابراین مشکل دوباره خرج کردن یا به اصطلاح (double spending) نیز در آن وجود نخواهد داشت.
تعداد افرادی که به لیست فرستندگان احتمالی در یک تراکنش اضافه میشوند، به عنوان “سطح ترکیب” آن تراکنش شناخته میشود. از آنجایی که با استفاده از سطوح ترکیب بالاتر، سایز تراکنشی که شبکه مونرو باید پردازش کند، افزایش مییابد، اگر این سطح ترکیب را افزایش دهید، کارمزد تراکنشی که قصد دارید انجام دهید، اندکی افزایش خواهد یافت.
لازم به ذکر است، از آنجایی که در هر تراکنشی که در شبکه مونرو انجام میشود احتمال دارد از شما به عنوان یک منبع دارایی ممکن در تراکنشها استفاده شود، به همین دلیل هیچکس نمیتواند بگوید وجهی را که به شما ارسال کرده توسط شما خرج شده است یا خیر. در واقع در شبکه مونرو اینطور به نظر میرسد که هر کاربر بطور مداوم و شبانهروزی با افرادی در تمام نقاط جهان در حال انجام تراکنشهای مختلف است، در صورتی که ممکن است کاربری باشد که اصلا برای یک مدت طولانی هیچ تراکنشی انجام نداده باشد.
علاوه بر اینکه مونرو قابلیتی را ارائه داده که با استفاده از آن هیچکس نمیتواند بگوید هر فرد از چه کسانی وجهی دریافت کرده است، توسعهای در مونرو با استفاده از سیستم تراکنشهای حلقهای انجام شده که با نام رینگسیتی (RingCT) شناخته میشود. RingCT که به معنای تراکنشهای محرمانه حلقهای است در تاریخ ۱۰ ژانویه ۲۰۱۷ بر روی شبکه مونرو انجام شد.
این سیستم جدید نه تنها منبع وجوه ارسالی را مخفی میکرد، بلکه مقدار وجه ارسالی را نیز مخفی میکرد. بطوریکه مقدار وجه انتقالی در یک تراکنش در بلاکچین قابل مشاهده نباشد. این کار با اعمال یک تابع ریاضی بر روی تمام وجوه موجود در شبکه مونرو محقق میشد، که در اینصورت ناظران عمومی فقط میتوانستند ببینند که یک معامله صحیح است، و تنها فرستنده و گیرنده میتوانستند مقدار واقعی تراکنش انجام شده را ببینند.
پروژه kovri یا اینترنت مخفی
در نهایت پروژه کوری (Kovri) که در حال حاضر در حال توسعه است، در حال کار بر روی پنهان کردن ترافیک یا حجم اینترنتی شماست تا شبکه کنترلی نتواند نشان دهد که شما از مونرو استفاده میکنید. این قابلیت با استفاده از رمزنگاری تمام دادههای ترافیکی مربوط به مونرو و مسیردهی به آن از طریق نودهای I۲P (پروژه اینترنت مخفی) به دست میآید.
این نودها، پیام شما را بدون اینکه قابل مشاهده باشد که درون آنها چیست، منتقل میکنند. آنها همچنین نمیدانند که آیا مقصدی که پیام را به آن ارسال میکنند، مقصد نهایی پیام شماست یا فقط گذری است که پیام شما قرار است از آنجا به نقطه دیگری ارسال شود.
مسئله دیگری که در بررسی چگونگی کارکرد انواع ارزهای دیجیتال باید مورد بررسی قرار گیرد، مکانیسم توافق جمعی است که آن ارز بر اساس آن کار میکند.
مونرو ارز دیجیتالی است که سیستم توافق جمعی آن بر اساس اثبات انجام کار (PoW) میباشد، در نتیجه قابل استخراج کردن است. مکانیسم “اثبات انجام کار” در مونرو، کریپتونوت (CryptoNote) نامیده میشود که با استفاده از این سازوکار، ماینرها در ازای دریافت پاداش امنیت شبکه را بالا برده و تراکنشها را تایید میکنند.
مهمترین کاربردها
مونرو با هدف ارائه یک سیستم پرداخت کاملا خصوصی و محرمانه، غیر قابل ردیابی و با امنیت بالا ارائه شده است. از آنجایی که هدف مونرو مشخص و آن ارائه یک پلتفرم پرداختی با در نظر داشتن ویژگیهای گفته شده است، میتواند انتخاب ایدهآلی برای کاربردهای مختلف باشد.
