جنگ ماینرهای بیت کوین برای بقا: چه دستگاههایی بعد از هاوینگ از دور خارج میشوند؟
استخر استخراج پولین (Poolin) با ارائه آماری از وضعیت فعلی صنعت استخراج ارزهای دیجیتال و چارک پایین توزیع نرخ هش در مقطع کنونی، سعی کرده است تا سطح از بین رفتن سودآوری استخراجکنندگان بعد از هاوینگ را محاسبه کند.
به گزارش کوین تلگراف، بازار فروش قدرت پردازش سختافزارها در ازای بیت کوین (صنعت ماینینگ)، از هاوینگ قبلی تاکنون بهشکل متناوبی رشد کرده است. سطح رقابت از چهار سال پیش تاکنون، حدود ۱۰۰ برابر افزایش یافته و از ۱.۴ اگزاهش به ۱۲۵ اگزاهش رسیده است.
پس از آخرین هاوینگ در سال ۲۰۱۶، تراشههای ۱۶ نانومتری برای اولین بار به بازار عرضه شدند و شاهد دستگاههای استخراجی با قدرت ۱۴ تراهش بر ثانیه با نسبت بهرهوری ۱۰۰ وات به ازای هر تراهش بودیم. از آن زمان تاکنون، چیپهای ۱۰ نانومتری، ۷ نانومتری و حتی ۵ نانومتری به بازار وارد شدهاند که نتیجهاش دستگاههای استخراجی با ۱۰۰ تراهش قدرت و مصرف ۳۰ وات به ازای هر تراهش بوده است. پیشرفتها در طراحی و ساخت تراشه، بهرهوریِ دستگاههای ایسیک (ASIC) را بیش از دو برابر و قدرت آنها را حدود ۱۰۰ برابر کرده است. در حالی که چیپهای ۵ نانومتری تازه در حال ورود به شبکه هستند، چیپهای ۷ نانومتری در چند سال اخیر گسترش پیدا کرده و برای ۱۶ و ۱۰ نانومتریها دو راه بیشتر باقی نگذاشتهاند: پیدا کردن برق ارزانتر یا خاموش شدن. در تمام جهان، مزارع استخراج خود را وارد بازارهای انرژی کردهاند تا بتوانند برای افزایش حاشیه سود و طول عمر دستگاههای خود، برق ارزانتری تهیه کنند. ماینینگ یک بازی طولانی بر سر بقا است.
بهتازگی درباره اینکه هاوینگ بیت کوین (که کمتر از ده روز آینده رخ میدهد) در چند ماه آینده بر صنعت ماینینگ چه تأثیری خواهد گذاشت، بحثهای زیادی انجام شده است. در میان محققان و کارشناسانِ این صنعت، تقریباً شکی نیست که نرخ هش (قدرت پردازش ماینرهای بیت کوین)، پس از نصف شدن پاداش بلاک، بهطرز چشمگیری کاهش پیدا میکند. بنیاد بلاکور سلوشنز (Blockware Solutions) بهتازگی گزارشی منتشر کرده است، مبنی بر اینکه هاوینگ بیت کوین از فشار فروش بیت کوین کم میکند، چراکه استخراجکنندگانی با دستگاههای قدیمیتر و برق گرانتر، توان رقابت ندارند.
سوال اینجاست که چه مقدار نرخ هش از قدرت شبکه کم میشود؟ استخر استخراج پولین میگوید که هیچ اطلاعاتی درباره هزینههای برق ماینرها ندارد و بنابراین نمیتوان رقم دقیق کاهش نرخ هش را گفت. با این حال، با بررسی توزیع نرخ هش، میتوان حدس زد که کدام ماینرها بیشترین ریسک خاموشی را دارند.
در تصویر زیر میتوانید چارک پایین کل نرخ شبکه بیت کوین را که با فاصله دو تراهش طبقهبندی شده است، مشاهده کنید. هر کدام از بخشهای نمودار دایرهای زیر، نشاندهنده درصد کل تولید برای هر محدوده در چارک پایین است.
