مشعل لایتنینگ از ترس تحریمهای آمریکا وارد ایران نشد !
چند هفته قبل حرکتی در شبکه اجتماعی توییتر تحت عنوان «مشعل لایتنینگ» (Lightning Torch) به راه افتاد که از کاربر hodlonaut با ارسال ۱۰۰ هزار ساتوشی (معادل ۰.۰۰۱ بیت کوین) شروع شده بود.
ماجرا از این قرار بود که افراد با دریافت این مبلغ و افزودن ۱۰ هزار ساتوشی به آن، تراکنش را با فردی که به او اعتماد داشتند انجام میدادند تا حرکت به صورت زنجیرهوار ادامه پیدا کند. قضیه زمانی حالت جدیتری به خود گرفت که چهرهها و شرکتهای شناخته شدهای نظیر جک دورسی، مدیرعامل توییتر و شرکت بزرگ سرمایهگذاری فیدلیتی نیز وارد این بازی شدند.
در طرف دیگر ماجرا، ضیا صدر به عنوان یکی از چهرههای ایرانی فعال در زمینه بیت کوین، در تلاش بود تا با دریافت این مشعل یا به عبارتی همان تراکنش، ایران را نیز به جمع کشورهایی که مشعل لایتنینگ از آنها عبور کرده، اضافه کند.
اما پاسخی که به درخواستهای او و برخی دیگر از کاربران مبنی بر سپردن مشعل به دست این بیت کوینر سرسخت داده شد، کمی تعجببرانگیز بود. ترس از قرار گرفتن در تحریمهای ایالات متحده مانع از آن شده بود تا این مشعل وارد ایران شود.
این مسئله به سوالاتی پیرامون ویژگی سانسورناپذیری بیت کوین و امکان انجام تراکنشهای آن با کشورهای تحت تحریم منجر شد.
ضیا صدر در رابطه با اینکه آیا این اقدام به معنی نقض قابلیت ضد تحریم بودن بیت کوین و جهانی بودن آن است، در گفتگو با ارزدیجیتال گفت:
مشعل لایتنینگ بار رسانهای و توجه بسیاری به همراه خودش دارد. یک شخص آمریکایی درصورتی که بخواهد تراکنشی را برای من بفرستد و به صورت علنی این مورد را اذعان داشته باشد، تراکنش انجام خواهد شد اما در آینده ممکن است مشکلاتی را برای آن شخص آمریکایی داشته باشد.
او همچنین در ادامه اظهار داشت که نگرانی جدی از بابت ارسال بیت کوین بین کشورهای آمریکا و ایران وجود ندارد:
از این بابت نگرانیای وجود ندارد چرا که تا الان بارها و بارها با کارفرماها و فریلنسرهایی از آمریکا و کانادا کار کردهام و تراکنشهای بیتکوینی داشتهام.
او همچنین درباره اینکه آیا این اقدام میتواند به معنی عدم ارائه سرویس در آینده از سوی شرکتهای پذیرنده لایتنینگ برای کاربران ایرانی باشد، گفت:
خیر؛ چرا که مشعل لایتنینگ یک حالت خاص است و به خاطر توجه معطوف شده به آن باعث شده تا چند کاربر آمریکایی از فرستادن مشعل معذور باشند.
حرکت جالبی که در واکنش به این اقدام اخیراً در توییتر به راه افتاده و اولین دریافت کننده تراکنش آن نیز ضیا صدر بوده، استفاده از مشعل BIP47 و قابلیت PayNymها در کیف پول سامورایی است تا با حفظ حریم شخصی کاربر، افراد قادر باشند به هر شخصی در هر نقطه از کره خاکی بیت کوین بفرستند.
تحریمهای وضع شده از سوی آمریکا باعث شده تا افراد آمریکایی که بدون داشتن مجوز از دفتر کنترل سرمایههای خارجی آمریکا اقدام به ارسال پول به ایران میکنند، با خطراتی مواجه شوند. از این رو بیت کوین به عنوان یکی از مناسبترین گزینهها برای انتقال وجه به کشورهای تحت تحریم محسوب میشود؛ البته در صورتی که تراکنش شما زیر ذرهبین فضای رسانهای و شبکههای اجتماعی قرار نگیرد و توجهات را به سوی خود جلب نکند.
مشعل لایتینگ پویشی جهانی برای نمایش اعتماد و توزیعپذیری جهانی کریپتوکارنسیها بود که در آن هر کس با قرار دادن مبلغی آن را به نفر مورد اعتماد بعدی ارسال میکرد تا نشان دهد که رمزارزها میتوانند در سراسر جهان به راحتی «گردش آزاد مالی» به وجود آورند. اما این پروژه به علت ترس از «تحریمهای آمریکا» توسط کاربران آمریکایی شکست خورده و این مشعل به ایران منتقل نشد. این واقعه نشان دهندهی این حقیقت است که قواعد بنیادین سیاست و اقتصاد همچنان در پدیده رمزارزها حاکم بوده و نمیتوان این پدیده را «انقلابی در اقتصاد» نامید.
(مجلد بررسی و تحلیل کریپتوکارنسیها، فصل چهارم)