ارزهای دیجیتال پیگیر گریز میتواند در کاربردهای منفی مانند پولشویی، قاچاق مواد مخدر و .. مورد استفاده قرار گیرد.
اگرچه مونرو و بطور کلی پرایوسی کوینها به دلیل ذات محرمانه و پیگیر گریز بودنشان میتوانند کاربردهای مخربی در پولشویی، قاچاق مواد مخدر و .. داشته باشند، اما نباید از این نکته غافل شد که این داراییها کاربردهای مثبت زیاد و با ارزشی نیز دارند.
مونرو و حفظ حریم شخصی در انجام معاملات
افرادی که حجم زیادی از سرمایهشان در ارزهای دیجیتال قرار دارد، بطور فزایندهای در حال روی آوردن به پرایوسی کوینها و به ویژه مونرو هستند، تا با پنهان کردن ثروت خود از تهدیدات هکرها در امان بمانند و همچنین با خیال راحت و بدون نگرانیهایی از قبیل پرداخت مالیات که در حال حاضر در برخی کشورها در حال بررسی برای اجراست، معاملات خود را انجام دهند.
شرکتهایی که در سیستم پرداختی خود از بیتکوین استفاده میکنند، ممکن است با مشکلات مختلفی روبرو شوند.
در واقع از آنجایی که تمام تراکنشهای انجام شده در ارزهای دیجیتال رایج مانند بیتکوین، اتریوم و … در دفاتر کل توزیعشده ثبت میشود و هر کسی با داشتن آدرس عمومی شخص مورد نظر قادر به دیدن تمام تراکنشهایی که آن فرد انجام داده، هست، ممکن است این مشکل برای چنین شرکتهایی رخ دهد که مشتریانشان تمام تراکنشهای آنها را پیگیری کرده و پی ببرند که مشتریان دیگر بابت یک کالا یا خدمات یکسان چه هزینهای پرداخت کردهاند.
این مشکل میتواند توسط مونرو حل شود، زیرا از آنجایی که تراکنشهای انجام شده به آدرس عمومی افراد مرتبط نمیشود و توسط یک آدرس یکبار مصرف انجام میشود، هیچ کس قادر به دسترسی به تاریخچه تراکنشهای شما نخواهد بود.
چالشها و راهکارها
در ابتدا لازم به ذکر است که مهمترین چالشی که هم مونرو و هم سایر ارزهای دیجیتالی که با هدف حفظ حریم خصوصی و غیرقابل پیگیری بودن طراحی شدهاند، با آن مواجهند، استفاده از آنها در کاربردهای نادرستی مانند پولشویی، قاچاق مواد مخدر ،استفاده در دارکوب و … است. این چالش به شدت مورد بحث و انتقاد قرار گرفته و برخی دولتها از جمله دولت ژاپن ممنوعیت استفاده از این ارزها را صریحا اعلام کردهاند.
اما برخی از چالشهای دیگر یا به عبارتی نقاط ضعف پروژه مونرو بر اساس اطلاعاتی که از شبکههای اجتماعی این پروژه گردآوری شده، به شرح زیر میباشد:
نقدینگی
پیچیدگی نسبی کد منبع باز مونرو در مقایسه با بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتال، امکان پشتیبانی از مونرو در کیفپولها و صرافیهای مختلف را کاهش داده است. به همین دلیل است که نقدینگی XMR ممکن است به اندازه ارزش واقعی پروژه و پتانسیلهایی که دارد، نباشد.
هارد فورکها
اگرچه شبکههایی که قابلیت فورک در آنها وجود دارد، ممکن است بتوانند کارایی ارز دیجیتال خود را به مرور زمان افزایش داده و تغییرات مورد نیاز برای مقیاسپذیری پروژه را ارائه دهند، اما این ویژگی همچنین میتواند باعث بوجود آمدن ارزهای دیجیتال تقلبی و کلاهبرداری نیز شود.