علت تاًکید بر بررسی چارک پایین نرخ هش شبکه این است که این نقطه بیشترین میزان ریسک را دارد؛ جایی که حاشیه سود ماینرها به پایینترین حد خود میرسد. محدوده ۰ تا ۲۵ تراهش بر ثانیه (T/S)، نشاندهنده اکثریت چیپهای ۱۶ و ۱۰ نانومتری است که بسیاری از آنها بعد از هاوینگ خاموش میشوند. مشهورترین دستگاه ماینری که در چهار سال اخیر به فروش میرسید، انتماینر S۹ از شرکت بیت مین است. این دستگاه در نسخههای زیادی عرضه شده است، اما تمام آنها در محدوده بین ۱۲ تا ۲۲ تراهش جای میگیرند. نسخه استاندارد S۹ که احتمالاً بیشترین تعداد را به خود اختصاص میدهد، در محدوده ۱۲ – ۱۴ تراهش قرار میگیرد.
طبق برآوردهای پولین، ماینرهای این محدوده (با قدرت ۰ تا ۲۵ تراهش) بین ۱۵ تا ۳۰ درصد از کل نرخ هش شبکه بیت کوین را به خود اختصاص میدهند. پولین انتظار دارد که بیشتر آنها بعد از هاوینگ خاموش شوند، اما ممکن است برخی از مزارعی که برق ارزان در اختیار دارند، در آینده نزدیک همچنان از دستگاههای قدیمی استفاده کنند.
سه متغیر تغییرپذیر وجود دارد که استخراجکنندگان برای مقایسه سودآوری باید آنها را در نظر بگیرند: درآمد، هزینهها، سختی استخراج. قیمت بیت کوین و پاداش بلاک، حد بالای درآمد ورودی را تشکیل میدهند. نصف شدن پاداش بلاک برای یک استخراجکننده، به اندازه نصف شدن قیمت دلاری بیت کوین، بر درآمد او تأثیر دارد. رشد اخیر قیمت از کف سالانه خود به این معنی است که اگر قیمت به رشد خود ادامه دهد، جایی برای حاشیه سود بیشتر در کوتاهمدت وجود خواهد داشت. با این حال، اگر قیمت کاهش پیدا کند، ماینرهای ناکارآمد زودتر از گردونه رقابت خارج خواهند شد.
با مقایسه قیمت سربهسر (جایی که پس از آن دیگر استخراج سودآوری ندارد) با توجه به چارک پایین نرخ هش، میتوان حدس زد که دستگاههای قدیمی با چه قیمت و هزینهای دیگر سودآوری ندارند. برای مقایسه قیمت سربهسر، سختی استخراج و قیمت فعلی بیت کوین در نظر گرفته شده است. در جدول زیر قیمت بیت کوین به ازای هر واحد ۷,۰۰۰ دلار فرض شده و سختی استخراج هم در سطوح فعلی محاسبه شده است.
پس از هاوینگ، اگر قیمت برق برای دستگاههای استخراج قدیمی در تصویر بالا، به بیش از ۰.۰۳۴ دلار (۵۵۰ تومان) به ازای هر کیلووات ساعت برسد، همه آنها باید خاموش شوند. پایینترین محدوده یعنی بین ۰ تا ۱۰ تراهش، فقط با برق تقریباً رایگان میتوانند سودآوری داشته باشند. اگر بخواهیم محدوده بیشترین درصد نرخ هش، بین ۱۰ تا ۱۶ تراهش را در نظر بگیریم، فقط دستگاه Antminer S۹K میتواند با ۳ سنت به ازای هر کیلووات ساعت به کار خود ادامه بدهد. این محدوده با ۴۶ درصد، نمایانگر حدود نیمی از کل قدرت پردازش شبکه بیت کوین است که بیشتر آنها برای حفظ سودآوری باید برقی با قیمت کمتر از ۰.۰۲ دلار (۳۰۰ تومان) داشته باشند. در کمتر جایی میتوان چنین برق ارزانی را پیدا کرد.
