اندوه برای جان مکآفی؛ مردی که هیچ کس او را درست نمیشناخت
در بین خبرنگاران نقلقولی رایج است که میگوید انتشار اخبار پرحاشیه همیشه لذتبخشتر از انتشار اخبار عادی و معمولی است؛ با تکیه بر همین نقلقول میتوان دنیای جان مکآفی را بهشتی برای خبرنگاران دانست.
به گزارش دیکریپت، روز گذشته خبری منتشر شد که باعث بهت و حیرت بسیاری شد: جسد جان مکآفیِ ۷۵ ساله در زندان بارسلونا پیدا شد. انتشار این خبر باعث شد تا خبرنگاران بسیاری در تکاپو برای کارکردن آن بیفتند.
سال ۱۹۹۲، جان مکآفی توانست اسم و رسمی برای خود به پا کند. ویروس رایانهای مایکل آنجلو (Michelangelo) و حواشی پیرامون آن، باعث شد تا مکآفی شرکتی را بنیان بگذارد که بعدها به یکی از غولهای صنعت امنیت رایانهای تبدیل شود. او چند سال بعد، این شرکت را با قیمت ۱۰۰ میلیون دلار فروخت.
در آن زمان بسیاری ادعا میکردند که مکآفی با شرکتها و آزمایشگاههای بسیاری برای ساخت ویروسها همکاری کرده است؛ ادعاهایی که هیچگاه ثابت نشد. برخی میگویند احتمالاً این شایعات از روی حسادت منتشر شده باشند؛ چراکه او جزو اولین افرادی بود که پا به حوزهای امنیت و مشکلات رایانهای در سطح رایانههای شخصی گذاشته بود.
یکی از نویسندههای نیوزدی (Newsday) در مقالهای در مورد مکآفی مینویسد:
مکآفی در سال ۱۹۹۲ با گلهمندی به من گفت که مردم میگویند من این داستان [مایکل آنجلو] را بزرگش کردم. من هیچوقت سراغ رسانهها نرفتم، آنها با من تماس گرفتند.
در بخشی از این مقاله آمده است:
مردی که روزی با ویروسهای بیولوژی سر و کار داشت، حالا به سراغ ویروسهای رایانهای رفته است. مردی که بهسرعت به متخصصی در حوزه شبهطاعونی تبدیل شد که سر از رایانهها درآورده بود.
ویروسهای بیولوژیکی در مقاله نیوزدی به عیاشیهای مکآفی و تدارک آزمایشهای ایدز او اشاره دارد.
مکآفی فردی بود که در روزهای ابتداییِ دنیای بیقانون فناوری یکهتازی میکرد. صد البته رفتارهای قانونستیزانهٔ وی به دنیای فناوری ختم نمیشد و هر جا که صحبت از بیقانونی بود، میشد نام مکآفی را هم پیدا کرد. کمی بعد و پس از ظهور ارزهای دیجیتال، سر و کله مکآفی در آنجا هم پیدا شد. حوزهای که بهترین مکان برای او بود.
مکآفی ادعا میکرد که ۲۱ بار برای فرار مالیاتی، نقض قوانین کمیسیون بورس و اوراق بهادار و دیگر جرایم دستگیر شده است. او حتی در کشور بلیز در یک پرونده قتل مظنون بود اما این اتهام هیچگاه ثابت نشد.
داستانهای مکآفی همیشه برای جذب مخاطب گزینهای عالی به حساب میآمد. این جذابیت با ورود بازار ارزهای دیجیتال به دوران رکود بیشتر هم شد. در آن زمان دیگر لازم نبود رسانهها به سراغ او بروند؛ مکآفی و اظهارات جنجالیاش در فضای مجازی، بهویژه توییتر، کار را برای رسانهها راحت کرده بود. او در توییتر خطاب به میلیونها مخاطبش از داستانهای عجیبی مینوشت که حتی تصور آنها چندان آسان نیست. از تجاوز به شترمرغ تا قضایایش با نهنگها!
فعالیت او در فضای مجازی تا حدی بود که در سال ۲۰۱۸، نیویورک مگزین (New Your Magazine) به او لقب «سخنگوی ارزهای دیجیتال» داد.
او پیشتر اعلام کرد در صورتی که قیمت بیت کوین تا پایان سال ۲۰۲۰ به ۱ میلیون دلار نرسد، یکی از اعضای بدنش را خواهد خورد. او حتی سلسله ویدیوهایی را در توییترش منتشر کرد که در آنها نوشیدنیهای عجیبوغریب درست میکند که در بیشتر موارد حالبههمزن بودند!
نقطه اوج کار مکآفی را میتوان نامزدیش برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا دانست. در یکی از ویدیوهای مکآفی که در قایق تفریحیاش ضبط شده بود، تعداد زیادی اسلحه دیده میشود. او در این ویدیو ادعا میکند که سازمان سیا بهدنبال دستگیری او است.
وی حتی یک بار اعلام کرد که در یک نوع بازی رولت روسی شرکت کرده است و موفق شده تا زنده از آن بیرون بیاید.
سال گذشته او به جرم فرار مالیاتی دستگیر شد. او این امکان را داشت که از زندان توییت منتشر کرد. کمی پس از دستگیری و در ماه اکتبر ۲۰۲۰ (آبان ۹۹)، او در توییتی عجیب نوشت:
بدانید اگر خودم را مثل اپیستن دار زدم، تقصیر من نبوده است!
او در آخرین توییتی که منتشر کرده است، مینویسد:
دولت آمریکا فکر میکند که من ارزهای دیجیتالم را در جایی مخفی کردهام. ای کاش این کار را میکردم. دولت تمام داراییهایی را که داشتم ضبط کرد. دوستانم از ترس آنکه به اتهام همکاری با من دستگیر شوند، ناپدید شدهاند.
هیچی ندارم! ولی از هیچ چیز هم پشیمان نیستم.
با تمام این اوصاف اگر خبری منتشر شود و ادعا کند که جان دیوید مکآفیِ فقید در تاهیتی یا گینه نو در حال خوردن نوشیدنیهای آنچنانی خودش است و دورش پر شده از دیوانههایی که روزی عاشقشان بود، کسی تعجب نخواهد کرد. انگار جان مکآفی آنقدر عجیب هست که حتی دور از ذهنترین حدس و گمانها هم منطقی به نظر برسند.
حیف که کشته شد..