قابلیت مقیاسپذیری
ممکن است متغییر بودن اندازه بلوکها در شبکه مونرو باعث مقیاسپذیری بهتر آن شود، اما ویژگیهای حفظ حریم شخصی پیچیدهای که در پروتکل مونرو اجرا شده است میتواند در بلندمدت منجر به ایجاد چالش در مقیاسپذیری آن شود.
پروژه مونرو و محصولات و خدماتی که ارائه میدهد، برای بسیاری از سرمایهگذاران و کاربران دشوار است و همین دشواری میتواند یکی از دلایلی باشد که مانع تطبیقپذیری این پروژه شود.
رویدادها و اخبار تاثیرگذار روی قیمت
با بررسی نمودار قیمت مونرو در تایم فریم روزانه، نقاط بحرانی نمودار را بررسی کرده و تاثیر اخبار و رویدادهای مهم بر روی قیمت آن را بررسی میکنیم تا اگر در آینده با اتفاقات مشابهی روبرو شدیم بتوانیم تحلیل کنیم آن اتفاق چقدر میتواند بر روی قیمت مونرو تاثیر داشته باشد. قانونی که در مورد ارزهای دیجیتال وجود دارد، این است:
تاریخ همیشه خودش را تکرار میکند.
۱۳ مارس ۲۰۱۹
مونرو پس از انجام هاردفورک خود اعلام کرد که دیگر نمیتوان با پردازندههای اسیک (ASIC) مونرو استخراج کرد. با کنار گذاشتن پردازندههای اسیک از استخراج مونرو، نرخ هش شبکه ۸۰ درصد افت کرد، با اینحال، این کار میتواند در بلند مدت تاثیر مثبتی در شبکه مونرو داشته باشد.
هرچند تصور میشد با انتشار این خبر، قیمت مونرو با افت روبرو شود، اما این خبر نتیجه مثبتی داشت و در پی آن قیمت مونرو در مدت ۴ روز از تاریخ ۱۱ مارس تا ۱۴ مارس، ۸ درصد افزایش داشت.
۹ مارس ۲۰۱۹
انجام هاردفورک بر روی شبکه مونرو با موفقیت انجام شد و در این هاردفورک هیچ شاخه جدیدی ایجاد نشد. هاردفورک مونرو طبق یک برنامه از پیش تعیین شده هر شش ماه یک بار انجام میشود تا پایداری شبکه را تضمین کند. با پشت سر گذاشتن هاردفورک با موفقیت، همانطور که بر اساس هاردفورکهای قبلی شبکه مونرو انتظار میرفت، قیمت مونرو با افزایش روبرو شد و در مدت ۶ روز ۷.۳۱ درصد رشد را تجربه کرد.
۵ مارس ۲۰۱۹
تحقیقات نشان میدهد مشکلی در ۴۰۰ سرور داکر که مونرو استخراج میکنند، رخ داده است.
۴ مارس ۲۰۱۹
تیم توسعه دهندگان کیفپول سختافزاری لجر به کاربران توصیه کردند از اپلیکیشن مونرو بر روی لجر استفاده نکنند.
۳ مارس ۲۰۱۹
ظاهر شدن یک باگ در کیفپول مونرو، میتواند واریزهای تقلبی به صرافیها ایجاد کند. با وجود اخبار منفی منتشر شده در سه روز متوالی در تاریخ های ۳ و ۴ و ۵ مارس ۲۰۱۹، این اخبار نتوانستند تاثیر زیادی بر روی قیمت مونرو داشته باشند، و قیمت آن با وجود اینکه در ۳ مارس با یک کاهش چند درصدی روبرو بود اما با جهش در روزهای آینده تقریبا خود را در یک قیمت ثابت نگه داشت.
شاید دلیل این عدم تاثیر گذاری اخبار منفی، اعتمادی است که جامعه طرفداران مونرو به آن دارند که این اعتماد شاید آنقدرها هم بی اساس نباشد زیرا با همکاری تیم مونرو با لجر، در تاریخ ۸ آوریل مونرو اعلام کرد وضعیت واریزهای تقلبی به لجر درست خواهد شد.
۲۱ فوریه ۲۰۱۹
تحقیقات هشدار دادهاند یک بدافزار شناخته شده استخراج مونرو در حال آلوده کردن سیستمهای ویندوزی است.