حتی نرخ برق سدهای آبی سیچوان چین در فصل بارانی تا حد زیادی بالاتر از این هزینههای سربهسر است. همچنین اگر برخی از این ماینرها بتوانند با برق زیر ۰.۰۲ دلار بقای خود را حفظ کنند، حاشیه سود آنها بسیار کم خواهد بود، بهطوری که اگر سختی استخراج دوباره افزایش پیدا کند، به دلیل سودآوری ناچیز مجبور میشوند از شبکه خارج شوند. به احتمال زیاد، بیشتر نرخ هش موجود در این محدوده، از همان ابتدا از بین خواهد رفت.
بعضی از ماینرها در محدوده ۱۶ تا ۲۶ تراهش، احتمالاً میتوانند بعد از تنظیم مجدد سختی استخراج و کاهش آن، مدت بیشتری سودآوری خود را حفظ کنند. این ماینرها برای ادامه فعالیت میتوانند هزینه برقی بین ۰.۰۳ تا ۰.۰۳۵ دلار هم داشته باشند. با این حال، حاشیه سود این دستگاهها هم بسیار کم است که آنها را در برابر خاموش شدن در کوتاهمدت، آسیبپذیر میکند. با اینکه شاید برخی از این ماینرها بتوانند با برق ارزانقیمت به کار خود ادامه بدهند، استخر استخراج پولین تخمین میزند که کمتر از ۱۵ درصد از چارک پایین بتوانند همچنان فعالیت کنند.
آخرین تنظیم سختی استخراج با پاداش بلاک ۱۲.۵ بیت کوین، یک هفته (۱۰۰۸ بلاک) قبل از هاوینگ رخ خواهد داد. پیشبینی میشود که سختی قبل از هاوینگ افزایش پیدا کند. طبق انتظار پولین، احتمالاً ۱۰۰۸ بلاک بعد از هاوینگ به آهستگی استخراج خواهد شد، چون تعداد زیادی از دستگاههای استخراج غیرسودآور از شبکه خارج شدهاند. با در نظر گرفتن اینکه ۱۰۰۸ بلاک اول دارای سختی قبل از هاوینگ است و پاداش نصف شده است، برآورد میشود که ۳۰ درصد دستگاهها خاموش شوند.
بعد از هاوینگ زمانی که برای اولین بار سختی تنظیم شود، برخی از ماینرهای قدیمی ممکن است دوباره روشن شوند. اما از آنجایی که چند ماه بعد دستگاههای جدید و کارآمدتر به بازار میآیند و ماینرهای فعلی برق ارزانتر پیدا میکنند، دستگاههای نسل گذشته ناگزیر به خاموشی هستند. بسیاری از دستگاههای کارکرده با چیپهای ۷ نانومتری، به دنبال برق ارزانی میروند که قبلاً چیپهای ۱۶ و ۱۰ نانومتری از آن استفاده میکردند. این در حالی است که چیپهای ۵ نانومتری با برق گرانقیمت هم سودآوری خواهند داشت و فشار رقابت را بیشتر میکنند. بدون شک مدتی شاهد بیثباتی خواهیم بود تا اینکه نرخ هش از وجود دستگاههای قدیمی پاک شود و دوباره به ثبات برسیم. پس از آن، قدرت پردازش شبکه به رشد خود ادامه میدهد.
با آغاز دوره جدید ماینینگ، با توجه به اینکه چیپهای ۵ نانومتری احتمالاً تا چهار سال یا بیشتر سودآوری خود را حفظ میکنند، استخراجکنندگانِ جدیدتر فرصت حضور در یک فضای باثباتتر را پیدا میکنند. این برآوردی است که طبق قانون مور (پیشرفت ویفرهای سیلیکونی در طول زمان) بهدست آمده است. به همین ترتیب، افراد تازهوارد به دنیای ماینینگ میتوانند تصویری روشنتر از آینده این حوزه تا چهار سال آینده داشته باشند.
تعرفه اشتباه وزارت نيرو تمام ماينرهای قانونی ايرانی رو ورشکست کرده و فعاليت رو به سمت زير زمين هدايت ميکنه.