۱۵ فوریه ۲۰۱۹
کمپانی مایکروسافت پس از آنکه شرکت امنیت سایبری سیمانتک(Symantec) وجود کدهای مخفی استخراج مونرو را شناسایی کرد، ۸ اپلیکیشن را از فروشگاه رسمی خود حذف کرد.
با انتشار خبر مربوط به آلوده شدن سیستمهای ویندوزی به بدافزارها، قیمت مونرو طبق انتظار با یک کاهش ۱۱ درصدی همراه شد.
برنامهها و رویدادهای پیشرو
از آنجایی که مونرو در سایت رسمی خود یک نقشه راه مشخص دارد و میزان پیشرفت برنامههای مختلف را نیز با گذشت زمان مشخص میکند، با بررسی برنامههای پیشین آن و کارهای انجام شده توسط مونرو میتوان تا حد زیادی به برنامههای پیش رویی که مونرو در نقشه راه خود به آنها اشاره کرده، اعتماد داشت.
این برنامهها به شرح زیر هستند:
طراحی مجدد سیستم بازار سرمایهگذاری: این برنامه در حال حاضر در پروسه انجام میباشد.
ادغام پروژه کوری (Kovri) یااینترنت خفی: این برنامه از برنامههایی است که در آینده محقق میشود.
ارائه راهحلهای لایه دوم برای افزایش سرعت و تطبیقپذیری: این برنامه نیز قرار است در آینده محقق شود.
همکاریها و پذیرندگان
هیچ اطلاعاتی در مورد همکاریهایی که پروژه مونرو تاکنون داشته در دسترس نیست. تنها اطلاعات مربوط به همکاری مونرو با سایر پروژهها مربوط به همکاری آن با فورتنایت بود که آن هم خیلی زود به هم خورد، جزئیات آن در زیر آمده است:
در ژانویه ۲۰۱۹ خبری مبنی بر همکاری مونرو با فورتنایت (Fortnite) که بازی ویدیویی آنلاینی است که توسط اپیک گیم (Epic Games) توسعه داده شده، منتشر شد. چند روز بعد از آن خبر حذف مونرو از ارزهای دیجیتال موجود در این بازی به گوش رسید ولی هیچ دلیل قانعکنندهای برای آن وجود نداشت و به گفته مدیر آن، از آنجایی که افزوده شدن مونرو به روشهای پرداخت آنها به صورت تصادفی اتفاق افتاده، فورا اقدام به حذف آن کردند.
رقبای اصلی
از میان تمام پروژههایی که در حال حاضر به عنوان ارزهای دیجیتال حریم خصوصی مطرح میشوند، پروژههای مونرو، دش و زدکش به عنوان رقبای جدی در این عرصه به حساب میآیند. قبل از اینکه به مقایسه این سه پروژه و مزایا و معایبی که نسبت به یکدیگر دارند بپردازیم لازم است گذری داشته باشیم به این موضوع که اصلا دلیل پیدایش این ارزها چیست؟ چه عاملی سبب شد تا ارزهای دیجیتال با حفظ حریم شخصی بوجود آیند؟
با وجود اینکه ارزهای دیجیتال اولیه از جمله بیتکوین، اتریوم و لایتکوین مزایای خود را دارند، اما کاملا شفاف هستند. کاربردهای زیادی وجود دارد که شفافیت این پروژهها در آنها به عنوان یک مزیت به حساب میآید اما این شفافیت برای همه کاربردها یک ویژگی ایدهآل نیست.
ارزهای دیجیتال رایج، همه تراکنشهای انجام شده را در یک دفترکل دیجیتال غیرقابل تغییر ذخیره میکنند که برای هرکسی قابل مشاهده است. اما برای برخی از افراد یا کسبوکارها این در دسترس بودن مشاهده تراکنشها توسط هر فرد، به منزله عدم حفظ حریم شخصی به حساب میآید و خوشایند نیست. یک دفترکل عمومی که تمام تراکنشها را در خود ثبت کرده نیز همواره خطرات امنیتی زیادی را به همراه دارد.
اگرچه کیفپولها توسط یک کلید خصوصی محافظت میشوند، اما قابلیت دسترسی به مشاهده تراکنشها سبب میشود هکرها آدرسهایی که مقدار زیادی ارز دیجیتال در آنها نگهداری میشود زیر نظر گرفته و رصد کنند و در نتیجه برای هک کردن آن تلاش کنند. این نگرانیها در گذر زمان سبب شد تا ارزهای دیجیتال پیگیرگریز یا همان پرایوسی کوینها بوجود آیند.
حال به سراغ مقایسهای اجمالی بین بهترین پروژههای ارز دیجیتال در گروه پرایوسی کوینها میرویم.
مونرو و دش
دش (Dash)، مدتهاست که از نظر سهم بازار به عنوان نزدیکترین رقیب مونرو به حساب میآید. در زمان نوشتن این مقاله از نظر حجم سرمایه موجود در بازار مونرو در جایگاه سیزدهم و دش در جایگاه چهاردهم قرار دارد.
ویژگیهای محرمانه و حفظ حریم خصوصی مونرو در الگوریتم اصلی مونرو گنجانده شده است و در واقع تمام تراکنشهای انجام شده در شبکه مونرو با رعایت تمام اصول مربوط به حفظ حریم شخصی انجام میشوند، در حالی که در ارز دیجیتال دش، استفاده از ویژگیهای حفظ حریم شخصی و پیگیر گریز بودن آن به عنوان یک گزینه انتخابی است و کاربران میتوانند بر اساس نیازشان هر زمان که میخواهند از آن استفاده کنند.
بنابراین به نظر میرسد دش علاوه بر ارائه قابلیت حفظ حریم شخصی و غیر قابل ردیابی بودن، ویژگی تطبیقپذیری را نیز در برنامه کار خود قرار داده است.
نگهداری ارزهای دیجیتال در کیفپولهای مختلف به میزان سازگاری آن ارز بستگی دارد. دش قابلیت نگهداری در اکثر کیفپولها، از کیف پولهای سختافزاری مانند ترزور گرفته تا کیفپولهای نرمافزاری مانند کوینومی را دارد. اما مونرو از این نظر قابلیت سازگاری کمتری را نسبت به دش از خود نشان داده است و تعداد کیف پولهای با امنیت بالایی که میتوان در آنها مونرو ذخیره کرد، نسبت به دش بسیار کمتر است.
مونرو و زدکش
در زدکش تراکنشهای انجام شده فقط در صورتی که فرستنده درخواست کند میتواند به صورت خصوصی یا محرمانه انجام شود، درغیر اینصورت به صورت عمومی انجام میشود. اما در مونرو انتخابی توسط فرستنده صورت نمیگیرد، بلکه تمام تراکنشهای انجام شده با حفظ حریم شخصی، به صورت محرمانه و غیرقابل پیگیری انجام میشوند.
یکی از زمینههایی که بین این دو پروژه مبتنی بر حریم خصوصی و پیگیر گریز تفاوت ایجاد میکند، سطح تطبیقپذیری آنهاست. مونرو توانسته کاربرد بیشتری نسبت به زدکش در دارکوب پیدا کند و دلیل آن این است که استفاده از مونرو در حال حاضر بسیار سادهتر از زدکش است.
تیم فنی و اجرایی
همانطور که در تاریخچه پیدایش مونرو نیز اشاره شد، توسعهدهندگان مونرو در ابتدا هفت نفر بودند که پروژه مونرو را با ایجاد فورک در بایتکوین بوجود آوردند، اما از این هفت نفر، پنج نفر از آنها تصمیم گرفتند هویت خود را مخفی نگه دارند. تنها دو نفر از آنها با نامهای ریکاردو اسپانی (Riccardo Spagni) که امروزه از اعضای اصلی توسعهدهنده مونرو است و دیوید لاتاپی (David Latapie) هویت خود را در آن زمان فاش کردند.
ریکاردو اسپانی (Riccardo Spagni)، از بنیانگذاران اصلی مونرو
اما در حال حاضر مونرو به روشنی اعضای تیم خود را معرفی کرده و برای معرفی تیم خود پنج دستهبندی مختلف شامل هسته اصلی تیم، توسعه دهندگان، محققین، مسئول شبکههای اجتماعی، و افرادی که همکاری های ویژهای با این پروژه داشتهاند، ارائه داده است.
برای دسترسی به اطلاعات تمام اعضای تیم مونرو میتوان به این لینک مراجعه کرد.
شبکههای اجتماعی مونرو
تعداد دنبال کنندهها: ۱۵۷ هزار نفر
تعداد دنبال کنندهها: ۳۱۶ هزار نفر
حال در ادامه به بررسی برخی پارامترهای عددی مانند مارکت کپ، حجم معاملات روزانه، NVT، ROI و تاثیر آنها بر روی مونرو میپردازیم.
مارکتکپ یا ارزش کل بازار
پروژه مونرو با داشتن حجم سرمایه ۱ و نیم میلیارد دلاری و قرار گرفتن در رتبه سیزدهم ارزهای دیجیتال، پیشتاز گروه پرایوسی کوینها است.
با وجود تمام انتقادهایی که در مورد ارزهای دیجیتال پیگیرگریز مطرح است، این گروه از ارزها به دلیل ویژگیهای منحصر به فردی که در رابطه با ناشناس ماندن و حفظ حریم شخصی ارائه میدهند، تاکنون توانستهاند طرفداران زیادی را به خود جذب کنند و با گسترش بیشتر ارزهای دیجیتال به نظر میرسد این گروه از ارزهای دیجیتال بیش از پیش مورد استقبال قرار گرفته و مونرو به عنوان سرگروه این دسته از ارزها بتواند حجم سرمایه زیادی را جذب کند.
حجم معاملات
حجم معاملات ۲۴ ساعته یک ارز در کنار سایر عوامل میتواند دید خوبی از روند قیمت آن ارز به ما بدهد.
اگر همراه با افزایش مارکت کپ یک ارز دیجیتال، شاهد افزایش حجم معاملات آن نیز باشیم، به این معناست که افراد زیادی در حال خرید و فروش آن ارز هستند و احتمالا اتفاقات مثبتی در مورد آن ارز افتاده که افراد زیادی را درگیر کرده و در نتیجه احتمال اینکه روند این حرکت افزایشی ادامهدار باشد، زیاد است.
همانطور که در شکل بالا قابل مشاهده است، حجم معاملات روزانه در مونرو در یک ماه اخیر تقریبا یکنواخت بوده و این میتواند به این معنی باشد که در یک ماه اخیر، خبر، شایعه یا بهروزرسانی فنیای برای این ارز دیجیتال ارائه نشده که بتواند هیجانی در میان خریداران و فروشندگان این ارز ایجاد کرده و حجم معاملات روزانه را به طرز معناداری افزایش دهد.
اما نکتهای که باید آن را در نظر گرفت این است که پارامتری که میتواند روند بازار را نشان دهد، حجم تراکنشهای روزانهای است که در بلاک چین آن پروژه انجام شده، نه حجم معاملات انجام شده در صرافیها. بنابراین در ادامه به بررسی ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه یا بلاک چین مونرو میپردازیم.
ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه مونرو
علاوه بر حجم معاملات انجام شده در صرافیها، پارامتر دیگری وجود دارد که ارزش تراکنشها در شبکه مونرو را بر حسب دلار مشخص میکند و اهمیت بیشتری نسبت به حجم معاملات صرافیها دارد. زیرا ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه بلاک چین یک ارز دیجیتال بسیار بهتر میتواند فعالیت کاربران آن پروژه را نشان دهد. به علاوه اینکه درصد زیادی از حجم معاملات ثبت شده در صرافیها نامعتبر و جعلی است و اطلاعات حاصل از آنها قابل اتکا نیست.
اما ارزش تراکنشهای ثبت شده در شبکه بلاک چین پروژه معتبر است و نمیتواند دستکاری شود. اما برای همه پروژهها نمیتوان این پارامتر را بررسی کرد زیرا اطلاعات مربوط به ارزش تراکنشهای انجام شده در بلاک چین یک پروژه در هر روز برای همه پروژهها در دسترس نیست و برخی از پروژهها که از شفافیت کمتری نسبت به سایرین برخوردارند، حاضر نیستند اطلاعات مربوط به معاملات انجام شده در بلاک چین خود را منتشر کنند.
بررسی پارامتر NVT
این پارامتر، ارزش یک شبکه نسبت به ارزش معاملات انجام شده در آن را در بازههای زمانی مختلف بررسی میکند.
باتوجه به اینکه اطلاعات مربوط به معاملات انجام شده در شبکه بلاک چین هر پروژه برای همه پروژهها در دسترس نیست، در مورد مونرو که به ارزش معاملات ثبت شده در بلاک چین آن در هر روز دسترسی نداریم، نمیتوان مقدار پارامتر NVT را محاسبه کرد و از روی آن به پیشبینی قیمت مونرو پرداخت.
میزان به صرفه بودن استخراج
مونرو برای ایجاد بلوکهای جدید و تایید تراکنشها از پروتکل اثبات انجام کار (PoW) استفاده می کند.
سکههای XMR را میتوان با استفاده از پردازندههای گرافیکی (GPU) و پردازندههای مرکزی (CPU) استخراج کرد. استخراج مونرو را میتوان با سیستمهای خانگی انجام داد اما به صرفه نیست. یعنی در برابر برقی که استفاده میشود و آسیبی که به سیستم خانگی شما میزند، سود آن به صرفه نیست.
بنابراین برای استخراج به صرفه مونرو باید از سخت افزارها و سیستمهای کامپیوتری نسبتا قدرتمند استفاده کرد.
استخراج این ارز دیجیتال با استفاده از کارت های گرافیک روش بهتری نسبت به استفاده از پردازندهها است، زیرا در روش استخراج با کارت گرافیک سرعت افزایش و هزینهها تا حد زیادی پایین میآید.
زمان ایجاد هر بلاک در بلاک چین مونرو ۲ دقیقه است و پاداش هر بلاک نیز ۲.۵۸ XMR است. با استفاده از ماشینحسابهایی که برای محاسبه سود حاصل از استخراج وجود دارند، میتوان دریافت که استخراج مونرو در حال حاضر سودده است.
نرخ بازگشت سرمایه (ROI)
پارامتر ROI یا نرخ بازگشت سرمایه، نشاندهنده میزان رشد قیمت یک ارز دیجیتال از ابتدای راهاندازی تا زمان بررسی این پارامتر است.
مقدار این پارامتر برای پروژه مونرو با توجه به اینکه اولین قیمت ثبت شده برای سکه پروژه مونرو، یعنی XMR در سایت کوینمارکتکپ برای ۲۱ می ۲۰۱۴ و برابر ۲.۴۷ دلار است، ۳,۵۲۵% محاسبه شده است. با توجه به نرخ بازگشت سرمایه این پروژه، اگر در می ۲۰۱۴، ۱ میلیون تومان بر روی پروژه مونرو سرمایهگذاری میکردیم، سرمایهمان الان با ۳,۵۲۵ درصد رشد به ۳۶ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان رسیده بود.
یعنی ۳۶ برابر شدن سرمایه در مدت ۵ سال!
جمعبندی
مونرو به عنوان فورک بایتکوین، یک ارز دیجیتال پیگیرگریز، امن و با حفظ حریم شخصی بالا، پیشتاز و سرگروه دسته پرایوسی کوین ها است.
این ارز دیجیتال برای حفظ حریم شخصی کاربران خود از پروتکل کریپتونوت و پیادهسازی امضاهای حلقهای، تراکنشهای حلقهای محرمانه و آدرسهای مخفی استفاده میکند.
این پروژه دو پارامتر کلیدی را دنبال میکند: امنیت، حفظ حریم خصوصی.
کاربرد اصلی مونرو در انجام تراکنشهای خصوصی، ناشناس و غیرقابل پیگیری است. این ویژگی برای بسیاری از کاربردهای تجاری که مایلند اطلاعات مربوط به خرید و فروش و کسب و کار آنها مخفی بماند، بسیار مهم است. اما باتوجه به مخالفت دولتها با پرایوسی کوینها و از جمله مونرو که در بین تمام پرایوسی کوینهای موجود، در تاریخ نگارش این مقاله بیشترین سهم بازار را داشته و در رتبه ۱۳ ام قرار دارد، باید دید سرنوشت این ارزها به کجا میرود. زیرا قابلیتی که این پرایوسی کوینها در مورد غیرقابل پیگیری بودن و حفظ حریم خصوصی ارائه میدهند میتواند در بسیاری از کاربردهای مخرب نیز مورد استفاده قرار گیرد و کاربردهای آن میتواند برای دولتها و جوامع خطراتی را به همراه داشته باشد.
طبق تحلیل بنده مونرو روند سعودی خواهد داشت